jqalaeer
Advertisement
PARTNER SERWISU
qjdkvkun
47 48 49 50 51

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 10 stycznia 2024 14:58:21
No proszę. KE nie komentuje tempa przywracania praworządności w III RP.
Tak to mieli strasznie dużo do powiedzenia nt Polski, ale w tym momencie chyba ich przytkało z zachwytu.
Pozostaje mieć nadzieję, że gdy przyjdzie do układanek po eurowyborach to powiedzą Tuskowi, że sorry, ale w Polsce zachowywałeś się brzydko i dziękujemy za wysiłki, ale nie potrzebujemy takiego eurokraty.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 10 stycznia 2024 15:15:17
Cytat:
Daj link do tego wyroku TSUE w kwestii "dublerów" bo nie mogę znaleźć.

Nie napisałem, że TSUE wydał wyrok w sprawie "dublerów". TSUE wydał wyrok, w którym potwierdził, że dla bycia sędzią nie ma znaczenia sposób wyboru.

Cytat:
Sam fakt, że sędzia został powołany w czasie, gdy jego państwo członkowskie nie było jeszcze demokratyczne, nie podważa niezawisłości i bezstronności tego sędziego - orzekł we wtorek Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w Luksemburgu odpowiadając na pytania polskiego Sądu Najwyższego. Publikujemy pełny tekst tego istotnego dla polskich sędziów wyroku.

Cytat:
Sam niekonstytucyjny charakter nie wystarczy zatem do podważenia niezależności i bezstronności KRS w składzie, w jakim działała ona w tamtym czasie, a w rezultacie - niezawisłości i bezstronności sędziów, w których powołaniu brała ona udział - wskazał TSUE.

www.rp.pl/sady-i-trybunaly/art...
Edytowany: 10 stycznia 2024 15:15

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 10 stycznia 2024 15:48:01
TSUE powstało aby kontrolowac prawo UE. Sądownictwo według traktatów jest w gestii państw narodowych. TSUE wydajac wyroki z pozycji nacisków lewackiej UE tylko się kompromituje,bo po pierwsze nie ma umocowania tego w prawie a po drugie lamie traktaty - to mozna tylko traktowac jako lewacki heppening. Oczywiscie to się dzieje z powodu PO.
Powolywanie sie na wyroki TSUE jest tylko legalizacja bezprawia które panuje w lewackiej UE.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 stycznia 2024 16:33:09
szarlej81 napisał(a):
krewa napisał(a):

I zapewne w myśl tej niepisanej umowy w roku 2020 PiS zafundował byłemu ministrowi, byłemu sekretarzowi stanu w kancelarii Prezydenta półroczne wczasy na koszt państwa.

Nowak jak na razie posiedział kilka miesięcy w areszcie po czym wyszedł za kaucją a proces odnośnie zarzutów korupcji jakiej miał się dopuścić do tej pory nie może na dobre wystartować. W przypadku Kamińskiego i Wąsika jest prawomocny wyrok sądu skazujący ich na rok więzienia za nadużycia których się dopuścili. Który w zasadzie koalicja mogła gdyby chciała zignorować - powołując się na niejasną sytuację prawną. Ponieważ tego nie zrobili sporo polityków PIS obawia się, że ich też będą rozliczać.

Czyli co, półroczny pobyt w areszcie mieści się w ramach tego niepisanego paktu a nieagresji i zalicza się do kategorii szczekanie?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 stycznia 2024 16:51:09
@1kejtoW

Mówisz o tym wyroku?
eur-lex.europa.eu/legal-conten...:62020CJ0132

Przecież on dotyczy zupełnie innej sprawy i stwierdza jedynie, że niekonstytucyjność wyboru określonych członków KRS nie jest wystarczającym powodem do tego aby uznać, że nie są niezawiśli i bezstronni. I tyle.

Zarówno wyrok ETPC jak i wyrok naszego SN podważają legalność wyroków TK z udziałem "dublerów" w ogóle nie odwołując się do negowania ich niezawisłości i bezstronności.

krewa napisał(a):

Czyli co, półroczny pobyt w areszcie mieści się w ramach tego niepisanego paktu a nieagresji i zalicza się do kategorii szczekanie?

Tu nawet nie o to chodzi czy to akurat się mieści. Wymiar sprawiedliwości jest upolityczniony ale nie oznacza to, że jest całkowicie ręcznie sterowany. Czasem ktoś może od niego oberwać po głowie - zwłaszcza, gdy sprawa jest ewidentna. Tylko przypomnij sobie kampanię z 2015 roku. PO wówczas w retoryce PIS było przedstawiane niemalże jako zorganizowana organizacja przestępcza. I co? I nic. PIS miał przez 8 lat Sejm, Senat, prezydenta, prokuraturę i zreformowane przez Ziobrę sądy na podstawowym poziomie i jedyne co im się udało przez 8 lat jeżeli chodzi o grube ryby to zarzuty dla Nowaka, który narobił dziadostwa na Ukrainie? Ja wu widzę dwie możliwości. Albo rządy PO z okresu 2007-2015 były kryształowo czyste i po prostu nie ma się czego czepiać, albo za bardzo nie było woli politycznej aby głębiej grzebać w brudach PO w obawie, że PO kiedyś zacznie grzebać głębiej w brudach PIS. Na co właśnie się zanosi.
Edytowany: 10 stycznia 2024 16:51

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:03:42
Co tam pol roku... za Ziobry ludzie w aresztach sledczych siedzieli latami bez skierowania sprawy do sadu...
Szef Altus TFI siedzial w areszcie 16 miesiecy... nie jako oskarzony, tylko podejrzany...
Altus TFI wtedy najwiekszy fundusz prywatny.przymierzal sie do zarzadzania funduszami w ramach PKK... bylby glownym graczem na rynku, co niektorym sie nie podobalo...
Osiecki dostal propozycje nie do odrzucenia oddania firmy panstwowej spolce za zlotowke...
Nie zgodzil sie to go wsadzili na podstawie mocno naciaganych zarzutow...
"prawo" i "sprawiedliwosc"...
en.odfoundation.eu/a/203407,th...
Sprawiedliwosc bedzie dopiero wtedy gdy SP zaplaci miliardowe odszkodowania za takie naduzycia...
Material na kolejna komisje sledcza...
Edytowany: 10 stycznia 2024 17:18

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:11:22
szarlej81 napisał(a):
Albo rządy PO z okresu 2007-2015 były kryształowo czyste i po prostu nie ma się czego czepiać, albo za bardzo nie było woli politycznej aby głębiej grzebać w brudach PO w obawie, że PO kiedyś zacznie grzebać głębiej w brudach PIS. Na co właśnie się zanosi.

Wpisujac takie banały to musiałes być zamrożony na 8 lat albo byłeś zupełnie ślepy - korupcja kwitła, wałki kwitły, przestepcy chodzili po ulicach. To piszę z perspektywy zwykłego zjadacza chleba a nie ogladacza np WSI TVN

Jest jeszcze trzecia mozliwośc - nieudolne POwskie sądownictwo ktore chroniło swoich ludzi. To byla symbioza my nie wtracamy się w wasze układy komunistyczno - sądownicze w Sadach a WY gwarantujecie nam nietykalność i bezkarnośc. Słyszałes coś o rozgrzanych sędziach albo sędziach na telefon - takie to były NIEZALEŻNE SĄDY.

Teraz jak słysze o PISowskich sądach to widzę tutaj wpływ WSI TVN i GW. Raczej mozna mowic o POwskich sądach i próbach odpolitycznienia Sądów w wykonaniu PIS. Jedyny warunek konieczny aby tą stajnie augiasza zniszczyc jest wymian pokoleniowa na osoby bez powiazań i dlatego ten cały krzyk i te smieszne żałosne opowiesci o dublerach, neosedziach, Konstytucji ma tylko jeden wspólny cel niedopuscic dalej do wchodzenia niezależnych sędziów do Sądów. To natomiast gwarantowała tzw PISowska KRS.
pomijam zupełnie coś takiego jak Iusticja bo wszyscy członkowie powinni być wywaleni na bruk w ramach realizowania zapisów Konstytucji

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:20:42
Cytat:
Przecież on dotyczy zupełnie innej sprawy i stwierdza jedynie, że niekonstytucyjność wyboru określonych członków KRS nie jest wystarczającym powodem do tego aby uznać, że nie są niezawiśli i bezstronni. I tyle.

Zarówno wyrok ETPC jak i wyrok naszego SN podważają legalność wyroków TK z udziałem "dublerów" w ogóle nie odwołując się do negowania ich niezawisłości i bezstronności.

Najwyraźniej nie przeczytałeś uważanie opinii pod artykułem i wyroku:

Cytat:
Prof. Aleksander Stępkowski, rzecznik i sędzia SN (z nowego nadania)

TSUE, po pewnym „wychyleniu”, które wielu traktowało jako przyzwolenie na kwestionowanie statusu sędziego na podstawie abstrakcyjnych przesłanek takich jak rzekoma niekonstytucyjność KRS, powrócił bardzo blisko dawnych pozycji kładąc punkt ciężkości na ocenie konkretnych działań sędziego. W praktyce oznacza to, że jeśli sądy w państwie członkowskim będą chciały destabilizować funkcjonowanie swojego własnego wymiaru sprawiedliwości, to będą mogły w orzecznictwie TSUE uzyskać pewne wsparcie w tej mierze. Jednak przy braku takich autoagresywnych działań „odśrodkowych”, TSUE nie widzi powodów, by rozwiązania instytucjonalne, które mogą budzić uzasadnione wątpliwości, mogły stanowić podstawę podważania działań sadów krajowych. Warto też odnotować na potrzeby krajowych dyskusji o praworządności, pełną akceptacje TSUE do ustaleń Trybunału Konstytucyjnego po 2017 r., w przedmiocie konstytucyjności rozwiązań legislacyjnych.

Innymi słowy jeżeli "nieprawidłowo" powołany sędzie zachowuje się jako niezależny i niezawisły to jest sędzią. Dodam, że pytania zadał sędzia Zaradkiewicz a RPO chciał aby TSUE nie odpowiadał na zadanie pytania ponieważ zdaniem RPO nie można było Zaradkiewicza traktować jako sędziego. TSUE odpowiedział na pytania czyli uznał Zaradkiewicza za sędziego uprawnionego do zadawania pytań prejudycjalnych.

Z powyższych względów Trybunał (wielka izba) orzeka, co następuje:

Cytat:
1) Artykuł 19 ust. 1 akapit drugi TUE, art. 47 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej oraz art. 7 ust. 1 i 2 dyrektywy Rady 93/13/EWG z dnia 5 kwietnia 1993 r. ustanawiającej ogólne warunki ramowe równego traktowania w zakresie zatrudnienia i pracy należy interpretować w ten sposób, że okoliczność, iż sędzia został po raz pierwszy powołany do pełnienia tego urzędu w państwie członkowskim lub po raz kolejny powołany do sądu wyższej instancji na podstawie aktu przyjętego przez organ niedemokratycznego reżimu panującego w tym państwie przed jego przystąpieniem do Unii Europejskiej, w tym także jeżeli podstawą powołania tego sędziego na stanowiska sędziowskie po upadku owego reżimu był między innymi jego staż pracy wypracowany w czasie, gdy reżim ten obowiązywał, lub jeżeli złożył on ślubowanie sędziowskie wyłącznie w momencie, gdy został po raz pierwszy powołany przez organ tego reżimu do pełnienia urzędu sędziego, nie może sama w sobie wzbudzać w przekonaniu jednostek uzasadnionych i poważnych wątpliwości co do niezawisłości i bezstronności tego sędziego ani w rezultacie podważyć w przypadku składu orzekającego, w którym taki sędzia zasiada, jego przymiotu niezawisłego i bezstronnego sądu ustanowionego uprzednio na mocy ustawy.

2) Artykuł 19 ust. 1 akapit drugi TUE, art. 47 Karty praw podstawowych oraz art. 7 ust. 1 i 2 dyrektywy 93/13 należy interpretować w ten sposób, że nie stoją one na przeszkodzie uznaniu za niezawisły i bezstronny sąd ustanowiony uprzednio na mocy ustawy składu orzekającego sądu państwa członkowskiego, w którym zasiada sędzia, którego pierwsze powołanie do pełnienia urzędu lub kolejne powołania do sądu wyższej instancji nastąpiły albo w wyniku wyłonienia jego kandydatury do powołania do pełnienia urzędu sędziego przez organ ukształtowany na podstawie przepisów ustawowych, które następnie zostały uznane przez sąd konstytucyjny tego państwa członkowskiego za niekonstytucyjne, albo w wyniku wyłonienia jego kandydatury do powołania do pełnienia urzędu sędziego przez organ ukonstytuowany zgodnie z prawem, jednak po przeprowadzeniu postępowania, któremu brakowało transparentności, które nie było jawne i w ramach którego nie przysługiwała droga odwoławcza do sądu, ponieważ tego rodzaju nieprawidłowości nie mają takiego charakteru i wagi, by stworzyć rzeczywiste ryzyko, iż pozostałe władze, w szczególności władza wykonawcza, mogłyby skorzystać z nienależnych im uprawnień dyskrecjonalnych, zagrażając prawidłowości skutku, do którego prowadzi procedura powołania, i wzbudzając w ten sposób w przekonaniu jednostek uzasadnione wątpliwości co do niezawisłości i bezstronności danego sędziego lub danych sędziów.

www.rp.pl/sady-i-trybunaly/art...
Edytowany: 10 stycznia 2024 17:26

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:24:26
yanek z hor napisał(a):
szarlej81 napisał(a):
Albo rządy PO z okresu 2007-2015 były kryształowo czyste i po prostu nie ma się czego czepiać, albo za bardzo nie było woli politycznej aby głębiej grzebać w brudach PO w obawie, że PO kiedyś zacznie grzebać głębiej w brudach PIS. Na co właśnie się zanosi.

Wpisujac takie banały to musiałes być zamrożony na 8 lat albo byłeś zupełnie ślepy - korupcja kwitła, wałki kwitły, przestepcy chodzili po ulicach. To piszę z perspektywy zwykłego zjadacza chleba a nie ogladacza np WSI TVN

Co zatem robiła ziobrowska prokuratura przez ostatnie 8 lat i dlaczego nikogo istotnego z PO nie oskarżyła?

1ketjoW napisał(a):

Najwyraźniej nie przeczytałeś uważanie opinii pod artykułem i wyroku:

Wyrok przeczytałem uważnie dwa razy. Opinię byłego członka Ordo Iuris i byłego wiceministra PIS na którą się powołujesz faktycznie sobie odpuściłem gdyż mam wątpliwości odnośnie bezstronności i obiektywności tej osoby w tej kwestii.

Z tego co pogrubiłeś nie wynika też nic więcej ponad to, że sama niekonstytucyjność wyboru sędziów KRS (bo to ich dotyczy wyrok) nie jest wystarczającym powodem do przesądzenia o braku ich bezstronności.
Edytowany: 10 stycznia 2024 17:32

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:36:21
szarlej81 napisał(a):
[

Co zatem robiła ziobrowska prokuratura przez ostatnie 8 lat i dlaczego nikogo istotnego z PO nie oskarżyła?

Takie pytanie retoryczne...
Tylko nie wiem czy cos zrozumiesz....

Jezeli w 2013 roku wziałem 15 łapówek, kupiłem kamienicę od 140 letniego własciciela za 50 pln zatwierdzony przez sąd, zrobiłem wałek na Vacie na 10 mld i zostałem skazany na karę karno skarbowa 1 mln złotych, wprowdziłem 674 cystern z nieopodatkowanym paliwem i sprzedałem na prywatnej stacji, stałem się właścicielem 12 mieszkań bo 6 kupiłem za 5% wartosci bo miałem kontakty i 6 kupiłem z licytacji komorniczych bo miałem kontakty, do tego jestem włascicielem 40 działek budowlanych które kupiłem za 20% wartosci bo były wczesniej 4 przetargi i nie było chetnych ... bo nikt o tym nie wiedział itd itd
To co ma zrobic jak to napisałeś ziobrowska prokuratura ???

Za duzo sobie dawkujesz WSI TVN

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:44:54
Cytat:
Wyrok przeczytałem uważnie dwa razy. Opinię byłego członka Ordo Iuris i byłego wiceministra PIS na którą się powołujesz faktycznie sobie odpuściłem gdyż mam wątpliwości odnośnie bezstronności i obiektywności tej osoby w tej kwestii.

Z tego co pogrubiłeś nie wynika też nic więcej ponad to, że sama niekonstytucyjność wyboru sędziów KRS (bo to ich dotyczy wyrok) nie jest wystarczającym powodem do przesądzenia o braku ich bezstronności.

W takim razie albo nie rozumiesz, co czytasz albo nie chcesz zrozumieć. Opinia jest zgodna z wyrokiem. Wyboldowałem najważniejsze kwestie w wyroku. Na bezstronność sędziego nie ma wpływu ani tryb powołania (może być niekonstytucyjny) ani proces jego powołania (może być nietransparentny). Na bezstronność i niezawisłość ma wpływ to jakie działania podejmuje, bo z nich wynika to czy jest bezstronny i niezawisły.

TSUE odpowiadając na pytania Zaradkiewicza uznał go za sędziego, mimo innej argumentacji RPO w tej sprawie.

Tyle fakty.
Edytowany: 10 stycznia 2024 17:45

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:51:20
1ketjoW napisał(a):
[Na bezstronność sędziego nie ma wpływu ani tryb powołania (może być niekonstytucyjny) ani proces jego powołania (może być nietransparentny). Na bezstronność i niezawisłość ma wpływ to jakie działania podejmuje, bo z nich wynika to czy jest bezstronny i niezawisły.

No dokładnie to wynika z tego wyroku.

A teraz powtarzam - zarówno ETPC jak i Sąd Najwyższy podważając legalność wyroków TK z udziałem "dublerów" nie odnosili się do kwestii ich rzekomego braku bezstronności zatem wyroku TSUE nie można przeciwstawiać wyrokom ETPC oraz SN.

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 17:55:54
yanek z hor napisał(a):

Jezeli w 2013 roku wziałem 15 łapówek, kupiłem kamienicę od 140 letniego własciciela za 50 pln zatwierdzony przez sąd, zrobiłem wałek na Vacie na 10 mld i zostałem skazany na karę karno skarbowa 1 mln złotych, wprowdziłem 674 cystern z nieopodatkowanym paliwem i sprzedałem na prywatnej stacji, stałem się właścicielem 12 mieszkań bo 6 kupiłem za 5% wartosci bo miałem kontakty i 6 kupiłem z licytacji komorniczych bo miałem kontakty, do tego jestem włascicielem 40 działek budowlanych które kupiłem za 20% wartosci bo były wczesniej 4 przetargi i nie było chetnych ... bo nikt o tym nie wiedział itd itd

Jak to co miała zrobić? Jeżeli ziobrowska prokuratura miała podejrzenie przestępstwa ściganego z urzędu - a takim jest branie łapówek czy też wałki podatkowe na paliwie to prokuratura miała obowiązek wszczęcia postępowania w tej sprawie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 stycznia 2024 18:04:44
Cytat:
A teraz powtarzam - zarówno ETPC jak i Sąd Najwyższy podważając legalność wyroków TK z udziałem "dublerów" nie odnosili się do kwestii ich rzekomego braku bezstronności zatem wyroku TSUE nie można przeciwstawiać wyrokom ETPC oraz SN.

Zgodnie z wyrokiem TSUE jeżeli sędzia jest bezstronny i niezależny to jest sędzią niezależnie od tego czy procedura wyboru jest wadliwa czy nie. To wynika z wyroku TSUE, a te wyroki obowiązują ne terenie UE, a nie wyroki ETPC czy Sądu Najwyższego jeżeli nie są tożsame z wyrokami TSUE.

Prawdopodobnie chodzi o wybiórcze stosowanie wyroków TSUE. Ten na nie pasuje wobec sędziów "dublerów" to go nie ma. Przyjmuje do wiadomości.
Nie mam nic do do dania.

Na argumenty nie zgadzam się, nie mam argumentów. Pomija fakt, że zgodnie z Twoją argumentacją TSUE odpowiedział na pytania sędziego, który nie jest sędzią, do czego się nie odnosisz.
Edytowany: 10 stycznia 2024 18:24

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 18:14:47
szarlej81 napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

Jak to co miała zrobić? Jeżeli ziobrowska prokuratura miała podejrzenie przestępstwa ściganego z urzędu - a takim jest branie łapówek czy też wałki podatkowe na paliwie to prokuratura miała obowiązek wszczęcia postępowania w tej sprawie.

buahahahah - wiedziałem że nie zrozumiesz
Niestety WSI TVN tutaj nie funkcjonuje...

Tak się zastanawiam czy zrozumiesz np istote łapówkarstwa
Są 2 osoby które osiagają korzysci dając i biorąc łapówke
Jedyny sposób aby to zwaczać
1. wyedukowac społeczeństwo ze to dziłanie przeciwko państwu
2. robic prowokacje i rozpowszechnić to np w WSI TVN aby był strach że dajacy łapówkę to jest z CBA
Jeżeli łapówka została przekazana to zakładam ze sa dwie osoby to wtedy prawo juz nie działa
bo to jest słowo przeciwko słowu i obie osoby mają problemy prawne jezeli się przyznaja

to jest PROSTE dla wszystkich oprócz ciebie szarlej

wałki podatkowe na paliwie ścigac np po 3 latach ?????
Przeciez paliwo wjechało i zostało sprzedane
co ty chcesz scigac po 3 latach ???? chyba mgły w lesie....

to jest PROSTE dla wszystkich oprócz ciebie szarlej

nie chce mi się wymieniac dalej moich przykładów bo i tak nic nie zrozumiesz...

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 18:16:06
@1kejtoW
Ja czytałem co pisałeś. Po prostu nie zgadzam się z przedstawianą przez Ciebie interpretacją tego wyroku. Wyjaśniłem też dlaczego. I nic więcej do dodania w tej kwestii nie mam.

@yanek_z_hor
Piszesz tak jakby nigdy w tym państwie nikt nie był skazany za łapówkę bądź przekręty na lewych fakturach. Skoro wiedzę o przestępstwach dokonywanych przez polityków PO posiadasz Ty to tym bardziej powinna posiadać ją prokuratura, która posiada niewspółmiernie większe środki w tym zakresie. Więc albo cała ta masowa przestępcza działalność polityków PO to było takie bajanie dla frajerów albo tak na prawdę nie było woli politycznej aby w tych sprawach dogłębnie grzebać.

A prowokacja nie może polegać na tym, że w przestępstwo od początku do końca wykreowane i zaaranżowane przez służby wplątuje się ludzi, którzy nie mieli nawet zamiaru tego przestępstwa popełniać. To trochę tak jakby ktoś twierdził, że metodą poprawy bezpieczeństwa na pasach jest wpychanie pieszych pod przejeżdżające tam samochody.
Edytowany: 10 stycznia 2024 18:26

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 18:43:54
szarlej81 napisał(a):

@yanek_z_hor
Piszesz tak jakby nigdy w tym państwie nikt nie był skazany za łapówkę bądź przekręty na lewych fakturach.

Nie wiem zapomniaes juz co pisałem wczesniej ??? Jasne ze były przykłady skazania - jakies 1 - 50tys - dostawał wtedy karę karno skarbową. Póxniej Ziobro zlikwidował ta patologie i nagle wpływwy z VAT zaczeły rosnąc

szarlej81 napisał(a):
Skoro wiedzę o przestępstwach dokonywanych przez polityków PO posiadasz Ty to tym bardziej powinna posiadać ją prokuratura, która posiada niewspółmiernie większe środki w tym zakresie. Więc albo cała ta masowa przestępcza działalność polityków PO to było takie bajanie dla frajerów albo tak na prawdę nie było woli politycznej aby w tych sprawach dogłębnie grzebać.

co znowu wymysliłes ??? przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post...
aha tylko ty tego nawet nie zrozumiałes.

szarlej81 napisał(a):
A prowokacja nie może polegać na tym, że w przestępstwo od początku do końca wykreowane i zaaranżowane przez służby wplątuje się ludzi, którzy nie mieli nawet zamiaru tego przestępstwa popełniać. To trochę tak jakby ktoś twierdził, że metodą poprawy bezpieczeństwa na pasach jest wpychanie pieszych pod przejeżdżające tam samochody.

Takie brednie to tylko mógl wysmarowac szarlej.
Jeżeli twierdzisz ze osoby które tworza przeksztalcenia gruntów nie sa narazone na naciski i skorumpowanie to chyba jesteś naiwny i się zwyczajnie kompromitujesz. Złosliwy by napisał ze takie osoby gotowe sa przyjmować łapówkę... to było standardem ze za PO dawało się za takie sprawy łapówki - moge ci podac kilka przykładów od moich znajomych którzy musieli dac łapówke bo nawet nie było ograniczenia czasowego na decyzje i mogłes czekać 10 lat np na pozwolenie rozbudowy warsztatu. NP znajomy tez dzielił działki i na 4 działki musiał jedną oddac za ta przysługe

więc zwyczajnie NIE BREDŹ

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 10 stycznia 2024 18:44:35
Cytat:
@1kejtoW
Ja czytałem co pisałeś. Po prostu nie zgadzam się z przedstawianą przez Ciebie interpretacją tego wyroku. Wyjaśniłem też dlaczego. I nic więcej do dodania w tej kwestii nie mam.

Zapomniałeś tylko odnieść się do faktu, że TSUE odpowiedział na pytania sędziego, który według Twojej interpretacji nie jest sędzią. Nie ma również nic więcej do dodania.

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 18:57:49
szarlej Lżesz kłamiesz - nasladujesz WSI TVN
Cały czas wypisujesz tutaj brednie że CBA skorumpowała jakiegos urzednika
i wypisujeszz jakies łzawe teorie...

cyt
O co chodziło w aferze? Sprawa dotyczyła odrolniania gruntów. Dwaj biznesmeni przekonywali - powołując się na wpływy w resorcie rolnictwa - że mogą odrolnić każdą działkę w Polsce. Sprawą zainteresowało się CBA, które przeprowadziło prowokację.
Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-m...

ZROZUMIALEŚ szarlej - bo przy tobie to ja straciłe wiare ze Polak ma srednią iq 100
Były 2 osoby które chwaliły się i szukały kontaktu aby za kase odrolnić działki w całej Polsce
bo chyba nie chciały robic tego bezinteresownie ???

w tym momencie CBA zrobiła prowokacje, ale musiała spreparowac prawa własności i dokumenty do odrolnienia
- za to przez POwskich politycznych sedziów zostali skazani na 2 lata. Jeden sedzia który był apolityczny sprzeciwił sie temu

ZROZUMIAŁEŚ szarlej ???

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:20:55
to też jest interesujące w tym artykule

W drugiej części wyroku czytamy, że Kamiński wbrew wymaganych prawem zgód prokuratora generalnego i sądu polecił utrwalenie rozmów między "kontrahentami". Innymi słowy: wręczenie lub usiłowanie wręczenia łapówki miało zostać nielegalnie nagrane, by złapać sprawcę na gorącym uczynku
Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/raport-m...

Tutaj musiała byc jakaś interpretancja POwskich sedziów na podstawie chyba gimnastyki artystycznej...

To było nagrywanie operacyjne a nie do inwigilowania jakiejś osoby na co jest potrzebna zgoda sądu
Za chwile antyterrorysci pójda siedziec bo kazdą akcje nagrywaja....
albo ochrona w sklepie jak nagra np kradzież kartofla
albo wszyscy policianci w USA... - no ale tam nie ma POwskich sędziów

jedynym zarzutem był akt własnosci. Czyli zaleceniem dla CBA od POwskich sędziów by było kupienie 40 ha ziemi za powiedzmy 1 mln pln i przepisaniu jej na agenta...
brzmi niewiarygdnie ???? ale to wykładnia prawa POwskich sedziów

az boje się pomyslec jakby doszło do zalegalizowania budów
Np bloku 10 pietrowego za 150 mln...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

47 48 49 50 51

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,488 sek.

muyeznvz
aqnqikpl
ctdhkhgz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ustghvkk
eekjrorm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat