PARTNER SERWISU
zyuhnihj
1 2 3 4
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 maja 2009 16:31:02 przy kursie: 8,00 zł
Oj, Drozek się boleśnie zmaga z kryzysem.
Ma duży spadek przychodów i obronił wprawdzie niewielki zysk operacyjny, ale koszty finansowe już od IV kwartału wpychają go w duże straty. Aż żal patrzeć, jak w niecały rok stracił prawie połowę wartości księgowej.
Utrzymuje duże zapasy, bo 100 mln w cenach zakupu to mu wystarczy na trzy kwartały handlu. Aby pokryć koszty - faktyczne a nie memoriałowe - zwiększył kredytowanie o 1/3 do 101 mln zł. Bilans trzeszczy w szwach, a pokazuje to spadek ratingu na CCC. Z firm handlujących stalą DPL jest chyba najbardziej poszkodowany, ale cała branża cierpi na spadku popytu i spadku cen. Wyjścia nie ma, trzeba przeżyć do odbicia w gospodarce.

Ricco
0
Wpisów: 45
Wysłane: 26 maja 2009 20:08:35 przy kursie: 7,25 zł
Co aktualnie sądzicie o drozku? Jaka perspektywa na najbliższy miesiąc?

galus-anonimus
0
Wpisów: 24
Wysłane: 5 sierpnia 2009 08:38:18 przy kursie: 10,95 zł
CZy Drozapol zaczyna odbicie ?

WatchDog
50
Wysłane: 1 września 2009 20:32:17 przy kursie: 11,00 zł
Wyniki są marne. Za zeszły rok Drozapol był na 17. miejscu w przychodach i 13. w tonażu - to znaczy, że sprzedawał po cenach poniżej średniej rynkowej. Cały ranking nieźle pokazuje, jak rozdrobiona i konkurencyjna jest branża:
http://puds.pl/ranking-puds-2008
Patrząc na wyniki, z dzisiejszej perspektywy widać, że spółka zmarnowała większość pieniędzy z emisji, dużym wysiłkiem zwiększając w międzyczasie przychody, które jednak teraz spadły na poziom sprzed całego tego zamieszania z konsolidacją branży. Nie osiągnęła swoich celów, a sama wystawiła się na ryzyko utrzymując nadmierne zapasy, które zbyt wolno rotują. Dzisiaj Drozapol ma słaby rating, zadłużenie 50%, prawie 90 mln zł kredytów i 40 mln zł utraty wartości księgowej plus 10 mln zł wypłacone na dywidendę. I bardzo chwiejną zyskowność, która po części jest oczywiście spowodowana nie problemami spółki, lecz branży. Ciekawe jak inni stalownicy.

High-flier
0
Wysłane: 3 września 2009 12:39:12 przy kursie: 10,70 zł
WatchDog napisał(a):
Wyniki są marne. Za zeszły rok Drozapol był na 17. miejscu w przychodach i 13. w tonażu - to znaczy, że sprzedawał po cenach poniżej średniej rynkowej. Cały ranking nieźle pokazuje, jak rozdrobiona i konkurencyjna jest branża:
http://puds.pl/ranking-puds-2008
Patrząc na wyniki, z dzisiejszej perspektywy widać, że spółka zmarnowała większość pieniędzy z emisji, dużym wysiłkiem zwiększając w międzyczasie przychody, które jednak teraz spadły na poziom sprzed całego tego zamieszania z konsolidacją branży. Nie osiągnęła swoich celów, a sama wystawiła się na ryzyko utrzymując nadmierne zapasy, które zbyt wolno rotują. Dzisiaj Drozapol ma słaby rating, zadłużenie 50%, prawie 90 mln zł kredytów i 40 mln zł utraty wartości księgowej plus 10 mln zł wypłacone na dywidendę. I bardzo chwiejną zyskowność, która po części jest oczywiście spowodowana nie problemami spółki, lecz branży. Ciekawe jak inni stalownicy.

Widzę że trzeba co nieco naprostować.

Na początek kredyty

Kredyty na koniec 2Q 2009 to razem PLN 63,183 mln (kredyty krótkie, długie + leasingi) a nie PLN 90 mln - ładny bullshit

po drugie zakładając że spółka nie spłaciła żadnych kredytów w okresie od końca drugiego kwartału do dnia dzisiejszego (lub nie zmniejszyła wykorzystania) to z tytułu zmiany kursu USD/PLN oraz EUR/PLN kredyty w przeliczeniu na PLN zmniejszyły się o kolejne PLN 5,37 mln (czyli do PLN 57,8 mln) - str. 17 i 18 sprawozdania zarządu.

Czy ta kwota jest duża ?? Spójrzmy na kapitał obrotowy
Na koniec 2Q 2009
należności handlowe - PLN 22 mln
zapasy - PLN 75,3 mln
zobowiązania handlowe - tylko PLN 3,148 mln

czyli kredyt w kwocie PLN 63,183 mln finansuje PLN 94,152 mln zapasów i należności netto (bez zobowiązań handlowych).
zakładając że poziom zapasów jest zaniżony (ceny wyrobów obecnie systematycznie rosną a Spółka dokonało bardzo dużego przeszacowania na koniec roku ca PLN 29 mln) i struktura należności jest prawidłowa (nieznaczne przeterminowania pokryte w większości odpisami) jest to mała kwota.

Kwota zobowiązań handlowych jest niespotykanie niska. W razie wzrostu popytu spółka ma capacity na duże zakupy towarów. Osobiście uważam że tak niski poziom zobowiązań handlowych wynika ze zniżek jakie Drozapol dostał przy zakupie za gotówkę (bardzie opłacało się zapłacić odsetki od kredytu).

dalszy comment poźniej

High-flier
0
Wysłane: 3 września 2009 13:24:22 przy kursie: 10,70 zł
cd

WatchDog napisał(a):
Wyniki są marne. Za zeszły rok Drozapol był na 17. miejscu w przychodach i 13. w tonażu

Typowe spojrzenie amatora, tzn spojrzenie wstecz. Kogo obchodzą wyniki za zeszły rok. Clue sprawy jest to co pokaże spółka w najbliższych latach.

Spójrzmy na strukturę sprzedaży w 1H 2009 (która nota bene nie różni się od historycznej struktury):

Sprzedaż wartościowo
Wartość (tys. zł) Udział
Wyroby płaskie 56 412 67,6%
Pręty 10 755 12,9%
Razem 83 407 100,0%

Zestawiając to z bieżącym cenami tych wyrobów, które wzrosły od końca 2Q 2009 o 6% (blacha gorąco walcowana - czyli wyroby płaskie) oraz o 5,5% w przypadku prętów (dane z http://www.puds.com.pl/) Spółka w obecnym i przyszłym kwartale (przy zachowaniu wzrostowego trendu) będzie zyskiwać właśnie z tytułu posiadania dużych, wolnorotujących zapasów - tak jak traciła na tym w zeszłym roku - vide odpisy na zapasy) - strukturę sprzedaży można utożsamiać ze strukturą zapasów.

Wzrost cen wyrobów o 20% od dołka na koniec czerwca (co nie jest czymś nierealnym) pozwoli na osiągnięć dodatkowych przychodów w kwocie 20%* PLN 75,33 mln zapasów = ca PLN 15 mln z tytułu zwiększonej marży na sprzedaży i/lub przeszacowania w górę zapasów.

Moim zdaniem Spółka źle robi że teraz obniża te zapasy. Robi skrajny błąd. Najpierw dużo zapasów po wysokich cenach (i strata z tego tytułu) teraz mało zapasów jak są niskie ceny (i w przyszłości mniejszy zarobek z tytułu wzrostu wartości zapasów). Trzeba być konsekwentnym - zmienić kierunek działania dopiero kiedy się wyjdzie w długim terminie na zero. Skala tego zjawiska w Drozapolu jest trudna do oszacowania - brak tonażowego zestawienia zapasów.

Osobiście uważam że powyższy wpływ oraz pozytywna zmiana kursów walutowych dla Spółki (o której napisze później) doprowadzi do dodatniej rentowności netto już w połowie 4 kwartału.

WatchDog
50
Wysłane: 3 września 2009 13:50:39 przy kursie: 10,70 zł
High-flier napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Wyniki są marne. Za zeszły rok Drozapol był na 17. miejscu w przychodach i 13. w tonażu

Typowe spojrzenie amatora, tzn spojrzenie wstecz. Kogo obchodzą wyniki za zeszły rok.

Dziękuję za wkład w analizę. Tak, jestem amatorem w branży stalowej, ale chętnie przyjrzę się wskaźnikom operacyjnym, bo bardzo mnie obchodzą wyniki za zeszły rok, gdyż one świadczą o tym, czy sprawdziła się strategia sprzed lat dwóch. Sprawdzam też kredyty. Na razie spółka niszczy wartość. Jeśli ktoś chce zarabiać na wahaniach cen stali, nie musi tego robić przez papiery dystrybutora, tylko przez kontrakty.

PS. Odnośnie clue; słowo to brzmi clou:
clou [klu] (fr. ‘gwóźdź’; przenośnia ‘główna rzecz’) najistotniejsza część czegoś, główny punkt programu, największa atrakcja. („Słownik Wyrazów Obcych” Wydawnictwa Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj)
Edytowany: 3 września 2009 14:13

WatchDog
50
Wysłane: 3 września 2009 13:58:15 przy kursie: 10,70 zł
WatchDog napisał(a):
Dzisiaj Drozapol ma słaby rating, zadłużenie 50%, prawie 90 mln zł kredytów i 40 mln zł utraty wartości księgowej plus 10 mln zł wypłacone na dywidendę.

Poprawka: Drozapol ma 63 mln zł kredytów.
(Sam jest sobie winien, bo rzadko je wykazuje, więc wcześniej zmuszał nas do wyliczania z przepływów - teraz podał, ale osoba wpisująca raport zrobiła błąd. Nie miał on żadnego wpływu na rating ani na wycenę, gdyż one nie wykorzystują tej liczby w swoich modelach.)

hajdi87
0
Wpisów: 44
Wysłane: 29 października 2009 17:55:08 przy kursie: 9,95 zł
czemu drozapol stoi w miejscu?? wie ktoś może wiecej coś na temat tej spółki?? czytałem wypowiedzi moich poprzedników. watchdog trafna analiza.

hajdi87
0
Wysłane: 18 listopada 2009 11:59:21 przy kursie: 9,85 zł
WatchDog, mogłbyś jakoś skomentować raport za III kwartał?? i obecną sytuację spółki?? Byłbym wdzięczny, mam nadzieje nie tylko ja.
Angel

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 20 listopada 2009 11:03:29 przy kursie: 9,30 zł
Kurde, tylko WatchDoga prosice o analizy. Ech… Ale tym razem to znów ja się wypowiem.

Przychody ze sprzedaży spadły w porównaniu do 2q2009 o 10%. Ich rentowność na poziomie zysku brutto też spadła – z 20% do 1%. W porównaniu do 3q2008 jest praktycznie taka sama ale za to spadek przychodów wyniósł 45%. Działalność spółki jest wprost uzależniona od poziomów produkcji przemysłowej. A ta ostatnio bardzo spadła. Pociągnęło to za sobą wymuszone spadki cen wyrobów przemysłowych. I na tym głównie spółka cierpi. Nie udaje jej się podnieść sprzedaży pod kątem ilościowym ze względu na kryzys. A najgorsze przed nami, bo nadchodzi 4q, w którym dzieje się zdecydowanie najmniej jeśli chodzi o przemysł. Wydaje mi się, że właśnie te dane wpłynęły na takie zachowanie się kursu. Think

W bilansie najbardziej widoczne zmiany to spadek wartości zapasów i należności handlowych w porównaniu do 2q2009. Spadek należności jest bezpośrednim wynikiem spadku przychodów. Wzrost gotówki wyniósł za to około 100%. To dzięki bardzo wysokim dodatnim przepływom pieniężnym netto z działalności operacyjnej (spadek zaangażowania kapitału w zapasy, o których pisaliście wyżej). Pozwolił na pokrycie spłat kredytów. Tej zmiany salda kredytów zupełnie nie widać w bilansie, bo spółka w ogóle nie wykazuje kredytów! Pokazywane są pewnie w pozostałych. Nieładnie! Shame on you

Jeśli chodzi o spadek wartości zapasów, to wyżej pojawił się komentarz [Hihg-flier], że była to błędna decyzja. Może faktycznie przez takie działania spółka odnotowała stratę na ich przyspieszonej sprzedaży. Uważam, że było to podyktowane koniecznością ich upłynnienia. Spółka ma bardzo dużo kredytów zbliżających się do daty wymagalności i po prostu potrzebowała uwolnić rezerwy płynnościowe. Dzięki temu następuje stopniowy spadek zadłużenia, który jest dość wysoki. Jeśli faktycznie o to chodziło, to jest to podstawowe działanie płynnościowe.

Nie podoba mi się fakt, że spółka ukrywa swoje zadłużenie wobec banków. To jest istotna informacja dla oceny jej sytuacji finansowej. W mojej ocenie jest wręcz kluczowe, skoro spółka zmuszona jest do redukcji poziomu zapasów. Nie znam historii reakcji biegłego na takie traktowanie sprawy ale dla mnie to się kwalifikuje nawet na zastrzeżenieShame on you . No chyba, że zostaną one na koniec roku ujawnione.

hajdi87
0
Wysłane: 4 stycznia 2010 12:54:27 przy kursie: 9,50 zł
co dalej z drozapolem?? ma ktoś jakieś info?? mam troche akcji oczywiscie kupionych po wyzszym kursie (srednio 3,2) i zastanawiam sie co robic, czy dokupic i czekac, czy wychodzic?? jak myslicie?? będe wdzieczny za podpowiedzi!!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 stycznia 2010 13:14:26 przy kursie: 9,50 zł
hajdi87 napisał(a):
co dalej z drozapolem?? ma ktoś jakieś info?? mam troche akcji oczywiscie kupionych po wyzszym kursie (srednio 3,2) i zastanawiam sie co robic, czy dokupic i czekac, czy wychodzic?? jak myslicie?? będe wdzieczny za podpowiedzi!!

Ja mam... Będzie 23.12.2010 po 11.73 na zamknięciu... ;)
Pierwsze pytanie na jakie musisz sobie odpowiedzieć, a jeżeli oczekujesz odpowiedzi to także nam, dlaczego akcje DPL kupiłeś. Podejrzewam iż nie był to wybór losowy :) Jaki cel postawiłeś przed dokonaniem inwestycji co uznasz za niespełnienie się oczekiwań ? itd... spółki są przewartościowane/niedowartościowane/wycenione w punkt w zależności od horyzontu inwestycyjnego.

hajdi87
0
Wysłane: 4 stycznia 2010 13:27:08 przy kursie: 9,50 zł
anty_teresa napisał(a):
hajdi87 napisał(a):

Pierwsze pytanie na jakie musisz sobie odpowiedzieć, a jeżeli oczekujesz odpowiedzi to także nam, dlaczego akcje DPL kupiłeś. Podejrzewam iż nie był to wybór losowy :) Jaki cel postawiłeś przed dokonaniem inwestycji co uznasz za niespełnienie się oczekiwań ? itd... spółki są przewartościowane/niedowartościowane/wycenione w punkt w zależności od horyzontu inwestycyjnego.

heheh oby tak bylo!! :)
horyzont długoterminowy i to jest pewne. branża moim zdaniem bardzo ciekawa ale i niebezpieczna. zastanawia mnie tylko fakt że spólka praktycznie stoi w miejscu jesli chodzi o kurs. w sumie jedyna w moim portfelu która dalej mi ciąży na minusie. dlatego zaczalem sie zastanawiac co z tym fantem zrobic. albo pakowac sie jeszcze bardziej albo wychodzic. ale chyba dokupie, nie chce mi sie wierzyć żeby zawsze była w takim dołku. obym sie nie mylił :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 stycznia 2010 16:17:22 przy kursie: 9,50 zł
hajdi87 napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
hajdi87 napisał(a):

heheh oby tak bylo!! :)
horyzont długoterminowy i to jest pewne. branża moim zdaniem bardzo ciekawa ale i niebezpieczna. zastanawia mnie tylko fakt że spólka praktycznie stoi w miejscu jesli chodzi o kurs. w sumie jedyna w moim portfelu która dalej mi ciąży na minusie. dlatego zaczalem sie zastanawiac co z tym fantem zrobic. albo pakowac sie jeszcze bardziej albo wychodzic. ale chyba dokupie, nie chce mi sie wierzyć żeby zawsze była w takim dołku. obym sie nie mylił :)

No to Horyzont mamy określony... ale reszta to same ogólniki... Co oznacza iż branża jest ciekawa? Jaka branża, handel?, rynek stali?, przerobu stali? Dlaczego ciekawa? i niebezpieczna?
W zasadzie każda branża jest ciekawa... :)
Jak już uargumentujesz branże to może napisz też czemy DPL a nie STF lub Konsorcjum Stali, Cognor, Yawal itd...

Inna sprawa, że stoi w miejscu... To raczej techniczne spojżenie niżeli fundamentalne i średnioterminowe niż długo...
Czekam na konkrety to podyskutiujemy.

0
Wpisów: 598
Wysłane: 15 stycznia 2010 16:04:32 przy kursie: 10,30 zł

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 29 stycznia 2010 08:33:49 przy kursie: 9,85 zł
trzeba by sie zastanowic jak sobie Drozapol radzi z lokalna konkurencja Centrostalem Bydgoszcz ktory potencjalem jest ogromnym przedsiebiorstwem z kilkonastoma oddzialami w Polsce Think

czy ich pozycja nie wplywa na wyniki sprzedazowe Drozapolu ??

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 29 stycznia 2010 09:05:27 przy kursie: 9,85 zł
magnat napisał(a):
a ja sobie wskoczyłem do drozdka

a ja kupiłem ziemniaki i kilogram pomidorów :)

larry_mcc
0
Wpisów: 135
Wysłane: 23 lutego 2010 22:40:32 przy kursie: 9,65 zł
ORGR?

Jedna z ulubionych formacji znanego analityka technicznego (podobno zna tylko tą jedną). Spółka ładnie odbiła się od linii trendu długoterminowego (przerywana linia). Linia szyi dzisiaj testowana ale zamknięcie poniżej . Trafia do obserwacji ale na dalsze miejsce. Powód – nie tylko samo sforsowanie linii szyi i średniej 200-stu sesyjnej wystarczy. Bardziej techniczny opór znajduje się na 2,05 PLN. To połowa podażowej tygodniowej marubozu z listopada 2009, której do tej pory w cenach zamknięcia papier nie pokonał. Jak się uda to zrobić w piątek to można mysleć o kupnie.
Edytowany: 23 lutego 2010 22:43

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 marca 2010 19:11:33 przy kursie: 9,70 zł
To był kolejny słaby kwartał dla spółki. Ponownie zanotowano stratę netto, ale sytuacja wydaje się pogarszać. Aktualne wyniki niebawem pojawią się w serwisie.:

Sprzedaż tej spółki, jak z resztą wszystkich podmiotów sektora jest bardzo sezonowa. Wiadomo – pręty, blachy są używane w budownictwie, a produkcja w tym sektorze w okresach zimowych spowalnia. Z tego powodu w odniesieniu do IIIQ tego roku pominę w dużym stopniu analizę zysków i strat. Zajmijmy się na początek bilansem.

W aktywach trwałych nic się nie zmieniło. W minionym kwartale wartość zapasów spadła o 12%, czyli 6 baniek. Należności skurczyły się o połowę do poziomu 11 baniek, co jest związane z kwartalnym spadkiem przychodów o 40%.

W związku ze stratą zanotowaną w kwartale zmniejszyły się kapitały własne spółki o 10 milioników. Spółce udało się zredukować zadłużenie krótkoterminowe. Pozycja pozostałe zobowiązania w krótkoterminowych zmniejszyła się o 9 baniek, a właśnie w tym miejscu DPL wykazuje kredyty wymagalne w ciągu roku. Z rachunku przepływów pieniężnych wynika że spółka spłaciła niecałe 6 baniek kredytów i pożyczek, więc redukcja zadłużenia tylko w części dotyczy kredytów. Naganne jest to, na co zwróciła uwagę Kasia. Spółka nie wykazuje kredytów długoterminowych i można tę wartość jedynie szacować odsetek, albo śledzić przepływy finansowe od sprawozdania rocznego, ale pojawia się problem kredytów zaciągniętych w walutach. Tak czy owak bardzo to nieładne i utrudnia przedstawienie sytuacji spółki. W tym kwartale także wprowadzono nowy, niedobry zwyczaj, a mianowicie skumulowaną prezentację przepływów. Niestety takie zobrazowanie jest charakterystyczne dla większości podmiotów, ale fajnie do tej pory wyróżniało DPL.

Jak wspomniałem DPL, spłacił część kredytów, ale nie zaciągał innych zobowiązań i całkowite przepływy w IV kwartale były ujemne – redukcja zadłużenia. To pozytywny aspekt, ale gorzej wyglądają przepływy operacyjne, które są ujemne pomimo zmniejszenia zapasów i należności. Spółka także nie szczególne dużo spłaciła kaski swoim odbiorcom.
Tu jest bardzo brzydko. Strata potwierdzona Cash flowem operacyjnym. Drozdek w zasadzie nie inwestuje więc przepływy inwestycyjne są śladowe.

Najważniejsze dla oceny wyników spółki jest porównanie Q42009/Q42008 i ono wypada bardzo niedobrze.

Sprzedaż spadła o połowę. W części jest z pewnością wynikiem spadku cen wyrobów hutniczych, ale duża w tym zasługa koniunktury na rynku budowlanym oraz wydaje się, że kompetencji zarządu. Na sprzedaży jest strata brutto. Mniejsza co prawda i to kilkukrotnie niż przed rokiem, ale należy pamiętać, że wtedy inaczej były wyceniane zapasy. Przeszacowania nastąpiło o ile mnie pamięć nie myli dopiero w 2009 roku. Ponieważ był to spadek drastyczny, więc koszt własny sprzedaży też był dużo większy. Inaczej mówiąc, zamiast długo wykazywać straty w tym miejscu raz przeszacowano zapasy. Sytuacja więc wcale się tu nie poprawia.

Koszty sprzedaży i zarządu się zmniejszył. To generalnie bardzo dobrze, ale warto zwrócić uwagę na stan zapasów, który mocno był zredukowany, a prawdopodobnie w tym miejscu jest wykazywany. W związku z przeszacowaniem wartości zapasów wynik operacyjny jest ujemny. W zeszłym strata operacyjna była mniejsza. Obecnie powiększyła się o ponad 20%. Rok temu wynik obciążyły koszty finansowe na kwotę 3 baniek co spowodowało większą stratę brutto drozda, ale dzięki odwróceniu należności z podatku strata netto była nieco mniejsza. Teraz sytuacja znormalniała i nadal nie jest dobrze.
Aktualna wycena znajdzie się tutaj
www.stockwatch.pl/gpw/drozapol...

Moim zdaniem popełniono błędy w zarządzaniu. Po pierwsze jeśli już przeszacowano zapasy to nie należało tak drastycznie redukować ich poziomu. Nie jest to jednak jakiś straszny błąd, bo ceny wcale nie podążyły w pożądanym dla spółki kierunku a zaoszczędzono na kosztach magazynowania. Uzupełnić zapasy też nie będzie problemy przy zmianie trendu cen produktów hutniczych i stali.

Ważniejszy błąd popełniono w zmianie waluty zadłużenia. Co prawda z raportu nie da się tego wyłuskać, ale jest to napisane w komentarzu zarządu. Spółka zmieniła rodzaj waluty kredytu w zasadzie na samym szczycie. Kiedy waluta jest droga i istnieje duże prawdopodobieństwo zmiany trendu należy się właśnie w niej zadłużyć!. DPL postąpił odwrotnie i zadłużył się w złotówce, a kredyty walutowe płacił w bardzo niekorzystnym momencie. Być może zadziałały też banki, ale tak czy owak pozbawiono spółkę możliwości osiągnięcia zysków z kursów walutowych na wycenie kredytów.

Ten kwartał jaki cały rok był dla spółki fatalny. Dużo oczywiście jest w tym zasługi koniunktury, ale w okresie spowolnienia model działalności się nie sprawdził. Zadłużanie w USD i sprzedaż w PLN. Teraz gdy należałoby taki model stosować bo jest korzystny spółka tego nie robi. Sprawy podążają w złym kierunku, a kwartał był bardzo słaby. Inne spółki z branży przeciwnie do tego co można wyczytać w komentarzy zarządu lepiej sobie w większości radzą. Można o tym poczytać na wnp.pl oraz puds.pl
O niekorzystnym rozwoju sytuacji świadczy także wydłużający się cykl konwersji gotówki, który stanowi prawie pół roku i jest rekordowo długi dla spółki.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,107 sek.

nkkoqiov
mubavsye
nibzbovt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ezmqvsxv
dnziiqgb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat