PARTNER SERWISU
edaqlucr
Ricco

Ricco

Ostatnie 10 wpisów
Od ostatniego wpisu na forum już odrobinę czasu minęło, co prawda w sytuacji spółki raczej wiele się nie zmieniło, a kurs w ostatnich tygodniach zaczął mocniej spadać. Zastanawiam się, czy przejęcie blisko 70 lokali Piwiarni Warki rzeczywiście będzie tak dużym i obiecującym krokiem jak to przedstawia zarząd. Jakie są Wasze zdania w tym temacie?

Polska - Czechy 3:0

Atmosfera panująca wokół Mistrzostw, wokół naszych meczy powoduję, że chce się oglądać jak najwięcej bramek.

Przed chwilą w jednym z reportaży programu "Prosto z Polski" na tvn24 była mowa o problemach na autostradzie A2. Za pewne będzie można ten materiał obejrzeć na stronach stacji telewizyjnej. Z reportażu wywnioskowałem, że DSS nie wiedział o potężych fakturach (na łączną kwotę ok 4 mln zł, które docierały do jednego z ich podwykonawców. W ciągu dwóch tygodni DSS jako główny wykonawca ma wyjaśnić sprawę i zająć się zaległymi fakturami. Problem więc dotyczy jednego z podwykonawców.

Dzięki za potrzebne info. Zastanawia mnie ejszcze jedna sprawa dot. GTC. W jaki sposób się reklamują...prasa, internet, lokalne formy promocji reklamy?? Na co stawiają przede wszystkim? Ile na to wydają? W jaki sposób pozyskują klientów na powierzchnie biurowe i handlowe. Wiadomo, że każda marka lokalna jak Zara czy Reserved chce być obecna w każdej większej galerii handlowej, ale samo GTC poprzez środki reklamowe dociera do swoich przyszłych najemców. W jaki sposób..chodzi mi o mechanizm, środki, koszty i sposób.

Potrafiłby mi ktoś odpowiedzieć jaki był udział procentowy w ostatnim roku obrotowym w ogólnej wartości przychodów ze sprzedaży(wynajmu) z podstawowej działalności spółki EKD 70.20 - wynajem nieruchomości własnych i dzierżawionych?

Polimex-Mostostal wybuduje centrum handlowe w Bełchatowie za 80 mln zł netto

treść komunikatu

Tak się zastanawiam, czy ta informacja ruszyła kursem PXM o ponad 5%

DM BPS rekoemnduje "kupuj" z ceną docelową 10,51 zł

Rekomendacja

źródło: Parkiet

Parkiet napisał:

2,2 mld zł inwestycji Rank Progress

Deweloper do końca 2014 r. chce oddać do użytku 16 centrów handlowych. Z emisją akcji czeka do znaczącej zwyżki kursu

Od roku powtarzamy inwestorom giełdowym, że najbliższe lata przyniosą skokowy wzrost Rank Progress i pozwolą na wypracowanie rekordowych wyników, a w ciągu ostatnich miesięcy pokazaliśmy, że nie rzucamy słów na wiatr

– oświadczył Jan Mroczka, prezes dewelopera z Legnicy, prezentując plany inwestycyjne Rank Progress.

więcej tutaj

Niepokojące. Dzisiejszy spadek powyżej 6% jest sporym ruchem na tym papierze. Oznaka zmiany trendu? ;>

Czekamy na komentarze i wrażenia pokonferencyjne

Koferencja od 13 do 19:30 Konferencja

Ja trzymam cały czas tą firmę, właśnie mimo, iż nie dawno słyszeliśmy o dość niezrozumiałych transakcach właściciela. Ale widać że pomimo tego, kurs spółki rośnie nie przerwanie. Wydaje się być w bardzo silnym trendzie wzrostowym . Dobre wyniki fundamentalne i info ze spółki powinny tylko potęgować ten trend. Oby tak dalej !

Tak. A wczoraj przeglądając forum zastanawiałem się, dlaczego nikt tego tutaj nie zauważył :) Przełomowe? Na pewno było przełomowe wczoraj, reakcja inwestorów na tą informację była jak dla mnie nadspodziewanie dobra. Dzisiaj obserwując handel na tym papierze ( co prawda minęło 18 min sesji) już mam nieco inne wrażenie i widać realizację zysków. No ale cóż zobaczymy, oby więcej takich newsów.

Jak uważacie...Czy kurs spółki SGN spadnie jeszcze do okolic 12 zł?

Wyniki straszne, lecz nie to mnie zastanawia w sprawie tej firmy. Jak dobrze pamiętam 10 listopada tego roku DM IDM S.A zwiększył zaangażowanie w tą spółkę i ma już ponad 9,5% akcji KOL. Co mnie zastanawia? Jaki był cel IDMSA zwiększenia udziału w KOL, skoro firma nadal ma kiepskie wyniki finansowe, czytając Wasze wypowiedzi jesteście raczej negatywnie nastawieni do tej firmy,a tu proszę IDMSA dokupuje pakiet akcji. Druga sprawa to kurs akcji KOL, jakby nie było, pozytywną informacją jest, gdy inwestor instytucjonalny kupuje jakiś pakiet akcji firmy, a kurs nie ruszył z miejsca. Poszukuje jakiegoś logicznego toku myślenia, jakim kierował się DM IDM S.A. Posiadacie jakieś swoje opinie w tej kwestii?

Jestem tego samego zdania co WatchDog...Rewelacyjna spółka z ciekawymi fundamentami na przyszłość i z szeroką perspektywą na kursie akcji tej spółki. Sama branża dzisiaj przeżywa dobry czas, a SNS podąża w dobrym kierunku. Żałuję, że nie kupiłem ich akcji gdy były po 0,6-0,7 zł. "Zdrowe przedsiębiorstwo" za WatchDogiem

Raport spółki wprost przerażający! Patrząc na kurs akcji POL leci on na łeb na szyję...w ostatnich dniach jakby wyhamował w okolicach 2,1-2,2 zł, ale ciekaw jestem co będzie się działo w przyszłym tygodniu na papierach tej spółki. Jak myślicie, jaka przyszłość czeka tą spółkę i jaki to będzie miało wpływ na jej kurs akcji?

Analitycy Morgan Stanley podwyższyli rekomendację Telekomunikacji Polskiej do "przeważaj" z "równoważ". Ustalili też cenę docelową jednej akcji telekomu na 24 zł.

Tak, też tak myślę, i zastanawiam się przy jakim kursie wejść w tą spółkę...

jednym słowem czekamy na zieleń kursu tej spółki. Tylko tak...jak juz wojtas zauważył, że SWD nie jest potrzebna zieleń na indeksach, ale czy na pewno? Ostatnie sesje były bardzo pozytywne, wysokie plusy, co prawda na końcówce traciliśmy wyrobiony plus, ale to nadal pozostawiało większośc spółek z wysokimi procentami. I czy w przypadku gdy rynek złapie zadyszkę, to czy nie wpłynie to na kurs SWD....?

wojtas07 - jak myślisz...jak kurs tej spółki może się zachowywać we wrześniu? Przyniesie dodatnią stopę zwrotu? Stać ich na 2 zł ?

redart napisał(a):

bo siedzą i zyski liczą a tak na poważnie to pewnie niewielu zostało na tym papierze po takich spadkach

Ja zostałem...i jeszcze troszkę brakuje do poziomu, w którym kupiłem te papiery. W każdym razie dobra spółka na tą chwile.

Witam,

Czy posiada ktoś informacje jaka ilość jest akcji tej spółki na rynku?

Co aktualnie sądzicie o drozku? Jaka perspektywa na najbliższy miesiąc?

Szaleć to szaleją u nas...zaczynamy minusem po to by jakiś czas temu przebić poziom zamknięcia czwartkowego..czyżby kolejny juz z kolei 7 tydzień wzrostów? Patrząc na małe i średnie - rewelacja

ja tylko wspomnę, że tak jak to było na początku bessy, wtedy rzadko kto chciał mówić o zmierzającej bessie na rynku, tak teraz rzadko kto ma odwagę mówić o powrocie hossy. Lecz na zdrowy rozsądek pod względem fundamentalnym nie ma co popadać w stany euforyczne, lecz jak to mówią - giełda dyskontuje przyszłość...

A co myślicie na temat LTX?? Jako gwiazdy przyszłej hossy? Choć on już jest gwiazdą od 27 lutego z 9,80 zł na akcję podrożał do 15,10 zł na akcję, co daje w tak relatywnie krótkim czasie wysoką stopę zwrotu. A jak oceniacie ją w dłuższym terminie, powiedzmy do jesieni lub końca tego roku?

piękny ten wykresik Sławka. Zapełniacie portfel akcjami powoli teraz, czy czekacie na jeszcze jeden sygnał bessy i dopiero wtedy?

Przemawiają do mnie Twoje argumenty, ale myslę, że formowanie dna bessy to kwestia przynajmniej kilku miesięcy. To co dziś widzimy, to korekta, która musiał przyjść.

Aaaa i jeszcze pozostaje kwestia prześcigających się analityków w swoich opiniach kiedy koniec: 2009,2010 a nawet opinie 2012;) Hehh, nie mogę się nadziwić, że nie nauczyli się na własnych błędach. Dziś tak samo się ścigają w swoich opiniach, jak w zeszłym roku np. mówiąc o cenie docelowej baryłki ropy naftowej. Zamknęliśmy ją na niespełna 147 USD/baryłkę aa głosy były nawet o cenie 200 USD.

W sumie pomyliłem pojęcia bessa i kryzys finansowy to nie to samo, ale fundamenty raczej nie pozwalają jeszcze na definitywny koniec bessy, chyba, że się mylę;)

tadekmazur napisał(a):
YES YES YES.
Prezio BoA powiedział o dodatnim wyniku od początku roku i zapewnił że dokapitalizowanie banku nie będzie już potrzebne.
JPM nigdy nie był ani odrobinę zagrożony, WF raczej też nie. Rządowa pomoc została im wciśnięta żeby nie robić złej prasy tym którzy naprawdę pomocy potrzebowali. Pozostałe dwa giganciory bez dotychczasowej pomocy upadłyby na pewno (i to z całym światem), ale teraz słyszymy że zarówno Citi jak i BoA odzyskały rentowność operacyjną i nie będą potrzebować już więcej dokapitalizowania. Trudno o lepsze wiadomości, bo pozostałe banki amerykańskie mają duuużo mniejsze bilanse i po piersze łatwo im pomóc jeśli taka wola, po drugie jak upadną to świata nie zawalą.
Albo preziowie łżą jak psy (niestety całkiem możliwe) albo to już definitywny i ostateczny koniec bessyBoo hoo!

Czyli chcesz powiedzieć, że bessa kończy się wraz z kłopotami banków gigantów w USA? A co z pozostałymi sektorami? i na przykład spadającą produkcją przemysłową na świecie?

Ciekawe spojrzenie na sylwetkę Pana Kuczyńskiego, ja mam nieco lepsze zdanie o nim, ale może jeszcze się nie poznałem na tej osobie:) A swoją drogą byłbym bardzo zainteresowany konfrontacją WatchDog - Kuczyński w AF. Mmm...to byłby dopiero spektakl, choć WD nie poznałem jeszcze Twoich wszystkich możliwości, bo jestem tutaj od niedawna

tadekmazur napisał(a):
Czyta nas Kuczyński - sympatyczny dziadek mający swoją kwestię w prawie każdym dzienniku.
Byłem dziś na portalu bankier.pl i natknąłem się na zmałpowaną moją prognozę którą na tym wątku przedstawiałem.
Dziadek to ładnie opakował i zamieścił jako swoje. Trochę żartuję bo zbieżność prawdopodobnie jest przypadkowa.

Przypominam prognozę: Albo koniec bessy już albo totalna masakra w wyniku upadku amerykańskich giganciorów.

Jednak dziadek trochę przegiął z tą masakrą, bo SP500=150pkt to ja bym jednak nie przewidywał.
Masakra masakrą, ale niżej jak 400pkt to nie ma szans być. Zwłaszcza przy sporej inflacji którą prognozuje.
Przegina też z rozkładem szans.
Wariant końca bessy już teraz ma większe szanse niż 50%. Przynajmniej jeśli mamy na myśli WIG20.
Ale dzisiaj widzę że i Janki dają radę.

Hmm...a właśnie, tak poza tematem krótko oczywiście co sądzicie o osobie w ekonomii i myślach Piotra Kuczyńskiego?

"Wariant końca bessy już teraz ma większe szanse niż 50%" - a nie wydaje Wam się to tylko korektą trendu spadkowego. Owszem zwiastuje to jakąś zmianę sytuacji, inny punkt widzenia, światełko w tunelu. Myślę, że o takim wariancie będziemy mogli mówić dopiero po wynikach za I kw 2009 z taką właśnie szansą % jaką przypisał tadekmazur. Oczywiście to jest tylko moja sugestia.

Właśnie dlatego mnie zaskoczyła Twoja wycena tej firmy. Ja również dużo wcześniej zainteresowałem się IEA, obserwuję tą spółkę od kilku dobrych miesięcy i nie widziałem tak sporych perspektyw dla niej w najbliższym czasie. No cóż...zobaczymy jak sytuacja dalej się rozwinie, jeśli dalej planujesz obserwacje tej spółki to polecam ciekawą lekturę wątku IEA na tym forum.

tadekmazur napisał(a):
Nie wiadomo kiedy. Może zaraz, może za rok, ale przyjdzie. Kiedyś przyjdzie hossa.
Spróbujmy pogadać o spółkach z szansami na najbardziej spektakularne wzrosty, wielokrotnie przekraczające wzrost indeksów.
Moje typy: MCI - świetny model biznesu, w bessach nielubiany bo praktycznie bez przychodów, ale w hossach.... bywało nieźle i chyba znowu będzie.
Immoeast - jeśli przeżyją - a wszystko na to wskazuje, będą notowani powyżej 20zł
Echo, Polnord, LCCorp - jak przyjdą lepsze czasy to pofruną, a że są bardzo nisko to procentowe wzrosty powinny być imponujące.

Ciekaw jestem Waszych typów, a także krytyki moich propozycji.

Na jakich podstawach sądzisz, że IEA będzie notowane powyżej 20 zł?

Ale jednak kilka spółek poniosły spore konsekwencje wynikające z opcji walutowych. Rozumiem myśl Twojej wypowiedzi, i jak najbardziej zgadzam się, troszkę nie taktownie dobrałem słowa do poprzedniego posta.

Dołączam się do kolegi, czy ktoś trafił na ogólnodostępne źródło spółek notowanych na GPW, które poniosły straty na opcjach walutowych?

SlawekW napisał(a):
Rachunki wirtualne sa do bani!

To zart oczywiscie, bo pozwalaja nauczyc sie prostych rzeczy: skladanie, anulowanie, modyfikacja zlecen, wyswietlanie wykresow, etc. Ale nie do konca... dopoki nie ma prawdziwych pieniedzy, prawdziwej odpowiedzialnosci, to niczego sie nie dowiemy o swojej psychice.

Znam kilka osob, ktore swietnie sobie radzily "na niby" i zachecone tymi sukcesami blyskawicznie pozbyly sie gotowki w realu, bo sie okazalo, ze panika, ze juz nie dziala wirtualna strategia SL, a przewaza wiara, ze przeciez musi odbic, a ze strata nie potrafie sprzedac, ze jak rosnie, to nie w nieskonczonosc i moze nalezaloby wyjsc etc etc.

Owszem, jako nauka administracji rachunkiem i narzedzie do obserwacji przydatne

Dużo racji. Dlatego przed inwestowaniem w rzeczywistości, przy każdej transakcji kupna, wchodzenia w dany walor należy stworzyć własną strategie i mocno się jej trzymać. Zakładasz stopę zwrotu jaką chcesz osiągnąć i stratę jaką możesz ponieść i tego się trzymasz.

karolhot napisał(a):
Dywidenda jest rozliczana ryczałtowo.

A odnośnie prowizji ogólnych (za prowadzenie rachunku) w przypadku braku aktywności, wychodzi (przynajmniej według Gazety Prawnej), że pójdzie to na stratę podatkową:
www.ozog.pl/img/1211193699-gaz...

Nigdy nie brałem tego pod uwagę, i w sumie nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale temat na pewno zgłębię.

Skoro posiadasz kapitał i chcesz go zainwestować częściowo na giełdzie to nie ma problemu. Wszystko dla ludzi! Pytasz o solidne firmy? Pokieruj się zasadą - "Nie słuchaj większości, myśl samodzielnie". Skoro jesteś w tym zielony, a wpadł Ci tak znakomity pomysł na zainwestowanie kapitału to zachęcam do zgłębienia tematu. Jest wiele dobrych serwisów ekonomicznych i finansowych, już sam trafiłeś na dobre forum, na którym możesz wiele interesującego się dowiedzieć. Zacznij szeroko by stopniowo zawężać krąg. Mam tutaj na myśli zdobywanie wiedzy i informacji o gospodarce, indeksach sektorowych, branżach by przejść do pojedynczych spółek. Tak szybko nabierzesz odpowiedniej wiedzy i przede wszystkim czynników, które szybko będziesz mógł zestawić ze sobą i porównać przy wyborze spółek do swojego portfela. Myślę że masz jeszcze trochę czasu by wejść ze swoim kapitałem na rynek giełdowy, w którym to pewne podstawy już podłapiesz.

Oczywiście każdy ma swoje wybrane i wypatrzone spółki, które według nich będą, są już perełkami i tylko czekają na odpowiedni dla nich moment. Gdyby każdy podał Ci kilka swoich spółek, które według nich zasługują na Twoją uwagę, uwierz byłoby ich mnóstwo.

Mówiąc o ryzyko, to kwestia jest prosta. Bez ryzyka nie ma zabawy...i pieniędzy. Na pewno nie unikniesz go na rynku giełdowym. A jakie ryzyko byłbyś w stanie podjąć? określ sobie stopę zwrotu z zainwestowanego kapitału i tego trzymaj się od początku do końca. Bo z definicji ryzyko określa się jako niebezpieczeństwo niezrealizowania oczekiwanej stopy zwrotu, co może oznaczać zarówno utratę części lub całości kapitału.

A konkretniej - stwórz swoją strategię i bądź jej wierny!

aaaa i jeszcze jedno ====>>>> CHROŃ SWÓJ KAPITAŁ - podstawa inwestowania

PS: ja zwróciłbym uwagę na spółki ZUR,TRK,LTX,BRK i ogólnie branża spożywcza i z przymrużonym okiem na chemiczną. Lecz nie traktuj tego jak rekomendację, to tylko przykład:)

mBank ma bardzo konkurencyjna ofertę na rynku jeśli chodzi o rachunek inwestycyjny. Możesz także zwrócić uwagę na Alior Bank, dokładnych informacji nie posiadam, ale słyszałem, że mają bardzo konkurencyjną ofertę dla nowych rachunków inwestycyjnych, pobierają bardzo niską prowizję podajże 0,36% i niemniej niż 3 zł - ale może mnie pamięć mylić (oczywiście przy braku opłat za otwarcie i prowadzenie rachunku).

Kwestia podatku - dom maklerski ma obowiązek przysłać Tobie pita, ponieważ poprzez tą "firmę" wypracowałeś zysk, od którego musisz odprowadzić podatek. Rozliczasz się wtedy, gdy w danym roku sprzedasz z zyskiem, czyli w sytuacji, w której np. w 2008 roku kupiłeś akcje i tylko kupiłeś, nie powinieneś dostać deklaracji PIT za ten rok od DM, ponieważ nie było zysku, od którego można byłoby odprowadzić podatek.

Widzieliście wyniki za IV kwartał? Masakra!!! Wyniki wynikami, ale to co stało się z kursem po ich opublikowaniu to kolejna historia..w tej chwili kurs w okolicach 1,40zl za akcję i jest mi ciężko przewidzieć ruch kursu na akcjach drozka. W sumie po tak sporym spadku należałoby się spodziewać odbicia w górę, ale patrząc jeszcze raz na te wyniki to wierzyć się nie chce, by drozek odbił się. Ciekawą sprawą mogą być również wyniki za pierwszy kwartał...

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 25 października 2017 10:36:21
Liczba wpisów: 45
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,256 sek.

dcepfvsn
ebhkxgqo
gosixehs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mcqnahwi
kfyvodat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat