3 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 229
Wysłane:
23 października 2009 14:44:05
przy kursie: 3,58 zł
Dzisiaj wskaźniki STS i MACD dały sygnał kupna... :)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 243
Wysłane:
23 października 2009 14:46:44
jacobz napisał(a):Dzisiaj wskaźniki STS i MACD dały sygnał kupna... :) szkoda tylko, że nie potwierdzone obrotami... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
3 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 229
Wysłane:
23 października 2009 14:53:23
Może jeszcze zbyt mało osób zauważyło... Aha - sygnał kupna dał również wskaźnik RSI :)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 9
Wysłane:
27 października 2009 09:17:09
przy kursie: 3,44 zł
sygnały na COG sa tak czasami sprzeczne że nie ma się co nimi na takich obrotach sugerować
Edytowany: 27 października 2009 09:19
|
|
0 Dołączył: 2008-12-05 Wpisów: 228
Wysłane:
28 października 2009 22:16:08
przy kursie: 3,44 zł
tomasz79 napisał(a):jacobz napisał(a):Dzisiaj wskaźniki STS i MACD dały sygnał kupna... :) szkoda tylko, że nie potwierdzone obrotami... Fakt,obroty są strasznie małe  ,ale spowodowane wylądowaniem kursu na samym dole,na tej spółce zakupy w obecnych cenach wydają się być okazją patrząc na wskaźniki wszystkich spółek z swig80 choćby ze względu na niedowartościowanie ,tak czy siak według mnie to jedna z bardziej ciekawych pozycji do zajęcia z mniejszych spółek,choć ta do małych w sumie nie należy  ,ale cóż ,inwestory poubierały się na skotanach ,izolacjach ,chemosach ...a czas zwrócić uwagę na fundamentalne strony akcji ,bo tak jak miedź ,ropa i złoto swoje pięć minut zaliczyły ,to teraz pewnie na stal czas przyjdzie z surowców które mają duże znaczenie w gospodarce i koniunkturze krajowej oraz światowej  .
|
|
0 Dołączył: 2009-11-03 Wpisów: 17
Wysłane:
13 listopada 2009 20:47:51
przy kursie: 3,66 zł
według mnie raport bardzo słaby : gielda.onet.pl/cognor-sa-formu...była to spółka którą obserwowałem około 3 miesięcy z zamiarem inwestycji, niestety pozostanie na razie w sferze moich obserwacji, w poniedziałek pewnie korekta w dół. P.S. Arlemen nie masz ostatnio szczęścia do swoich typów ( pamiętam Cię z Techmexu jak kosztował koło 6 zł )nie traktuj tego jako złośliwości. Pozdrawiam.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 listopada 2009 21:48:55
Wzrost sprzedaży jest bardzo ładny i rośnie marża handlowa, również są duże dodatnie przepływy operacyjne, które pomogły zredukować zadłużenie kredytowe - ale problemem jest utrzymująca się strata operacyjna. Jest to spowodowane bardzo dużym wzrostem kosztów sprzedaży i kosztów ogólnego zarządu. Raport jest straszliwie lakoniczny, ale ewidentne jest, że te zwiększone koszty wzięły się z połączenia - nowe podmioty w grupie są mistrzami nieefektywności. Rynek chyba wątpi, czy Cognor z tego wyjdzie obronną ręką, bo wycenia 1 akcję najtaniej w całym sektorze handlu hurtowego pod względem C/WK: www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...Faktem jest, że przy takim tempie strat, w dwa do trzech lat zniknie połowa wartości księgowej. Wszystko zależy od dwóch czynników: popytu na stal oraz powodzenia restrukturyzacji. Chyba warto walczyć, bo aktualnie Cognor ma kapitalizację mniej więcej na poziomie kapitału obrotowego. Więcej: www.stockwatch.pl/gpw/cognor,w...
|
|
0 Dołączył: 2009-10-10 Wpisów: 1
Wysłane:
14 listopada 2009 16:04:18
wszystkie przepływy pieniężne typowe dla firmy w restrukturyzacji, wzrosły zobowiązania ,a le i wzrosły aktywa Niepokojąca jest jednak polityka informacyjna Cognora
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
18 listopada 2009 12:23:19
przy kursie: 3,00 zł
Kontynuacja wymiany akcjonariatu niezadowolonego po ostatnim raporcie dzisiaj. Obserwuje to i zastanawiam sie czy to ne jest punkt zwrotny, po 20% spadku powinno teraz troche odreagować. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-08-15 Wpisów: 12
Wysłane:
18 listopada 2009 12:41:54
JUAN napisał(a):wszystkie przepływy pieniężne typowe dla firmy w restrukturyzacji, wzrosły zobowiązania ,a le i wzrosły aktywa Niepokojąca jest jednak polityka informacyjna Cognora Ja z mojej strony nie widzę niepokoju co do informacyjnej polityki. 2 rzeczy - pierwsza, co tu dużo gadać. Prezes mówił nie raz, że to kosztowny proces, poprawę widać, trzeba spółce dać czas. Ile razy można to samo mówić?? Poza tym Sztuczka stwierdzał wcześniej, że w II kwartale idą na 0,5 mld obrotu i 8% marża handlowa - jesteśmy na dobrej drodze. Po drugie - spółka walczy o kasę jak tylko może, widać to porównując jej przepływy z innymi konkurentami z branży (gdzie notabene mam presję pokazania na zysk pompując sprzedaż i tracąc płynność - patrz KS i Stalprofil). Po coś ta kasa jest potrzebna  A nie odkrywa się kart tylko po to, aby uspokoić kilku znerwicowanych spekulantów. Przecież nie powiedzą w mediach walczymy o każdą zlotowe na obligacje, bo na rynku obligacji tez rządzą prawa rynkowe i też jest spekuła. Nie powiedzą też zbieramy na Centrozłom Wrocław, bo po co oglaszac to wszędzie? Żeby przepłacać? Poza tym 25% VA do wykupienia, znowu spadki na cen stali i być może tak oczekiwana konsolidacja nas czeka  A wtedy rządzi ten, co ma kasę, nie ten kto pod presją TFI musi pokazywać zyski. Ok, ale co naprawdę będzie - czas pokaże. Pozdrawiam cierpliwych
|
|
|
|
Wysłane:
18 listopada 2009 17:29:15
Ta strata operacyjna jest od dawna i regularnie co kwartał sie zmniejsza, więc kierunek jest dobry, tylko goni nas czas. Ostatnio najwyraźniej niektórzy potracili cierpliwośc albo wiedza cos więcej. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 9
Wysłane:
21 listopada 2009 16:22:39
przy kursie: 3,18 zł
czekamy do wiosny spółka dobrze oceniana, dobre wskaźniki i wróżę jej dobrą przyszłość. Koniecznie musi pojawić się realny popyt na stal a ten myśle ze pojawi się z początkiem roku w 2010 niech dokończą restrukturyzację a już od 2011 będzie b. dobrze
|
|
0 Dołączył: 2008-12-12 Wpisów: 936
Wysłane:
22 listopada 2009 00:58:44
przy kursie: 3,18 zł
Przeczytałem dzisiaj cały wątek i zauważyłem jedną ważną rzecz. Nikt nie pokusił się o wrzucenie wykresu z opisem AT Cognoru. Dlatego nie zwlekając ani chwili postanowił coś ciekawego nakreślić. Cognor znajduje się w wyjątkowo ciekawej sytuacji. Spółka od pięciu miesięcy poruszała się średnio ekspansywnym trendem spadkowym. Początek zeszłego tygodnia niestety okazał się być spełnieniem pro spadkowej dywergencji wygenerowanej przez cały wcześniejszy tydzień na wskaźniku ultimate. Niedźwiedziom udało się sforsować bardzo ważne wsparcie na poziomie 3,50 zł gdzie nie tylko znajdowała się projekcja 50% zniesienia fali wzrostowej ale również low z 13 lipca 2009 oraz połowa białego marobuzu z dnia 5 listopada 2009, co najważniejsze na poziomie 3 zł zapora popytowa okazała się najmocniejsza, dlatego po dwudniowym testowaniu tej granicy ostatecznie udało się bykom wybić kurs do czarnego marobuzu otwarcia pokrywającego się z EMA 5 czyli 3,15-3,20 zł. Tym samym na wykresie świecowym mamy do czynienia z bardzo rzadką formacją gwiazdy porannej. Jest to formacja pro wzrostowa, która w tym przypadku co najważniejsze wygenerowana została na zwiększonym wolumenie. Nie bez przyczyny do przeanalizowania cognoru wybrałem również wskaźnik PROC ( Volume rate of change). Wskaźnik ten jest użyteczny w przełomowych momentach kursu instrumentu, takich jak szczyty, dołki czy punkty przełamania linii trendu, gdyż często poprzedza je wysokimi wskazaniami. Ponadto wskazania VROC pomagają prawidłowo ocenić siłę nowo utworzonego trendu. Interpretacja wskaźnika polega zatem na obserwowaniu jego poziomu oraz gwałtownych wzrostów. Jego gwałtowny wzrost o dużej sile może zapowiadać zmianę trendu. Zielonymi elipsami zaznaczyłem analogiczne wahania tego wskaźnika. Bardzo możliwe, że mamy do czynienia z budowaniem nowego trendu wzrostowego. Aby jednak jednoznacznie to stwierdzić należy zaczekać na zakrycie luki bessy czyli powrót na 3,50 zł. Teoretycznie kupując akcje po 3,20 i ustawiając stop loss na poziomie 2,95 zł ryzykuje się tylko 8% kapitału a zysk może sięgać nawet 55% tak więc stosunek zysku do ryzyka na poziomie 7 pkt wydaje się być satysfakcjonujący.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 23 listopada 2009 16:48
|
|
Wysłane:
23 listopada 2009 16:44:01
przy kursie: 3,41 zł
Dzięki za analize techniczną, próbowałem jednego z forumowiczów namówicz żeby technicznie sie tu odniósl ale jakos nie uległ namowie. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 253
Wysłane:
23 listopada 2009 18:07:47
przy kursie: 3,41 zł
Moim zdaniem spółka niewiedzić czemu wyceniana za nisko. Restrukturyzować tak duże przedsiebiorstwo to nie jest zajecie na miesiąc. Rynek dostrzeże wysiłki i kurs odbije, potrzeba tylko czasu. Nie od razu Kraków zbudowano. Akcje są tyle warte na ile wyceni je rynek
股票是这么多的价值,市场将会尽可能多
|
|
0 Dołączył: 2009-11-03 Wpisów: 17
Wysłane:
24 listopada 2009 21:56:31
przy kursie: 3,28 zł
Morfeusz dzięki za analizę, rzuca ona nieco inne światło na tą spólkę  P.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-29 Wpisów: 13
Wysłane:
3 grudnia 2009 12:23:11
przy kursie: 2,98 zł
Witajcie, spółeczka drugi raz mieli się w okolicach 3zł, nieźle przeceniona, C/WK bardzo ładny, a z tą branżą chyba nie jest w sumie tak fatalnie ?
warto dokupić czy pojawiły się jakieś nowe znaki zapytania ?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 243
Wysłane:
3 grudnia 2009 12:26:41
mlody79 napisał(a):Witajcie, spółeczka drugi raz mieli się w okolicach 3zł, nieźle przeceniona, C/WK bardzo ładny, a z tą branżą chyba nie jest w sumie tak fatalnie ?
warto dokupić czy pojawiły się jakieś nowe znaki zapytania ?
ogólny klimat wokół branży chyba w tej chwili nie jest najlepszy i stąd te gorsze wyceny tego typu spółek... "Drżyj, gdy inni są zachłanni. Bądź zachłanny, gdy inni drżą."
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2009 13:30:28
Przyznam że straciłem cierpliwość i juz nie jestem akcjonariuszem, niech to pokaże że zmieniło trend to sie znowu może skuszę. Moja wiara upadła razem z kursem. Fundamentalnie to ciekawa inwestycja, ale może czegos nie wiemy, za to wiedza ci co wyprzedają. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-29 Wpisów: 13
Wysłane:
3 grudnia 2009 14:30:05
majama napisał(a):Przyznam że straciłem cierpliwość i juz nie jestem akcjonariuszem, niech to pokaże że zmieniło trend to sie znowu może skuszę. Moja wiara upadła razem z kursem. Fundamentalnie to ciekawa inwestycja, ale może czegos nie wiemy, za to wiedza ci co wyprzedają. No to się zamieniliśmy, ja zaryzykowałem... a czy czegoś nie wiemy to wyjdzie w praniu :) pozdrawiam
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.