gebrglgu
Advertisement
PARTNER SERWISU
gzccnfab
slevin

slevin

Ostatnie 10 wpisów
Chyba dlatego, że jej władze dostrzegły swoje szanse w dużym projekcie developerskim.

To wydaje się być głównym ryzykiem postrzeganym dziś przez rynek.

No bo jak inaczej wytłumaczyć obecne poziomy cen akcji?

Mamy odpowiedź : padło 230 dziś.
Pytanie : co dalej ? Kiszonka czy urealnienie wartości w styczniu ?

JUAN napisał(a):
wszystkie przepływy pieniężne typowe dla firmy w restrukturyzacji, wzrosły zobowiązania ,a le i wzrosły aktywa
Niepokojąca jest jednak polityka informacyjna Cognora

Ja z mojej strony nie widzę niepokoju co do informacyjnej polityki. 2 rzeczy - pierwsza, co tu dużo gadać. Prezes mówił nie raz, że to kosztowny proces, poprawę widać, trzeba spółce dać czas. Ile razy można to samo mówić?? Poza tym Sztuczka stwierdzał wcześniej, że w II kwartale idą na 0,5 mld obrotu i 8% marża handlowa - jesteśmy na dobrej drodze. Po drugie - spółka walczy o kasę jak tylko może, widać to porównując jej przepływy z innymi konkurentami z branży (gdzie notabene mam presję pokazania na zysk pompując sprzedaż i tracąc płynność - patrz KS i Stalprofil). Po coś ta kasa jest potrzebnaAnxious A nie odkrywa się kart tylko po to, aby uspokoić kilku znerwicowanych spekulantów. Przecież nie powiedzą w mediach walczymy o każdą zlotowe na obligacje, bo na rynku obligacji tez rządzą prawa rynkowe i też jest spekuła. Nie powiedzą też zbieramy na Centrozłom Wrocław, bo po co oglaszac to wszędzie? Żeby przepłacać? Poza tym 25% VA do wykupienia, znowu spadki na cen stali i być może tak oczekiwana konsolidacja nas czekaShhh A wtedy rządzi ten, co ma kasę, nie ten kto pod presją TFI musi pokazywać zyski. Ok, ale co naprawdę będzie - czas pokaże.
Pozdrawiam cierpliwychsalute

WatchDog napisał(a):
Doobra robota, lepsza niż moja - i oszczędziłeś moje czerwone oczy thumbright

Jest niejasność dotycząca liczby akcji i co za tym idzie, wskaźników. Wg raportu, zarówno pełnego jak i danych skróconych, na koniec półrocza akcji było 66 mln szt.:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Tylko że ten raport zawiera błędne wyliczenie wartości księgowej na akcję: 357 mln zł / 66 mln akcji to jest 5,41 zł, a nie 10,14 zł.

A liczba akcji podawana oficjalnie przez giełdę (i inne serwisy nie wklepujące danych, tylko jadące automatem) jest jeszcze inna:
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Piszemy z pytaniem do spółki.

Wiesz co, mnie się wydaję, że ja już wiem jaka jest prawdziwa wartość wskaźnika Cena/WK. Zajęło mi to sporo czasu, ale jak już napisałem - wydaję mi się. Chodzi tutaj o moje doświadczenia ze spółką. A więc po kolei:
- po pierwsze liczba akcji na dzień 30.06.2009 wynosiła ok 35 mln;
- na dzień 30.06.2009 są warranty na akcje w ilości 31 mln akcji, ale subskrypcja ich wiąże się z wniesieniem aportem 49% akcji ZSS SA - i tutaj największa zagadka ile jest te 49% warte?? Wedle majowych rewelacji naszego szanownego prezesa, który podpisał się własnorecznie pod bilansem ZSS SA- wartość aktywów netto oscyluje w granicach 1 mld PLN (www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... - plik z wyrazem załączniki w nazwie). Następnie w raporcie półrocznym dowiadujemy się, że aktywa netto grupy to 200 mln z groszem. Pisałem o tym wyżej. Raczej trzymałbym się tego (audyt PWC). Także mamy 31 mln akcji, które zostaną wyemitowane w zamian za aport, którego wartość wynosi około - 0,49*200 = 98 mln PLN. Czyli mamy Aktywa netto Cognoru na poziomie 357+98= 455 mln. Teraz możemy podzielić to przez 66 mln akcji i wychodzi wartość ok. 6,9 PLN za akcję. To są moje obliczeni, które nie należy bezkrytycznie przyjmować za pewne. Po prostu chodzi mi o to, że byłem już wielokrotnie zmylony przez władze spółki i nie wiem do końca w co tu wierzyć.
- wracając do tych 51 mln akcji, to pod koniec sierpnia odbyła się emisja pierwszej transzy warrantów. ZLX objął 15 mln akcji, w zamian wniósł aportem odpowiednią ilość akcji ZSS SA, stąd też kapitały własne lekko wzrosły.
A co da napisania do spółki, to jestem jak najbardziej za. Po prostu nie podobają mi się te wszelkie nieścisłości, brak jakiegokolwiek standardu informacyjnego na płaszczyźnie komunikacji z rynkiem (tylko przypomnę raport za I kwartał i tamtejszą wartość aktywów netto) w stosunku do mniejszościowego akcjonariusza. Jednym słowem brak szacunku. Co się tu w ogóle dzieje i czego mogę się spodziewać w kolejnych raportach- tego nie wiem. Być może jestem w błędzie i ktoś mi tutaj wytłumaczy co się dzieje. Jeżeli nie piszmy do nich, bo swoje trzeba walczyć. Tyle

No i ogólnie stało się. Wygląda na to, że wreszcie wiemy co mamy. Oczywiście jak to bywa w przypadku naszego Cognora nie do końca. Po kolei:
- wydaje się, że proces czyszczenia ksiąg się zaczął i wiemy już ile nasza austriacka dywizja jest warta. Troszkę zastanawiający, i jednocześnie bardzo rozczarowujący, jest styl, w jakim to wszystko się odbywało. Oto bowiem, dnia 9 marca inwestorzy dostają informację, że spółka za 73,3 mln PLN nabywa 51% w Złomrex Steel Service SA. Będąc posiadaczem Cognor Stahlhandel, który wg oficjalnych informacji zawartych w komunikacie wygenerował w 2008 roku przychody rzędu 1,4 mld PLN oraz 50 mln PLN EBITDA i 8,7 mln PLN zysku netto. (link - www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...). Kolejne dni, tygodnie mijają. Wszystko wygląda pięknie. Może nawet zbyt. Bo oto dnia 29/05/2009 inwestorzy dostają jakże miła dla ich uszu i oczu informację. Oto warranty zostają wyemitowane przez ich spółkę w zamian za 49% przedsiębiorstwa, którego kapitały własne są równe prawie 1 mld PLN. Tę informację przekazał nam i opatrzył własnym podpisem prezes naszej spółki (link - www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...). I patrzmy co się dzieje dalej. Oto dnia 31/09/2009 dowiadujemy się w lakonicznej notce w raporcie półrocznym, że oto:
W dniu 10 marca 2009 roku Jednostka Dominująca nabyła za cenę 73 317 tys. zł 51% akcji w Spółce Złomrex
Steel Services S.A oraz Grupie Kapitałowej, w której Złomrex Steel Services S.A jest jednostką dominującą.
Spółka ta posiada udziały w Grupie Kapitałowej COGNOR Stahlhandel GmbH. Na dzień nabycia wartość
nabytych aktywów netto Grupy Kapitałowej Złomrex Steel Services S.A wynosiła 200 877 tys. zł.
W dniu 27
maja 2009 roku Spółka nabyła pozostałe 49% akcji w Złomrex Steel Services S.A. od Złomrex S.A. w zamian za
wydanie warrantów subskrypcyjnych o wartości 62 070 tys. zł.
Albo ja się mylę, albo proszę mnie poprawić. Ale coś mi tu nie gra.
- no dobrze zostawmy fuzję i jej problem i zobaczmy co dalej. A dalej wygląda to różnie. Zredukowane w trzykrotnie większym stopniu zobowiązania wobec kapitałów własnych (odniesienie to oczywiście bilans na dzień 31/03/2009), to z pewnością dobry znak. Spółka restrukturyzuje zadłużenie. To pozytyw. Kapitał obrotowy na poziomie 151 mln PLN, to też dobra wiadomość. Ogólnie można by rzec, że bilans wygląda dobrze. Chciałbym go tylko zobaczyć po objęciu warrantów. Oby bez niespodzianek.
- Teraz przejdźmy do rzeczy już nie tak miłych i słodkich dla inwestorów. Czyli RZiS. A tam jak na dłoni widać całą sytuację na rynku stali. Jedno słowo się nasuwa - TRAGEDIA. Potężna strata na poziomie operacyjnym. Cały obraz nieco ratuje skup obligacji własnych, który prawdopodobnie trwa (zobaczmy na stronkę www.boerse-frankfurt.de/EN/ind... i poddajmy się spekulacji Angel i o dziwo w ostatnich dniach sierpnia - czyli wtedy, kiedy Złomrex sprzedawał akcje miał troszkę kaski i wielce prawdopodobne, że skupił 35 mln Euro długu za 30%. Do tej pory, jeżeli takie coś miało miejsce, obligacje były odsprzedane dalej Cognorowi z 60-70% nominalnej ceny, po czym zostały umarzane. Stąd prawdopodobnie dalsza restrukturyzacja zadłużenia w 3 kwartale bardzo możliwa. Ale to oczywiście czysta spekulacja moja). Sam fakt, że Cognor Stahlhandel w pierwszym półroczu miał przychody o 69% niższe (skoro 1,4 mld PLN przychodów w całym 2008, to dla moich obliczeń przyjąłem, choć przyznaję być może błędnie, że w I półroczu 2008 osiągnęli sprzedaż na poziomie 700 mln PLN) i stratę na operacyjnej działalności rzędu 23,6 mln PLN nie napawa optymizmem. To liczby wielce niepokojące. Czy mamy już poprawę na rynku stali? Wydaję się, że jest tylko jeden ratunek - tak bardzo upragnione inwestycje w infrastrukturę. Ale czy to wystarczy aby spółka zaczęła być postrzegana przez inwestorów jako dobra okazja inwestycyjnaThink ? Kto wie? Przede wszystkim musi zacząć zarabiać i pokazać, że po tak długiej i trudnej (bo przecież także uwarunkowanej ekstremalnie trudnym otoczeniem rynkowym) restrukturyzacji, będzie w stanie przynieść nam wysoką stopę zwrotu. Bądźmy dobrej myśli, że w końcu i tak cierpliwi zostaną wynagrodzeni
Podsumowując, cena 3,7 PLN za akcję wydaje się być rozsądną, biorąc pod uwagę ryzyko i możliwy do osiągnięcia zysk.
PS. niech już wreszcie Złomrex sprzeda tę hutę w Splicie i odkupi te swoje obligacje za 1/3 ceny.
Pozdro
Slevin

Świetny pomysł. Przypomina mi to Petera Lyncha, który dzwonił do firm będących w kręgu jego zainteresowań i prosił o to, żeby wskazano mu jaką przewagę ma dana firma nad konkurencją. Te, które logicznie mu wyjaśniły i powód ten miał dużą szansę na bycie faktycznie przewagą konkurencyjną, były inwestycjami o stopach zwrotu w tysiącach procent. Do tego jeszcze pytał się których firm spośród konkurencji zarząd obawia się najbardziej. Czasami przez to trafił na jeszcze większe perły. A wracając do twojego pomysłu WatchDog, będę mu się przyglądał z wielką ciekawością i kibicował.

Ja bym dodał jeszcze jedną dobrą pozycję wśród obowiązkowych - Philip A. Fisher "Common Stocks and Uncommon Profits". Troszeczkę inne spojrzenie na fundamenty niż Graham, ale równie interesujące. lektura takiej książki może tylko pomóc. Poza tym świetne pozycje Petera Lyncha - "Beating the street" i "One up on Wall Street". No i oczywiście obok "inteligentnego Inwestora" najlepsza pozycja na rynku - "The Essays of Warren Buffet"glasses1 .

Ogólnie energetyka to bardzo ciekawa branża. Szczególnie interesujące są kwoty, jakie firmy zamierzają w najbliższych latach wydać na budowę nowych bloków energetycznych w Polsce. To mogą być naprawdę ciekawe kontrakty dla niektórych przedsiębiorstw zajmujących się budową takich obiektów i dobra okazja do zarobku, biorąc pod uwagę panującą wyprzedaż. Mnie się wydaje, że to może być hit na następną hossę, a wy jak sądzicie?

No właśnie, bardzo dziwne, że oni apelują ponownie nie mając żadnych nowych argumentów. Jedyne 2 wersje jakie mi do głowy przychodzą to albo chcą kupić więcej wykorzystując słabe notowania, albo są podstawieni przez konkurencje.d'oh! Ja tam już pakiecik jaki chciałem zakupiłem, teraz analizuje inne spółki. Tutaj śledzę sobie sytuację fundamentalną spółki, sam kurs mnie już mało interesuje. Chociaż przez ostatnią przecenę coraz bardziej myślę o zwiększeniu stanu posiadania.

Tu w 100% się zgadzam z tobą Kazik. Potencjał jest ogromny, ale restrukturyzacja trochę trwa. Nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać. Póki co spojrzeć na wyniki Złomrexu, a są one niczego sobie:
Grupa Złomrex: dane za 6 m-cy [tys. PLN]

Przychody ze sprzedaży: 2.308.637*)
Zysk na sprzedaży: 308.274
Zysk na działalności operacyjnej: 135.920
Zysk netto: 80.802
Cash Flow operacyjny: +122.862

*) przychody ze sprzedaży produktów gotowych do odbiorców zewnętrznych: 1.841.658

z not objaśniających do sprawozdania:

Złomrex oczekuje, że zatwierdzenie prospektu nastąpi do końca 3 kwartału.
Po połączeniu ZSS i CSG ten pierwszy zastąpi CSG na GPW i będzie konsolidował 100% aktywów handlowych Gryupy Złomrex
(czyli na dziś + Złomrex Szczecin, Ab stahl, Zlomrex China, VASTH)

Myślę, że qumak-sekom działa w perspektywicznej branży. Chodzi mi szczególnie o "inteligentne budynki". Jakoś niedawno czytałem w dziale naukowym "Rzeczpospolitej" bardzo interesujący artykuł. Było on oparty na bazie badań japońskich profesorów i artykułów z "Science" i sugerował, że ludzkość wchodzi w nową erę. Po erze kamienia, brązu i stali mamy do czynienia z czymś jakby "erą cyfrową". Ogólnie interesująca teoria, a do tego opisali jakie już ci profesorowie tam badania prowadzą, to mogę powiedzieć, że coś mnie w tym wszystkim przekonało. Nie pamiętam dokładnie treści, ale pisali właśnie o inteligentnych domach, że niby będziesz wchodził bez kluczy, bo sam będzie cię poznawał, od razu zapachy jakie lubisz pasujące do twojego samopoczucia rozpozna, tak samo z oświetleniem itp.. Kiedyś takie rzeczy mogą być możliwe, zobaczymy nie lubię się bawić w proroka, ale jakbym coś wybrał to właśnie to. A tak w ogóle to nie potrzeba super branży aby dobrze zarabiać na następnej hossie. Kto w trakcie poprzedniej bessy wierzył w Stalprodukt? Dlaczego Buffet kupował ostatnio gumy do żucia? I wiele przykładów można by zliczyć.

Ogólnie cena bardzo atrakcyjna, spółka w trakcie restrukturyzacji, jakby koszty ogólnego zarządu całej grupy były proporcjonalne co do wielkości pokazanej w jednostkowym to wynik mógłby być całkiem przyzwoity, widać, że restrukturyzacja musi trochę potrwać. Zobaczymy, jak pisał Fisher wszystkie koszty, które zaskakują zarząd i nie były brane pod uwagę w biznesplanach wychodzą na jaw w trakcie pierwszego 1,5 roku od rozpoczęcia restrukturyzacji. Wtedy to rynek jak zwykle przesadza z reakcją i warto akumulować tanie akcje. Dodając do tego, że spółka jest wyceniana poniżej kapitału obrotowego, czyli moment, w którym Graham zaleca kupno akcji takiej spółki, można powiedzieć, że mamy do czynienia z tzw. okazją na dobrą inwestycję. Ja poziomy te uważa m za rozsądne do akumulacji. Troszkę martwi sytuacja z fuzją itd., ale to już inna historia. Pozdrawiam :)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 5 września 2025 17:36:55
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

tvoueggp
catmmvov
nooblxba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zzfrsklk
bexvtttj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat