Tomaszmurzyn napisał(a):Szczerze to nie wiem co miałbym tutaj uzasadniać. Wzrost przychodów spowalnia z każdym kwartałem, w Q4 już 2%, także spodziewam się ze w Q1 zaczniemy się kurczyć. Koszty zarówno zmienne jak i stałe mocno do góry, koszty sprzedaży i zarządu w Q4 ogromny wzrost r/r. Przy takich wynikach komentarz zarządu że sytuacja się nie poprawi co najmniej kilka kwartałów brzmi jak ponury żart. Brak informacji o żadnych przejęciach ani planowanych optymalizacjach kosztowych - moznaby powiedzieć 'jest ch... ale stabilnie' :) Czy Ty dostrzegasz jakąś pozytywna informacje w tym sprawozdaniu ? Może coś przeoczyłem.
Każdy widzi to co chce zobaczyć.
Gdybyś zobaczył na stronę 79 SF to wiedział byś, że przychody w 1q23 r. zmniejszyły się względem 4q22 r. i że to sezonowość.
Wyniki SM są obciążone mocnym złotym na 7,6 mln zł w 2023 r. Złotówka nie powinna się już umacniać w 2024 r. w takim stopniu jak w 2023 r. Spółka mimo trudnej sytuacji potrafi generować wyższe przychody w tym segmencie. Niestety nie na tyle wyższe aby zniwelować efekt umacniania się złotówki względem innych walut. Swoje dołożył odpis na należności na rynku niemieckim na 2,2 mln zł. Warto dodać, że zrobiony zgodnie z polityką spółki w tym zakresie, co zdaniem spółki nie oznacza, że należność nie zostanie zupełnie odzyskana. Dla mnie to plus za konsekwencję.
Wypowiedziana umowa z Pekao wygenerowała w 2024 r. dodatkowe koszty w kwocie 11,7 mln zł. Koszty te obejmują koszty zespołu, odpisy na należności oraz odpisy na prace w toku. W grudniu 2023 r. spółka, jak wiesz, zawarła umowę z Santander Leasing S.A. na wdrożenie LiveBanku w modelu SaaS (pierwsza umowa z firmą leasingową). Co się stanie z 2024 r. Ludzie jacy w 2023 r. w tym segmencie generowali koszty swojego zatrudnienia zaczną przynosić dochody, brak będzie odpisów na należności oraz prace w toku. Dodatkowo zwiększą się przychody tego segmentu. Prace związane z tą umową przełożą się na to, że segment stanie się dochodowy (ciekawy jestem jak bardzo - co będzie wiadome po wynikach 1q24). Osobiście obstawiam ostrożnie 10%.
Piszą, że nie spodziewają się poprawy koniunktury przez kilka kwartałów. Kilka kwartałów to 2, 3 itd. Poza tym nie piszą, że spodziewają się jej pogorszenia, a to znaczy, że SM powinien utrzymać wyniki z 2023 r. w 2024 r. (pewno realne jest ich nieznaczne pogorszenie).
Realnie spółka pozbyła się biznesu do jakiego dopłacała (Hoteltech - nawet generuje jakieś przychody w tym segmencie - z licencji z tego co pamiętam), wypowiedziała umowę jaka generowała straty (Pekao) i zmniejszyła koszty najmu siedziby (ca 2 mln zł rocznie). Dla mnie to plusy, bo prowadzi zdrowi biznes.
W związku z powyższym uważam, że nie masz racji ani w żartach ani na serio. Nie wiem na jakich forach zwykle piszesz ale merytorycznie, to co napisałeś się dla mnie słabo broni.
Wyniki 4q23 r. odbieram neutralnie plus patrząc na progres względem 3q23 r. Lepiej mogło być, ale tragedii jak to próbujesz przedstawić nie ma.
Ailleron zawsze informował o akwizycjach gdy ich dokonał z tego co pamiętam. Kasa na akwizycje jest. Wyceny spadły. Moim zdaniem dobry moment na zakup właśnie nadszedł i spodziewam się akwizycji w 2024 r. również w kontekście programu motywacyjnego.
Warto przeczytać cały komentarz do wyników na stronie 84 w SF. Jest tam sporo informacji.
W ostatnim wywiadzie Styczeń gadał generalnie głupoty poza tym, że nie mamy skali oraz nie potrafimy tworzyć globalnych produktów.
Mnie zaciekawiła tylko informacja o jego rodzinie. Widać, że jego dzieci mają pomysł inny na życie od taty. Po tym wywiadzie myślę, że SM zostanie sprzedany przez Ailleron za kilka lat. Gotówka z dealu zostanie wypłacona dla akcjonariuszy, a prezes będzie miał biznes w postaci Fintechu do emerytury.