vjvaczwj
Advertisement
PARTNER SERWISU
xjtxezuj
Tomaszmurzyn

Tomaszmurzyn

Ostatnie 10 wpisów
Dzień dobry, chciałbym ponowić prośbe o analizę sprawozdania - na spółce widoczna jest znaczna poprawa fundamentów biznezu.
Pozdrawiam

Rif napisał(a):
Mądraliński. Skoro XTB spełnia wymogi kapitałowe KNF dotyczące wypłaty 75% zysku w ramach dywidendy, to znaczy, że mają aż nadto na prowadzenie działalności.

Śmieszne jest to że na innych spólkach dyskusja o potencjalnym ryzyku dla spółki i wyceny przebiega w normalny sposób a na XTB jak sie o jakimkolwiek wspomni to nagle jest wielkie oburzenie i atak że sie o tym wspomina. To że KNF pozwoliła na wypłatę 75% nie oznacza że XTB to wypłaci bo tak jak było powiedziane będą potrzebowali masy gotówki na wyadtki marketingowe - rozumiem że zarabiają cały czas ale musza utrzymywać odpowiedni poziom gotówki plus wydawać na kampanie.

Avocado napisał(a):
Tomaszmurzyn napisał(a):
Z czegoś trzeba będzie zapłacić za zwiększone wydatki marketingowe.

ale wiesz, ze XTB dziala i trzepie kase kazdego dnia? zeby sprawdzic, czy beda w stanie pokrywac wydatki marketingowe nie patrz na wynik netto, tylko EBITDA, to to tam widac ile cashu mozna bedzie wydac na marketing. do tego maja jeszcze rzedu 2 mld PLN wolnych srodkow. wiec jakby im KNF pozwolil, to i na 150% dywidendy i na skup akcji by starczylo.

to nie jest spolka typu CDR, gdzie dzisiaj sa przychody, a potem do nastepnej premiery posucha i trzeba zaciskac pasa, bo moze nie starczyc.

Ale Ty zdajesz sobie sprawę że XTB to broker i potrzebuje mieć gotówkę żeby w ogóle prowadzić działalność ? Bo napisałeś o 150% dywidendy więc nie wiem czy rozumiesz jak działa taka firma.

Wsadzę kij w mrowisko : czy bierzecie pod uwagę że dywidenda wyniesie 'tylko' 50% a nie 75% , które każdy bierze za pewnik ? Z czegoś trzeba będzie zapłacić za zwiększone wydatki marketingowe.

Jak wrażenia po wynikach ? Ja jestem zawiedzony - pomimo wysokiej rentowności na lota i rosnącej liczby nowych i aktywnych klientów wynik nie powala. Wyglada na to że konwersja nowych klientów na CFD spada, rosną wydatki na marketing ( i to znacznie ) ale nie przekłada się to na wyższe zyski.

Cześć, można prosić o analizę ostatniego sprawozdania ? Pozdrawiam

MODERATOR napisał(a):
Zgodnie z regulaminem forum, usuwane są wpisy nakłaniające pośrednio lub wprost do kupna bądź sprzedaży akcji, zawierające cenę docelową lub przewidywany kierunek kursu, nie poparty argumentacją techniczną bądź fundamentalną. Wątki spółek nie służą do zapisu własnych transakcji, ani podawania własnych warunków wejścia czy wyjścia z papieru

Dlaczego zatem forum jest zaśmiecone postami użytkownika 'le rom' , który w każdym poście podaje jakieś bzdurne przedziały cenowe w których bedzie sie poruszał kurs akcji ?

1ketjoW napisał(a):
Wydanie takich pieniędzy na zapasy będzie miało prawdopodobnie pozytywny wpływ na marże w przyszłości. Większe zakupy wiążą się z większymi rabatami dla kupującego. Można spokojnie założyć, że wyniki finansowe (jeżeli sprzedaż będzie na zbliżonym poziomie) powinny ulec poprawie.

Cała reszta planów uległa odłożeniu. Błysku na wynikach w 2025 r. tu raczej nie będzie, chyba że wydarzy się coś nieprzewidzianego.

Zależy kiedy i czy znajdziesz popyt na wspomniane zapasy - na razie widać głównie koszty utrzymania tych zapasów i podejrzewam że kolejne kwartały również tak będą wyglądały. Po danych makroekonomicznych z takich Chin nie widać jakiegoś odbicia a już tym bardziej w budowlance.
Chyba że mamy tutaj przygotowanie pod udbudowę na Ukrainie - wtedy by to miało sens ale to konkretna spekulacja jest.

Zastanawiam się po co oni trzymają ta spółkę na giełdzie? Akcjonariuszy mają w czterech literach nie wspominając o jakimś budowaniu wartości spółki. Od tak prowadzą sobie spółeczkę i robią co chcą - dywidenda ? Na co to komu, uchwalmy jakiś lipny skup akcji z gigantycznym przedziałem cenowym i kilkuletnim horyzontem czasowym. Może jakieś przejęcie? Nie, lepiej wydajmy to na zapasy :)

Czy podzieli się ktoś strona z historycznymi i obecnymi cenami celulozy ? Z góry dziękuję.

Panowie co tutaj się bawili w ogłoszenia o przebijanych oporach będą mogli zacząć od nowa po najnowszym newsie o ABB ;) A tak serio to XTB wchodzi na poważnie w grę o WIG20 - w długim terminie to dobra wiadomość. Ciekawe po ile pójdą akcje.

Czy ktoś wie może czy konferencja wynikowa za 1H już była i można gdzieś zoabczyć transmisję ? A jeżeli nie było to kiedy będzie ? Niestety ale na stronie voxela nie mogę znaleźć tej informacji.

Wrzesień i październik to najbardziej zmienne miesiące w roku, także Q3 jeżeli chodzi o zmienność nie jest gorsze od Q2. Do tego w tym roku w Q2 mieliśmy EURO, które na pewno odciągnęło uwagę od CFD. Tak czy owak, sednem sprawy jest tutaj wycena która została podana w analizie która ma się nijak do rzeczywistości. Skąd się wzięło rocznie 600 mln złotych zysków netto ?

Cytat:
Ostatni kwartał od strony oceny możliwości generowania wyników zmienił niewiele. Zakładając średnią historyczną zmienność oraz pozyskiwanie 100 tys. nowych klientów kwartalnie (docelowa liczba aktywnych klientów rośnie do 400 tys.), a także konwersję części klientów na klientów CFD (średni obrót na klienta założyłem na poziomie 5, wobec 4,6 w ostatnim kwartale) można policzyć, że spółka w długim okresie powinna generować około 600 mln zł zysku operacyjnego. Zakładając, że pozycja finansowa i odsetki pozwolą zrekompensować podatek, także można liczyć na 600 mln zł zysku netto. Taka wartość powinna przekładać się na 6-7 mld zł wartości dochodowej i tak w sumie jest obecnie wyceniana spółka. XTB było wyceniane nawet znacznie wyżej, ale rynek skorygował wartość spółko o ponad 10 proc. w momencie upublicznienia informacji na temat zakazu reklamowania CFD na rynku Hiszpańskim. Reakcja była przesadzona, gdyż rynek ten odpowiadał za 11 proc. przychodów w 2023 r., a zakaz reklamy nie oznacza, że klienci przestaną obrać CFD, stąd znaczna część tego spadku została już zniwelowana.

Czy ja dobrze czytam że wyceniasz że spółka w długim okresie będzie generować 600 mln EBIT/zysku netto ? Skąd taka niska wartość ?
W zakończonym 2 kwartale tego roku który zawsze jest sezonem ogórkowym dla brokerów spółka zrobiła 160 mln czyli jakby cały rok był taki słaby to zrobi ponad 600 mln nie mówiąc że w Twoim modelu założyłeś przyrost o 100k nowych klientów. Czy ja coś pomijam ?

Czy skoro główny akcjonariusz bedzie miał ponad 95% akcji to nie zadziałą procedura przymusowego wykupu akcji ?

Cytat:
W przypadku spółki publicznej, której akcje zostały wprowadzone wyłącznie do alternatywnego systemu obrotu (ASO), cena akcji nie może być niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie przed ogłoszeniem żądania wykupu, w czasie których dokonywany był obrót tymi akcjami w alternatywnym systemie obrotu, a jeżeli obrót akcjami spółki w alternatywnym systemie obrotu był dokonywany przez okres krótszy niż 6 miesięcy – średniej ceny rynkowej z tego krótszego okresu. Cena ta nie może być jednak niższa od średniej ceny rynkowej z okresu 3 miesięcy obrotu tymi akcjami, w czasie których dokonywany był obrót tymi akcjami w alternatywnym systemie obrotu. Za średnią cenę rynkową, uważa się cenę będącą średnią arytmetyczną ze średnich dziennych cen ważonych wolumenem obrotu.

Jeżeli czytam powyższe to cena po któej dokonaja przymusowego skupu bedzie na bazie średniej z ostatnich 6 miesięcy wiec czemu widzisz tutaj okazję ? Co pominąłem ?

Dla mnie to zła wiadomość - XTB miało się stać 'one stop shop' a obligacje dla wielu są obowiązkowa częścią portfela także ja odbieram to negatywnie. To że rynek odebrał tak a nie inaczej to osobna kwestia - w którym terminie te ruchy są często niezrozumiałe/przesadzone jak np po wynikach za Q2.

Zgadzam się z przedmówca, czysta spekulacja bez żadnych danych na potwierdzenie. Do tego jeszcze cytat z forum, który wnioskujac po słownictwie ( "odleszczenie") pochodzi z bankiera...trochę żenujące poziom, naprawdę stockwatch coś takiego puścił?

Niestety wyniki za Q2 wyglądają dramatycznie słabo - ostatni raz tak mały wynik netto wykręcili w Q4 2020. Rozumiem że stoją za tym głównie wzrost cen celulozy oraz spadek popytu.
Zastanawia mnie słaby wynik netto w porównaniu do zysku operacyjnego - widzę ujemne przychody finansowe w wysokości ponad 7M złotych? Ktoś podpowie co za tym stoi ?
Na pocieszenie jest komentarz o rozpoczęciu reorganizacji i potencjalnych oszczędnościach:
Cytat:
Arctic Paper rozpoczął reorganizację procesów sprzedaży papieru i obsługi klienta w celu zwiększenia
efektywności działania. Szacuje się, że zmiana ta przyniesie roczne oszczędności w wysokości ok. 15 mln PLN, a jej pełne wdrożenie i efekt
finansowy widoczny będzie w 2025 roku.

Wyniki bez szału ale taka specyfika drugiego kwartału - zwykle mało się dzieje na rynku, wakacje i jeszcze Euro. Obstawiam że rynek już myśli o wynikach za trzeci kwartał - zmienność w lipcu jak na razie ogromna patrząc chociażby na VIX. Szkoda że nie było żadnego komentarza odnośnie regulacji hiszpańskich ale być może temat zamknięty i już tu więcej nie ugrają. Do tego opóźnienia we wdrożeniu nowych produktów...ogólnie rzecz biorąc raport średni ale kolejny jak na razie zapowiada się dobrze.

Zastanawiam się tylko po co p.o. prezes skupował akcje. Przecież nie wymyślili postępowania sanacyjnego z dnia na dzień, wiedział że to jedna z opcji a w pewnym momencie że na pewno do tego dojdzie a mimo wszystko dokonywał zakupów.

W spółce się dzieje a tutaj taka cisza :
Cytat:
Zarząd Spółki PKP CARGO S.A. z siedzibą w Warszawie ("Emitent", "Spółka") informuje, że w dniu 27 czerwca 2024 r., podjął decyzję o złożeniu wniosku do sądu o otwarcie postępowania sanacyjnego. W tym samym dniu został złożony wniosek Spółki w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy o otwarcie w stosunku do Emitenta postępowania sanacyjnego, o którym mowa w przepisach ustawy z dnia 15.05.2015 r. Prawo restrukturyzacyjne (t.j. Dz.U. z 2022, poz. 2309).

Rozumiem że to odpowiedź na brak współpracy ze strony związków zawodowych bo z długami by sobie poradzili. Dlugoterminowo wygląda na to że spółka może wyjść na prostą, ale krótkoterminowe zapewne będą zawirowania na kursie.

yellowshadow napisał(a):
Obstawiam, ze 90-95% klientów nie sledzilo nawet notowan i nie chcialo robic transakcji w momencie awarii, ale do pisania na TT clickbaitów, wylewania zali i tworzenia dramy, to wszyscy chetni dla pseudo fejmu.

Jeb… to jeb… po co drążyć temat. Jest procedura reklamacyjna, a niech mi pokaza brokera, który jest taki świetny i nic się u niego nie dzieje. Po jakości uslugi np. w PKO, ING, BPS, bzdurnych rekomendacjach roznych biur, ubieraniu na gorce, IPOsach ladujacych ludzi na miny seryjnie i notorycznie, bez konsekwencji… to 30 minutowa przerwa i oburzenia na nia jest zartem.

Nie zgodzę się z Tobą - nie rozmawiamy o sklepie internetowym ani banku gdzie przerwa się może zdarzyć i nie robi to wielkiego pobrlemu. Mówimy o firmie, którym głównym obowiązkiem jest dostarczenie ciągłej możliwości tradowania. Takie CPI to dla traderow jedna z ważniejszych publikacji więc jeżeli xtb nie jest w stanie wtedy zapewnić możliwości handlowania to ja bym się pożegnał z firmą. Idac dalej, skoro nie potrafią takiej rzeczy ogarnąć to skąd wiemy że kasa u nich jest bezpieczna, czy nie będzie jakiegoś ataku hakerskiego itd. Jeżeli xtb myśli o tym żeby być globalnym fintechem i wejść do WIG20 to podstawowa kwestia jest do ogarniecia.

Wszystko super ale kolejna awaria w czasie CPI pokazuje że tej firmie daleko do globalnego FinTechu. Dla mnie to wygląda jak firma krzak z NC, która nie potrafi ogarnąć swojego systemu...ciekawe czy KNF cokolwiek z tym zrobi.

Polecam wywiad z nową prezes spółki:

Moderator:
Polecam lekturę regulaminu forum ;)

strefainwestorow.pl/artykuly/w...

Być może to jakieś światełko w tunelu a także spadek nadpodaży na rynku rękawic. Odbudowanie zaufania akcjonariuszy jednak nie będzie proste...

Rozwadniają akcjonariat i jeszcze sprzedają poniżej rynkowej ceny...do tego mają wnieść 20M $ do nowo otworzonej spółki. Generalnie ten cały deal to raczej nakierowany na know-how i zebranie doświadczenia od Tanga Capital bo jeżeli chodzi o finansowanie to wsparcia tutaj nie ma zbyt wielkiego.

Nie chodzi mi o szczegóły negocjacji ale chociaż informacje w którym kierunku zmierza firma - jakaś wskazówka ze w ogóle są zainteresowani przejeciami. Rozumiem że można czytać między wierszami tak jak wyłapałeś z tymi rosnącymi kosztami doradztwa ale mimo wszystko nie czuje żeby zarządowi zależało na budowaniu relacji z akcjonariuszami.

Wszystko fajnie ale komunikacja z inwestorami z tej spółce jest na fatalnym poziomie. Zastanawiam się po co trzymać na giełdzie skoro właścicielom nie zależy na budowaniu wartości firmy. W przeszłości było to samo, o dywidendy musiały się fundusze bić bo tak to wszystko w kapitał zapasowy ładowali.

Cytat:
Zarząd TOYA S.A. we Wrocławiu (dalej: Spółka) informuje, że w dniu 20 maja 2024 r. podjął uchwałę w przedmiocie przyjęcia wniosku Zarządu do Walnego Zgromadzenia TOYA S.A. co do sposobu podziału zysku wskazanego w jednostkowym sprawozdaniu finansowym Spółki TOYA S.A. za rok obrotowy zakończony 31 grudnia 2023. Zgodnie z powyższą uchwałą Zarząd wnioskuje do Walnego Zgromadzenia TOYA S.A. (dalej: WZA) o dokonanie podziału zysku netto za rok obrotowy 2023 w kwocie 52 894 722,54 zł (słownie: pięćdziesiąt dwa miliony osiemset dziewięćdziesiąt cztery tysiące siedemset dwadzieścia dwa 54/100 zł) w następujący sposób:

zysk netto za rok obrotowy 2023 w kwocie 52 894 722,54 zł (słownie: pięćdziesiąt dwa miliony osiemset dziewięćdziesiąt cztery tysiące siedemset dwadzieścia dwa 54/100 zł) przeznaczyć w całości na kapitał zapasowy.

To tyle w temacie dywidendy bandhead nawet słowa o jakiś przejęciach....nie wiem po co za spółka jest notowana na giełdzie, komunikacja z inwestorami to jest porażka jakaś.

Cashmere napisał(a):
Czy myślicie, że wejście w akcje tej spółki przy kapitalizacji ok 8,5mld zł to ryzyko? Zastanawiam się nad nową inwestycją z potencjałem zwrotu ok 6-12 miesięcy. Wydawało mi się, że teraz potencjał będzie mieć CDP ale ta spółka wydała mi się ostatnio ciekawa. Jedyne co mnie zastanawia to kapitalizacja, czy to już dużo, czy jeszcze mało...

Wszystko zależy od Twojej akceptacji ryzyka, możesz zainwestować w spółki o dużej kapitalizacji ale tam potencjał rozwoju jest mniejszy przynajmniej na GPW ( oczywiście znajdą się perełki ale to nie to co Nasdaq ). A co do horyzontu czasowego weź pod uwagę dywidendę i potencjalną korektę po odcięciu. Mam wrażenie że szukasz spółki do spekulacji a nie do inwestycji.

Można prosić a analizę ostatniego sprawozdania ?

1ketjoW napisał(a):
Wyniki za 1q24 są moim zdaniem dobre. Sprzedaż wzrosła o 11,8% yoy.

Spółka rozwija sprzedaż detaliczną, która wzrosła o ponad 100% yoy. Niestety spadła marża w tym segmencie do 41,6% z 46,6%. Spadek spowodowany został przez wyższe koszty platform sprzedaży online które wzrosły o około 120% yoy. Operacyjnie ten segment spowodował gównie wzrost zysku netto wraz z niższymi kosztami finansowymi, które spadły w związku ze spłatą kredytów w 2023 r.

Jak wiadomo spółka zależna zaciągnęła kredyt w Chinach na ca. 33 mln zł. Skoro spółka matka nie udzieliła jej pożyczki, a ma na to środki, to może oznaczać, że albo będzie sowita dywidenda albo spółka szykuje się do akwizycji. O akwizycjach piszę dlatego (spekuluje), ponieważ istotnie w 1q24 r. wzrosły koszty prawne, audyt i doradztwo (wzrost o ca. 0,9 mln zł yoy).

Kredyt w Chinach jest krótkoterminowy i mam nadzieję, że stanowi zapowiedź wzrostu skali biznesu w Azji.

Fajnie to wyłapałeś z tymi kosztami prawnymi - przoczyłem to jak przeglądałem raport, dzięki za info bo to ciekawy wątek bardzo.
W sumie długoterminowo akwizycja lepiej wyjdzie niż dywidenda ale coś małego chociaż powinni wypłacić.

Czy jest ktoś bardziej obeznany z sektorem wydobywców zlota ? Wygląda na to że rynek zaczyna się budzić po ostatnich wzrostach zlota, chciałbym zgłębić temat i przyjrzeć się kilku spółkom - czy macie coś ciekawego na oku ? Chętnie posłucham lub poczytam także jakieś opracowania/analizy.

1ketjoW napisał(a):
Ciekawa informacja dotycząca livebanku. Albo to pomoże w pośredniej promocji ich systemu albo ich wykończy.

Cytat:

Nest Bank zapowiada wprowadzenie N!Asystenta opartego na modelu językowym GPT-4 firmy Microsoft

Nest Bank zapowiada, że wkrótce uruchomi N!Asystenta – narzędzie, które zrewolucjonizuje sposób interakcji klientów z bankiem. Będzie to asystent AI bazujący na modelu językowym GPT-4, dostarczonym przez Microsoft. Dzięki niemu klienci Nest! będą mogli rozmawiać z bankiem w języku naturalnym, zlecać inteligentne analizy swoich wydatków, a także wykonywać operacje bankowe za pomocą komunikacji głosowej. Będzie to pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez polski bank.

managerplus.pl/nest-bank-zapow...

A czemu to ma pomóc ? Może coś pomijam ale jak dla mnie to bardzo zła wiadomość dla nich.

Przyszedł potrollować z innego forum a wy się dajecie w to wciągnąć - ignorujcie typa ;)

Kluczowe pytanie co zarząd zdecyduje w sprawie dywidendy :) Fajnie zredukowali zadłużenie, sytuacja makro raczej się w miare ustabilizowała także wypadałoby się po kilku latach posuchy czymś podzielić z akcjonariuszami.

1ketjoW napisał(a):
Tomaszmurzyn napisał(a):
Koniec końców rynek sam zweryfikuje raport i na razie wygląda na to że mało kto kupił tłumaczenia zarządu o hiperinflacji i odpisać na należności. Wytłumaczyli czemu jest słabo ale jakiejś reflekcji albo planu na przyszłość niestety zabrakło...

Gdyby rynek miał zawsze rację nie zarabiałbym na nim. Dziś grają emocje i kilka osób świadomie na innych forach podobnie jak ty na SW prezentowało czarny scenariusz jeżeli chodzi o wyniki 4q23, to zapewne miało swój wpływ na notowania.

Zobaczymy jak rynek zareaguje na kolejne akwizycje oraz poprawę wyników w Fintechu w 2024 r. i na propozycję dywidendy za 2023 r. (podobno uważają Ailleron za spółkę dywidendową jak powiedział Król).

A kolega to patrzył na wolumen dzisiaj ? Bo to chyba żart z tym wpływem wpisów na forum na dzisiejsze spadki bandhead
Mam wrażenie że zaklinasz rzeczywistość ale skoro chcesz dalej w to wierzyć to życzę sukcesów ze spółką.

Koniec końców rynek sam zweryfikuje raport i na razie wygląda na to że mało kto kupił tłumaczenia zarządu o hiperinflacji i odpisać na należności. Wytłumaczyli czemu jest słabo ale jakiejś reflekcji albo planu na przyszłość niestety zabrakło...

Tłumaczenie zarządu raczej słabo świadczą o nich samych będąc szczerym - historia z hiperinflacją w Argentynie czy odpisane należności albo wyniku kursowe. Jak sam zauwazyłeś w drugim poście to nie jest coś co nie było do przewidzenia i równie dobrze mogli się chociaż częściwoo zabezpieczyć przed tymi zdarzeniami. Śmiem twierdzić że wspomniane wydarzenia mogą się powtórzyć z kolejnym roku bo sytuacja w Argentynie raczej nie poprawi się z dnia na dzień i co za rok usłyszmy to samo a koszty nadal będą rosły. Przy nieciekawej sytuacji na rynku IT spodziewałbym się chociaż jakiejś deklaracji od zarządu o optymalizacji kosztów albo chociaż poprawie zarządzania ryzykiem ale niestety dostałem za to informację że nie będzie lepiej przez kilka kwartałów. Wspomniałeś że kilka to 2-3, ale to Twoja interpretacja bo 8 kwartałów to też kilka ;)
Wspomniałeś o sezonowości - oczywiście nie chodziło mi to spadek sprzedaży kw/kw ale rok/roku, wyobraź sobie że nie jestem stałym gościem forum bankiera i nie piszę tutaj po to żeby grać na emocjach i wiem co to sezonowość :)

Szczerze to nie wiem co miałbym tutaj uzasadniać. Wzrost przychodów spowalnia z każdym kwartałem, w Q4 już 2%, także spodziewam się ze w Q1 zaczniemy się kurczyć. Koszty zarówno zmienne jak i stałe mocno do góry, koszty sprzedaży i zarządu w Q4 ogromny wzrost r/r. Przy takich wynikach komentarz zarządu że sytuacja się nie poprawi co najmniej kilka kwartałów brzmi jak ponury żart. Brak informacji o żadnych przejęciach ani planowanych optymalizacjach kosztowych - moznaby powiedzieć 'jest ch... ale stabilnie' :) Czy Ty dostrzegasz jakąś pozytywna informacje w tym sprawozdaniu ? Może coś przeoczyłem.

Chodzi o uzasadnienie czemu wyniki były słabe czy tego że zarząd nie ma pomysłu na dalszy rozwój i poprawę wyników?

Nie wygląda to dobrze...wyniki coraz gorsze z kwartału na kwartał, rozumiem odpisy na Pekao w Q3 ale nie spodziewałem się ze Q4 będzie aż taki słaby. A wisienką na torcie jest komentarz zarządu że sytuacja nie poprawi się wcześniej niż za kilka kwartałów. Brak jakichkolwiek pomysłów na dalszy rozwój czy poprawę wyników :/

A zatem szykuje się korekta ostatnich wzrostów...
Moderator:
...regulamin się kłania

Swoją drogą ciekawe co jest przyczyną kolejnego już ABB. Przyszłość spółki zwłaszcza po ostatnich raporcie wygląda bardzo optymistycznie.

Piszesz sam ze sobą le rom - podaruj sobie te swoje przedziały wahające się o 300%, pseudoanaliza.

Problem polega na tym że to właśnie bomby ekologiczne robią cały wynik i bez nich nie widzę tutaj szans na wielka poprawę wyników. Jeżeli chodzi o Częstochowę to cena zaoferowana w tym przetargu jest śmiesznie niska.

No i mamy w końcu jakieś info tutaj...ale uczucia mam mieszane. Kwota transakcji jest dosyć wysoka, zwłaszcza jak się uwzględni potencjalne premie. Wzrost mocy przerobowych robi wrażenie ale od wielu miesięcy jest cisza jeżeli chodzi o nowe kontrakty. Jakoś nie czuję za bardzo tego co tutaj się dzieje, przygotowują się na konkretne kontrakty ale tych brak. Czy coś tutaj pomijam ?

le rom napisał(a):
angry3 ......Oś zda się P=210-211 zł/pS

Ostatnie 10 postów należy do Ciebie, piszesz o jakiś osiach i poziomach adekwatności albo ile wynosił kurs danego dnia. Po co ten monolog i zaśmiecanie forum takimi postami ? Nie ma w tym żadnej wartości dodanej.

Cóż, bardzo niska rentowność na lota i wynik bez szału ale cieszy wzrost liczby klientów kw/kw oraz liczba aktywnych klientów. Może Q4 przyniesie trochę więcej zmienności a jak nie to pozostaje czekać na tłusta dywidendę.

Przemtrad napisał(a):
C/Z nie jest wysoka ale też zależy do czego porównujesz.
Przykładowo taki Unimot (spółka z o wiele większym potencjałem) ma C/Z 2,5 taka Rokita ledwie 3 a JSW nawet nie 1.
A Wittchen to marka wyrobów droższych, nie pierwszej potrzeby i polegająca na dystrybucji obcej. I ma obecnie C/Z 6,6

Porównuję do spółek z tej samej branży jak LPP czy Monnari - wydaje mi się że porównanie Wittchena z producentem węgla koksującego czy spółka paliwową nie ma żadnego sensu. A w dodatku JSW to jeszcze spółka skarbu państwa , więc tutaj dochodzą ryzyka polityczne które głównie decydują o wycenie.

Sam zachodzę w głowę co się tutaj dzieje - otoczenie makro co prawda nie pomaga ale fundamentalnie spółka jest bardzo silna, na tle konkurencji nie wyceniona zbyt wysoko a na kursie takie cyrki..

le rom napisał(a):
angry3 ....Hm, kurs się obsuwa i nie masz tu wyraźnego oparcia a przedział zmian na południe jest schodkowaty. Już zahaczył o 30,1 zł/pS i wydawać by się mogło, że osiągnęliśmy jakąś adekwatność, toć XTB powinien wypracować za 2023r poziom dywidendy => DpS=2-3 zł/pS.
Z drugiej strony, na fali słabnącego otoczenia, arbitrażyści mogą ściągać dalej w imię większego ryzyka niż na innych walorach. Nie ma tu twardego dna.
Wskazany wyżej przedział 21-37 zł/pS jest zbyt szeroki, aby był przydatny i jest wysoce teoretyczny. Zawężając go mamy P=26-31 zł/pS i w nim na ten czas zaczynamy się poruszać. Ale jak widzimy tylko Niedźwiadkom daje to radość, a Byczki tymczasem głodnieją w ukryciu.
Nie jest to rekomendacja

Śmieszne są te Twoje pseudo naukowe wywody. Czytam to żeby poprawić sobie humor - ciekawi mnie czy Ty w to wierzysz czy po prostu bawisz się jak trolle na bankierze ? Wymyślasz jakieś bzdurne przedziały 'adekwatności kursowej' , porównujesz XTB z JSW ( co te spółki mają że sobą wspólnego!? ) i bierzesz wyniki sprzed 6 lat które mają się nijak do teraźniejszości. Na Ketach opowiadałeś te same głupoty że kurs się obsunie do 400zl. A tutaj dla Ciebie adekwatny byłby kurs dla XTB 21 zł - jakie założenia przyjąłeś ? Utraty połowy klientów czy zbiorowego pozwu ?

Wyniki za Q2 troche rozczarowujące ale to co się dzieje na akcjach dzisiaj to chyba lekka przesada....przy obecnych cenach to C/Z w okolicy 7.5.

mboro55 napisał(a):
longterm napisał(a):
Kolego, chyba nie zrozumiałeś tego co napisałem i niczego mi tutaj nie imputuj, to co twierdziłem to to ze w dzisiaj powstałym chaosie i szumie informacyjnym widziałem gdzieś jakaś wzmiankę która nawet sugerowała zakaz cfd w Hiszpanii co jest oczywiście bzdura!

To pisz jednoznacznie, bo nie znam się na Twoim poczuciu humoru i nie muszę się znać.

Sorry ale ja zrozumiałem od razu co longterm napisał i dla mnie to było jednoznaczne. Ale zostawmy już te niesnaski.

Spółka wydała jasny komunikat zamykający wszelkie spekulacje na temat wpływu hiszpańskich regulacji na wyniki. Zobaczymy czy kolejne dni przyniosą jakieś sensowne wyjaśnienie dzisiejszej paniki. A może i nie bo na tej giełdzie rzadko co ma sens ;)

Cytat:
Hiszpański organ nadzorczy wdrożył ograniczenia w zakresie działalności marketingowej, dystrybucyjnej i sprzedażowej
instrumentów i usług podlegających pod MiFID II świadczonych na rzecz klientów detalicznych w Hiszpanii.
Decyzja reguluje zakazy i ograniczenia dotyczące kontraktów CFD, w tym w szczególności w zakresie działalności
marketingowej:
• zakazano bezpośredniego oraz pośredniego marketingu, dystrybucji lub sprzedaży kontraktów CFD za pomocą
komunikatów skierowanych do klientów detalicznych,
• zakazano sponsoringu lub organizacji wydarzeń, reklamy marki, wykorzystywania osób publicznie znanych, jeżeli
ich celem lub skutkiem jest bezpośrednia lub pośrednia reklama kontraktów CFD.
Decyzją uregulowano również zagadnienia takie jak:
• zasady wynagradzania sprzedawców,
• posługiwanie się partnerami o niezweryfikowanej wiedzy lub doświadczeniu w celu pozyskiwania klientów,
• zakaz przyjmowania wpłat gotówkowych od klientów za pomocą karty kredytowej,
• zakaz udostępniania rachunków demo,
• zakaz oferowania publicznie szkoleń dotyczących CFD.
Decyzja weszła w życie 3 sierpnia 2023 r. XTB będzie stosować się do Decyzji.

Wszystko wskazuje na to że powyższy komunikat uruchomił lawinę dzisiejszej przeceny.

Szkoda spółki, wyglądała bardzo obiecująco i zarządzana na wysokim poziomie. Od tygodnia był podwyższony wolumen - ptaszki chyba zaczęły ćwierkać troszkę wczesniej..

Cytat:
Co ma się zmienić? - Najważniejsze to prawo do sprzeciwu - podkreśla na łamach "BI" Warchoł. Zgodnie z projektem firma windykacyjna musi najpóźniej przy pierwszym kontakcie poinformować dłużnika, że może wnieść sprzeciw na każdym etapie windykacji. Dlaczego? Ministerstwo Sprawiedliwości tłumaczy, że nie zawsze są prawne podstawy do ścigania dłużników i osoby, które są nękane, choć nie nie mają zobowiązań, zyskają narzędzie do szybkiego pozbycia się windykatorów z ich życia. - W skrócie: firma windykacyjna będzie musiała poinformować takiego dłużnika, że może bez konsekwencji odmówić spłaty zadłużenia - tłumaczy wiceminister Warchoł.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak to wygląda obecnie i czy powyższa zmiana będzie miała duży wpływ na obecne procedury ? Zakładam że może wydłużyć się czas potrzebny na ściągnięcie danego zobowiązania a w pewnych przypadkach nawet niemożność ich odzyskania.

Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 1 sierpnia 2025 08:26:59
Liczba wpisów: 61
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,637 sek.

vngsxcfl
zlobcyyt
hxemmhqx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wadswaqs
xgboxlii
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat