PARTNER SERWISU
ydvkgegn
13 14 15 16
Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 27 lutego 2024 23:04:16 przy kursie: 18,00 zł
Szczerze to nie wiem co miałbym tutaj uzasadniać. Wzrost przychodów spowalnia z każdym kwartałem, w Q4 już 2%, także spodziewam się ze w Q1 zaczniemy się kurczyć. Koszty zarówno zmienne jak i stałe mocno do góry, koszty sprzedaży i zarządu w Q4 ogromny wzrost r/r. Przy takich wynikach komentarz zarządu że sytuacja się nie poprawi co najmniej kilka kwartałów brzmi jak ponury żart. Brak informacji o żadnych przejęciach ani planowanych optymalizacjach kosztowych - moznaby powiedzieć 'jest ch... ale stabilnie' :) Czy Ty dostrzegasz jakąś pozytywna informacje w tym sprawozdaniu ? Może coś przeoczyłem.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 27 lutego 2024 23:38:15 przy kursie: 18,00 zł
Tomaszmurzyn napisał(a):
Szczerze to nie wiem co miałbym tutaj uzasadniać. Wzrost przychodów spowalnia z każdym kwartałem, w Q4 już 2%, także spodziewam się ze w Q1 zaczniemy się kurczyć. Koszty zarówno zmienne jak i stałe mocno do góry, koszty sprzedaży i zarządu w Q4 ogromny wzrost r/r. Przy takich wynikach komentarz zarządu że sytuacja się nie poprawi co najmniej kilka kwartałów brzmi jak ponury żart. Brak informacji o żadnych przejęciach ani planowanych optymalizacjach kosztowych - moznaby powiedzieć 'jest ch... ale stabilnie' :) Czy Ty dostrzegasz jakąś pozytywna informacje w tym sprawozdaniu ? Może coś przeoczyłem.

Każdy widzi to co chce zobaczyć.

Gdybyś zobaczył na stronę 79 SF to wiedział byś, że przychody w 1q23 r. zmniejszyły się względem 4q22 r. i że to sezonowość.

Wyniki SM są obciążone mocnym złotym na 7,6 mln zł w 2023 r. Złotówka nie powinna się już umacniać w 2024 r. w takim stopniu jak w 2023 r. Spółka mimo trudnej sytuacji potrafi generować wyższe przychody w tym segmencie. Niestety nie na tyle wyższe aby zniwelować efekt umacniania się złotówki względem innych walut. Swoje dołożył odpis na należności na rynku niemieckim na 2,2 mln zł. Warto dodać, że zrobiony zgodnie z polityką spółki w tym zakresie, co zdaniem spółki nie oznacza, że należność nie zostanie zupełnie odzyskana. Dla mnie to plus za konsekwencję.

Wypowiedziana umowa z Pekao wygenerowała w 2024 r. dodatkowe koszty w kwocie 11,7 mln zł. Koszty te obejmują koszty zespołu, odpisy na należności oraz odpisy na prace w toku. W grudniu 2023 r. spółka, jak wiesz, zawarła umowę z Santander Leasing S.A. na wdrożenie LiveBanku w modelu SaaS (pierwsza umowa z firmą leasingową). Co się stanie z 2024 r. Ludzie jacy w 2023 r. w tym segmencie generowali koszty swojego zatrudnienia zaczną przynosić dochody, brak będzie odpisów na należności oraz prace w toku. Dodatkowo zwiększą się przychody tego segmentu. Prace związane z tą umową przełożą się na to, że segment stanie się dochodowy (ciekawy jestem jak bardzo - co będzie wiadome po wynikach 1q24). Osobiście obstawiam ostrożnie 10%.

Piszą, że nie spodziewają się poprawy koniunktury przez kilka kwartałów. Kilka kwartałów to 2, 3 itd. Poza tym nie piszą, że spodziewają się jej pogorszenia, a to znaczy, że SM powinien utrzymać wyniki z 2023 r. w 2024 r. (pewno realne jest ich nieznaczne pogorszenie).

Realnie spółka pozbyła się biznesu do jakiego dopłacała (Hoteltech - nawet generuje jakieś przychody w tym segmencie - z licencji z tego co pamiętam), wypowiedziała umowę jaka generowała straty (Pekao) i zmniejszyła koszty najmu siedziby (ca 2 mln zł rocznie). Dla mnie to plusy, bo prowadzi zdrowi biznes.

W związku z powyższym uważam, że nie masz racji ani w żartach ani na serio. Nie wiem na jakich forach zwykle piszesz ale merytorycznie, to co napisałeś się dla mnie słabo broni.

Wyniki 4q23 r. odbieram neutralnie plus patrząc na progres względem 3q23 r. Lepiej mogło być, ale tragedii jak to próbujesz przedstawić nie ma.

Ailleron zawsze informował o akwizycjach gdy ich dokonał z tego co pamiętam. Kasa na akwizycje jest. Wyceny spadły. Moim zdaniem dobry moment na zakup właśnie nadszedł i spodziewam się akwizycji w 2024 r. również w kontekście programu motywacyjnego.

Warto przeczytać cały komentarz do wyników na stronie 84 w SF. Jest tam sporo informacji.

W ostatnim wywiadzie Styczeń gadał generalnie głupoty poza tym, że nie mamy skali oraz nie potrafimy tworzyć globalnych produktów.
Mnie zaciekawiła tylko informacja o jego rodzinie. Widać, że jego dzieci mają pomysł inny na życie od taty. Po tym wywiadzie myślę, że SM zostanie sprzedany przez Ailleron za kilka lat. Gotówka z dealu zostanie wypłacona dla akcjonariuszy, a prezes będzie miał biznes w postaci Fintechu do emerytury.
Edytowany: 27 lutego 2024 23:52

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 lutego 2024 00:21:50 przy kursie: 18,00 zł
Na minus po namyślę dopisuje dwie kwestie:

1) Spółka w Argentynie i odpis na nią. To, że inflacja w Argentynie jest wysoka wiadomo od dawna. Niestety CFO nie ma doświadczenia międzynarodowego, a to rodzi niestety tego typu negatywne niespodzianki. Generalnie mam wrażenie, że spółka na poziomie finansowym słabo identyfikuje ryzyka i się przed nimi nie zabezpiecza (przydałby się jakiś know-how od EI na tym polu). Dlam nie kwestie otwarte to zabezpieczenie przed ryzykiem kursowym, zabezpieczania należności (może jakieś ubezpieczenia w lokacjach w jakich działają spółki córki) oraz kwestie operacyjne jak w Argentynie ( w Polsce jak wiesz umowy najmu zawiera się np. w EUR). Może w Argentynie (argenti - to znaczy srebro po łacinie na marginesie) można zawierać umowy na usługi w USD. To mogłoby ograniczyć negatywny wpływ inflacji.

2) Dla mnie rezerwa na straty związane z umową z Pekao powinna być zrobiona w całości do 30 czerwca 2023 r. W ten sposób Ailleron poprawił wyniki za 1h 23 r. i zapewnił sobie progres na wynikach na Fintechu w każdym praktycznie kwartale 2024 r., co moim zdaniem jest przesądzone w br. w tym segmencie.
Edytowany: 28 lutego 2024 00:28

Tomaszmurzyn
15
Wysłane: 28 lutego 2024 09:20:58 przy kursie: 16,10 zł
Tłumaczenie zarządu raczej słabo świadczą o nich samych będąc szczerym - historia z hiperinflacją w Argentynie czy odpisane należności albo wyniku kursowe. Jak sam zauwazyłeś w drugim poście to nie jest coś co nie było do przewidzenia i równie dobrze mogli się chociaż częściwoo zabezpieczyć przed tymi zdarzeniami. Śmiem twierdzić że wspomniane wydarzenia mogą się powtórzyć z kolejnym roku bo sytuacja w Argentynie raczej nie poprawi się z dnia na dzień i co za rok usłyszmy to samo a koszty nadal będą rosły. Przy nieciekawej sytuacji na rynku IT spodziewałbym się chociaż jakiejś deklaracji od zarządu o optymalizacji kosztów albo chociaż poprawie zarządzania ryzykiem ale niestety dostałem za to informację że nie będzie lepiej przez kilka kwartałów. Wspomniałeś że kilka to 2-3, ale to Twoja interpretacja bo 8 kwartałów to też kilka ;)
Wspomniałeś o sezonowości - oczywiście nie chodziło mi to spadek sprzedaży kw/kw ale rok/roku, wyobraź sobie że nie jestem stałym gościem forum bankiera i nie piszę tutaj po to żeby grać na emocjach i wiem co to sezonowość :)

Tomaszmurzyn
15
Wysłane: 28 lutego 2024 09:23:46 przy kursie: 16,10 zł
Koniec końców rynek sam zweryfikuje raport i na razie wygląda na to że mało kto kupił tłumaczenia zarządu o hiperinflacji i odpisać na należności. Wytłumaczyli czemu jest słabo ale jakiejś reflekcji albo planu na przyszłość niestety zabrakło...

MS70
0
Wpisów: 28
Wysłane: 28 lutego 2024 10:16:22 przy kursie: 16,10 zł
Abstrahując od wyników i planów, wywiad w Wyborczej pokazał że Prezes zaczyna odcinać kupony i jego determinacja w rozwój firmy będzie słabła. Tak to odebrałem.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 lutego 2024 10:58:39 przy kursie: 16,10 zł
MS70 napisał(a):
Abstrahując od wyników i planów, wywiad w Wyborczej pokazał że Prezes zaczyna odcinać kupony i jego determinacja w rozwój firmy będzie słabła. Tak to odebrałem.

Moim zdaniem po dzisieszym webinarze wniosek powyższy jest nieuprawiony. Prezes nawet w niecałym webinarze uczestniczył z uwagi na inne spotkania biznesowe. Poza tym zapowiedział kolejne akwizycje w segmencie SM i to już prawdopodobnie w 1q24 r., co wskazuje na spore zaawansowanie rozmów.

Z Fintech-u po zakończeniu umowy z Pekao, tak jak pisałem powyżej, alokowali pracowników do innych działów lub ich zwolnili, co spowodowało dodatkowe koszty w kwocie 1 mln zł w 4q23 r. Powstaną więc z tego tytułu oszczędności w tym dziale w 2024 r. (pewno około 2 mln zł)

Generalnie Fintech idzie w model SaaS i powtarzalność przychodów, co ma negatywny wpływ na krótkoterminowo generowane przychody przez ten segment. Spodziewają się zgodnie z tym co powiedział Król wzrostu przychodów o dobre 20% w tym segmencie w 2024 r. i myślę, że zawrą jakieś umowy na wprowadzenie Livbank na rynku niemieckim w tym roku. Mówili, że banki niemieckie z uwagi na ograniczenie kosztów są zainteresowane ich produktem.

Nie zatrudniają nowych ludzi w Argentynie tylko w innych lokalizacjach. Kwota odpisów na należności w Niemczech jest sumaryczna i dotyczy kilku małych kontrahentów i jest jak zrozumiałem związana z przeszłością.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 lutego 2024 11:24:46 przy kursie: 16,10 zł
Tomaszmurzyn napisał(a):
Koniec końców rynek sam zweryfikuje raport i na razie wygląda na to że mało kto kupił tłumaczenia zarządu o hiperinflacji i odpisać na należności. Wytłumaczyli czemu jest słabo ale jakiejś reflekcji albo planu na przyszłość niestety zabrakło...

Gdyby rynek miał zawsze rację nie zarabiałbym na nim. Dziś grają emocje i kilka osób świadomie na innych forach podobnie jak ty na SW prezentowało czarny scenariusz jeżeli chodzi o wyniki 4q23, to zapewne miało swój wpływ na notowania.

Zobaczymy jak rynek zareaguje na kolejne akwizycje oraz poprawę wyników w Fintechu w 2024 r. i na propozycję dywidendy za 2023 r. (podobno uważają Ailleron za spółkę dywidendową jak powiedział Król).

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 lutego 2024 12:05:45 przy kursie: 16,10 zł
Tomaszmurzyn napisał(a):
Tłumaczenie zarządu raczej słabo świadczą o nich samych będąc szczerym - historia z hiperinflacją w Argentynie czy odpisane należności albo wyniku kursowe. Jak sam zauwazyłeś w drugim poście to nie jest coś co nie było do przewidzenia i równie dobrze mogli się chociaż częściwoo zabezpieczyć przed tymi zdarzeniami. Śmiem twierdzić że wspomniane wydarzenia mogą się powtórzyć z kolejnym roku bo sytuacja w Argentynie raczej nie poprawi się z dnia na dzień i co za rok usłyszmy to samo a koszty nadal będą rosły. Przy nieciekawej sytuacji na rynku IT spodziewałbym się chociaż jakiejś deklaracji od zarządu o optymalizacji kosztów albo chociaż poprawie zarządzania ryzykiem ale niestety dostałem za to informację że nie będzie lepiej przez kilka kwartałów. Wspomniałeś że kilka to 2-3, ale to Twoja interpretacja bo 8 kwartałów to też kilka ;)
Wspomniałeś o sezonowości - oczywiście nie chodziło mi to spadek sprzedaży kw/kw ale rok/roku, wyobraź sobie że nie jestem stałym gościem forum bankiera i nie piszę tutaj po to żeby grać na emocjach i wiem co to sezonowość :)

Prezes Młynarczyk odpowiedział na te kwestie podczas webinaru. Odpis był robiony jeżeli chodzi o spółkę w Argentynie przez cały 2023 r. Jego sumaryczna wartość to ponad 2 mln zł w 2023 r. Odpowiedzią na sytuację jest brak zwiększania zatrudnienia w tym kraju. Zatrudniają ludzi w innych krajach.

Jeżeli chodzi o należności to odpis związany jest z jakimiś zaszłościami historycznymi tj małymi klientami w przejętych podmiotach. Moim zdaniem szanse na powtórzenie tej sytuacji są niskie.

Optymalizacja kosztów miała miejsce w związku z zakończeniem projektu z Pekao. Około 1 mln zł w 4q23 r. Część ludzi została zwolniona a część alokowana do innych działów poza Fintech.

Napisali, że w branży nie będzie lepiej przez klika kwartałów ale spółka rośnie i będzie rosła w związku z akwizycjami jakie zapowiedział Prezes Styczeń.

Przychody spółki na słabym rynku wzrosły o 13% rdr. Pisałeś, że spodziewasz się spadku przychodów w 1q24 r. Rozumiem, że chodziło Ci o porównanie do 1q23 r. Moim zdaniem tak nie będzie. Ja liczę na wzrost rzędu dobrych kilku % q/q.

Zobaczymy czy inwestycje w zespoły sprzedażowe w USA i Niemczech zaczną generować dochody.

Tomaszmurzyn
15
Wysłane: 28 lutego 2024 17:17:28 przy kursie: 16,10 zł
1ketjoW napisał(a):
Tomaszmurzyn napisał(a):

Gdyby rynek miał zawsze rację nie zarabiałbym na nim. Dziś grają emocje i kilka osób świadomie na innych forach podobnie jak ty na SW prezentowało czarny scenariusz jeżeli chodzi o wyniki 4q23, to zapewne miało swój wpływ na notowania.

Zobaczymy jak rynek zareaguje na kolejne akwizycje oraz poprawę wyników w Fintechu w 2024 r. i na propozycję dywidendy za 2023 r. (podobno uważają Ailleron za spółkę dywidendową jak powiedział Król).

A kolega to patrzył na wolumen dzisiaj ? Bo to chyba żart z tym wpływem wpisów na forum na dzisiejsze spadki bandhead
Mam wrażenie że zaklinasz rzeczywistość ale skoro chcesz dalej w to wierzyć to życzę sukcesów ze spółką.
Edytowany: 28 lutego 2024 17:35

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 lutego 2024 22:51:35 przy kursie: 16,10 zł
Myślę, że sentyment rynkowy jest obecnie mocno negatywny. Każda wiadomość interpretowana jako zła powoduje mocny spadek kursu akcji. Ja nie widzę na ten czas negatywnych zdarzeń mogących mieć istotny negatywny wpływ na wyniki spółki w 2024 r. Widzę sporo szans na poprawę przyszłych wyników i dlatego uważam, że dziś była fajna szansa na dokupienie akcji. Dziś nawet patrzyłem na to czy w czasie webinaru kurs drgnie w górę. Nic. Prezes mówi o akwizycjach ( nie jednej ale dwóch) kurs nawet nie drgnął w górę.

Gram na GPW już dość długo. Nie takie zagrania widziałem. Czasem iskra wystarczy przy negatywnym sentymencie. Kurs praktycznie po spadku na początku sesji niewiele drgnął. Ewidentnie kupowane były dziś akcje. Kto miał sprzedać sprzedał. Kto miał kupić kupił. Obroty nie były jakieś bardzo duże. Kilka osób z gotówką po kilkaset tysięcy.

To, że Fintech będzie miał marne wyniki w 2023 r. nie było zaskoczeniem. Myślę, że negatywnie rynek odebrał dane SM za 4q24. Tyle że kurs waluty to nie jest stan permanentny. Dziś PLN jest mocny jutro może być słaby. Odpis na należności i spółkę w Argentynie dołożył swoje. Dwie nogi biznesowe miały negatywny performance.

Jedyne co mnie niepokoi to dlaczego oni od N kwartałów mają one offy. Ciągle działają zarządczo reaktywnie. W Argentynie robili odpisy przez rok. Przecież to szmat czasu, aby zminimalizować ryzyko. Z tymi należnościami z Niemiec to jakby nikt nie raportował wewnątrz grupy wiekowania należności. Dopiero jak im wskoczyło ca. 480 tys. EUR w przedziale do odpisu to zobaczyli, że coś nie gra. Dla mnie to świadczy albo o tym, że operacyjnie sporo się dzieje w spółce albo że nie ma człowieka który tego pilnuje albo i jedno i drugie. Na dziś oceniam że kontroling nie działa. Nawet jak mają lekko negatywny sygnał to niewiele z tym robią. Taka polityka jest do zmiany. Powinni wprowadzić odgórnie zasady postępowania w określonych obszarach. Zaimplementować je i kontrolować czy działają. Przy 17 spółkach zawsze może pójść coś źle w tym czy innym podmiocie. Wydaje mi się że tego nie mam i stąd są one off y. Tyle że teraz to problem SM. Zobaczymy na ile Młynarczyk sobie z tym poradzi. Fintech to obecnie biznes głównie lokalny. Tu ryzyko nieprzewidzianych zdarzeń jest dużo mniejsze, a ten segment wreszcie może być zdrowy.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 marca 2024 21:33:38 przy kursie: 16,35 zł
Istnieje IMHO ryzyko dotyczące spółki w Argentynie. Tam straty nie wynikają z odpisu tylko z zasad sporządzenia sprawozdań finansowych w przypadku gospodarek gdzie istnieje hiperinflacja. W Argentynie inflacja dalej gwałtownie rośnie więc ryzyko strat występuje również w 1q24 r. i następnych kwartałach. Jako, że hiperinflacja przyspiesza koszty powinny rosnąć w następnych kwartałach szybciej niż przychody. Jedyne wyjście to wygaszanie działalności w tym kraju lub zmiana istniejących kontraktów na walutowe ( o ile prawo to dopuszcza). Generalnie jest pewne, że wzrost kosztów jest silniejszy niż wzrost cen usług, co implikuje straty.
Edytowany: 1 marca 2024 21:35

EB
EB
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 21
Wysłane: 2 marca 2024 15:29:57 przy kursie: 16,35 zł
Jest szansa, że turboliberał szybko to ogarnie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 marca 2024 12:56:59 przy kursie: 15,50 zł
Ciekawa informacja dotycząca livebanku. Albo to pomoże w pośredniej promocji ich systemu albo ich wykończy.

Cytat:

Nest Bank zapowiada wprowadzenie N!Asystenta opartego na modelu językowym GPT-4 firmy Microsoft

Nest Bank zapowiada, że wkrótce uruchomi N!Asystenta – narzędzie, które zrewolucjonizuje sposób interakcji klientów z bankiem. Będzie to asystent AI bazujący na modelu językowym GPT-4, dostarczonym przez Microsoft. Dzięki niemu klienci Nest! będą mogli rozmawiać z bankiem w języku naturalnym, zlecać inteligentne analizy swoich wydatków, a także wykonywać operacje bankowe za pomocą komunikacji głosowej. Będzie to pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez polski bank.

managerplus.pl/nest-bank-zapow...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 marca 2024 15:58:07 przy kursie: 15,50 zł
Bardzo interesująca transakcja:

Cytat:
Akwizycja Prosoft LLC jest konsekwencją realizacji przyjętej strategii dalszego, dynamicznego rozwoju Grupy Software Mind, zarówno przez wzrost organiczny, jak również poprzez akwizycje podmiotów krajowych i zagranicznych. Głównym celem przejęcia Prosoft LLC jest umocnienie pozycji i dalszy rozwój Software Mind na rynku amerykańskim. Zrealizowana akwizycja zwiększa udział przychodów Software Mind z rynku amerykańskiego do blisko 50%, co przekłada się również na skokowy wzrost biznesu Grupy Ailleron. Celem długoterminowym podejmowanych działań jest budowa wraz z Enterprise Investors wiodącej grupy na polskim rynku software house ów o zasięgu globalnym i tym samym dynamiczne zwiększanie wartości firmy.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Tomaszmurzyn
15
Wysłane: 20 marca 2024 16:29:53 przy kursie: 15,50 zł
1ketjoW napisał(a):
Ciekawa informacja dotycząca livebanku. Albo to pomoże w pośredniej promocji ich systemu albo ich wykończy.

Cytat:

Nest Bank zapowiada wprowadzenie N!Asystenta opartego na modelu językowym GPT-4 firmy Microsoft

Nest Bank zapowiada, że wkrótce uruchomi N!Asystenta – narzędzie, które zrewolucjonizuje sposób interakcji klientów z bankiem. Będzie to asystent AI bazujący na modelu językowym GPT-4, dostarczonym przez Microsoft. Dzięki niemu klienci Nest! będą mogli rozmawiać z bankiem w języku naturalnym, zlecać inteligentne analizy swoich wydatków, a także wykonywać operacje bankowe za pomocą komunikacji głosowej. Będzie to pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez polski bank.

managerplus.pl/nest-bank-zapow...

A czemu to ma pomóc ? Może coś pomijam ale jak dla mnie to bardzo zła wiadomość dla nich.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 marca 2024 16:50:32 przy kursie: 15,50 zł
Zakup, o ile się nie mylę, zwiększy przychody o ca. 160 mln zł p.a. (nie znam danych finansowych kupionego podmiotu za 2023 r.)

Zakupiona spółka działa w rosnącym biznesie i ma dobrą markę.

Patrząc na wartość ostatniej akwizycji to zdaje się, że jesteśmy blisko końca akwizycji.

SM powinien mieć rocznie przychody spokojnie ponad 500 mln zł

Wynik za 1q24 pewno będzie gorszy przez koszty akwizycji i mocnego złotego yoy. 2q24 za to powinny być już znacznie lepszy wynikowo yoy, dzięki uporządkowaniu sytuacji w Fintechu i wczorajszej akwizycji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 marca 2024 10:29:39 przy kursie: 15,80 zł
Wywiad z Rafałem Styczniem:

www.youtube.com/watch?v=FF-9fI...

Generalnie do odsłuchania, aby zobaczyć, co to za człowiek. Mi wpadła w oko jego z poza podczas wywiadu, czasem jakby żuł gumę gdy coś mówił (albo miał coś innego w ustach). Ciekawe historie dotyczące jego przeszłości w biznesie oraz wtręt dotyczący okresu w Niemczech gdy był nastolatkiem. O biznesie sensu stricte mało, ale widać, że chce rozwijać SM. Chwali się wspaniałymi dziećmi i tym, że jest spełniony, ale z drugiej strony ma jeszcze coś do zrobienia. Chce jeszcze żyć co najmniej 19 lat (zupełnie nie rozumiem tego ograniczenia :) ).

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 17 kwietnia 2024 13:50:46 przy kursie: 15,10 zł

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 17 kwietnia 2024 13:51

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 kwietnia 2024 10:38:09 przy kursie: 16,00 zł
Ryzyko sporu z bankiem odpadło. Wynik brutto za 2q24 r. poprawi się o ca 7,8 mln zł. Ciekawe, czy zawarcie porozumienia będzie miało wpływ na kwotę dywidendy za 2023 r.

Wszyscy otrąbili sukces. Pekao, bo nie ma sprawy za ca 44 mln zł, a Ailleron, bo dostanie 7,8 mln zł na konto w banku.

Cytat:
Wartość brutto Porozumienia wynosi około 9,6 mln PLN, z czego kwota brutto ok. 4,8 mln PLN podlegać będzie zapłacie na rzecz Emitenta w terminie 7 dni po zawarciu Porozumienia. Na wartość Porozumienia składają się kwoty wynagrodzenia na rzecz Emitenta za: (i) prace wykonane w ramach Umowy, (ii) dodatkowe prace rozwojowe wykonywane na podstawie Porozumienia (w tym prace technologiczne i prace z zakresu transferu wiedzy niezbędnej do samodzielnego rozwoju Platformy przez Bank), oraz (iii) przeniesienie na rzecz Banku majątkowych praw autorskich do produktów Umowy i Porozumienia.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE AILLERON
  • AILLERON – spojrzenie na wykres
    AILLERON – spojrzenie na wykres

• Zmiany w zarządzie Aillerona
    Zmiany w zarządzie Aillerona

Rafał Styczeń - wieloletni prezes zarządu Aillerona - ogłosił zamiar przyszłej rezygnacji z pełnienia funkcji oraz objęcia stanowiska przewodniczącego rady nadzorczej spółki. Jednocześnie Styczeń jako główny akcjonariusz wraz z radą nadzorczą ustalili zamiar wyboru Sławomira Soszyńskiego na stanowisko prezesa zarządu.

13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,673 sek.

bxfztguu
yfsrrwwe
mrsqkynq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cnqinyob
jxksqsyb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat