Nie analizuje sytuacji w portach tylko bazuje na doniesieniach prasowych. Z tego, co czytam porty szukają pracowników. Jeżeli zmieniała się struktura towarów przeładowywanych w portach to znaczy, że pracownicy portów robią co innego, to że port do przeładunku towarów masowych stoi pusty oznacza, że nie ma czego przeładowywać ale to nie znaczy, że pracownicy portów mają wolne moce przerobowe.
Poza tym strategia JSW zakład wzrost eksportu zamorskiego z 29% w 2023 r. do 40% w 2030 r.
Nie są to istotne wzrosty.
Jeżeli chodzi o cash flow, Faktycznie zadłużenie finansowe do spłaty w 2024 r. wynosi 635 mln zł w tym pożyczka z PFR 353,5 mln zł. Tego faktycznie nie wiedziałem. Na cash flow ma to wpływ mniejszy o 365 mln zł niż pisałem. Mój błąd. Nie znam wielkości wydatków inwestycyjnych w 2024 r. a to istotna wielkość wpływająca na cash flow.
Pożyczka niezależnie od kwoty blokuje wypłatę dywidendy do 30.09.2024 r. Można na ten warunek psioczyć ale z drugiej strony trzeba pamiętać, że przy tej inflacji spółka na niej korzysta, bo jest bardzo nisko oprocentowana.
W sprawozdaniu z działalności za 2023 r. na strony 63 i 64 są poniższe informacje. (Kurs średni PLN/USD wyniósł około 4 PLN/USD w 1q24 r. do sprawdzenie na stronie NBP).
Koszt gotówkowy wydobycia 1 tony węgla ca 701 zł/tona w 2023 r., a produkcja koksu 315 zł/tona (ale bez wkładu węglowego) również w 2023 r. Wnioskuje, że całkowity koszt 1 tony koksu to około 324 USD/tona w 1q24 r., ale to założenie (założyłem, że z 1,4 t węgla koksowego uzyskuje się 1 tonę koksu).
Cytat:Gotówkowy koszt wydobycia węgla („Mining cash cost”, „MCC”) jest wskaźnikiem wykorzystywanym przez Grupę w celach zarządczych. Metodologia obliczania i prezentacji gotówkowego kosztu wydobycia węgla odzwierciedla koszty z punktu widzenia ich gotówkowości, bez względu na okres ich poniesienia.
Cytat:Gotówkowy koszt produkcji koksu („Cash conversion cost”, „CCC”) jest miernikiem wykorzystywanym przez koksownie Grupy, liczonym jako suma kosztów rodzajowych poniesionych przez koksownie pomniejszona o koszt wsadu węglowego (w tym również koszt transportu wsadu) i koszt zakupu energii elektrycznej przeznaczonej do odsprzedaży oraz koszty sprzedaży pomniejszone o amortyzację przypadającą na koszty sprzedaży.
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Poza tym koszt świadczeń na rzecz pracowników na ca 7,4 mld zł w 2023 r. Zakładając połowiczne spełnienie postulatów ZZ wynagrodzenia wzrosną o ca 440 mln zł p.a., a przecież będą jeszcze inne podwyżki kosztów operacyjnych w 2024 r.
Dlatego nie wierzę w to, że JSW wypłaci dywidendę za 2023 r.