krewa napisał(a):MM nie hedżuje całości CFD i często gra przeciwko swojemu klientowi - jest to niekiedy ćwierć jego przychodów. Chyba, że nie jest MM dla określonych instrumentów.
Natomiast nadal nie dostrzegam związku między "100 zł WDA" a dostępnością akcji do krótkiej sprzedaży.
A ja widzę co najmniej dwa:
1. Animatorzy rynku (z ang. Market Maker) będący jednym z dostarczycieli akcji do pożyczek tracą pulę łatwo dostępnych papierów swobodnie leżących na rachunkach klientów gdyż te papiery wpadają na giełdę w postaci zleceń.
2. Brokerzy tacy jak przedstawiony przeze mnie Degiro również tracą pule akcji, które mogą pożyczać klientom indywidualnym.
Blisko 300 pożyczek raportowanych przez Ortex to nie umowy pomiędzy Marshallem, Qube, Conorem a np. GS.
ad. 1 Zwróćcie uwagę na wolumen obrotu od 12 marca do teraz tj.
3 m-ce i 43,5 mln [godz. 10] przy FF 52,6 mln lub
46,6 mln jeśli przyjmiemy FF z uwzględnieniem pozycji Goldmana. Wymiana niemal całego akcjonariatu w 3m, raczej nie.
I tu przechodzimy do działania market makerów (animatorów rynku)
JSW ma wielu MM, którzy robią biznes na klientach. Rosnące zyski domów maklerskich nie biorą się ze wzrostu liczby emisji bo te maleją.
Nie wiem dlaczego ale mam dziwne skojarzenia z filmem "Efekt kolibra"
Dzisiejsza technika i zasoby kapitałowe pozwalają dużym na więcej a Ci duzi z naszego podwórka i tak muszą rywalizować z jeszcze większymi z zagranicy.
"Ulica" jest najsłabsza w tym łańcuchu pokarmowym.
Market Makerzy odgrywają coraz większą rolę w obrocie przez co zaburzają obrazy analizy technicznej, tym nie mniej na wielu walorach w ogóle umożliwiają handel.
Popatrzymy na historię JSW:
06/07/2011 - 01/01/2020
[8 lat 6 m-cy] skumulowany wolumen obrotu wyniósł 711,28 mln czyli
średnio 336,4k na sesję
01/01/2020 - 11/06/2025
[4 lata i 5 m-cy] skumulowany wolumen obrotu wyniósł 1,0147 mld czyli
średnio 910,1k na sesję
Blisko 3-krotny wzrost wolumenu obrotów a w między czasie nie było emisji akcji.
"Mielenie" to po prostu jeden ze sposobów zarabiania kasy na bananie przy tych zasobach [klientach], które są dostępne a oderwanie kursu JSW od fundamentów jest tego dowodem. [dla uproszczenia wycena poniżej gotówki w kasie]
Wracając do akcji WDA, jestem niemal pewny, że gdyby wszystkie akcje będące w posiadaniu inwestorów znajdowały się w karnecie to średni wolumen znów by spadł.
misiek6603 napisał(a):
A co do dostępności akcji do krótkiej sprzedaży to mógłby ktoś ustalić czy właściciel upowaznia depozytariusza do szortowania jego akcji przed każdą transakcją czy daje ogólne pełnomocnictwo (jeśli to drugie to można by chyba dojść ile akcji jest dostępnych do szortowania ).
Jeśli mnie pamięć nie myli [ładnych parę lat minęło] to było to ogólne pełnomocnictwo, brokerom tak jest łatwiej.