22 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
16 października 2024 15:27:20
przy kursie: 270,00 zł
Nie będę w tym stwierdzeniu pionierem, ale proponuję nie przywiązywać zbytniej wagi do rekomendacji. A już zwłaszcza tych wydawanych w czasie gwałtownych ruchów kursu (wynikającego z istotnych wydarzeń w spółce), jak to obecnie ma miejsce tutaj. Zwykle takie rekomendacje podążają za kursem a nie odwrotnie.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 października 2024 15:34:01
topfacet napisał(a):Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla kursu, ale w odpowiedzi na apel kolegi z postów powyżej, ustawiłem S na bardzo ładnym poziomie, aby zablokować możliwość spekulacji moimi akcjami. Nie ma żadnego - patrząc na % pożyczonych akcji i wysokość oprocentowania, ten walor nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem ze strony grających na krótko. Gdyby ten ktoś, kto pożyczył akcje (i ewentualnie sprzedał) chciałby je odkupić, to zrobiłby to w ciągu jednej sesji i jeszcze by jemu zostało.
Edytowany: 16 października 2024 15:34
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
16 października 2024 15:51:31
krewa napisał(a):topfacet napisał(a):Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla kursu, ale w odpowiedzi na apel kolegi z postów powyżej, ustawiłem S na bardzo ładnym poziomie, aby zablokować możliwość spekulacji moimi akcjami. Nie ma żadnego - patrząc na % pożyczonych akcji i wysokość oprocentowania, ten walor nie cieszy się zbytnim zainteresowaniem ze strony grających na krótko. Gdyby ten ktoś, kto pożyczył akcje (i ewentualnie sprzedał) chciałby je odkupić, to zrobiłby to w ciągu jednej sesji i jeszcze by jemu zostało. Czyżbyś krewa zmienił nastawienie co do celowości blokowania przez drobnych akcji na JSW? Bo tak rozumiem twój wpis.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 października 2024 15:56:33
Przeczytaj moje poprzednie wpisy i zrozumiesz. Nastawienia do tego typu akcji nie zmieniłem, oceniam je jako bezużyteczne a w przypadku 11B jako zupełnie pozbawione sensu.
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
16 października 2024 16:05:49
https://x.com/GPW_Trader2022Nie wiem czy czytałeś, ale gość w ciekawy sposób analizuje krótkie pozycje na poszczególnych spółkach, ii ich wpływ na kurs.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
16 października 2024 16:12:49
@krewa - przecież zupełnie nie wiesz jaki % akcji został pożyczony.
Ortex to nie wszystko.
Pomijając nawet fakt, że to nie jedyna tego typu platforma, to jeszcze mogą być umowy prywatne zawierane przez zainteresowane podmioty - bez konieczności upubliczniania oferty udzielenia pożyczki akcji z jednej strony i chęci pożyczenia z drugiej.
Edytowany: 16 października 2024 16:26
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 października 2024 16:17:32
ryhol2 napisał(a):Nie wiem czy czytałeś, ale gość w ciekawy sposób analizuje krótkie pozycje na poszczególnych spółkach, ii ich wpływ na kurs. Przejrzałem. Niestety, nie widzę tam analiz, ale za to dostrzegam rażące braki wiedzy, powielane jako prawda objawiona.
Edytowany: 16 października 2024 16:17
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
16 października 2024 16:20:06
sledzik007 napisał(a):Mamy rekomendacje boś na 307 zł czyli poniżej obecnego kursu. a ja czekam na reko 0 zł  wtedy wchodzę all in
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
16 października 2024 16:20:55
dejw napisał(a):Nie będę w tym stwierdzeniu pionierem, ale proponuję nie przywiązywać zbytniej wagi do rekomendacji. A już zwłaszcza tych wydawanych w czasie gwałtownych ruchów kursu (wynikającego z istotnych wydarzeń w spółce), jak to obecnie ma miejsce tutaj. Zwykle takie rekomendacje podążają za kursem a nie odwrotnie. Piszący rekomendacje to też ludzie są omylni tak jak pogodynki ....albo będzie słońce albo deszcz..... tak samo tutaj albo sukces albo porażka . i mają do tego swoje interesy i interesiki. Jednym z bardziej rzetelnych jest chyba wobec tego SW przynajmniej nie ściemniają i mówią wprost, że to analizy na tą chwilę a później to może być tak jak "babka wróżyła" Można krótko powiedzieć, że inwestorzy zostali "załadowani w ja.." Analitycy mają dość swobodny dostęp do spółek a jednak nie podają realistycznych prognoz tylko co im się wydaje nad arkuszem Excela ... Ci zdolniejsi chyba wszyscy przesiedli się na shorty ... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 16 października 2024 16:22
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 października 2024 16:25:30
Frey napisał(a):@krewa - przecież zupełnie nie wiesz jaki % akcji został pożyczony.
Ortex to nie wszystko.
Pomijając nawet fakt, że to nie jedyna tego typu platforma, to jeszcze mogą być umowy prywatne zawierane przez zainteresowane podmioty - bez konieczności upubliczniania oferty udzielenia pożyczki akcji z jednej strony i chęci pożyczenia z drugiej. Przykro mi, że nie przeczytałeś mojego poprzedniego wpisu o Ortexie, pomimo, podziękowałeś za objaśnienia. Ortex czerpie dane z największej puli walorów wystawionych do pożyczenia. Ale rozumiem - 11B to wyjątkowa spółka i jej akcje nie mogą być pożyczane w zwykłym miejscu, tylko w Komnacie Tajemnic. Sprawę pożyczki załatwia się umową ramową - zobacz sobie wzór umowy dowolnej umowy o pożyczkę akcji, by zrozumieć, dlaczego warto to właśnie ramowo ogarnąć, jeżeli chcesz szybko wejść w posiadanie pakietu do sprzedaży.
|
|
|
|
Wysłane:
16 października 2024 16:27:50
topfacet napisał(a):Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie dla kursu, ale w odpowiedzi na apel kolegi z postów powyżej, ustawiłem S na bardzo ładnym poziomie, aby zablokować możliwość spekulacji moimi akcjami.
A co do tych klauzul, to jak najbardziej taka klauzula będzie abuzywna. Ciężko oceniać skuteczność omawianego sposobu blokowania swoich akcji. Ale każdy zdrowo myślący drobny akcjonariusz powinien tak swoje akcje wystawić na wszelki wypadek - inaczej mogą one być wykorzystane przeciwko niemu - w sposób, który nie jest fair i który ma duże szanse być uznanym za abuzywny w stosunku do konsumentów. To minimum, które drobni mogą zrobić. I warto to zrobić skoro podmioty grające na S już od początku nie grają fair i nie ujawniają swoich pozycji w rejestrze krótkiej sprzedaży. Mam jakieś dziwne przekonanie, że to nieujawnianie nie jest spowodowane tak małą pozycją, że nie przekracza ona progu ponad którym już trzeba informować, a rozbijaniem pozycji na kilka podmiotów - żeby informować nie musieć. Prawdziwym batem na amatorów krótkiej sprzedaży byłoby natomiast uznanie klauzul umożliwiających pożyczanie akcji posiadanych przez konsumentów bez ich świadomej zgody za abuzywne. I tu otwiera się pole do popisu dla prawników zajmujących się sprawami konsumenckimi. Coś mi się widzi, że ten temat niedługo będzie grany i to mocno...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 października 2024 16:44:17
Frey napisał(a):podmioty grające na S już od początku nie grają fair i nie ujawniają swoich pozycji w rejestrze krótkiej sprzedaży. To nie jest tak. Podmioty meldują KNF, jeżeli przekroczą 0,1% kapitału akcyjnego po stronie krótkiej. Natomiast KNF upublicznia dane po przekroczeniu 0,5%. Frey napisał(a): nie przekracza ona progu ponad którym już trzeba informować, a rozbijaniem pozycji na kilka podmiotów - żeby informować nie musieć. To też tak nie działa, ale z pamięci nie przywołam który artykuł ustawy na to nie pozwala - musisz sumować bezpośredni i pośredni stany posiadania.
|
|
Wysłane:
16 października 2024 16:48:33
krewa napisał(a):Frey napisał(a):@krewa - przecież zupełnie nie wiesz jaki % akcji został pożyczony.
Ortex to nie wszystko.
Pomijając nawet fakt, że to nie jedyna tego typu platforma, to jeszcze mogą być umowy prywatne zawierane przez zainteresowane podmioty - bez konieczności upubliczniania oferty udzielenia pożyczki akcji z jednej strony i chęci pożyczenia z drugiej. Przykro mi, że nie przeczytałeś mojego poprzedniego wpisu o Ortexie, pomimo, podziękowałeś za objaśnienia. Ortex czerpie dane z największej puli walorów wystawionych do pożyczenia. Ale rozumiem - 11B to wyjątkowa spółka i jej akcje nie mogą być pożyczane w zwykłym miejscu, tylko w Komnacie Tajemnic. Sprawę pożyczki załatwia się umową ramową - zobacz sobie wzór umowy dowolnej umowy o pożyczkę akcji, by zrozumieć, dlaczego warto to właśnie ramowo ogarnąć, jeżeli chcesz szybko wejść w posiadanie pakietu do sprzedaży. @krewa - jak się nie ma argumentów to się próbuje ośmieszyć adwersarza w dyskusji...tania erystyka. Prawda jest taka, że nie masz pojęcia jaki % akcji został pożyczony. Umowy pożyczek akcji obejmujące spore pakiety i opiewające na duże kwoty nigdy nie są ramowe (w ogóle takie pojęcie w relacjach między przedsiębiorcami oznaczać może co najwyżej jedynie powtarzalność pewnych rozwiązań stosowanych w relacjach między współpracującymi podmiotami). Nie są też ujawniane - w czym zresztą nie ma niczego dziwnego. A podziękowałem z grzeczności - nie był to dowód tego, że się z Tobą zgadzam.
|
|
Wysłane:
16 października 2024 16:53:59
krewa napisał(a): To nie jest tak. Podmioty meldują KNF, jeżeli przekroczą 0,1% kapitału akcyjnego po stronie krótkiej. Natomiast KNF upublicznia dane po przekroczeniu 0,5%.
To też tak nie działa, ale z pamięci nie przywołam który artykuł ustawy na to nie pozwala - musisz sumować bezpośredni i pośredni stany posiadania.
I to też nie jest trudne do obejścia w świetle zapisów tej ustawy. I żeby była jasność - ja nie twierdzę, że za spadkiem kursu 11b stoją wyłącznie S-ki. Premiera nie sprostała wybujałym mocno oczekiwaniom inwestorów - i kurs poleciał. Ale S-ki też są na 11bit rozgrywane i z pewnością to kursowi nie pomaga. Do tego sama praktyka pożyczania akcji podmiotom grającym na krótko jest w mojej ocenie rażącym naruszeniem praw posiadaczy pożyczanych akcji - jako konsumentów. Dlatego warto po pierwsze propagować wiedzę o tym jak to wszystko działa, a po drugie - przyjrzeć się tym klauzulom - w kontekście ich abuzywności.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 października 2024 17:02:43
Frey napisał(a): Prawda jest taka, że nie masz pojęcia jaki % akcji został pożyczony.
Owszem, nie mam, ale mogę próbować oszacować na podstawie danych z największej puli, stosując współczynnik. I na tym polega różnica między nami - ja przynajmniej mam bazę wyjściową do obliczeń. Oprocentowanie jest chore, % utylizacji jest niski - widać gołym okiem, że nie ma kolejki chętnych do pożyczenia tych bezcennych walorów w celu gry na krótko.
|
|
Wysłane:
16 października 2024 17:08:47
No widzisz - jest różnica między tonem "wiedzącego" a tonem próbującego oszacować. Te wstawki o bezcennym walorze mógłbyś sobie darować. Ja akcji 11bit nie traktuję jako bezcennego waloru - pisząc w ten sposób sam sobie wystawiasz świadectwo i to nienajlepsze. Mamy pewnie różne przekonania co do wielu kwestii. Porównujmy je, uczmy się od siebie ale nie dezawuujmy i nie starajmy się ośmieszać. Zwłaszcza członkom załogi SW to nie przystoi.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 października 2024 17:21:13
Dobrze. Przyjmij moje przeprosiny, drwiący ton nie był na miejscu, wstawki również.
W każdym razie nie mamy teraz innego narzędzia do szacowania krótkich pozycji i musimy bazować na danych Ortex. Z nich można wiele wywnioskować. Owszem, akcje można pożyczyć też poza wspomnianą pulą, tylko to trochę tak, jakby kupować akcje BMW nie we Frankfurcie a na GlobalConnect.
Co do przejrzystości rynku - fakt, niestety, jesteśmy w ogonie. Na rozwiniętych rynkach ludzie widzą kto stoi po drugiej stronie transakcji, a u nas usuwane są tabele koncentracji futures i chowane podprogowe dane z RSS.
|
|
Wysłane:
16 października 2024 17:31:58
@krewa - dziękuję. I ja też przepraszam jeśli Cię czymś uraziłem. Lubię stockwatch bo tu rzeczywiście można wymienić się poglądami. I sporo nauczyć - więc taki gest jest dla mnie cenny. Moje ostatnie wpisy o abuzywności klauzul umożliwiających pożyczanie akcji bez świadomej zgody ich posiadaczy można sobie wkleić na forum dowolnej spółki - to ogólny problem naszego rynku. Problem coraz bardziej warty rozwiązania - bo za grubymi S-kami (nie twierdzę, że takie są na 11bit - bo nie wiem tego), stoją duże kapitały stosujące nieraz bardzo brzydkie zagrania. Dobrze byłoby żeby drobni - chcący pomnażać swój majątek na giełdzie - mieli przeciwko nim jakieś instrumenty obrony i, żeby to było wszystko bardziej przejrzyste. Nasz regulator ma jeśli o to chodzi swoiste rozdwojenie jaźni - bo z jednej strony próbuje się drobnych inwestorów do giełdy przyciągnąć prze IKE czy ulgi podatkowe dla inwestorów długoterminowych, a z drugiej pozwala grać ich własnym kapitałem przeciwko nim...
Edytowany: 16 października 2024 17:34
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 października 2024 17:48:49
To niejako kończąc ten temat, powiem, że jestem za możliwością świadomego udostępniania akcji do pożyczenia. Przykładowo, mógłbym spokojnie udostępnić KĘTY nie przejmując się absolutnie ewentualną przeceną. Natomiast kilka dodatkowych % z pożyczonych akcji byłoby miłym dodatkiem.
Z kolei, jako spekulant, dostrzegając symptomy zbliżającego się przesilenia, chciałbym mieć możliwość gry na krótko. Nie na kontraktach, nie na syntetycznych walorach, nie na CFD, tylko na poczciwych akcjach.
Trochę odeszliśmy od tematu, więc pewnie wkrótce pani z miotłą tu wpadnie.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
16 października 2024 21:01:31
Skupiacie się na nieistotnym temacie pozycji krótkich. Tymczasem co ważne to sprzedaż gry.
Obecnie mamy pozycję 140. To bardzo słaby wynik. Nie trzeba żadnego spisku do dalszych spadków. To nie tylko nie wygląda jak longseller, ale spada w szybszym tempie niż tytuły referencyjne.
Edytowany: 16 października 2024 21:04
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.