Temat:
CCC
krewa napisał(a):A gdyby tak zastanowić się - skąd pochodzą , a raczej skąd mogłyby pochodzić te mityczne 8,15 mln akcji? Ja do danych z Ortex od dawna podchodzę z olbrzymią nieufnością. Jak to? Nie wiesz? Ludzie nie blokują akcji i domy maklerskie je pożyczają. Stara prawda forumowa :)))
|
|
Temat:
CCC
dejw napisał(a):Ja może nie będę prosił o udostępnienie odpłatnej treści za darmo;), ale nie pogniewałabym się za wrzucenie do analiz (dla osób mających dostęp do portfela CFR). Dzięki mit dem Berg. Sorki, nie zauważyłem że już było dodane. Nie ma to jak napisać 2 posty bez sensu pod rząd:)
|
|
Temat:
CCC
Ja może nie będę prosił o udostępnienie odpłatnej treści za darmo;), ale nie pogniewałabym się za wrzucenie do analiz (dla osób mających dostęp do portfela CFR). Dzięki mit dem Berg.
|
|
Temat:
CCC
A ja osobiście wątpię, żeby te cła wiele zmieniły w kwestii miejsca produkcji. A raczej cła nieobliczalny oszołom u władzy. Firmy będą bardzo ostrożne w decyzjach, bo przecież nie wiadomo co jutro pajacowi strzeli do głowy. A poza tym przypuszczam (podkreślam, że przypuszczam, nie sprawdzałem), że produkcja w Wietnamie nawet 100% cła i tak wyjdzie taniej niż produkcja w USA.
|
|
tomhead napisał(a):CSharpBeginner napisał(a):Słaba informacja, z drugiej strony pół żartem - będzie więcej czasu na pompowanie kursu  . A jutro szykuje się zjazd kursu. Naprawdę nie chcą przepalić tej premiery skoro development będzie taki długi. Ktoś rzucił kiedyś, że gra może wyjść na kolejną generację, i w chwili obecnej nie zdziwiłbym się gdyby W4 miał premierę w okolicach premiery nowej generacji. Nie tyle, że gra wyjdzie tylko na nową generację ale od razu na obie generacje. Można by rzec, że taki wariant mają już nawet przećwiczony
|
|
micmak napisał(a):micmak napisał(a):Czyżby rynek stwierdził, że koniec darmowych obiadów?  Kurs leci jakby spółka miała problemy z płynnością. Możesz mieć rację, że fundusze księgują straty(?) na MLS. Skoro nie płacą pracownikom To realizuje się problem z cashflow. Najepsi pracownicy uciekna, a bez kreatywnych ludzi nie bedzie inowacyjnych produktow. Smutne. Takie jest ryzyko spolek technologicznych. Są bardzo wrazliwe na odplyw talentow. To mniejszy problem, bo jakoś nikt tych innowacyjnych produktów nie potrzebuje. Gorzej że nic innego nie mają (bo na tradycyjnych panelach nie wyżyją). Dokładnie to wszystko co tu od dłuższego czasu można obserwować kiedyś już można było oglądać na Ekoexporcie. Ta sama megalomania, wychwalanie się pod niebiosa, a zarazem ukrywanie niewygodnych informacji czy wręcz kłamstwa. Plus wyjątkowe osiągnięcie (?) które zarazem w obu przypadkach było szczytem notowań (zakład w Kazachstanie w przypadku EEX i dmuchawka w MLS). Kierunek dla spółki już dość dawno obrany. I co niestety się sprawdza, w Polsce (a już na pewno na GPW) praktycznie nie ma innowacyjnych firm, które odniosłyby sukces. Nie wliczam tu informatyki, bo to żadna innowacyjność. Wszystko inne albo padło, albo dogorywa. Jeśli miało szczęście to zostało w porę przejęte.
|
|
Temat:
PKNORLEN
1ketjoW napisał(a): Ad. 1) 1/3 to nie 2/3. Sprzedaż wymusiła UE.
To ja tylko swój 1 grosz: tak, UE wymagała, ale nie było obowiązku się na to zgadzać. Na cały ten wątpliwy deal. Ani go w ogóle inicjować.
|
|
Temat:
MLSYSTEM
micmak napisał(a):Czyżby rynek stwierdził, że koniec darmowych obiadów?  Kurs leci jakby spółka miała problemy z płynnością. Możesz mieć rację, że fundusze księgują straty(?) na MLS. A nie jest to czasem (wczoraj) kwestia podpisania jakiejś ustawy o OZE? Nie wiem co to w niej było było, ale na pysio leciał też Columbus. Oczywiście w przypadku MLS to i tak byłby tylko pretekst, bo co niby ta ustawa miałaby ograniczyć, skoro i tak biznes leży i kwiczy?
|
|
Temat:
11BIT
Nie będę w tym stwierdzeniu pionierem, ale proponuję nie przywiązywać zbytniej wagi do rekomendacji. A już zwłaszcza tych wydawanych w czasie gwałtownych ruchów kursu (wynikającego z istotnych wydarzeń w spółce), jak to obecnie ma miejsce tutaj. Zwykle takie rekomendacje podążają za kursem a nie odwrotnie.
|
|
Temat:
CCC
A czy sklepy otwarte w niedziele spowodują, że ludzie kupią więcej butów? No nie wiem.
|
|
Jak na razie to chyba najśmieszniejszy czat jaki czytałem. "Nic na żaden temat nie możemy powiedzieć" :) Co niby zrozumiałe, ale po co go organizować, skoro wszystko co było do powiedzenia już zostało powiedziane?
|
|
Temat:
CCC
A można poprosić o dodanie do "analiz"?
|
|
Dziwaczny ten raport (odnoszę się do skrótu). Właściwie oparty głównie na negatywnym gdybaniu. Równie dobrzy można by gdybać w drugą stronę.
|
|
Nie znam, ale jeśli jest 100 spółek w portfelu to podejrzewam, że już lepiej kupić ETFa.
|
|
Temat:
JSW
krewa napisał(a):Źródło czego mam podać? Odnośnie kosztu pożyczek - osoba, która inwestuje / spekuluje na giełdzie powinna znać podstawy kształtowania się cen. Rośnie popyt / maleje podaż - cena rośnie. Nie wymagaj zbyt dużo. Na takim bankierze na przykład jest cała grupa (i to chyba liczna) osób święcie przekonanych o tym, że ich biuro maklerskie pożycza ich akcje shortującym.
|
|
Temat:
JSW
Ulica na spółkach o dużej kapitalizacji to akurat nie ma wiele do powiedzenia.
|
|
Temat:
CCC
Dopiero co się wypowiadał, że nie zamierza sprzedawać, więc chyba takiego szajsu, że co innego mówi a co innego robi, by nie robił. Ale po co? Diabli wiedzą.
|
|
Temat:
JSW
optimafinanse napisał(a):Tyle, że JSW lubi chodzić od bandy do bandy, jak się zapną na kierunek to już leci. W jedną i drugą Muszą być bardzo duże obroty aby wywieźć tych szorujących. Jest taki kapitał? - pewnie tak, ale czy jest triger który ma to spowodować? Chyba nie. A jak ma być to w jakiej perspektywie?
Bo przecież, że zarząd swoje, a skarb państwa na walnym swoje czyli za dywidendą to nie zakładam, pomimo zmiany władzy to uchwalenie dywidendy w czasie działania PFR to przyznanie zgody na pozew omawiany powyżej. Co innego jak nie będzie umowy na pożyczkę, czyli po wrześniu. Jak teraz byłaby dywidenda to cała linia obrony pada w sprawie z 2022 roku.
Pod co gra taka pozycja shortów, no raczej nie pod c/wk, pod zmiany cen acf 256 usd? kurs 28 zł hmmmm.... to chyba kiedyś było przy 256 usd było po 90 zł co takiego stało się od 2017 roku.
A to, że: JSW to pole dochodu dla wszystkich tylko nie dla mniejszościowych. I na dobicie mniejszościowych na tej spółce wyłaniają się jeszcze fundy z citi i innych miejsc. Zauważcie że tutaj zarabia każdy tylko nie my. Górnik za prace uczciwie, SP no podatek w sumie dał 200% stopa dywidendy (fajnie nie), shorty na algorytmach z śmiesznymi buziami azjatów z grubymi okularami od ystawiania tych algosów na zakładkach our team na stronach fundów.
I pomiędzy tym My mali fajni akcjonariusze często zarabiający na etatach by nadwyżkę jak już jest "zainwestować" (tak wiem flustracja).
Pamiętam sytuacje jak kurs był w okolicach 15 - 12 - 9 zł tak to szło do spodu na dużych obrotach, że wydawało się dla łapiących noże że to już koniec (15 zł) tyle spadło, ze 100 zł no kurde niżej nie zejdzie - to od tego miejsca jeszcze dołożyli tak naprawdę - 40% kto to wytrzymał? A kupowane było "tylko" po 15 zł.
Szczerze, żeby nie było tak źle są dwie opcje: 1. wychodzi zarząd i mówi zrobimy wreszcie coś dla Was drodzy mniejszościowi, jak tylko będzie koniec pożyczki damy wam zaliczkę na dywidendę, cokolwiek,
I SZCZERZE ŻE ICH NIE CIŚNIEMY TO JEST NASZA WINA - każdy w tej spółce dba o siebie - ile osób było na walnym? (ja nie).
2. Będzie jakaś katastrofa i coal pójdzie UP.
Bez urazy, ale śmieszą mnie takie gorzkie żale. Na samej GPW są setki innych spółek. Nic prostszego sprzedać badziewie i kupić coś innego.
|
|
Temat:
ALIOR
addison napisał(a):Bazowałem na wykresie stooq i na tych danych stooq.pl/q/d/?s=alr&c=0&am...Tam była emisja z pp, więc zakładam, że wliczaja wliczają emisję i każdy historycznie kupiec był dzisiaj nad wodą. Nie pamiętam parametrów emisji, ale sprawdzę w wolnej chwili, czy ktoś kto kupił przed emisją na maksie, kupując akcje z pp był dzisiaj nad wodą. Oczywiście to i tak brutalna spółka, 12 lat na rynku i nowe ath. Nie wiem czy mogę tu reklamować konkurencję, ale jak Wam tak bardzo zależy na tym czy jest ATH czy nie to na stooq są wykresy skorygowane o dywidendy, pp, splity i inne cuda.
|
|
Aticzek napisał(a):DM BDM redukuj CDR, cena 102zł CDR C/Z 25
Dobry żart z ich strony
Ta sama DM BDM kupuj 11b cena 808zł 11b C/Z 350
Widać reko na zamówienie pod shorty i długie Tyle się na ten temat pisało (również i na tym portalu, poszukaj to znajdziesz), że kierowanie się C/Z w branży gaminowej jest bez sensu. Ale widać umoczenie po wyższej cenie utrudnia przyswojenie nawet tak prostej rzeczy.
|
|
Temat:
MBANK
Jest tu kto mądry, żeby powiedzieć czemu kontrakty ma MBK są wyceniane niżej od akcji? Spółka na ATH, dywidendy - o ile mi wiadomo - nie ma w planie, płynność na kontraktach niezła, a kontrakty jako nieliczne (a może jedyne) notorycznie poniżej ceny akcji. O czymś nie wiem?
|
|
Temat:
ALLEGRO
wszystko.co? Nikt normalny (tj. przeciętna osoba) nawet o tym nie słyszał, a porażka była oczywista od początku. Choć przyznam - zdziwiłem się, że aż tak szybko poszło.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Wypadałoby sparafrazować tekst A. Miauczyńskiego:
(...) A potem beznadzieja i starość pariasa i wszechporażająca nas wszystkich pogarda, władzy od dyktatury, aż po demokrację, która nas, mniejszościowych inwestorów, ma za mniej niż zero. Dlaczego władza każdej maści ma mnie za nic? Czy czerwona, czy biała, jestem dla niej śmieciem, k...a! Pod każdą władzą czuję się jak kundel! Czemu nie jestem chamem ze sztachetą w ręku? Ktoś by się ze mną liczył gdybym rzucił cegłą!
Końcówka może bardziej pasuje do JSW, ale całość jak najbardziej i do PKN. teraz szczególnie. :(
|
|
Temat:
JSW
Aticzek napisał(a):Spółka pomimo odpisu 1,3mld za Q3 nadal jest notowana na śmiesznie niskim wskaźniku P/E 2,4 I to zapewne pokazuje, czemu nie rosło jak C/Z wynosił 0,7. Teraz jest 2,4 a będzie więcej, bo do tej wyceny jeszcze brane są pod uwagę kwartały z rekordowymi zyskami. Tymczasem sporo innych, bardziej perspektywicznych firm ma c/z w rejonach 2-4. Tak wiec to już raczej nie jest okazja (zakładając, że była wcześniej).
|
|
Temat:
STARWARD
krishic napisał(a):, startup zalozony przez bylych deweloperow CD Projekt RED, zbieraja sie do zrobienia pierwszej gry, Tak zupełnie na marginesie - ciekawe czy są firmy nie założone przez byłych pracowników CD Projekt.
|
|
Temat:
DELKO
Ma ktoś pomysł dlaczego to się tak rypło?
|
|
Temat:
STARWARD
baks napisał(a):szarlej81 napisał(a):Heh... ostatnie spadki praktycznie punktowo swoim minimum trafiły w zapomiany przeze mnie stop loss powodując, że wyleciałem z pozycji;) I teraz mam zagwozdkę, czy odkupywać bo cena jest wciąż w tych samych okolicach czy jednak czekać aż coś się wyklaruje. Trudno jest komuś doradzać. Wszystko zależy od tego czy wierzysz w spółkę czy nie. Przykład 11bit pokazuje, że na gamingu można zarobić choć czasem wymaga to cierpliwości a czasem nawet zaciśnięcia .... pośladków Kurs jest dość wysoko ale dużo niżej niż kilka tygodni temu. Co nie oznacza, że na ten poziom wróci. Wiele zależy od premiery. Wydaje mi się, że będzie sykces gry ale czy taki aby pociągnąć kurs w górę. Nikt tego nie zagwarantuje. Sam kibicuję spółce z boku. Kiedyś nie bardzo wierzyłem w projekt teraz liczę na sukces. 11bit nie bierze byle czego pod skrzydła - choć Bici nie gwarantują sukcesu.Tak czy inaczej spółka ma raczej szansę w dłuższej perspektywie. Sam nie kupiłem akcji ale kilu znajomych ma je. Kiedyś kupiłeś te akcje z jakiegoś powodu. Wróć do wcześniejszej analizy porównaj i będziesz wiedział czy spółka ma według Ciebie szanse na wzrosty. Patrząc na to co się aktualnie dzieje na CD Projekcie to chyba można sądzić (powiedzmy że to 1 z opcji), że gra pod premierę już była. No chyba, że będzie jakiś mega niespodziewany sukces. Chyba każdy - nie powiem że ja nie - ma w głowie premierę TWOM i liczy na powtórkę. Ale na ile realne są na to szanse? Tu chyba oczekiwania są tak wysokie, że będzie to trudne.
|
|
Temat:
PKNORLEN
LuckyTony napisał(a):Ciężko zrozumieć tę histerię związaną z PISem. Myślę, że warto odsunąć swoje sympatie polityczne na bok i spojrzeć trzeźwo na perspektywy rozwoju Orlenu w różnych scenariuszach po październiku. Dzisiejsza wycena wydaje się być obarczona właśnie ryzykiem tego co opisujesz jako szansę: wszystkie sondaże wskazują na rząd mniejszościowy, który prawdopobnie wygeneruje spory chaos w kraju. Przyspieszone kolejne wybory to najmniejszy wymiar kary w takiej sytuacji. Do tego dochodzi ryzyko rozegrania Koalicji z Konfederacją i spełnienie postulatów ekonomicznych KO dla Orlenu: odzyskanie Lotosu i odwrót od strategii czempiona-monopolisty. Czy to jest korzystne dla wyceny Orlenu? Śmiem wątpić. Uważam, że gdyby dziś wyżej wyceniano szanse pozostania PIS przy władzy to wycena Orlenu byłaby znacznie wyższa. Na to wszystko nakłada się gigantyczna niepewność fiskalna i monetarna. Każdy dzień to nowy przedwyborczy absurd... A niby jak wyobrażasz sobie odzyskanie Lotosu?
|
|
Temat:
MERCATOR
Jak dla mnie to wejście w deweloperkę (czyt.: totalnie z czapy dla spółki działalność) to tylko dowód na to że firma kompletnie nie ma pomysłu, do dalej. Czy ściślej - co zrobić z nadmiarem kasy. A to dobrze nie wróży. No chyba że ta deweloperka wypali, ale jakoś śmiem w to wątpić. Zresztą ta kwota to chyba niezbyt szałowa jak na tę branżę? (poprawcie mnie jeśli się mylę). A sytuacja w rękawicach z pewnością jest i jeszcze jakiś czas będzie trudna. Topiąc kasę na dwóch frontach szybciej pójdą na dno. To oczywiście tylko moje prywatne zdanie.
|
|
Serio podniecasz się dywidendą poniżej 1% ?
|
|
Nie widzę tu akurat nic dziwnego. Kurs wybił w dół z dość długiej konsolidacji i aktualnie jest w korekcie wzrostowej, która może jeszcze trochę potrwać (aby wciąż była tylko korektą), a może i już cały spadek został zrealizowany. Tego na ten moment nikt nie wie, ale ja nic dziwnego w zachowaniu kursu nie widzę.
|
|
Temat:
JSW
Ja bym do tego podszedł bardziej na chłopski rozum. Wyobraź sobie że jesteś złodziejem. Włamujesz się do jakiegoś domu a tam elegancko na stole leżą dwie kupki pieniędzy. Weźmiesz jedną czy dwie?
|
|
Temat:
JSW
Mnie ciekawi czy naprawdę ktoś w miarę przytomny jest w stanie uwierzyć że coś takiego w PL przejdzie? Przecież nawet jeśli EU uchwali (w co w obecnej sytuacji politycznej wątpię) to w życiu nikt tego prawa u nas nie wdroży. Nawet jesli będą płacić kolejne miliardowe kary. Prawdopodobieństwo dążące do zera.
|
|
Temat:
JSW
KrzysztofK napisał(a):Cytat:Fitch Solutions has increased its 2023 price forecast for Australian coking coal from $US300 per tonne* to $US350 per tonne, however prices are expected to trail off in coming years. [...] Fitch forecasts Australian coking coal prices to average $US300 per tonne in 2024, $US280 per tonne in 2025, $US260 per tonne in 2026 and $US250 per tonne in 2027. [...] “We expect coking coal prices to remain elevated around current levels in the coming months based mostly on the resumption of exports to mainland China,” Fitch said.
Rozumiem to w ten sposób, że w perspektywie 5 lat jest dobrze, ale producenci stali już powoli rozglądają się za alternatywami względem paliw kopalnych w produkcji stali. Na szczęście taka zmiana potrwa lata. Źródło: www.australianresourcesandinve... No ale że niby jak można w produkcji stali odejść od węgla?
|
|
Temat:
ALLEGRO
krato napisał(a):Amazon tez chyba strasznie nie goni Allegro jakoś mi się wydaje - ktoś ma dane ? Danych wprawdzie nie mam, ale nietrudno to zauważyć. Czasem, chcąc coś kupić, patrzę też na Amazonie i prawie nigdy w ogóle nie ma tam danego produktu. Pod tym względem jest - moim zdaniem - straszna nędza. Już na Shopee jest/było znacznie lepiej. I nie sądzę, żeby w przewidywalnej przyszłości miało się to zmienić. To już będzie gdybanie, ale wydaje mi się że Amazon wszedł do PL na "bezczelnego" sądząc że samym faktem, że się pojawili sprawią że ludzie zaczną u nich kupować i - przede wszystkim - sprzedawać. A jak widać, tak to nie działa.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Czasem, aż oczy bolą patrzeć, jak się przemęcza dla naszej spółki, prezes Obajtek Daniel, naszej spółki "Orlen". Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie - to wilki!
|
|
Temat:
PKNORLEN
Lepszym dla rządzącej kliki rozwiązaniem (niż podatek) byłoby rzeczywiście nałożenie na Orlen jakiejś gigantycznej kary. W ten sposób elegancko wyprowadzi się część zysku bez dzielenia się z pozostałymi akcjonariuszami, a na dodatek zadowoli wkurzone społeczeństwo, pokazując jacy to jesteśmy wsłuchani w jego głos. W takiej sytuacji powinien oczywiście polecieć też Obajtek, ale w pisfolwarku nie będzie to konieczne.
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):Cytat:Rośnie bo spółka niedowartościowana w zględem rynku, technika ma ogromne znaczenie, ale fundamenty to podstawa, C/Z nadal poniżej 1 Trzy miesiące temu, po rekordowych w historii spółki wynikach kurs spadał. Więcej, spadał dramatycznie. Rozumiem, ze wtedy (po wynikach) fundamenty chwiały się w podstawach, A C/Z zrobiło się absurdalnie jak na tego typu spółkę wysokie. A co do AT, sprawdzam co tam w dymku napisał wtedy krewa. Nic nie napisał. Ale to pewnie przypadek, albo niczego ciekawego stosując AT nie można było dojrzeć. Rzeczywiście nic nie można było dostrzec. Ani wspomnianej już filiżanki, ani przebicia 200-dniowej średniej, ani zapewne wielkiego ORGRa (choć z tym to jeszcze nie do końca przesądzone).
|
|
Temat:
ALLEGRO
Dużo to porównywania poszczególnych platform, ale prawda jest taka że na dzień dzisiejszy Allegro w Polsce nie ma realnej konkurencji. Co najwyżej w zakresie chińskiego badziewia (Shopee i Aliexpress) czasem (ale tylko czasem) markowych produktów - jeśli akurat są w promocji (Amazon). Oczywiście to robi jakąś sprzedaż, ale pod względem częstych, różnorodnych zakupów konkurencja ze strony tych serwisów jest znikoma.
|
|
Temat:
ALLEGRO
mario1892 napisał(a):Nie mam smarta. Kupując coś na allegro >100zł to zawsze dzwonię do sprzedawcy i dokonuję zakupu poza allegro. Zawsze dostaję darmową wysyłkę. Allegro ma ogromny zasięg i łatwo ściągnąć klienta. Duża część sprzedawców ma sklepy internetowe i potem tam kieruje klienta, gdzie ceny są niższe o prowizję allegro (ja tak robię). Przy zakupach 100-200zł bardziej opłaca się kupić na stronie i zapłacić za przesyłkę. A ja ze swoich doświadczeń się z tym nie zgodzę. Chyba nigdy nie widziałem (albo nie pamiętam), aby firmy poza Allegro miały niższe ceny. Z reguły to jest tak, że na własnych stronach jest polowanie na łosia, który zapłaci więcej, a na allegro musi być taniej bo inaczej się nie sprzeda. Są zapewne wyjątki, zdarza się tez dawanie kuponów promocyjnych do własnego sklepu po zakupie na Alledrogo. A w innej, omawianej kwestii - dawno dawno temu sam handlowałem trochę na Allegro. Jedno co z tego pamiętam, to trwający nieustanny wyścig pt. 'kto sprzeda taniej" (i wątpię aby coś się w tej kwestii zmieniło). Jeśli są jeszcze jakieś produkty, gdzie marże są wysokie to zapewne tacy sprzedawcy mogą wziąć smarta na siebie. W większości przypadków - a już zwłaszcza przy mniejszych zamówieniach - nie będzie to możliwe/opłacalne, więc musi doprowadzić do wzrostu cen. Przy czym warto zauważyć, że ten wzrost - dla pokrycia kosztów wysyłki - nie musi być duży.
|
|
Widzę, że wciąż pełno tu marzycieli. Ale to nie moja sprawa. Ja chciałem tylko zauważyć, że dywidenda - o której często się tu wspomina - nie ma dla większości drobnych większego znaczenia. Co z tego, że dostaniesz dywidendę, skoro o jej wartość zostanie skorygowana cena? To ma sens jedynie dla długoterminowych inwestorów, którzy kupują na długie lata (a zwłaszcza trzymają, bo są głównymi udziałowcami). Ewentualnie jeszcze wtedy, gdy dywidenda jest niewielka w stosunku do ceny - bo w praktyce kurs dość często wraca do poziomu sprzed odcięcia, więc de facto jest to jakaś darmowa wypłata. W pozostałych przypadkach bez większego znaczenia.
|
|
Cytat:Obecna wycena Blumeranga pokazuje właśnie na ile rynek wycenia Saule + kilka innych ryzyk. No, obecnie (przy cenie w okolicy 9 zł i założeniu druku max ilości akcji jakie założono) wycenia na jakieś 750 mln. To i tak b.b. dużo jak dla mnie.
|
|
Ja miałem na myśli, że wycena jest abstrakcyjna jak dla Saule, nie Blumeranga. Potencjał jest, nie przeczę, ale jakoś nie kojarzę żeby jakaś innowacyjna spółka z Polski osiągnęła światowy sukces. I - choć wyjdę na niedowiarka - byłbym się w stanie założyć, że i tu będzie podobnie. A nawet jeśli nie, to i tak miliard za spółkę, która ledwie zaczyna i wielką niewiadomą jest co z tego będzie, to dla mnie deko za dużo.
|
|
I dziwnym trafem wycena akurat pod uzasadnienie obecnego kursu. Tylko nie wiem z którego wszechświata wzięta. Ciekawe też kogo wzięli do analizy porównawczej skoro Saule konkurencja też dopiero zaczyna.
|
|
No to chyba panicznej wyprzedaży nie widziałeś. Jak WSZYSTKO będzie lecieć na łeb na szyję, a a najmniej spadająca spółka zawiśnie tylko na pierwszych widłach, wtedy będzie mowa o panice.
Sory za mało merytoryczny komentarz:)
|
|
Novationen napisał(a):o ile jestem w stanie zrozumieć, że przytoczone zachowanie i kupno akcji po artykuł może dotyczyć akcjonariuszy mniejszościowych, to jakoś nie wydaje mi się, by osoby/instytucje z kapitałem pozwalającym na jednorazowy zakup od 15 do 20 tys. akcji robiły takie rzeczy (a w ostatniej godzinie sesji były 4 poważne transakcje) bo w bloombergu ktoś, coś napisał...no albo wciąż mało wiem, rozumiem. Oj, byś się zdziwił. Nie raz widziałem wielomilionowe transakcje na szczytach euforii, głupsze i bez porównania bardziej ryzykowne niż te.
|
|
Z tym że dzisiejsza sesja nie dotarła nawet jeszcze do połowy. A co do: Cytat:Imo najwiekszy wplyw cenotworczy bedzie mialo zamkniecie rozdzialu z pozwami. Po cichu licze na to, ze podpisza ugode (badz wrecz wygraja), zeby sprawe miec z glowy i groszem powodom rzuca. W innym przypadku beda wisiec jak analogiczne wytaczane przez te same kancelarie EA i Activision Blizzard latami. Nie sądzę, aby to było dobre rozwiązanie. Zwłaszcza w USA, gdzie funkcjonuje prawo precedensowe. Wyrok w danej sprawie niemal automatycznie może być stosowany w innych, analogicznych, co mogłoby spowodować lawinę podobnych spraw. Nie wiem tylko, czy ugoda jest traktowana de facto jako "przyznanie się do winy" czy nie. Ale nie jestem w tej kwestii specjalistą, niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
|
|
Temat:
MERCATOR
Często na forach widzę odnoszenie kursu MRC do TOPGLOVE, tylko nie bardzo rozumiem czemu. Nie widać na nich jakieś szczególnej korelacji, właściwie to chyba żadnej. Jedna branża ale kursy nijak się do siebie mają. Po co więc o tym pisać?
|
|
Morasek napisał(a):www.cdprojekt.com/pl/media/akt...Cytat:Niniejsza wiadomość dotyczy ataku hakerskiego na nasze serwery, do którego doszło w lutym tego roku. Weszliśmy dziś w posiadanie nowych informacji dotyczących tego ataku i mamy powody by sądzić, że dane wewnętrzne pozyskane nielegalnie w jego trakcie są obecnie rozpowszechniane w internecie. Niby wszyscy o tym już wiedzą od kilku dni ale... ciekawe jaka reakcja jutro. Ja tam słyszałem, że podpisali licencję z Disneyem na grę o Kubusiu Puchatku :D Swoją drogą ciekawi mnie czy rzeczywiście zrobi się dym wokół tego. Biorąc pod uwagę, że ktoś tam nawet za to w Chinach siedzi (no, choć on podpadł trochę bardziej, bo nazwał ukochanego przywódcę nie tylko Kubusiem ale i głupim czy coś w tym stylu) to sprawa wbrew pozorom może zrobić się poważna.
|
|
marcin12333 napisał(a):Czemu uważasz, że już nigdy nie zbliży się do tych poziomów? Ceny rękawic po Covidzie miały zanurkować a jak narazie w krajach w których wszystko jest już pod kontrolą i otwierają gospodarki spadków cen nie widać. Hartalega spodziewa sie wzrostu ASP w najbliższym kwartale. Cytaty z raportu Hartalegi;
-"Zarząd spodziewa się, że nadchodzący kwartał przyniesie wyższe ASP w ujęciu kwartalnym (kw / kw)." -"„Zarząd uważa, że ASP osiągnęły dno w najbliższej perspektywie, ponieważ ogólna nierównowaga popytu i podaży pozostaje niezwykle korzystna, podkreślając, że równowaga prawdopodobnie zostanie osiągnięta dopiero w ciągu dwóch lat." -"Według malezyjskiego stowarzyszenia producentów rękawic gumowych światowy niedobór rękawic gumowych utrzyma się po pierwszym kwartale 2022 r., Przy średnim tempie wzrostu wynoszącym od 15% do 20% rocznie."
Ryzyko dużej zwały?? Obecna wycena to jakieś 70mln zysku kwartalnie, a prawdopodobnie bedzie kolejny kwartał z zyskami rzędu 250-300mln. Do tego po obecnym skupie zostanie umorzone 700-850tys akcji co obniży wycenę o ok 7-8% Na razie jeszcze pandemia trwa. Ale raczej będzie się kończyć. Ja przynajmniej tak zakładam, i dlatego napisałem, że moim zdaniem cena nie wróci do dawniejszych poziomów. A nawet jeśli nie to nowe fabryki spowodują obniżenie cen. "Niedobór po 1 kw. 2022" - nawet jeśli przyjąć, że tak będzie - to już bardzo niedługo, jeśli mówimy o długoterminowej wycenie spółek (pytanie - co miało oznaczać że będzie się utrzymywać "po 1 kw 22"; jednak o ile się orientuję, nowe fabryki będą ruszać na początku 22, więc wątpię w to stwierdzenie, sukcesywnie, wraz ze wzrostem mocy produkcyjnych ceny będą spadać - no chyba, że spowoduje to znaczący wzrost cen surowców ale wówczas wyższa cena będzie kosztem niższej marży). Ryzyko zwały - zakładam, że dużo z obecnych akcjonariuszy jeszcze nie uciekło bo trzyma pod skup. Jak już będzie po sprawie to będą chcieli się pozbyć. Dlatego co do spadku po skupie to jestem niemal pewny (moje zdanie, podkreślam), choć faktycznie może nie będzie on trwały. Myślę też że scenariusz pompki po zablokowaniu jest jak najbardziej realny, więc spadać może z wyższych poziomów. I teraz wprawdzie trochę sobie przeczę, bo jeśli podpompują to może jednak kurs znacznie wzrośnie, ale pisząc że już nie wróci na dawniejsze poziomy miałem na myśli trwały i stabilny wzrost a nie czystą spekulację.
|
|
MorrisonCrusoe napisał(a):Jest szansa, że kurs przybliży się do ceny skupowanych akcji, jeśli o terminie skupu akcji bedzię juz wiadomo więcej niż na tę chwilę? A kto niby miałby to wiedzieć? Moim zdaniem nigdy się już do tych poziomów nie zbliży. A jeśli jednak by miał to chyba najbardziej realne, że w czasie zablokowania akcji pod skup. Ilość akcji w obrocie będzie wtedy (prawdopodobnie) dużo niższa, być może jakiś gruby będzie chciał podpompować, aby sprzedać drożej nie tylko te kilka % ale wszystko. No ale jeśli by tak miało być to i tak nie urządza tych, którzy akcje zablokują. A poza tym co będzie jak już te akcje odblokują (w sumie nawet niezależnie od tego czy opisana sytuacja się wydarzy)? Ile osób czeka tylko na skup a potem najchętniej wszystko sprzeda? Tu jest ryzyko dużej zwały.
|
|
Ogólnie było to podane - im wyższy poziom wiremii tym wyższa dokładność. A warto zauważyć, że to były "wstępne" wyniki, pewnie w finalnych będzie więcej informacji.
|
|
Temat:
MERCATOR
micmak napisał(a):Zyski spadną, ale ciągle będą zyski. Obecna wycena C/Z to nieco ponad 2...
W 2021 roku niech zarobią 600-750mln W 2022 niech zarobią skromne 300-350mln
Jaki powinien być wskaźnik c/z...? Czy i na jaką dywidendę można liczyć? Jaka będzie stopa dywidendy przy nominale np 10zl/akcja ?
Moim zdaniem to by są bardzo wysokie a nie skromne założenia (na 2022, w obecnym może do tych 600 dociągną).
|
|
Temat:
MERCATOR
Cytat:Dwie trzecie produkcji z tego roku i aż do pierwszego kwartału 2022 roku jest już sprzedanych po bardzo dobrych cenach stałych i to będzie stabilizowało wyniki grupy. Spodziewamy się, że ta dobra passa dla segmentu produkcyjnego potrwa przez większą część 2021 roku" - powiedział członek zarządu. [/quote] Czyli potwierdzenie tego, o czym tu od jakiegoś czasu pisano. Dobra passa segmentu produkcyjnego, za to nieszczególna dla dystrybucji. Poza tym - "większą część 2021 r.". Czyli już niedługo, jeśli mówimy o inwestycjach. Krótko mówiąc - szał się skończył.
|
|
tgolik napisał(a):Sprzedaż na Steamie wyniosła prawdopodobnie 8-10 mln. Ta górna liczba (ok. 20 mln) w Steamspy pojawiła się już w grudniu, kiedy CDR podał łączną sprzedaż (20 grudnia 2020) na wszystkie platformy w wysokości 13 mln szt. Więc nie jest to wartość wiarygodna. Z pewnością jednak na Steam sprzedało się wiele milionów CP2077, bo przez pierwsze 5 dni po premierze przez całą dobę liczba grających nie spadała poniżej 800 tys. A to oznacza z 6 mln graczy grających na 4 godzinne zmiany. No OK, ale to takie samo gdybanie. Ja się odnosiłem do ilości komentarzy. Zwykle sprawdza się przelicznik x50-60. Ponieważ niezadowoleni zwykle komentują chętniej to należałoby tu z pewnością przyjąć niższą liczbę. Pytanie jaką? Czy aż 20-25 (co by dawało te 8-10 mln egz.)?
|
|
Nie mam pojęcia jaka mogła być skala zwrotów, ale (gdyby tego nie uwzględniać) to sądząc po liczbie komentarzy to na steamie powinno się zbliżać do 20 mln. Biorąc pod uwagę inne platformy to jakoś trudno mi uwierzyć, że tych 20 mln nie ma. Ale to tylko gdybanie.
|
|
Temat:
MLSYSTEM
No dobrze, pudełko pudełkiem, ale mnie ciekawi inna sprawa. Poszukałem trochę, ale nie znalazłem odpowiedzi. Czy podawali gdzieś jaka jest żywotność quantum glass? Zwykłe panele przypuszczalnie wytrzymują 20-30 lat, tak przynajmniej często się podaje. Tu musiałoby to być znacznie więcej, aby to miało sens. Nie wyobrażam sobie że ktoś pokryje wieżowiec takim szkłem, a po - powiedzmy - 20 latach będzie to wszystko musiał wymieniać. Wie ktoś jak to z tym jest?
|
|
To tylko moja opinia, ale wątpię aby mogli pokazać cokolwiek co dźwignęłoby kurs. CP zdechł, co widać słychać i czuć (choćby po tym, że sprzedaż na steamie niemal stanęła - przynajmniej patrząc na podawane szacunki), i choć coś tam się niewątpliwie będzie sprzedawać, zwłaszcza na dużych przecenach, to niestety zdecydowanie gra nie spełniła oczekiwań, a do tego pogrążyła reputację spółki (mało to zresztą odkrywcze stwierdzenia). Jeśli ogłoszą Wiedźmina 4 to co? Wszyscy tego oczekują, nic więc to nie zmieni (tym bardziej, że to będzie to kwestia wielu lat). Gorzej jeśli tego nie ogłoszą... Multiplayer CP? - a kogo za rok ta gra jeszcze będzie obchodzić? Ostro piszę, ale tak uważam. Casus CDPR - CP77 będzie się niedługo omawiać w książkach marketingowych/PR-owych, w rozdziale "Jak sp...rzyć wszystko".
|
|
O fundamentach nikt tu (ostatnio) nie pisze bo wiadomo, że nie ma się czego chwycić. Tak więc trzeba się pocieszać kreskami :)
Dla wyjaśnienia - jasne, że wyniki są obecnie super, ale równie jasne że są one chwilowe, a wycena idzie już pod ich spadek. Wszyscy to wiedzą, ale czytając różne posty na formach (nie tylko tu) mam wrażenie że wiele ludzi bardzo chce tego jednak "nie wiedzieć".
|
|
Nie chce mi się teraz szukać, ale mi się wydaje że przy okazji ostatniej oferty, w której sprzedał trochę swoich akcji, była mowa, że nie będzie się więcej pozbywał. Nie kojarzę aby była przy tej okazji mowa, że chodzi o pozbycie się pakietu większościowego. Ale może się mylę.
Przy okazji muszę przyznać do błędu (powyżej). Skoro zapowiedział, że weźmie udział w skupie to dość oczywiste, że wielu drobnych nawet nie będzie się fatygować, po to by sprzedać 1,2 czy 3 akcje. A tym samym dla grubasa będzie więcej. Mea culpa (czy jak to tam szło).
|
|
A to sorry, nie wiedziałem. W takim razie już stracił twarz (przynajmniej jak dla mnie).
|
|
abcabc napisał(a):"Skup faworyzuje największego akcjonariusza, bo w jego stronę popłynie większość pieniędzy. Dywidenda gwarantowałaby proporcjonalność, a tak to wiadomo że minimum 5% akcjonariatu jest nieaktywne - kasa popłynie nieproporcjonalnie dużym strumieniem w stronę dużych akcjonariuszy. Ci, którzy odpowiedzą jako mniejszościowi w związku z tym zostaną zredukowani nieproporcjonalnie do całości akcjonariatu (tylko do dużych graczy, którzy zdominują wezwanie).
Ci, którzy nie odpowiedzą, będą jeszcze bardziej pokrzywdzeni, bo kasa ze spółki wypłynie w stronę dużych a sama firma zostanie ogołocona z dużej części gotówki, więc nie będą mieli proporcjonalnego do swoich udziałów "zysku" z umorzenia akcji. Jaka niby nieproporcjonalność? No chyba, że masz na myśli końcówki "urwane" drobnicy -? Jeśli nie - to wszyscy dostaną tyle samo. Jeśli ktoś się nie zgłosi, to widocznie tak wybiera i to tylko będzie korzyść dla innych - taka samo dla małych jak i dla dużych (zakładając że kurs nie pójdzie wyżej, bo wówczas to raczej ich strata). Co do drugiego z cytowanych akapitów to nawet nie wiem co masz na myśli. Zysk z umorzonych akcji (jeśli można tak to nazwać) będą mieli wszyscy, którzy ich nie sprzedadzą. I skoro już się udzielam - wszyscy tu chyba biorą za pewnik udział prezesa w skupie. I nie wiem na jakiej to podstawie. Wielokrotnie zapowiadał, że nie planuje się pozbywać (po ostatniej sprzedaży) akcji. Gdyby tak zrobił to totalnie straciłby twarz i zaufanie. Wątpię zatem (choć oczywiście wykluczyć nie można). A większość tego biadolenia (w różnych wypowiedziach) wynika chyba z tego że kurs nie rośnie, a jam zawieszony wyżej...
|
|
krewa napisał(a):dejw napisał(a):Wszyscy się tym spodkiem podniecają, tymczasem w ostatnim roku tych spodków widziałem mnóstwo. I chyba nigdy (a na pewno - prawie nigdy) nic z nich nie wyniknęło. Jakieś konkretne przykłady mógłbyś podać? Podam kilka ze spółek, które mam lub akurat zapamiętałem, wszystkiego było więcej, ale już nie kojarzę. OAT - gdzieś od listopada do stycznia (można się spierać czy to spodek czy ORGR, tak czy siak silnie wzrostowo to wyglądało) Columbus - styczeń/luty Delko - 10/11 2020 (no, to w sumie coś tam rośnie, ale zdecydowanie bez większego wybicia) Blirt - 11/12 2020 Za to - jeśli zakładać, ze to jednak działa - to ciekawie wygląda też Medialgorythmics.
|
|
Cytat: Technicznie jest ciekawa sytuacja, bo mamy bardzo byczą formację, która może odwrócić trend. Potrzebny jest tylko impuls... ten komunikat w zasadzie mógłby wystarczyć na odpalenie kolejnej fali w kierunku 500+...
Tylko tak szczerze, czy wywalenie 300 baniek na skup ma sens...!?
Wszyscy się tym spodkiem podniecają, tymczasem w ostatnim roku tych spodków widziałem mnóstwo. I chyba nigdy (a na pewno - prawie nigdy) nic z nich nie wyniknęło.
|
|
Na razie, jak zwykle, kupują mający dostęp do informacji poufnych. Reszta dowie się na parę dni. Pewnie skończyli prace związane z preparatem (co oczywiście nie uzasadnia takiej wyceny, ale kto by się tym przejmował).
|
|
igen napisał(a):[quote=tgolik]@igen Rzeczą, której z pewnością CDR nie powinien zrobić to obniżka ceny. Ta gra musi jeszcze kilkananaście miesięcy być w pełnej cenie. Aby tak się stało, Redzi muszą doprowadzić grę do akceptowalnego przez "wściekłych" graczy" poziomu. Następnie musi rzucić jakieś bezpłatne DLC a następnie wydać pierwszy a potem drugi dodatek. Sama gra może nieco stanieć, ale zestaw z pierwszym a potem obydwoma dodatkami powinien cały czas utrzymywać pełną cenę. W szczególności po przywróceniu do PS Store a później na premierę wersji na PS5 i XSX. Ja tak trochę na marginesie, ale przy okazji. Nie odnoszę się do CP77 ale ogólnie. Bo było i jest dla mnie zastanawiające, dlaczego grę, nad którą pracuje się wiele lat i wymaga ogromnych nakładów sprzedaje się po 200 zł., za chwilę taniej, po roku za pół ceny, a po dwóch za jej ułamek. Nintendo sprzedaje swoje gry z reguły koło 250 zł., niemal nigdy nie ma obniżek (sporadycznie trafi się jakiś tydzień z promocją 20%) i przez lata okupują czołowe miejsca sprzedaży na tę platformę (i nie jest to kwestia niedostępności innych gier, bo jest ich ogrom). Czemu inne studia (bo nie tylko o CDP chodzi) ścigają się w wyścigu "kto sprzeda taniej"? Rozumiem w przypadku gier które się nie sprzedają, ale taki np. W3? Moim zdaniem nigdy nie powinien zejść poniżej 150 zł. No chyba, że podałem zły przykład. Może Nintendo to takie Apple w świecie gier, i to co zrobi sprzeda bez względu na cenę...
|
|
Vox napisał(a):stooq.pl/n/?f=1404258&sear...Cytat:Towarzyszący prezydentowi na konferencji prasowej prezes ML System Dawid Cycoń powiedział, że urządzenie stworzono w kilkadziesiąt dni Zalecam ostrożność. Brzmi to mocno niewiarygodnie. To chyba ktoś tu nie oglądał. Była mowa, że prace trwały od maja. Swoją drogą myślę, że podmioty biorące udział w ostatniej emisji mogły wiedzieć, że są takie plany (choć oczywiście wówczas znacznie bardziej mgliste) i dlatego ochoczo weszli w akcje po cenie znacznie wyższej niż rynkowa. Tak czy siak trochę ponad pół roku na stworzenie takiego urządzenia, i to przez firmę z innej bajki, to i tak niewiarygodne tempo. A jeśli się okaże że działa, to naprawdę gruuuubo.
|
|
Ja myślę, że najgorsze co by tu mogło się stać to ujawnienie jakichś wewnętrznych informacji, które by potwierdzały że z premedytacją kłamali o poziomie prac nad CP77. To oczywiście hipotetycznie, nie wiem czy tak było ani (jeśli tak) czy takie informacje istnieją.
|
|
Temat:
BRASTER
theAdrian napisał(a): mega zainteresowanie na rynku Indyjskim oraz Koreańskim. A niby skąd ta informacja? Umów dystrybucyjnych już trochę było. Zdaje się że nawet jakieś rozmowy z dystrybutorem w Chinach (nie pamiętam na 100%). I póki co nic z tego nie wyszło.
|
|
Temat:
BRASTER
Nie wiem, o jakim wywiadzie piszecie, więc się nie odniosę, ale nie sądzę aby coś tu się mogło zmienić. Spółka ma produkt który jest niewypałem (nie byłby nim gdyby pewnego pięknego dnia ktoś w spółce nie wpadł na pomysł, żeby zrobić urządzenie telemedyczne). Nikt (generalizując) nie chce płacić co miesiąc po to żeby się stresować, czy może nie jest chory. Może to nie jest właściwa postawa ale tak jest. Z kolei lekarze od początku byli przeciwni tej metodzie, co nieraz bardzo mocno nawet wyrażali. Z tego powodu nie przyjmie się w gabinetach, przynajmniej nie w Polsce. Wydaje mi się że jedyna nadzieja to biedne kraje, gdzie dostęp do normalnych badań jest bardzo utrudniony. Może więc i te Indie są szansą, Ale ja osobiście w to nie wierzę.
|
|
Nie jestem specjalnym znawcą rynku gier ale na moje laickie oko to ta gra zdycha. W miesiąc z nawet ponad miliona graczy do, obecnie, 40 tys. Oczywista oczywistość, że to będzie spadać, ale takie tempo to chyba przesada. Tak mi się wydaje, może ktoś bardziej obeznany mnie poprawi, jeśli się mylę.
|
|
Cytat:Takich pieniędzy się nie inwestuje w coś wg widzi mi się na zasadzie może się uda.... Na początek to nie zgodziłbym się, z twierdzeniem, że gra na kontraktach jest inwestowaniem. Ale to na marginesie. A piszę po to, że może ktoś bieglejszy w temacie mi wyjaśni jedną rzecz. Parę dni po debicie na steamie CP wskoczył w przedział ponad 10 mln użytkowników. Zakładając ostrożnie, że od tamtego czasu doszedł 1 milion mielibyśmy na samym steamie 11 mln. Tymczasem wszystkiego jest 13 mln. Czyli łącznie we wszystkich innych kanałach tylko 2 mln? Możliwe to? A może steam nie usuwa z tych statystyk osób, które zwróciły grę? I na koniec znów na marginesie. Ciekawe, ile będzie takich osób które pograły sobie 10 dni, po czy zwróciły i już nie wrócą. Mam na myśli osoby, którym ta gra działała, i po prostu ją przeszły. Bo czemu nie skoro można.
|
|
Temat:
MERCATOR
W interesie spółki jest kupować jak najtaniej, więc na pewno nikt nie wali PKC'em.
|
|
MR_MONEY napisał(a):ale Wiedzmina ma szanse sukces powtórzyć pierwsze wyniki sprzedaży z pewnością będą imponujące . No, jeśli powtórzy sukces Wiedźmina to za rok będzie 50 zł. Tu w cenie jest WIELE więcej.
|
|
A mojem zdaniem CDP tą grą otworzy oczy niedowiarkom. I pokaże, że dotychczasowe szacunki są zdecydowanie zbyt niskie.
|
|
Temat:
INNOgene
To ja może wrzucę swoje 3 grosze, bo mam wrażenie, że cała ta dyskusja jest, delikatnie mówiąc, bez sensu. Wiadomo, że biorąc pod uwagę aktualne wyniki obecna wycena jest kompletnie z kosmosu. Bo ta uwzględnia potencjalny wzrost po sukcesie testów. I jeśli ten sukces będzie (i będzie na miarę naszych możliwości:) / oczekiwań) to może wzrośnie jeszcze i kilkaset %. Problem w tym, że sukces ów jest (coraz bardziej) niepewny, żeby nie rzec wątpliwy. Zarząd w dodatku zdaje się bardziej troszczyć o wycenę akcji niż o działalność spółki, co jak dla mnie jest mocną czerwoną lampką. Może komuś zależy na dowiezieniu wysokiej wyceny do stycznia? Choć tego oczywiście nie wiem.
Krótko mówiąc, nie napisałem pewnie nic, o czym wszyscy tu by nie wiedzieli, tylko nie rozumiem, o co w takim razie te kłótnie.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Co najmniej kilka razy robiono już doświadczenia, które dowodziły że inwestowanie na podstawie wiedzy nie przynosi lepszych wyników niż losowe. Nawet sam kiedyś zrobiłem test (choć za symboliczną kwotę), losowo wybrałem spółkę - wyleciała mi w tej chwili jej nazwa, ale zajmowała się chyba głównie transportem kolejowym (nie PKP Cargo) i była w dużych kłopotach - i choć w dłuższym terminie raczej bym na niej nie zarobił, to był czas że byłem ze 100% do przodu :)
|
|
Temat:
PKNORLEN
Nie kracz...
|
|
Temat:
INNOgene
A czy ktoś się może orientuje, czy inne firmy (zwłaszcza światowi giganci) pracują nad analogicznym testem? Myślę, że to jest kluczowa informacja dla oceny tego, czy to będzie sukces czy nie. InnoGene dopiero musi uruchomić produkcję, nie ma struktur sprzedażowych, zapewne nie ma możliwości, także finansowych, aby szybko uruchomić produkcję na dużą skalę. Jeśli taki test wprowadzi jakiś duży gracz to będzie tu pozamiatane.
|
|
Temat:
MERCATOR
W zasadzie pewne, że na produkcji zarobią wyraźnie więcej niż w II kw. Pytanie co z dystrybucją. Logika kazałaby tu oczekiwać mniejszego zysku, ale ze słów prezesa można by wyłowić, że niekoniecznie, albo że przynajmniej nie jest znacznie gorzej (choć wprost to chyba nigdy nie padło, więc kwestia interpretacji).
|
|
Temat:
ZORTRAX
Pytanie, czy opublikują jakieś wyniki i - jeśli tak - jakie one będą. Bo w tej chwili to jest ruletka. Sam mam trochę akcji po 32,50, ale była też wcześniejsza emisja (nie wiem po ile) i późniejsza, która była mocno zamieszana, przez jakiś dodatkowy podmiot. Nie wiem co z tego wyszło, ale o ile dobrze pamiętam wychodziło coś koło 60 zł. za akcję.
|
|
Temat:
MERCATOR
tomcio46 napisał(a):Na jedno wypada jeszcze zwrócić uwagę. To nieliczna spółka w której po takich wzrostach żaden insajder nie wywalił ani jednej akcji. Fakt, wywalili przy 18 zł. :)
|
|
Temat:
SNTVERSE
Moim zdaniem tu specjalnie nie ma nad czym dyskutować. Czy ma szanse zrobić lek? Tak (choć są i badania wskazujące, że osocze wcale nie pomaga, więc 100% pewności nie ma). Czy ma szanse na tym zarobić? Tak. Czy ma szanse zarobić na tym tyle, aby uzasadniałoby to aktualną wycenę. Absolutnie nie. Jedyną chyba szansą na to jest BCG, ale mimo że wiele badań wskazuje na jej korzystny wpływ na covidową odporność, to jakoś nie słyszałem o masowych szczepieniach. Wydaje mi się, że rozejdzie się po kościach, zwłaszcza że właściwa szczepionka tuż tuż.
|
|
Moim zdaniem to nie w tym rzecz, że wyniki w najbliższym czasie będą trochę lepsze czy gorsze. Aktualne, realne przewidywania co do nich spokojnie uzasadniałyby obecną wycenę, a pewnie i sporo wyższą. Tylko że na horyzoncie mamy już szczepionkę na covid. Powiedzmy, że za pół roku wejdzie do sprzedaży, za rok po covidzie może nie być śladu. I myślę, że to jest powód, że kurs nie poszedł wyżej i być może już nigdy nie pójdzie. Można sobie (z punktu widzenia spółki) snuć marzenia, ale jak zniknie pandemia to i popyt na rękawice szybko wróci do poziomów sprzed niej, ewentualnie nieco wyższych. A za tym pójdą zyski spółki. Kto wie, czy jeszcze nie strzelą sobie przy tym w kolano budując nową fabrykę produktów, na które po pandemii nie będzie zbytu.
|
|
To i ja pozwolę sobie na krótkie gorzkie żale. Bo kupiłem ostatnio ale już wywaliłem (nawet z zyskiem się udało). Bo, sorry, ale nie chcę mieć spółki która ma w poważaniu jej własny - i akcjonariuszy interes - i mimo spadku sprzedaży o 50% lub więcej mówi "my nie będziemy zarabiać", wręcz nie chcemy. Bo tak nam partia nasza przewodnia każe. Państwo - w głębokiej trosce o obywateli - jakoś nie obniżyło akcyzy ani innych podatków nakładanych na paliwa. To Orlen ma stracić. Ja dziękuję za taką spółkę.
|
|
Moim zdaniem choć gospodarka tąpnie (głównie w Chinach, acz pociągnie to w mniejszym lub większym stopniu i inne kraje), to będzie to bardzo chwilowe. W Chinach wirus już jest w odwrocie, tak samo będzie za chwilę w innych krajach i wszystko wróci do normy. No i może w końcu ktoś się zorientuje, że to nie ebola. Dzisiaj czytałem gdzieś, że w EU jest ok. 2 czy 3 tys. (nie pamiętam) zarażonych. To pewnie tyle ile w czasie standardowego okresu grypowego w średniej wielkości miasteczku. Przy podobnym poziomie śmiertelności. Ta panika to po prostu jakaś parodia. I ona właśnie (a nie sama choroba) wpływa negatywnie na gospodarkę (zamknięte fabryki itd.). Podsumowując - rewelacyjna okazja do zakupów.
|
|
Wygląda na to, że technika techniką, ale tu jest Ekoexport. Tu się traci.
|
|
7 jak 7, ale przebiło główną linie trendu spadkowego. Obroty wprawdzie nie powalają jak na takie wydarzenie, ale może dzisiaj się dopiero rozkręci. Jeśli nie okaże się, że to jednak fałszywe wybicie ani wspaniali Akcjonariusze Założyciele nie uraczą nas jakimś zonkiem, to nie zdziwię się jeśli jeszcze dzisiaj będzie tu 9 zł.
|
|
Dość dano to czytałem, ale jeśli dobrze pamiętam to jednym z parametrów wyboru było niskie C/Z. Jak to więc możliwe że załapał się np. CD Projekt? Parę innych pewnie też.
|
|
Temat:
MEDICALG
A jest tu sens porównywać kwartał do kwartału? Chyba nie ma jakiejś sezonowości? Jeśli tak to lepiej patrzeć m-m. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi (co do tej sezonowości).
|
|
lelo-pakero napisał(a):dejw napisał(a):Ja natomiast nie będę wnikał czy mogli coś zrobić dodatkowego czy nie, ale jak dla mnie błędem jest rabat 70% dawany w takim momencie. Sprzedaż byłaby praktycznie taka sama przy znacznie wyższej cenie. I w życiu nie uwierzę, że nie. Kupują osoby nakręcone serialem, a nie czekający na niższą cenę. Wystarczy odrobinę zainteresować się spółką, o której się wypowiadasz i wiedziałbyś, że od lutego 2019 była to już 10 z rzędu promocja w wysokości 70%. Na najważniejszej w całym roku wyprzedaży mieli nagle zrobić mniejszą promocję? Interesująca strategia... znasz jakikolwiek przykład jej zastosowania? Jedyny spektakularny efekt jakiego bym się się spodziewał po takim ruchu to spadek pozytywnych recenzji z 30 dni do poniżej 50%. Takie ryzyko na pewno by było i nie będę próbował oceniać co ostatecznie byłoby lepsze - tj. teraz zarobić więcej ale stracić nieco uznania wśród graczy (bo w tym raczej rzecz a nie w opiniach, których by to jakoś znacząco nie zmieniło), czy zarobić mniej ale nie ryzykować osłabienia opinii. Nie muszę się natomiast nawet szczególnie spółką interesować żeby wiedzieć, że - tak jak napisałem - różnica w wielkości sprzedaży nie byłaby bardzo duża, natomiast w osiągniętych zyskach tak. Bo to trochę tak jakby wszystkie księgarnie zaczęły dawać promocje na książki Tokarczuk po zdobyciu Nobla (wszystkie - bo tu nie ma oligopolu jak na grach). Sens tego byłby wątpliwy, no chyba że chodziłoby o pobudzenie czytelnictwa a nie o zarobek.
|
|
Ja natomiast nie będę wnikał czy mogli coś zrobić dodatkowego czy nie, ale jak dla mnie błędem jest rabat 70% dawany w takim momencie. Sprzedaż byłaby praktycznie taka sama przy znacznie wyższej cenie. I w życiu nie uwierzę, że nie. Kupują osoby nakręcone serialem, a nie czekający na niższą cenę.
|
|
Ale Astana ciągle nie działa (wg oficjalnej informacji "nie w pełni"). I myślę że nigdy nie będzie - choć to tylko moje zdanie (acz zapewne i wielu innych). Zaorać, odpisać i najważniejsze - nie wpakować się w ten kolejny zakład.
|
|
Ja sobie pozwolę tak trochę na marginesie. Porażająca jest bowiem logika Amerykanów (przynajmniej tych przy władzy). Strzelaninom winne gry, rozszerzmy karę śmierci to ich nie będzie itd. Ale czy może mieć na to wpływ fakt, że giwerę możesz kupić na dowód w sklepiku na rogu, a z drugiej ręki to i bez dowodu? Nieeee, no łej..... :) Sorki, że tak nie w temacie, najwyżej mnie admin zbanuje:) Moderator:gdyby w sklepiku za rogiem były dostępne giwery, to na banie nie skończyłoby się. Posprzątam przy okazji.
|
|
Netflix czy HBO, jeden pies :)
|
|
A ja tak trochę z innej beczki, zwłaszcza że sam się w tej branży niezbyt orientuję. Czy zastanawiał się ktoś jaki wpływ na sprzedaż Wiedźmina może mieć serial ejczbijowy? Na zdrowy rozum chyba niewielki, chyba kto miał kupić to kupił, ale może się mylę? Ktoś wie, jak to ewentualnie ugryźć?
|
|
Niewykluczone że Ekoexport. Ale zdecydowanie nie na zasadzie "kupić i zakopać", tu trzeba być mocno na bieżąco ;)
|
|
Temat:
VIVID
Odnośnie: "Na forach pojawiły się domysły, że to była ustawka. Dopytaliśmy w spółce o sprawę. Z informacji jakie otrzymaliśmy wynika, że kontrola trwała rok. Decyzję urzędnicy przynieśli osobiście do spółki w dniu jej wydania, więc zarzut, że wiedzieli wcześniej upada. Oczywiście mogli się domyślać jaki będzie wynik kontroli, bo urzędnicy dopytują o "konkretne sprawy", ale to już sfera gdybania."
Pozwolę się nie zgodzić. Jak są kontrolerzy w firmie to nie siedzą za szklaną ścianą. To że oficjalnej decyzji (jeszcze) nie było nie znaczy, że nikt w firmie nie wiedział, że będzie.
|
|
No ta rura przecież już (podobno) była prawie gotowa. Normalnie parodia westernu. Ciekawe czy czasem nie robiła jej jakaś firemka powiązana z rodziną, tą rodziną.
|
|
Temat:
11BIT
Rif napisał(a):Takie informacje związane z TWOM trzeba było wyszarpywać jak psu z gardła, bo spółka kręciła na wszelkie możliwe sposoby. Tutaj zaś nagle strumień dobrych wieści :)
I zapewne dlatego wtedy był taki odpał. A teraz już większość oczekiwań jest w cenie.
|
|