1 Dołączył: 2023-08-10 Wpisów: 12
Wysłane:
18 kwietnia 2025 00:04:14
dr andrew napisał(a):Też jestem za pójściem za ciosem i jeżeli coś można zrobić uważam że powinniśmy walczyć do końca. Zgadzam się że najpierw powinniśmy rozpoznać nasze szanse. Myślę że kluczowe jest tu stanowisko syndyka. Nie zapominajmy, że jednak prowadzi on postępowanie, a znakomita część, jeżeli nie całość, majątku zabezpieczonego przez prokuraturę, to majątek wyprowadzony przez złodziei z PCZ (rozumiem że po wyroku można już tak wprost mówić), tak więc syndyk może mieć w tej sprawie jeszcze coś do powiedzenia.
Niestety od kilku miesięcy nie jestem w stanie dowiedzieć się czegokolwiek od syndyka. Sekretariat się zgłasza, jest miła rozmowa i zawsze dowiaduję się że osoba zajmująca się sprawą jest na spotkaniu, urlopie, poza kancelarią etc. proszę dzwonić później, albo napisać maila (Maile pozostają bez odpowiedzi). Chyba skończy się skargą na syndyka w odpowiedniej komórce Ministerstwa Sprawiedliwości. Piszcie do syndyka, dzwońcie, może większy ruch wokół tematu spowoduje wydanie jakiegoś komunikatu.
A może ktoś z Wrocławia mógłby pofatygować się do Sz. P. Syndyka na Grunwaldzką 38 i porozmawiać z kim trzeba. Myślałem żeby nawet samemu tam pojechać, ale jak mam stracić cały dzień na podróż, żeby usłyszeć od naprawdę przemiłej sekretarki że "osoby zajmującej się sprawą nie ma i proszę dzwonić później, albo napisać maila", to boję się że niesłusznie mógłbym być dla niej nieuprzejmy. Nie znamy jeszcze uzasadnienia wyroku. Nie jestem prawnikiem, ale wydawałoby się dziwne, gdyby znając sprawę, syndyk pozwolił na zwrot zabezpieczonego majątku skazanemu, a nie położył na nim łapy, nawet biorąc jego partykularny interes. Jeśli chodzi o pozew cywilny, to zapewne nasze roszczenia uległy przedawnieniu już po 6 latach, a sprawa karna nie przerywa biegu przedawnienia.
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2025 00:13:26
Zapytanie czatu GPT: Sąd skazał dłużnika ale uchylił część wyroku 1 instancji mówiącą o zwrocie zabezpieczonego przez prokuraturę majątku pokrzywdzonym wierzycielom powołując się na klauzulę kumulacyjną, bowiem równolegle majątek dłużnika spienięża syndyk i zaspokaja wierzycieli. Czy teraz prokurator zwróci zabezpieczony majątek syndykowi, czy skazanemu?
Odpowiedź czatu GPT: Bardzo ciekawe i złożone pytanie – dotyczy kolizji między postępowaniem karnym a postępowaniem upadłościowym oraz tzw. klauzuli kumulacyjnej. Wyjaśnijmy to krok po kroku:
Co oznacza klauzula kumulacyjna? Klauzula kumulacyjna (art. 415 § 3 KPK) mówi, że jeśli szkoda ma być lub jest już zaspokajana w innym trybie (np. postępowaniu cywilnym lub upadłościowym), to sąd nie orzeka obowiązku naprawienia szkody w wyroku karnym – żeby nie było podwójnego zaspokojenia tego samego roszczenia.
Co zrobi sąd? W Twoim przypadku:
Sąd karny skazał dłużnika, ale uchylił orzeczenie o zwrocie zabezpieczonego majątku wierzycielom, ponieważ:
Majątek jest już spieniężany przez syndyka w postępowaniu upadłościowym.
Wierzyciele będą zaspokajani z masy upadłości.
To znaczy, że majątek nie wróci bezpośrednio do wierzycieli przez sąd karny, lecz przez syndyka.
Co się dzieje z zabezpieczonym majątkiem? W takim przypadku:
Prokurator NIE oddaje majątku skazanemu, bo:
został on zabezpieczony na poczet przyszłych roszczeń (np. odszkodowań, grzywien, roszczeń cywilnych),
wyrok się uprawomocnił, więc skazany nie może po prostu „odzyskać” majątku.
Prokurator przekazuje zabezpieczony majątek syndykowi, o ile:
ten majątek wchodzi do masy upadłości,
zabezpieczenie nie dotyczyło np. grzywien na rzecz Skarbu Państwa.
Podstawą jest tutaj m.in. art. 106 § 1a KPK, który mówi, że zabezpieczenie może być przekazane innemu organowi (np. syndykowi), jeśli prowadzi on postępowanie dotyczące tego majątku.
Wniosek: Prokurator powinien przekazać zabezpieczony majątek syndykowi, a nie skazanemu.
Wierzyciele będą dochodzili swoich roszczeń w postępowaniu upadłościowym, zgodnie z kolejnością zaspokojenia.
Wyłączenie orzeczenia o naprawieniu szkody w wyroku karnym nie oznacza, że wierzyciele nic nie dostaną – dostaną, ale przez syndyka, nie przez sąd karny.
|
|
4 Dołączył: 2012-07-08 Wpisów: 398
Wysłane:
18 kwietnia 2025 02:39:35
Drodzy forumowicze może sie myle , to niech mnie ktos poprawi ale widzę ze dużo tu wpisów niezabardzo zgodnych z rzeczywistościa, nie wiem czy każdy wie o czym tu piszemy i o co tu wogule chodzi. Nam chodzi o wystąpienie z pozwem o naprawienie szkody przeciwko sciborskiemu z jego prywatnego majatku , który to majatek był zabezpieczony ale sąd nakazał go zwrócic skazanemu. To co syndyk juz spieniężył i z tego chyba nic nie zostało dla obligatariuszy bo oni sa chyba na 5 miejscu w kolejce po miedzy innymi zus i swiadczeniach pracowniczych nie mówiąc juz o kosztach postepowania upadłosciowego i innych,To był majątek spółki PCZ a nie prywatny majątek sciborskiego My będziemy występować o zaspokojenie z prywatnego majatku a to nie ma nic wspólnego z syndykiem i postępowaniem upadłosciowym. Ktoś wpisał że to się przedawnia po 6 latach . Nie , my możemy założyć pozew o odszkodowanie z majątku prywatnego pod warunkiem że nie zostalismy zaspokojeni z masy upadłosciowej i pod warunkiem że zachodzą okoliczności uzasadniajace odpowiedzialnoś członków zarzadu własnym majatkiem , tu takie okoliczności zachodzą bo wiadomo ze jest wyrok i udowodniono sciborskiemu niekorzystne rozporzadzenie majątkiem firmy na niekożyść dłuzników Członkowie zarzadu nie zawsze odpowiadają za zobowiązania firmy swoim majątkiem , w tym przypadku tak odpowiadają. To czy to się przedawniło czy nie to oczywiście musimy być pewni jak i wogule naszych szans na odzyskanie czegokolwiek, przypominam że sad nakazał zwrot zabezpieczonego prywatnego majatku sciborskiemu dlatego pasowało by się pospieszyć zanim sciborski go upłynni . To wszystko trzeba skonsultowac z dobrym adwokatem i jezeli bedzie szansa na odzyskanie czegokolwiek to trzeba dziąłac jak najszybciej. można chodzić po prokuratorach i syndykach jak ktoś chce , pewnie to nie zaszkodzi a i może da nam jakąś wiedze ale według mnie najlepszy sposób dziąłania to zasięgnąc porady prawnej i przystępowac do sprawy, dlatego napisałem do wrocławia do SII o możliwośc porady w tej konkretnej sprawie jezeli nie bedzie u nich takiej możliwośc trzeba szukać innej kancelarii we wrocławiu która specjalizuje sie w sprawach finansowych
|
|
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2025 11:29:32
Jakby jeszcze ktoś miał wątpliwości że zrozumieniem to : Syndyk zajmuje się majątkiem firmy PCZ który wchodzi w skład masy upadłościowej, z tego majątku została zaspokojona czesc wierzycieli, dla obligatariuszy już nic nie zostało bo zaspokojenie odbywa się według określonego w przepisach pierwszeństwa. To co sąd zabezpieczył i teraz nakazał zwrot zkazanemu to był prywatny majątek sciborskiego. Teraz po wyroku skazującym sciborskiego wierzyciele którzy nie zostali zadpokojeni z masy upadłościowej w całości lub części mają prawo wystepowac z powództwem o naprawienie szkody z majątku prywatnego oskarżonego czyli z majątku Prezesa i członków zarządu. Trzeba tu rozróżnić co jest majątkiem firmy PCZ a co jest majątkiem prywatnym Prezesa firmy i członków zarządu.
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2025 00:57:41
A czy jest gdzieś ten wyrok w całości do zobaczenia? Jeśli rzeczywiście 9 kwietnia sąd nakazał zwrot majątku Ściborskiemu, to z dużą dozą prawdopodobieństwa tego majątku na dzisiaj już nie ma. Został już posprzedawany albo przepisany na spółki wydmuszki i poukrywany na całym świecie. Prokurator ma obowiązek zwrócić majątek niezwłocznie czyli od razu, więc syndyk musiałby na bieżąco w tym samym dniu co zwrot zabezpieczać każdą część majątku.
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2025 08:26:44
jasne ze wyrok jest do zobaczenia , znajduje sie on w sekretariacie sądu we Wrocławiu ul Energetyczna 4
|
|
3 Dołączył: 2022-10-26 Wpisów: 26
Wysłane:
22 kwietnia 2025 10:46:17
Drodzy,
Rozmawiałem z prokuratorem przez telefon właśnie. Sprawę prowadził Dolnośląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji we Wrocławiu. Bardzo fajny i porządny człowiek, powiedziałał, że mu po ludzku przykro biorąc pod uwagę ile wysiłku zostało włożone w sprawę przez prokuraturę i policję. Obiecał, że tego nie zostawi, gdyż wszyscy łącznie z Sądem 1 instancji bronili naszych interesów do momentu tego dziwnego wyroku apelacyjnego, więc jest chyba spora szansa na wniosek o kasację...
Szczęsliwie jest zasądzone ok 3,7mln grzywien z majątku tak więc, majątek nie zostaje od razu mu zwrócony i zabezpieczenie jeszcze przez jakiś czas będzie w mocy. Polecil aby wnieść o powództwo posiłkowe do sprawy karnej i jemu wysłac odpis.
Natomiast powództwo posiłkowe to tak naprawdę pozew cywilny za który trzeba zapłacić....chyba 5% wartości kwoty do odzyskania dla kazdego, chyba że złozymy pismo do sądu o zmniejszenie opłaty. potrzebujemy dobrego adwokata i koszty jego możemy rozłożyć.
Ja jestem spod Warszawy więc mogę próbować działać zdalnie ale potrzebujemy kogoś z Wrocławia, i dobrze byłoby utworzyć jakąś grupę na whatsapp lub inną prywatną (??)
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2025 11:06:05
Wydaje mi się, że powinniśmy zatrudnić adwokata z SII który juz zna sprawę. Ma ktoś do niego kontakt?
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2025 13:12:01
ja już dawno pisałem żeby na priv wymienić się nr tel i być w kontakcie tel, grupa na WhatsApp byłaby super, niestety do tej pory nikt specjalnie się nie skontaktował ze mna. Przed świętami napisałem email do SII we Wrocławiu w sprawie porady adwokackiej ew możliwości reprezentacji w sądzie , czekam na odpowiedź Złozyłem również wniosek do sekretariatu sądu o wydanie odpisu wyroku Jestem w kontakcie telefonicznym z obligatariuszem z Wrocławi Ja jestem z Krakowa
powtórnie apeluje o kontakt na priv i wymienianie się nr tel
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2025 13:24:58
Już napisałem - stwórzymy grupę whatsapp, więc proszę o dołączanie
|
|
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2025 15:06:24
czosnek utworzyl grupę whatsapp. jeżeli zbierze się nas minimum 10 osób możemy złożyć pozew grupowy, wtedy koszty adwokata rozkładają się na wszystkich i opłata sądowa to 2% od wartości kwoty pozywanej a nie 5%... jak wygramy to i to powinnismy odzyskać. piszcie do czosnka na priv z nr telefonu
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2025 15:20:28
zapraszam wszystkich zainteresowanych którzy chcą powalczyć o swoje pieniądze do wysłania wiadomości na priv ze swoim nr telefonu wtedy bedziemy mieć wszyscy razem kontakt na grupie WhatsApp i razem walczyć o zwrot naszych pieniedzy,
|
|
0 Dołączył: 2016-04-19 Wpisów: 24
Wysłane:
22 kwietnia 2025 22:23:39
Witam, a mam pytanie czy wiadomo może już czy prokurator zamierza składać kasację?
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2025 09:14:47
Prokurator zaznaczył, że nie zostawi tej sprawy tak po prostu wiedząc ile wysiłku i pracy to kosztowało prokuraturę i policję a także ze względu na samą treść wyroku która jest zaskakująca i zapewne krzywdząca dla nas. Bada tą możliwośc, ale nie potwierdził jednoznacznie że to zrobi i kiedy - zakładam, że tak ale musi sprawdzić przesłanki.
tak jak pisalem wyżej, zbieramy grupę min 10 osób do złożenia grupowego pozwu cywilnego. Ważne jest aby złożyć taki pozem niezależnie od tego czy prokurator złoży wniosek o kasację gdyż to ostatnie zabierze co najmniej rok a zapewne więcej. Złożenie pozwu z prośbą o dalsze zabezpieczenie majątku zapobiegnie jego rozproszeniu, bo wiadomo co się stanie jak zabezpieczenie zostanie zwolnione
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2025 09:16:31
Ponadto prokurator prawdopodobnie dołączy do naszego pozwu cywilnego - gdyż prosił o przesłanie mu dokumentacji/pozwu po jego złożeniu.
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2025 01:36:54
Witam ponownie gdyby tak było ze ktoś pisał do mnie na priv i nie został dołączony do grupy Whatsapp , to prosze po prostu przypomniec się jeszcze raz , wiecie , praca zawodowa , obowiązki , sporo osób pisze z wieloma koresponduje tu na privie więc poprostu jakbym kogos przeoczył nawale informacji to bardzo proszę przypomnieć się ponownie na priv
|
|
2 Dołączył: 2008-09-29 Wpisów: 112
Wysłane:
25 kwietnia 2025 14:26:27
Adwokaci oskarżonych przed sądami demonizują osoby poszkodowane przestępstwem określając ich jako spekulantów giełdowych, co skutecznie przekonało sąd w przypadku procesu PCZ do braku obowiązku naprawy szkody mimo ogromnego majątku zgromadzonego przez oskarżonych w wyniku popełnienia przestępstwa.
Czy, aby nie jest to umowa społeczna podziału łupów pomiędzy państwem a przestępcą?
Edytowany: 25 kwietnia 2025 14:44
|
|
Wysłane:
25 kwietnia 2025 14:42:14
no tutaj się raczej nie zgodzę , byłem na 2 rozprawach akurat jak obrońcy mieli przemowy końcowe i okreslenia spekulant giełdowy nie padło , nie słyszałem z ich ust, poza tym to okreslenie raczej odnosi się do handlu akcjami i to dynamicznego handlu zwłaszcza w ciągu 1 sesji a nie do zakupu obligacji . Jakkolwiek określenie ,,spekulany giełdowy,, ma również pozytywne znaczenie bo spekulanci przyczyniaja sie znacznie do podniesienia płynności na handlu akcjami , dlatego jakos nie mogę zrozumieć co miałeś na mysli ;)
|
|
0 Dołączył: 2025-05-16 Wpisów: 1
Wysłane:
18 maja 2025 15:12:17
Do kiedy jest termin na złożenie kasacji i czy prokurator coś będzie działał czy to koniec sprawy?
|
|
0 Dołączył: 2016-04-19 Wpisów: 24
Wysłane:
19 maja 2025 21:43:45
Witam, mam pytanie, czy w tej sprawie jest utworzono ta grupa i czy jak coś można jeszcze dołączyć?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.