wzxzmvgr
Advertisement
PARTNER SERWISU
vkwjblfi
AtonTheta

AtonTheta

Ostatnie 10 wpisów
Ponadto prokurator prawdopodobnie dołączy do naszego pozwu cywilnego - gdyż prosił o przesłanie mu dokumentacji/pozwu po jego złożeniu.

Prokurator zaznaczył, że nie zostawi tej sprawy tak po prostu wiedząc ile wysiłku i pracy to kosztowało prokuraturę i policję a także ze względu na samą treść wyroku która jest zaskakująca i zapewne krzywdząca dla nas. Bada tą możliwośc, ale nie potwierdził jednoznacznie że to zrobi i kiedy - zakładam, że tak ale musi sprawdzić przesłanki.

tak jak pisalem wyżej, zbieramy grupę min 10 osób do złożenia grupowego pozwu cywilnego. Ważne jest aby złożyć taki pozem niezależnie od tego czy prokurator złoży wniosek o kasację gdyż to ostatnie zabierze co najmniej rok a zapewne więcej. Złożenie pozwu z prośbą o dalsze zabezpieczenie majątku zapobiegnie jego rozproszeniu, bo wiadomo co się stanie jak zabezpieczenie zostanie zwolnione

czosnek utworzyl grupę whatsapp. jeżeli zbierze się nas minimum 10 osób możemy złożyć pozew grupowy, wtedy koszty adwokata rozkładają się na wszystkich i opłata sądowa to 2% od wartości kwoty pozywanej a nie 5%... jak wygramy to i to powinnismy odzyskać. piszcie do czosnka na priv z nr telefonu

Już napisałem - stwórzymy grupę whatsapp, więc proszę o dołączanie

Wydaje mi się, że powinniśmy zatrudnić adwokata z SII który juz zna sprawę. Ma ktoś do niego kontakt?

Drodzy,

Rozmawiałem z prokuratorem przez telefon właśnie. Sprawę prowadził Dolnośląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji we Wrocławiu. Bardzo fajny i porządny człowiek, powiedziałał, że mu po ludzku przykro biorąc pod uwagę ile wysiłku zostało włożone w sprawę przez prokuraturę i policję. Obiecał, że tego nie zostawi, gdyż wszyscy łącznie z Sądem 1 instancji bronili naszych interesów do momentu tego dziwnego wyroku apelacyjnego, więc jest chyba spora szansa na wniosek o kasację...

Szczęsliwie jest zasądzone ok 3,7mln grzywien z majątku tak więc, majątek nie zostaje od razu mu zwrócony i zabezpieczenie jeszcze przez jakiś czas będzie w mocy. Polecil aby wnieść o powództwo posiłkowe do sprawy karnej i jemu wysłac odpis.

Natomiast powództwo posiłkowe to tak naprawdę pozew cywilny za który trzeba zapłacić....chyba 5% wartości kwoty do odzyskania dla kazdego, chyba że złozymy pismo do sądu o zmniejszenie opłaty. potrzebujemy dobrego adwokata i koszty jego możemy rozłożyć.

Ja jestem spod Warszawy więc mogę próbować działać zdalnie ale potrzebujemy kogoś z Wrocławia, i dobrze byłoby utworzyć jakąś grupę na whatsapp lub inną prywatną (??)

Ja też jestem spod Wawy, co prawda byłem 2 razy celem uczestniczenia w rozprawie i pocałowałem klamkę ...ale jak będzie trzeba też jestem w stanie pomóc.
Natomiast ten pierwszy kontakt faktycznie dobrze jakby wykonał ktoś z Wrocławia. Jest ktoś tutaj chętny?

jakieś newsy po dzisiejszym dniu?

Ciekawe czy i kiedy go złapią...ale równie ważne i na co wqszyscy czekamy to żeby prawidłowo spieniężyć zajęty majątek. Bo nie zdziwię się jak zostanie to wyprzedane za pół ceny...i z ok 70% tego co moglibyśmy dostać będzie 35%...

Nowy termin rozprawy apelacyjnej: 29 stycznie 2025. godz 10.00 Sąd Apelacyjny we Wrocławiu, Energetyczna 4, sala nr 58.

Ja nie będę mógł raczej przyjechać.

A więc...wstałem o 4 rano, żeby dojechac na 9.00 na rozprawę i osobiście usłyszeć jak prosiak dostaje sprawiedliwy wyrok a skonfiskowany majątek w końcu sprawiedliwie widzi drogę powrotu do nas.

to byłoby za łatwe - mimo, że na e-wokandzie cały czas widnieje dzisiajsza data i godzina rozprawy to poinformowano mnie w sekretariacie, że jest odwołana gdyż sędzia przebywa na zwolnieniu.

Nie ma na ten moment kolejnego terminu.

Na rozprawie pojawili oskarżeni p.Pachołek, p. Gałązkowska oraz p. Bąk. Obrońca p.Ściborskiego na początku rozprawy wniósł o braku formalnym w postaci nieskutecznego doręczenia zawiadomienia o terminie rozprawy do oskarżonego.

Sprawa zatem się nie odbyła, kolejny termin 18.09 godz 9.00 sala nr 58

Nasz „bohater” rzekomo przebywa(ł) w Pakistanie?!..obieżyświat.

dostalem wlasnie info o nowym terminie rozprawy - 29.05 o 9:30 w Sądzie Okręgowym we Wrocławiu ul. Sądowa 1 w salinr 126.
Ten termin jest znaczenie lepszy dla mnie, więc być może będę mógł się wybrać. Jakby co dam znać co się wydarzyło

Pochwaliłem się, że pojadę ......a własnie wpadł mi większy wyjazd zagraniczny dokładnie w tym czasie :(. Może jest jeszcze ktoś na forum kto się może udać i zdać relację?

szkoda, bo miałem wielką ochotę zobaczyć to osobiście.

jasne, jeżeli dotrę to napiszę, ale mam plan pojechać.
androt napisał, że powiedziano mu, że prokuratura zabezpieczyła 90mln zł. Nie sądzę, że wartośc składników majątku od 2018 r wzrosła 60% (od potwierdzonych wcześniej 54mln zł). Czyżby doszły jakieś dodatkowe składniki majątku w międzyczasie? Gdyby faktycznie było to 90mln zł to wydaje się że pieniądze a przynajmniej większość są do odzyskania....

PS. czy ktoś coś wie co się dzieje z naszym "bohaterem" czy nadal ukrywa się w Hiszpanii?

No ja po raz pierwszy zamierzam wpaść :)

Tego nie wiem, ale jeżeli faktycznie tak jak wcześniej tu napisano prokuratura ma zabezpieczone mienie o wartości 90mln zł a wyrok zostanie podtrzymany (tak sądzę) - sporo NOMINALNIE będzie można odzyskać mam nadzieję.

Dostałem zawiadomienie: Sprawa apelacyjna ma się odbyć 24 maja 2024 o godz 9:30 w sali nr 126 w Sądzie Okręgowym we Wrocławiu

Zasadniczo po procesie upadłościowym można się było spodziewać, że wartość odzyskanych środków będzie symboliczna.
Liczę jednak przed wszystkim na sprawę karną, gdyż spora część majątku została wyprowadzona ze spółki, więc syndyk nie mógł jej przejąć. Dopiero w procesie karnym rozszerzono spektrum zabezpieczeń o przedmioty, które zostały celowo wyprowadzone ze spółki. Pamiętam, że prokuratura zabezpieczyła wartość, która pokryłaby w teorii dużą część rozczeń. Jednak oczywiste pytanie co się z tym dzieje, część z tych rzeczy zyskuje na wartości jak nieruchmości, część pewnie traci - jak auta (chociaż auta kolekcjonerskie niekoniecznie).

Nie mam pojęcia natomiasty na jakim jest etapia sprawa karna. Przecież zapadł wyrok, była apelacja, więc co z rozprawą?

Irpa napisał(a):
A co z procesem karnym Dr Nauk Medycznych i Konsula Honorowego Królestwa Belgii? Apelował od wyroku I instancji?

Czy ktoś wie jaką sygnaturę akt ma sprawa karna prowadzona przez Sąd we Wrocławiu?

Szanowni, czy orientujecie się kogo trzeba poinformowac o zmianie adresu zamieszkania i danych teleadresowych? Czy wystarczy kancelaria prowadząca sprawę upadłościową czy należy także zawiadomić sąd prowadzący sprawę karną?

OK - być może mylące poniekąd jest to, że na stronie syndyka mowa jest jedynie o 4 kategoriach wierzytelności (3 zabezpieczone w pełni, nad czwartą syndyk pracuje) i nie ma słowa o katgorii piątej. Dlatego założyłem, że idzie to według nowej ustawy.

Tak czy owak, jezeli ze sprawy upadłościowej zostały pokryte pierwsze 3 kategorie (wg starych przepisów) - ewentualne zabezpieczone aktywa przez prokuraturę powinny wpaść w pełni dla obligatariuszy i banku. Tam z kolei jest zabezpieczone większa część roszczeń, więc chyba nie jest źle...

Może 70-80% powinniśmy odzyskać (nominalnie).

No jezeli wyrok zapadł w połowie 2022 to raczej pod nową (?)...tak sądzę.

No to w jaki sposób mają środki na zaspokojenie do trzeciej kategorii wierzytelności skoro w drugiej siedzieliby obligatariusze?

wlodek3 napisał(a):
Ale obligatariusze głównie nie będą zaspokajani przez syndyka tylko przez prokuraturę, w momencie, kiedy uprawomocni się wyrok skazujący.

Strona Sejmowa z ustawą:

isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/down...

1) kategoria pierwsza – przypadające za czas przed ogłoszeniem upadłości
należności ze stosunku pracy, z wyjątkiem roszczeń z tytułu wynagrodzenia
reprezentanta upadłego lub wynagrodzenia osoby wykonującej czynności
związane z zarządem lub nadzorem nad przedsiębiorstwem upadłego,
należności rolników z tytułu umów o dostarczenie produktów z własnego
gospodarstwa rolnego, należności alimentacyjne oraz renty z tytułu
odszkodowania za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub
śmierci i renty z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia
na dożywotnią rentę, przypadające za trzy ostatnie lata przed ogłoszeniem
upadłości należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne
w rozumieniu ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń
społecznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 1009, 1079 i 1115) oraz należności
powstałe w postępowaniu restrukturyzacyjnym z czynności zarządcy albo
należności powstałe z czynności dłużnika dokonanych po otwarciu
postępowania restrukturyzacyjnego niewymagających zezwolenia rady
wierzycieli albo zgody nadzorcy sądowego lub dokonanych za zezwoleniem
rady wierzycieli albo zgodą nadzorcy sądowego, jeżeli upadłość ogłoszono
w wyniku rozpoznania uproszczonego wniosku o ogłoszenie upadłości jak
również należności z tytułu kredytu, pożyczki, obligacji, gwarancji lub
akredytyw lub innego finansowania przewidzianego układem przyjętym
w postępowaniu restrukturyzacyjnym i udzielonego w związku
z wykonaniem takiego układu, jeżeli upadłość ogłoszono w wyniku
rozpoznania wniosku o ogłoszenie upadłości złożonego nie później niż trzy
miesiące po prawomocnym uchyleniu układu;

2) kategoria druga – inne należności, jeżeli nie podlegają zaspokojeniu w innych
kategoriach, w szczególności podatki i inne daniny publiczne oraz pozostałe
należności z tytułu składek na ubezpieczenie społeczne;

3) kategoria trzecia – odsetki od należności ujętych w wyższych kategoriach
w kolejności, w jakiej podlega zaspokojeniu kapitał, a także sądowe
i administracyjne kary grzywny oraz należności z tytułu darowizn i zapisów;

4) kategoria czwarta – należności wspólników albo akcjonariuszy z tytułu
pożyczki lub innej czynności prawnej o podobnych skutkach, w szczególności
dostawy towaru z odroczonym terminem płatności, dokonanej na rzecz upadłego będącego spółką kapitałową w okresie pięciu lat przed ogłoszeniem
upadłości, wraz z odsetkami.

Jak dobrze czytam obecną ustawę:

sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzi...

to obligatariusze powinni być w 2 kategorii.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 kwietnia 2025 15:23:31
Liczba wpisów: 26
[0,01% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,323 sek.

cphqktbx
wfeyeqtb
biqzfmlc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rddgwujg
nywomwwh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat