PARTNER SERWISU
gptcxvie
104 105 106 107 108

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 29 maja 2025 10:30:17
@Maupa miło Cię ponownie gościć w naszych progach ;)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 29 maja 2025 10:35:27
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Panowie! Apeluję o dbałość o nasz język ojczysty. Zamężne to bywają kobiety a mężczyźni to bywają żonaci. Toteż ówczesny magister Karol Nawrocki będąc żonatym i dzieciatym 26-letnim facetem z pełną świadomością popełnił przestępstwo biorąc udział w bójce (pewnie niejednej) a terez bez żenady się tym chwali. Co do środowiska/pochodzenia z ludu rzeczonego kandydata na najwyzszy urząd w państwie. A to piękny potrójny axel z lądowaniem na głowie. Jestem na tyle stara że pamiętam jak bodajże 18 (?) lat temu mój (niestety ciągle) sąsiad z Zoliborza czyli Jarosław Kaczyński publicznie pogardliwie wytknął Donaldowi Tuskowi 'podwórkowe wychowanie' podkreślając własną elitarność. Wtedy to on pochodzący z warstwy społecznej od ponad 100 lat rządzącej Polską czyli postszlacheckiej inteligencji było OK a Tusk z podwórka był emanacją gorszego sortu.

Szanowna Pani,

Pozwoli Pani, że zwrócę uwagę na pewną dość luźną i nieprecyzyjną argumentację dotyczącą „ponad 100 lat rządzenia warstwy postszlacheckiej inteligencji” w Polsce. To stwierdzenie brzmi efektownie, ale niestety jest mocno uproszczone i historycznie problematyczne.

Po pierwsze, w ciągu ostatniego stulecia Polska przechodziła przez liczne zmiany ustrojowe i społeczne — od niepodległości w 1918 roku, przez dwie wojny światowe, komunizm, aż po transformację demokratyczną.

Taki zabieg odwołujący się do „elitarności” i „gorszego sortu” ma charakter mocno ideologiczny i przez to polaryzujący. To próba zdyskredytowania przeciwnika na podstawie pochodzenia czy klasy społecznej , co jest klasycznym manewrem retorycznym.

Co do oskarżeń pod adresem Karola Nawrockiego, warto pamiętać, że ocena czyjegoś życia prywatnego i młodzieńczych zachowań nie powinna być głównym argumentem w poważnej dyskusji politycznej. Ważne jest, jak się z nich uczy i jak się zmienia. Nawrocki za te kontakty nie został skazany. Kontakty te podlegały sprawdzeniu przez służby i to dowód na ich byle jakość.

Mam sąsiada, który siedział w więzieniu, spotykam go i rozmawiam z nim. To zasługuje na potępienie. Piramidalny absurd. Uczciwiej jest traktować go jak powietrze. To jest dokładnie wykluczenie społeczne w całej krasie.

Edytowany: 29 maja 2025 10:36

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 29 maja 2025 10:57:08
1ketjoW napisał(a):
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Panowie! Apeluję o dbałość o nasz język ojczysty. Zamężne to bywają kobiety a mężczyźni to bywają żonaci. Toteż ówczesny magister Karol Nawrocki będąc żonatym i dzieciatym 26-letnim facetem z pełną świadomością popełnił przestępstwo biorąc udział w bójce (pewnie niejednej) a terez bez żenady się tym chwali. Co do środowiska/pochodzenia z ludu rzeczonego kandydata na najwyzszy urząd w państwie. A to piękny potrójny axel z lądowaniem na głowie. Jestem na tyle stara że pamiętam jak bodajże 18 (?) lat temu mój (niestety ciągle) sąsiad z Zoliborza czyli Jarosław Kaczyński publicznie pogardliwie wytknął Donaldowi Tuskowi 'podwórkowe wychowanie' podkreślając własną elitarność. Wtedy to on pochodzący z warstwy społecznej od ponad 100 lat rządzącej Polską czyli postszlacheckiej inteligencji było OK a Tusk z podwórka był emanacją gorszego sortu.

[....]
Co do oskarżeń pod adresem Karola Nawrockiego, warto pamiętać, że ocena czyjegoś życia prywatnego i młodzieńczych zachowań nie powinna być głównym argumentem w poważnej dyskusji politycznej. Ważne jest, jak się z nich uczy i jak się zmienia. Nawrocki za te kontakty nie został skazany. Kontakty te podlegały sprawdzeniu przez służby i to dowód na ich byle jakość.
Mam sąsiada, który siedział w więzieniu, spotykam go i rozmawiam z nim. To zasługuje na potępienie. Piramidalny absurd. Uczciwiej jest traktować go jak powietrze. To jest dokładnie wykluczenie społeczne w całej krasie.

1ketjoW - objawiłeś nam kolejną twarz pana Nawrockiego.... Najpierw było wcielenie Matki Teresy walczącej z niesprawiedliwym systemem mieszkań komunalnych, potem Biznesmena - wyczuwającego każdą możliwą okazję do zarobku, tuląc pana Jerzego, a potem jego mieszkanie komunalne. Całkiem niedawno odkryłeś Nawrockiego w konwencji Bollywood... "od pucybuta do milionera", a teraz Społecznika, który bezinteresownie resocjalizuje przestępców (nawet Wielkiego BUUU, mały BUUU też istnieje? Nie odpowiadaj, spytam się Nawrockiego....)
Słusznie.... każdy wyborca znajdzie pasującą dla siebie twarz Nawrockiego.
Edytowany: 29 maja 2025 10:57

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 11:07:57
Cytat:
1ketjoW - objawiłeś nam kolejną twarz pana Nawrockiego.... Najpierw było wcielenie Matki Teresy walczącej z niesprawiedliwym systemem mieszkań komunalnych, potem Biznesmena - wyczuwającego każdą możliwą okazję do zarobku, tuląc pana Jerzego, a potem jego mieszkanie komunalne. Całkiem niedawno odkryłeś Nawrockiego w konwencji Bollywood... "od pucybuta do milionera", a teraz Społecznika, który bezinteresownie resocjalizuje przestępców (nawet Wielkiego BUUU, mały BUUU też istnieje? Nie odpowiadaj, spytam się Nawrockiego....)
Słusznie.... każdy wyborca znajdzie pasującą dla siebie twarz Nawrockiego.

Dla Ciebie to odkrycie, ale nie mierz ludzi swoją miarą grum.

Prosiłem Cię, abyś nie pisał o Matce Teresie, ale widzę, że lubisz grać na emocjach. Kwestię Wielkiego Buuu też wyjaśniłem, ale jesteś jak zdarta płyta.

Można nie zgadzać się z argumentami adwersarza, ale udawać, że ich nie było – to już wyższa szkoła retoryki.

Dodam na zakończenie widać tę hipokryzję na podstawie Murańskiego skazanego prawomocnie, a jednak Premier RP D. Tusk uważa go za wiarygodnego świadka. Porządni ludzie tak robią?
Edytowany: 29 maja 2025 11:26

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 29 maja 2025 11:43:39
@1kejtoW

Nie. Trzaskowski nie jest nieskazitelny. Wolałbym aby ktoś inny był prezydentem. Problem w tym, że jeszcze bardziej wolałbym aby ktoś inny był prezydentem niż Nawrocki. W jednym trafiłeś w sedno. Znajomi Trzaskowskiego oklaskiwali Che Guevarę. A teraz wystarczy porównać to z dokonaniami znajomych pana Nawrockiego. Tak mniej więcej widzę różnicę między tymi kandydatami. A ponadto, jako że nie mam poglądów prawicowych, to mniejsze zło jakie będę wybierał w niedzielę nasuwa mi się samo.
Edytowany: 29 maja 2025 11:48

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 11:57:52
szarlej81 napisał(a):
@1kejtoW

Nie. Trzaskowski nie jest nieskazitelny. Wolałbym aby ktoś inny był prezydentem. Problem w tym, że jeszcze bardziej wolałbym aby ktoś inny był prezydentem niż Nawrocki. W jednym trafiłeś w sedno. Znajomi Trzaskowskiego oklaskiwali Che Guevarę. A teraz wystarczy porównać to z dokonaniami znajomych pana Nawrockiego. Tak mniej więcej widzę różnicę między tymi kandydatami. A ponadto, jako że nie mam poglądów prawicowych, to mniejsze zło jakie będę wybierał w niedzielę nasuwa mi się samo.

Nie wchodząc w szczegóły "przenośni". W skrócie: Che Guevara to symbol, który dla lewicy oznacza rewolucję, ale dla prawicy – ucisk i terror.

Powodzenia w niedzielę, oby mniejsze zło nie okazało się jednak całkiem dużym.
Edytowany: 29 maja 2025 12:01

janiołek
PREMIUM
20
Wpisów: 62
Wysłane: 29 maja 2025 12:56:34
Dla wielu w Rosji rządzi prawica ( wszak Putin na kremlu kazał zbudować kapliczkę i ponoć codziennie się tam modli ) Ucisk i terror to chyba klasyka jego rządów. A jakie są .......nikomu normalnemu nie trzeba tłumaczyć.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 29 maja 2025 13:14:24
Szarlej,

Mieszasz megawaty z tonami. Zróbmy zatem obliczenia dla jednego megawata, przy czym przyjmijmy 0,35 tony węgla na megawat co jest bliższe prawdy dla wysokoenergetycznego węgla z Bogdanki. (Dane przy 0,5 tony wyglądają jeszcze gorzej). 0,35 tony węgla to ok 0,84 tony CO2.

Dzisiejsza średnia dzienna cena 1 MWh (TGeBase) to 378 zł.
Koszt ETS dla 1 MWh = 300zł x 0,84 = 252 zł
Koszt surowca = 0,35 * 225zł = 79 zł

Z tego wynika, że koszt certyfikatów ETS stanowi 67% ceny prądu, a węgiel tylko 21%. Jak weźmiemy gorszej jakości węgiel i wspomniane przez Ciebie 0,5 tony na 1 MWh to wyjdzie nawet, że koszt emisji CO2 to 96% rynkowej ceny prądu. Tak właśnie funkcjonuje zielony ład.

Tusk z Trzaskowskim od lat wspierają politykę UE w tym zakresie. O Trzaskowskim można wręcz powiedzieć, że w Warszawie był nadgorliwy we wprowadzaniu ograniczeń. Jego wybór oznaczać więc będzie jeszcze więcej zielonego szaleństwa, wyższe ceny prądu, niższą konkurencyjność biznesu i deindustrializację. To z kolei z czasem przełoży się na mniej zysków, mniej podatków, niższe pensje i wyższe bezrobocie. Dobrze że będzie przynajmniej zielono, choć nawet to do końca nie jest pewne, bo przecież CO2 roślinom nie szkodzi.

zielonyjakkrokodyl
8
Wpisów: 24
Wysłane: 29 maja 2025 13:28:51
1ketjoW napisał(a):
[quote]

Ty nie pisałeś ale ja pisałem. Wybór drugiej tury dotyczy wyboru między Trzaskowskim a Nawrockim. Albo popiera się jednego kandydata idąc na wybory albo drugiego. Oczywiście z Twoich wpisów jasno wynika, że popierasz Nawrockiego (ironia) więc wniosek jest oczywisty. Twój wpis przypomina ucieczkę, ale nie mnie to oceniać. Oczywiście nie pisałeś, że idziesz na wybory, ale zakładam, że tak jest skoro dyskutujemy. Oczywiście nie pisałeś słowa o Trzaskowskim, a pisałeś o Nawrockim. Jasno z tego wynika, że na żadnego z nich nie będziesz głosował. Dziwne że po tylu wpisach określasz się jako osoba neutralna. Niezły popis. Tylko kto w to uwierzy.

Pisanie ad personam jest jakie jest. To poziom tego lekkiego uśmiechu.

Oczywiście z całego poprzedniego wpisu to było Twoim zdaniem najważniejsze bo nic innego nie dało się sensownego napisać. Zamiast odnieść się do słowa pisanego piszesz obok. To metoda na uciekanie.

W jednym się zgadzamy, każdy podejmie decyzję sam z dwóch kandydatów. Na wszelki wypadek podkreślam.

Pakt Migracyjny. Kolejne kłamstwo Trzaskowskiego. W 2015 r. gdy nie było wojny na Ukrainie ale wtedy w rozporządzeniu wpisał, że Polska nie będzie przyjmował imigrantów z Ukrainy. Wtedy po wojnie na Krymie imigranci z Ukrainy to był plankton w porównaniu z wojna z Rosją.

Nawrocki wyższy od Trzaskowskiego o 12 cm. Na debacie ten sam wzrost. Jaja.

Zauważ @1ketjoW, że ja odnosiłem się tylko i wyłącznie do casusu prawnego dotyczącego zaistniałej sytuacji z aktem notarialnym i ewentualnym przestępstwem. Nie interesuje mnie, że medialnie temat wypłynął w trakcie kampanii wyborczej, że druga strona to wykorzystuje. Polityka mnie nie interesuje. Jak dla mnie żaden z kandydatów nie spełnia ważnych dla mnie norm moralnych i etycznych jakie winien prezentować prezydent kraju. Jeśli oceniasz to jako ucieczkę to ok. Twoja decyzja.

Jeżeli pójdę na drugą turę wyborów to zagłosuję za kandydatem prorządowym i nie dlatego, że jest lepszy od drugiego, ale tylko dlatego, żeby przez kolejne dwa lata dać szansę rządowi na pracę w kierunku polepszenia standardu życia nam Polakom. Czy szansa zostanie wykorzystana tego nie wiem, jednak dość mam tej polaryzacji i sporów politycznych, które do niczego nie prowadzą. Po kilku dniach przeczytałem dzisiaj kolejne wpisy w temacie i żaden z dyskutujących nie przekonał drugiego do swoich racji. Myślę, że po kolejnej setce wpisów to się nie zmieni. Nie szkoda tracić czasu i strzępić języka? (pytanie retoryczne).

Co do kolejnego Twego wpisu i wywołania do odpowiedzi. Odp: Nie wiem, nie oglądałem debaty, tak naprawdę nie interesuje mnie co Ci kandydaci mówią i jak się przerzucają argumentami. Żaden z nich nie jest kandydatem mojego pierwszego wyboru.

Co do pisania ad personam. Masz rację. Przepraszam. To było niepotrzebne.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 14:01:12
zielonyjakkrokodyl,

dziękuję za uczciwe postawienie sprawy i przeprosiny. To rzadkość i tym bardziej doceniam. Szacunek.

Nie uważam, aby pełnia władzy jednej strony sporu politycznego sprzyjała zbliżeniu. Spodziewałbym się bardziej polaryzacji i większych podziałów.
Rozumiem, że liczysz na święty spokój. Moim zdaniem to iluzja do następnych wyborów parlamentarnych, jeżeli wygra Rafał Trzaskowski.
Dla mnie problemem, jest to, że nie ma dialogu, ale pełno jest słów o dobru Polski (każda ze stron sporu).
Dialog, a nie ostry spór, jest możliwy wyłącznie, gdy żadna ze stron nie ma pełni władzy.

Można oczywiście pomijać szerszy kontekst i podejmować decyzje jak Ty to robisz. Nie mam z tym problemu.
Osobiście wybieram inne podejście.

szarlej81
178
Wysłane: 29 maja 2025 14:59:19
007 napisał(a):
Szarlej,

Mieszasz megawaty z tonami. Zróbmy zatem obliczenia dla jednego megawata, przy czym przyjmijmy 0,35 tony węgla na megawat co jest bliższe prawdy dla wysokoenergetycznego węgla z Bogdanki. (Dane przy 0,5 tony wyglądają jeszcze gorzej). 0,35 tony węgla to ok 0,84 tony CO2.

Dzisiejsza średnia dzienna cena 1 MWh (TGeBase) to 378 zł.
Koszt ETS dla 1 MWh = 300zł x 0,84 = 252 zł
Koszt surowca = 0,35 * 225zł = 79 zł

Z tego wynika, że koszt certyfikatów ETS stanowi 67% ceny prądu, a węgiel tylko 21%. Jak weźmiemy gorszej jakości węgiel i wspomniane przez Ciebie 0,5 tony na 1 MWh to wyjdzie nawet, że koszt emisji CO2 to 96% rynkowej ceny prądu. Tak właśnie funkcjonuje zielony ład.

A teraz policz to nie dla Bogdanki, tylko dla średniej ceny wydobycia węgla w Polsce
energy.instrat.pl/przeglad-weg...

Dla stycznia 2025 było to 900 złotych za tonę.

Czyli koszt surowca nie 0,35*225 a 0,35*900= 315 złotych

Ten realny koszt jest ukryty ponieważ różnicę między kosztami wydobycia a międzynarodowymi cenami referencyjnymi jakie płacą elektrownię pokrywa podatnik przez system dopłat do kopalni. Tani prąd z polskiego węgla to mit, który społeczeństwu wmówiło lobby górnicze.

janiołek
PREMIUM
20
Wpisów: 62
Wysłane: 29 maja 2025 15:23:31
Przed chwilą przeczytałem wypowiedż Kaczyńskiego i mało nie padłem ze śmiechu. Otóż Kaczyński opowiada, że w młodości on i jego brat bardzo często brali udział w bójkach ulicznych i byli częstymi pacjentami pogotowia ratunkowego. Szok..... Kilka lat temu czytałem wypowiedzi osób, które w dzieciństwie mieszkały obok nich. Puenta była taka, że od młodości to były dwa buce z pogardą patrzące na swoich rówieśników trzymające się zawsze osobno. Już wtedy uważali się za " lepszych od innych "

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 29 maja 2025 16:03:44
janiołek napisał(a):
Przed chwilą przeczytałem wypowiedż Kaczyńskiego i mało nie padłem ze śmiechu. Otóż Kaczyński opowiada, że w młodości on i jego brat bardzo często brali udział w bójkach ulicznych i byli częstymi pacjentami pogotowia ratunkowego. Szok..... Kilka lat temu czytałem wypowiedzi osób, które w dzieciństwie mieszkały obok nich. Puenta była taka, że od młodości to były dwa buce z pogardą patrzące na swoich rówieśników trzymające się zawsze osobno. Już wtedy uważali się za " lepszych od innych "

Ciotka mojej znajomej mówiła troszkę inaczej. Stronili od dziewczyn, nawet by ich wysłać po piwo się nie nadawali
Edytowany: 29 maja 2025 16:03

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 29 maja 2025 16:18:36
1ketjoW napisał(a):
zielonyjakkrokodyl,

dziękuję za uczciwe postawienie sprawy i przeprosiny. To rzadkość i tym bardziej doceniam. Szacunek.

Nie uważam, aby pełnia władzy jednej strony sporu politycznego sprzyjała zbliżeniu. Spodziewałbym się bardziej polaryzacji i większych podziałów.
Rozumiem, że liczysz na święty spokój. Moim zdaniem to iluzja do następnych wyborów parlamentarnych, jeżeli wygra Rafał Trzaskowski.

To musiałeś przeżywać katusze jak PIS z Dudą rządzili.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 16:44:51
Cytat:
To musiałeś przeżywać katusze jak PIS z Dudą rządzili.

Grum,

dziś rano już Ci pisałem ale widzę, że masz wybiórczą pamięć, mylisz swoje wyobrażania z rzeczywistością.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 16:54:52
Cytat:
Dla stycznia 2025 było to 900 złotych za tonę.

Czyli koszt surowca nie 0,35*225 a 0,35*900= 315 złotych

Ten realny koszt jest ukryty ponieważ różnicę między kosztami wydobycia a międzynarodowymi cenami referencyjnymi jakie płacą elektrownię pokrywa podatnik przez system dopłat do kopalni. Tani prąd z polskiego węgla to mit, który społeczeństwu wmówiło lobby górnicze.

Szarlej, a nie prościej porównać koszty emisji CO2 za 2024 r., jakie zostały zapłacone z wysokością dopłat. Będzie wiadomo co ma większy wpływ.

Cytat:
Polska zarobiła 3,843 mld euro na sprzedaży uprawnień do emisji CO2 w 2024 roku

enerad.pl/polska-zarobila-3843...

Dopłaty do górnictwa wyniosły 7 mld zł w 2024 r.

Nie dam sobie za to głowy uciąć.

szarlej81
178
Wysłane: 29 maja 2025 17:21:44
Ciężko to tak porównać, przecież opłaty ETS to nie tylko sektor energetyczny ale też przemysł ciężki, hutnictwo, chemiczny itp.
Ale nawet jeżeli wziąć całość to mamy 16mld vs 7 mld. Przy tym założeniu utrzymanie górnictwa kosztowały nas w 2024 prawie 50% tego co opłaty za CO2 dla całej gospodarki. Przyznam, że sam jestem trochę w szoku.

W tym roku dopłaty to 10 mld złotych (o ile węgiel ARA jeszcze bardziej nie stanieje) przy 3,5-4 mld euro wpływów z ETS.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 17:34:06
Ja na to patrzę pragmatycznie. Dostajemy darmowa pulę praw do emisji. Sprzedajmy. Mamy środki na dofinansowanie górnictwa. Wpływ dopłat zero na górnictwo i jeszcze nam zostaje na np. Mój prąd.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 29 maja 2025 18:35:47
Na tym to właśnie polega, że ktoś te certyfikaty musi kupić. Kupują je np. elektrownie węglowe i przez to ich biznes jest nieopłacalny, więc niebawem będziemy mieli stały niedobór mocy.

Szarlej, nie wiem co chcesz tutaj liczyć skoro od razu widać, że koszty emisji wynoszą minimum 2/3 ceny sprzedaży. Dobrze też wiesz, że Bogdanka również pójdzie do piachu, bo takie są wytyczne zielonego ładu. Dodatkowo pomijasz całkowicie fakt, że w Polsce energetyka węglowa jest jedynym stabilnym źródłem energii. Przykład blackoutu w Hiszpanii pokazuje jak groźna może być zabawa w zieloną energię i brak stabilnych źródeł zasilania sieci.

szarlej81
178
Wysłane: 29 maja 2025 18:56:15
007 napisał(a):

Szarlej, nie wiem co chcesz tutaj liczyć skoro od razu widać, że koszty emisji wynoszą minimum 2/3 ceny sprzedaży.

Stanowią 2/3 sprzedaży przy cenie jaką za węgiel płacą elektrownie. Ale ta cena nie jest ceną jaką za węgiel otrzymują kopalnie. Tutaj pojawia się magiczny twór zwany podatnikiem który wyrównuje tą różnicę. Na tych wszystkich słupkach pokazujących co się składa na cenę prądu z węgla nie ma uwzględnionych dopłat do górnictwa.

I teraz alternatywa. Czysto teoretyczna. Zamykamy nierentowne kopalnie i zamiast drogiego polskiego węgla zużywamy tani węgiel z importu z giełdy ARA. Zaoszczędzonymi w ten sposób miliardami rekompensujemy elektrowniom około 70% tego co muszą wydać na CO2. Zaznaczam, że nie wiem jak to wygląda od strony prawnej i czy takie bezpośrednie dofinansowanie elektrowni jest możliwe. Po prostu pokazuję ile na prawdę kosztuje prąd z polskiego węgla.

Albo inaczej. Weź to z perspektywy zwykłego podatnika. Najpierw płaci podatek od CO2 w cenie prądu z węgla. A potem jeszcze dodatkowo płaci podatek od tego, że kopalniom trzeba dopłacać do wydobycia węgla.

Edytowany: 29 maja 2025 18:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

104 105 106 107 108

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,446 sek.

vrykzdaf
fdflzlkf
mqzzxreo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cmzrtuwq
vlxbmrjt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat