Czas na krótkie podsumowanie minionego roku.
Portfel osiągnął zysk
1.36% co pokazuje że nie był to łatwy rok. Dla porównania WIG w zeszłym roku 1.42%.
Głównym celem mojego portfela i tutaj nic się nie zmieniło jest wypracowanie jak największej kwoty z dywidend aby w przyszłości móc "wspomóc się" przy mam nadzieję otrzymywanej w jakiejś nieokreślonej na ten moment emeryturze z ZUS. Oczywiście duży wpływ ma tutaj coroczna wpłata na konto nowych środków. W moim przypadku limit nie został wykorzystany ale wpłacam tylko i wyłącznie nadwyżki finansowe.
Do tej pory wyglądało to następująco (kolejność według lat inwestycji):
1475,17zł : 12 =122,93zł.3152,30zł : 12 = 262,69zł.4352,47zł : 12 = 362,70zł.Jak widać zwiększa się wpływ z dywidend a co za tym idzie miesięczna kwota jaką będę mógł sobie rozdysponować w przyszłości niezależnie od tego co otrzymam z ZUS. Szkoda że człowiek nie zaczął w ten sposób inwestować mając 20 lat :). No ale cóż...mając 20lat mamy co innego w głowie inne priorytety i przede wszystkim "mamy czas"...no właśnie a teraz człowiek żałuje.
Ale wracając do rzeczy.
Rosną wpływy z dywidend. Wszystkie spółki wypłacają i na ten moment nie widzę jakiegoś zagrożenia aby któraś ze spółek z portfela miała nie wypłacić.
W ciągu roku zrobiłem kilka przetasowań w portfelu inkasując ponadprzeciętne zyski uzyskane na kursie gdzie musiałbym czekać na taki sam zysk z dywidend dość długo(oj naprawdę długo)ale inwestycje to nie tylko bierne czekanie i obserwacja ale czasami jeśli wymaga tego sytuacja podjęcie jakiś kroków. Generalnie strategia dalej jest aktualna i nie mam zamiaru jej zmieniać bo przynosi zyski i przede wszystkim spokój psychiczny. Otwarłem się też na rynek obligacji. Na razie są to tylko obligacje korporacyjne bo takowe mam dostępne w eMaklerze w mBanku ale możliwe że otworzę konto IKZE aby móc zainwestować w Obligacje Skarbu Państwa. Na razie to jest plan więc nie ma tematu.
Podsumowując:
ROK 2022 = 3,59%ROK 2023 = 44,53%ROK 2024 = 1.36%Natomiast od początku inwestycji:
45,67%Cel na nadchodzący rok ?
Kwota z dywidend i odsetek większa niż w roku ubiegłym.
Jeśli na to pozwoli kurs tzn będzie według mnie odpowiedni kupno do portfela przedstawiciela bankowości.