ezoawomf
Advertisement
PARTNER SERWISU
yijcybyh
43 44 45

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 18 października 2024 15:12:37
Masa napisał(a):
Ja powoli postanowiłem jednak przekształcać swój portfel na bardziej defensywny. Miałem nic nie robić bez względu na koniunkturę ale po przemyśleniach stwierdziłem że niby dlaczego mam patrzeć jak wypracowany zysk topnieje ? Lepiej go będzie zrealizować i przestawić się na bardziej "bezpieczne aktywa". Oczywiście to nie tak że sprzedałbym wszystkie akcje i zamienił np. na obligacje. W zasadzie nie mam jeszcze doprecyzowanego planu jak to zrobić ale na pewno kosztem akcji chciałbym zwiększyć udział w portfelu obligacji.
Na ten moment zysk od początku roku wynosi 8,49% więc dużo niższy jak w zeszłym roku ale i prowadzenie pozycji jest spokojne bez spekulacji choć przyznaję że wczoraj skusiłem się na "trochę spekulacji" na Żabce ugrywając całe 8,89zł :)
Do końca roku mamy jeszcze 2,5 miesiąca pozostaje więc w dalszym ciągu bacznie obserwować co się dzieje na Rynku i na świecie.
Od założenia portfela w nowej strategii zysk wynosi 56,55%

Witamwave Najważniejsze to nie tracić kapitału i chronić zyski, także nie dziwię się, że zamknąłeś część pozycji. Ja też źle znoszę duże wahania na akcjach (oczywiście te w dółblackeye . Także, pełne zrozumienie 3some
Tylko, w co inwestować?Think Hossa na obligacjach też jest już dość zaawansowana i wyceny wysokie (rentowności spadające). Pewnie jeszcze potrwa, a jeżeli pojawią się spadki to na pewno nie w tej skali co spadki w bessie na akcjach.

Yaroman
110
Wysłane: 2 listopada 2024 06:47:10
Właśnie spojrzałem na twój portfel w Myfund. To nie małe zmiany, tylko reset portfela Shame on you
Widzę pozycje po 1/2/3 obligacje po 100zł. Kiedyś wspominałem, powtórzę: nie idź tą drogą. Nawet przy obecnych, wysokich rentownościach obligacje trzeba kupować jak najtaniej, najlepiej w paczkach o minimalnej prowizji. I trzymać długo, najlepiej do wykupu. To inny rynek niż akcje, gdzie można zarobić żonglując papierami. Kupując pojedyńcze walory płacisz bardzo wysokie jak na potencjalny zysk prowizje i nie dajesz sobie szans na sensowny zarobek wave

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 4 listopada 2024 08:18:33
Hej Yaroman :)
No może te zmiany troszkę większe jak małe Think ale strategia dalej pozostaje ta sama niezmiennie. Po prostu troszeczku "przemodelowałem" portfel. Zrealizowałem zyski na pozycjach ponieważ oprócz wpływów z dywidend ładny zysk wyklarował się na samych kursach akcji. Nie ruszałem Ambry gdzie inwestycja jest nienaruszona od 670 dni oraz Murapolu gdzie ma być na dniach wypłacona zaliczka na poczet dywidendy. Jeżeli chodzi o pozostałe pozycje są to spółki które już w portfelu były w które chcę inwestować i które odkupiłem można powiedzieć po lepszych cenach niż za pierwszym razem. Są to ceny na wszystkich pozycjach lepsze tzn niższe niż przy pierwotnym zakupie tak dla przykładu Eurotel kupowałem po 65zł natomiast teraz cena zakupu to 36.84zł z uwzględnioną prowizją. To samo dotyczy spółek Playway i PKNORLEN. Ta druga jest u mnie w portfelu również ze względu udziału w "ORLEN w portfelu" i zniżki 10gr na litrze paliwa więc tutaj mimo ze jest obecnie trend spadkowy musiałem odkupić minimalną ilość żeby nie stracić prawa do udziału w zniżce na paliwie.
Z resztą zakupów czekam na ceny odpowiednie typu poniżej 30zł na PZU.
Jeżeli chodzi o Obligacje to jak najbardziej wziąłem sobie Twoje uwagi do serca natomiast te pojedyncze zakupy to była początkowa faza wejścia w te walory. Teraz już tak nie robię. Miałem jeszcze jedną pojedynczą obligację która została przedterminowo wykupiona i fajnie bo przynajmniej doświadczyłem na własnej skórze jak to się mówi jak taki proces wygląda. Oczywiście wszystkie zakupione obligacje pozostają u mnie w portfelu do dnia wykupu i pod tym względem nie ma nawet dyskusji. Nawet nie miałem zamiaru się ich wcześniej pozbywać. Zdaję sobie sprawę że na tych pozycjach gdzie mam jedną dwie czy trzy obligacje zysk będzie mniejszy ale tak jak mówię to są inwestycje będące w moim portfelu już sporo dni i kupowane były "edukacyjnie" :)
Mój ostatni zakup to 10szt obligacji CAV0928 po cenie 99.60% z dniem wykupu w 2028 roku.
W ogóle w mBanku jest mało a w zasadzie jeszcze nie spotkałem się żeby oferowali jakieś emisje obligacji więc pozostaje "polować" na Rynku na dobrą cenę.
Na ten moment w gotówce mam ponad 58% portfela i tak naprawdę czekam na bessę która powinna się nieuchronnie zbliżać :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 14 listopada 2024 07:07:35
Na wczorajszej sesji kupiłem do portfela ETFBW20ST oczywiście czasowo i będę obserwować Rynek i w razie konieczności podejmować odpowiednie działania. Myślę że powoli wchodzimy ogólnie w bessę i nawet jeśli przed nami mogą zdarzyć się jakowe wzrosty związane z "Rajdem Św. Mikołaja" to ogólnie widać nawet patrząc na wykres ale i na spółki z własnego portfela że mamy powolne obsuwanie się kursów spółek. Zobaczymy to takie prewencyjne posunięcie które jeśli okaże się trafne da zarobić co nieco w oczekiwaniu na ceny które chciałbym aby osiągnęły spółki które widziałbym w swoim portfelu a które mogą osiągnąć tylko i wyłącznie podczas bessy bo innej możliwości nie widzę. Za miesiąc podsumowanie portfela. Czekam jeszcze aż wpadną dywidendy z Dębicy i Orlenu i w zasadzie będę mógł zamknąć rok inwestycyjny. Na pewno pod względem wpływów z dywidend będzie lepszy niż poprzedni i dobrze bo taki jest zamiar strategii aby wpływy te z roku na rok były jeśli nie na tym samym poziomie to wyższe. Na pewno też portfel jeśli nie wydarzy się jakaś nagła tragedia będzie na plusie choć nie takim okazałym jak w poprzednim roku lecz generalnie obecna strategia ponownie jak w latach poprzednich przynosi mi zadowolenie i ogranicza prawie całkowicie stres inwestycyjny a to dla mnie bardzo ważne elementy tej gry thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 2 stycznia 2025 08:23:53
Czas na krótkie podsumowanie minionego roku.
Portfel osiągnął zysk 1.36% co pokazuje że nie był to łatwy rok. Dla porównania WIG w zeszłym roku 1.42%.
Głównym celem mojego portfela i tutaj nic się nie zmieniło jest wypracowanie jak największej kwoty z dywidend aby w przyszłości móc "wspomóc się" przy mam nadzieję otrzymywanej w jakiejś nieokreślonej na ten moment emeryturze z ZUS. Oczywiście duży wpływ ma tutaj coroczna wpłata na konto nowych środków. W moim przypadku limit nie został wykorzystany ale wpłacam tylko i wyłącznie nadwyżki finansowe.
Do tej pory wyglądało to następująco (kolejność według lat inwestycji):
1475,17zł : 12 =122,93zł.
3152,30zł : 12 = 262,69zł.
4352,47zł : 12 = 362,70zł.
Jak widać zwiększa się wpływ z dywidend a co za tym idzie miesięczna kwota jaką będę mógł sobie rozdysponować w przyszłości niezależnie od tego co otrzymam z ZUS. Szkoda że człowiek nie zaczął w ten sposób inwestować mając 20 lat :). No ale cóż...mając 20lat mamy co innego w głowie inne priorytety i przede wszystkim "mamy czas"...no właśnie a teraz człowiek żałuje.
Ale wracając do rzeczy.
Rosną wpływy z dywidend. Wszystkie spółki wypłacają i na ten moment nie widzę jakiegoś zagrożenia aby któraś ze spółek z portfela miała nie wypłacić.
W ciągu roku zrobiłem kilka przetasowań w portfelu inkasując ponadprzeciętne zyski uzyskane na kursie gdzie musiałbym czekać na taki sam zysk z dywidend dość długo(oj naprawdę długo)ale inwestycje to nie tylko bierne czekanie i obserwacja ale czasami jeśli wymaga tego sytuacja podjęcie jakiś kroków. Generalnie strategia dalej jest aktualna i nie mam zamiaru jej zmieniać bo przynosi zyski i przede wszystkim spokój psychiczny. Otwarłem się też na rynek obligacji. Na razie są to tylko obligacje korporacyjne bo takowe mam dostępne w eMaklerze w mBanku ale możliwe że otworzę konto IKZE aby móc zainwestować w Obligacje Skarbu Państwa. Na razie to jest plan więc nie ma tematu.
Podsumowując:
ROK 2022 = 3,59%
ROK 2023 = 44,53%
ROK 2024 = 1.36%
Natomiast od początku inwestycji:
45,67%
Cel na nadchodzący rok ?
Kwota z dywidend i odsetek większa niż w roku ubiegłym.
Jeśli na to pozwoli kurs tzn będzie według mnie odpowiedni kupno do portfela przedstawiciela bankowości.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 2 stycznia 2025 23:17:31
Mógłbyś podawać jeszcze Xirr (CAGR) to jest w sumie najważniejszy wskaźnik portfela dywidendowego.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 8 stycznia 2025 06:59:27
Hej
Wiesz ja jestem zwolennikiem prostej stopy zwrotu. Może to dobre a może złe ale dla mnie jeśli zainwestowałem 1000zł i mam na koniec roku 1300zł to zarobiłem 30% niezależnie czy wpłata była jednorazowa czy w częściach. Mam 1300zł i dla mnie to ewidentnie zysk 30%. Dlatego w myFound gdzie prowadzę sobie portfel nie korzystam z wyliczeń które podobno stosują też Fundusze Inwestycyjne a wiec metody TWR i MWR bo nie pokazują prawdy a ja nie potrzebuję "zawyżanych" wyników dla klientów tylko prawdziwe odzwierciedlenie swoich inwestycji co właśnie pokazuje mój portfel i tak dla zainwestowanej oczywiście kwoty w czasie w wysokości 37400zł pokazuje mi prosta stopa zwrotu 50.08% zysku natomiast w metodzie TWR lub MWR ten zysk jest 58.78% czyli całkowita nieprawda. Przyznam szczerze że nie wiedziałem wcześniej o wskaźniku CAGR. Będę musiał się z nim bliżej zaznajomić :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 8 stycznia 2025 07:08:36
Mój portfel ma 14 lat. Robiłem do niego zakupy kilkadziesiąt razy od momentu założenia.
W takim przypadku trudno mówić o prostej stopie zwrotu. Tylko CAGR (XIrr) czyli średnioroczna stopa zwrotu daje pogląd na jakość inwestycji i pozwala np. na porównanie ze średnioroczną inflacją (od 2010 roku wyniosła 3,5% średniorocznie).

Yaroman
110
Wysłane: 9 czerwca 2025 05:44:23
Masa, co tam u Ciebie? wave

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 10 czerwca 2025 07:40:59
Witam :)
U mnie w portfelu znowu zmiany ale wygląda na to że ja po prostu już taki jestem. Nie potrafię zastosować się do tego co sam wiem że będzie dobre i że tak się powinno. Wiem to wszystko a mimo to i tak raz na jakiś czas dokonuję ostrego przemeblowania portfela. Najlepsze jest to że z założenia moja inwestycja jest długoterminowa ale jak widzę po sobie to mogę to wyrażenie zastosować do zainwestowanej kwoty. Tutaj faktycznie wpłacony kapitał i w późniejszym czasie stopniowe dopłaty są robione na długi okres a w zasadzie z założenia aż do 65 roku życia czyli przejścia na emeryturkę :) Ale tak jak wspomniałem ma to zastosowanie do kapitału natomiast jeżeli chodzi o same inwestycje tutaj sytuacja jest już inna. Raz na jakiś czas kierowany różnymi swoimi przemyśleniami dokonuje "przewrotu" w portfelu i wcześniej obrany kierunek zostaje diametralnie zmieniony. Wychodzi na to że w moim przypadku cała koncepcja długoterminowej inwestycji ma zastosowanie jeżeli chodzi o całość ale mój portfel jest zmienny. Mimo takiego podejścia i tak o dziwo jak na razie efekt jest przyzwoity i jak dla mnie zadowalający. Kapitał się powiększa potencjalne w przyszłości "dokładki" comiesięczne do emerytury też się powiększają przypomnę że na dany moment po podsumowaniu grudniowym wyszło iż będę mógł co miesiąc dołożyć do emerytury 362.70zł a więc fajny zastrzyk a biorąc pod uwagę wzrost coroczny wpływów z dywidend ta kwota również będzie wzrastać.
Co zauważyłem jeszcze ciekawego ? Że moi "uczniowie" czyli żona i syn którzy również założyli sobie takie portfele IKE doskonale sprawdzają się w strategii długoterminowej dywidendowej. Kupują i trzymają a wpływy z dywidend reinwestują czyli tak jak z założenia się powinno. Ja to się śmieję że pod tym względem przerośli nauczyciela bo są bardziej zdyscyplinowani :) U żony przełożyło się to nawet jak na tą chwilę na prawie 76% zysk z inwestycji a więc ma dziewczyna swoistą nagrodę z wytrwałość :) Syn dopiero buduje portfel a więc za wcześnie jeszcze na podsumowania ale i tak widać u niego konsekwencję więc wyniki nadejdą same.
Wracając do mojego portfela jeżeli chodzi o samo założenie to nic się nie zmieniło nadal głównym założeniem są wpływy z dywidend i ich reinwestycja. Wprowadziłem troszku elementu spekulacji ale na kryptowalutach na niedużych kwotach a nawet nie tyle chodzi o typową spekulację czyli kupowania taniej i sprzedawania drożej a bardziej o kupno tanich krypto typu Shiba inu czy PEPE i liczenie na ich potężne wybicie :) Oczywiście dołożyłem do portfela trochę Bitcoina i Bitcoin cash-a jako jedne z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych krypto. W końcu jak to mówią Bitcoin to cyfrowe złoto więc może warto mieć go trochę w portfelu :)
Tak jak widzisz Yaroman dążymy do tego samego celu ale troszke innymi drogami. Najważniejsze że że drogi te są pozytywne i przynoszą pożądane efekty thumbright

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Edytowany: 10 czerwca 2025 07:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

43 44 45

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,182 sek.

fudvdahz
wlxaffjw
mewycbkb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
laovpxyt
fnlidnvi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat