ezoawomf
Advertisement
PARTNER SERWISU
yijcybyh
42 43 44 45

Mój portfel inwestycyjny "Masa"

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 5 czerwca 2024 06:40:46
Masa napisał(a):

Na ten moment zorientowałem się że chyba nie mam możliwości kupienia Obligacji Skarbowych o których pisałeś na swojej kronice EDO0532 ponieważ można je tylko kupić w PKOBP i PEKAO SA i poprzez stronę. Nie wiem tylko czy jeśli kupię przez stronę internetową czy można je potem zapisać na rachunku maklerskim w mBanku bo jednak chciałbym mieć w miarę możliwości wszystko w jednym miejscu na IKE. Będę musiał zasięgnąć w tej kwestii języka na infolinii :)

1.Na rachunku maklerskim „skarbówek detalicznych” chyba nie da się zapisać Think
2.Przez lata kupowałem „skarbówki” w oddziale PKO BP. Nie musisz mieć ich konta i ponosić żadnych opłat. Podpisujesz umowę na konto zawiązane z obligacjami, przelewasz środki, składasz zlecenie i masz obligacjeDancing
3.Jako, że mam konto w PEKAO SA, obecnie kupuję skarbówki przez bankowość internetową PEKAO SA (kiedyś nie było tej możliwości). Teraz, gdy opłaca się zamieniać przed wykupem stare serie na nowe jest to szczególnie wygodneWhistle
Pozdrowieniawave
Edytowany: 5 czerwca 2024 06:49

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 czerwca 2024 09:15:09
Zwykle jest otwierany dodatkowy rachunek na obligacje skarbowe.

Yaroman
110
Wysłane: 5 czerwca 2024 09:37:38
Cyt:„Zwykle jest otwierany dodatkowy rachunek na obligacje skarbowe.”
No, taka „oczywista oczywistość” dlatego nie pomyślałem by o tym wspomnieć (w przypadku PEKAO). W przypadku użytkowanej już bankowości internetowej odbywa się to superekspresowo i bezwysiłkowo salute
P.S Wyszło jak promowanie banku. Nie miałem takiej intencji Not talking
Edytowany: 5 czerwca 2024 09:46

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 czerwca 2024 09:58:22
Nie odebrałem tak Twojego wpisu tj. jako promocji banku.

Raczej chodziło mi o doprecyzowanie, dlaczego nie da się zapisać obligacji skarbowych na rachunku maklerskim i jak DM sobie z tym poradził.
Edytowany: 5 czerwca 2024 09:58

donadoni
5
Wpisów: 146
Wysłane: 9 czerwca 2024 18:35:49

Cytat:
1.Na rachunku maklerskim „skarbówek detalicznych” chyba nie da się zapisać Think

PKO ma jeszcze w ofercie rachunek IKE Obligacje ale wtedy IKE będzie złożone z samych obligacji skarbowych...
Edytowany: 9 czerwca 2024 18:36

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 10 czerwca 2024 11:07:22
Właśnie rozważam czy nie założyć IKZE Obligacje w PKO ponieważ IKE już posiadam a dwóch takich kont mieć nie można. Żona również już konto IKE posiada więc odpada ewentualna możliwość inwestycji na jej konto. Ech...u nas w kraju nic nie może być normalnie zawsze człowiek musi kombinować żeby mieć dobrze. Tak jak by to było jakimś wielkim problemem mieć możliwość inwestycji we wszystko i mieć wszystko w jednym miejscu :( No ale cóż Polska :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Yaroman
110
Wysłane: 10 czerwca 2024 13:20:21
W PKO jest jeszcze SuperIKE, gdzie można mieć obligacje „detaliczne” ale też instrumenty notowane na GPW. Kiedyś nawet myślałem, ale zmiana konta maklerskiego IKE, gdy ma się już jakieś papiery wydaje się dość kłopotliwe.
Edytowany: 10 czerwca 2024 13:23

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 19 czerwca 2024 07:57:29
Yaroman napisał(a):
W PKO jest jeszcze SuperIKE, gdzie można mieć obligacje „detaliczne” ale też instrumenty notowane na GPW. Kiedyś nawet myślałem, ale zmiana konta maklerskiego IKE, gdy ma się już jakieś papiery wydaje się dość kłopotliwe.

No masz rację. Mając już w jakimś stopniu rozwinięte konto na którym posiadamy już papiery wartościowe wiązało by się z "wymuszoną sprzedażą" ponieważ nie można zrobić z tego co wiem transferu papierów wartościowych a jedynie gotówkę pomiędzy kontami IKE. To Super IKE w PKO nie pozwala też na inwestycje na rynkach zagranicznych. Ja jak na razie do tej pory takiej inwestycji nie posiadam ale gdybym chciał mam taką możliwość a tam niestety nie ma. No i opłaty. Niby 60zł za prowadzenie to nie jest jakaś wygórowana stawka ale zakładając powyższe ograniczenia i możliwość posiadania IKE w mBanku jednak stawia ten drugi w lepszej pozycji. Na razie postanowiłem że będę inwestował w obligacje korporacyjne a w przyszłości się okaże. Jeśli będzie to dla mnie niewystarczające to faktycznie będę myślał co dalej a na ten moment pozostanę przy swoim koncie.
Odnośnie konta na myfound to dopiero po tak długim użytkowaniu zaczynam odkrywać tam kolejne fajne funkcje dla mnie przydatne bo lubuję się w różnego rodzaju statystykach. Bardzo fajnym wydaje się poniższe zestawienie zysków z podziałem na miesiące:

kliknij, aby powiększyć

Widać na nim jaki wynik nasze inwestycje osiągały w poszczególnych miesiącach a na samym końcu mamy wynik roczny. Super sprawa.
Jeżeli chodzi o rozkład walorów to przedstawia się następująco:

kliknij, aby powiększyć

Cieszy fakt że PZU które wczoraj ogłosiło wypłatę dywidendy w wysokości 4.34zł na akcję stanowi ponad 21% portfela co przełoży się w końcowym podsumowaniu roku na ładny wynik ogólny.
Generalnie podsumowując cały czas jestem bardzo zadowolony ze swojej strategii. Przynosi ona satysfakcjonujące mnie zyski ogranicza stres i nerwy do minimum i to takiego naprawdę minimalnego :) Czasami nawet nie zaglądam na notowania co dawniej mi się nie zdarzało w ogóle :) Cały czas będę chciał tylko zwiększyć ekspozycję na obligacje aby zwiększyć ich udział w portfelu ale to stopniowo bez zbytniego pośpiechu.

Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 19 czerwca 2024 08:08:22
Gratuluję świetnych wyników.
Czemu chcesz zwiększać udział obligacji w portfelu? Żeby ustrzec się przed przyszłą bessą czy chciałbyś docelowo mieć ich większy procent w portfelu? Jeśli to drugie, to trochę dziwi mnie, że planujesz popsuć stopę zwrotu z tak fajnego portfela dywidendowego.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 19 czerwca 2024 09:04:51
Fajne pytanie i postaram się na nie odpowiedzieć.
Główną przyczyną zwiększenia udziału obligacji w portfelu jest to że mam na uwadze nadchodzącą bessę. Według mnie powinna się niedługo zacząć. Oczywiście to moje subiektywne zdanie. Możliwe że się mylę ale tak czy inaczej ona przyjdzie. Oczywiście w mojej strategii nie będzie ona miała dużego znaczenia bo nie zamierzam sprzedawać spółek bo głównym celem jest "zbieranie" zysków z dywidend a te spółki powinny wypłacać nawet podczas bessy. Jedyną niewiadomą będzie tylko ich wysokość.
Przyznam szczerze że w pewnym momencie miałem plan zmienić strategię i mając na uwadze że spółki "polecą" z kursami sprzedać wszystko kupić obligacje i po prostu besse przeczekać inkasując odsetki z posiadanych obligacji po czym odkupić akcje jeśli ich ceny były by satysfakcjonujące. Piszę ceny satysfakcjonujące ponieważ wiadomą rzeczą jest że samego dna bessy jak i samego szczytu hossy nie jesteśmy w stanie określić i bardziej była by to kwestia przypadku niż trafnej analizy. Jednak po gruntownych przemyśleniach postanowiłem nic nie zmieniać i strategię która przynosi fajne wyniki zostawić w spokoju a wprowadzać ewentualne nieduże można rzec powierzchowne kosmetyczne udogodnienia. Jednym z takich udogodnień jest zwiększenie ilości obligacji w portfelu. Zauważ że nie dzieje się to z kapitału który spływa z dywidend. Ten przeznaczony jest w dalszym ciągu na reinwestycję w akcje spółek płacących dywidendy a więc zgodnie ze strategią.
Posiadanie obligacji w portfelu nie zmienia również strategii bo obligacje dają odsetki a więc główna idea jest zachowana a mamy pewnośc że zostaną wypłacone a w niektórych przypadkach z fajną stopą zwrotu oczywiście jak na obligacje.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 19 czerwca 2024 09:35:51
Rozumiem, że obligacje planujesz kupować z nowych środków.
W sumie ja też tak robię. Tzn. mam już zbudowany docelowy portfel dywidendowy, którego nie musze już powiększać i od jakiegoś czasu wolne środki przekazuję żonie na obligacje czterolatki. Takie trochę spóźnione budowanie poduszki bezpieczeństwa a właściwie dużej poduchy.
Żona cieszy się jak dziecko i codziennie po północy sprawdza ile jej przyrosło.binky

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 19 czerwca 2024 12:03:32
Tak obligacje nabywam z nowych środków ale na razie nie są to jakieś większe zakupy a takie dla sprawdzenia jak to z nimi wygląda sytuacja. Myślę że to dobra strategia i zobaczymy z czasem czy się to sprawdzi. U mnie jest podobna sytuacja do Twojej ponieważ moja druga połowa też inwestuje ale na zwykłym IKE w mBanku i też widzę że dużo radości przynoszą jej zyski które osiąga. Taktykę ma bardzo zbliżoną do mojej więc trudno żeby było inaczej aczkolwiek opiera swoją inwestycję jak na razie tylko na czterech spółkach. Co ciekawe w początkowej fazie wynik oczywiście procentowo miała dużo dużo lepszy i musiało sporo czasu upłynąć aby zyski się zrównały. Teraz po prawie dwóch latach inwestycji jest różnica tylko 5% na moją korzyść tak że muszę stwierdzic iż w przypadku hossy przy podobnej strategii ilość spółek nie ma znaczenia a wynik jest bardzo zbliżony.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 19 czerwca 2024 12:36:50
Przy nowo zakładanych portfelach często początkowa stopa zwrotu jest wysoka o ile zakupy zostały dokonane w czasie korekty/bessy. Z czasem stopa zwrotu stabilizuje się.
Żona ma tylko obligacje i tak zostanie, ja mam tylko akcje. Dwójce dzieci zbudowałem też portfele akcyjne dywidendowe: jeden z 2018 roku ma Xirr 17,7%, drugi z 2017 roku 13,2%. Mój akcyjny ma już 14 lat i Xirr 19,6%.
Wszystko na GPW.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 20 czerwca 2024 06:39:56
O Panie 14 - sto letni portfel to kawał czasu. Widać od razu że ma się do czynienia z inwestorem długoterminowym. Czy mając tak długo portfel dokonałeś jakichś zmian w jego składzie czy kupujesz spółkę do portfela i trzymasz niezależnie od tego czy mamy bessę czy hossę ? Rozumiem ze są to spółki głównie dywidendowe i to właśnie dywidendy są głównym celem Twojej strategii ?
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 20 czerwca 2024 09:24:36
W portfelu nie dokonałem żadnych zmian od 2011 roku, poza dobieraniem nowych spółek.
Największą część portfela stanowią dwa tenbaggery z początków portfela na kolejnej pozycji są Kęty kupione na przecenach w 2022 roku. Kupuję rzadko - najaktywniejszy byłem (poza burzliwymi początkami) w ostatnim czasie: od jesieni 2020 do wiosny 2023. W ostatnim roku tylko jedna transakcja - dobrałem w zeszłym tygodniu TXT, co do którego uważam, że będzie beneficjentem SI i który płaci dobre dywidendy.
Portfel ma charakter dywidendowy - świetne jest to, że niezależnie od sytuacji na rynku, już w maju mam pewność, jaką kwotę dywidend otrzymam do końca roku.
Wartość dywidend przekracza już moje średnie roczne wpłaty z lat 2019-2021. Jak CDR zacznie wypłacać solidne dywidendy od 2027 roku, wpływy z dywidend trwale przekroczą roczne kwoty zakupów z ostatnich 3 lat i to będzie taki symboliczny koniec budowania portfela (choć już teraz praktycznie nowe zakupy przestają mieć znaczenie).

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 4 lipca 2024 08:16:18
Fajnie jest mieć tak zbudowany portfel który zaczyna spełniać swoją powinność ale jak widać potrzeba na to trochę czasu. Ja jedyne co mogę żałować na ten moment to fakt że nie zacząłem tej strategii dużo wcześniej bo jak widzę na Twoim ale i na swoim przykładzie ta strategia jest tym co faktycznie przynosi korzyści i jest tym na czym można oprzeć swoją przyszłość (emerytura) oczywiście mądrze zarządzając. No ale cóż...czasu się już nie cofnie człowiek jedynie co może to "doradzać" młodym i pokazać na własnym przykładzie sposób jak można sobie zabezpieczyć przyszłość lub chociaż w jakimś stopniu podnieść sobie w przyszłości standard życiowy.
Oczywiście też trzeba to lubić bo nikt nie będzie inwestorem "na siłę" jak to się mówi ale myślę że jeśli coś przynosi zyski to można to "polubić" happy7
Co jest jeszcze fajnego w tej strategii ? Dla mnie przede wszystkim to że nawet jadąc na wakacje leżę sobie pod toothy2 parasolem i w żadnym stopniu się nie stresuję a gdy spojrzę na giełdę i notowania to jest to uczynione bardziej w ramach informacyjnych i o żadnym stresie mowy być nie może.
Jak już wspomniałem czas czas clock i jeszcze raz czas. To nasz sprzymierzeniec i z każdym upływającym rokiem przybliża do celu.
Jedynie co jest moim takim angryfire diablikiem to kuszenie do spekulacji. To chyba "pozostałość" po wcześniejszych zmaganiach na Rynku zwłaszcza jak zobaczę jak kursy niektórych spółek potrafią w szybkim czasie rosnąć. Ale wtedy włącza się też rozwaga która każe ze stoickim niemalże angel4 anielskim spokojem odpuścić. Przypominam sobie wtedy że już tego próbowałem i wcale a wcale nie kończyło się to przynajmniej dla mnie dobrze. Ta myśl to taki prysznic który skutecznie gasi moje zapędy i każe mi sobie violent1 wybić z głowy takie pomysły :)
Na ten moment portfel jest cały czas w budowie ale to taka budowla która już przynosi zyski i jest cały czas powiększana a każde powiększenie zwiększa profity a to powoduje jeszcze większe zadowolenie i wzbudza chęci do dalszej "pracy" nad tą "budowlą". Powoli spływają dywidendy i stopniowo je inwestuję ale one będą spływać cały rok więc musiałbym albo "usiąść na tyłku" i poczekać inwestując raz do roku albo co jakiś czas coś do portfela "dorzucić" za dywidendy. Ja obrałem sobie ten drugi sposób i choć jest on trochę mniej "opłacalny" ze względu na prowizje to z drugiej strony przynosi trochę radości bo ja tak mam że lubię co jakiś czas sobie coś do tego portfela dokupić :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 4 lipca 2024 10:06:53
Celna uwaga z tymi wakacjami. O największych dwóch stratach na początkach mojej przygody z giełdą dowiedziałem się w czasie wakacji. Byłem zafascynowany swego czasu biznesem IDM SA. Pierwsze wakacje, to bankructwo biura podróży, w którym IDM SA miała b. dużą inwestycję. W czasie kolejnych wakacji splajtowały im Dolnośląskie Surowce Skalne i tak IDM SA popłynęła całkowicie.
Prawda jest jednak taka, że na początku nie potrafiłem właściwie oceniać/wyceniać spółek. Inwestowałem na podstawie zasłyszanych opinii (w tym forum B.), próbowałem podłączać się do hiperbolicznych wzrostów, z których tylko starzy wyżeracze wynosili zyski.
Potem potrzebowałem kilku lat, żeby dojść do siebie. Za to dzisiaj - pełen spokój.
Oczywiście są okresy dyskomfortu, gdy wartość portfela spada - warto wtedy móc zainwestować nowe środki w tanie akcje, co kompensuje utratę wartości już posiadanych aktywów. To jest kolejna zaleta długoterminowych portfeli dywidendowych - czas bessy staje się okazją do zakupów znanych sobie spółek w dobrych cenach. Znamy już spółki, ryzyko popełnienia błędu jest więc na niskim poziomie - tak właśnie dokupiłem sobie 3 tygodnie temu TXT niesłusznie wg mojej oceny zdołowanego.

Nauczony swoim doświadczeniem założyłem dzieciom 2 portfele akcyjne 6 lat temu. Co ciekawe, mimo, że prowadzę je podobnie, to różnią się istotnie stopą Xirr(). Jeden ma 14% drugi 19%. Na wynik w największym stopniu wpłynęły zakupy na dołkach jesień 2020-jesień 2022.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 18 września 2024 11:07:16
Dawno nic nie publikowałem. Skład portfela wprawdzie się nieco zmienił ale nieznacznie więc uznałem że "drobnych" posunięć nie ma raczej sensu publikować zwłaszcza że nie mają one zbyt wielkiego znaczenia dla całości portfela.
Natomiast dla mnie co ciekawe to jak wiedzą obserwujący mój portfel ponieważ zacząłem inwestować w obligacje wartym odnotowania jest fakt że po kupnie obligacji PRF0925 i inwestycji wynoszącej zaledwie 6 dni okazało się że nastąpi wcześniejszy wykup:

kliknij, aby powiększyć

Fajnie bo udało mi się załapać na wypłatę odsetek natomiast teraz "na własnej skórze" zobaczę jak wygląda cały proces jeśli emitent dokonuje wcześniejszego wykupu obligacji :)
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 18 października 2024 08:56:32
Obserwując giełdę coraz bardziej jestem skłonny do przekonania że jednak szczyt hossy mamy już za sobą i nieuchronnie zaczynamy (co jest normalne) zbliżać się do bessy. Oczywiście będzie to następować powoli i w zasadzie tak aby jak najmniej inwestujących się zorientowało ale tak jest zawsze. Gdyby to było takie łatwe do przewidzenia bylibyśmy wszyscy milionerami :)
Ja powoli postanowiłem jednak przekształcać swój portfel na bardziej defensywny. Miałem nic nie robić bez względu na koniunkturę ale po przemyśleniach stwierdziłem że niby dlaczego mam patrzeć jak wypracowany zysk topnieje ? Lepiej go będzie zrealizować i przestawić się na bardziej "bezpieczne aktywa". Oczywiście to nie tak że sprzedałbym wszystkie akcje i zamienił np. na obligacje. W zasadzie nie mam jeszcze doprecyzowanego planu jak to zrobić ale na pewno kosztem akcji chciałbym zwiększyć udział w portfelu obligacji.
Na ten moment zysk od początku roku wynosi 8,49% więc dużo niższy jak w zeszłym roku ale i prowadzenie pozycji jest spokojne bez spekulacji choć przyznaję że wczoraj skusiłem się na "trochę spekulacji" na Żabce ugrywając całe 8,89zł :)
Do końca roku mamy jeszcze 2,5 miesiąca pozostaje więc w dalszym ciągu bacznie obserwować co się dzieje na Rynku i na świecie.
Od założenia portfela w nowej strategii zysk wynosi 56,55%
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 18 października 2024 10:33:11
Zawsze gdzieś lub na czymś jest hossa. Np. hossa na CDR w najbliższych 5 latach jest praktycznie pewna.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

42 43 44 45

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,298 sek.

fudvdahz
wlxaffjw
mewycbkb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
laovpxyt
fnlidnvi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat