170 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 409
Wysłane:
22 października 2025 15:52:43
przy kursie: 142,40 zł
Short jest paskudnie wielki, każdy oczami wyobraźni widzi ss:) To oczywiście duża szansa na mocny ruch.
Również nie posiadam akcji ale obserwuję, analizuję papier.
Dostrzegam też kilka ryzyk krótko i średnio terminowych
- wylot z MSCI - utrata wiarygodności, zaufania instytucjonalnych (dalsze spadki mogą oznaczać redukcję zaangażowania) - koniec roku się zbliża, papier na minimach rocznych, jest to zła konfiguracja
Numer z MKRI odbył się typowo w afrykańskim stylu. Warto mocno przestudiować najbliższy bilans i przepływy oraz porównać do poprzedniego okresu.
|
2 Dołączył: 2022-10-20 Wpisów: 9
Wysłane:
22 października 2025 18:29:11
przy kursie: 142,40 zł
Ważne może być utracenie zaufania u inwestora zagranicznego (który dominuje na WIG20) i na niego "magia" pana Miłka nie działa- psychika ma przecież duże znaczenie. Stosunkowo niski FF może być tu zaletą (bo dużo akcji w teoretycznie mocnych instytucjonalnych rękach) ale i przekleństwem. Jeżeli będą super wyniki w najbliższych kwartałach (trudne do podważenia kreatywną księgowością) to trend się odwróci.
PS
Wiele odzieżówek w ostatnich miesiącach (np zalando) oberwało w wycenie w obawie o nowe trendy (tiktok shoping, Chińczycy itd itp).
Edytowany: 22 października 2025 18:38
|
48 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
23 października 2025 10:17:02
Wycena spółki jest blisko dna jeżeli spojrzymy na historyczne C/Z. Na callu DM potwierdził że w bieżącym roku (czyli zostal już tylko kwartał) otworzą 325tys m2 nowej powierzchni. To stanowi ok 40% całej powierzchni grupy. I teraz pytanie retoryczne: jak to wpłynie na przychody grupy w 1 kwartale 2026? A chciałbym zauważyć że koszty SG&A spadają w firmie od 8 kwartałów z rzędu i zgodnie z tym co mówi zarząd, będą dalej spadać w kolejnych kwartałach. Ciekawe jak to wpłynie na zyski CCC.
Koniec końców to wszystko sprowadza się do tego komu wierzycie: DM czy Ningi research i jemu podobnym. Ja nie mam żadnych wątpliwości. Wyniki Q3 to będzie moim zdaniem petarda, która wyczyści krótkie pozycje. Dowiemy sie wszystkiego wkrótce.
|
11 Dołączył: 2022-01-19 Wpisów: 71
Wysłane:
23 października 2025 10:55:17
Z ciekawosci, moze ktos wie:
a) czy nowo otwierana powierzchnia byla kontraktowana lata temu jako anchor tenant przed rozpoczynaniem budowy centrum handlowego czy tez jej kontraktowanie poprzedza otwarcie sklepu liczac jedynie w tygodniach?
b) dlaczego nie raportuja obecnie sprzedazy LFL - czy bylo jakies wyjasnienie?
Nie mam akcji CCC.
|
48 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
23 października 2025 15:19:01
1. Nowa powierzchnia była kontraktowana w zeszłym i tym roku. Parki handlowe od CCC rozpoczynają wynajem powierzchni i grupa może liczyć na preferencyjne warunki najmu- mówił o tym DM wielokrotnie.
2. DM ma taką brzydką przypadłość, że jak nie ma czym to się nie chwali. Jak nie było lfl w ostatnich sprawozdaniach to oznacza, że pewnie były ujemne.
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
23 października 2025 16:02:53
XTB wyłączył krótką sprzedaż CFD CCC, pytałem się czemu to mi odpisali, że decyzja bizneswa. Słabe to.
|