Kilerus napisał(a):mam pytanie do addisona.Jak cena bedzie dla Ciebie zadowalajaca by zrealizwac zysk czy moze traktujesz ja jako inwestycje dlugoterminowa i aktualne pozimy wcale Cie nie interseuja.Spolka jest mala w porownaniu do konkurenta wiec ma gdzie rosnac.Widze ze intersujesz sie praktycznie tylko MW i Magllanem czy nie jest to za mala dywersyfikacja portfela??
W lutym/marcu jak brałem wyceniałem papier na WK+10/20% jako odroczony zysk.
Skoro spółka od tamtego czasu sporo urosła(tutaj chyba nikt nie zaprzeczy) to chyba normalne, że wycenę też muszę zweryfikować.
Mała dywersyfikacja powiadasz: Odpowiem tak, w portfelu mam kilkanaście spółek, ale akurat MWT i Magellan to spółki, na których forum tutaj zadebiutowałem i tego się trzymam(taka misja-spółki nie mają szerszego zainteresowania). Kiedy kupowałem obie te spółki to nikt nie chciał kupować żadnych spółek na rynku(za większe pieniądze). Ja również!!! bałem się cash ładować. Dlatego w tamtym czasie kupiłem coś na kształt obligacji bo tak wtedy traktowałem kupowanie MWT i MAG, tyle, że wyżej oprocentowane :-)
Np, taka amica, wchodziłem i wychodziłem z niej już kilkanaście razy i za każdym razem wracam drożej. a pierwsze zakupy zrobiłem po 5 z groszami. Ehhh
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):addison napisał(a):Jakby to w skrócie powiedzieć. To wybicie było tylko kwestią czasu(w mojej opinii) :-)
Wydaje mi się, że bardzo dokładnie prześledziłem całą spółkę a także branżę(przeczytałem wiele dokumentów tej spółki od czasu kiedy zadebiutowała na NC) i kto czytał moje posty tutaj i na Magellanie dobrze wie ile ten papier jest wart i jakie zmiany jakościowe właśnie się realizują. Zmiany wręcz geometryczne rdr.
Jest taka książka Grahama: "Inwestowanie w wartość" to jest właśnie ta pozycja.
No wlasnie, zaryzykowalbys (rzad wielkosci) ile wg Ciebie ten papier jest wart? Mozesz podac link do jakiegos wyjasnienia (np. Twojego wpisu) n.t. na czym polegaja te zmiany jakosciowe?
Mialem w MWT z 15% portfela gdy mial przez kilka miesiecy opor na mniej wiecej zloty dziesiec groszy - wtedy moim powodem byl absurdalnie niski C/WK (plus bezpieczenstwo odzyskania wartosci ksiegowej),ale ten powod juz - ku naszej radosci - przestaje istniec wiec sie profilaktycznie (i zgodnie z radami Grahama :) zredukowalem do 10%. No i teraz troche chce sie znowu przyjrzec spolce bo dotad to byla troche taka zakopana inwestycja nad ktora nie trzeba bylo myslec, a teraz widac kilka lepszych inwestycji w sensie Grahama (np. IQP, BBC).
Wiec jesli ktos sie zna, kilka pytan: 1. co u nich w ksiegowosci oznacza przychod, koszt, zysk? Czy dobrze rozumiem ze przychody = splaty dlugow, koszty = wydatki na zakupy dlugow?
2. Zdaje sie ze dostali gdzies linie kredytowa na 10mln i chyba wypuscili jakies obligacje - ile w sumie maja nowego kapitalu na obrot? Jest szansa na wiekszego inwestora ala Lehmans?
Rząd wielkości: Na obecną chwilę szacuję, że papier powinien być wyceniany na 4.5PLN. Pisałem o nowej jakości, RENTOWNOŚĆ. Pisałem już jakiś czas temu(forum: 19 sierpnia 2009 22:48:31), że od III kw spółka wchodzi na nową półkę odnośnie zysku netto. Każdy kto przeczytał raport okresowy półroczny już to widział.
Jeśli chodzi o IQP i BBC to przede wszystkim nie spełniają podstawowego założenia: nie są trwale rentowne(w każdym kwartale).
Co jest przychodami, co kosztami itd, na forum parkietu już to było wyjaśniane, ewentualnie odsyłam do raportu spółki.
Jedna rzecz, którą trzeba wziąć do wyceny to rentowność kapitałów własnych zanotowanych w III kw.(w przeliczeniu na cały rok)
MWT 12.6%
MAG 15.5%
I to MWT goni Magellana w tej kwestii :-)