0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 71
Wysłane:
3 grudnia 2009 10:57:28
przy kursie: 1,95 zł
investkid napisał(a):przy tak niepewnym rynku nie uda nam sie zlapac twardego dna chyba ze poziomy 1,5-2,5 uznasz za ubijanie dna - ale to chyba nie twoja perspektywa czasowa :( pozdro KM zdecydowanie to nie moja perspektywa czasowa :D przyznam, że akurat kupiłem w ostatniej "górce" ale nie interesuje mnie zysk na już... tylko chciałbym mieć nadzieję, że może być tylko lepiej :) Zresztą akcjonariat chyba daje jakąś gwarancje względnej pewności spółki. No a życzenie kilkuset % zysku jak wieszczy investkid, może trochę na wyrost chociaż patrząc na maxima z przeszłości....... :)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-12 Wpisów: 936
Wysłane:
5 grudnia 2009 15:40:07
przy kursie: 2,14 zł
BBICAPNFI zakończył bieżący tydzień 13% wzrostem. Jednak to jego końcówka miała największe znaczenie. W czwartek bykom udało się pokonać SK 200 co było pierwszym sygnałem do zajęcia spekulacyjnej pozycji. Wątpliwości jednak pozostawały duże ponieważ pomimo ogromnego wolumenu pojawił się również długi górny cień. W piątek miała rozstrzygnąć się sprawa ostatecznego kierunku. Początek sesji był optymistyczny a luka hossy dawała pewne zabezpieczenie. Jednak zaraz potem atak niedźwiedzi doprowadził do zakrycia tej luki i sprowadzenia notowań do wsparcia na poziomie 61,8% zniesienia fali wzrostowej, co wprowadziło pewne zamieszanie. Popyt jednak szybko pozbierał szeregi i zaczął solidny marsz w górę zakończony 10% wzrostem. Technicznie sprawa jest już praktycznie przesądzona. Wszystkie ważne średnie kroczące zostały przebite na sporym wolumenie. Co więcej w końcówce sesji byki przeprowadziły kolejny udany atak na poziom 50% zniesienia fibo. Histogram MACD wygenerował silny sygnał kupna a ultimata cały czas podtrzymuje pro wzrostową dywergencję. Jedyny znak zapytania pozostawia kwestia przebicia linii trendu spadkowego. Można poprowadzić trzy takie linie. Pierwsza rozpoczynająca się turkusowym kwadratem prowadzona po maksimach została już przebita. Druga zaznaczona żółtym kwadratem to linia prowadzona od ceny zamknięcia formacji spadającej gwiazdy zaznaczonej granatową elipsą i jest ona najbardziej oddalona od obecnej ceny, lecz jej waga jest bardzo duża ponieważ przebiega ona na psychologicznym poziomie 2,2 zł . Ostatnia półprosta to wewnętrzna linia trendu rozpoczynająca się czerwonym kwadratem, która została właśnie naruszona. Reasumując z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić, że najbliższy tydzień powinien być udany dla akcjonariuszy BBC ponieważ obroty oraz wzrost wygenerowany na ostatnich dwóch sesjach tego tygodnia może być zwiastunem nowego średnioterminowego trendu.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 179
Wysłane:
5 grudnia 2009 18:51:27
morfeusz napisał(a):BBICAPNFI zakończył bieżący tydzień 13% wzrostem. Jednak to jego końcówka miała największe znaczenie. W czwartek bykom udało się pokonać SK 200 co było pierwszym sygnałem do zajęcia spekulacyjnej pozycji .... pojawił się również długi górny cień .... luka hossy dawała pewne zabezpieczenie. Jednak zaraz potem atak niedźwiedzi doprowadził do zakrycia tej luki ... Wszystkie ważne średnie kroczące zostały przebite ... byki przeprowadziły atak na poziom 50% zniesienia fibo. Histogram MACD wygenerował silny sygnał kupna a ultimata cały czas podtrzymuje pro wzrostową dywergencję ... kwestia przebicia linii trendu spadkowego. Można poprowadzić trzy takie linie. Pierwsza rozpoczynająca się turkusowym kwadratem ... Druga zaznaczona żółtym kwadratem to linia prowadzona od ceny zamknięcia formacji spadającej gwiazdy zaznaczonej granatową elipsą ... Ostatnia półprosta to wewnętrzna linia trendu rozpoczynająca się czerwonym kwadratem, która została właśnie naruszona ... Reasumując wzrost wygenerowany na ostatnich dwóch sesjach tego tygodnia może być zwiastunem nowego średnioterminowego trendu. Niesamowite, tez uwazam BBC za swietna inwestycje ale AT to czarna magia dla mnie i z powyzszego nic nie zrozumialem. Ja bym tak ocenil ten tydzien: jakies grube portfele uwazaja ze ponizej 2zl spolka jest tania wiec obronili kurs. Jedyne co z tego wynika to ze jest popyt (czyli i wsparcie) gdzies na 1,8zl. Nie ma powodow uznawac ze to jest poczatek trendu (to znaczy jest powod: spolka jest niedoszacowana, ale nie wiem jak z odbicia w tym tygodniu wnioskowac ze w nastepnym rajd bedzie kontynuowany).
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
5 grudnia 2009 23:21:50
coz jesli rozumiesz naprawde biznes firmy, to AT powinno byc w porownaniu do tego banalne w czwartek po prostu byl duzy obrot - co swiadczy o tym, ze w spolce dzieje sie cos waznego - i mozna to odkryc nie znajac fundamentow - jednak cienie wlasnie nam mowia, ze rynek sie nie zdecydowal, czy jest dobrze. Po piatkowej sesji nie ma juz takiej watpliwsoci, bo jakby zlaczyc czw i pt ze soba to jest mocne odbicie od 1,80 od strony technicznej jest wybicie i na wolumenie i na kursie i na zmiennosci, ciezko o silniejszy sygnal K
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
6 grudnia 2009 00:42:01
Pozwoliłem sobie wstąpić do grona akcjonariuszy. Czwartkowe wybicie było dla mnie przekonujące, a długi górny cień świeczki nie. Ponadto (a właściwie przede wszystkim) fundamentalnie spółka wygląda przyzwoicie. Czekałem z zakupami aż spadkowy trend się tu odwróci i odnoszę wrażenie, że to właśnie teraz.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 179
Wysłane:
7 grudnia 2009 07:07:16
plynacyzrynkiem napisał(a):coz jesli rozumiesz naprawde biznes firmy, to AT powinno byc w porownaniu do tego banalne
Zalezy dla kogo - dla mnie AF to dla mnie cos naturalnego a AT jakos zupelnie nie czuje. Gielde czasami porownuje sie do pokera. W tej poetyce AF to odpowiednik wyliczenia matematycznej szansy ze masz wygrywajaca reke - co jest czysto mechaniczne i banalne. AT to odpowiednik oceniania kart przeciwniow na podstawie licytacji - kto jest agresywny, kto blefuje itd. Dla mnie to jest nieporownanie trudniejsze. plynacyzrynkiem napisał(a): w czwartek po prostu byl duzy obrot - co swiadczy o tym, ze w spolce dzieje sie cos waznego - i mozna to odkryc nie znajac fundamentow
Nie zgadzam sie. Ta spolka ma raczej hmm... oszczedne relacje inwestorskie - nie zdarzylo sie nic ostatnio czego nie byloby wiadomo od dawna. Raczej po dlugotrwalym obsuwaniu sie kursu obudzil sie jakis bogatszy inwestor dla kogo 1,8 bylo tanio a ktory mial tyle gotowki na zakupy (patrz wolumen) ze po 2,xx nie mogl zaczynac zakupow. Wiec jedynym "wydarzeniem" bylo to ze spadl kurs i pojawil sie duzy arkusz zlecen na S po 2zl i nizej. plynacyzrynkiem napisał(a): jednak cienie wlasnie nam mowia, ze rynek sie nie zdecydowal, czy jest dobrze.
zeby jakkolwiek je interpretowac, trzeba znac dynamike - czy cena spadla pod koniec dnia gdy popyt sie zwinal zeby przed korkami do domu zdazyc, czy byl rajd rano ktory pozniej zasypala podaz. No i jaki byl wolumen na gorze "cienia"? O tym analiza morfeusza milczy, (chyba ze te informacje sa ukryte w tym zargonie o fibo, MACD, ultimacie i spadajacych gwiazdach). plynacyzrynkiem napisał(a): bo jakby zlaczyc czw i pt ze soba to jest mocne odbicie od 1,80 od strony technicznej jest wybicie i na wolumenie i na kursie i na zmiennosci, ciezko o silniejszy sygnal K
Zgoda ze jest mocne odbicie. Nie widze dlaczego mialoby byc kontynuowane w krotkim okresie. Przy okazji: co to znaczy "wybicie na zmiennosci"?
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2009 20:31:48
przy kursie: 2,15 zł
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):plynacyzrynkiem napisał(a): jednak cienie wlasnie nam mowia, ze rynek sie nie zdecydowal, czy jest dobrze.
zeby jakkolwiek je interpretowac, trzeba znac dynamike - czy cena spadla pod koniec dnia gdy popyt sie zwinal zeby przed korkami do domu zdazyc, czy byl rajd rano ktory pozniej zasypala podaz. No i jaki byl wolumen na gorze "cienia"? O tym analiza morfeusza milczy, (chyba ze te informacje sa ukryte w tym zargonie o fibo, MACD, ultimacie i spadajacych gwiazdach). Zasadniczo do tego zagadnienia służy wykres "volume at price", niestety na chiwlę obecną nie dysponuję takim. Moim zdaniem nie ważne gdzie w czwartek podaż stała się bardziej aktywna ponieważ w piątek zostało wyznaczone nowe maksimum impulsu...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-10 Wpisów: 82
Wysłane:
9 grudnia 2009 15:22:38
przy kursie: 2,04 zł
Teoretycznie z punktu widzenia AT nastąpiła właśnie korekta po wybiciu i jest to idealny moment do wejścia przed kolejną falą wzrostową. Możliwy zasięg wzrostów to przedział 2,90 - 3,40. Chyba się dzisiaj zdecyduję na zakup ;-)
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2009 15:25:23
przy kursie: 2,04 zł
Rzeczywiscie widac ze poki co poziom 2,04-2,05 jest mocnym wsparciem
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2009 13:10:23
przy kursie: 2,08 zł
Wsparcie 1,95-1,97 zostąło obronione i teraz widać jakiegoś rozjuszonego byka na parkiecie....
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
10 grudnia 2009 13:30:39
morfeusz napisał(a):Wsparcie 1,95-1,97 zostąło obronione i teraz widać jakiegoś rozjuszonego byka na parkiecie.... Dzięki, że mnie postawiłeś na nogi tym postem. To znowu ja się zagapiłem i "kupuj" mi się wciąż klikało.
|
|
Wysłane:
10 grudnia 2009 14:00:13
nocnygracz napisał(a):morfeusz napisał(a):Wsparcie 1,95-1,97 zostąło obronione i teraz widać jakiegoś rozjuszonego byka na parkiecie.... Dzięki, że mnie postawiłeś na nogi tym postem. To znowu ja się zagapiłem i "kupuj" mi się wciąż klikało. lepiej późno niż wcale...:D
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 24
Wysłane:
15 grudnia 2009 13:25:27
przy kursie: 2,03 zł
Ładna walka Podaży z Popytem robi się ciekawie myślę że już niedługo kolejne wybicie wszystko się fajnie rysuje. Proszę o analizy bo wydaje mi się że mozemy mieć w najbliższych dniach niezłe wybicie!!!
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
15 grudnia 2009 13:26:42
Cytat:mozemy mieć w najbliższych dniach niezłe wybicie!!! tylko czy aby na pewno w górę?
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 24
Wysłane:
15 grudnia 2009 15:29:06
Witam
dzisiejszy komunikat bieżący
Akcjonariuszami posiadającymi co najmniej 5% głosów na walnym zgromadzeniu byli: (..) 3) Pioneer Zrównoważony Fundusz Inwestycyjny Otwarty, Pioneer Akcji Polskich Fundusz Inwestycyjny Otwarty, Pioneer Małych i Średnich Spółek Rynku Polskiego Fundusz Inwestycyjny Otwarty Pioneer Stabilnego Wzrostu Fundusz Inwestycyjny Otwarty, – Fundusze zarządzane przez Pioneer Pekao Investment Management S.A. z łączną ilością 2 570 036, co stanowi 9,54% głosów na tym walnym i 4,99% w ogólnej liczbie głosów.
Według ostatniego raportu kwartalnego mieli 2 362 744 akcji
Czyli w dniach 2009-11-16 do 2009-12-15 prawdopodobnie kupili 207.292 akcji
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2010 16:05:22
przy kursie: 1,92 zł
Wygląda na to że to ostatnie dni poziomów poniżej 2 zł . Ktoś kto pilnuje niskiego kursu raczej już niedługo będzie musiał się poddać. Dziś rano widać było cykającą bombę która może eksplodować i wyskoczyć już na stałe ponad 2zł. Pozdrowienia dla wytrwałych będą wynagrodzeni :)
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
5 stycznia 2010 16:08:51
przy kursie: 1,92 zł
jsab1 napisał(a):Wygląda na to że to ostatnie dni poziomów poniżej 2 zł . Ktoś kto pilnuje niskiego kursu raczej już niedługo będzie musiał się poddać. Dziś rano widać było cykającą bombę która może eksplodować i wyskoczyć już na stałe ponad 2zł. Pozdrowienia dla wytrwałych będą wynagrodzeni :) niewidzialna ręka rynku, grubas tudzież "oni". dlaczego niedługo będzie się musiał poddać? EEX
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2010 09:47:57
przy kursie: 1,88 zł
No bo jak wytłumaczyć zjawisko zjazdu po kilku tysiącach akcji kupionych przez kogoś w granicach 1,92-1,96 nagle ktoś puszcza 2, 5 akcji poniżej 1,90 i tak wkoło dobiera i spuszcza tak się dzieje od dłuższego czasu, uważam że niebawem znowu będzie zbieranka do poziomu około 2,15- 2,20 i albo ktoś weźmie ile będzie chciał i cena już nie spadnie albo znowu na małych obrotach zrzucą go i tak wkoło.
Edytowany: 6 stycznia 2010 09:52
|
|
0 Dołączył: 2009-05-16 Wpisów: 8
Wysłane:
6 stycznia 2010 16:39:20
zgadzam się. potrzeba tylko przełamania technicznych oporów i moim zdaniem będziemy mieć długi trend wzrostowy na tym walorze TZK po przełamaniu trwale oporu 1,94 wynosi aż 5,8zł
|
|
0 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 108
Wysłane:
6 stycznia 2010 19:53:05
Witam. Jako stały w uczuciach akcjonariusz ma w pompie przepychanki, wskaźniki mówią za siebie. pozdrawiam
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.