0 Dołączył: 2008-08-07 Wpisów: 244
Wysłane:
18 grudnia 2008 20:06:58
przy kursie: 20,00 zł
Jeden z maklerów powiedział kilka dni temu że w przyszłym roku nie będzie zabardzo w co inwestować jeżeli chodzi o Wig 20 i nie wykluczone że Bioton może być w centrum uwagi jako przyszłościowa spółka biotechnologiczna .
Zobaczymy jak będzie , możliwe że Starak kupi ten Bioton bo tak tanio może już mu sie nie trafić takie kupno.
Do kiedy Starak przesunął decyzje o zakupie Biotonu ? bo tego tak dokładnie nie śledziłem ?
Edytowany: 18 grudnia 2008 20:22
|
|
0 Dołączył: 2008-10-23 Wpisów: 11
Wysłane:
18 grudnia 2008 21:05:16
Na 99% podjęcie decyzji przesunęli na połowę stycznia.
|
|
0 Dołączył: 2008-08-17 Wpisów: 72
Wysłane:
18 grudnia 2008 21:10:12
"Najwczesniej w grudniu". MOim zdaniem spółka ( o ile nie dzieje sie wniej coś naprawdę złego) jest warta dużo, dużo więcej. Cały czas jest celowo dołowana. To tylko pozory, że to zwyczajny trend. Trend jest pilnowany przez osobę funkcyjną. Wszyscy o tym dobrze wiedzą, ale:-$ . Nikt się nie próbuje z nim zmierzyć, bo nie ma szans (w razie czego zaraz jakis komunikacik się znajdzie! - wystarczy, że prezio powie, że nie ma zagrożeń i wszyscy wiedzą, że jest odwrotnie) i w dodatku po co? Lepiej trzymać się znanej prawdy, że trend twoim przyjacielem... Gdzie koniec? Mógłby być już, bo w wezwaniu trzeba by dać cenę ok.40 gr., ale jak będzie "dobrze szło" i nie będzie widać realnych zagrożeń, to ho, ho, ho... Czasem jednak się zdarza, że się przegnie...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
18 grudnia 2008 23:13:59
Jutro na close można zawalczyć o pakiet... Korciło dzisiaj po 0,2 ale waliłem się po łapach przed wciśnięciem "enter"
|
|
0 Dołączył: 2008-10-11 Wpisów: 8
Wysłane:
19 grudnia 2008 10:56:20
przy kursie: 19,00 zł
Tak sobie mysle ze ustawie zlecenie na 18 groszy i jeszcze na 15... Kupic mozna tylko pod korekcyjne odbicie... 50% to mało- jak ktos kupował po 20 groszy i znajdzie sie jakies dobre info swiadczace o tym ze najgorsze ma za soba to spekula doprowadzi kurs kilkaset % (20 groszy kupno, jak wybije na np. 40 groszy to zysku 100%, a na wykresie zaledwie bedzie maly ząbek...) Wiec kupowac i ciut potrzymac... Zbyt cena spółka- jest na ustach kazdego inwestora, kazdy o niej slyszal... a to juz wiele... Czekamy tylko na moment...
|
|
0 Dołączył: 2008-12-18 Wpisów: 2
Wysłane:
19 grudnia 2008 11:30:42
Witam wszystkich, w związku z tym, że jest to mój pierwszy komentarz, postaram się o ostrożność wypowiedzi. Jako, że jestem świerzym inwestorem, a raczej małym pioneczkiem inwestorskim, proszę o nie do końca dosłowne branie mojej wypowiedzi do serca. Przejdźmy jednak do konkretów; Bioton - spółka niedoceniona i to mocno, dla osób o mocnych nerwach i cierpliwości, najbliższe tygodnie, być może dni to spadek i czyste spekulacje, dla kogoś kto chce na tym zarobić, proszę bardzo, oto moja rekomendacja: kup przy cenie 0,18...0,19 i poczekaj dwa tygodnie, zarobisz około 20 - 50%, dla osób o mocnych nerwach, nie lubiących spekulacji ta sama strategia, tylko poczeka rok, może więcej zarobisz kilkaset %. Oczywiście ostrożność jest tutaj kluczem, ustal sobie granicę ile % jesteś w stanie stracić, jeżeli ją przekroczysz - wycofuj się, niezależnie od tego co mówią, bez sentymentu i łezki w oku. Tak samo z górną granicą. Przypomnę tu sytuację: bioton cena za akcję 3,40 - rekomendacje maklerów - kupuj!!! Cena docelowa 3,90..... a dalej wiadomo co było. Pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2008 12:20:11
Freemaan napisał(a): Przypomnę tu sytuację: bioton cena za akcję 3,40 - rekomendacje maklerów - kupuj!!! Cena docelowa 3,90..... a dalej wiadomo co było. Pozdrawiam. Ostatnio czytałem o rekomendacji 0.20 - tytułem uzupełnienia ;)
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2008 13:16:19
KBC Securities rozpoczął wydawanie rekomendacji dla Biotonu od "sprzedaj" PAP 19.12.2008 13:02 Analitycy KBS Securities rozpoczęli wydawanie rekomendacji dla Biotonu od "sprzedaj", wyznaczając cenę docelową akcji na 0,18 zł. Rekomendacja została wydana przy cenie 0,23 zł, a w piątek o godz. 11.12 cena akcji Biotonu na giełdzie wynosiła 0,20 zł.
Analitycy KBC Securities prognozują, że przychody ze sprzedaży Biotonu wyniosą w 2008 roku 312,1 mln zł, a w 2009 roku wzrosną do 581,4 mln zł, zaś strata netto wyniesie w 2008 roku 36,4 mln zł, a w 2009 roku będzie to zysk netto na poziomie 146,6 mln zł
Edytowany: 19 grudnia 2008 13:16
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 grudnia 2008 13:27:53
W wypadku Biotonu akurat wszystkie bez wyjątku wskaźniki wskazują na przewartościowanie. Kompletnie nie ma o co zaczepić ewentualnej pozytywnej rekomendacji. Im spółka niżej tym więcej będzie przyciągać spekuły, ale jej masa jest zbyt wielka, aby nawet średni kapitał był w stanie ją na dłużej podbić.
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2008 14:01:28
Analitycy nie wzieli pod uwage jaka będzie wartość Biotonu jak uda im się wprowadzić na rynek ich patent na nowy lek Int.Beta a to może być tyle warte co obecnie połowa wartości Biotonu. To jest biotechnologia tu trudno wszystko wyceniać na podstawie cyferek doza nieprzewidywalności jest spora podobnie jak w spółkach pszukiwawczo wydobywczych.
Edytowany: 19 grudnia 2008 14:04
|
|
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2008 23:26:48
WatchDog napisał(a):W wypadku Biotonu akurat wszystkie bez wyjątku wskaźniki wskazują na przewartościowanie. Kompletnie nie ma o co zaczepić ewentualnej pozytywnej rekomendacji. Im spółka niżej tym więcej będzie przyciągać spekuły, ale jej masa jest zbyt wielka, aby nawet średni kapitał był w stanie ją na dłużej podbić. Wszystkie? A C/WK? A wycena metodą likwidacyjną?
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2008 23:38:20
Teraz do likwidacji trzeba by przyłożyć znaczne dyskonto. Rynek twierdzi, że około 50%. Wartość księgowa to 1,2 mld zł, ale ja bym z tego zdjął 766 mln "innych wartości niematerialnych" oraz 56 mln zł "wartości firmy". Nie wiem też z głowy, co to są ich "długoterminowe aktywa finansowe". Mówiąc wprost: z tej likwidacji może by się dało uzyskać z 0,5 mld zł. Brałeś kiedyś w czymś takim udział, w licytacji komorniczej, albo sądowej. Bardzo różnie to bywa w praktyce. Wycena giełdowa to jednak dyskonto przyszłych zysków. Po co komu budynki czy maszyny, albo jeszcze gorzej, licencje albo znaki towarowe, gdy nie daje się na tym zarobić. Nie niszczę Biotonu, nie mam po co, staram się tylko szukać powodów dla przeceny i je znajduję. Popatrz sobie na ranking spółek po C/WK (zakładka Analiza spółek). Znajdziesz dziesiątki tańszych, nawet takie poniżej 10 gr za złotówkę kapitału.
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 00:40:58
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. 0,5 mld to całkiem sporo, zwłaszcza, że na razie nic nie słychać o likwidacji... Sama tylko fabryka u Rusa kosztowała 50 mln USD. Dopóki bedzie fabryką insuliny - mniej więcej tyle będzie warta, lub znacznie więcej jesli Rus zechce kupować więcej insuliny. Inna kwestia - tak naprawdę to nie mamy żadnego porównania - nie ma na naszej giełdzie innej fimy farmaceutycznej. Ale czepmy się jeszcze innego watku. Po co Starak interesuje się tym badziewiem? Czy naprawdę tylko rżnie głupa? (Przepraszam za okreslenie, wiadomo kogo.) Czy nie ma za grosz szacunku dla siebie? ... Nigdzie nie pisałem, że niszczysz Bioton.
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2008 00:49:50
Spoko, cool down, piątek wieczór... :blackeye:
Jest czas szukania okazji i łykania cennych firm za bezcen. Każdy szuka w swojej branży, to normalne. Bioton też będzie w swoim czasie okazją, tylko nie dałbym głowy czy już teraz. Na czuja to brałbym coś z nieruchomości. Też bardzo przecenione, a na fundamentach stoi, wręcz dosłownie. Ale to także dlatego, że na lekach się nie znam. Mówią, że jak się trafi to można przez jakiś czas bardzo dużo zarobić.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
20 grudnia 2008 00:56:34
Nie dzielić skóry na niedźwiedziu.Cena z rekomendacji sprzedaj została osiągnięta,co oznacza ni mniej ni więcej,że wtajemniczeni mogą zacząć kupować,bo sprzedali już dawno,jak ławica leszcza lokalny szczyt formowała. Tak działa ta machina.:blackeye: Dziwi mnie,że jeszcze tego nie wiedzą niektórzy... "Fortuna favet fortibus"
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2008 13:26:05
Chciałbym przedstawić pewną historyjke - przypuszczenia może błędne . Pan Star chce kupić Bioton wie dobrze że wyniki ma nędzne w tym roku i nie ma co się specjalnego spodziwać a jednak decyduje sie wstępnie na kupno. Solorz wcześniej kupuje akcje Biotonu 10 % za znacznie wyższą cenę niż jest obecnie ( pomimo trwającej bessy) zapewne nie na piękne oczy pana K tylko musiał coś wiedzieć więcej niż my wiemy, bo wskażniki i analizy wyceny Biotonu znał i zapewne posiada spore grono profesjonalnych doradców.Pan Star miał dokonać kupna akcji Biotonu w listopadzie ale przesunął ten zakup na grudzień styczeń bo podobno bada cały czas firme - coś to długo bada Może nie chce kupić i zrezygnował bo nagle odkrył że to "śmieć" :-# albo Umówił się z panem K że opużnią sprzedaż części Biotonu do połowy stycznia .Nasuwa się pytanie dlaczego ?Sprzedaż Biotonu może być ściśle powiązana z Petrolinvestem i opocją "Kal " - część inwestorów mogła by odebrać sprzedaż Biotonu jako pozyskanie środków na dalsze działanie i wiercenia Petrolinvestu a zarazem na wzrost kursy jego akcji co miało by przełożenie na wyższą średnią akcji z 3 miesięcy czego by zapewne jak narazie nia chciał pan K . W połowie stycznia ma byc znany oficjalny raport na temat zlóż Petrolinvestu i możliwe że sie dowiemy że pan Star kupuje jednak Bioton . Stąd te przeciąganie z podjeciem decyzji kupi czy nie kupi Czas pokaże czy te przypuszczenia są trafione .
Edytowany: 31 grudnia 2008 10:59
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
30 grudnia 2008 20:43:48
Witam Panów! Mam niestety trochę Biotonu,ale mimo to nie zamierzam bronić Spółki.Ktoś napisał,że Bioton jest b.tani,bo ma niski wskaźnik C/WK.Tylko zauważcie,że w przypadku tej Spółki(innych oczywiście też) do owego wskaźnika wlicza się wartość księgową nabytych firm,a w związku z globalną bessą ,obecna wartość wielu spółek Biotonu jest niższa od ceny nabycia,więc ów wskaźnik może wprowadzać inwestorów w błąd.Poza tym są branże,które mogą mieć znacznie wyższy wskaźnik,ale jeśli jest wysoki przyrost zysku netto,to to jest dużo ważniejsze.Jakie to branże?-np.informatyczna,ale przede wszystkim e-commers.Te spółki ciągle mają "wysoki" C/WK,a trzymają się znacznie lepiej od innych branż(np.Asseco,Oponeo,Netmedia,Bankier).Przyczyna główna-to spory wzrost zysków,a w przypadku e-commers,to szczególnie jedna rzecz jest ważna-b.niski udział handlu przez internet w handlu ogółem,tzn.przez internet sprzedaje się zaledwie 1,7% handlu ogółęm,podczas gdy na zach.Europy wyn.10-15%,a w Stanach i Skandynawii 20-25%...!Jak widać potencjał wzrostu rynku e-commers jest bardzo daleki do nasycenia,tak naprawdę moda na zakupy przez internet dopiero zaczyna się rozkręcać,zresztą wystarczy spojrzeć na stałe przyrosty przychodów Netmedii,Oponeo,Gadu-Gadu,Agito,Stereo.pl(te ostatnie mają wejść na giełdę).Choć trzeba tez przyznać,że i w tej branży trafiają się wyjątki-np.przypadek Hoopla.pl,ale wyjątek nie zmienia faktu,że ta nranża rozwija się najszybciej spośród wszystkich notowanych na giełdzie.Pozdrawiam!
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2009 09:24:43
przy kursie: 26,00 zł
Jak narazie pewne ożywienie na Biotonie. Kiedyś musiało nadejść - podobno ktoś na zjeżdzie naukowców biotechnologii powiedział że już ich nowy lek został zatwierdzony a tu komunikatów brak cisza Bioton zawsze miał świetne relacje z inwestorami Swoją drogą jakoś im schodzi z wprowadzeniem tego nowego leku opużnienia są spore ale to też nie gwożdzie i nakrętki .
Edytowany: 6 stycznia 2009 09:30
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
6 stycznia 2009 12:04:17
przy kursie: 26,00 zł
Prosze o spojrzenie w obiektywny sposob: -Jesli komus zalezy na przejeciu firmy o duzych perspektywach , to tez zalezy kolesiowi na zdolowaniu cen wykozystujac do tego odpoiedni moment - bessa tu jest wspanialym momentem -spadek wartosci walut (wiekszosciowy przychod w walutach obcych) sprzyjal spadaniu cen Biotonu -konflikt w prxzekazywaniu rzetelnie info - zawsze mozna opoznic co nieco
Te zjawiska ewidentnie wskazuja ze cena musiala spasc
Z drugiej strony bank ING rekomendowal na gorce kupno akcji biotonu wiedzac przeciez iz waluta obca traci do zlotego (USD, EUR) i wiedzac o problemach biotonu w komunikacji z inwestorami co nie sprzyja wzrostom, oraz marnych wynikach w 2008r
Teraz ten sam Bank rekomenduje sprzedaj na dolku widzac ze : -c/wk= okolo 0,5 , branza\ perspektywistyczna, udzial ma w niej wiele podmiotow dzisalajacych w tej branzy, waluta obca staniala bardzo bardzo - co moze wykozystac bioton do zabezpieczenia sie na caly 2009 rok przed ewentualna korekta, zreszta byla ku temu wielka okazja - wpadka polskich firm na opcjach walutowych czyli wielki popyt na opcje call i placenie majatku za wystawiane opcje put itd
Mysle ze te pare czynnikow powinno wskac przyszla droge cen akcji Bioton Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 104
Wysłane:
7 stycznia 2009 10:27:39
przy kursie: 25,00 zł
www.biotechnologia.pl/biotechn......może to po trosze wyjaśnia ostatnie wzrosty a nie tylko korekta pod spadki bądź też sir Staraka. Szczerze powiedziawszy czytając wszystkie infa na temat tej spółeczki przyprawiają o ból głowy, at na groszówkach można w zasadzie sobie włożyć... :) między bajki, na temat af powiedziano tutaj wszystko. O ile zapotrzebowani na rynek polski nie robi na mnie wrażenia o tyle swiatowy ehhhhh:) Ale co tam niech rośnie !!! W końcu ja też jestem lekko ubrany w Bioton.
|
|