dbwktpjn
Advertisement
PARTNER SERWISU
alexhqey
1 2

Pytania o zlecenia

atreactor
0
Wpisów: 8
Wysłane: 2 stycznia 2009 12:48:55
Witam,
Mam takie pytanie dla upewnienia się (jestem nowy na giełdzie )
Jeżeli bede chciał zakupić 5000 aukcji firmy której obecny kurs
to 0,08pln to zapłacę za nie łącznie 400zł ? [5000*0,08]

I podczas zakupu opcja " Limit ceny: " przykładowo 500pln oznacza że aukcje nie zostaną
zakupione jeżeli kurs wzrośnie i przekroczy 500pln za 5000 aukcji ?

A druga opcja to Limit aktywacji i z tego co wyczytałem limit aktywacji powinienem ustalić na np 0,09pln ?
I to oznacza że jeżeli kurs aukcji wzrośnie do 0,10pln wtedy aukcje nie zostaną zakupione
?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Edytowany: 2 stycznia 2009 13:09

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 stycznia 2009 13:07:46
Witaj i pytaj.

Przeczytaj na początek:
www.stockwatch.pl/edukacja/pos...

gdyż w pytaniu mieszasz różne tematy.

Zasieję w Tobie ziarno wątpliwości:
1. nie ma czegoś takiego jak "obecny kurs". To co widzisz, to kurs ostatniej transakcji. Natomiast to po ile może być następna transakcja (np. Twoja) można jako tako wyczytać ze spreadu.
2. kupowanie i sprzedawanie jest proste. jeśli akceptujesz 8 groszy, wystawiasz zlecenie na 5000 szt. z limitem 8 groszy i załatwione. Chociaż możliwe, że nic nie kupisz, jeśli nie było (i nie będzie) ofert sprzedaży po 8 groszy. Możesz obserwować w notowaniach co się dzieje z Twoim zleceniem. Na pewno system nie pozwoli Ci kupić drożej niż po 8 groszy i więcej niż 5000 szt.
3. aktywacjami w ogóle się nie zajmuj na etapie kupna, natomiast gdy już kupisz, ustaw za ich pośrednictwem stop lossa, o ile masz strategię cięcia strat.
4. zaczynanie od groszówek nie jest roztropne. pojedynczy ruch o 1 grosz od 8 groszy to 12,5%. Niżej - więcej. Czy jesteś w stanie zaakceptować taką stratę?

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 2 stycznia 2009 14:10:16
Ja tylko od siebie dorzucę by zwrócić uwagę na płynność spółki.

Im mniejsza płynność tym większy potrafi być spread.
A to może boleć d'oh!
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

atreactor
0
Wpisów: 8
Wysłane: 3 stycznia 2009 10:53:12
Pytałem tylko dla pewności ale najlepszym sposobem na naukę jest praktyka ; )
Kupiłem już kilka aukcji i wiem jak kupować .
Teraz jeszcze muszę nauczyć sie oceniać spółki - kiedy kupować kiedy sprzedawać .
Wiem że można na tym stracić ,
Jednak inwestuje małe kwoty i głównie to jak na chwile obecną jest zabawa na giełdzie .
Może kiedyś jak z czasem w praktyce podniesie się moje doświadczenie zacznę inwestować poważniej jednak większe sumy to tylko raczej w obligacje .
Pozdrawiam i dzięki za pomoc .

WatchDog
50
Wysłane: 3 stycznia 2009 11:02:48
Powodzenia,
i nie wahaj się pytać. Jest dużo pomocnych ludzi, którzy chętnie Ci pomogą.
Niesłychana jest ta świeżość "pierwszego razu". Chciałbym to jeszcze raz przeżyć, ale na akcjach już nie da rady - może na kontraktach :binky:

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 3 stycznia 2009 11:42:34
WatchDog napisał(a):

3. aktywacjami w ogóle się nie zajmuj na etapie kupna, natomiast gdy już kupisz, ustaw za ich pośrednictwem stop lossa, o ile masz strategię cięcia strat.

Pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze. Nie zgadzam się z Tobą WD. Limit aktywacji to świetne narzędzie. Żeby nie szukać daleko proszę zwrócić uwagę na wykres w wątku Travelplanet. Widzę, że na 35,00 zeta jest silny opór. Domniemywam, że po jego pokonaniu nastąpi szybki odjazd i nawet śledząc notowania na bieżąco mogę się nie załapać na korzystną cenę. Ustawiam zatem K z limitem aktywacji np. 35,01.
Trudność w ustawieniu LA w przypadku mniej płynnych spółek polega na tym, że po pokonaniu oporu 35,00 może nie być transakcji po 35,01 i wówczas moje zlecenie się nie aktywuje. Mało tego, może się zdarzyć, że następne transakcje będą po np 35,50 a jeszcze następne po 34,50 i znowu np 35,20 a moje zlecenie cały czas pozostanie nieaktywne. Reasumując aby uaktywniło się zlecenie z LA musi dokonać się transakcja z ceną równą dokładnie mojemu LA.

WatchDog
50
Wysłane: 3 stycznia 2009 12:08:04
Pełna zgoooooda, ale nie dla początkujących...
Człowiek akceptuje 8 groszy i daj mu troszkę pohandlować, zanim przejdzie na Level 2, czyli podstawianie koszy :)
Całkowicie się zgadzam, tylko chyba nie trzeba przyspieszać edukacji... :binky:

BTW: Orzeł czy Masters?
Edytowany: 3 stycznia 2009 12:14

Pubish
0
Wpisów: 31
Wysłane: 3 stycznia 2009 19:56:14
addi napisał(a):

Trudność w ustawieniu LA w przypadku mniej płynnych spółek polega na tym, że po pokonaniu oporu 35,00 może nie być transakcji po 35,01 i wówczas moje zlecenie się nie aktywuje. Mało tego, może się zdarzyć, że następne transakcje będą po np 35,50 a jeszcze następne po 34,50 i znowu np 35,20 a moje zlecenie cały czas pozostanie nieaktywne. Reasumując aby uaktywniło się zlecenie z LA musi dokonać się transakcja z ceną równą dokładnie mojemu LA.

Hmm, naprawdę tak jest? Czyli stawiając limit aktywacji kupna na to stwierdzone 35,01 MUSI się odbyć jakaś transakcja w tej cenie, żeby zlecenie było aktywne? Nie wystarczy, żeby cena była "równa lub wyższa"? Czasem na najprostszych rzeczach się można wyłożyć.... choć z drugiej strony to trochę bez sensu z punktu widzenia giełdy i maksymalizowania obrotu.

Pozdrawiam!

Marcin

WatchDog
50
Wysłane: 3 stycznia 2009 20:14:17
Może się odbyć w niższej cenie niż 35,01, ale bez transakcji nie będzie notowania, a bez notowania nie uaktywni się zlecenie. Nieważne co jest w arkuszach (no, ważne ale nie dla aktywacji zleceń), musi się kupić/sprzedać przynajmniej jedna akcja żeby się pojawił punkt na wykresie.
Dlatego czasem widzimy nielogiczne transakcje jedną akcją przy braku płynności: ludzie za parę złotych testują, czy nie odpalą jakiegoś pekaca :)

addi
0
Wysłane: 3 stycznia 2009 21:06:37
Pubish napisał(a):

Hmm, naprawdę tak jest? Czyli stawiając limit aktywacji kupna na to stwierdzone 35,01 MUSI się odbyć jakaś transakcja w tej cenie, żeby zlecenie było aktywne? Nie wystarczy, żeby cena była "równa lub wyższa"? Czasem na najprostszych rzeczach się można wyłożyć.... choć z drugiej strony to trochę bez sensu z punktu widzenia giełdy i maksymalizowania obrotu.

Tak jest! Nie należy przy tym mylić LA z ceną realizacji (może być ona inna niż LA).
To o czym piszesz "cena wyższa lub niższa" może być zrealizowane poprzez zlecenie DDM (Do Dyspozycji Maklera) ale niewiele biur oferuje taką usługę. Wadą zleceń DDM jest czas, w którym zlecenie zostanie wprowadzone do arkusza. Jest to wygodne zlecenie w przypadku wyjazdu i braku dostępu do netu ale dochodzi czynnik ludzki i zawsze pozostaje wątpliwość czy aby na pewno makler puści takie zlecenie zgodnie z twoim interesem.

addi
0
Wysłane: 3 stycznia 2009 22:09:48
WatchDog napisał(a):
Pełna zgoooooda, ale nie dla początkujących...
Człowiek akceptuje 8 groszy i daj mu troszkę pohandlować, zanim przejdzie na Level 2, czyli podstawianie koszy :)
Całkowicie się zgadzam, tylko chyba nie trzeba przyspieszać edukacji...

WD szkoda kasy człowieka! Większe szanse na sukces będzie miał kupując kupony toto-lotka. Mam świadomość, że żadne demo nie zastąpi praktyki zdobytej w aktywnym traedingu. Wszystkim początkującym w tym sporcie zalecam rozpoczęcie przygody z papierami PKOBP.
Na bazie dyskusji dot. interaktywnego kursu AT zastanawiam się nad poprowadzeniem takiego kursu w ramach SW właśnie w oparciu o papiery PKOBP. Uważam, że nie jest żadnym problemem puknięcie ponad 50% na tym mule (w skali roku) i to bez względu na to czy mamy hossę czy bessę.
Z drugiej strony przeraża mnie fakt braku elementarnej wiedzy ludzi inwestujących swoje ciężko zarobione pieniądze. W czasach gdy Mewa chodziła 0,01/0,02 powaliło mnie ok. 1500 zleceń stojących z K po 0,01.

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 3 stycznia 2009 22:57:56
addi napisał(a):

mylisz pojecia, twoje zlecenie bedzie aktywne ale to nie znaczy ze sie zrealizuje, transakcja nie musi być po 35,01 patrz pogrubiony tekst

1. Zlecenia maklerskie z warunkiem limitu aktywacji mogą być przekazywane na
giełdę w systemie notowań ciągłych oraz w systemie kursu jednolitego, za
wyjątkiem fazy interwencji i fazy dogrywki.
2. Limit aktywacji musi być równy lub w przypadku zleceń kupna niższy a w
przypadku zleceń sprzedaży wyższy od limitu zlecenia, chyba że zlecenie zawiera
polecenie wykonania po każdej cenie.
3. Z chwilą wprowadzania zlecenia limit aktywacji musi być wyższy (w przypadku
zleceń kupna) bądź niższy (w przypadku zleceń sprzedaży) od kursu ostatniej
transakcji z danej sesji giełdowej, a w przypadku, gdy na danej sesji nie zawarto
żadnej transakcji - od kursu odniesienia dla kursu otwarcia.
4. Aktywacja zleceń maklerskich z warunkiem limitu aktywacji następuje wyłącznie w
trakcie określania kursu otwarcia, kursu zamknięcia, kursu jednolitego lub kursu
określanego w wyniku równoważenia oraz w fazie notowań ciągłych.
5. Zlecenie maklerskie z warunkiem limitu aktywacji podlega aktywacji z chwilą, gdy
kurs otwarcia, kurs zamknięcia, kurs jednolity lub kurs określony w wyniku
równoważenia albo kurs ostatniej transakcji w fazie notowań ciągłych - jest
wyższy lub równy (w przypadku zleceń kupna) albo niższy lub równy (w
przypadku zleceń sprzedaży) od limitu aktywacji.

6. W fazie notowań ciągłych zlecenie maklerskie z warunkiem limitu aktywacji jest
ujawniane z chwilą jego aktywacji.
7. W fazie przed otwarciem (zamknięciem) oraz w trakcie równoważenia rynku
zlecenia maklerskie z warunkiem limitu aktywacji są ujawniane pod warunkiem,
że:a) kurs teoretyczny jest wyższy lub równy (w przypadku zleceń kupna) albo
niższy lub równy (w przypadku zleceń sprzedaży) od limitu aktywacji,
b) limit bądź wolumen tego zlecenia powodują zmianę wartości kursu
teoretycznego, przy czym jeżeli warunek ten zostanie spełniony w stosunku do
więcej niż jednego zlecenia jednocześnie, ujawniane jest wyłącznie zlecenie o
najwyższym priorytecie realizacji.
O kolejności aktywacji zleceń maklerskich z warunkiem limitu aktywacji decyduje
limit aktywacji zlecenia, a w przypadku zleceń z tym samym limitem aktywacji
czas przyjęcia zlecenia na giełdę.
O priorytecie realizacji uaktywnionych zleceń z warunkiem limitu aktywacji
decyduje limit zlecenia lub polecenie wykonania zlecenia po każdej cenie, a w
przypadku zleceń z tym samym limitem ceny lub poleceniem wykonania zlecenia
po każdej cenie czas aktywacji zlecenia.
Realizacja zleceń maklerskich z warunkiem limitu aktywacji po ich aktywacji
następuje zgodnie z zasadami określonymi dla zleceń maklerskich bez limitu
aktywacji, natomiast ich modyfikacja możliwa jest wyłącznie pod warunkiem
podania nowego limitu aktywacji spełniającego zasady określone w ust. 2 i 3. Nie
jest możliwa modyfikacja zlecenia maklerskiego polegająca na usunięciu limitu
aktywacji.
W przypadku ogłoszenia kursu nietransakcyjnego lub wyznaczenia innego, niż
określony zgodnie z zasadami opisanymi w § 132 pkt 2, 3, 4, i 6 Regulaminu
Giełdy kursu odniesienia na następną sesję giełdową, zlecenia maklerskie z
warunkiem limitu aktywacji niższym lub równym (w przypadku zleceń kupna) albo
wyższym lub równym (w przypadku zleceń sprzedaży) od tego kursu, tracą
ważność po zakończeniu w tym dniu fazy przyjmowania zleceń na otwarcie
następnej sesji.
Edytowany: 3 stycznia 2009 23:09

WatchDog
50
Wysłane: 3 stycznia 2009 23:59:58
No proszę, niby same podstawy, po prostu abecadło - a jednak różnica zdań. Podstawy są najważniejsze.

raul07 napisał(a):
5. Zlecenie maklerskie z warunkiem limitu aktywacji podlega aktywacji z chwilą, gdy

To się nie nadaje na kosz, tylko na podłączenie się do trendu (kupno - aktywacja gdy wzrośnie z aktualnego poziomu) ew. na cięcie strat (sprzedaż - aktywacja gdy spadnie z aktualnego poziomu).
Machinalnie napisałem o koszach, sam stosuję do tego zwykłe zlecenia z limitem.

addi
0
Wysłane: 4 stycznia 2009 00:16:25
Nie ukrywam Raul, że zabiłeś mi klina! Mój wywód wynikał z praktyki. Poczytałem trochę w necie i uważam, że problem ... nie jest jednoznaczny! Hi hi, okazuje się, że czym innym jest przyjęcie zlecenia przez Warset a czym innym aktywacja zlecenia. Podaj proszę źródło wklejonej informacji. Dzisiaj już jestem trochę zmęczony ale z pewnością nie odpuszczę tematu. Gdybyś znalazł czas jestem ciekaw Twojej interpretacji informacji dotyczących tematu a zawartych na stronach DM Bossa i DM Millenium?

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 4 stycznia 2009 01:08:03
moim zdaniem najlepiej szukac u zródła - polecam szczególowe zasady obrotu giełdowego, i to nie tylko czesc dotyczaca zlecen
www.gpw.pl/zrodla/ogieldzie/re...

karoldvl
0
Wpisów: 167
Wysłane: 4 stycznia 2009 10:33:21
Dlatego np. w DM BOŚ proponują automatyczne DDM-y. Aktywują się tylko przy rzeczywistych transakcjach, ale są trochę wolniejsze.
Edytowany: 4 stycznia 2009 10:33

Pubish
0
Wpisów: 31
Wysłane: 4 stycznia 2009 13:39:02
raul07 napisał(a):

Czyli jednak moje wątpliwości nie były bezpodstawne. :) Bo przecież, gdyby zlecenie LA aktywowało się TYLKO po transakcji w cenie równej limitowi, wszelkie stoplossy byłyby połowicznie skuteczn (vide -> kupno po 10,00; ustawienie stop loss na 8,99; następna sesja, transakcje 9,50; 9,01; 8,98; stop loss się nie aktywuje a kurs leci dalej).

A DDM to widzę inna bajka, mnie takie luksusy nie są znane i dostępne ;)

vega_pl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 23 stycznia 2009 01:13:46
Mam pytanie o wielkość minimalną. W jakich sytuacjach stosowanie tego ma sens ?
Przez lata składałem zlecenia telefonicznie i z limitami takimi że wchodziło całe. Teraz w necie odrzucenie takiego zlecenia przez system deczko mnie zaskoczyło, no ale po przemyśleniu wyszło mi że taki mechanizm faktycznie musi być.
Koszty prowizji to rzecz wtórna, ale po co zbierać takie śmieciowe pozycje i jeszcze czuć przymus dokupienia papieru w przyszłości.
A tak w ogóle, to czy takie zlecenie zostaje odrzucone dopiero w momencie nie zrealizowania transakcji, czy od razu po złożeniu ? Zakładam pierwszy wariant, ale nawet wtedy jakiś delikwent wywali mi je z arkusza łaskawie chcąc mi odsprzedać parę akcji. Za cholerę nie wiem jak kupować niepłynne papiery, strzelać zlecenia z WM w nadziei na wielkość ukrytą czy ciułać całą sesję po kilkadziesiąt akcji ?
Dziś przez całą dobę naciurkałem 60 Elektrotimów. Qźwa że ludziom się tak chciało, mniej więcej po cenie rynkowej czyli bez wpływu na kurs, polowania na stopy czy innych "numerów" na których się nie znam.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 24 stycznia 2009 17:24:08
Bardzo rzadki typ zlecenia.To chyba na niepłynne papiery,jak ktos chce sprzedać dużo(wszystko) w jeden dzień.Sprzedawanie przykładowo 1000szt po 10 dziennie oznaczałoby,że zarabia tylko broker,od każdej dziennej transakcji naliczy prowizję.
Niepłynne papiery też za bardzo nie mają sensu:angry3: .A co jak wejdą na listę alertówd'oh! .Dzisiaj ty uwalniasz kogoś od niepłynnego gniota,a jutro będziesz na jego miejscu.Czy warto?!
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 24 stycznia 2009 17:25

vega_pl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 24 stycznia 2009 18:01:56
Ano jest to ryzykowna zabawa, ale powiedzmy sporadycznie, z przekonaniem (o ile to teraz możliwe) i na dłużej możnaby zaszaleć. Czasem wykres tak w oko wpada że trudno się oprzeć, nawet biorąc pod uwagę że oddaje raczej stan ducha trzech miśków którzy jeszcze na papierze żyją.
Inna sprawa że mam wrażenie że takie papiery potrafią się dzięki spreadowi czasem nieźle bronić w chwili gdy na płynnych pesymizm przechodzi w lawinę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,541 sek.

kadvntzr
gqczskxj
vunuhmum
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zpbkgsdq
gpjpleaq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat