umpuglkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
qbavzsed

Koniec Bessy ???

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 1 stycznia 2009 18:44:31
"Koniec Bessy bedzie tak nieprawdopodobny jak koniec Hossy " d'oh! d'oh! d'oh!

Witam wszystkich w Nowym Roku .
Słowa które cytuje w poczatku skłoniły mnie do przemyslen nad koncem Bessy która dla wiekszosći pewnie jeszcze sporo potrfa ( sam czesto też tak mysle ).

Słyszałem opinie takie ,ze jeszcze bedziemy testowali nowe minima na Wigu 20 oraz nawet tak skrajne ,ze spadniemy w okolice 1000 pkt ( wszystko mozliwe ). Tylko pragne zauważyc ,ze ten scenariusz może sie wcale nie sprawdzić gdyż jesli idąc z zasadą ,ze giełda wyprzedza przyszłosc to być może już dołek spowolnienia gospodarczego w gospodarkach swiatowych zobaczymy w 2 kw 2009 r. Co by oznaczało ,ze jesli tak by było to już wcale giełdy nie bedą zbyt mocno spadały. Nasuwa mi sie tu obserwacja początka spadków na giełdach ( Poczatek Bessy jak sie pózniej okazało ) które były już w lipcu 2007 . Prosze zauważyć ,ze wtedy jeszcze w wielu krajach nie było widać żadnego spowolnienia , wręcz przeciwnie Niemcy pokazywały spadek bezrobocia . Ale giełdy jednak już spadały , w naszej gospodarce spowolnienie w wynikch dopiero od połowy 2008 roku zaczeło sie pojawiać . Mimo to już giełda spadała od blisko roku . Podsumowując ,wcale moze nie być tak zle jak wielu sądzi i być może dane z USA o nowych bezrobotnych które mocno spadły w minionym tygodniu to tylko przypadek, to nadal twierdze ,że - Koniec Bessy bedzie tak nieprawdopodony jak koniec Hossy .

Pozdrawiam !Boo hoo!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 stycznia 2009 19:05:17
Było nie było, nasze indeksy skonsolidowały się od dwóch i pół miesiąca, ale czy tam się dopatrywać chorągiewki, czy czegoś innego, to już ja nie wiem.
Jest za to dla mnie oczywiste, że polskie akcje nie są tanie. Już patrząc przez pryzmat wyników październik 2007-wrzesień 2008, średnia C/Z dla szerokiego rynku jest ponad 8. Najbardziej ważą w tym oczywiście duże spółki, gdzie wskazałbym na C/WK dla WIG20 ciągle powyżej 1.
Pytanie, jak daleko do końca kryzysu. Jeśli rok do dwóch, giełdy powinny to poczuć najpóźniej w II kwartale i zacząć rosnąć, podczas gdy w gospodarce jeszcze będzie jakiś czas źle. Ale może być tak, że podnoszenie się realnej gospodarki z kryzysu (czyli produkcja, konsumpcja, zadłużanie) potrwa dłużej, wtedy i na giełdzie jeszcze poczekamy.

Wiadomo, czego życzę na Nowy Rok. Serdecznie.

DEX
DEX
0
Wysłane: 1 stycznia 2009 19:33:57
A to oznacza ,ze poczatek Hossy powinien sie zacząc w momencie jak nadal bedziemy otrzymywali złe dane , ale dajace nadzieje ,ze już gorzej byc nie może . d'oh!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 stycznia 2009 19:43:18
Z wchodzeniem na dłużej poczekałbym jednak, aż się uformuje trend.
Sygnał da duży kapitał, a taki wchodzi tylko w duże spółki. U nas są to banki, paliwa, surowce. Trzy zwichnięte branże.

Czytałem gdzieś, że w USA ilość gotówki w obiegu jest rekordowa od dziesiątków lat. A do tego jeszcze drukują pieniądze pomocowe. To w końcu zacznie trafiać na giełdę. Obecnie nie spieszy mi się na rynek dopóki nie obierze kierunku, a i tak czeka nas jeszcze duża zmienność.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 1 stycznia 2009 19:51:25
Koniec spadków bynajmniej nie musi oznaczać automatycznie początku wzrostów.
Ja się raczej przygotowuję na wahania w określonym zakresie.
A jak się jednak jakiś trend podłapie, to super.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 1 stycznia 2009 21:29:27
Mnie również wydaje się, że teraz raczej nadszedł czas wahań. Co miało już spaść, spadło i to drastycznie. Granica 1000pkt? Ostatnio dużo osób wymienia tą barierę, cholera to byłaby dopiero katastrofa... Powiedziałbym niemożliwe ale teraz takie słowo nie istnieje.

Oczywiście Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku:albino:
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!
Edytowany: 1 stycznia 2009 21:31

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 2 stycznia 2009 00:44:03
Nie wiem chyba przeczulony jestem, ale ten Jons działa tak na czaszkę i tak mi wygląda na poważne wykupienie, więc nie bardzo wiem co o tym myśleć jeszcze. Więc tak siedzę i dumam dumam dumam i czekam kiedy ta korekta się zacznie.............

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 2 stycznia 2009 14:44:28
DEX napisał(a):
"Koniec Bessy bedzie tak nieprawdopodobny jak koniec Hossy " d'oh! d'oh! d'oh!

Pozdrawiam !Boo hoo!

thumbup j.w.
1000 pkt na Wig20 przy takim wyprzedaniu jak obecnie jest nierealny TERAZ.Co nie znaczy,że niemożliwy PÓŹNIEJ.Wystarczy tylko,że sytuacja makro w drugiej połowie roku nie zacznie się poprawiać,i recesja się rozłoży na lata...sad1
Tak czy siak ,ruchy korekcyjne będą.Zwrócę szczególną uwagę na TVN,BIOTON i Miedź.

DOBREGO ROKU :tweety:
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 3 stycznia 2009 12:36

DEX
DEX
0
Wysłane: 4 stycznia 2009 20:09:02
USA pieknie pociągneło w 3 dni blisko 7 % to jak na kryzys całkiem niezle !!!! hi hi
Czytałem ,ze własnie w Bessie są najmocniejsze odbicia wiec może to tylko przystanek w spadkach , choć kto wie....d'oh!
Wróciłem teraz do ponownego czytania ksiązki Grahama " Inteligentny Inwestor " oj ile tam prawdy i reguł które po tylu latach nadal obowiązują !!!! :-$

szooler
0
Wysłane: 4 stycznia 2009 20:16:34
To rzuć Dex jakąś złotą myślą,czymś co Cię w lekturze zadziwiło,zafascynowało?Jakaś prawda o nas samych?
"Fortuna favet fortibus"

DEX
DEX
0
Wysłane: 4 stycznia 2009 20:44:15
O optymizmie który sprawia ,ze nawet bardzo doswiadczeni inwestorzy są skłonni kupowac akcjie po bardzo wysokich cenach . Wierząc ,ze zyski danej firmy mogą rosnąc w nieskonczonosć . I o skutkach takich inwestycji , które jak sie pózniej okazywało prawie zawsze mocno karciły wielu inwestorów .O tym ,ze wiele wspaniałych na pozór firm ze swietlaną przyszłoscią potrafiło nagle pokazywać nie tylko spadek zysków ale nagłe straty.

Ps : bardzo do tego przykładu z naszego rynku pasuje mi Trakcjia która przez bardzo wielu analityków uznawana jest za jedną z pereł przyszłej hossy. Tylko byc może niektórzy zapominają ,ze czesto własnie te swietne wyniki są już dawno w dużej mierze w cenach .
Ale na te tematy to niech lepiej WD sie wypowiada - ja sie cały czas ucze ! d'oh!

szooler
0
Wysłane: 4 stycznia 2009 20:54:54
Tak.A o obecnie o manii sprzedawania papierów po niskich cenach,poniżej ich wartości godziwej ,bezkrytycznej akceptacji coraz niższych poziomów cenowych i przeświadczeniu,że w grupie najbezpieczniej.To znaczy,skoro wywalają wszyscy,to ja nie mogę być gorszy,bo zostanę ubrany,na górce,na nie wiadomo jak długo,może nawet lata.
Obecnie większość notowanych na GPW spółek ma wskażnik ceny do wart. księgowej poniżej 1.Niektóre grubo poniżej :angry1:
edit.ten pesymizm też chyba jest przesadny ;)
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 4 stycznia 2009 21:11

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,285 sek.

bngasplm
tqcyjoje
qrpicscz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
flkvwhle
mrgvoutt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat