PARTNER SERWISU
nborwhjx
3 4 5 6

Generator prostych sygnałów: jakich?

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 24 listopada 2008 23:50:08
No szkoda, że nie ma płynności i krótkiej sprzedaży, bo dodałbyś tylko siłę trendu i na tych Twoich kroczących poziomach jeździł w obie strony.
Próbowałeś używać Parabolica do tych kroczących SL? (a może właśnie używasz?) Oczywiście nie teraz, przy trendach tylko.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 25 listopada 2008 17:44:57
Po dzisiejszej sesji:
TVN K=11,51 SL=12,02 zrealizowane (+4,43%)
MSX K=1,93 SL=1,92
Midas K=4,45 SL=4,09

addi
0
Wysłane: 26 listopada 2008 18:04:08
Po dzisiejszej sesji:
MSX K=1,93 SL=1,95
Midas K=4,45 SL=4,09 zrealizowane (-8,09%)

addi
0
Wysłane: 27 listopada 2008 17:02:35
Po dzisiejszej sesji:
MSX K=1,93 SL=1,98

addi
0
Wysłane: 1 grudnia 2008 08:50:46
Po piątkowej sesji:
MSX K=1,93 SL=2,00

addi
0
Wysłane: 1 grudnia 2008 16:59:22
Po dzisiejszej sesji:
MSX K=1,93 SL=2,00 zrealizowane (+3,63%)
Wynik w okolicach zera. Trochę niefortunne było ustawienie stopa na TVN, gdyby konsekwentnie ustawiać pod świeczką wynik byłby +11,12%.

Vigokumak
0
Wpisów: 11
Wysłane: 9 stycznia 2009 14:50:46
Snake napisał(a):
jeszcze do propozycji C).... opiera ci tylko na jednym wskaźniku (DMI) i proponuję to skonstruować następująco:
1. Sprawdzenie, czy DM+ > DM-
2. Jeżeli tak, to sprawdzenie, czy ADX jest większy niż 15
3. Jeżeli tak, to sprawdzenie, czy ADX jest rosnący

W dniu spełnienia się tych warunków mamy w miarę pewny (choć opóźniony) sygnał. Niektórzy dodają do tego warunek większego High w dniu następnym niż w dniu sygnału, ale to chyba już za wiele...

Mam pytanie, która z podanych metod jest najszybsza, tzn w miarę wcześnie daje sygnał wejścia w pozycję. Pozdr.

Snake
0
Wysłane: 9 stycznia 2009 16:12:09
Chyba nie rozumiem pytania... Mają być spełnione wszystkie trzy warunki, tak więc jest to jedna "metoda"...
A nawet nie metoda, tylko propozycja interpretacji sygnałów wysyłanych przez jeden tylko wskaźnik (DMI).
Z pewnością niewystarczająca samodzielnie.

Jeśli poszukujesz czegoś szybkiego, to sposób yarola (ten z min. 100 trans. dziennie, C>H i SL) jest bardzo szybki. Trzeba codziennie stawiać zlecenia.

W "generatorze prostych sygnałów" miały być wymieniane spółki pod obserwację raczej, z sytuacją techniczną nie tyle dobrą, co stabilną po prostu - takie przyjąłem założenie, więc żadna z moich propozycji nie była szybka. Umyślnie.

pozdrawiam również

Vigokumak
0
Wysłane: 9 stycznia 2009 16:52:35
Zadałem to pytanie, ponieważ napisałeś w swoim poście"W dniu spełnienia się tych warunków mamy w miarę pewny (choć opóźniony) sygnał. " Miałem, na myśli to czy , któraś z przedstawionych przez Ciebie propozycji daje sygnał wcześniej, może rzeczywiście szybciej to złe słowo".
Wczoraj pokusiłem się i zgodnie z Twoją propozycją interpretacji sygnałów wysyłanych przez jeden tylko wskaźnik (DMI) przejrzałem spółki mwig40.warunki sepłniały:BUDIMEX, ECHO, GANT, GRAJEWO, HANDLOWY, KOPEX, KREDYTB, LC CORP, MMPPL, MOSTOSTALEXP, NETIA.
W góre poszły:MMPPL+3,38%; BUDIMEX 1,01%; NETIA 5,31%; GRAJEWO 0,76%.
A więc skuteczność niezbyt imponująca: 11/4
Też skłaniam sie ku sugestii, że sam DMI nie wystrarczy i nie chce się mądrować, bo dopiero zaczynam edukację w tej dziedzinie, czy mógł byś coś podpowiedzieć lub zasugerować

Snake
0
Wysłane: 9 stycznia 2009 17:12:46
??? !!! ???

echo, gant, grajewo, handlowy, kopex, kredytb, lccorp, mmppl i mostalexp - wszędzie ADX malejący
dodatkowo gant i mostalexp i jeszcze parę - adx poniżej 15
dodatkowo przynajmniej jeden z nich przy negatywnym DMI...

Warunki spełniały jedynie BUDIMEX (+1,01%) i NETIA (+5,31%). Przy takim rynku jak dziś, według mnie skuteczność znakomita.

ps. grajewo też na malejącym i to przy negatywnym sygnale
Edytowany: 9 stycznia 2009 17:22

Vigokumak
0
Wysłane: 9 stycznia 2009 19:11:41
Przeżyłem mały szok.
Posługiwalem się wykresem DMI zgodnie z zasadami: Dwie podstawowe linie, zwane DI+ (zielona linia) oraz DI- (pomarańczowa linia), służą odpowiednio do prezentacji pozytywnych i negatywnych ruchów instrumentu. Trzecia linia, średnia ADX (niebieska linia), mierzy siłę rynku - wskazuje czy rynek jest w trendzie zwyżkującym, zniżkującym lub czy trend jest chaotyczny i nieokreślony.
Odczytywałem pozycję linni adx w przypadku Ganta wartość ma dwadzieścia parę(?).
wszystkie wartości DMI są dodatnie mam na myśli wartość podawaną obok indeksu DMI [wartość] na wykresie.
Chyba, że chodzi o coś innego.
Tak jak napisałem uczę się i każda lekcja jest mi pomocna

Vigokumak
0
Wysłane: 9 stycznia 2009 21:59:39
Vigokumak napisał(a):
Przeżyłem mały szok.
Posługiwalem się wykresem DMI zgodnie z zasadami: Dwie podstawowe linie, zwane DI+ (zielona linia) oraz DI- (pomarańczowa linia), służą odpowiednio do prezentacji pozytywnych i negatywnych ruchów instrumentu. Trzecia linia, średnia ADX (niebieska linia), mierzy siłę rynku - wskazuje czy rynek jest w trendzie zwyżkującym, zniżkującym lub czy trend jest chaotyczny i nieokreślony.
Odczytywałem pozycję linni adx w przypadku Ganta wartość ma dwadzieścia parę(?).
wszystkie wartości DMI są dodatnie mam na myśli wartość podawaną obok indeksu DMI [wartość] na wykresie.

Doszedłem do tego gdzie popełniłem błąd: zasugerowałem sie opisem kolorów z innej encyklopedii AT, u mnie wygląda to trochę inaczej.
Nadal jednak nie rozumiem określenia ujemnego DMI
dzięki za sprawdzenie poprawności mojej weryfikacji spółek.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 stycznia 2009 22:24:47
Vigokumak napisał(a):
Vigokumak napisał(a):
Przeżyłem mały szok.

Doszedłem do tego gdzie popełniłem błąd: zasugerowałem sie opisem kolorów z innej encyklopedii AT, u mnie wygląda to trochę inaczej.
Nadal jednak nie rozumiem określenia ujemnego DMI
dzięki za sprawdzenie poprawności mojej weryfikacji spółek.

NEGATYWNEGO DMI.... TZN takiego gdzie linia DI- jest wyżej niż DI+

Snake
0
Wysłane: 9 stycznia 2009 22:55:12
anty_teresa napisał(a):

Tak właśnie, czyli gdy ostatnio "świeczki idą raczej w dół, niż w górę" (przewaga L<L nad H>H).

A od siebie dodam jeszcze tyle, że sprawdzanie skuteczności taktyk (w szczególności tych próbujących załapać się na trend, a nie na odbicie) po jednym dniu wprowadza tylko w błąd. Zaczekaj 2-3 tygodnie. Albo cofnij się do wcześniejszych dni, żeby sprawdzić, jak działało.

Podana interpretacja jest moja, a jak szukasz bardziej oficjalnej i szybszej, to proszę:
W dniu następującym po otrzymaniu sygnału kupna musi być sprawdzony warunek C>H (kurs musi wyjść ponad wczorajszą świeczką). Zauważ, że zgadza się to też z próbami yarola. Sygnał jest tym pewniejszy, im dłużej wcześniej ADX przebywał poniżej wartości 20. Ważne jest też to, czy sygnał przychodził w sytuacji przecięcia się linii DMI nad czy też pod linią ADX.

Według mnie to słaba interpretacja - ale ja jestem tylko snake, a nie giełdowy guru od almanachów.

Vigokumak
0
Wysłane: 10 stycznia 2009 11:46:12
Snake napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Tak właśnie, czyli gdy ostatnio "świeczki idą raczej w dół, niż w górę" (przewaga L<L nad H>H).

A od siebie dodam jeszcze tyle, że sprawdzanie skuteczności taktyk (w szczególności tych próbujących załapać się na trend, a nie na odbicie) po jednym dniu wprowadza tylko w błąd. Zaczekaj 2-3 tygodnie. Albo cofnij się do wcześniejszych dni, żeby sprawdzić, jak działało.

Podana interpretacja jest moja, a jak szukasz bardziej oficjalnej i szybszej, to proszę:
W dniu następującym po otrzymaniu sygnału kupna musi być sprawdzony warunek C>H (kurs musi wyjść ponad wczorajszą świeczką). Zauważ, że zgadza się to też z próbami yarola. Sygnał jest tym pewniejszy, im dłużej wcześniej ADX przebywał poniżej wartości 20. Ważne jest też to, czy sygnał przychodził w sytuacji przecięcia się linii DMI nad czy też pod linią ADX.

Według mnie to słaba interpretacja - ale ja jestem tylko snake, a nie giełdowy guru od almanachów.

Czyli dodając warunek dzisiejsza C>wczorajsze H i ustawiając zlecenie kupna na kwocie wczorajsze H + jakiś% można ewentualnie wejść w spółkę.
Mam dwa pytania
1. Kilka postów wcześniej nadmieniłeś o tym, że do tej "metody" należałoby dodać jakiś dodatkowy wskaźnik potwierdzający sygnał . Co być proponował?
2. Kwestia wyjścia z spółki bazując na DMI. Encyklopedia AT podaje:"...zaś dobrym sygnałem do sprzedaży jest sytuacja, gdy linia DI+ przecina od góry linię DI-. ..Warto też zwrócić uwagę na położenie punktu przecięcia względem linii ADX. Mocnym sygnałem do sprzedaży jest sytuacja w której linia DI+ przecina od góry linie DI- i jednocześnie wartości obu (DI+ i DI-) są mniejsze od wartości ADX ( DI+ < DI- < ADX )." Czy coś jeszcze należy mieć na uwadze ( potwierdzenie innym wskaźnikiem?)

W piątek 09-01-2009 wygenerował się sygnał na CCC i MMPPL, blob3 przyjrzę się tym spółkom w okresie najbliższych 3 tygodni czyli do 30 stycznia.
Szczegóły oczywiście przedstawię na forum
Edytowany: 10 stycznia 2009 15:06

Snake
0
Wysłane: 10 stycznia 2009 16:30:12
Zacznę od końca. CCC nie będę komentował, bo tu akurat jestem od paru dni bardzo nieobiektywny ;)
Z MMPPL niestety tylko się zawiedziesz. Zauważ, proszę jedną rzecz: tak naprawdę "sygnał" wygenerował się 1. grudnia przy cenie 6,74 a teraz kosztuje 7,65 - co oznacza, że już jesteś 13,50% do tyłu względem tych "techników" - sprawdź sam.

Teraz kwestia sprzedaży: większość wskaźników konstrukcji Wildera (w tym ADX) polega na ciągłym przebywaniu na rynku, co oznacza, że akcji nie sprzedajesz nigdy, a tylko odwracasz pozycję (bierzesz krótką sprzedaż). W praktyce powinno to wyglądać tak, że jeśli kupiłeś 100 akcji, a DMI, RSI lub Parabolic generuje sygnał "S", to sprzedajesz 200 akcji (czyli po prostu bierzesz 100 na short). Niestety nasi "analitycy" o tym zapominają i z uporem maniaka sprzedają tylko 100 akcji - czyli po naszemu: zamykają pozycję. To nie może działać i to nie działa. Z tego też powodu ja używam innych narzędzi do sprzedaży akcji (zamykania pozycji), ale o tym za chwilę.

Samo DMI jest wskaźnikiem wbrew pozorom dość czułym i moim zdaniem potrzebuje nie tyle potwierdzenia sygnału, co raczej określenia warunków wstępnych, preselekcji, bazy. Jakieś proste narzędzie, do określenia głównego trendu: to może być np. jakaś średnia, to może być TRIX, RVI, MACD nawet, może coś z Eldera, albo jakiś inny sposób ujrzenia wykresu w szerszej skali (choćby spoglądanie na wykresy w układzie tygodniowym), albo jeszcze lepiej: w miarę stabilna sytuacja fundamentalna spółki - nie będę konkretyzował, bo tu już chyba w budowę systemów wchodzimy. W każdym razie chodzi o to, aby nie wchodzić w szerszy, mocny trend spadkowy.

Przy stosowaniu zasady C>H nie musisz mieć jakiegoś innowatorskiego potwierdzenia sygnału (acha, wystarczy że kurs wyjdzie choćby grosz powyżej H, niekoniecznie jakiś %) - a jeśli chcesz koniecznie, to do wyboru masz całe mnóstwo szybszych niż DMI instrumentów: STS, %R, a choćby i ROC. Ale nie spodziewaj się teraz podawania przeze mnie jakichś określonych poziomów. To już sam musisz prześledzić, co z czym Ci najlepiej współgra, jaka taktyka najlepiej Ci odpowiada. Od tego są wykresy i dane historyczne.

A teraz sprzedaż: u mnie wynika z analizy porównawczej i zarządzania pozycją, tak więc to zupełnie inna bajka. Nie potrafię napisać "sprzedaję, gdy DMI pokaże sygnał sprzedaży", bo tak nie jest. Zazwyczaj wcześniej, ale zależy to od zbyt wielu czynników (chociażby od aktualnej liczby i wielkości otwartych pozycji). Ale zgadzam się z tym, że jeśli -DM jest wyżej niż +DM to nieszczególnie dobra sytuacja - zwłaszcza, gdy ADX ma wysoką wartość (powyżej i dużo powyżej 20).

Pewnie oczekiwałeś lepszych konkretów. Wejdź tu: http://www.atinwestor.pl
Niestety nie ma lekko: "weź to, dodaj tamto i zarabiaj". Tak to nie działa, tu trzeba kombinować, jak koń pod górę.

Mincus
0
Wpisów: 16
Wysłane: 26 marca 2009 17:52:58
Probowałem coś zrozumieć i niestety nic nie zrozumiałem. Dyskusja niczego mnie nie nauczyła. Widzę ,że efektywnośc proponowanych metod też b. mała. Inicjator stworzenia systemu nie kontynuluje - zrozumiał ,że nie nadąża lub że nie warto.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 marca 2009 18:19:20
...albo jest zajęty czymś innym.
z dobrym systemem zawsze będzie czas zarobić na giełdzie.
więc można na konto tych zarobków już dzisiaj otworzyć flaszkę i świętować occasion7

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 26 marca 2009 20:41:41
Z dobrym systemem jest jak z pisaniem wierszy, piszę się go w pięć minut ale tworzy latami.
A Snake zdaje się jakieś problemy z netem miał albo ma.
Edytowany: 26 marca 2009 20:42

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 16 maja 2009 16:02:27
Właśnie założyłem sobie konto na Waszym portalu m.in po to by napisać - dzięki za ten wątek i podobne. Od 1.5 roku próbuje tworzyć taki system (ułatwiający podejmowanie decyzji). Myślę że zostanę stałym czytelnikiem.
Pozdrawiam.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,391 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat