PARTNER SERWISU
sungnphe
8 9 10 11 12
TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 24 lutego 2010 19:52:24 przy kursie: 1,06 zł
Za bardzo się ekscytujesz kolego...
Jak już pisałem wcześniej, o wzrostach możemy zapomnieć jeśli nie pojawi się chętny inwestor lub sam Krawczyk nie zwiększy stanu posiadania.
Jest zbyt duża niechęć do spółki i wcale się nie dziwię. Zarżnięto kurę znoszącą złote jaja i to na oczach ludu. Zarżnięto w sposób najbardziej brutalny jaki można było wymyślić. Wszyscy kochali tę kurę. Ufali jej i szli za jej gdakaniem. Nikt się tego nie spodziewał i pewnie do dziś nie mogą zrozumieć dlaczego? Ja też nie mogę... Dlaczego zrobiono to w okresie kiedy firma osiągnęła największe przychody w historii? Dlaczego nie zrobiono tego 3 miesiące później?
Krawczyki prowadzili cały mecz i w ostatniej sekundzie padł gol samobójczy... Jak to napisano wcześniej, strzelili sobie w kolano. W drugie też.
I teraz trzeba się zastanowić... Kto kupi dzisiaj te akcje? Kto kupi akcje widząc, że zima się kończy? Ktoś pisze, że przychody za luty zbliżone do tych ze stycznia. Jeśli połowę osiągną będzie dobrze, bo przecież luty o wiele cieplejszy mieliśmy... Piszą, że marzec też podobny, bo sezon grzewczy u plantatorów. Ale co? Będą szklarnie ogrzewać? Ile rolnicy są w stanie odebrać tego węgla? Ile węgla spalą na ogrzewanie szklarni i tuneli w marcu/kwietniu gdzie temperatura nawet w nocy rzadko spada poniżej zera?
Jak już napisano wcześniej strzelili sobie w kolana ale z dużego kalibru, odrywając obie nogi.
Państwo Krawczyk nawet nie spodziewali się, że tak drastycznie spadnie zaufanie do spółki. Cały czas starali się bombardować rynek świetnymi informacjami. Informacje te były świetne, zgadza się. Były wręcz wyśmienite ale tych akcjonariuszy, którzy zaufali złotej kurce już nie ma.
Mieli niesamowity akcjonariat. Mogli przenosić góry ale potknęli się i uniesiona góra spadła na kolejne wzniesienie, tworząc jeszcze wyższy wierzchołek... Nie do przeskoczenia zdaje się.
Jestem pewien, że do dziś żałują tego co się stało i gdyby mogli czas by cofnęli... Jeśli nie żałują znaczy, że coś tu zacznie śmierdzieć jeszcze bardziej niż obecnie.
Szkoda.
Chyba, że sprytny podstęp mający na celu tanie pozyskanie akcji od znudzonych i zdesperowanych akcjonariuszy (taka teoria spiskowa).
Zostaje jeszcze debiut HMSG. Ostatnia szansa na wzrosty.

You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!
Edytowany: 24 lutego 2010 20:00

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 24 lutego 2010 20:02:01 przy kursie: 1,06 zł
Piękny felieton, brutalny ale sama forma i te metafory git :)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 24 lutego 2010 20:04:14 przy kursie: 1,06 zł
TheBlackHorse napisał(a):
Kto kupi dzisiaj te akcje? Kto kupi akcje widząc, że zima się kończy? Ktoś pisze, że przychody za luty zbliżone do tych ze stycznia. Jeśli połowę osiągną będzie dobrze, bo przecież luty o wiele cieplejszy mieliśmy... Piszą, że marzec też podobny, bo sezon grzewczy u plantatorów. Ale co? Będą szklarnie ogrzewać? Ile rolnicy są w stanie odebrać tego węgla? Ile węgla spalą na ogrzewanie szklarni i tuneli w marcu/kwietniu gdzie temperatura nawet w nocy rzadko spada poniżej zera?

To kwestie nad którymi zastanawiałem się już w grudniu kiedy miałem kupować GPH przy cenie grubo ponizej 1 zł. Skoro spółka zarabia tylko w zimie, to co się stanie z kursem na wiosnę? Pamiętam że hurraoptymistyczny akcjonariat pisał wtedy coś o 5 zł i głównym parkiecie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 20:12:36 przy kursie: 1,06 zł
mathu napisał(a):
Kto kupi dzisiaj te akcje? Kto kupi akcje widząc, że zima się kończy? Ktoś pisze, że przychody za luty zbliżone do tych ze stycznia. Jeśli połowę osiągną będzie dobrze, bo przecież luty o wiele cieplejszy mieliśmy... Piszą, że marzec też podobny, bo sezon grzewczy u plantatorów. Ale co? Będą szklarnie ogrzewać? Ile rolnicy są w stanie odebrać tego węgla? Ile węgla spalą na ogrzewanie szklarni i tuneli w marcu/kwietniu gdzie temperatura nawet w nocy rzadko spada poniżej zera?

To kwestie nad którymi zastanawiałem się już w grudniu kiedy miałem kupować GPH przy cenie grubo ponizej 1 zł. Skoro spółka zarabia tylko w zimie, to co się stanie z kursem na wiosnę? Pamiętam że hurraoptymistyczny akcjonariat pisał wtedy coś o 5 zł i głównym parkiecie.

A widzisz Mathu, mogłem posłuchać Ciebie na początku stycznia, niż upierać się przy swoim. Ale nic to. Ba! Nawet lepiej, bo człek może na drugi raz dwa razy się zastanowi... Think
Pozdrawiam wave .

Co do 5 złotych... Dalej jestem pewien, że gdyby nie emisja dzisiaj tyle właśnie byśmy mieli. A przynajmniej te okolice.
Ale po co gdybać? Ehh...
Edytowany: 24 lutego 2010 20:14

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 24 lutego 2010 20:26:00 przy kursie: 1,06 zł
Co do 5 złotych... Dalej jestem pewien, że gdyby nie emisja dzisiaj tyle właśnie byśmy mieli. A przynajmniej te okolice.
Ale po co gdybać? Ehh...

Ale skąd? Z czego? Ja np. zakładam że cena Atona może być całkowicie abstrakcyjnie oderwana od wyników finansowych, bo rynek widzi jego perspektywy stania się monopolistą na skalę międzynarodową. Ale GPH? Przecież to firma która wozi węgiel.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 20:38:24 przy kursie: 1,06 zł
mathu napisał(a):
Ale po co gdybać? Ehh...

Ale skąd? Z czego? Ja np. zakładam że cena Atona może być całkowicie abstrakcyjnie oderwana od wyników finansowych, bo rynek widzi jego perspektywy stania się monopolistą na skalę międzynarodową. Ale GPH? Przecież to firma która wozi węgiel.

Choćby spekulacyjnie... Jeśli nie byłoby emisji, to zauważ jaki komunikaty były po drodze. Pewnie powiesz, że to właśnie pod te komunikaty kurs pompowano. Oczywiście. Tylko, że w grudniu. A jeszcze cały styczeń, gdzie podano wartość kontraktu. Kto się spodziewał takiej sumy? Potem wyniki za grudzień, całoroczne i w końcu za styczeń. 17 milionów przychodu w styczniu. A w lutym gra pod debiut HMSG i plany na 2010 rok.
Spekulacyjnie czy fundamentalnie. Nieważne. Była złota kura, został kawałek mięsa w misce z obciętym łbem i bez piór... Czasem tylko jeszcze jakiś nerw zaskoczy.
Gdyby.

Marcinjot
0
Wpisów: 67
Wysłane: 24 lutego 2010 20:46:39 przy kursie: 1,06 zł
Na wszystkich słowo "EMISJA" działa mniej więcej tak samo... szkoda...
moze powoli sie odbuduje akcjonariat - przeciez podbitka po raporcie byla swoistym pozwoleniem na wysypanie sie bo nikt nie wierzy we wzrost..
jesli ktos zbieral przez ten czas 2 tygodni to nastepne rwanie moze byc wysoko i znow beda gonic pociag...
mnie wzrosty bardzo interesuja ;)

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 21:26:41 przy kursie: 1,06 zł
Marcinie dziwisz się? Wybrali najgorszy czas jaki mogli. Chcieli emisji? Jasne, proszę bardzo. Ale po sezonie grzewczym info a nie w trakcie... Jak można było do tego dopuścić? W czyjej głowie taki pomysł się zrodził?
Ja też liczę na wzrosty, dalej posiadam akcje. Ale choćbym bardzo się starał nie potrafię zrozumieć, czemu w takim czasie dano ten cholerny komunikat? Komu to było na rękę?
I chyba sami kaci zachodzą w głowę, czemu ten łeb obcięli biednemu kurakowi... offtheair

Marcinjot
0
Wysłane: 24 lutego 2010 21:32:51 przy kursie: 1,06 zł
hehe (no ale to smieszne nie jest...)
Jeszcze jedna rzecz - nie robi sie TAKIEGO kontraktu na wegiel, jesli nie ma sie kilku znaczacych odbiorcow/umow. Byc moze w marcowych planach bedzie informacja o umowach z jakimis elektrocieplowniami itd... Wszyscy inwestorzy na forach mowia tylko o detalistach ale nie mowia o duzych odbiorcach. Zupelnie jakby oni nie istnieli. To ze wungiel bedzie odbierany w trzech miejsach w PL, wcale nie znaczy ze po niego bedzie przyjezdzal gospodaz ze Starem po 3 tony wegla... O ile pamietam, nie znamy tez ceny tony wegla, ale znamy wartosc kontraktu - musi cos w tym byc...

del-29062018v3
0
Wpisów: 60
Wysłane: 24 lutego 2010 21:34:23 przy kursie: 1,06 zł

Czego czepiasz się normalnego komunikatu ?
O co ci chodzi ?

Co z tego, że emisje, skoro przez rok nie będą te akcje ruszane (?).
W czym ci one przeszkadzają ?

Co ważne, z tego komunikatu wynika, że już niedługo bedzie to spółka ROSYJSKA ( a nie polska ), chyba pierwsza na polskiej giełdzie ... i krawczyki, na których tak plujesz, niewiele będą mieli w niej do powiedzenia.

Marcinjot
0
Wysłane: 24 lutego 2010 21:38:20 przy kursie: 1,06 zł
marsmann napisał(a):

Co ważne, z tego komunikatu wynika, że już niedługo bedzie to spółka ROSYJSKA

Fakt - nie moglem nigdzie znalezc informacji o tym ze emisje sa wylaczone z prawa glosowania... Pomylili sie czy ja jestem slepy?

del-29062018v3
0
Wysłane: 24 lutego 2010 21:44:12 przy kursie: 1,06 zł

Będą to normale zwykłe akcje - tak jak wszystkie inne.

Prawdopodobnie Rosjanie postawili jednak warunek :
Żadnych akcji uprzywilejowanych ( jakie mieli krawczyki ),
dlatego ostatnio te akcje ( z podwójnym prawem głosu ) były szybko zamieniane przez krawczyków ( zapewne na 'rozkaz' Rosjan ) na akcje zwykłe, tak jak wszystkie inne akcje.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 21:49:26 przy kursie: 1,06 zł
marsmann napisał(a):

Czego czepiasz się normalnego komunikatu ?
O co ci chodzi ?

Co z tego, że emisje, skoro przez rok nie będą te akcje ruszane (?).
W czym ci one przeszkadzają ?

Co ważne, z tego komunikatu wynika, że już niedługo bedzie to spółka ROSYJSKA ( a nie polska ), chyba pierwsza na polskiej giełdzie ... i krawczyki, na których tak plujesz, niewiele będą mieli w niej do powiedzenia.

Do mnie pijesz?
Na nikogo nie pluję przyjacielu. Daleko mi do takich emocji... A, że wyrażam niezadowolenie? Chyba mam prawo do swojego zdania, prawda?
Rozumiem, że Ty zadowolony jesteś, że dziś mamy 1 złoty i ciężko od dna się poderwać, zamiast 5?
Przez rok nie będą ruszane... Dobre. Wiesz ile to jest rok? Zleci nawet się nie obejrzysz. Jak zaczną walić w rynek bez opamiętania, też napiszesz czemu się czepiam? Może tak daleko nie jesteś w stanie wybiec ale mógłbyś się chociaż postarać.
A tak w ogóle to co taki nerwowy jesteś? A może Ty z rodu Krawczyk? Think
Jeszcze raz podkreślam, że dalej mam akcje i liczę na wzrosty. Po prostu nie lubię jak ludzi robi się w wała... Emisja zła? Ano zła, bo nie wiadomo dla kogo? Dla ruskich spoko, niech będzie. Ale dla fundu, o którym żadnej informacji znaleźć nie można? To Cię nie dziwi ale mój tok myślenia tak?

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 21:50:46 przy kursie: 1,06 zł
Marcinjot napisał(a):
hehe (no ale to smieszne nie jest...)
Jeszcze jedna rzecz - nie robi sie TAKIEGO kontraktu na wegiel, jesli nie ma sie kilku znaczacych odbiorcow/umow. Byc moze w marcowych planach bedzie informacja o umowach z jakimis elektrocieplowniami itd... Wszyscy inwestorzy na forach mowia tylko o detalistach ale nie mowia o duzych odbiorcach. Zupelnie jakby oni nie istnieli. To ze wungiel bedzie odbierany w trzech miejsach w PL, wcale nie znaczy ze po niego bedzie przyjezdzal gospodaz ze Starem po 3 tony wegla... O ile pamietam, nie znamy tez ceny tony wegla, ale znamy wartosc kontraktu - musi cos w tym byc...

O i to jest świetny post! Faktycznie możesz mieć rację.

del-29062018v3
0
Wysłane: 24 lutego 2010 21:59:42 przy kursie: 1,06 zł

Słuchaj,

nie zamierzam się wdawać z Tobą w bezprzedmiotowe dyskusje.
Każdy ze swoimi akcjami może robić, co chce.
Krawczyki też.
Pewnie, że gdybym ja był krawczykiem, to nie zrobił bym tego, co oni zrobili ( a badzo ostro utopili dużo własnej kasy ).
Gdyby nie sprzedawali swoich akcji, to teraz te kila akcji, które były w obiegu ( cały FF a było to b.b. mało ), to akcje te kosztowałyby zapewne 100,- zł/szt., albo i wiecej.
Są oni dupkami ale to ich sprawa.
Prawdopodobnie było tak, że najpierw sprzedali po 0.8-04 zł ( może mając nadzieję, że odkupią taniej- ale się pomylili po raz kolejny ), a dopiero potem, gdy już sprzedali, napatoczyli się Rosjanie, którzy chcą przejąć spółkę i sprzedawać swój węgiel w Polsce.

Nie kieruj się emocjami, patrz i myśl racjonalie ( bez emocji ).
"Wolność Tomku w ... swojej kieszeni".

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 22:03:18 przy kursie: 1,06 zł
marsmann napisał(a):

Będą to normale zwykłe akcje - tak jak wszystkie inne.

Prawdopodobnie Rosjanie postawili jednak warunek :
Żadnych akcji uprzywilejowanych ( jakie mieli krawczyki ),
dlatego ostatnio te akcje ( z podwójnym prawem głosu ) były szybko zamieniane przez krawczyków ( zapewne na 'rozkaz' Rosjan ) na akcje zwykłe, tak jak wszystkie inne akcje.

Gdyby Twoje przypuszczenia okazały się prawdą, byłby niezły kocioł. A do tego to co pisał Marcin...Think
Pożyjemy zobaczymy.
Z nieoficjalnych źródeł wiem coś, co ciągle buduje moją nadzieję tylko, że nic nie wskazuje na razie, iż tak właśnie będzie. Przynajmniej nie zanosi się na to.
No ale wiadomo, wystarczy 3 dni i mamy zmianę kodu.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 22:05:53 przy kursie: 1,06 zł
marsmann napisał(a):

Są oni dupkami ale to ich sprawa.

Eee, no daj spokój, nie pluj na nich... blah5

PS.
Nie mogłem się powstrzymać, sorki.
Edytowany: 24 lutego 2010 22:06

cubito
0
Wpisów: 13
Wysłane: 24 lutego 2010 22:08:00 przy kursie: 1,06 zł

Z nieoficjalnych źródeł wiem coś, co ciągle buduje moją nadzieję tylko, że nic nie wskazuje na razie, iż tak właśnie będzie. Przynajmniej nie zanosi się na to.
No ale wiadomo, wystarczy 3 dni i mamy zmianę kodu. [

A moglbys cos wiecej powiedziec wiecej o swoich nieoficjalnych informacjach?

del-29062018v3
0
Wysłane: 24 lutego 2010 22:11:51 przy kursie: 1,06 zł

Wcale na nich nie pluję.

Stwierdzam tylko fakty.

Żaden normalny człowiek nie zrobiłby takiej głupoty, jaką oni zrobili.
Ani ja, ani Ty, ani nikt inny, chociaż w miarę rozsądny.
A że zrobili, to ich sprawa.
Mieli prawo robić każdą głupotę, jaką tylko chcieli - to ich sprawa.
A ze sposobu ich postępowania wynika, że są po prostu dupkami, ale to ich sprawa i mają do tego prawo.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 24 lutego 2010 22:11:55 przy kursie: 1,06 zł
cubito napisał(a):

A moglbys cos wiecej powiedziec wiecej o swoich nieoficjalnych informacjach?

Tak ale potem musiałbym Cię zabić.
Żartowałem.

Nie mogę, gdyż zobligowałem się i dałem słowo. Wybacz.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,262 sek.

uqyonphr
yczgbdri
hmvwqztt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mzxqijis
bmojlaau
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat