PARTNER SERWISU
ekjaetoi
15 16 17 18 19
mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 15 marca 2010 22:21:25 przy kursie: 4,42 zł
2010-03-13 Czy największy udziałowiec p. Marcin Mandziak sprzedaje swoje akcje na sesjach giełdowych? Widać znaczącą różnicę pomiędzy ostatnimi walnymi zgromadzeniami wspólników. Czy informował spółkę jakie są jego zamiary?

Spółka nie posiada informacji jakoby Pan Marcin Mańdziak sprzedawał akcji Spółki M.W. Trade. Zarząd nie posiada żadnych informacji lub nawet przesłanek, z których wynika, ze Pan Marcin Mańdziak jest zainteresowany podjęciem działań w tym kierunku.

To dobre, nawet PRZESŁANEK nie mają, bo po co miałby oddawać po takiej cenie.

2010-03-05 Do jakiej wartości aktywów pracujących planujecie Państwo dojść na koniec 2010. Drugie pytanie, czy spółka pożycza środki finansowe również dostawcom szpitali?

W celu maksymalizacji przychodów, Spółka zwraca szczególną uwagę na efektywność zarządzania pracującym portfelem wierzytelności. Poza utrzymywaniem jak najwyższej rentowności poszczególnych projektów, istotne jest także skuteczne pozyskiwanie finansowania, z przeznaczeniem na zwiększanie wartości tego portfela. Wg stanu na dzień 31 grudnia 2009 wykorzystanie kapitałów zewnętrznych w postaci kredytów bankowych i obligacji wyniosło 19,9 mln zł co stanowi wzrost o 95% w porównaniu do kapitałów obcych wykorzystanych na koniec IV kwartału 2008 roku (10,2 mln zł), a w porównaniu do stanu na koniec III kwartału 2009 roku (18,7 mln zł) było wyższe o 6,4%. Trudno jest prognozować stan na koniec 2010 roku.

M.W. Trade zajmuje się finansowaniem i restrukturyzacją zadłużenia szpitali.

Na końcu potwierdzenie, że jest super zdrowo.
To wciąż widać pole do zadłużenia odsetkowego, tak do poziomu 50:50 w stosunku do kapitału własnego. Czyli jest pole na ok 10mln kasy aby wciąż było bezpiecznie, zgadzacie się?

tylko kiedy...

W raporcie kw spółki jest wzmianka o rozmowach na temat rozmów z instytucjami krajowymi i zagranicznymi odnośnie finansowania portfela wierzytelności. Jakiej kwoty w razie powodzenia spodziewacie się Państwo pozyskać i proszę podać orientacyjne terminy pozyskania środków?

Rozmowy z potencjalnymi inwestorami zainteresowanymi finansowaniem Spółki trwają. Zarząd M.W. Trade S.A. nie chce deklarować terminu ich zakończenia ani wysokości pozyskanej kwoty przed ich zakończeniem.

Liczę, że kiedyś rozmowy przeleją na papier i pójdzie przelew :-))

Źródło:

notowania.pb.pl/pytania/PLMWTR...
Edytowany: 15 marca 2010 22:23

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 16 marca 2010 12:52:16 przy kursie: 4,40 zł
Dyskonto do wyceny Magellana znowu się rozszerzyło. Ja cierpliwie czekam na całokształt, widzę termin czerwcowy w optymalnym założeniu, w pesymistycznym sierpień. Wtedy powinniśmy zobaczyć wszystko co dobre w spółce i kurs musi być lepszy.

Dalej więc siedzę cierpliwie w bezruchu.

Co do pozyskania środków, to na bilans przy tym biznesie spokojnie mogą przyjąć dodatkowe 10mln. Uwzględniając to co twierdzili, że skupiają się na większej ilości umów ale mniejszej wartości czyli dbanie o płynność takie pozyskanie finansowania jest realne bez większego zwiększenia ryzyka.

Z zagranicznymi inwestorami o których piszą w raporcie, stawiam, że to może być umowa zarządzania poza bilansem spółki. Skoro zagranica to większe środki, tego na bilans już nie wrzucą. Wynagrodzenie to prowizja za zarządzanie portfelem/sukcesu itp, takie umowa-zlecenie :-) Czas pokaże, taka moja wizja- ale zaznaczam odbieram to jako ekstra premię i bez tego jest potencjał.

Edytowany: 16 marca 2010 13:00

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 marca 2010 13:40:58 przy kursie: 4,40 zł
mankomaniak napisał(a):
antyteresa ja wyczytałem z AT spadki, a nie z intuicji. Co więcej, powiem wam, że to przez intuicję kupiłem, która podpowiedziała mi wzrost, a dzieki AT sprzedałem. Także coś w tym jest. Zresztą czy ktoś udowodnił czy to zależy od płynności?

Tia...
Nie wiem jak Ty rozumiesz analizę techniczną, ale najwyraźniej zupełnie odmiennie od mojej osoby. Analiza Techniczna jest w mojej ocenie narzędziem dzięki któremu można zwiększyć nieco ponad poziom losowy prawdopodobieństwo zakładanego ruchu cenowego. Wybór losowy, to 50% szans. AT daje pewną przewagę. W zależności od techniki jej stosowania trafność można podnieść do powiedzmy średnio 60%. Jeśli Ty umiesz czytać z AT, że rynek zachowa się tak, a tak z bardzo dużym prawdopodobieństwem, jak mawiają asy sceny politycznej - graniczącym z pewnością, to cieszę się razem z Tobą. W obliczu tego, że kupna papieru dokonałeś z innych pobudek niżeli analiza techniczna, można raczej przypuszczać, że los ci sprzyjał. Moneta upadła rewersem do góry...

Płynność jest kluczowym czynnikiem. Bez niej nawet jeden drobny inwestor jest w stanie połamać wszystkie pseudo wsparcia. Wsparcia i opory to miejsca w których zmienia właściciela duży kapitał. Jeśli nie ma dużego kapitału, dużej liczby uczestników, to nie można mówić o poważnych wsparciach i oporach, bo te mogą wynikać z pojedynczej transakcji inwestora kierującego się intuicją.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 16 marca 2010 14:26:16 przy kursie: 4,40 zł
anty_teresa napisał(a):

Tia...
Nie wiem jak Ty rozumiesz analizę techniczną, ale najwyraźniej zupełnie odmiennie od mojej osoby. Analiza Techniczna jest w mojej ocenie narzędziem dzięki któremu można zwiększyć nieco ponad poziom losowy prawdopodobieństwo zakładanego ruchu cenowego. Wybór losowy, to 50% szans. AT daje pewną przewagę. W zależności od techniki jej stosowania trafność można podnieść do powiedzmy średnio 60%. Jeśli Ty umiesz czytać z AT, że rynek zachowa się tak, a tak z bardzo dużym prawdopodobieństwem, jak mawiają asy sceny politycznej - graniczącym z pewnością, to cieszę się razem z Tobą. W obliczu tego, że kupna papieru dokonałeś z innych pobudek niżeli analiza techniczna, można raczej przypuszczać, że los ci sprzyjał. Moneta upadła rewersem do góry...

Płynność jest kluczowym czynnikiem. Bez niej nawet jeden drobny inwestor jest w stanie połamać wszystkie pseudo wsparcia. Wsparcia i opory to miejsca w których zmienia właściciela duży kapitał. Jeśli nie ma dużego kapitału, dużej liczby uczestników, to nie można mówić o poważnych wsparciach i oporach, bo te mogą wynikać z pojedynczej transakcji inwestora kierującego się intuicją.

Tylko że to co Ty teraz mówisz to też tylko intuicja, a nie dowody :) Wydaje Ci się tylko, że to logiczne a nie intuicyjne, dlatego że AT logicznie rzecz biorac nie powinna w ogole działać. I w końcu - wsparcia i opory, o których jak zauważyłem często piszesz, to tylko drobniutka część AT i najprostrza. Tłumek patrzy sobie właśnie na wsparcia i opory, bo wszystko widać na wykresie samego kursu. Wykres to maleńka i moim zdaniem najmniej ważna częśc AT. Oczywizmem jest, że mówimy o prawdopodobieństwach, ale trudno żeby za każdym razem to powtarzać :) Trochę niestety sobie przeczysz, bo losowość to jest właśnie to. Potoczne rozumienie losowości jako 50% szans jest nieprawdziwe.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

maciek1989
2
Wpisów: 42
Wysłane: 16 marca 2010 15:09:54 przy kursie: 4,40 zł
mankomaniak napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Tia...

Tylko że to co Ty teraz mówisz to też tylko intuicja, a nie dowody :) Wydaje Ci się tylko, że to logiczne a nie intuicyjne, dlatego że AT logicznie rzecz biorac nie powinna w ogole działać. I w końcu - wsparcia i opory, o których jak zauważyłem często piszesz, to tylko drobniutka część AT i najprostrza. Tłumek patrzy sobie właśnie na wsparcia i opory, bo wszystko widać na wykresie samego kursu. Wykres to maleńka i moim zdaniem najmniej ważna częśc AT. Oczywizmem jest, że mówimy o prawdopodobieństwach, ale trudno żeby za każdym razem to powtarzać :) Trochę niestety sobie przeczysz, bo losowość to jest właśnie to. Potoczne rozumienie losowości jako 50% szans jest nieprawdziwe.

anty teresa ma rację :-) a rachunek prawdopodobieństwa jest w 100% logiczny jak sama matematyka.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 marca 2010 15:41:59 przy kursie: 4,40 zł
mankomaniak napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Tia...

Ja swoje osądy podpieram wynikami testów. Te same systemy testowane na SWIG80 oraz WIG20 dają różne rezultaty. O ile większe NET PROFIT przynoszą spółki mniejsze, czyli mniej płynne o tyle trafność jest domeną spółek większych. Takie zachowanie na podstawie paru testowanych systemów pozwala postawić wniosek o wpływie płynności na trafność analizy technicznej. Jeśli błędnie pojmuję losowość to mi jeśli możesz wytłumacz to pojęcie.
Jak rzucam monetą(gram na spadek lub wzrost) to jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia orła(będzie spadało)?
Mam też wrażenie, że nie dość dokładnie czytasz forum. Ja na temat wsparć i oporów napisałem może 5 postów, a o konkretnym zachowaniu spółek na bazie analizy technicznej może 10. W odniesieniu do napisanych przeze mnie ponad 700 postów można napisać często w kontekście wsparć i oporów?

Cytat:
Wykres to maleńka i moim zdaniem najmniej ważna częśc AT

A co jest najważniejszą częścią AT? Pochodne? Proszę wytłumacz...

mankomaniak
0
Wysłane: 16 marca 2010 16:42:21 przy kursie: 4,40 zł
anty_teresa napisał(a):

Ja swoje osądy podpieram wynikami testów. Te same systemy testowane na SWIG80 oraz WIG20 dają różne rezultaty. O ile większe NET PROFIT przynoszą spółki mniejsze, czyli mniej płynne o tyle trafność jest domeną spółek większych. Takie zachowanie na podstawie paru testowanych systemów pozwala postawić wniosek o wpływie płynności na trafność analizy technicznej. Jeśli błędnie pojmuję losowość to mi jeśli możesz wytłumacz to pojęcie.
Jak rzucam monetą(gram na spadek lub wzrost) to jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia orła(będzie spadało)?
Mam też wrażenie, że nie dość dokładnie czytasz forum. Ja na temat wsparć i oporów napisałem może 5 postów, a o konkretnym zachowaniu spółek na bazie analizy technicznej może 10. W odniesieniu do napisanych przeze mnie ponad 700 postów można napisać często w kontekście wsparć i oporów?

Cytat:

Losowość jest przeciwieństwem determinizmu, proste. Nie bawmy się w filozofię. Jeśli przetestowałeś że tak jest, to masz dowód i tyle. Chodzi jednak o to, że większa płynność to większy kapitał, ale i więcej ludzi. Z jednej strony, im więcej ludzi, tym wiekszy tłum i większe możliwości AT. Na tym się opierasz. Ale nie zauważasz, że im więcej ludzi, tym wieksze prawdopodobienstwo, że znajdą się tacy używający tych technik co Ty i ja, co powinno psuć AT. I też znalazłem (przeciw)argument. Dlaczego powszechnie uważa się, że rynki najbardziej rozwinięte (a więc i z wiekszą płynnością) jak DJIA powinny być bardziej efektywne. Właśnie z tego powodu co powiedziałem wyżej.

MartinS71
0
Wpisów: 122
Wysłane: 16 marca 2010 17:37:40 przy kursie: 4,40 zł
No to widać że równoważenie na poziomie 4.40 sie potwierdziło :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 marca 2010 18:22:23 przy kursie: 4,40 zł
mankomaniak napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

Cytat:

Losowość jest przeciwieństwem determinizmu, proste. Nie bawmy się w filozofię. Jeśli przetestowałeś że tak jest, to masz dowód i tyle. Chodzi jednak o to, że większa płynność to większy kapitał, ale i więcej ludzi. Z jednej strony, im więcej ludzi, tym wiekszy tłum i większe możliwości AT. Na tym się opierasz. Ale nie zauważasz, że im więcej ludzi, tym wieksze prawdopodobienstwo, że znajdą się tacy używający tych technik co Ty i ja, co powinno psuć AT. I też znalazłem (przeciw)argument. Dlaczego powszechnie uważa się, że rynki najbardziej rozwinięte (a więc i z wiekszą płynnością) jak DJIA powinny być bardziej efektywne. Właśnie z tego powodu co powiedziałem wyżej.

Pogrubiony tekst jest dla mnie nie zrozumiały w świetle ilości interwałów inwestycyjnych, jak też metod. Jeśli tylko mieliby być technicy to część będzie grała przeciw, a część z trendem. Część będzie zamykać pozycję na korektach, a część otwierać. To co będzie dla technika DT sygnałem zamknięcia, dla średnioterminowego może być równie dobrze sygnałem otwarcia pozycji.
Dlaczego miałaby się zmniejszać skuteczność?
Proszę wyjaśnij słowo efektywność, bo bez dokładnego zdefiniowania ciężko mi się odnieść.

mankomaniak
0
Wysłane: 16 marca 2010 19:00:20 przy kursie: 4,40 zł
anty_teresa napisał(a):
[quote=mankomaniak][quote=anty_teresa]
Pogrubiony tekst jest dla mnie nie zrozumiały w świetle ilości interwałów inwestycyjnych, jak też metod. Jeśli tylko mieliby być technicy to część będzie grała przeciw, a część z trendem. Część będzie zamykać pozycję na korektach, a część otwierać. To co będzie dla technika DT sygnałem zamknięcia, dla średnioterminowego może być równie dobrze sygnałem otwarcia pozycji.
Dlaczego miałaby się zmniejszać skuteczność?
Proszę wyjaśnij słowo efektywność, bo bez dokładnego zdefiniowania ciężko mi się odnieść.

Dyskusja zeszła na boczne tory. Efektywność rynku jest podstawowym pojęciem inwestora, więc daj spokój, każdy wie co to jest.

Spróbuję "zniszczyć" Twój argument.
Załóżmy, że są DT-owcy technicy. Zamykają pozycję, bo mają sygnał. Właśnie powiedziałem, że jeśli jest wielu takich, to będzie większe prawdopodobieństwo, że będą stosować podobne metody. Otóż ci DT-owcy będą konkurować ze sobą a mniej ze średnioterminowcami. Więcej DT-owców powinno spowodować, że AT byłaby coraz trudniejsza do użycia, a przy rosnącej liczbie DTowców skuteczność będzie zbiegać do zera. Podobnie ma się rzecz ze średnioterminowcami. Oni konkurują głównie przeciw sobie. I znowu AT staje się do niczego. W końcu długoterminowcy - tak samo - głównie między sobą. W ten sposób można dowodzić, że AT niezależnie od terminu będzie do niczego przy założeniu, że liczba inwestorów rośnie do nieskończoności.

Podobne rozumowanie można przeprowadzić, gdy gracze stosują różne metody AT albo AF (czy AT i AF). Wystarczy, że dwóch graczy używa tych samych metod i już zaczynają grać przeciw sobie, niestety. Jeśli jakiś gracz używa jakichś kombinacji kilku wskaźników (stategii), to wystaczy, że dwóch takich się znajdzie i już dojdzie do konkurencji. Znów im większe n, tym skuteczność spada.

Napisałem powyżej, że gracze o różnych horyzontach czasowych mniej konkurują ze sobą niż gdy mają ten sam okres. Ale jednak też konkurują. ŚT będzie chciał wejść w dołku, tak jak DT. Też może się zastanawiać czy dany moment jest dobry. Dlaczego miałby kupować gdy DT sprzedaje? To bajeczka. Jeśli ma spaść nawet na krótki czas, to ŚT poczeka. Każdy chce wejść w superdołku, a podbudowywanie się teoriami jak to pięknie się wymieniają akcjami jak towarami umacnia jedynie ego, nie mówi jak jest. Akcje to nie towary, które się konsumuje, tutaj jesli ktoś zarobi, ktoś inny nie zarobi, a więc ktoś musi się mylić.

addison
190
Wysłane: 16 marca 2010 21:03:52 przy kursie: 4,40 zł
Panowie, dajcie już spokój spółce bo się powiesi na tych kreskach.

Ja tylko pytam czasem o poziomy wsparć/oporów. Ostatnio wsparcie na 3.85 miło wspominam bo od kryjoka wpadło trochę akcji. Czekam na wyniki roczne Magellana, reakcję u nich a może i u nas :-)

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 16 marca 2010 23:39:46 przy kursie: 4,40 zł
mankomaniak napisał(a):
Tłumek patrzy sobie właśnie na wsparcia i opory, bo wszystko widać na wykresie samego kursu. Wykres to maleńka i moim zdaniem najmniej ważna częśc AT.

tłumek patrzy ale to nie znaczy że widzi a że wykres to najmniej ważna część to większej bzdury już dawno nie czytałem.
EEX

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 17 marca 2010 10:43:17 przy kursie: 4,70 zł
Wsparcie na 4,38 wydaje się obronione więc można juz stwierdzić, że kurs porusza sie w krótkoterminowym kanale bocznym w przedziale 4,38 - 4,80. Dopiro przebicie 4,8 w cenach zamknięcia będzie umożliwiało dalszy wzrost. Ale zaraz potem mamy opór psychologiczny 5zł. Jego przełamanie da większe pole do wzrostu. A koniunktura zewnętrzna sprzyja więc jest to możliwe niebawem
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

MartinS71
0
Wpisów: 122
Wysłane: 17 marca 2010 12:43:19 przy kursie: 4,70 zł
Moge tylko potwierdzić w/w wywody. Bardzo mocne uklepane 4,40-4,50

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 17 marca 2010 13:12:58 przy kursie: 4,70 zł
Nie wiem jak wy, ale ja przez moment widziałem 8,50 na TKO, a następnie 5,30. Z tym że ktoś postanowił jednak tak mocno nie szarpać, żeby drzwi nie wyleciały z zawiasów ;)

addison
190
Wysłane: 17 marca 2010 13:24:39 przy kursie: 4,70 zł
ja też widziałem te rzuty, bardziej chyba miały służyć zabawie niż chęci kupna. Zobaczymy jak się rozwinie, ale powrót z korekty do szczytu imponująca.

mc1980
0
Wpisów: 34
Wysłane: 17 marca 2010 13:37:11 przy kursie: 4,70 zł
addison napisał(a):
ja też widziałem te rzuty, bardziej chyba miały służyć zabawie niż chęci kupna. Zobaczymy jak się rozwinie, ale powrót z korekty do szczytu imponująca.

Zabawa jak zabawa, zawsze ktoś mógł mu wrzucić do koszyczka tyle papiera ;)

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 17 marca 2010 13:49:21 przy kursie: 4,70 zł

kliknij, aby powiększyć

Coś mi się zdaje, że spora część FF została już skupiona.
Edytowany: 17 marca 2010 14:00

framed
0
Wpisów: 131
Wysłane: 17 marca 2010 15:42:59 przy kursie: 4,70 zł
mankomaniak napisał(a):
antyteresa ja wyczytałem z AT spadki, a nie z intuicji. Co więcej, powiem wam, że to przez intuicję kupiłem, która podpowiedziała mi wzrost, a dzieki AT sprzedałem. Także coś w tym jest. Zresztą czy ktoś udowodnił czy to zależy od płynności?

Dalej piszesz też:
Wykres to maleńka i moim zdaniem najmniej ważna częśc AT.

Mnie intryguje od wczoraj pytanie jaką metodą wyczytałeś spadki z AT nie zwracając uwagi na wykres.Będę wdzięczny jak zdradzisz tę tajemnicę ku pożytkowi wszystkich na forum.
Dodam od siebie że zgadzam się z anty_teresą że skuteczność AT nie jest zbyt wielka.Wystarczy INFO i pękają wsparcia i opory pieczołowicie kreślone (aż boję się powiedzieć) na wykresach
Pozdrawiam

mankomaniak
0
Wysłane: 17 marca 2010 23:24:01 przy kursie: 4,70 zł
framed napisał(a):
mankomaniak napisał(a):

Dalej piszesz też:
Wykres to maleńka i moim zdaniem najmniej ważna częśc AT.

Mnie intryguje od wczoraj pytanie jaką metodą wyczytałeś spadki z AT nie zwracając uwagi na wykres.Będę wdzięczny jak zdradzisz tę tajemnicę ku pożytkowi wszystkich na forum.
Dodam od siebie że zgadzam się z anty_teresą że skuteczność AT nie jest zbyt wielka.Wystarczy INFO i pękają wsparcia i opory pieczołowicie kreślone (aż boję się powiedzieć) na wykresach
Pozdrawiam

Dobrze, tylko że ja wykazałem, że nie jest możliwe "łamanie zasad" z przyczyn jedynie braku płynności. Wydaje mi się, że antyteresa skapitulowała, bo zobaczyła, że moje rozumowanie jest poprawne. Brak odpowiedzi oznacza akceptację. Przede wszystkim co to ma znaczyć, że jedno zlecenie może "popsuć" wsparcie czy opór? A niby dlaczego ma nie popsuć? Bo na dużych spółkach się nie psuje? A dlaczego na dużych sie nie psuje biorąc pod uwagę całą argumentację jaką przedstawiłem wcześniej? Jedyną możliwością jaką widzę jest po prostu to, że w dużej masie większość nie stosuje AT i nie sprawdza nawet jej skuteczności. Trudno mi w to uwierzyć. TO właśnie grubasy bawią się na blue chipach i doskonale znają wszystkie zasady. Jeżeli antyteresa stwierdziła, że AT jedynie trochę zwiększa prawdopodobieństwo ponad 50%, to śmiem twierdzić, że te ponad 50% jest nieistotna statystycznie po uwzględnieniu prowizji, co wychodzi na przypadek. Śmiem twierdzić, że AT może lepiej działać na misiach. Jednak odrzucam w z góry wsparcia i opory które są dla tłumu. AT jest bardziej złożona niż wykres kursu i dlaczego mam mówić o co chodzi. Musze płacic za informacje o analizie fundamentalnej, to chyba nie fer, żebym ja miał udzielać za darmo infrormacji o AT. Są opracowania, są teksty, które pokazują które metody się sprawdzają, a które nie. Powiem tylko, że statystycy nie zajmują pierdołami o wsparciach i oporach ,które są nieweryfikowalne liczbowo.

Edytowany: 17 marca 2010 23:44

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,361 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat