PARTNER SERWISU
zxjerbsq
17 18 19 20 21
Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 12 lutego 2010 15:35:04 przy kursie: 4,15 zł
Kamil napisał(a):
Mam parę pytań mam nadzieję że jesteście w stanie mi pomóc. Skąd wziął się tak wspaniały wynik w 3 kwartale 09? Czy jest to związane z przewartościowaniem firmy Henczke budownictwo którą Zremb przejął? Jeśli tak, to dlaczego WD zapisał go do wyniku operacyjnego? Czy zrobił ktoś z was projekcję jak wyglądałyby wskaźniki C/Z i C/ZO gdyby nie było tego skoku? Czy spółka chwaliła się prognozami zysku na 4Q i rok 2010? Cena robi się kusząca, ale ten 3 kwartał zaciemnia pełen obraz..
Tak, została wykazana ujemna wartość firmy. Tego typu zdarzenia odnosi się na przychody operacyjne w MSR ale są tu lepsi fachowcy więc na pewno mnie poprawią jeżeli jestem w błędzie.
Nie rozumiem po co robić projekcje jakby było gdyby tego nie było.. przejęli spółkę generującą ok 50 mln przychodów i 2-3 mln zysku. Nigdzie tego jeszcze nie wykazali, będzie można dopiero w późniejszym okresie to zweryfikować.
Żadnych prognoz nie przedstawiali. Wiele zależy od tego jakie podmioty jeszcze zostaną przejęte.

Joker
127
Wysłane: 18 lutego 2010 12:25:49 przy kursie: 4,45 zł
Cytat:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 10 / 2010
Data sporządzenia: 2010-02-18
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Informacja o zawarciu porozumienia inwestycyjnego.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Zarząd ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A. z siedzibą w Chojnicach ("Spółka") informuje, iż wykonaniu porozumienia inwestycyjnego, zawartego w dniu 23.12.2009r. z osobami fizycznymi – wspólnikami spółki pod firmą Navimor – Invest Sp. z o.o. z siedzibą w Gdańsku ("Navimor"), o którego zawarciu Zarząd Spółki informował raportem bieżącym nr 134/2009 z dnia 23.12.2009, w dniu 17.02.2010r. Spółka, w wykonaniu uchwały Zgromadzenia Wspólników Navimor z dnia 08.01.2010r. w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego Navimor, złożyła oświadczenie o objęciu udziałów w podwyższonym kapitale zakładowym Navimor. Po zarejestrowaniu przez właściwy Sąd Rejestrowy podwyższenia kapitału zakładowego Navimor, Spółka posiadała będzie ponad 50 % kapitału zakładowego tego podmiotu.

Zremb Chojnice konstrukcje stalowe i budowa kontenerwów
Henczke Budownictwo budowy obiektów użyteczności publicznej, budownictwa lądowego, nadziemnego i podziemnego oraz drogowego i kolejowego, projektowania i obsługi inwestycji
Navimor Invest budownictwo hydrotechniczne

Póki co nie doszło do żadnego rozwodnienia kapitału

Joker
127
Wysłane: 19 lutego 2010 17:27:07 przy kursie: 4,40 zł
Cytat:
Zremb Chojnice Navimor w grupie
19.02.2010, Piotr Gośliński
Zremb Chojnice objął nowe udziały w firmie Navimor-Invest. Po ich zarejestrowaniu przez sąd będzie kontrolował ponad 50 proc. kapitału spółki specjalizującej się w budownictwie hydrotechnicznym. Giełdowy Zremb nie zdradza, ile wydał na zakup kontrolnego pakietu.

Nieoficjalnie wiadomo, że chodzi o kilka milionów złotych. – Wszelkie informacje związane z tą transakcją opublikujemy po zarejestrowaniu nowych udziałów – mówi Krzysztof Kosiorek-Sobolewski, prezes Zrembu Chojnice. Dodaje, że w dłuższej perspektywie Zremb nie wyklucza zwiększenia zaangażowania w spółce.

Navimor-Invest, który jest obecny na rynku polskim i czeskim w 2009 r., był rentowny. Sprzedaż przedsiębiorstwa przekroczyła 30 mln zł. Jakie są oczekiwania wobec tegorocznych rezultatów? – Na konkretne prognozy jest jeszcze za wcześnie. Z uwagi na znaczne ilości zalegającego w kraju śniegu bardzo prawdopodobne są powodzie. To dla nas szansa na dodatkowe kontrakty – odpowiada prezes.

Giełdowa firma liczy też na oszczędności. Działy marketingu i ofertowania Navimoru i zależnego Henczke-Budownictwo mają ściśle współpracować. – Pozwoli to nam wystąpić w większej liczbie przetargów z szerszym zakresem oferty – mówi Kosiorek-Sobolewski. Przejęcie firmy wykonującej prace przy nabrzeżach i tamach wodnych nie oznacza końca rozbudowy grupy. – Rozmawiamy jeszcze z właścicielami kilku firm w sprawie ewentualnych powiązań. Póki co nie mamy planów, aby podwyższać kapitał – zapowiada prezes.

honza
0
Wpisów: 170
Wysłane: 25 lutego 2010 23:15:54 przy kursie: 4,35 zł
Ciekawe jaki będzie wskaźnik Cena/WK
Jak by nie było powinni być lepiejlaughing3

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 marca 2010 22:22:50 przy kursie: 4,40 zł
Poniżej omówienie raportu za IV kwartał i szerszego kontekstu spółki.
Wskaźniki już czekają:
www.stockwatch.pl/gpw/zremb,wy...

Wyniki: miło było, ale się skończyło. Sam IV kwartał przyniósł 10 mln zł przychodów, tyle co rok wcześniej. Po co więc kupowali spółkę zależną? Zmarnowane pieniądze. Marżowo trochę lepiej, ale wzrosły koszty, bo się rozrosła organizacja. Z tego tytułu wynik kwartału jest -1,5 mln zł. Do tego odwrócono podatek i wyszło netto -1,2 mln zł. Adekwatnie spadł też kapitał własny. Za to przepływy operacyjne: prawie -4 mln zł, sfinansowane z zaciągnięcia kredytów. Takie działania, przy braku rentowności na poziomie operacyjnym (znów jest strata!) ścisnęły rating na BBB+. Tylko tyle, bo zadłużenie pozostaje bardzo niewielkie (34%).

Problemem spółki jest to, że z jednej ciężkiej branży rozszerzyła się na drugą, niewiele lżejsza. Póki co generowanie wartości jest pozorne. Gdy się odejmie w głowie wartości przychodów skonsolidowane od jednostkowych, to widać, że bez nabycia Henczke, Zremb wykazałby duże spadki, do 6,7 mln zł. On też generuje większość strat, ale spółki zależne też nie są rentowne. W tej perspektywie, brutalnie rzecz ujmując, trwanie tego rodzaju firmy nie ma sensu. Powinna zostać wyceniona na zasadzie likwidacyjnej, czyli jakieś 38 gr na akcję. Tylko kombinacja księgowa z zagadkowym nabyciem Henczke poniżej wartości pozwoliła wykazać zysk, który sprawia wrażenie, iż spółka jest dochodowa.

Raport na poziomie trzy z minusem. Nie wnosi nic nowego do tego co już wiemy. Kupowanie kolejnych tajemniczych spółek sposobem na papierowe zyski?
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 10 kwietnia 2010 09:02

inwestor1234
0
Wpisów: 27
Wysłane: 2 marca 2010 20:54:13 przy kursie: 4,65 zł
Będąc młodym i niedoświadczonym inwestorem stwierdzam, że zmienił się rating Zrembu, wyniki mnie zaskoczyły negatywnie. Ale oczekuję wzrostu ze względu na wzrost DJ (ze względu na wiosnę) do ok. 11000. Potem powrót do ok. 10000 i tak w koło. Wig odpowiednio opóźniony co do wzrostów i przyśpieszony co do spadków. Uwaga po mału zbliżamy się do kursów przy których należy sprzedawać. Jeszcz 2-3 tygodnie i należy sprzedawać,niech kupują Ci, którzy oczekują gruszek na wierzbie. Ostrych wzrostów i znacznego przebicia poprzednich maksimów nie będzie. Kilka miesięcy huśtawki.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 marca 2010 22:13:05 przy kursie: 4,65 zł
Ten wątek jest nerwowy jak nigdzie indziej.Mam wrażenie,że tu wręcz nie wolno mieć negatywnego zdania o spółce,bo zaraz jest najazd co niektórych.Zremb miał najsłabszy raport w minionym roku,pierwszy raz wykazał stratę,poprzednie raporty były w koncu na plusie.Więc calkiem naturalna jest krytyka WatchDoga ,czy kogokolwiek innego.WatchDog jest profesjonalistą i tego nie można podważyć bez względu,czy go się lubi,czy nie.Ale jeśli inni na tym wątku myslą inaczej,to czekam z niecierpliwością na ich analizy,oczekuję konkretów,nie sztuka tylko kogoś krytykować.
Nie próbuję nawet prognozować,co dalej z kursem,bo nie wiem,na to składa się b.dużo czynników.
Ale zarzut o brak bezstronności analizy jest absurdalny,poza takim "miłym",wiele osób na SW mówi swoje opinie zupełnie bezstronnie(np.Owner,MKK,Irfy,Siekoo),ja im wierzę,ileż to razy ja sam miałem Oponeo i Zremba,a nie szczędziłem im krytyki,gdy coś było nie tak,jak być powinno.Nawet teraz mam akcje,ale nie będę ściemniał,że raport super,bo tak nie jest...

honza
0
Wpisów: 170
Wysłane: 9 marca 2010 21:08:18 przy kursie: 4,75 zł
Pokonaliśmy linię trendu spadkowegothumbright
MACD ostro do góry
STS taki sam jak przed poprzednim atakiem na 1.60
Wszystkie wskaźniki jak by miały zaraz eksplodowaćread2

trend_surfer
0
Wpisów: 1
Wysłane: 10 marca 2010 00:05:33 przy kursie: 4,75 zł
Co do linii trendu to zawsze zostaje nutka subiektywizmu.
Według mnie o ile linia została naruszona w podobny sposób jak miało to miejsce podczas konsolidacji 2009-12-08 można wyrysować drugie ramię wachlarza i czekać na przebicie.
Jeśli chodzi o wskaźniki to u mnie wartości są dość skrajne (RSI, Stoch). Wiadomo, że ciężko złapać idealnie dołek, ale zawsze czuję jakiś dyskomfort widząc odczyty w okolicach 90.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 12 marca 2010 12:57:44 przy kursie: 4,65 zł
Ja tak widzę zrembowatego.

kliknij, aby powiększyć

Nie ma źle. W miarę jasna sytuacja.
Stopa ustawiłem na 0,90, jak przebije 0,96 dobiorę.

edit: tylko POP w zaufaniu o tym piszę, by Ci do głowy nie przyło znów zasadzić się na moje stopy.Angel
Edytowany: 12 marca 2010 12:59

Joker
127
Wysłane: 15 marca 2010 14:51:39 przy kursie: 4,85 zł
Cytat:
Raport bieżący nr 13 / 2010
Data sporządzenia: 2010-03-15
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Zawarcie znaczącej umowy.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
Zarząd Zakładu Budowy Maszyn "ZREMB-CHOJNICE" S.A. informuje, że w dniu 15 marca 2010r. Zarząd Spółki zależnej od Emitenta tj. HENCZKE-Budownictwo Sp. z o.o. z siedzibą w Płocku podpisał umowę na wykonanie kanalizacji tłocznej, sieci grawitacyjnej kanalizacji oraz trzech przepompowni na terenie Gminy Mniszków.
Termin wykonania prac ustalono na 30 listopada 2010 roku.
Wartość ogólna umowy wynosi 2.879.167,89 ( dwa miliony osiemset siedemdziesiąt dziewięć sto sześćdziesiąt siedem 89/100) zł plus VAT .
W umowie przewidziano następujące kary: za naruszenie terminu realizacji 0,05 % wartości umowy za każdy dzień zwłoki, za nieterminowe usunięcie stwierdzonych usterek 0,03 % wartości umowy za każdy dzień zwłoki, za wypowiedzenie umowy przez zamawiającego z winy wykonawcy 10 % wartości umowy.
Zabezpieczenia: umowa przewiduje zabezpieczenie umowy w wysokości 4% wartości umowy.
Gwarancje: umowa przewiduje udzielenie rękojmi na okres 36 miesięcy od odbioru końcowego.

Umowa ta spełnia kryterium umowy znaczącej - zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 3 - Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 lutego 2009r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim.

buldi
0
Wysłane: 15 marca 2010 16:29:20 przy kursie: 4,85 zł

kliknij, aby powiększyć

Kolejne po Jago wybicie dzisiaj. Ładna świeczka, tylko obrót mógłby być większy, ale nie ma źle.
Edytowany: 15 marca 2010 16:33

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 16 marca 2010 09:36:26 przy kursie: 5,10 zł
Hmm... widzi ktoś może jaki to ma zasięg? 1.10? Jakoś nie chce mi się wierzyć w ponowne wskoczenie w kanał 1.00-1.10, ale... No właśnie. Ale :) Znów mnie kusi ta spółka - technicznie. Tak, wiem, stali bywalcy będą zachwyceni witając mnie ponownie w w swym gronie, jako chwilowego towarzysza niedoli Angel
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 10 kwietnia 2010 09:05

buldi
0
Wysłane: 16 marca 2010 09:48:18 przy kursie: 5,10 zł
Cieżko wyczuć jaki będzie zasięg wybicia, bo po takich jazdach kurs lubi zawrócić nad linię trendu, by ponownie odlecieć. W takim wypadku wyrysował by się ORGR ułatwiający określenie zasięgu, ale to jak na razie science fiction.Angel

mily
0
Wpisów: 193
Wysłane: 19 marca 2010 21:29:44 przy kursie: 5,00 zł
a infa nikt nie zapodal :

Raport bieżący nr 14 / 2010
Data sporządzenia: 2010-03-19
Skrócona nazwa emitenta
ZREMB-CHOJNICE S.A.
Temat
Umowy wykonawcze.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Zarząd Spółki ZBM "ZREMB-CHOJNICE" S.A. ( "Emitent") informuje, że w dniu dzisiejszym powziął wiadomość od podmiotów zależnych : Navimor-Invest Sp. z o.o. oraz Henczke-Budownictwo Sp. z o.o. o podpisaniu przez te podmioty umów wykonawczych na realizacje prac w ramach zadania inwestycyjnego "Budowa mola spacerowego zakończonego budynkiem restauracji wraz z wykonaniem wszystkich instalacji wewnętrznych w budynku restauracji oraz połączeń niezbędnych do funkcjonowania w/w inwestycji tj. przyłączy oraz rurociągu tłocznego z przepompownią i wodociągiem – rozbudowa i zagospodarowanie Płockiego Nabrzeża Wiślanego na cele turystyczne"
Zamawiającym jest Gmina – Miasto Płock – Miejski Zespół Obiektów Sportowych Jednostka Budżetowa.
Całkowita wartość brutto realizowanych prac wynosi : 15.147.104,18 zl.
Wartość prac realizowanych przez Navimor-Invest Sp. z o.o. wynosi brutto: 1.495.776,88 zł
Wartość prac realizowanych przez Henczke- Budownictwo Sp. z o.o. wynosi brutto: 391.619,81 zł.
Łącznie podmioty zależne od Emitenta realizować będą prace o wartości 1.887.396,69 zł , z możliwością rozszerzenia zakresu prac.
Termin realizacji prac : 17.09.2010 r.

tulsidas
0
Wpisów: 102
Wysłane: 26 marca 2010 01:52:44 przy kursie: 5,05 zł
Chętnie poczytałbym o tym jakie rokowania na wzrosty. Swoja drogą ni znajac się na fundamentach zastanawia mnie czemu rating Zre jest BBB- zr strzałka w dół, skoro firma ma sEVA dodatnie, jest niedowartościowana na wszystkich wskaźnikach no i tak się mieli w miejscu po ostatniej wzrostowej luce przy niewielkich obrotach. Mam nadzieję że taki komentarz osoby doświadczonej wniesie coś konkretnego do tego wątku i przerwie te jałowe przepychanki emocjonalne. Zakupiłem na podstawie AT parę dni temu trochę akcji ZREMBU i jestem ciekaw opinii wyjadaczy. Pozdrawiam wszystkich :-)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 marca 2010 10:53:05 przy kursie: 5,00 zł
Moskwa nie wierzy łzom, a rynek wskaźnikom Zremba. Wysoki zysk w 3q2009 został wykazany, a nie wypracowany, na zagadkowo tanim przejęciu Henczke, albo też zupełnie normalnym przejęciu Henczke, za to przy zagadkowo wysokiej wycenie. Pomijając rzetelność tego wyniku, trzeba to traktować jak zdarzenie jednorazowe.
Najbardziej wiarygodnym wskaźnikiem, albo najmniej niewiarygodnym w obecnej sytuacji jest więc Skorygowana wartość aktywów netto na akcję = 0,87 zł. Od tamtego czasu, w ciągu 4q2009 spółka przyniosła kolejny -1,2 mln zł straty, więc po podskoku księgowym, zjada kapitały własne.
Odnośnie ratingu: to nie jest duży spadek, ani nie jest to strefa zagrożona, ale Altman powolutku słabnie. Jest to zasługą tego, że gwałtownie puchnie suma bilansowa, zarówno po stronie zobowiązań jak i aktywów. Henczke przyciągnęło ze sobą bagaż długów. Kwartalny współczynnik ogólnego zadłużenia wzrósł do 42%, średnioroczny na razie tylko do 34%. Natomiast rotacja pokazuje, że albo spółka ma napompowane księgi, albo ma zbyt małą aktywność w odniesieniu do zwiększonego majątku:
Cykl rotacji zapasów 28
Cykl rotacji należności 138
Cykl rotacji zobowiązań 132
Cykl operacyjny 166
Cykl konwersji gotówki 34
Płynność jest ratowana zadłużaniem się u dostawców, a to nie jest sposób na Alcybiadesa.

Joker
127
Wysłane: 28 marca 2010 12:53:38 przy kursie: 5,00 zł
Gdyby nie luka obstawiałbym taki scenariusz.
Koniec kwartału, może będą chcieli podreperować raport Jago i dźwigną w okolice 1,14.

kliknij, aby powiększyć

liczbero
0
Wpisów: 123
Wysłane: 28 marca 2010 16:40:06 przy kursie: 5,00 zł
Ja akurat trojkata tu nie widze. Kurs po wybiciu porusza sie w waskim przedziale cenowym(wsparciem jest luka, a oporem polowa czarnej swiecy z 22.12.). Pewnie jest to przygotowaniem przed ruchem w gore. Nastepny opor widze na ok 1.13wave

buldi
0
Wysłane: 31 marca 2010 22:54:02 przy kursie: 5,05 zł
No tak z wykresa to wybuchnięcie juz nie długo, tak wedle dojechania do zielonej lini.

kliknij, aby powiększyć

Zresztą indjanie już się od dłuższego czasu bujają w rytalnym tańcu w intencji tego eksplodowania.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ZREMB

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,167 sek.

chbnxlle
jjflyisl
azffasmi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ileemisn
bwcvvsxe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat