PARTNER SERWISU
uzlzzvow
438 439 440 441 442

Kiedy dno bessy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 kwietnia 2010 21:06:24
Wcale nie na siłę owner.Shame on you
To własnie te dane i jaśnie panujący, nie pochamowany, wszechobecny optymizm mnie sprowokowały.

TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 6 kwietnia 2010 22:11:27
Frog napisał(a):
Zostawcie te kontrakty bo się wypalicie.
Powinno się je zlikwidować... Ogon machający psem :(

forsal.pl/artykuly/411329,go_w...

za jakiś czas to mało kto będzie wiedział co to jest wig20, zaczną królować śmieciowe papiery którego instrumentem bazowym jest inny śmieć, którego to znowu bazą jest inny...

ciekawe czy doczekamy czasów kiedy będą kontrakty na medianę temperatury w danym regionie w ujęciu miesięcznym wave

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 kwietnia 2010 22:22:12
dla mnie zaletą kontraktów jest możliwość krótkiej sprzedaży. jestem w gorącej wodzie kąpany i ruchy w jedną ino stronę nużą mnie śmiertelnie.

buldi
0
Wysłane: 6 kwietnia 2010 22:26:26
Czytałem dzisiaj ten artykuł i tez się zastanawiam czy to już kontrakty na kontrakty czy nowa wersja a'la FW20 na innych zasadach.Think
Fakt, przyznaje rację że derywaty to piekielny wynalazek i źródło wszelkiego zła - więc walczę z nimi ich własna bronią.Angel
Edytowany: 6 kwietnia 2010 22:27

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 6 kwietnia 2010 22:28:03
buldi napisał(a):
Spokojna Baśka, przecież w górkę nie trafię. Nawet nie śmiem tego zakładać.
Ale mam plan.blah5
Lajkonik tych danych rynek się spodziewał. Przewidywali to ekonomiści w swoich naciąganych prognozach. Dane które do nas napływają pełne są sprzeczności. Prawie nikt nie zwrócił uwagi na raport Challengera, który liczbowo odnosi się do planowanych zwolnień w przemyśle.
Odczyt z ubiegłego czwartku mówi o prawie 68tyś ( dla przypomnienia odczyt z poprzedniego miesiąca 42tyś.) - a więc planowany jest wzrost zwolnień.
Co jest więc istotniejsze obecny odczyt dotyczący minionego marca, czy ten spodziewany na kwiecień?
Rośniemy więc nie w efekcie dobrych danych, a jedynie dlatego że trend póki co silny.
Im wyżej tym bliżej "cudnych manowców" Boo hoo!

Buldi mozna sie opierac na prognozach ja jednak wole fakty :) jak juz sam powiedziales chellenger mowil w poprzednim odczycie o planowanych 42tys zwolnien a tymczasem mamy ogolny wzrost zatrudnienia o ponad 160 tys :)
Jak tak ma byc to ja wole aby zwolnili 400 tysiecy w przemysle a zatrudnili 1.6 mln w jakims t5am rzadowym spisie :)
Nawet jak ten spis mam trwac tylko 2 czy 3 miesiace przy obecnych zamowieniach w przemysle i spadajacych zapasach za chwile sie okaze ze w przemysle brakuje rak do pracy i beda na gwalt zatrudniac.
Wielka machina ruszyla do przodu jedyne pytanie pozostaje czy utrzyma tepo, czy przyspieszy lub tez czy sie cofnie.

W kazdych dobrych danych mozna szukac dziury rowniez w zlych danych mozna szykac swiatelka.

Jedyne z czym sie zgodze to co do tego ze korekta sie nalezy jednak nie wiedze mozliwosci spadku do 2200 :( na obecnym etapie zakladajac ze dane beda podobne do tych co obecnie byly serwowane mysle ze korekta nie zejdzie duzo nizej jak do 2400

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 6 kwietnia 2010 22:40:49
buldi napisał(a):
Czytałem dzisiaj ten artykuł i tez się zastanawiam czy to już kontrakty na kontrakty czy nowa wersja a'la FW20 na innych zasadach.Think
Fakt, przyznaje rację że derywaty to piekielny wynalazek i źródło wszelkiego zła - więc walczę z nimi ich własna bronią.Angel

To jest jak rozumiem CFD oparty o FW20, nic nowego, Bossa ma takie pseudo kontrakty na S&P500. Podstawowa różnica jest taka, że handlujesz z brokerem, a nie drugim graczem, więc nie musisz się czaić na przeciwną pozycję, tylko obserwujesz kurs jak na walutach. I możesz sobie spokojnie otworzyć pozycję wartą mniej niż 1 kontrakt - super sprawa dla mniejszych graczy, można bez stresu pograć na malej dźwigni niewielkim kapitałem.

TomKo napisał(a):
ciekawe czy doczekamy czasów kiedy będą kontrakty na medianę temperatury w danym regionie w ujęciu miesięcznym

Kontrakty na temperaturę istnieją od dawna.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 6 kwietnia 2010 22:59

buldi
0
Wysłane: 6 kwietnia 2010 22:53:36
Taurus80 napisał(a):

Buldi mozna sie opierac na prognozach ja jednak wole fakty :) jak juz sam powiedziales chellenger mowil w poprzednim odczycie o planowanych 42tys zwolnien a tymczasem mamy ogolny wzrost zatrudnienia o ponad 160 tys :)

Jakie fakty Taurus?
Fikcja literacka na miare XXIwieku - to oczywiście tylko moje skromne zdanie na temat tych wszystkich danych o bezrobociu.
Nooooo może nie tylko moje, ale również znajamych którzy tam mieszkają i z którymi miałem okazję niedawno rozmawiać. Ale to oczywiście nie jest argument, bo to nie są oficjalne dane, które można sobie dowolnie wstecz korygować, annualizować, aktualizować, traktować wybiórczo czy jak kto woli dla uzyskania oczekiwanego efektu.
Taurus - Challenger się pomylił, ale zamiast patrzeć na same gołe liczby zwróć uwagę na jego odniesienie do poprzednich odczytów. Sam takie spojrzenie niedawno zalecałeś z czym się w pełni zgadzam.
Po za tym jaką masz gwarancje, że to pod co ostatnio rośniemy, nie jest kolejną pomyłką?
Edytowany: 6 kwietnia 2010 22:56

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 6 kwietnia 2010 23:39:51
kolejny dzień wzrostów. jakie to przyjemnie nudne i rozleniwiające.
czekam na 2800 - tam pomysle co dalej

Taurus80
0
Wysłane: 7 kwietnia 2010 07:46:42
buldi napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Jakie fakty Taurus?
Fikcja literacka na miare XXIwieku - to oczywiście tylko moje skromne zdanie na temat tych wszystkich danych o bezrobociu.
Nooooo może nie tylko moje, ale również znajamych którzy tam mieszkają i z którymi miałem okazję niedawno rozmawiać. Ale to oczywiście nie jest argument, bo to nie są oficjalne dane, które można sobie dowolnie wstecz korygować, annualizować, aktualizować, traktować wybiórczo czy jak kto woli dla uzyskania oczekiwanego efektu.
Taurus - Challenger się pomylił, ale zamiast patrzeć na same gołe liczby zwróć uwagę na jego odniesienie do poprzednich odczytów. Sam takie spojrzenie niedawno zalecałeś z czym się w pełni zgadzam.
Po za tym jaką masz gwarancje, że to pod co ostatnio rośniemy, nie jest kolejną pomyłką?

Moje fakty to twarde dane a nie dane mowiace o prognozach :) spadek zapasow hurtownikow oznacza przymus zwiekszenia zamowien co sie stalo zwiekszan ie zamowien w pierwszej fazie wymusza wzrost wydajnosci co od dawna ma miejsce.
A dlaczego ???
A no dlatego ze w biznesie jest jak na gieldzie w pierwszej fazie ozywienia nieliczni przedsiebiarcy decyduja sie na wzrost zatrudnienia wola wymysic wzrost wydajnosci i prace po godzinach po kryzysie i tak kazdy z pocalowaniem bedzie robil.
Natomiast po jakims czasie jak sie produkcja regularnie zwieksza to predzej czy pozniej sa zmuszeni do zwiekszenia zatrudnienia.
Podobnie jest z nami przez ponad rok wzrostow polowa myslala ze to korekta spadkow mysle ze dzisiaj juz wiekszosc zdaje sobie srawe ze to jest juz 1/3 hossy za nami.

A co do gwarancji moze drastyczne pytanie ale 100%wej odpowiedzi nikt nie udzieli:
Jaka masz gwarancje ze dozyjesz jutra ?? Zawsze mozna powiedziec ze 99% ale nalezy pamietac ze codziennie gina ludzie w wypadkach.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 7 kwietnia 2010 09:52:03
dopisze dalszy ciąg tej historii Taurusa:

Gospodarka rozwija się coraz szybciej,
rosną zamówienia, powodując wzrost zatrudnienia
co powoduje wzrost sprzedaży a więc wzrost zamówień.
następuje faza przeinwestowania i przekredytowania
po czym następuje mniejszy lub większy krach.
i zaczyna się następny cykl. także cieszmy się hossą póki trwa. thumbright

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 kwietnia 2010 10:13:29
Vox napisał(a):

Jednak aby hossa trwała, potrzebne są niezliczone ilości osób, które w nią nie wierzą i czekają na spadki. Dzięki temu mamy korekty, które są warunkiem urzymania trendu w dłuższym terminie.
Gdy te osoby przyłączą się do gry, wciągną także "ulicę", czyli osoby które "słyszały że na giełdzie można zarobić". Potem siłą rozpędu UP, a na końcu DUP...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 7 kwietnia 2010 10:20:05
Frog napisał(a):

Jednak aby hossa trwała, potrzebne są niezliczone ilości osób, które w nią nie wierzą i czekają na spadki. Dzięki temu mamy korekty, które są warunkiem urzymania trendu w dłuższym terminie.
Gdy te osoby przyłączą się do gry, wciągną także "ulicę", czyli osoby które "słyszały że na giełdzie można zarobić". Potem siłą rozpędu UP, a na końcu DUP...

Ktos napisal moje mysli niemal w 100% wave

Tak to wyglada z psychologicznego punktu widzenia, korekta pewnie nie bedzie zbyt gleboka bo zbyt duzo osob na nia czekalo i zbyt wiele osob jest przekonanych o rosnacym trendzie i nikt nie bedzie chcial sie spoznic z zakupami wiec nie pozwolimy za bardzo pospadac bo po bardziej nerwowi przyspiesza dzialania tych bardziej sceptycznych

Taurus80
0
Wysłane: 7 kwietnia 2010 10:24:55
Frog napisał(a):
Vox napisał(a):

Ostatnio czytajac rozne fora mam wrazenie a nawet jestem pewien ze ulica juz sie przylacza :)
Jednak jeszcze daleko do szczytu, a w tym roku mamy kilka bardzo duzych emisji w ktorych bedzie zapewne uczestniczylo mnostwo nowicjuszy co w polaczeniu z ogolnym tzrostowym trendem na gieldzie bedzie sie potegowalo a za rok dwa jak juz ci nieliczni nowicjusze zarobia w mediach bedzie pelno atrykulow ile to na gieldzie nie zarobili a wtedy wlasnie bedzie ostatnia smieciowa fala.
W tej ostatniej fali jedynym warunkiem aby duzo zarobic bedzie kupowanie najwiekszych smieci typu Fon petrol skotan itd
koliejny cykl koniunkturalny zapewne bedzie duzo wiecej smieci do zakupow :)

A korekty w trendzie beda zawsze i moga siegac nawet 20% normalka

Frog
13
Wysłane: 7 kwietnia 2010 10:32:09
Taurus80 napisał(a):

Ostatnio czytajac rozne fora mam wrazenie a nawet jestem pewien ze ulica juz sie przylacza :)

To nie TA ulica. Ta która kończy hossę, bierze się z nowych graczy/inwestorów. Młodych ludzi na pierwszym etacie, którzy znaleźli "żyłę złota".
Dopóki ludzie nowi na giełdzie nie zaczną się zastanawiać czy nie rzucić pracy i nie zacząć żyć wyłącznie z giełdy mamy trend wzrostowy.
Aby oni się jednak pojawili, musi spaść bezrobocie, firmy muszą zacząć zatrudniać. Ludzie muszą poczuć się bezpiecznie i nakręcać koniunkturę.
Follow me on Twitter

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 7 kwietnia 2010 12:45:57
Jeszcze raz zapraszam do konkursu w którym trzeba przewidzieć poziom WIG20 na koniec trzech kolejnych miesięcy.
Nagrodą jest roczny abonament stockwatch.pl

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 7 kwietnia 2010 13:18:40
Frog napisał(a):

Wydaje mi się, że teraz będzie inaczej bo nie ma tej potencjalnej niezliczonej liczby fajerów.
Ludzie mają o wiele więcej długów i o wiele mniej złudzeń. Może nie być widocznych sygnałów przesilenia; ot z dnia na dzień zacznie spadać.

Obecną hossę napędzają banki i instytucje finansowe i chodzi z grubsza rzecz biorąc o to by wykazywać jak najwyższe zyski jak długo się da. Ostatecznym źródłem zarobków dla banksterów w tej hossie będą nie inni uczestnicy rynku tylko (współ)właściele instytucji którymi sami zarządzają.

Frog
13
Wysłane: 7 kwietnia 2010 13:24:40
przemek_f napisał(a):
Wydaje mi się, że teraz będzie inaczej...

Zawsze jest wielu którzy tak sądzą, ale zawsze jest tak samo. Mam nadzieję. Pod tą teorię kładę swoje oszczędności Think
Follow me on Twitter

Kanoniers
1
Wysłane: 7 kwietnia 2010 13:26:27
Giełda: USA. Wnioski o kredyt hipoteczny (tydzień): -11,0% (poprzednio +1,3%)Think

Rozmawialem dzisiaj ze znajomym bankowcem tym co zwykle z BoA i mowi ze w nieruchomosciach teraz nie ma zadnego ladu, sa stany gdzie ceny rosna ale sa tez takie gdzie mozna kupic o 30-40% taniej

Jedno co jest w miare pewne to ze wynajem tanieje.

On na ta chwile nie widzi trwalego wyjscia z kryzysu, wszedzie bida az piszczy, urzedy skracaja godziny pracy zeby tylko ciac koszty Think

Kanoniers
1
Wysłane: 7 kwietnia 2010 13:29:13
przemek_f napisał(a):

Wydaje mi się, że teraz będzie inaczej bo nie ma tej potencjalnej niezliczonej liczby fajerów.
Ludzie mają o wiele więcej długów i o wiele mniej złudzeń. Może nie być widocznych sygnałów przesilenia; ot z dnia na dzień zacznie spadać.

oj przemek przeceniasz wiare w ludzi i to znacznie ...

Nawet nie wiesz ilu frajerow ktorzy potracili majatki albo spore oszczednosci znow pognalo do funduszy niemalze ze wszystkim co maja, w zeszlym tygodniu rozmawialem z kilkoma takimi osobami!!

Wiara w szybkie odrobienie strat jest silniejsza niz strach...

Taurus80
0
Wysłane: 7 kwietnia 2010 13:39:30
Kanoniers napisał(a):
Giełda: USA. Wnioski o kredyt hipoteczny (tydzień): -11,0% (poprzednio +1,3%)Think

Rozmawialem dzisiaj ze znajomym bankowcem tym co zwykle z BoA i mowi ze w nieruchomosciach teraz nie ma zadnego ladu, sa stany gdzie ceny rosna ale sa tez takie gdzie mozna kupic o 30-40% taniej

Jedno co jest w miare pewne to ze wynajem tanieje.

On na ta chwile nie widzi trwalego wyjscia z kryzysu, wszedzie bida az piszczy, urzedy skracaja godziny pracy zeby tylko ciac koszty Think

Jak juz mowilem malo istotne dane :) bankowcy pewnie poczekaja ze 100lat na nastepna banke nieruchomosciowa a teraz jest czas aby poszukac nowej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

438 439 440 441 442

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,566 sek.

hotovxji
jhwiciwl
mwzsjogi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hupyuagb
edgruups
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat