LuckyTony napisał(a):Taurus - ja uważam, że nie ma prywatnych instytucji, które rządzą rynkami - to dla mnie wymysł ludzi, którzy nie potrafią pogodzić się z faktem, że rynki są tak zmienne. Trwale trendy zmieniać może tylko FED i jego odpowiedniki w innych krajach. W USA w wielu instytucjach mniejszego kalibru niż GS panuje wręcz obsesja na punkcie analizy psychiki i potencjalnych decyzji członków FED - pod to gra się w USA. Dzienny obrót na eurodolarze, spółkach z DJI + manipulacja obligacjami + manipulacja rynkami wschodzącymi + manipulacja Europą (jak widać aktualnie nie wszystkie rynki w Europie działają jak ETF w rodzaju SPY czy QQQQ, więc trzeba nimi manipulować osobno) - czy jest tu ktokolwiek kto wierzy, że GS ma na to pieniądze ?
GS nie dostał pieniędzy za free, dostał wirtualne pieniądze, które spłacił z nawiązką prawdziwymi. Tu jest być może sedno problemu GS - działa jak bank i jest tak traktowany przez FED, choć de facto bankiem nie jest.
Aby manipulowac nie trzeba wcale miec kasy na wszystkie rynki wystarczy w kilku miejscach pograc a reszta podazy w danym kierunku, nie od dzisiaj wiadomo ze wszystkie rynki sa ze soba powiazane.
Masz przyklad ostatnich dni najpierw pewna instytucja pomagala przez pare lat ukrywac dlugi po czym zaczela grac przeciko obligacjom tego panstwa :) Smieszne ale prawdziwe normalnie kazdy z nas za takie cos poszedlby siedziec i to tego samego dnia w ktorym to by bylo ujawnione tak profilaktycznie za kraty do rozprawy zapewne pare lat :)
Po czym "podobno" spotkala sie pewna grupa zarzadzajacych roznymi bankami i funduszami i ustalila kierunek na walutach :) zapewne i goldmany i morgany uczestniczyly w tym spotkaniu :) poznieej dziwna sesja w pamietny czwartek :) pomylka czy nie SEC mial ustalic przyczyny i to jak najszybciej do dzisiaj nic nie wiadomo :) itd
Mozna tak wymieniac te zbiegi okolicznosci TOMAMI a i tak nic nie zmienimy, zostaje nam jedynie ponazekac, tylko prosze nie mow mi ze to co przynajmniej od 1.5roku sie dzieje jest normalne bo takim nie jest :)
Co do pieniedzy :) nie tlumacz mi ze ktos dostal pieniadze na niby a splacil prawdziwe bo to jest klamstwo :) banki nie dostaly poreczen tylko prawdziwa kase w postaci przelewow na konto :) no chyba ze elektroniczny przelew uwazasz ze elektroniczny to nie pieniadz :) w takim razie nie splacili tej pozyczki bo na pewno miliardow w gotowce nie odsdali :)
Nie chcialbys miliona zl na 5% za nic bez zabezpieczenia bym ci dal :)
I nie chodzi tylko o GS jest mnostwo anomali jak agencje ratingowe jedna komorka daje rating a inna inwestuje :) tez normalne przeciez tak jest od lat :)
Pewnie bym znalazl jeszcze mnostwo przykladow ale po co ja mam swoje zdanie ty masz swoje :) ja nie jestem analitykiem i w tylek potencjalnemu klientowi wlazic nie musze wiec wyrazam swoje zdanie :)
A konsekwencje wlasnego myslenia ponosze we wlasnym portfelu codziennie :) to jest jedyne co mi sie w tym calym bagnie rynkowym podoba.