PARTNER SERWISU
bijvfxfo
75 76 77 78 79
discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 1 lipca 2010 09:51:54 przy kursie: 478,08 zł
nocnygracz napisał(a):
TomKo napisał(a):

tadek naprawdę pożegnał się z forum czy tylko używa innego paszportu? jak czytam forum z tamtego okresu to stwierdzam że miał chyba jakąś szklaną kulę albo pracował w IDM Angel

Zapewniam Cię, że Tadek znów ma IDM w swoim portfelu.
Człowiek się przebrał, ale żyje.

Co to za życie? Akcje odkupiłem średnio po 2.10. Niby jest fajnie, ale nie mam tu pomysłu na dalszy ciąg. Może warto na long do dwucyfrówki, może warto wyskok po 2.90 korzystając ze skupu akcji własnych?
Po prostu mam wątpliwości czy zarząd da radę to wszystko poukładac. Trudne zadanie sobie na głowę wzięli i nie wiem jak będzie. Rynek jest raczej sceptyczny bo przecież kurs jest nisko w relacji do obecnych i oczekiwanych wyników.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 2 lipca 2010 00:28:41 przy kursie: 478,08 zł
Mamy na jakiś czas zapewnionego regularnego i dobrego kupca, który nam podciągnie kurs. Niektórzy potrzebują na chleb, ale poza nimi - kto to w ogóle sprzedaje i po co?

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2010 00:48:17 przy kursie: 478,08 zł
Wywiad z Panem Prezesem:

www.tvncnbc.pl/idm-sa-skupuje-...

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 2 lipca 2010 16:29:44 przy kursie: 483,84 zł
discopolo napisał(a):
nocnygracz napisał(a):
TomKo napisał(a):

tadek naprawdę pożegnał się z forum czy tylko używa innego paszportu? jak czytam forum z tamtego okresu to stwierdzam że miał chyba jakąś szklaną kulę albo pracował w IDM Angel

Zapewniam Cię, że Tadek znów ma IDM w swoim portfelu.
Człowiek się przebrał, ale żyje.

Co to za życie? Akcje odkupiłem średnio po 2.10. Niby jest fajnie, ale nie mam tu pomysłu na dalszy ciąg. Może warto na long do dwucyfrówki, może warto wyskok po 2.90 korzystając ze skupu akcji własnych?

O, stary sklad z powrotem na akcjach. disco - gratulacje za trafienie w dolek. Mam jakies podobne wrazenia - mozna poczekac do ok. 3zl ale czy wtedy robic duze wyjscie czy tylko skracac, to sie dopiero zobaczy.

Przy okazji: nie calkiem czuje czy slowa Leszczynskiego o kierowaniu sie w IPO Idei wycena Quercusa ("z pewnym dyskontem") byly ironia czy serio. Widzial ktos te wypowiedz? (jakby to bylo serio to wycenialiby Idee na 400mln - obecna wycena IDM to 500-costam; ale trudno mi uwierzyc ze to bylo serio)

discopolo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 18:30:47 przy kursie: 483,84 zł
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a):

Przy okazji: nie calkiem czuje czy slowa Leszczynskiego o kierowaniu sie w IPO Idei wycena Quercusa ("z pewnym dyskontem") byly ironia czy serio. Widzial ktos te wypowiedz? (jakby to bylo serio to wycenialiby Idee na 400mln - obecna wycena IDM to 500-costam; ale trudno mi uwierzyc ze to bylo serio)

Quercus ma pod zarządem 780mln i ma kapitalizację giełdową 189mln.
Idea ma pod zarządem 1502mln czyli prawdopodobnie jest warta około 350mln. Bo dyskonto niepubliczności Idei pi razy oko równoważy się z korzyściami skali.
Czy w tej sytuacji kurs IDMSA jest dużo za niski?
Właśnie tak uważam i dlatego tu jestem.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 2 lipca 2010 18:48:32 przy kursie: 483,84 zł
No tak, ale kupowalbys Quercus po obecnej cenie? Bo mi sie wydaje ze to balon (dlatego pytalem czy to nie zarty) Nie wiem jakie maja marze i jakie sa rozlozone aktywa po funduszach, ale zakladajac ze maja srednio okolo 2% aktywow rocznie, cale przychody to mniej niz 20mln rocznie. Czyli zysk pewnie kilka milionow (musza placic bonusy dla zarzadzajacych aktywami, utrzymywac siec sprzedazy, itd.). 190mln to ze dwa razy za duzo.

discopolo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 20:09:29 przy kursie: 483,84 zł
No tak, ale kupowalbys Quercus po obecnej cenie? Bo mi sie wydaje ze to balon (dlatego pytalem czy to nie zarty) Nie wiem jakie maja marze i jakie sa rozlozone aktywa po funduszach, ale zakladajac ze maja srednio okolo 2% aktywow rocznie, cale przychody to mniej niz 20mln rocznie. Czyli zysk pewnie kilka milionow (musza placic bonusy dla zarzadzajacych aktywami, utrzymywac siec sprzedazy, itd.). 190mln to ze dwa razy za duzo.

To prawda, ale z drugiej strony nadal mamy niezbyt dobre czasy dla tej branży. Stąd potencjał rozwojowy jest spory.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 2 lipca 2010 20:30:47 przy kursie: 483,84 zł
Wartość TFI podaje się zazwyczaj jako procent od aktywów. Na wątku Quercusa podawałem przykłady wcześniejszych transakcji:

Cytat:
Quercus chce przy okazji przenosin na GPW wyemitować akcję, dzieki czemu z pozyskanego kapitału mógłby sfinansować przejęcie DWS. Mówi się o kwocie 50 mln zł czyli około 3 proc. za aktywa. Jest to taka wycena po środku. Wcześniej Opera jak kupowała SEB (teraz fundusze SEB działają pod marką Novo, ponieważ SEB po wpadce na obligacjach źle się kojarzyło klientom) to płaciła 2 proc. za aktywa. Jednak SEB był zmuszony się wycofać bo fatalnych rezultatach "bezpiecznego" funduszu obligacji. Inna transakcja na rynku funduszy to jak Enterprise Investors kupowało skarbca za 4 proc. aktywów. Zatem 3 proc. za aktywa byłoby wartością niekontrowersyjną

Teraz niech każdy sobie przeliczy ile jakie TFI jest mniej więcej warte.binky

discopolo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 21:22:45 przy kursie: 483,84 zł
Kamil Gemra napisał(a):
Wartość TFI podaje się zazwyczaj jako procent od aktywów. Na wątku Quercusa podawałem przykłady wcześniejszych transakcji:

Cytat:
Quercus chce przy okazji przenosin na GPW wyemitować akcję, dzieki czemu z pozyskanego kapitału mógłby sfinansować przejęcie DWS. Mówi się o kwocie 50 mln zł czyli około 3 proc. za aktywa. Jest to taka wycena po środku. Wcześniej Opera jak kupowała SEB (teraz fundusze SEB działają pod marką Novo, ponieważ SEB po wpadce na obligacjach źle się kojarzyło klientom) to płaciła 2 proc. za aktywa. Jednak SEB był zmuszony się wycofać bo fatalnych rezultatach "bezpiecznego" funduszu obligacji. Inna transakcja na rynku funduszy to jak Enterprise Investors kupowało skarbca za 4 proc. aktywów. Zatem 3 proc. za aktywa byłoby wartością niekontrowersyjną

Teraz niech każdy sobie przeliczy ile jakie TFI jest mniej więcej warte.binky

Masz rację jeśli mówisz o ustabilizowanych TFI, ale w przypadku dynamicznego rozwoju wycena może byc znacznie wyższa. Czego najlepszym dowodem jest obecna wycena Quercusa.

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2010 21:31:22 przy kursie: 483,84 zł
DWS zarządza podobną kwotą do IDEI, a "mówi się" o jego wycenie na poziomie ok. 50 milionów zł.

Tymczasem IDEA wyceniana jest w księgach IDM na jakieś 5-6 milionów zł.

Angel

Czy to wszystko?

Shame on you

Szczególnie jeśli rozważymy fakt, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy to IDEA awansowała o 7 miejsc w rankingu Towarzystw (pod względem wielkości aktywów) i że 15 czerwca środki w niej zgromadzone przekroczyły 1 miliard 800 milionów zł,

jeśli dodamy informację, że na dzień 15 czerwca bilans wpłat do otwartych funduszy IDEA TFI w 2010 roku wyniósł ok. 675 milionów zł. (na plusie oczywiście),

jeśli zauważymy, że w miesiącu maju 2010 saldo wpłat i umorzeń w otwartych funduszach IDEA TFI wyniosło 252 miliony zł., co stanowiło jakieś 46 % dodatniego salda CAŁEJ BRANŻY TFI szacowanego na 550 milionów zł.

i jeśli zwrócimy uwagę na fakt, że IDEA nie korzysta ze wsparcia żadnej potężnej grupy kapitałowej czy banku, co nie przeszkadza jej rozpychać się na rynku łokciami.

Nie dziwię się optymizmowi prezesa prezentowanemu w wywiadzie wklejonym przeze mnie wyżej. Kto chce, niech dalej uważa, że IDM to "żadna perełka". Zarząd jest kompetentny i skuteczny, stawia sobie ambitne cele, a później je realizuje. Niech każdy sobie sam odpowie czy tacy ludzie nie poradzą sobie z bankiem.

:)

Edytowany: 2 lipca 2010 21:42

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 2 lipca 2010 22:37:27 przy kursie: 483,84 zł
nocnygracz napisał(a):
DWS zarządza podobną kwotą do IDEI, a "mówi się" o jego wycenie na poziomie ok. 50 milionów zł.

Tymczasem IDEA wyceniana jest w księgach IDM na jakieś 5-6 milionów zł.

Czy to wszystko?
Szczególnie jeśli rozważymy fakt, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy to IDEA awansowała o 7 miejsc w rankingu Towarzystw (pod względem wielkości aktywów) i że 15 czerwca środki w niej zgromadzone przekroczyły 1 miliard 800 milionów zł,

jeśli dodamy informację, że na dzień 15 czerwca bilans wpłat do otwartych funduszy IDEA TFI w 2010 roku wyniósł ok. 675 milionów zł. (na plusie oczywiście),

jeśli zauważymy, że w miesiącu maju 2010 saldo wpłat i umorzeń w otwartych funduszach IDEA TFI wyniosło 252 miliony zł., co stanowiło jakieś 46 % dodatniego salda CAŁEJ BRANŻY TFI szacowanego na 550 milionów zł.

i jeśli zwrócimy uwagę na fakt, że IDEA nie korzysta ze wsparcia żadnej potężnej grupy kapitałowej czy banku, co nie przeszkadza jej rozpychać się na rynku łokciami.

Nie dziwię się optymizmowi prezesa prezentowanemu w wywiadzie wklejonym przeze mnie wyżej. Kto chce, niech dalej uważa, że IDM to "żadna perełka". Zarząd jest kompetentny i skuteczny, stawia sobie ambitne cele, a później je realizuje. Niech każdy sobie sam odpowie czy tacy ludzie nie poradzą sobie z bankiem.

:)

nocny, uwazaj zeby sie nie zaangazowac emocjonalnie :) - to troche brzmi jakbys sam siebie probowal przekonywac.

Oczywiscie ze wycena w ksiegach idei wzrosnie. Ale - poza kol. dp (nawiasem mowiac - moje ulubione zespoly tego nurtu to Akcent i Tarzan Boy) chyba jestesmy zgodni ze Quercus to balon. Wiec takie zapowiedzi kapitalizacji Idei 400 baniek, "no bo Quercus...", wyrobionej w oparciu o mikroskopijna emisje, na mnie maja taki efekt ze przestaje wierzyc w obecna wartosc ksiegowa IDM, no bo jak oni tak wyceniaja aktywa, to... itd.

Twoj paragraf o 46% udziale w saldzie CALEJ BRANZY TFI, z tymi wielkimi literami, to czysta demagogia/manipulacja.

discopolo
0
Wysłane: 2 lipca 2010 22:48:54 przy kursie: 483,84 zł
Ale - poza kol. dp chyba jestesmy zgodni ze Quercus to balon.

Też się zgadzam co do Quercusa.
Natomiast w sprawie Idei zgadzam się na dowolnie wysoką wycenę Angel
Jest balon na Quercusie, niech będzie na Idei i całym IDMSA. Nie jestem w tych akcjach zakochany i chętnie wyjdę gdy będą balonem (10zł?).

nocnygracz
0
Wysłane: 2 lipca 2010 22:55:53 przy kursie: 483,84 zł

Oczywiscie ze wycena w ksiegach idei wzrosnie. Ale - poza kol. dp (nawiasem mowiac - moje ulubione zespoly tego nurtu to Akcent i Tarzan Boy) chyba jestesmy zgodni ze Quercus to balon. Wiec takie zapowiedzi kapitalizacji Idei 400 baniek, "no bo Quercus...", wyrobionej w oparciu o mikroskopijna emisje, na mnie maja taki efekt ze przestaje wierzyc w obecna wartosc ksiegowa IDM, no bo jak oni tak wyceniaja aktywa, to... itd.

Twoj paragraf o 46% udziale w saldzie CALEJ BRANZY TFI, z tymi wielkimi literami, to czysta demagogia/manipulacja.

No właśnie o to chodzi, że dobrze zarobimy nawet, gdyby giełda wyceniła IDEĘ na 50 milionów zł. (a nie 400).
Oczywiście uważam Quercusa za mocno przewartościowanego balona i nie wyceniam IDEI na 400 baniek.

A dlaczego przytoczenie jakiegoś faktu (np. tego o prawie 50 procentowym udziale we wzroście całej branży) uważasz za manipulację? Taki miesiąc im się trafił, nie wyssałem sobie tego z palucha, no nic na to nie poradzę. Na tej podstawie można wnioskować, że spółka nie powiedziała jeszcze swojego ostatniego słowa pod względem udziałów w rynku.
Uznałem to za fakt bardzo ważny, to go podkreśliłem. Chyba przyznasz, że taki wynik był dla spółki OGROMNYM, OGROMNYM sukcesem.

Jak chcesz, mogę jeszcze dla równowagi podkreślić, że NIE PRZEPADAM ZA MARKIEM FALENTĄ.

I jeszcze dodam, że na rewelacyjny majowy wynik Idei miał z pewnością wpływ koniec promocji polegającej na zwolnieniu z opłaty manipulacyjnej osób składających zlecenia nabycia jednostek uczestnictwa za pośrednictwem telefonu oraz bezpośrednio u pracowników Towarzystwa. Ostatnim dniem promocji był 9 maja co z pewnością wpłynęło mobilizująco na wahających się, jeszcze potencjalnych klientów.
Koniec owej promocji oznacza dla nas słabszy przyrost nowych klientów (już od czerwca), ale za to większe zyski.

Edytowany: 2 lipca 2010 23:33

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 2 lipca 2010 23:18:35 przy kursie: 483,84 zł
O ile rozumiem co te terminy znacza, tysiac roznych funduszy naraz moze miec 50% udzialu w saldzie (...jesli 998 funduszy ma udzial minus 50%). Manipulacja, wlasnie ja powtorzyles, jest laczenie "udzialu w saldzie" z udzialem w rynku. Samo uzycie slowa udzial jest manipulacja gdy "udzialy" moga byc negatywne.

Dzieki, lepiej sie poczulem... :) Sytuacja na forum byla bardziej komfortowa wiosna 2009 gdy wszyscy jechali po IDM i wszystkie negatywy byly jaka na tacy.

nocnygracz
0
Wysłane: 3 lipca 2010 01:49:48 przy kursie: 483,84 zł

kliknij, aby powiększyć

W maju 2010 klienci 363 funduszy inwestycyjnych kupili towaru za ok. 7,5 miliarda, a sprzedali za ok. 6,9 miliarda.

W omawianym miesiącu największa kwotowo różnica między nabyciem i sprzedażą jednostek uczestnictwa miała miejsce w IDEA TFI i było to dokładnie 250.446.885,4 zł. Na drugim miejscu w tej statystyce znalazł się Quercus z bilansem 118.184.999,11 zł., dalej kolejno Allianz (112.126.855,42 zł.), KBC (60.120.991,07 zł.), Union Investment (43.288.228,81 zł.), Ipopema (17.208.348,38 zł.).

Ważny dla nas dla celów porównawczych DWS stracił na bilansie w maju 47.469.244,73 zł., a najgorszy na rynku pod tym względem BZ WBK - 592.135.373,45 zł.

Procentowo (w odniesieniu do "posiadanego" kapitału) największy wzrost w maju odnotowały Quercus (18,77%), Idea (16,74%) i Allianz (8,46%), peleton daleko w tyle.
Najgorszy w tym względzie był Investors TFI ze "stratą" 13,04%. DWS "stracił" 3,18%.

W ciągu ostatnich 12 miesięcy (pisząc o ostatnim roku będę miał odtąd na myśli okres do końca maja 2010 bo tylko takie dane są póki co mi dostępne) Idea i Quercus nie odnotowały ani jednego miesiąca w którym umorzenia jednostek przeważyłyby nad jednostkami nowo sprzedanymi. DWS miał w tym czasie 9 miesięcy wzrostowych i 3 spadkowe.

W ciągu ostatnich 12 miesięcy udział w rynku Quercusa wzrósł z 0,17% do 0,72%, a Idei z 0,51% do 1,69%. Dobrze wypadło też Union Investment ze wzrostem z 3,53% do 6,01%. Reszta daleko w tyle. DWS stracił, a jego udział spadł z 1,49% do 1,40%. W maju 2009 byli trzykrotnie więksi od Idei, w maju 2010 Idea była od nich większa o 20%.

Na koniec maja 2010 w Idei zgromadzono środki o wartości 1.746.847.170,17 zł., w DWS 1.443.424.721,82 zł., a w Quercusie 747.702.190,28 zł. Rok wcześniej w DWS było towaru za 1.135.087.473,54 zł. (a więc nominalnie i tu w ciągu ostatniego roku odnotowano wzrost, z tym, że wzrost ten był wolniejszy od wzrostu całego rynku), w Idei za 388.348.918,41 zł., a w Quercusie 126.286.915,80.

Pod względem aktywów liderem rynku pozostaje prawie dziesięciokrotnie większy od Idei Pioneer Pekao TFI z 17.187.439.168,24 (14.782.401.973,77 zł. rok wcześniej) z udziałem w rynku na poziomie 16,64% (16,46% rok wcześniej). Inni giganci to BZ WBK AIB TFI (10,18%
udziałów w rynku wobec 11,19% rok wcześniej), ING TFI (9,57% wobec 9,87% rok wcześniej), Aviva Investors Poland TFI (9,46% vs 9,37%) i PKO TFI (8,70% vs 10,65%).

Idea przebija się właśnie przez peleton średniaków i wyprzedziła pod względem udziałów w rynku Amplico, DWS, Operę, Allianz i Noble Funds. Następne w kolejności są Ipopema, Millenium i PZU wszystkie z udziałami w rynku na poziomie 2-3 %.

nocnygracz
0
Wysłane: 3 lipca 2010 02:18:36 przy kursie: 483,84 zł
Pozdrav Henryku Anatolu, tak w ogóle to słusznie zauważyłeś metodologicznie nieuprawnione łączenie "udziału w saldzie" z udziałem w rynku. Na swoje usprawiedliwienie powiem, że w ten sposób media mi to sprzedały, np. tu: www.finanse.egospodarka.pl/540... i że nie chciałem. Stron powołujących się na jeden i ten sam raport jest w sieci od zatrzęsienia i nigdzie (włącznie z samym raportem) nie było bardziej szczegółowych danych. Ale mam nadzieję, że opracowanie zamieszczone powyżej uspokoi Twego złaknionego prawdy ducha. Opisałem te dane, które są mi dostępne, co oznacza, że paru rzeczy, których jeszcze chcielibyśmy się dowiedzieć, niestety w dostępnych mi publikacjach brak.

Na moje z dostępnych danych wynika, że pod względem dynamiki Idea i Quercus w pierwszym rzędzie TFI idą, a DWS jest, bo jest (może by go tak komuś sprzedać bo nie wiadomo co z nim zrobić?).

A wracając do dyskusji prowadzonej przeze mnie z samym sobą (z pytaniem przewodnim: dobra jest Idea czy złą Idea jest?) dorzucę na koniec do worka z pozytywami maleńki argumencik w postaci linka do jakiegoś przypadkowego rankingu funduszy (stan na lipiec 2010). Tym razem już bez manipulacji, czyli bez pisania kto jest na czele stawki: www.fundi.pl/11474_rating-fund...
Edytowany: 3 lipca 2010 02:22

nocnygracz
0
Wysłane: 3 lipca 2010 03:12:50 przy kursie: 483,84 zł
Ostatni link nie działa bo jest podzielony na dwa wersy. Edytować już nie mogę, wklejam więc go jeszcze raz:

Ranking funduszy >>>TU<<<
Edytowany: 3 lipca 2010 03:13

discopolo
0
Wysłane: 3 lipca 2010 09:33:24 przy kursie: 483,84 zł
Właściwie balony są creme de la creme.
Popatrzyłem na wykres Quercusa i jeszcze przed chwilą był notowany po 3.78 czyli kapitalizacja 265mln. Czyli niemożliwe to jest wywinąc hełm wojskowy na drugą stronę, a konkretniutkie wzrosty są możliwe.
Nie czekam na racjonalną wyceną Idei i całego IDMSA, lecz na balon na tych aktywach.
Nawet jeśli Idea nie jest warta 350mln, ani nawet 200mln to wcale nie znaczy że nie będzie przejściowo po tyle notowana.

Balony są fajne zwłaszcza latem, zwłaszcza na plaży, zwłaszcza młode.
Ale balonem na aktywach też nie wzgardzę.

pluto85
0
Wpisów: 30
Wysłane: 3 lipca 2010 13:00:07 przy kursie: 483,84 zł
Balon, nie balon... Idea moze byc notowana nawet powyzej Quercusa, bo dlaczegoby nie? Quercus ma wyzsze koszta uzyskania kapitalu od Idei, a roznica ta jeszcze bedzie rosla, cytujac prezesa "za chwile bedzie bank", to wzmocni pozycje funduszu... Natomiast na powaznie wycene funduszu powinno sie wyliczac m.in. na podstawie zysku -i tak Idea za I kw miala ponad 1 mln zysku, do teraz wzrosly aktywa o 30% i rozpoczeto pobierac oplaty manipulacyjne od 9 maja, mozna spokojnie szacowac zysk 2 mln za II kw i 3 mln za III kw. Jesli wowczas dynamika wzrostu aktywow wyraznie spadnie, to i tak za 2011 mozemy sie spodziewac okolo 12-15 mln zysku, przy C/Z rzedu 10 do 15, mamy wycene od 120 do 225 mln zl, jednak uwzgledniajac wciaz duzy potencjal wzrostu mozemy rownie dobrze zakladac C/Z rzedu 20 i tak osiagamy wycene 300 mln zl. Zalozenia zysku i tak sa dosc niskie, liczac saldo sprzedazy i umorzen na poziomie 250 mln zl za maj i mnozac razy 2/3 tyle czasu maja pobierano oplaty monipulacyjne uzyskujemy kwote 167 mln zl, przy oplacie manipulacyjnej srednio 1% mamy dodatkowe wplywy 1,6 mln za maj w II kw... Wracajac do hossy w 2007 roku, to przypomne ze wowczas fundusze uzyskiwaly roczne zyski rzedu 3,5% wartosci aktywow, wiec tak jak piszecie o wycenie Quercusa, tak samo mozecie zapomniec o wycenie 3% wartosci aktywow -bo i jedno i drugie jest z dala od realiow. Jakby byla hosssa, to obecna cena Quercusa miala by duzy potencjal wzrostu.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 3 lipca 2010 16:39:03 przy kursie: 483,84 zł
pluto85 napisał(a):
Balon, nie balon... Idea moze byc notowana nawet powyzej Quercusa, bo dlaczegoby nie? Quercus ma wyzsze koszta uzyskania kapitalu od Idei, a roznica ta jeszcze bedzie rosla, cytujac prezesa "za chwile bedzie bank", to wzmocni pozycje funduszu...

To sa FI a nie fundusze hedgeowe; jada tylko na takim kapitale jaki im publika wplaci.

pluto85 napisał(a):

Natomiast na powaznie wycene funduszu powinno sie wyliczac m.in. na podstawie zysku -i tak Idea za I kw miala ponad 1 mln zysku, do teraz wzrosly aktywa o 30% i rozpoczeto pobierac oplaty manipulacyjne od 9 maja, mozna spokojnie szacowac zysk 2 mln za II kw i 3 mln za III kw.
Eeee tam... znasz strukture kosztow? Ja nie. Wiec zaden szacunek nie jest "spokojny". Wystarczy ze jakas gwiazda finansow z zarzadu dostanie oferte od konkurencji, zeby gwiazde zatrzymac trzeba cos dac, i juz milion w plecy.

pluto85 napisał(a):

.. Wracajac do hossy w 2007 roku, to przypomne ze wowczas fundusze uzyskiwaly roczne zyski rzedu 3,5% wartosci aktywow, wiec tak jak piszecie o wycenie Quercusa, tak samo mozecie zapomniec o wycenie 3% wartosci aktywow -bo i jedno i drugie jest z dala od realiow. Jakby byla hosssa, to obecna cena Quercusa miala by duzy potencjal wzrostu.

Tak ale to bylo zupelnie jednorazowo, bo wtedy hossa tak ludziom zakrecila ze salda wplywow TFI byly porownywale z aktywami pod zarzadem. Wiec wplywy z oplat manipulacyjnych (z definicji hossy nie do powtorzenia) byly wieksze niz z w miare powtarzalnych oplat za zarzadzanie.

Aha, powyzej bylem adwokatem diabla ale mi tez sie te wyceny funduszy po 3% aktywow wydaja za tanie (a po 30% za drogie). 200mln za Idee z bieda bym rozumial.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

75 76 77 78 79

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,303 sek.

bjpujfte
dlvzkphx
gvharitc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bphwjhpo
niczbjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat