vyxvufof
Advertisement
PARTNER SERWISU
szrwxoby

Inwestycja w whiskey

Mitia
0
Wpisów: 142
Wysłane: 10 lipca 2010 23:28:38
Witajcie,

od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zainwestowaniem alternatywnie - whiskey / wina. Czy ma
ktoś z tym jakieś doświadczenia? Jedyną instytucją pośrednikiem w PL jest podobno wealth
solutions. Wszystko wygląda obiecująco, zysk po kilkadziesiąt a nawet ponad 100 procent,zdywersyfikowany portfel to niby pewne zyski,
ale... No właśnie, ale jaki jest haczyk?

Pozdrawiam

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 11 lipca 2010 08:28:04
Z tego co się orientuje to minimalnie trzeba coś koło 20 tys. zainwestować. Płynność tej inwestycji też nie powala. Jednak rzeczywiście podają, że można zarobić. Kiedyś pisałem o whisky dla innej firmy: www.inwestycjealternatywne.pl/...

Mitia
0
Wysłane: 11 lipca 2010 10:40:36
Dzięki za odpowiedź.
Kwota 5k Euro wydaje się rozsądną ze względu na możliwość dywersyfikacji portfela. Z podanego przez Ciebie artykułu wnioskuję, że bez pośredników mogę wziąć udział w WWI. Z tym, że wtedy trzeba na kolejny temat zdobywać głębszą wiedzę. Wealth solutions niby pozwala się obyć bez tego, ale czy warto im ufać? A przede wszystkim, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy obrót jest wystarczający by swój towar sprzedać w dowolnym momencie?

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 lipca 2010 12:07:32
Według mnie Wealth to firma, której możesz zaufać. Co do obrotu to nie wiem czy w każdej chwili można wyjść z inwestycji. Trzeba już konkretnie popytać u nich jak to wygląda i na jakiej zasadzie działa taka inwestycja. Nie wiem, czy to jest jakaś polisa lokacyjna czy produkt strukturyzowany czy jeszcze inna forma.

Mitia
0
Wysłane: 11 lipca 2010 13:44:27
Myślę, że warto spróbować. Napiszę dziś do nich maila, podobno oddzwaniają. Sam jestem ciekaw mechanizmu działania.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 11 lipca 2010 20:17:24
Kiedyś czytałem taki artykuł o inwestycji w whiskey:

wyborcza.biz/biznes/1,101557,7...
Cytat:
Na rynku można kupić beczki single malt z lat 60. z destylarni już nieistniejących. Można je albo nadal przechowywać, albo whisky rozlać do butelek i wypuścić z własną marką. Koszt zakupu w przeliczeniu na butelkę wynosi 100-150 euro. Po rozlaniu alkohol może być wart 200-250 euro za butelkę- przekonuje. W zależności od wielkości beczki można ją rozlać do 175-250 butelek. Jednak ze względu na wąskie grono potencjalnych nabywców ich sprzedaż może potrwać 1,5 - 2 lata, czasem dłużej.

Więc z tego wygląda, że w każdej chwili z takiej inwestycji nie wyjdziesz - potrzeba sporo czasu.

Powoli do celu
Edytowany: 11 lipca 2010 20:20

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 lipca 2010 21:22:36
martinezo napisał(a):
Więc z tego wygląda, że w każdej chwili z takiej inwestycji nie wyjdziesz - potrzeba sporo czasu.

...zawsze można zwołać kumpli i zrobić imprezę, wspólnie wychodząc z inwestycji przez gardło occasion5 blah5

Mitia
0
Wysłane: 11 lipca 2010 21:32:33
I to jest, to ale. Szkoda ukisić te kilkadziesiąt tysięcy choćby z prognozowanym najwyższym zyskiem.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 12 lipca 2010 00:13:24
WatchDog napisał(a):

...zawsze można zwołać kumpli i zrobić imprezę, wspólnie wychodząc z inwestycji przez gardło occasion5 blah5

hmmmd'oh! , kosztowna impreza by była... ale jak się bawić, to ze smakiemthumbright

A tu jeszcze artykuł o winach. Kiedyś też o tym trochę czytałem. Wniosek z tego wyciągnąłem taki, że powierzchowne poznanie tematu nie wystarczy - trzeba na tym na prawdę dobrze się znać i cały czas w tym siedzieć.

Ciekawsze fragmenty:
www.bankier.pl/wiadomosc/Inwes...
Cytat:
Stopa zwrotu z wina wynosi średnio 10 - 20 proc. rocznie. Jakkolwiek nie jest to inwestycja wolna od ryzyka. Na winie można również stracić, co miało miejsce w 1997 r., gdy ceny niektórych trunków spadły o 50 proc. oraz w 1998 r., kiedy kryzys azjatycki wpłynął na światowe giełdy. Niektóre wina straciły wówczas 40 proc. wartości.

Cytat:

Jednym z najpopularniejszych sposobów inwestowania w wino jest kupowanie go przed butelkowaniem, tzw. en primeur, w okresie, gdy wino leżakuje w beczkach, np.: dla Bordeaux okres taki trwa od kwietnia do końca czerwca. Dokonując zakupu wina przed butelkowaniem i wypuszczeniem do sprzedaży, płacimy mniej, jakkolwiek inwestycja taka obarczona jest ryzykiem. nie ma pewności co do jakości danego rocznika oraz popytu na nie, aż do momentu przelania do butelek i przeznaczenia do sprzedaży.

Powoli do celu

Mitia
0
Wysłane: 12 lipca 2010 01:02:46
Znać się trzeba inwestując osobiście przez WWI, mając w wealth sol. niejako pośrednika wiedza własna nie jest już niezbędna. Wiadomo, pewne podstawy pomogą tworzyć portfel itd. ocenić ryzyko, nastawić się na określone działania i wejść na rynek w dobrym momencie. Brak wiedzy od zabawy w whiskey jest moją podstawową wątpliwością...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 21 lipca 2010 18:31:23
Parę dni temu natknąłem się w TVN CNBC na wywiad z doradcą (chyba właśnie z Wealth Solutions) związanym z rynkiem win.

W skrócie wygląda to tak, że w oparciu o dostępną gotówkę i horyzont inwestycji doradca sam buduje portfel i przedstawia perspektywy które osobiście zatwierdzamy. Następnie firma kupuje skrzynki z winem przechowywane chyba w UK które stopniowo są sprzedawane hurtowniom (nie jest to więc taki typowy rynek z utrzymywaniem pozycji). Niketóre wina nabierają wartości szybciej, inne na początku tracą (nie ma popytu na młode butelki), żeby nabrać wartości po kilku latach leżakowania.

Według tego co usłyszałem, można osiągnąć zysk rzędu 50%-100% rocznie i jest to stosunkowo bezpieczne. Największy uzysk mamy na fakcie, że kupujemy wino bezpośrednio od wytwórcy, a nie od pośredników. Dodatkowo usłyszałem że popyt na wina jest raczej stały (co jest zrozumiałe), więc ciężko jest ponieść jakieś większe straty. Dodatkowo kraje dalekiego wschodu obecnie kupują tych win znacznie więcej niż zachód i to też zapewnia zbyt i wysokie ceny. Podobno nie grozi tu bańka, ponieważ takie spekulacyjne inwestowanie w wina to tylko nikły procent całkowitego światowego obiegu na tym rynku.

Facet mówił też o tym że na rynek win próbowały wchodzić fundusze inwestycyjne, ale poległy nie mogąc zaoferować klientom profilowanych portfeli które są podstawą zarabiania na tym rynku.

Z tego co pamiętam, już przy kwocie około 10000 zł można zbudować sensowny "portfel".
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 21 lipca 2010 18:33

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 23 lipca 2010 19:38:21
Także słyszałem ten wywiad. To na co zwróciłem uwagę, to fakt, że ceny zależą od głównie od relacji popytu i podaży (jak wspomniał Mathu, brak spekulacji oraz rosnąca konsumpcja bieżąca Azjatów) oraz kubków smakowych ekspertów, wyceniających trunki thumbright

www.tvncnbc.pl/wino-i-inwestyc...

www.tvncnbc.pl/inwestycje-w-wi...
Klika się i sprzedaje ;-)

mathu
0
Wysłane: 23 lipca 2010 20:30:07
Na początku 2011 chyba spróbuję takiej inwestycji.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 24 lipca 2010 18:32:40
Też oglądałem ten wywiad. Facet mówił sensownie, jednak trzeba pamiętać, że oni z tego żyją dlatego nie mógł inaczej mówić jak tylko dobrze binky
Fajnie byłoby spytać kogoś kto już tak inwestował i jak to wygląda z perspektywy inwestora. Jak ktoś ma doświadczenie to niech się podzieli z forumowiczami wave

Mitia
0
Wysłane: 1 sierpnia 2010 15:34:48
Pozwolę sobie zacytować maila - odpowiedź od WS. Mam niedoparte wrażenie, że na każde pytanie uzyskałem odpowiedź zwykłym sloganem.

OBRÓT NA TYCH GIEŁDACH JEST CIĄGŁY, ALE OCZYWIŚCIE ZDARZAJĄ SIĘ OKRESY W KTÓRYCH CHWILOWO NIE MA NA NIM RUCHU NP. ŚWIĘTA, WAKACJE

2. Piszecie o ograniczonych możliwościach wyjścia z rynku. Na czym te ograniczenia polegają?

OGRANICZONE SĄ LICZBY AKTYWÓW, KTÓRE CAŁY CZAS MALEJĄ, WIĘC INWESTYCJA W ALKOHOLE CIĄGLE ROŚNIE

3. Jakie jest ryzyko inwestycji w whiskey? Zdywersyfikowany portfel za kilkadziesiąt tysięcy PLN na pewno je ogranicza. Jednak czy zdarzają się na Waszej platformie wyjścia ze stratą?

PRZEDE WSZYSTKIM RYZYKO KURSOWE ORAZ BRAK DYWERSYFIKACJI. RYZYKA KURSOWEGO NIE OMINIEMY, NATOMIAST MOŻEMY DOBRZE ZDYWERSYFIKOWAĆ PORTFEL NA KILKADZIESIĄT BUTELEK

4. Myślę o inwestycji rocznej. Czy ma ona sens?

INWESTYCJA ROCZNA NIE JEST WSKAZANA, NALEŻY ROZPATRYWAĆ OKRESY 3-5 LETNIE

Kamil Gemra
0
Wysłane: 1 sierpnia 2010 17:59:41
Dokładnie, same ogólniki. Powinni jakieś konkrety przedstawić.

mathu
0
Wysłane: 2 sierpnia 2010 12:24:01
Wygląda jak rozmowa z komputerem z jakiegoś kiepskiego filmu SF d'oh!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,318 sek.

icjgagjn
gsfwtmfj
opavnuhw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wnewvwdc
mdhwsmvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat