1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
30 października 2009 19:53:59
martinezo napisał(a):anty_teresa napisał(a): Zrobisz to w każdym biurze maklerskim. Nazywa się to wartość ujawniona. W mBanku tego chyba nie ma. Przynajmniej ja nigdzie tego nie widzę. W Multibanku tez tego nie ma, w Alior banku tez nie znalazłem. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
30 października 2009 20:48:01
majama napisał(a):martinezo napisał(a):anty_teresa napisał(a): Zrobisz to w każdym biurze maklerskim. Nazywa się to wartość ujawniona. W mBanku tego chyba nie ma. Przynajmniej ja nigdzie tego nie widzę. W Multibanku tez tego nie ma, w Alior banku tez nie znalazłem. W Aliorze na 100 % jest.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 października 2009 22:33:55
majama napisał(a):martinezo napisał(a):anty_teresa napisał(a): Zrobisz to w każdym biurze maklerskim. Nazywa się to wartość ujawniona. W mBanku tego chyba nie ma. Przynajmniej ja nigdzie tego nie widzę. W Multibanku tez tego nie ma, w Alior banku tez nie znalazłem. Z multibankiem jest podobnie jak z mbankiem., też należy do BRE
|
|
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
3 października 2010 23:16:19
anty_teresa napisał(a): Giełda oferuje możliwość składania zleceń z widoczną tylko częścią zlecenia. Zrobisz to w każdym biurze maklerskim. Nazywa się to wartość ujawniona. Składasz zlecenie sprzedania 1000 akcji po cenie x z wartością ujawnioną 100 akcji. Inni w arkuszu widzą Twoje 100 akcji, a jeśli ktoś je kupi automatycznie wystawia sie następna paczka 100. Jak ktoś weźmie 150 to będzie widać tylko 50 z ostatniej paczki
Cieszę się że udało mi się znaleźc ten watek ponieważ też mam pytanie odnośnie zlecenia WUJ. Chodzi mi o to iż jeśli dam powiedzmy zlecenie na kupno akcji w wysokości 1000szt z wartością ujawnioną 100 i ktoś sprzeda mi 150szt to rozumię że widoczne będzie teraz w arkuszu 50szt ale mam pytanie jeśli w tym momencie ktoś inny dołączy również jako kupujący i wystawi jakieś tam swoje zlecenie a potem jeszcze ktoś inny to jaka będzie kolejność realizacji ? Czy najpierw moje zlecenie będzie realizowane do końca czy po zrealizowaniu jednej z moich paczek przejdę na koniec kolejki do kupna ?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
3 października 2010 23:40:03
Masa napisał(a):jeśli w tym momencie ktoś inny dołączy również jako kupujący i wystawi jakieś tam swoje zlecenie a potem jeszcze ktoś inny to jaka będzie kolejność realizacji ? Czy najpierw moje zlecenie będzie realizowane do końca czy po zrealizowaniu jednej z moich paczek przejdę na koniec kolejki do kupna ? Po zrealizowaniu paczki za każdym razem trafiasz na koniec kolejki. Dlatego nie ma co się czaić. No chyba, że obracasz pakietami, które spowodują panikę w szeregach leszczy Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 3 października 2010 23:40
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
3 października 2010 23:49:55
v3nom napisał(a):Po zrealizowaniu paczki za każdym razem trafiasz na koniec kolejki. Dlatego nie ma co się czaić. No chyba, że obracasz pakietami, które spowodują panikę w szeregach leszczy niby dlaczego mam iść na koniec kolejki, to przecież wciąż to samo zlecenie tylko że "na raty" Powinienem mieć moją realizację przed następnym kupującym, który ustawił się po mnie
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 października 2010 23:59:02
v3nom napisał(a):Po zrealizowaniu paczki za każdym razem trafiasz na koniec kolejki. Dlatego nie ma co się czaić. No chyba, że obracasz pakietami, które spowodują panikę w szeregach leszczy Dzięki serdeczne za błyskawiczną odpowiedź. Nie nie takimi pakietami nie obracam :) Mam zamiar zmienić a raczej poprawnie ujmując otworzyć sobie "normalny" rachunek maklerski bo do tej pory posiadałem eMaklera tzn jeszcze posiadam i to wstyd się przyznać od dwóch lat. Przeglądnąłem sobie prezentację NOL3 i Sidoma8 i w obu programach oferowany jest WUJ stąd moje pytanie. Miałbym jeszcze jedno nie tyle pytanie co prośbę o poradę. Mianowicie za przeniesienie portfela pobierana jest prowizja więc sobie to tak "rozkminiłem" że może poprostu lepiej będzie zamknąć wszystkie pozycje w eMaklerze i otworzyć nowe konto w DM BZWBK lub ING (bo te biura rozważam) co pozwoliło by mi uniknąć niepotrzebnej opłaty za transfer portfela. Co o tym sądzisz ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 października 2010 00:01:20
misza napisał(a):niby dlaczego mam iść na koniec kolejki, to przecież wciąż to samo zlecenie tylko że "na raty" Powinienem mieć moją realizację przed następnym kupującym, który ustawił się po mnie Wow to teraz już nie wiem jak to jest z tym zleceniem WUJ ?
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
4 października 2010 00:32:11
Po zrealizowaniu paczki,lub jej części,Twoje zlecenie zostaje tam gdzie jest,jeśli tylko jest najlepszym zleceniem w arkuszu,nieważne kupna czy sprzedaży.Czyli co,wystarczy,że ktoś da zlecenie z limitem o grosz wyższym,w przypadku kupna,lub o grosz niżej,w przypadku sprzedaży,i ...Twoje zlecenie przesuwa się,może już nie zostać zrealizowane,o ile ruch w drugą stronę będzie silny.Czyli jak dajesz na sprzedaż,a zaczynają walić na lewo,to jest problem.W tym wypadku,jeżeli zależy ci na transakcji,musisz modyfikować zlecenie-dostosować je do aktualnego arkusza "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 4 października 2010 00:36
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 października 2010 00:49:44
szooler napisał(a):Po zrealizowaniu paczki,lub jej części,Twoje zlecenie zostaje tam gdzie jest,jeśli tylko jest najlepszym zleceniem w arkuszu,nieważne kupna czy sprzedaży.Czyli co,wystarczy,że ktoś da zlecenie z limitem o grosz wyższym,w przypadku kupna,lub o grosz niżej,w przypadku sprzedaży,i ...Twoje zlecenie przesuwa się,może już nie zostać zrealizowane,o ile ruch w drugą stronę będzie silny.Czyli jak dajesz na sprzedaż,a zaczynają walić na lewo,to jest problem.W tym wypadku,jeżeli zależy ci na transakcji,musisz modyfikować zlecenie-dostosować je do aktualnego arkusza Tak Szooler to jest oczywiście zrozumiałe dla mnie jak najbardziej. A chodzi o powyższe gdzie były dwie rożne odpowiedzi. Jeśli chcę skupić akcje spółki i ustawię zlecenie np na 1000szt z WUJ=100 to jeśli ustawią się np. dwaj następni w kolejce z tą samą ofertą kupna to czy po zrealizowaniu pierwszej paczki będzie realizowana kolejna moja czy najpierw zlecenia pozostałych dwóch kupujących a dopiero potem moje kolejne paczki. V3nom odpowiedział że zlecenie moje przejdzie na koniec kolejki a misza sugeruje że zostanie zrealizowane do końca bo było złożone przed następnym kupującym tylko jest realizowane na razty. A Ty jak sądzisz ?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
4 października 2010 01:26:46
Przy tym samym limicie ceny decyduje czas złożenia dyspozycji,czyli twoje zlecenie z WUJ będzie realizowane jako pierwsze. "Fortuna favet fortibus"
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
4 października 2010 09:06:44
Misza, niby dlatego, tak po prostu jest. Nocny niedawno o tym pisał na wątku IDM SA: nocnygracz napisał(a):WD już to wytłumaczył dobrze, a irfy źle: nie chodzi o ukrywanie ilości zakupionych akcji tylko o ukrywanie rzeczywistej wielkości zlecenia. Z ukrytym kupnem mamy do czynienia, gdy w arkuszu widzimy tylko jakąś jego (tego zlecenia) część, najczęściej stosunkowo niewielką - coś jak wierzchołek góry lodowej. Za każdym razem gdy zetniemy ten wierzchołek (góry lodowej) nowy jej fragment się wynurza. Zdenerwowani zaczynamy ciąć już pod powierzchnią wody, ale góra wciąż wypływa z coraz to większych głębokości.
Możliwość ukrywania zlecenia jest dostępna w większości biur maklerskich (z tego co pamiętam w mbanku nie) również dla indywidualnych klientów. Ale jak to sobie zlecisz, pamiętaj, że za każdym razem gdy z Twojego zlecenia odkrywa się jego kolejny kawałek, wędrujesz na koniec kolejki kupujących (jeśli ktoś po tej samie cenie ustawia się obok Ciebie).
Na przykład dziś o 11.29 w arkuszu (na IDMie) widzieliśmy, że na kupno po 2,3 zł. jest tylko jeden chętny i to na ledwie 261 akcji. Ktoś mu te 261 akcji sypnął, a zlecenie w arkuszu nawet nie drgnęło, wciąż widzieliśmy tę samą ilość akcji. Ktoś sypnął na to zlecenie tysiącem akcji, ktoś dwoma, ktoś czterdziestoma. Póki cały ukryty popyt nie zostanie zaspokojony cena jednak nie spada na niższe poziomy, a widok arkusza się nie zmienia.
Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 października 2010 10:04:00
Dziękuję bardzo. Wszystko jasne w tej sprawie :) Pozdrawiam.
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
4 października 2010 10:12:39
Nieprawdopodobne, niektórzy to traderzy a takich podstaw nie znają ;-) No to dziadek fundamentalista pomoże Masie, mam nadzieję obrazowo :)
Załóżmy, że składasz zlecenie sprzedaży WUJ na papier AAA o godzinie 09.00 po 1zł, wielkość zlecenia 1000 sztuk, WUJ 200, brak innych ofert po tej cenie. Pojawia się kupujący, który chce kupić 350 sztuk z limitem 1,02 (bo tak wygląda w karnecie, że dotąd dojedzie). Realizuje się kupno 350 sztuk od Ciebie po 1,00, kolega natrafia na tzw. ukrytą sprzedaż.
Widoczne zlecenie 50 sztuk kupna po 1zł (i jeszcze 600 ukryte). Pojawiają się sprzedający wystawiający normalne ujawnione zlecenia po 200 sztuk po 1zł o 9.10 oraz 9.15. W karnecie widać 450 sztuk podaży na pozycji 1,00zł.
Pojawia się kupujący - chce kupić 40 sztuk po 1zł. Kupuje od Ciebie. Na 1 zł zostaje 10 ujawnionych Twoich, 400 ujawnionych cudzych, 600 ukrytych Twoich.
Pojawia się kolejny kupujący, chce kupić 500 sztuk z limitem 1,02. (załóżmy, że 1,01 ciągle puste) Kupuje - najpierw 10 ujawnionych Twoich, potem 400 ujawnionych cudzych i dopiero na końcu 90 ukrytych Twoich. Na 1zł pojawia się Twoja kolejna paczka - 110 sztuk (400 ukrytych). Pojawia się zlecenie kupna 1000 sztuk, limit 1,03. Realizuje się Twoje 510 sztuk oraz 490 z wyższych poziomów.
Drogi Maso, wniosek z tego taki: Wielkości ujawnione *zawsze* mają pierwszeństwo nad wielkościami ukrytymi, niezależnie od czasu złożenia zlecenia. Wartość ukryta jest jak samochód przed ustąp pierwszeństwa - każda nowa ilość ujawniona wejdzie do kolejki między stare ilości ujawnione, a wszelkie ilości nieujawnione. Wyobraź sobie co by było, gdyby było inaczej - WUJe byłyby niesamowicie uprzywilejowane i wszyscy by składali WUJe, to byłoby domyślne zlecenie. Żeby je przebić, trzeba by złożyć lepszą ofertę, nie wiedząc nawet, jak duże jest to zlecenie i czy warto/trzeba to robić, żeby mieć szansę np. na szybką realizację.
p.s. WUJ nie może być niższy niż 100 akcji, o czym pewnego razu się dotkliwie przekonałem na jednych z droższych nominalnie akcji na GPW ;)
Pzdr.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 października 2010 10:31:19
Dzięki serdeczne za powtórne objaśnienie obrazowe :) Temat już zrozumiałem wcześniej ale mimo wszystko jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Cieszę się że można liczyć na ludzi z forum. Jestem stałym bywalcem odkąd udało mi się na nie natrafić. Inne fora typu money czy bankier nie mają nawet szans równać się z forum StockWatch-owym. Tutaj zawsze można liczyć na pomoc. Dziękuję. Jak by mi ktoś doradził jeszcze odnośnie portfela na pytanie wcześniejsze czy lepiej poprostu zamknąć konto emaklera i otorzyć nowe profesjonalne czy jest jakiś inny sposób żeby ominąć opłaty za jego transfer ?
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
4 października 2010 10:35:09
Umknęło mi dlaczego chcesz w ogóle zrezygnować z eMaklera... Możesz w skrócie przypomnieć?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 października 2010 10:57:52
Frog napisał(a):Umknęło mi dlaczego chcesz w ogóle zrezygnować z eMaklera... Możesz w skrócie przypomnieć? Swoją przygodę z inwestycjami rozpoczałem z mBankiem. Początkowo były to tylko fundusze potem zainteresowałem się giełdą. Jak na razie emakler mi wystarczał bo inwestowałem głównie średnioterminowo choć cvzasami zdarzyło mi się zawierać kilka tranzakcji podczas jednej sesji. Teraz juz GPW stała się moją pasją i chciałem mieć normalne profesjonalne konto maklerskie i móc korzystać z jego udogodnień. Rozważyłem DM BZWBK i ING. Tylko teraz jest kwestia portfela. Za transfer trzeba zapłacić dość sporą prowizje i dlatego myślę aby na koniec roku zamknąć wszystkie pozycje i normalnie otworzyć nowe konto. Tylko że z drugiej strony kwestia jest taka że szkoda będzie mi sprzedać akcje które cały czas powoli pną się do góry w grudniu żeby odkupić je drożej w styczniu. Dlatego chciałem zapytać czy jest jakiś inny sposób ale przypuszczam że nie ma.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 października 2010 11:03:40
Masa napisał(a):... Za transfer trzeba zapłacić dość sporą prowizje i dlatego myślę aby na koniec roku zamknąć wszystkie pozycje i normalnie otworzyć nowe konto... pamiętaj, że realizacja zysków przed końcem roku wiąże się z koniecznością zapłacenia podatku.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
4 października 2010 12:29:01
Masa napisał(a):Dlatego chciałem zapytać czy jest jakiś inny sposób ale przypuszczam że nie ma. Możesz zawsze otworzyć konto w DM BRE. Przeniesienie papierów jest bezpłatne i chyba natychmiastowe (tak mi mówili na infolinii). W ten sposób bezstresowo powinieneś móc dojechać do większej korekty i wtedy sprzedać papiery. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
4 października 2010 14:00:30
Najszybsza metoda przeniesienia to przeciwstawne PKC na otwarciu sesji na obu rachunkach. Wymaga niestety zasilenia gotówka nowego rachunku. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.