bxuaahed
Advertisement
PARTNER SERWISU
virflgol
1 2

Jak stworzyć portfel dywidendowy....rady, wskazówki, pomysły

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 1 listopada 2020 11:57:52
Pomysł na stworzenie tego wątku przyszedł mi do głowy po lekturze wątku "dywidendowego portfela".
Trochę się już w to "bawiłem" i jakąś wiedzą dysponuję ale covid-19 trochę mnie jednak "okradł" z dywidend
a prócz tego nigdy nie wie się wszystkiego.
Może więc zacznę od pytania kiedy spółka kwalifikuje się do dywidendowego portfela?
Moim zdaniem po pięciu latach nieprzerwanej wypłaty dywidendy. Jednak jeśli ktoś ma taki kaprys i do portfela chce dodać taką spółkę już po trzech latach to czy są jakieś szczegóły na które powinien zwrócić uwagę?
Dalsze pytania pojawią się wraz z rozwojem dyskusji.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 1 listopada 2020 17:51:26
Cytat:
Pomysł na stworzenie tego wątku przyszedł mi do głowy po lekturze wątku "dywidendowego portfela".
Trochę się już w to "bawiłem" i jakąś wiedzą dysponuję ale covid-19 trochę mnie jednak "okradł" z dywidend
a prócz tego nigdy nie wie się wszystkiego.
Może więc zacznę od pytania kiedy spółka kwalifikuje się do dywidendowego portfela?
Moim zdaniem po pięciu latach nieprzerwanej wypłaty dywidendy. Jednak jeśli ktoś ma taki kaprys i do portfela chce dodać taką spółkę już po trzech latach to czy są jakieś szczegóły na które powinien zwrócić uwagę?
Dalsze pytania pojawią się wraz z rozwojem dyskusji.

Dywidendowego portfela w którym nie będzie dywidend Think

Moje podejscie do tematu zaprezentowałem w poniższym wątku, są wyliczenia na podstawie historii (i każdy może swoisty backtest tej strategii wykonać). Na temat inwestowania dywidendowego narosło tyle mitów (w tym powielanych przez niektórych blogerów/inwestorów) że musiałem odpowiedzieć w temacie - a najlepszą odpowiedzią jest własny portfel:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Odnosząc się do pytań:

1. Spółka która płaci dywidendę :) Czy 5 lat nieprzerwanej dywidendy to mus? Nie, należy zacząć od zrozumienia faktu iż dywidenda pochodzi z zysku netto spółki. Nie ma zysku = nie ma dywidendy (pomijam szczególne przypadki gdy dywidendę wypłaca się z kapitału zapasowego albo zaciąga na nią zobowiązania, bo to są szczególnie naganne przypadki tresaury managementu) . Podstawą jest więc zyskowny biznes, najlepiej na fali wzrostowej (gdy zyski spadają o dywidendę będzie trudno).

2. Same zyski to jednak połowa drogi - spółka musi chcieć się nimi podzielić, bo może przecież je reinwestować (spółki growth) albo przejadać w postaci wynagrodzeń i innych ukrytych kosztów. Dobra dywidendowa spółka ma politykę dywidendy i to taką którą realizuje a nie napisała miesiąc temu, aby podłechtać nastroje akcjonariatu.

Dlatego dla mnie spółka może wypłacać i np. od 3 lat dywidendę. Jeśli jej zyski rosną, biznes jest wzrostowy czy też minimum stabilny i realizuje założenia polityki dywidendowej które zostały wcześniej nakreślone to można nazwać ją dywidendowa.

3. W tym całym dywidendowym inwestowaniu ważne jest też aby dywidendy z roku na rok rosły. To dopiero wtedy zaczynamy odczuwać korzyści w postaci niskiego względem rosnącej dywidendy kursu bo stopa dywidendy nie wynosi np. 3-4% jak dla "całego rynku" ale dla nas 7-8% i więcej. Docelowym założeniem inwestycji dywidendowych jest spłacenie się w jak najszybszym czasie akcji z wypłaconych dywidend. Wtedy kolejne dywidendy są już tylko ekstra zyskiem bez żadnego ryzyka - gdyż nawet w razie spadków kursu i tak jesteśmy na plusie (a w razie upadłości inwestycja i tak się spłaciła - zanim jednak upadłość nastąpi w 99/100 przypadków najpierw wstrzymana zostanie dywidenda, a to oznacza koniec inwestycji w spółkę). W przypadku dobrych spółek dywidendowych zwrot następuje w ok 8-10 lat
strefainwestorow.pl/artykuly/d...

Jako ciekawostka - na liście z artykułu nie ma żadnej spółki państwowej i to nie jest przypadek ;)
Edytowany: 1 listopada 2020 17:55

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 1 listopada 2020 20:54:39
Wojetek tyle napisał że człowiek nawet nie wie do czego się "przyczepić"
Zastanawiam się jakie dane ze sobą porównywać aby ocenić czy są szanse na wyższą dywidendę od poprzedniej.
Jakiś czas temu porównywałem zysk na akcję aktualny z tym sprzed roku.
Potem pomyślałem sobie że to nie zysk powinienem porównywać ale przychody.
Ostatnio zastanawiam się czy to nie powinien być zysk operacyjny.

Który z tych parametrów powinno się ze sobą porównywać aby ocenić czy przyszła dywidenda może być
wyższa czy też niższa od poprzedniej?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 listopada 2020 21:20:04
Cytat:
Który z tych parametrów powinno się ze sobą porównywać aby ocenić czy przyszła dywidenda może być
wyższa czy też niższa od poprzedniej?

Dywidenda jest z zysku netto - więc i ten porównywać trzeba r/r w wyliczeniach. Drugi czynnik to polityka dywidendowa. Najprościej by było gdyby spółka przekazywała cały zysk netto na dywidendę. Tak jednak najczęściej się nie dzieje i jest to zależne od polityki dywidendowej oraz sytuacji płynnościowej spółki. Czasami (jak w przypadku GPW) spółka sygnalizuje stopę przyszłej dywidendy i kwotę. W innym wypadku założenia można robić na podstawie wyniku netto. Warto również spojrzeć na historię ostatnich dwóch wypłaconych dywidend - jaki był zysk netto, ile z niego zostało wypłacone? To daje szanse na chociaż oszacowanie czego się spodziewać (zwłaszcza jeśli jak teraz znamy już wyniku 3 z 4 kwartałów) i ile wyniesie stopa dywidendy na podstawie obecnego kursu.
Edytowany: 1 listopada 2020 21:21

benyrac
9
Wpisów: 145
Wysłane: 2 listopada 2020 14:48:18
Witam,

Kilka dni wczesniej mialem otworzyc podobny temat jednak widze ze moge sie podlaczyc pod ten aby nie robic zbyt wielu tematow o spolkach dywindendowych.

Wg mnie spolka dywidendowa to spolka ktora wyplaca dywidende min 5-10 lat, oczywiscie moze miec rok przerwy w wyplacie poniewaz w 2009 kilka spolek nie wyplacilo dywidendy jak i w roku 2020 .

Nastepny wazny czynnik to wyplacanie min 70% zyskow jako dywidendy.

Od kilku ladnych tyg analizuje dane oraz raporty i aktualnie zastanawiam sie nad nastepujacymi spolkami :

kliknij, aby powiększyć

Czekam jednak na dalsze spadki bo moje wytypowane spolki nadal sa zbyt drogie ( wg mnie ).

Jesli chodzi o stope zwrotu to zadowoli mnie 5-8 % w ciagu roku salute

Kapital jaki chce zainwestowac to wstepnie 60 k zl jak doczekam sie spadkow jak z marca to bede w stanie zwiekszyc ilosc srodkow.

Co myslicie o moich typach i czy warto w te spolki zainwestowac na ok 3-4 lata ?
Cztery najbardziej niebezpieczne slowa w inwestowaniu to :
Tym razem jest inaczej.
John Templeton
Edytowany: 2 listopada 2020 15:01

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 2 listopada 2020 15:47:32
Co myslicie o moich typach i czy warto w te spolki zainwestowac na ok 3-4 lata ?
Tak na szybko to nad Rokitą bym się zastanawiał. Ogólnie uważam że to dobry skład natomiast nie wiem czy w wymienionej cenie uda się KĘTY kupić.
Poczekajmy na opinię Wojteka.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 listopada 2020 16:46:29
Cytat:
Wg mnie spolka dywidendowa to spolka ktora wyplaca dywidende min 5-10 lat, oczywiscie moze miec rok przerwy w wyplacie poniewaz w 2009 kilka spolek nie wyplacilo dywidendy jak i w roku 2020 .

Nastepny wazny czynnik to wyplacanie min 70% zyskow jako dywidendy.

Te 70% zysku na dywidendę to w obecnych czasach sporo. W ten sposób zawężasz kryterium do spółek typu "dojna krowa" z macierzy BCG potencjalnie odrzucając "gwiazdy" - które mogą płacić div ale też inwestują i dzięki temu się szybciej od rywali rozwijają. To kryterium mz powinno być bliżej 50%.

W kwestii doboru: KTY - nawet jest w w/w mojej kronice wyliczenie dla tej spółki, bardzo solidny podmiot, ACP - posiadam, obecnie kurs trochę spadł, ale nadal spółka wygląda bardzo zdrowo. PCC - spółka oberwała mocno jeszcze przed COVIDem, a ten również nie pomógł, mimo to udało się utrzymać div (choć na niższym poziomie). W długim terminie to moim zdaniem ciekawy typ, zwłaszcza na obecnych poziomach cenowych. CEZ - spółka zagraniczna i pytanie jak wygląda rozliczenie podatkowe (czy nie będzie trzeba dopłacać podatku), sektor energetyczny w przeszłości był kopalnią spółek dywidendowych, czasy się jednak zmieniły a dążenie do neutralności emisyjnej będzie kosztowne dla takich firm, a to nie wróży najlepiej w kwestii dywidend.

benyrac
9
Wysłane: 9 listopada 2020 21:11:00
Witam,

Wojetek mam pytanko odnosnie tego punktu :

7. Kluczowa dla tempa zwrotu zainwestowanych środków jest cena zakupu pierwszego pakietu akcji (zwłaszcza jeśli jest duży). To słynny "bufor bezpieczeństwa" o którym mówi Buffett - jeśli kupujemy tanio to zwrot zainwestowanych pieniędzy może nastąpić 2x szybciej (więcej o tym pisałem edu.stockwatch.pl/dekalog-giel...)

Czy majac kapital np 60 K zl i 6 potencjalnych spolek dywidendowych np ACP,PCR , RPC , IRL oraz LEN to warto rozlozyc zakup na kilka transzy tzn np 10 K na spolke i zakup w 5 transzach ?

Co myslisz w takim przypadku ?

PSS
Jesli chodzi o Kety to zblizamy sie do kursu 480 zl wiec wg mnie nie warto chyba ryzykowac z zakupem pod dywidende przy obecnym kursie.
Tym razem jest inaczej.
John Templeton

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 10 listopada 2020 10:48:19
Cytat:
Czy majac kapital np 60 K zl i 6 potencjalnych spolek dywidendowych np ACP,PCR , RPC , IRL oraz LEN to warto rozlozyc zakup na kilka transzy tzn np 10 K na spolke i zakup w 5 transzach ?
Cytat:

Ja bym się Buffetta tak sztywno nie trzymał. Sześć spółek potencjalnych oraz sześć "rezerwowych".
Z tych ogółem dwunastu proponuję wybrać sześć z których bądź to spodziewamy się wysokiej dywidendy bądz też sa one w atrakcyjnej cenie.
Można to nawet podzielić trzy na trzy.
Bardziej ważnym wydaje się aby na początku był widoczny zysk(nawet jeśli kurs spółek spadnie) bo to daje
"pozytywnego kopa" i motywuje do obserwacji przemyśleń czy modyfikacji.
Należy pamiętać że na giełdzie zawsze są lata kiedy niektóre strategie zawodzą przez covid, brexit czy
inne nieszczęścia.
Zatem trzeba wiedziec na jakie spółki wtedy się "przesiąść".
Ale oddajmy głos Wojtekowi.
Edytowany: 10 listopada 2020 10:50

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 10 listopada 2020 12:50:31
Co bym radził.

1. Rozważyć IKE - brak podatku od dywidendy.
2. Portfel dywidendowy z 12-15 spółek
3. Wybrać spółki które przeznaczają 20-30% zysku na dywidendę, nie blokuje to rozwoju spółki.
4. Kiedy kupić? (brać wykres skorygowany o dywidendy) wybierać akcje w trendzie wzrostowym lub bocznym, lub kupować na solidnym wsparciu.
5. Wykluczyłbym spółki z udziałem Skarbu Państwa, Zagraniczne, (lub mniejszy udział niż pozostałe)
6. Niski wskaźnik zadłużenia 0,5-0,6 (wysokie zadłużenie nie sprzyja wypłacie dywidend

czeka Ciebie sporo pracy na analizę spółek.
Unikaj, akcji SP, Zagranicznych, drukujących akcje, z nietycznym zarządem, spółek groszowych.z niskim FF (słaba płynność i ryzyko wycofania z giełdy)
+ jeszcze kryterium płynności w zależności od zainwestowanych środków.

Edytowany: 10 listopada 2020 12:53

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 10 listopada 2020 13:48:17
Dlaczego IKE a nie IKZE od razu?
Wybrać spółki które przeznaczają 20-30% zysku na dywidendę, nie blokuje to rozwoju spółki.

Odnoszę wrażenie że Przedmówcy chodziło bardziej o szybki zysk stąd wcześniej wpis o "minimum 70%
zysku na dywidendę". Można to nazwać "lepszy wróbel w garści".
Wykluczyłbym spółki z udziałem Skarbu Państwa, Zagraniczne, (lub mniejszy udział niż pozostałe)
Dlaczego zagraniczne? Mam tu na myśli Asbis czy IRL?
Dlatego że w Pit będzie musiał rozliczyć podatek od otrzymanej dywidendy?
To jest łatwiejsze od AT a skoro chce się być inwestorem to trzeba tego się też nauczyć.
Ja tych spółek bym nie omijał chyba że user widzi tu jakieś inne nieznane mi zagrożenie..

benyrac
9
Wysłane: 10 listopada 2020 20:22:08
Panowie dziekuje za odpowiedzi.

NIe korzystam z IKE oraz IKZE poniewaz nie jestem rezydentem podatkowym w Polsce.

Najbardziej obawiam sie zmiennosci jesli chodzi o spolki dywidendowe bo wyliczyc ile bedzie dywidendy to mozna ale ciezko jest okreslic jak mocno bedzie bujac kursem danej spolki blackeye

A jak sie pojawi okres gdzie bedzie wirtualna strata -20 lub -30 % to emocje moga zrobic swoje d'oh!
Tym razem jest inaczej.
John Templeton

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 11 listopada 2020 12:52:42
benyrac napisał(a):
Witam,

Wojetek mam pytanko odnosnie tego punktu :

7. Kluczowa dla tempa zwrotu zainwestowanych środków jest cena zakupu pierwszego pakietu akcji (zwłaszcza jeśli jest duży). To słynny "bufor bezpieczeństwa" o którym mówi Buffett - jeśli kupujemy tanio to zwrot zainwestowanych pieniędzy może nastąpić 2x szybciej (więcej o tym pisałem edu.stockwatch.pl/dekalog-giel...)

Co myslisz w takim przypadku ?

PSS
Jesli chodzi o Kety to zblizamy sie do kursu 480 zl wiec wg mnie nie warto chyba ryzykowac z zakupem pod dywidende przy obecnym kursie.

Były badania dot. Sp500 aby sprawdzić czy lepiej jest zainwestować w indeks jednorazowo czy dzielić kapitał na 10 lat i uśredniać cenę co roku. Na przestrzeni XX wieku okazało się że strategia jednorazowego zakupu w 8 na 10 z dekad była lepsza od uśrednionej ceny. Oczywiście, to był dość długi termin, a kupując na przestrzeni miesięcy czy tygodni faktycznie możemy w transzach uzyskać lepszą cenę niż jednorazowym zakupem, również gdy jest ograniczona płynność (mniejsze zlecenie łatwiej wpasować w arkusz). Generalnie w trendzie wzrostowym powinno się kupować szybciej i na mniej rat, w konsolidacji natomiast rozłożenie na większą liczbę transz może mieć sens.

Cytat:

Co bym radził.

3. Wybrać spółki które przeznaczają 20-30% zysku na dywidendę, nie blokuje to rozwoju spółki.

To zależy od branży i potrzeb kapitałowych spółki. Oczywiście lepiej aby spółka nie wypłacała 100% zysku w ramach dywidendy, jednak np. wypłacenie 50-60% nie musi oznaczać braku inwestycji i wzrostowych aspiracji.
Cytat:

Najbardziej obawiam sie zmiennosci jesli chodzi o spolki dywidendowe bo wyliczyc ile bedzie dywidendy to mozna ale ciezko jest okreslic jak mocno bedzie bujac kursem danej spolki blackeye

A jak sie pojawi okres gdzie bedzie wirtualna strata -20 lub -30 % to emocje moga zrobic swoje

Faktycznie to jest problem, zwłaszcza gdy w spółce zaczyna źle się dziać i np. przestaje wypłacać dywidendę. Wtedy zostajemy z walorem niedywidendowym i to dodatkowo jeszcze na stracie. Pozostaje albo podejmować decyzje na bieżąco, albo zdać się na skupione na dywidendach ETFy jak np. ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (ticker NOBL) SPDR czy S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (UDVD) - wtedy mamy temat selekcji "z głowy" z racji przynależności do indeksu skupionego na div. Minusem natomiast może być gorsza stopa zwrotu w długim terminie (bliższa średniej rynkowej).

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 11 listopada 2020 14:25:47
Premier02 napisał(a):
Cytat:
Czy majac kapital np 60 K zl
Cytat:

Mając taki kapitał (60K) to wybierz dwie właściwe spółki pro wzrostowe z NC (game dev czy biotech ... ) i kup ich akcje, a nie baw sie w dywidndowe. Dopiero jak zrobisz z tych 60K -> 2KK to mozesz o nich pomyśleć.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 11 listopada 2020 14:34:19
No może jak dobrze trafisz to zrobisz 2KK, ale wejście początkującego inwestora na rynek NC to trochę jak wejście smoka...tam trochę jak w piaskownicy gra się w "parzyłapki"
Choć oczywiście są tam perełki...

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 11 listopada 2020 15:30:48
Jeśli chodzi o ewentualną stratę zawsze jest takie ryzyko. Jednak w przypadku spółek dywidendowych raz że wydaje się ono byc mniejsze a dwa jest to też okazja inwestycyjna.

Pozostaje albo podejmować decyzje na bieżąco, albo zdać się na skupione na dywidendach ETFy jak np. ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (ticker NOBL) SPDR czy S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (UDVD) - wtedy mamy temat selekcji "z głowy" z racji przynależności do indeksu skupionego na div. Minusem natomiast może być gorsza stopa zwrotu w długim terminie (bliższa średniej rynkowej).

Pamietajmy o tym że gracz dywidendowy to zwykle początkujący(doświadczony stara się spekulować)
On ma prawo nie wiedzieć co to ETF co trend czy też kosolidacja. Jaki pożytek dla takiego początkującego wynika z tej rady?

Mając taki kapitał (60K) to wybierz dwie właściwe spółki pro wzrostowe z NC (game dev czy biotech ... ) i kup ich akcje, a nie baw sie w dywidndowe. Dopiero jak zrobisz z tych 60K -> 2KK to mozesz o nich pomyśleć.

Sorry ale moim zdaniem to jest "najlepszy pomysł" na to aby początkujący stracił swoje pieniadze.
Jeżeli się to userowi udało to dlatego że miał wiedzę. U początkujących w takiej ilości ten specyfik nie występuje.

Jak sześć potencjalnych to chyba na sześć nie pięć czyli po 10 tys. Ja bym te 10 tys podzielił na 6+4.
i za 6 bym kupił a te 4 bym trzymał bo zakupiona być może stanieje a być może ktoś userowi cos lepszego podpowie.
Edytowany: 11 listopada 2020 15:57

benyrac
9
Wysłane: 11 listopada 2020 20:01:13
GRAF78 napisał(a):
Premier02 napisał(a):
Cytat:
Czy majac kapital np 60 K zl
Cytat:

Na NC zaczynalem swoja przygode z inwestowaniem w latach 2007-2008 i niestety stracilem tam wiekszosc kapitalu wiec raczej wole omijac ten rynek szerokim lukiem wave

Na razie wole nie inwestowac w ETF ze wzgledu na fakt iz wydaje mi sie ze "zl"bedzie sie umacniac wzgledem 'dolara' ( 16 letni cykl na dolarze ).

Panowie aby byla jasnosc na GPW zamierzam zainwestowac kilka procent swojego portfela, najwiekszy udzial beda mialy obligacje skarbu panstwa indeksowane inflacja oraz byc moze obligacje koorporacyjne.

Na GPW nie inwestowalem od ponad 10-12 lat dlatego chce spr swoich sil ponownie.
Tym razem jest inaczej.
John Templeton
Edytowany: 11 listopada 2020 20:17

benyrac
9
Wysłane: 11 listopada 2020 20:15:17
EDIT

Tym razem jest inaczej.
John Templeton
Edytowany: 11 listopada 2020 20:16

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 11 listopada 2020 20:44:14
Panowie aby byla jasnosc na GPW zamierzam zainwestowac kilka procent swojego portfela, najwiekszy udzial beda mialy obligacje skarbu panstwa indeksowane inflacja oraz byc moze obligacje koorporacyjne.

Panowie aby była jasność. Wątek założyłem aby służył on nie jednemu ale każdemu początkującemu.
Początkujący zaczyna od dywidend ponieważ spekulować zwyczajnie nie potrafi i lepiej żeby na razie tego nie robił. Dlatego też uważam że udzielane w temacie rady jakiemuś userowi powinny być w miarę możliwości pisane językiem zrozumiałym nawet dla "bardzo początkującego"

benyrac
9
Wysłane: 12 listopada 2020 09:02:47
Premier02 zgadzam sie w zupelnosci.

Nie ma co zaczynac od spekulacji tylko od inwestycji w stabilne spolki dywidendowe .

Lepiej miec te 3-5 % powyzej inflacji niz stracic wiekszosc kapitalu.
Tym razem jest inaczej.
John Templeton

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,386 sek.

ffqtfnwt
jisqadaz
xcmmhghl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rdbeqwqc
yazokjcz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat