Cytat:Pomysł na stworzenie tego wątku przyszedł mi do głowy po lekturze wątku "dywidendowego portfela".
Trochę się już w to "bawiłem" i jakąś wiedzą dysponuję ale covid-19 trochę mnie jednak "okradł" z dywidend
a prócz tego nigdy nie wie się wszystkiego.
Może więc zacznę od pytania kiedy spółka kwalifikuje się do dywidendowego portfela?
Moim zdaniem po pięciu latach nieprzerwanej wypłaty dywidendy. Jednak jeśli ktoś ma taki kaprys i do portfela chce dodać taką spółkę już po trzech latach to czy są jakieś szczegóły na które powinien zwrócić uwagę?
Dalsze pytania pojawią się wraz z rozwojem dyskusji.
Dywidendowego portfela w którym nie będzie dywidend
Moje podejscie do tematu zaprezentowałem w poniższym wątku, są wyliczenia na podstawie historii (i każdy może swoisty backtest tej strategii wykonać). Na temat inwestowania dywidendowego narosło tyle mitów (w tym powielanych przez niektórych blogerów/inwestorów) że musiałem odpowiedzieć w temacie - a najlepszą odpowiedzią jest własny portfel:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Odnosząc się do pytań:
1. Spółka która płaci dywidendę :) Czy 5 lat nieprzerwanej dywidendy to mus? Nie, należy zacząć od zrozumienia faktu iż dywidenda pochodzi z zysku netto spółki. Nie ma zysku = nie ma dywidendy (pomijam szczególne przypadki gdy dywidendę wypłaca się z kapitału zapasowego albo zaciąga na nią zobowiązania, bo to są szczególnie naganne przypadki tresaury managementu) . Podstawą jest więc zyskowny biznes, najlepiej na fali wzrostowej (gdy zyski spadają o dywidendę będzie trudno).
2. Same zyski to jednak połowa drogi - spółka musi chcieć się nimi podzielić, bo może przecież je reinwestować (spółki growth) albo przejadać w postaci wynagrodzeń i innych ukrytych kosztów. Dobra dywidendowa spółka ma politykę dywidendy i to taką którą realizuje a nie napisała miesiąc temu, aby podłechtać nastroje akcjonariatu.
Dlatego dla mnie spółka może wypłacać i np. od 3 lat dywidendę. Jeśli jej zyski rosną, biznes jest wzrostowy czy też minimum stabilny i realizuje założenia polityki dywidendowej które zostały wcześniej nakreślone to można nazwać ją dywidendowa.
3. W tym całym dywidendowym inwestowaniu ważne jest też aby dywidendy z roku na rok rosły. To dopiero wtedy zaczynamy odczuwać korzyści w postaci niskiego względem rosnącej dywidendy kursu bo stopa dywidendy nie wynosi np. 3-4% jak dla "całego rynku" ale dla nas 7-8% i więcej. Docelowym założeniem inwestycji dywidendowych jest spłacenie się w jak najszybszym czasie akcji z wypłaconych dywidend. Wtedy kolejne dywidendy są już tylko ekstra zyskiem bez żadnego ryzyka - gdyż nawet w razie spadków kursu i tak jesteśmy na plusie (a w razie upadłości inwestycja i tak się spłaciła - zanim jednak upadłość nastąpi w 99/100 przypadków najpierw wstrzymana zostanie dywidenda, a to oznacza koniec inwestycji w spółkę). W przypadku dobrych spółek dywidendowych zwrot następuje w ok 8-10 lat
strefainwestorow.pl/artykuly/d...Jako ciekawostka - na liście z artykułu nie ma żadnej spółki państwowej i to nie jest przypadek ;)