PARTNER SERWISU
bzowyrvj

Spekulacje krótkoterminowe - Złoto dla zuchwałych?

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 16 października 2009 00:30:55
Od początku jesieni obserwujemy uspokojenie na GPW. Dla inwestorów jest to okres nudnej i męczącej konsolidacji. Część graczy prognozuje korektę, więc wstrzymuje się z zakupami na dłuższy termin. Spółki mocne fundamentalnie osuwają się w cień, ale jako że pieniądz nie lubi zastoju, rynek poszukuje krótkoterminowych okazji do zysku. Można powiedzieć że sezon na leszcza uważam za rozpoczęty:D

W przeciągu paru tygodni dało się zarobić poważne pieniądze inwestując w akcje firm borykających się z poważnymi problemami finansowymi. Do poloneza zaprosiły spółki Romana Karkosika, jeszcze pod koniec sierpnia. Przy odpowiednim timingu, stopa zwrotu z Boryszewa wyniosła 108% w 30 dni, z Impexmetalu 58% w 3 tygodnie, a z Hutmena 62% w 2 tygodnie. Królem września ogłaszam Skotan którego akcje 14 września można było bez problemu kupić za 1,23 natomiast 25 września, po 11 dniach ludzie wyrywali go sobie z rąk, płacąc 3,25 za akcje. Stopa zwrotu 164%! Ferment w głowach inwestorów zasiała informacja o otrzymaniu 13mln dotacji na produkcję drożdży. Fundamentalną wartość tej informacji oceńcie sami.

W październiku wspólnym pierwiastkiem większości spekulacji była osoba pana Mariusza Patrowicza. Stopa zwrotu z Izolacji Jarocin jest podobna do SKT i wynosi 165%. Z tą różnicą że została osiągnięta w 5 dni! Niegorzej zachowywały się papiery Atlantisu, Fonu i Swarzędza (na którego pt.Patrowicz miał "chrapkę") odnotowujące 30% wzrosty w jeden dzień! Co więcej, baczny obserwator mógł przewidzieć ruch na Swarzędzu, ponieważ wzrosty nie nastąpiły jednocześnie. W poniedziałek rósł FON, we wtorek ATS. Logiczne wydaje się że na SWZ eż musiała przyjść kolej. Kolejny ruch wydaje się zbyt czytelny aby się zrealizował. Zobaczymy jutro...

Jeśli dodać do tego gwałtowne ruchy na Pronoksie i Techmeksie widać wyraźnie że spekulacyjna karuzela rozpędziła się na dobre. Szary inwestor patrzy z zazdrością na stopy zwrotu i porównuje je do swoich całorocznych wypocin (tak, piszę o sobie). Analizy fundamentów, obserwowanie wykresów, dyskusje, argumentowanie decyzji, wszystko to okazuje się żałośnie nieistotne. Zuchwalec który kupił akcje w tym tygodniu pewnie wkrótce przebije moją niemal 3 letnią stopę zwrotu. Eh?

Pytanie główne w tym temacie: Czy słyszeliście o jakimkolwiek sposobie na przewidzenie takich ruchów, nie korzystającym z szklanej kuli/wehikułu czasu/plam na słońcu/faz księżyca/kart tarota/modlitwy?

Czy myślicie że w dłuższym terminie da się zarobić na tego typu spekulacjach?

Jak prognozujecie dalszy ruch tych perełek/śmieci?

Jak odczytać moment zejścia z karuzeli?

Czy i w jakim stopniu te ruchy są kontrolowane przez głównego zainteresowanego? (czyt. Patrowicz/Karkosik)

Kto gra a kto zarabia? Tarło leszczy czy starcie rekinów?

Kogo typujecie na gwiazdę listopada?
Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 16 października 2009 13:06

Kamil
0
Wysłane: 17 października 2009 16:50:52
Widzę że Stockwatcherzy nie interesują się spekulacjami. To dobrze o was świadczy, ale okazuje się że spekulacja nie jest taka trudna. Moje prognozy co do Starkdevelopment się sprawdziły. Od czwartku jestem już ponad 20% do przodu ^^

Czy jest ktoś jeszcze kto grał/gra na spółkach Patrowicza? Kiedy wysiadać?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 października 2009 16:58:14
W spekulacjach nie ma mądrych. Bez cynku z miasta nic nie wiadomo i nie ma się skąd dowiedzieć.
Myślę, że każdy by się chciał załapać na windę, ale to już tyle razy nie wyszło, że im się ma dłuższy staż na giełdzie, tym spokojniej się podchodzi do tematu i pracowicie rzeźbi te swoje procenty tam, gdzie jednak ziemia jest troszkę twardsza. Nie rezygnuj Kamil - nawet jeśli nikt się jeszcze nie odzywa - bo wyczuć spekułę i się podłączyć to jest sztuka i talent, który płaci krocie. A jest tak "prosty" jak sztuki cyrkowe. Gdy siedzisz na widowni i patrzysz na gościa, który żongluje 20 piłeczkami jadąc na rowerze do góry nogami, nie masz pojęcia ile tysięcy godzin on to ćwiczył i ileset razy się przewrócił. A jednak nie zrezygnował.
Edytowany: 17 października 2009 16:59

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 18 października 2009 11:04:21
Mnie się udało kiedyś w podobny sposób wykorzystać timing na jednej spółce do inwestycji w drugą . W tym wypadku wzrost Hardexu był dla mnie przesłanką do wejścia w BBICAPNFI -głównego akcjonariusza HDX. Ale poza tym jednostkowym sukcesem szybko okazało się, że w tej metodzie nie ma "złotego środka" Kiedy próbowałem odwrotnie zainwestowć w Hardex po windzie na BBICAP strata zniosła poprzedni zysk. Wg mnie, jak w wielu innych metodach i w pewnej piosence "bilans musi wyjść na zero"
Nie znaczy to jednak, że moje marne doświadczenia podważają sens takiego podejścia.
Jest na tym portalu pewien użytkownik - którego podziwiam. Który ma niezwykły dar pojawiania się tam gdzie występują "windy" Chodzi o Jarbasa. Nie wiem jak to robi, ale nie ma w tym żadnej zciemy, bo nie raz uprzedzał na forum tego rodzaju zjawiska, przed ich wystąpieniem. W mojej wirtualnej wyobraźni widzę go w swoim gabinecie otoczonego 350 monitorami (że o czarej magii nie wspomnę). Jego wypowiedź była by tu bezcenna.wave
Edytowany: 18 października 2009 14:09

Kamil
0
Wysłane: 19 października 2009 22:58:06
Tam gdzie kończy się wyobraźnia.. zaczyna się NewConnect. 24% w 1 dzień to mało? Co powiecie na 24tys%?hello1 Szkoda że nie wytrzymali do zamknięcia

Link

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 19 października 2009 23:07:31
Ja siedzę na InteliWise, czasami przed otwrciem ktoś rzuca 25k zł na K i wtedy TKO leci do góry na +300% :D
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

aviano
0
Wpisów: 47
Wysłane: 20 października 2009 14:02:01
Moim typem do spekuły jest dziś 06MAGNA. Fusy od kawy mi mówią, że poniżej 1,25 już nie zejdzie, po czym nastąpi zwrot w górę. Oby! Coś tu mam.thumbright
Dlaczego ludzie kupują mercedesy?

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 29 grudnia 2009 18:00:22
Kamil napisał(a):
Widzę że Stockwatcherzy nie interesują się spekulacjami. To dobrze o was świadczy, ale okazuje się że spekulacja nie jest taka trudna. Moje prognozy co do Starkdevelopment się sprawdziły. Od czwartku jestem już ponad 20% do przodu ^^

Czy jest ktoś jeszcze kto grał/gra na spółkach Patrowicza? Kiedy wysiadać?
Proponuję zapoznać się z najnowszymi informacjami związanymi z ELKOPEM.Dancing Oj będzie się działo hello1
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

bobski
0
Wpisów: 24
Wysłane: 5 stycznia 2010 02:58:07
zobaczymy. jak narazie ktos z rady wyskoczyl z 30mln sztuk akcji poza rynkiem. mowa o Elkop oczywisce
Edytowany: 5 stycznia 2010 02:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,276 sek.

swpkgtlp
kptvgehw
nprdsghv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uhcbbdmw
rvnepjgs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat