0 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 253
Wysłane:
29 maja 2009 19:54:41
przy kursie: 288,00 zł
Vox napisał(a):gdyby nie ten skup, nie byłoby ciekawie z IDM. Mam nadzieję że będą skupować dalej. Gdyby nie ten skup byłoby 4-5 zł,"IDM-we cwaniaki" -baaaardzo delikatnie mówiac.Ja tam jeszcze poczekam,"nazreją"sie papiera to bedą odpały po kilkadziesiat procent.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
29 maja 2009 20:48:38
hmm, a w jaki sposób skup akcji może zaniżać kurs? przecież kupują a nie wywalają!
Edytowany: 29 maja 2009 20:50
|
|
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
29 maja 2009 21:35:02
Vox napisał(a):hmm, a w jaki sposób skup akcji może zaniżać kurs? przecież kupują a nie wywalają! Wszystko się zgadza. I możemy spojrzeć jeszcze na ten skup optymistycznie z drugiej strony - skoro skopują to na pewno nie po to, aby na tym stracić. Ich działanie ma zamierzony cel jakim jest pomnożenie kapitału. Musimy być bardziej cierpliwi i tyle w tej kwestii.
|
|
|
|
Wysłane:
29 maja 2009 21:52:27
A ile jeszcze tych akcji zamierzają skupić, i do kiedy będą to robić?
|
|
Wysłane:
29 maja 2009 22:17:36
Vox napisał(a):hmm, a w jaki sposób skup akcji może zaniżać kurs? przecież kupują a nie wywalają! A w jaki sposób mógłby spadac,do kiedy jest skup,itd.-nie rozsmieszajcie mnie takimi pytaniami,dla zachowania zasad panujacych na tym forum pozostawie to bez komentarza i zycze powodzenia .Reasumujac: na longa mysle ze to jedna z najlepszych inwestycji na gpw,ale przed zakonczeniem skupu(12.2009)mozecie zapomniec o 3,4,czy 5 zł i prosze nie zadawajcie na tym forum wiecej pytan j.w.Mam jeszcze jedno pytanie ?-moze to ktos z was wystawia te batony po milion sztuk na WZROSTOWYCH sesjach?
|
|
Wysłane:
29 maja 2009 23:12:46
Cytat: ale przed zakonczeniem skupu(12.2009)mozecie zapomniec o 3,4,czy 5 zł
Ponieważ?
|
|
9 Dołączył: 2009-01-18 Wpisów: 1 151
Wysłane:
29 maja 2009 23:37:13
Żeby wystawić batona za milion sztuk to chyba trzebaby te milion sztuk najpierw kupić  . Mamy na pokładzie zawodników tego rozmiaru? J do not think so. Może Supłacz wystawia? Gościu ma zacięcie. Nie wiem czy ma pieniądze. Ale jeśli ma to musi być on.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-24 Wpisów: 73
Wysłane:
30 maja 2009 00:11:32
Tadekmazur: Never Say Never !
|
|
Wysłane:
30 maja 2009 00:30:05
A kto tak pilnował ,azeby kurs nie odjechał za bardzo w okolicach 1,10,gdy wiekszosc innych spólek juz odbiło po kilkadziesiat procent?Tylko nie mówcie ze opór był...Pamietam tylko jedną sesje (5 min gdy był strzał z 1,50 na 2 zł.na widłach)-pewnie na lunch poszledł arbiter główny  ),dlaczego nie skupowali gdy był szał zakupów i wiekszosc przecenionych spółek urosło 200%?-były jakies komunikaty ze skupowali?-były 3-a teraz ?-codziennie ,bo wiedza ze rynek narazie niema siły na dalsze wzrosty,wiec wystarczy wywalic pare kawałków i zapał kupujacych znika,albo walnac batona.Niemam racjii ?,to dlaczego nikt nawet nie dotknał tego miliona szt.,tylko wywalali po 48?Myslicie ze gdyby ktos "ugryzł"np.połowe lezał by dalej?To prawda ,azeby blokowac kurs trzeba ich miec ,azeby ich miec trzeba je kupic,tzn.skupic,Wasze pytania sa zarazem odpowiedzia.Przeciez nie trzeba byc "geniuszem" ,azeby myslec ze ktos kto wystawia milion szt.chce sie ich pozbyc,gdyby chciał to by tak rozbujał kurs ze ten milion wywalił by po 2,5 w ciagu tygodnia.Podsumuwujac :temat ,który poruszyłem był juz wiele razy na tym forum-wystarczy poczytac,gdy przeczytałem niektóre dzisiejsze komentarze byłem przekonany ,iz sobie zartujecie wracajac do tego watku.I jeszcze ,azeby była jasnosc ,to nikogo nie namawiam do sprzedazy-sam mam ten papier(chociaz juz niezbyt duzy) i gdy tylko jak napisałem"nazreja" sie tych akcjii znaczaco zwieksze zaangazowanie.Sczerze mówiac ,to czasami gdy juz miałem dosc wytrzeszczania oczu w monitor cały dzien ,to własnie przechodziły mi mysli ,azeby sie zapakowac 90% kapitału w IDM-a na longa,poustawiac SL i odpoczac dłuzej od GPW,poniewaz jak mówiłem wczesniej niewatpliwie, gdy wyjda na prosta -a wyjda, gdy tylko rynki zaczna rosnac, pewno stopa zwrotu bedzie jedną z kilku najlepszych na całym rynku.  Pozdrawiam i zycze miłego weekendziku  .
Edytowany: 30 maja 2009 01:28
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
30 maja 2009 00:43:08
HENRY napisał(a):Vox napisał(a):hmm, a w jaki sposób skup akcji może zaniżać kurs?
A w jaki sposób mógłby spadac,do kiedy jest skup,itd.-nie rozsmieszajcie mnie takimi pytaniami,dla zachowania zasad panujacych na tym forum pozostawie to bez komentarza i zycze powodzenia .[...] i prosze nie zadawajcie na tym forum wiecej pytan j.w. Ja jednak zadam to pytanie, bo jestem ciekaw mechanizmu. Ale bym oczekiwal w odpowiedzi symulacji z liczba akcji wystawianych w celu zbicia kursu i skupowanych w stosunku do ogolnej plynnosci. Jakis taki teoretyczny model chociaz. Domyslam sie, ze to jest mozliwe w dluuuugim terminie przy malym FF? Nie wiem nawet jaki jest FF tej spolki, ale jak napisalem wyzej to mechanizm mnie interesuje. Mowiac wprost: chce zbic kurs akcji, zeby je tanio samemu kupowac, ale jak ja to mam biedny zrobic, zebym to ja te tanie kupowal, a nie kto inny? Nie chce cie Henry rozsmieszyc, tylko naprawde bardzo jestem ciekaw jak to sie robi. PS. Pominmy tu wszelkie akcje medialno-pijarowe.... Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 30 maja 2009 00:45
|
|
|
|
Wysłane:
30 maja 2009 02:28:51
SlawekW napisał(a):HENRY napisał(a):Vox napisał(a):hmm, a w jaki sposób skup akcji może zaniżać kurs?
A w jaki sposób mógłby spadac,do kiedy jest skup,itd.-nie rozsmieszajcie mnie takimi pytaniami,dla zachowania zasad panujacych na tym forum pozostawie to bez komentarza i zycze powodzenia .[...] i prosze nie zadawajcie na tym forum wiecej pytan j.w. Ja jednak zadam to pytanie, bo jestem ciekaw mechanizmu. Ale bym oczekiwal w odpowiedzi symulacji z liczba akcji wystawianych w celu zbicia kursu i skupowanych w stosunku do ogolnej plynnosci. Jakis taki teoretyczny model chociaz. Domyslam sie, ze to jest mozliwe w dluuuugim terminie przy malym FF? Nie wiem nawet jaki jest FF tej spolki, ale jak napisalem wyzej to mechanizm mnie interesuje. Mowiac wprost: chce zbic kurs akcji, zeby je tanio samemu kupowac, ale jak ja to mam biedny zrobic, zebym to ja te tanie kupowal, a nie kto inny? Nie chce cie Henry rozsmieszyc, tylko naprawde bardzo jestem ciekaw jak to sie robi. PS. Pominmy tu wszelkie akcje medialno-pijarowe.... No własnie-ty biedny nie mozesz,ja tez.Tak j,w. mówiłem poczytaj to forum od poczatku -a szczególnie cała mase róznych artykułów z zyciorysu cwaniaków z idm-ka .Jest pózno i nie bede drazył wiecej tego tematu ,bo jest naprawde na nedznym poziomie.Co do mechanizmu ,to oczywiscie jest ich wiele,np.dlaczego kolego nie kupiłes przedwczoraj nawet jednej akcyjki z tego batona na 1,53,tylko sprzedałes wraz z innymi "biednymi"35.000 szt. podstawione chwile wczesniej na 1,5?Ijeszcze jedno ,jak myslicie dlaczego tak pilnuja azeby kurs nie zblizył sie do 2 zł.przed zakonczeniem skupu?Tak jak juz mówiłem ,na tej spółce narazie koncze zabawe ,jak równiez tą mało merytoryczną dyskusje.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-09 Wpisów: 69
Wysłane:
30 maja 2009 10:06:13
Mają skupić 21,8 mln na to mieli 109,1 mln zł. więc stosują wszelkie chwyty by mniejsze było zainteresowanie kupnem... a wtedy mogą ustawiać kurs jaki chcą żeby był. Każda złotówka w górę przez ilość jaką mają jeszcze skupić daje sumę jaką by musieli wydać na skup, wiec bronią się na wszelkie sposoby. Jeżeli sprawa PDA nie byłaby według ich myśli, nie skupowaliby po 35 tys akcji i nie angażowaliby innych osób lecz czekali na odpowiedni moment wiedząc że kupią taniej.
|
|
Wysłane:
30 maja 2009 10:39:39
jedyny sposób żeby zaniżać kurs, to kupno drożej i sprzedaż tego co się kupiło taniej. Takie działanie przynosi jednak stratę. Więc kto z własnej woli będzie tracić?
|
|
0 Dołączył: 2009-03-26 Wpisów: 20
Wysłane:
30 maja 2009 10:52:43
Vox napisał(a):jedyny sposób żeby zaniżać kurs, to kupno drożej i sprzedaż tego co się kupiło taniej. Takie działanie przynosi jednak stratę. Więc kto z własnej woli będzie tracić? Ten, kto chce zarobić więcej :) Stratę potraktują jako koszty całej tej operacji, na której tak zyskają znacznie więcej niż zarobiliby nie zaniżając kursu. P.S. Nie rozumię tylko jednego - dlaczego nie podłączyć się pod tego rekina, skoro tak dobrze go rozgryźliście?
|
|
Wysłane:
30 maja 2009 10:58:11
no wlasnie zysku dla rekina nie widzę. Nie ma kontraktów terminowych na IDM. Więc gdzie jego zysk?
Musiałby więcej zbierać niż wywala, straszyć psychologicznie dużymi "batonami" ale jakieś to karkołomne. Myślę że obecny kurs jejst adekwatny do bieżącej sytuacji spółki. Jednym słowem nie za bardzo wierzę w manipulację kursem.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-09 Wpisów: 69
Wysłane:
30 maja 2009 11:31:49
Moim zdaniem byłby wyższy.Ale i tak na poniedziałek typuje w górę
|
|
9 Dołączył: 2009-01-18 Wpisów: 1 151
Wysłane:
30 maja 2009 12:03:16
Nie wiem czy tak jest w tym przypadku, ale istnieje możliwość zarobku dla grubasa (lub spółdzielni) przez machinacje kursem. Na przykład teraz straszą batonami i zbierają akcje po niskim kursie zmniejszając free float, a potem przy niższej płynności zainicjują trend wzrostowy który na małych obrotach będzie bardzo silny. Jeśli baton jest wielki i lekko oddalony od cen transakcyjnych to efekt psychologiczny jest silny, ale ryzykują że jakiś inny grubas im dokuczy i szarpnie baton - niby drogawo bo parę groszy powyżej ostatniej transakcji, ale tak naprawdę to taniutko. Dlatego chyba przesadzacie z podejrzeniami o nieuczciwość.
Klasycznie robi się takie numery spółdzielnią. To znaczy pozornie różni inwestorzy (działający wspólnie w ramach "spółdzielni") obracają między sobą akcjami generując trend. Paru techników się z nimi załapie na "trend" i de facto kupi za już wywindowane ceny. Gdy nałapią dosyć jeleni to zrobią bezobrotową zwałę - same widełki i "technikom" puszczą stopy, ale po ogromnej luce czyli de facto sprzedadzą dużo taniej niż kupili, a po drugiej stronie zawsze był ktoś ze spółdzielni. Wygląda to trochę niewiarygodnie ale był już na gpw przypadek małej firmy gdzie spółdzielnia zarobiła szybko 3mln. To był przypadek ujawniony przez nadzór czyli zapewne wierzchołek góry lodowej.
|
|
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
30 maja 2009 14:01:10
Od strony technicznej to na wykresie od 14 kwietna (od górnego cienia białej świecy) zaczął nam się formować książkowy przykład trójkąta symetrycznego  w ciągu kilku najbliższych sesji powinno nastąpić wybicie z konsolidacji tej formacji. Jeżeli kurs wybije się górą to zasięg wzrostów będzie sięgał w okolice 2,2  czyli jakieś 40% w górę. Jeżeli dołem to wiadomo jaki scenariusz.
Edytowany: 30 maja 2009 15:06
|
|
0 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 123
Wysłane:
30 maja 2009 17:37:24
Ale jesli to trojkat symetryczny to wybicie powinno juz wystapic  . Wiec moze to jest choragiewka?!  Zwykle ksztaltuja sie po szybkim (prawie pionowych) ruchu cen i..............zapowiada kontynuacje ruchu  Papierek mam wiec moze dlatego widze to tak rozowo.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-25 Wpisów: 47
Wysłane:
30 maja 2009 19:20:50
liczbero napisał(a):Ale jesli to trojkat symetryczny to wybicie powinno juz wystapic  . Wiec moze to jest choragiewka?!  Zwykle ksztaltuja sie po szybkim (prawie pionowych) ruchu cen i..............zapowiada kontynuacje ruchu  Papierek mam wiec moze dlatego widze to tak rozowo. Faktycznie, kurs już powinien się był wybić z tego trójkąta (tak gdzieś do 20-25.05.2009). Teraz to pachnie zwykłą konsolidacją. Elegancka chorągiewka to była tu do 28-04-2009. 29-04-2009 kurs się nawet z niej trochę wybił, ale jakoś mdło i raczej bez wolumenu, więc szybko zdechł.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.