dvbusune
Advertisement
PARTNER SERWISU
zvctjlpf
4 5 6 7 8

Pogadajmy o WIG20

del-06102023
7
Wpisów: 22
Wysłane: 11 marca 2023 21:01:38
Jak dla mnie to nic innego jak dmuchanie psychologicznej bańki wykorzystując chwytliwy slogan upadającego banku à la 2008 vibes, który wywołuje PTSD wśród drobnych i niemrawych funduszy grających emeryturami. Z drugiej strony nie ukrywam, że tak jak kolega PrzemoJ mam ochotę na tanie akcje amerykańskich czy nawet naszych bananowych banków.

PrzemoJ
10
Wpisów: 162
Wysłane: 13 marca 2023 05:25:50
I chyba nici z tanich banków - w nocy rząd USA gwarantuje dostęp do wszystkich depozytów, które będą dostępne od poniedziałku.

Przy okazji upadł tam kolejny bank (Signature Bank), a posiadacze akcji i obligacji pewnie stracą zainwestowany kapitał.

finance.yahoo.com/news/us-gove...

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 13 marca 2023 08:23:53
Banki w USA uratowane dzięki BTFP, pytanie co z bankami w Europie. Rynki świętują, chociaż nie wiem czy słusznie, po dzięki BTFP tak naprawdę FOMC będzie miał drogę wolną do podniesienia stóp jeszcze wyżej, niezrealizowane straty banków nie będą już stały na przeszkodzie.
Edytowany: 13 marca 2023 08:26

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 13 marca 2023 09:33:07
Dalszy ruch stóp wyżej jest jednak jak widać ryzykowny i prawdopodobieństwo dalszej jazdy na 6% jest mniejsze co może wskazywać, że jesteśmy tuż przed górką. U nas optymizmu starczyło na 2 minuty.

PrzemoJ
10
Wysłane: 13 marca 2023 10:03:04
NeVeS napisał(a):
Banki w USA uratowane dzięki BTFP, pytanie co z bankami w Europie. Rynki świętują, chociaż nie wiem czy słusznie, po dzięki BTFP tak naprawdę FOMC będzie miał drogę wolną do podniesienia stóp jeszcze wyżej, niezrealizowane straty banków nie będą już stały na przeszkodzie.

W Europie spadki, a na bankach jatka:

ING -4,50%
ABN -4,70%
KBC -3,50%
DB -3,80%
BNP -3,90%
CA -3,40%

Także chyba jednak będzie okazja do kupna king hello1

veve
38
Wpisów: 357
Wysłane: 13 marca 2023 10:10:09
Według mnie WIG20 nie zejdzie poniżej 1700. Ani teraz ani w ogóle nigdy w przyszłości. Technicznie jest to dół strefy oporu konsolidacji z końca ubiegłego roku. Fundamentalnie to jest już bardzo bardzo tanio a wcale nie zanosi się na wielki kryzys. Histeria po SVB długo nie potrwa, nie ma solidnych podstaw.

NeVeS
41
Wpisów: 197
Wysłane: 13 marca 2023 10:27:07
Gdzieś widziałem pod koniec roku bardzo ładne porównanie bilansów największych banków w europie i stanach, i te w europie zdecydowanie mają gorsze bilanse, więc wodospad na nich nie dziwi.

Trzeci bank w USA, FRC może upaść w najbliższych dniach, więc wygląda na to, że bez pozytywnego zaskoczenia ze strony jutrzejszego odczytu inflacji może być ciężko o odbicie.

veve
38
Wysłane: 13 marca 2023 10:37:05
FRC to nie jest bank lecz banczek (jak na warunki amerykańskie). Kompletnie nie ma analogii do kryzysu Braci Lemańskich gdy gigantyczne ilości chorych aktywów hipotecznych miały wszystkie główne amerykańskie banki.

SVB był dosyć duży, lecz też bez porównania z LB. Opowieści Kapitana Misia o trzeciej największej likwidacji banku w USA nie biorą pod uwagę że dzisiejsze dolary są dużo mniej warte niż w 2008 roku.
Przede wszystkim nie ma ryzyka domina, chyba że za takowe ktoś uważa selektywne upadłości trzeciorzędnych lokalnych banków w USA.

Inna sprawa że strach ma wielkie oczy więc nigdy nie wiesz ile indeks spadnie. Nawet wtedy gdy panika nie ma solidnych podstaw nadal jest paniką.

veve
38
Wysłane: 14 marca 2023 10:07:01
Powell zamiast robić porządną politykę monetarną chce błyszczeć, aby o nim jak najwięcej mówiono. Prawdopodobnie za późno zaczął podwyżki stóp, na pewno prowadzi je zbyt gwałtownie. Więcej z tego szkody niż pożytku. Teraz się mówi że jeszcze pół punktu procentowego podniesie a w drugiej części roku będzie obniżał.

Może mniej tego ADHD Powella by się przydało, bo już narobił szkody osłabiając sektor bankowy. Coraz gorszych idiotów biorą na te stanowiska. U nas żenada Glapińskiego, ale zagranicą często nie lepiej.

Inna sprawa że chyba rynek postraszył chłopczyków z FED prognozujących rzeczy nieprognozowalne i dokonującym śmiałych ruchów na oślep. Być może już żadnych podwyżek nie będzie. Za to zaczekają dłużej z obniżkami.

del-06102023
7
Wpisów: 22
Wysłane: 14 marca 2023 11:08:49
szarlej81 napisał(a):
Akurat prezydent ani PISu już nie potrzebuje, ani PIS nie jest w stanie nic sensownego mu zaoferować, a wiek jeszcze zbyt młody aby przejść na polityczną emeryturę. Tak więc teoretycznie istnieje całkiem spora przestrzeń w której opozycja mogłaby się z nim dogadać. Problem w tym, że opozycja zdaje się nie zauważać pewnych sygnałów które wysyła prezydent, a w momencie gdy nie traktują go jako w miarę samodzielny podmiot ale jako przysłowiowy "długopis" pana Kaczyńskiego to porozumienie nie będzie możliwe.

My tu pitu-pitu, a "w miarę samodzielny podmiot" podpisuje.

PrzemoJ
10
Wysłane: 14 marca 2023 17:30:39
NeVeS napisał(a):
Gdzieś widziałem pod koniec roku bardzo ładne porównanie bilansów największych banków w europie i stanach, i te w europie zdecydowanie mają gorsze bilanse, więc wodospad na nich nie dziwi.

Trzeci bank w USA, FRC może upaść w najbliższych dniach, więc wygląda na to, że bez pozytywnego zaskoczenia ze strony jutrzejszego odczytu inflacji może być ciężko o odbicie.

Teraz to bardziej wygląda na to, że każdy przygląda się instytucjom finansowym pod kątem posiadanych obligacji skarbowych. Pewnie dlatego BAC z USA i np. NN Group z NL kiepsko dziś sobie radzą w porównaniu do chociażby Citigroup.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 14 marca 2023 20:02:55
Ropa fajnie spadła, 5% dziennie zjazdu rzadko ma miejsce.Putin się nie cieszy bo taki większy spadek i na dłuższy czas byłby dla Kremla jak kop w splot słoneczny.

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 14 marca 2023 22:25:10
veve napisał(a):
Moim zdaniem WIG20 jest najtańszy w całej swojej historii i ma silny potencjał wzrostu. Niezwykle długi pobyt indeksu pod poziomem 2600 uważam za argument popierający moją śmiałą prognozę. Powstała linia oporu mnie nie zraża. Zresztą na razie bardzo daleko do 2600 i nawet spadamy

Jeśli mam rację i już w ogóle nie odwiedzimy poziomów poniżej 1700 a w miarę szybko dojedzie na 2600 to pojawił się piękny temat na zagranie z umiarkowanym lewarem.

Moim zdaniem najbliższym wsparciem są poziomy 1650. A jeśli kryzys finansowy poda sobie rękę z globalną recesją, to mojem zdaniem zobaczymy nawet 1000 na tym walorze. Ale ja jestem misiem.

genek
PREMIUM
22
Wysłane: 14 marca 2023 22:28:58
mihumor napisał(a):
Ropa fajnie spadła, 5% dziennie zjazdu rzadko ma miejsce.Putin się nie cieszy bo taki większy spadek i na dłuższy czas byłby dla Kremla jak kop w splot słoneczny.

Oby ruskom tak dalej szło.

veve
38
Wysłane: 14 marca 2023 23:08:02
genek napisał(a):
A jeśli kryzys finansowy poda sobie rękę z globalną recesją, to mojem zdaniem zobaczymy nawet 1000 na tym walorze

Kryzys finansowy tak potężny ze SP500 spadł w kilka sesji z 4080 na 3919 czyli o 4%. Zupełnie nie widzę tu powtórki z Braci Lemańskich. Przy dzisiejszym szybkim postępie technologicznym niełatwo o silną recesję. Tego też nie widzę. Może jakaś techniczna recesja tu i ówdzie. WIG20=1000 to był 20 lat temu przez chwilę. Później już nigdy. Chyba potrzebna byłaby do Twojego scenariusz mała wojna atomowa.
Przy dużej wojnie atomowej notowań byśmy w ogóle nie mieli okazji zobaczyć.

veve
38
Wysłane: 14 marca 2023 23:16:06
mihumor napisał(a):

Rosja bardzo zaskakuje. Najpierw zaskoczyli tym że zrobili dużą wojnę, która nie mogła im się opłacić. Sama okupacja tak dużego państwa jak Ukraina by ich zrujnowała. Potem zaskoczyli tym że nie wygrali z teoretycznie wielokrotnie słabszym przeciwnikiem. Teraz totalnie mnie zaskakują że idą na rzeź zamiast się postawić.

Kto jeszcze tego Putina lubi? Normalsi mają go dosyć jako zbrodniarza. Jastrzębie mają go dość jako nieudacznika. Wszyscy Rosjanie zaraz będą mieli go dość jako grabarza rosyjskiej gospodarki. Kluczowa sankcja nie kupowania przez Zachód ruskiej ropy działa dopiero od półtora miesiąca. Za kilka miesięcy zrobią się całkiem mięciutcy. Chiny i Indie kupują dużo taniej niż cena rynkowa i mniej niż Zachód bo nie ma rurociągów lub mocy przerobowych w naftoportach aby w pełni zastąpić odbiorców zachodnich.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 15 marca 2023 10:51:26
Wieszczenie jakiegos kryzysu bo zbankrutowały srednie banki w USA które głównie zajmowały sie bankowoscia jest zwyczajnie smieszne, jeszcze w kontekście dodruku. Przypome tylko ze Lehman to był bank grajacy w kasynie i udzielajacy kredytów na szulerkę co spowodowało ostry zjazdw USA
W piątek jest roziliczenia i jak widac grubas ciągnie S. Po rozliczeniu mozna myslec o L

yanek z hor
168
Wysłane: 15 marca 2023 13:08:05
veve napisał(a):
mihumor napisał(a):

Rosja bardzo zaskakuje. Najpierw zaskoczyli tym że zrobili dużą wojnę, która nie mogła im się opłacić. Sama okupacja tak dużego państwa jak Ukraina by ich zrujnowała. Potem zaskoczyli tym że nie wygrali z teoretycznie wielokrotnie słabszym przeciwnikiem. Teraz totalnie mnie zaskakują że idą na rzeź zamiast się postawić.

Kto jeszcze tego Putina lubi? Normalsi mają go dosyć jako zbrodniarza. Jastrzębie mają go dość jako nieudacznika. Wszyscy Rosjanie zaraz będą mieli go dość jako grabarza rosyjskiej gospodarki. Kluczowa sankcja nie kupowania przez Zachód ruskiej ropy działa dopiero od półtora miesiąca. Za kilka miesięcy zrobią się całkiem mięciutcy. Chiny i Indie kupują dużo taniej niż cena rynkowa i mniej niż Zachód bo nie ma rurociągów lub mocy przerobowych w naftoportach aby w pełni zastąpić odbiorców zachodnich.

Dlatego ze Chiny Indie kupuja duzo taniej rope to uderze w gospodarke UE bo traci konkurencyjność przez ceny energi wspierane dodatkowo chorą polityka klimatyczna PE. Rosja traci UE traci a zyskuje ten trzeci. UE pokazuje juz od 10 lat jak jest nadmuchana potega gospodarcza która zyje z dodruku i gdy przestaje to robić to wpada w recesję...

yanek z hor
168
Wysłane: 15 marca 2023 19:32:20
Kolejne załamanie na bankach. Najwiecej spadł bank JSW później bank KGHM i PKN

genek
PREMIUM
22
Wysłane: 15 marca 2023 20:34:18
yanek z hor napisał(a):
Wieszczenie jakiegos kryzysu bo zbankrutowały srednie banki w USA które głównie zajmowały sie bankowoscia jest zwyczajnie smieszne, jeszcze w kontekście dodruku. Przypome tylko ze Lehman to był bank grajacy w kasynie i udzielajacy kredytów na szulerkę co spowodowało ostry zjazdw USA
W piątek jest roziliczenia i jak widac grubas ciągnie S. Po rozliczeniu mozna myslec o L

Jeśli chodzi o mnie, to ja niczego nie wieszczę. Ja tylko rozmyślam.
Przez kilkanaście lat rynki działały dzięki różnym kroplówkom typu QE, a później w warunkach zerowych stóp procentowych i zerowej lub ujemnej inflacji.
Otoczenie mocno się zmieniło w ostatnim roku. Pojawiła się wysoka inflacja i reakcja banków centralnych w postaci wzrostu kosztów pieniądza. Nie ma już "kredytu 0%" i to jest bardzo poważna zmiana zarówno dla rynka, jak również dla gospodarki.
Teraz już nie wystarczy znaleźć dealu na 5% - wziąć krechę - zrobić deal - zarobić 5% - spłacić krechę.
Teraz trzeba znaleźć deal na 10-15% - wziąć krechę - zrobić deal - zarobić 10-15% - spłacić krechę + odsetki.
Deale z dużymi marżami leżą na jakichś wyspecjalizowanych rynkach. Ale i tam jest konkurencja. Moja firma działa na takim rynku i za 2022 zanotowaliśmy rekordową stratę. Mamy zyski z lat poprzednich, żeby ją pokryć, więc nie panikujemy. Ale znam dużo firm niskomarżowych, które mogą borykać się z płynnością finansową. I mogą nawet wykazywać zyski. Ale podstawą działalności gospodarczej jest płynność finansowa. Jeśli nie ma gotówki, to nie ma działalności.
Jak działają banki i te ich machloje, to ja do końca nie wiem. Ale wzrost ceny pieniądza na pewno daje im w kość, bo oni te pieniądze produkują. Jeśli spadnie zapotrzebowanie na gotówkę, w związku ze wzrostem jej ceny (stopa procentowa), to ich dotychczas zgromadzone aktywa (kredyty na deale 5%) mogą być zagrożone.
Niedawno był modny taki Deutsche Bank, że niby wykaraskał się już z problemów i wszystko będzie dobrze. Ale komu on udzielił tych kredytów 0%, to przecież nie wiemy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,542 sek.

nwrlivnu
fcsnroxn
tfdzzasu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
csnkoaxj
axktzfvr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat