PARTNER SERWISU
jeeallmi
27 28 29 30 31

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 19 listopada 2023 23:11:57
Trifolium napisał(a):
Nie kadencyjność jest wadą, tylko to że jedno gremium może obsadzić całą radę.

Z opinią publiczną chodzi mi o to, że osoba skłonna wywierać presję na sędziów musi się z nią liczyć. Konkretnie z tym, że nie uda się zamieść sprawy pod dywan.
A co do Pawłowicz, to ostatnia sprawa jest z 2019. Przy okazji w artykule, który cytujesz pada też zdanie " Pawłowicz, jako członkini Krajowej Rady Sądownictwa, opiniowała we wrześniu awans sędziego Świderskiego do Sądu Okręgowego w Warszawie." Czy samo to nie powinno już spowodować wyłączenia sędziego ze sprawy?

Nie uważam tego za wadę. Wiadomo kto ponosi odpowiedzialność.

Poza tym wybór członków KRS nie jest tak prosty jak myślisz. Głosuje się na listę i każdy klub zgłasza swoich kandydatów na listę.

Tuleia w sprawie wyroków nie podlegał presji. Bardziej z tego co pamiętam chodziło o postępowania dyscyplinarne.

Nie jestem prawnikiem. Zakładam jednak że Pawłowicz sama nie opiniowała sędziego jaki prowadził jej sprawę. Nawet nie wiem czy jej opinia była pozytywna. Poza tym w każdej swojej sprawie składała apelację.

Edytowany: 19 listopada 2023 23:17

frostpanda
12
Wpisów: 62
Wysłane: 19 listopada 2023 23:48:35
Patrząc jak się Pawłowicz zachowuje i którą partię preferuje, nigdy tam się właśnie znaleźć nie powinna, nie jest bezstronna.
Edytowany: 19 listopada 2023 23:49

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 listopada 2023 00:23:16
frostpanda napisał(a):
Patrząc jak się Pawłowicz zachowuje i którą partię preferuje, nigdy tam się właśnie znaleźć nie powinna, nie jest bezstronna.

Czy wiesz kiedy była wybrana pierwszy raz do KRS u ? Przypomnij sobie kto wtedy rządził.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 20 listopada 2023 08:11:58
1ketjoW napisał(a):

Nie uważam tego za wadę. Wiadomo kto ponosi odpowiedzialność.
Poza tym wybór członków KRS nie jest tak prosty jak myślisz. Głosuje się na listę i każdy klub zgłasza swoich kandydatów na listę.

Nie zmienia to faktu, że Sejmowa większość może bez problemu przepchnąć swoich kandydatów. A odpowiedzialność? Nasi politycy są mistrzami w jej unikaniu.

1ketjoW napisał(a):

Tuleia w sprawie wyroków nie podlegał presji. Bardziej z tego co pamiętam chodziło o postępowania dyscyplinarne.

Zaraz po korzystnym dla opozycji wyroku wylądował na dywaniku u prezesa i zaczęło się postępowanie dyscyplinarne. Co ciekawe już wcześniej Tuleja miał na koncie kilka kontrowersyjnych decyzji, ale te z jakiegoś powodu nigdy organów dyscyplinarnych nie interesowały (i dalej nie interesują)
Jak dla mnie to wyraźny sygnał dla całego środowiska sędziowskiego: "Jesteście bezkarni, póki nie ruszycie naszych."

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 listopada 2023 08:18:21
Odpowiedzialność jest weryfikowana raz na 4 lata. Tej odpowiedzialności nie unikną.

To jak odczytujesz sygnały to Twoja subiektywna ocena. Nie słyszałem aby jakiś sędzia się przestraszył i wyrażał swoje obawy. Wręcz przeciwnie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 listopada 2023 09:19:21
Cytat:
Nie zmienia to faktu, że Sejmowa większość może bez problemu przepchnąć swoich kandydatów.

Demokracja to rządy większości.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 20 listopada 2023 09:32:50
Pierwsze z brzegu:
Cytat:
Naciski, zastraszanie, czystki - tak wyglądają sądy według 90 procent pytanych sędziów, jak wynika z raportu opublikowanego przez stowarzyszenie "Iustitia".

fakty.tvn24.pl/zobacz-fakty/se...

Demokracja to rządy większości. Ale ktoś musi pilnować, żeby większość nie próbowała tej demokracji zlikwidować.
Przykład mamy za miedzą. Łukaszenko swoje pierwsze wybory wygrał w sposób jak najbardziej demokratyczny. Potem podporządkował sobie wszystkie instytucje, które mogłyby go odsunąć od władzy.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 listopada 2023 09:54:31
Cytat:
Demokracja to rządy większości. Ale ktoś musi pilnować, żeby większość nie próbowała tej demokracji zlikwidować.
Przykład mamy za miedzą. Łukaszenko swoje pierwsze wybory wygrał w sposób jak najbardziej demokratyczny. Potem podporządkował sobie wszystkie instytucje, które mogłyby go odsunąć od władzy.

To że istnieją zagrożenia dla demokracji nie jest niczym nowym. Porównanie Polski do Białorusi jest w mojej ocenie zbyt daleko idące czego dowodzą wyniki ostatnich wyborów.

Łukaszanka sam nic nie zrobił. Miał i ma poparcie Moskwy.

Cytat:
Naciski, zastraszanie, czystki - tak wyglądają sądy według 90 procent pytanych sędziów, jak wynika z raportu opublikowanego przez stowarzyszenie "Iustitia".

Proszę o konkrety. Kto i kiedy był zastraszany i w jaki sposób? O jakie czystki chodzi? Poza tym to stowarzyszenie zdaje się nie jest obiektywne z politycznego punktu widzenia. Lepiej zakończyć ten temat, bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.

Nie uważam, na przykładzie Tulei aby zagrożenie było realne. Sprawa jego postępowań dyscyplinarnych była głośna ale sędziemu nic się nie stało. Natomiast faktem, jest, że wcześniej sędziowie nie podlegali realnie żadnej kontroli. To nie był idealny system z tego powodu. Sporo sędziów którzy wydali dziwne wyroki np. w sprawach karnych, byli skorumpowani itd nie poniosło żadnej odpowiedzialności.
Edytowany: 20 listopada 2023 10:07

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 20 listopada 2023 10:47:08
1ketjoW napisał(a):
Porównanie Polski do Białorusi jest w mojej ocenie zbyt daleko idące czego dowodzą wyniki ostatnich wyborów.

Na razie. Podejrzewam, że na Białorusi też był czas kiedy można było coś zrobić, ale nie zrobiono.
Cytat:

Proszę o konkrety. Kto i kiedy był zastraszany i w jaki sposób? O jakie czystki chodzi? Poza tym to stowarzyszenie zdaje się nie jest obiektywne z politycznego punktu widzenia. Lepiej zakończyć ten temat, bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.

Sorry, ale nie mam dostępu do wewnętrznych dokumentów lustiti.
Cytat:

Sporo sędziów którzy wydali dziwne wyroki np. w sprawach karnych, byli skorumpowani itd nie poniosło żadnej odpowiedzialności.

I nadal nie ponosi. Reforma Ziobry nic w tej kwestii nie zmieniła.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 listopada 2023 16:07:14
Cytat:
Na razie. Podejrzewam, że na Białorusi też był czas kiedy można było coś zrobić, ale nie zrobiono.

Nie ma sensu spekulować co mogło się wydarzyć. Rzeczywistość jest inna.
Ja mogę spekulować, że dla mnie UE będzie jak Rosja Sowiecka. Na razie jest inaczej, ale kierunek jest wyznaczony. Jaki to ma sens?

Cytat:
Sorry, ale nie mam dostępu do wewnętrznych dokumentów lustiti.

Skoro nic nie wiadomo o tej sprawie to nie ma sensu się na nią powoływać. Może zrobili sondę wśród swoich członków.Angel

Cytat:
I nadal nie ponosi. Reforma Ziobry nic w tej kwestii nie zmieniła.

Moim zdaniem jest postęp, ponieważ działa Izba Odpowiedzialności Zawodowej:

Cytat:
Od września 2022 r. (czyli od rozpoczęcia swej działalności orzeczniczej) – do końca lutego 2023 r.) Izba zezwoliła na pociągnięcie do odpowiedzialności karnej (uchylono immunitet) trójce sędziów.

www.rp.pl/sady-i-trybunaly/art...

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 20 listopada 2023 21:43:56
Czyli co do zamiarów zwolenników "reform" nie ma sensu spekulować, ale do przeciwników już tak?
Równie dobrze można zrobić na odwrót.

Niezależnie jednak od czynionych spekulacji lepiej zawczasu rozważyć negatywny scenariusz. niż zakładać, że "jakoś to będzie".

A nowa Izba zdaje się robi to samo, co wcześniej Izba Karna.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 20 listopada 2023 21:56:18
W NRD po obaleniu komunizmu wywalili 70% sędziów - w Polsce ZERO. Cały czas układ komunistyczny działa też w następnym pokoleniu. Mozna było stac się posiadaczem kamienicy za 50 pln albo dostac grzywne karno-skarbową za wałki na Vacie w wysokości 100mln pln - taki jest to wymiar sprawiedliwosci. 2 BOOTY natomiast wypisuja setki postów jaka to jest niedopuszczalna ingerencja w sitwe postkomunistyczną....

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 20 listopada 2023 22:27:22
yanek z hor napisał(a):
W NRD po obaleniu komunizmu wywalili 70% sędziów - w Polsce ZERO. Cały czas układ komunistyczny działa też w następnym pokoleniu. Mozna było stac się posiadaczem kamienicy za 50 pln albo dostac grzywne karno-skarbową za wałki na Vacie w wysokości 100mln pln - taki jest to wymiar sprawiedliwosci. 2 BOOTY natomiast wypisuja setki postów jaka to jest niedopuszczalna ingerencja w sitwe postkomunistyczną....

A mitomani głoszą jak Partia to wszystko naprawi. No to może wymień afery, które PiS rozliczył, albo złodzieji VAT, których zamknął. ZERO!!!!!!!!!!!! Nawet Nowaka musieli za was Ukraińcy złapać. Co wam się natomiast udało to wprowadzenie do Trybunału Konstytucyjnego dwóch PRLowskich sędzin, komunistycznego prokuratora i człowieka ze służb specjalnych.

Edit: Za rządów Mazowieckiego przeprowadzono weryfikację sędziów Sądu Najwyższego. 80% wyleciało.
Kłamstwo ma krótkie nogi Yanku.
Edytowany: 20 listopada 2023 22:48

yanek z hor
168
Wysłane: 20 listopada 2023 23:09:12
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

A mitomani głoszą jak Partia to wszystko naprawi. No to może wymień afery, które PiS rozliczył, albo złodzieji VAT, których zamknął. ZERO!!!!!!!!!!!! Nawet Nowaka musieli za was Ukraińcy złapać. Co wam się natomiast udało to wprowadzenie do Trybunału Konstytucyjnego dwóch PRLowskich sędzin, komunistycznego prokuratora i człowieka ze służb specjalnych.

Edit: Za rządów Mazowieckiego przeprowadzono weryfikację sędziów Sądu Najwyższego. 80% wyleciało.
Kłamstwo ma krótkie nogi Yanku.

.. i znowu BOOT przedrukował przekaz TVN i GW...

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 20 listopada 2023 23:24:09
To wymienisz te ROZLICZONE afery czy nie?
Edytowany: 20 listopada 2023 23:25

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 listopada 2023 23:36:11
Trifolium napisał(a):
Czyli co do zamiarów zwolenników "reform" nie ma sensu spekulować, ale do przeciwników już tak?
Równie dobrze można zrobić na odwrót.

Niezależnie jednak od czynionych spekulacji lepiej zawczasu rozważyć negatywny scenariusz. niż zakładać, że "jakoś to będzie".

A nowa Izba zdaje się robi to samo, co wcześniej Izba Karna.

Nie rozumiem niestety, o co Ci chodzi. Ty nie spekulujesz tylko fantasjujesz moim zdaniem wbrew faktom, co potwierdzają ostatnie wyniki wyborów w Polsce. Ty piszesz, na razie w Polsce nie mamy Białorusi. To niepoważne moim zdaniem.

Nie wiem czy obecna izba robi to samo co poprzednia. Wiem, że nie budzi takich kontrowersji. Z tego domniemuje, że działa zgodnie z prawem.

Gdybym zakładał negatywne scenariusze to musiałbym mieć arsenal broni w piwnicy. Niestety ale nie widzisz różnicy w rozważaniu scenariuszy a przedstawianiu ich jako przyszłe bardzo prawdopodobne zdarzenie. Zupełnie abstrahujesz od tego że każdy scenariusz jest bardziej lub mniej prawdopodobny. Do tego abstrahujesz od faktów np. wyników wyborów i zakładasz, że Polska zmieni się w Białoruś. Przez ostatnie 8 lat się nie zmieniła to i przez następne 8 lat się nie zmieni.
Edytowany: 20 listopada 2023 23:45

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 21 listopada 2023 09:29:22
Chodzi mi o to, że każdemu przeciwnikowi reform przypisujesz motywacje stricte polityczne, a nie dopuszczasz takiej samej możliwości u zwolenników.

1. Może fantazjuje, może tylko dobrze przewiduje. Już się tego nie dowiemy skoro opozycja wygrała wybory. Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro władza chce sobie zapewnić kontrolę nad sądami, jakiej nie miał żaden z jej poprzedników, to robią to mają w tym jakiś cel. Możemy oczywiście założyć, że tym celem jest poprawa funkcjonowania państwa, ale moim zdaniem to naiwność (czy to faktycznie wymaga centralizacji władzy?).
2. Wybory - no tak udało się. W 1989 też się udało, a chyba nikt normalny nie nazwie Jaruzelskiego demokratą.
3. Nie chodzi mi o rozpatrywanie scenariuszy z pogranicza science-fiction, tylko tych w miarę realnych. Z właśnie dlatego powinno się to robić na szczeblu państwowym, żeby obywatele nie musieli siedzieć z arsenałem w piwnicy. Ostatni przykład: pandemia. Naukowcy mówili o takiej możliwości co najmniej od 2016. Oczywiście politycy obudzili się z ręką w nocniku.
4.
Cytat:

Nie wiem czy obecna izba robi to samo co poprzednia. Wiem, że nie budzi takich kontrowersji.

Wzbudza:
oko.press/etpcz-zatrzymuje-now...
www.prawo.pl/prawnicy-sady/tsu...

EDIT: Teoretycznie jeżeli nowy rząd oleje Unie i KPO, to za dwa lata będą mogli przejąć całkowitą kontrolę nad KRS. Podoba ci się taki scenariusz? Bo mi nie.
Edytowany: 21 listopada 2023 09:34

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 listopada 2023 11:30:41
Cytat:
1. Może fantazjuje, może tylko dobrze przewiduje. Już się tego nie dowiemy skoro opozycja wygrała wybory. Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro władza chce sobie zapewnić kontrolę nad sądami, jakiej nie miał żaden z jej poprzedników, to robią to mają w tym jakiś cel. Możemy oczywiście założyć, że tym celem jest poprawa funkcjonowania państwa, ale moim zdaniem to naiwność (czy to faktycznie wymaga centralizacji władzy?).
2. Wybory - no tak udało się. W 1989 też się udało, a chyba nikt normalny nie nazwie Jaruzelskiego demokratą.
3. Nie chodzi mi o rozpatrywanie scenariuszy z pogranicza science-fiction, tylko tych w miarę realnych. Z właśnie dlatego powinno się to robić na szczeblu państwowym, żeby obywatele nie musieli siedzieć z arsenałem w piwnicy. Ostatni przykład: pandemia. Naukowcy mówili o takiej możliwości co najmniej od 2016. Oczywiście politycy obudzili się z ręką w nocniku.

Ad. 1) Wątpię aby obecna koalicja zawsze wygrywała wybory. Następne wybory za 4 lata itd. To pewnik.
Ad. 2) Nie chodzi o to, czy się udało czy nie. W demokracji zmiana partii rządzącej, czy koalicji rządzącej jest czymś normalnym. Demokracja się tym wręcz dla mnie charakteryzuje. Obecnie np. w Hiszpanii partia jaka wygrała wybory nie stworzy rządu. Król Hiszpanii powierzył tworzenie rządu partii prawicowej jak wygrała wybory i nikt z tego powodu nie zarzucał królowi niedemokratycznego zachowania. W końcu bodajże za 3 razem partia lewicowa zbudowała większość opartą na 8 posłach.
Faktem jest, że każde wybory były wolne od 1989 r. poza Sejmem kontraktowym (bo w nim podział mandatów był ustalony z góry). Z tym, że te wybory poprzedziły wielomiesięczne negocjacje z PZPR-em jakich obecnie nie potrzeba przeprowadzać. Porównanie do Jaruzelskiego jest o tyle nieadekwatne, że on dostał platynowo-złoty Order Lenia za wprowadzenie Stanu Wojennego w Polsce, bo jego wprowadzenie było najbardziej na rękę ZSRR. Platynowo-złoty order Lenina był najwyższym sowieckim odznaczeniem, nadawanym tylko obywatelom ZSRR. Wyjątkowo otrzymywali je tacy ludzie jak Castro czy Hoenecker. Istnieje domniemanie, że przyznanie go jest równoznaczne z honorowym obywatelstwem Związku Sowieckiego. Poza tym Jaruzelski rządził w PRL nie z demokratycznego nadania w latach 80-tych XX w. Czym innym jest przejście z totalitaryzmu do demokracji, a czym innym zwykłe wybory demokratyczne jakie odbywają się co 4 lata w Polsce. Abstrahujesz od kontekstu historycznego.
Ad. 3) Dyskutujemy o polityce i o scenariuszach w polityce. Kataklizmowy przyrodnicze, biologiczne itd miały miejsce i będą mieć miejsce. Można również zarzucać Japonii że nie przygotowała się należycie do fali tsunami w Fukushimie. Nie da się wszystkiego przewidzieć. Jedne scenariusze są bardziej prawdopodobne inne mniej. Co nie znaczy, że te mniej prawdopodobne w przypadku kataklizmów nie mogą się wydarzyć.
Ad. 4) Mi chodzi o stanowisko organów unijnych w sprawie Izby, a nie stanowisko wewnętrzne, bo mam do takich opinii ograniczone zaufanie z uwagi na ich upolitycznienie. Już raz powoływałeś się na badania Iustitii, o którym nic nie wiadomo.
Edytowany: 21 listopada 2023 11:39

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 21 listopada 2023 16:58:39
1. Oby.
2. W tym porównaniu chodziło mi o to, że Jaruzelski miała władzę o jakiej PiS mógł tylko pomarzyć, a mimo to sytuacja wewnętrzna i międzynarodowa sprawiły, że ją stracił. Tak więc wygrana demokratów nie świadczy od razu, że ich poprzednicy to też demokraci.
3. Wcześniej podałem ci przykład kraju, gdzie zawczasu nie zapobieżono koncentracji władzy w jednych rękach, to pisałeś, że fantazjuję.
4. Pisałeś o kontrowersjach. Nie pisałeś o jakie dokładnie kontrowersje ci chodzi.

yanek z hor
168
Wysłane: 21 listopada 2023 21:30:42
Trifolium napisał(a):
To wymienisz te ROZLICZONE afery czy nie?

Strzembosz - "środowisko samo się oczyści" - tylko tego nie ma w TVN i GW BOOCIE
Żyjesz w jakimś alternatywnym świecie. smarujesz kilkadziesiąt postów, jakieś cytaty z TVN i GW
Moze wreszcie zrozumiesz że ja nie mam ochoty czytać TVN i GW
Zrozumiesz to wreszcie ???

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat