PARTNER SERWISU
dygzxdce
9 10 11 12
gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 30 czerwca 2013 10:43:28 przy kursie: 0,35 zł
Cytat:
Informacja na temat spłaty obligacji serii C

Za to ich cenie.Podają informacje.
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:
Zwrot VAT z Chińskiego Urzędu Skarbowego dla New Dragon Electronic Limited o wartości 1 500 000 zł. -

To też jest pocieszające.Szkoda tylko że mało zajmują sie reklamą swoich produktów,nowymi technologiami itp.
Oj widać że brakuje im kasy.
Edytowany: 30 czerwca 2013 10:56

gucio
0
Wysłane: 2 lipca 2013 22:22:16 przy kursie: 0,35 zł
Kłopotów ciąg dalszy.

Cytat:
GPW zawiesiła od 3 lipca obrót akcjami 27 spółek na rynku NewConnect

Na tej liście Vedia
gielda.wp.pl/kat,7511,title,GP...

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 22 lipca 2013 18:48:47
Witam serdecznie,

niestety jestem akcjonariuszem spółki. Mam ogromną prośbę do osób zorientowanych w literze prawa. Czy istnieją kroki do wyegzekwowania:
-publikacji raportu;
-odszkodowania, tj poprzez wprowadzenie błąd akcjonariuszy (spółka wielokrotnie publikowała informację o chęci posiłkowania się obligacjami jako środka obrotowego, ostatnio przegłosowano emisję akcji, na niekorzystnych dla akcjonariuszy warunkach).

mówiąc szczerze, jestem nieco zagubiony i zrobiony w bambuko, niestety trochę kasy włożyłem tu. :(

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 lipca 2013 11:15:36
Jeśli nie byłeś na WZA i nie zażądałeś zaprotokołowania sprzeciwu do uchwały, to może być trudno się teraz spierać o jej treść. Zarząd może sobie deklarować różne chęci i pomysły, ale na Walnym decydują akcjonariusze. No i zdecydowali.

W kwestii publikacji raportu, KNF może Spółkę ukarać finansowo, ale w praktyce odbije się to na akcjonariuszach.

Możesz ewentualnie dochodzić odpowiedzialności od członków zarządu i/lub rady nadzorczej. Z tym, że jeśli będziesz jeszcze miał te akcje, to warto byłoby pójść na Walne i zagłosować przeciw skwitowaniu. I koniecznie żądać zaprotokołowania sprzeciwu.

A w ogóle w takich sprawach dobrym adresem jest dział prawny SII. Ja bym tam zajrzał.

gucio
0
Wysłane: 23 lipca 2013 13:05:18
Cytat:
Jeśli nie byłeś na WZA i nie zażądałeś zaprotokołowania sprzeciwu do uchwały, to może być trudno się teraz spierać o jej treść.

A czy to każdy może iść sobie na walne????????

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 23 lipca 2013 14:01:22
Kolega Tyle napisał, że jest akcjonariuszem. To pewnie by go wpuścili. Jakby ładnie poprosił.

Ja wiem, że nawoływanie do uczestnictwa w walnych, to są banialuki. Drobni nie chodzą i nie będą chodzić. Internet trochę by pomógł, ale niewiele, bo ludzie pracują, a nie żyją z giełdy.

Ale jak się nie chodzi na walne, to niestety trzeba się dostosować ze swoją metodą inwestowania i mieć świadomość ryzyka. Czyli inwestować nie za dużo w jeden papier i stosować stop lossy (nawet mentalne). Bezlitośnie wyrzucać papier, jeśli idzie w złą stronę.
Vedia osuwa się mniej więcej od końca 2010r: www.stockwatch.pl/gpw/vedia,wy...
A w końcu maja 2011r. sam napisałem:
Cytat:
Biorąc pod uwagę, że plan na 2011 zakłada osiągnięcie 43m przychodów można śmiało spodziewać się kolejnych ciągnięć kapitału, a kapitał dla tej spółki jest drogi.

Przed Zarządem trudne zadanie zaprognozowania potrzeb gotówkowych i przeprowadzenia firmy wąską ścieżką pomiędzy zbytnim zadłużeniem (gdzie odsetki będą blokować rozwój), zbytnim rozwodnieniem ilości akcji (gdzie mały zysk na akcję zepchnie ich cenę), a utratą płynności.

Inwestorom radzę naprawdę uważnie i chłodno obserwować przepływy finansowe – całościowe oraz przeliczone na akcję.

Czyli ryzyko było. Czyli pozycja powinna być odpowiednio mniejsza, żeby ewentualnie za bardzo nie bolało.
Co nie znaczy, żeby nie dochodzić swoich praw. Naprawdę sugeruję tu kontakt z SII.

Python
0
Wpisów: 14
Wysłane: 24 lipca 2013 10:28:48
Cytat:
Ja wiem, że nawoływanie do uczestnictwa w walnych, to są banialuki. Drobni nie chodzą i nie będą chodzić. Internet trochę by pomógł, ale niewiele, bo ludzie pracują, a nie żyją z giełdy.

Oczywiście, że tak jest - do tego dodać nalezy że nie każdy mieszka w Warszawie lub w innym miejscu gdzie odbywa sie walne. Jednakże jeśli chodzi o akcjonariat Vedii to nie jest on akurat taki bierny. Była organizowana akcja na bankierze zachęcająca do udziału osobistego lub udzielenia pełnomocnictwa. Tak więc, wystarczyło wysłać do nich pełnomocnictwo pocztą i tyle. Sam to zrobiłem i dzęki temu nie tylko mam zaprotokołowany sprzeciw do uchwał, co otwiera mi droge prawną ale także uzyskałem od nich dokładny opis całego przebiegu walnego.

Koledze Tyle sugeruję na przyszłość korzytać z takiej uprzejmości innych akcjonariuszy - nic to nie kosztuje a dzieki temu można lepiej zadbać o zainwestowane na giełdzie pieniądze.
Edytowany: 24 lipca 2013 10:30

gucio
0
Wysłane: 24 lipca 2013 10:36:02
Cytat:
także uzyskałem od nich dokładny opis całego przebiegu walnego.

Może podzielisz się tym opisem.

Python
0
Wpisów: 14
Wysłane: 24 lipca 2013 11:43:43
Główne informacje zostały napisane na bankierze. To nie jest tak, że uzyskałem dostep do poufnych danych dotyczące spółki, kóre nie zostały upublicznione. Chodzi bardziej o pewne kwestie jedynie pośrednio lub w ogóle nie związane ze spółką, których spółka nie ma obowiązku podawać do publicznej wiadomości - np. sposób reakcji i tłumaczenia zarządu na pewne luźne pytania/zarzuty, plany działania pozostałych akcjonariuszy względem uchwał, kim sa pozostali akcjonariusze, kto deklaruje chęć dołączenia do ich grona na skutek emisji akcji itp. Jak widzisz nie są to informacje, które zarząd ma obowiązek przekazać do publicznej wiadomości, jednakże - przynajmniej w mojej ocenie - dają pewien ogólny pogląd na spośób prowadzenia przez zarząd biznesu spółki, ich podejście do drobnych akcjonariuszy oraz na ile deklarowane zamierzenia będa/mają szanse być rzeczywiscie zrealizowane i czy spółka może w tej kwestii liczyć na wsparcie akcjonaruiszy.

Nie zrozum mnie źle, ale podawanie tych szczegółów nie leży w moim interesie, a ponaddto uważam, że byłoby to nieuzasadnione faworyzowanie biernych akcjonariuszy, którzy nie dbają nawet w najmniejsyzm stopniu o swoje inwestycje (wystrczyło wysłać pełnomocnictwo).

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 24 lipca 2013 18:59:05
W kwestiach związanych z literą prawa i temu podobnych - nadal odsyłam do SII. Poczytaj tutaj.

Tyle
33
Wysłane: 24 lipca 2013 19:35:43
Python, wybacz, ale nie każdy musi być czynnym czytelnikiem forum Bankiera, jakiegokolwiek.
To nie jest kwestia zaniedbania, co natarczywie w swoim wywodzie sugerujesz. Nie mieszkam w Warszawie, na codzień pracuję, zainwestowałem pieniądze bazując na podstawie oficjalnych raportów spółki. Także wypraszam sobie pomówienie o brak zainteresowania, ba od maja wyczekuję na raport roczny.
Niestety włodarze mijają się z prawdą. Nie wiem czy celowo wprowadzają rynek w błąd, czy to ich nieudolność, ale czuję się oszukany.
Kapitał obrotowy miał być pozyskiwany z obligacji, nastąpiło rozwodnienie akcji... dziwnym trafem kurs zniżkował 50% w krótkim okresie tuż przed walnym. To nie fair.

Przyłączam się do prośby podania szczegółów z walnego.

Rafsty, dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. wieczorem, przebiegnę przez lekturę.

pozdrawiam
Edytowany: 24 lipca 2013 19:58

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 24 lipca 2013 20:17:19
Tyle napisał(a):
Python, wybacz, ale nie każdy musi być czynnym czytelnikiem forum Bankiera, jakiegokolwiek.
To nie jest kwestia zaniedbania, co natarczywie w swoim wywodzie sugerujesz. Nie mieszkam w Warszawie, na codzień pracuję, zainwestowałem pieniądze bazując na podstawie oficjalnych raportów spółki. Także wypraszam sobie pomówienie o brak zainteresowania, ba od maja wyczekuję na raport roczny.
Niestety włodarze mijają się z prawdą. Nie wiem czy celowo wprowadzają rynek w błąd, czy to ich nieudolność, ale czuję się oszukany.
Kapitał obrotowy miał być pozyskiwany z obligacji, nastąpiło rozwodnienie akcji...

Spółka nie jest w stanie spłacić poprzedniej serii obligacji, która ponad miesiąc temu stała się wymagalna. To nie jest sytuacja specjalnie zachęcająca nowych obligatariuszy do objęcia kolejnej emisji.

Nie masz powodu się obruszać na kolegę Pythona. Nie wiem na ile świadomie, ale zainwestowałeś w małą spółkę, notowaną na NC, czyli czymś co tylko trochę przypomina prawdziwy rynek. Niestety przy takiej inwestycji jeśli chcesz wiedzieć, co się z nią dzieje, musisz być aktywny. Samo oczekiwanie na raporty nic Ci nie da, szczególnie że, jak najbardziej zgodnie z regułami, w kwartalnych często nic albo prawie nic o sytuacji spółki może nie być.

edit: Choć oczywiście miło by było, gdyby Python jednak podzielił się swoimi informacjami o przebiegu walnego. W sumie po to jest forum. Chyba że faktycznie są tam jakieś tajemnice, które mogą istotnie zaszkodzić zawartości portfela. ,,Wiem, ale nie powiem'' nie jest najsympatyczniejszą postawą ;)
Edytowany: 24 lipca 2013 20:29

gucio
0
Wysłane: 25 lipca 2013 12:29:04
Zaliczyłem forum bankiera i niestety nic ciekawego tam się nie doczytałem.Jak przeoczyłem to proszę o linka.
Jeszcze raz za to przewertowałem
Cytat:
Treść uchwał podjętych na NWZA w dniu 10.07.2013 r

Uchwała
--w sprawie rozpatrzenia i zatwierdzenia sprawozdania Zarządu z obecnej sytuacji spółki podjęta jednogłośnie
--w sprawie rozpatrzenia i zatwierdzenia raportu na temat głównej inwestycji /New Dragon/ podjęta jednogłośnie
--w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego z pozbawieniem prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy podjęta 87,16% głosów ZA
--w sprawie podwyższenia kwoty kapitału docelowego i wydłużenia terminu możliwości jego wykonania podjęta 87,16% głosów ZA
www.bankier.pl/wiadomosc/VEDIA...

Jednum słowem jesteśmy bez szans i o jakim zainteresowaniu i aktywnosci piszecie.Możemy tylko biernie czekać.Są tacy o aktywnie wypisują posty na forum bankiera ale chyba nie a taką aktywność chodzi więc proszę napiszcie co mażna zrobić jak się ma taką mniejszość w głosowaniach.

gucio
0
Wysłane: 25 lipca 2013 12:56:28
Z ostatniej chwili.
Dostałem maila i miedzy innymi odnośnie raportu za 2012 p.Kwiatkowski pisze
Cytat:
czekamy na podpisany brakujący Raport Biegłego Rewidenta z Hong Kongu

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 25 lipca 2013 15:18:46
gucio napisał(a):
Zaliczyłem forum bankiera i niestety nic ciekawego tam się nie doczytałem.Jak przeoczyłem to proszę o linka.
Jeszcze raz za to przewertowałem
Cytat:
Treść uchwał podjętych na NWZA w dniu 10.07.2013 r

Uchwała
--w sprawie rozpatrzenia i zatwierdzenia sprawozdania Zarządu z obecnej sytuacji spółki podjęta jednogłośnie
--w sprawie rozpatrzenia i zatwierdzenia raportu na temat głównej inwestycji /New Dragon/ podjęta jednogłośnie
--w sprawie podwyższenia kapitału zakładowego z pozbawieniem prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy podjęta 87,16% głosów ZA
--w sprawie podwyższenia kwoty kapitału docelowego i wydłużenia terminu możliwości jego wykonania podjęta 87,16% głosów ZA
www.bankier.pl/wiadomosc/VEDIA...

Jednum słowem jesteśmy bez szans i o jakim zainteresowaniu i aktywnosci piszecie.Możemy tylko biernie czekać.Są tacy o aktywnie wypisują posty na forum bankiera ale chyba nie a taką aktywność chodzi więc proszę napiszcie co mażna zrobić jak się ma taką mniejszość w głosowaniach.

@gucio

widzę, że trzy grupy akcjonariuszy złożyły sprzeciwy do uchwały , czyli zakładają walkę w sądzie przeciwko tej uchwale więc może jeszcze nie wszystko straconesalute

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wysłane: 25 lipca 2013 15:19:52
i druga sprawa jęśli macie 5% akcji w całym kapitale to może warto wnioskować o biegłego do spraw szczególnych?

Tyle
33
Wysłane: 25 lipca 2013 22:35:04
jeżeli istnieją możliwości aby nie dopuścić do emisji i będziecie je podejmować a zarazem potrzebować udziału w akcjonariacie, proszę o informacje pv. chętnie się przyłączę. w wprawdzie akcji wiele nie mam ale swoje 60k dorzuce.

pozdrawiam
Edytowany: 25 lipca 2013 22:36

bankrucik
141
Wysłane: 25 lipca 2013 22:40:38
a jak zawsze kibicuję mniejszościowym akcjonariuszom.... i służę pomocą.... salute salute salute a jak widać po wydarzeniach w kilku spółkach ostatnio w większości się udaje thumbright thumbright thumbright

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 25 lipca 2013 23:04:48
ale czy nad spółką nie wisi widmo wniosku o upadłość w związku z niewykupieniem obligacji w terminie?
Rozumiem, że mniejszościowi akcjonariusze chcą emisji ale z prawem poboru i to w cenie wyższej niż obecnie?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 26 lipca 2013 06:53:45
mam trochę papierów dłużnych VEDII, z pewnością inni mają znacznie więcej, obawiam się, że niektórzy mniejszościowi akcjonariusze planując zablokowanie emisji igrają z ogniem, gdyż wartość ich akcji może natychmiast spaść w pobliże zera groszy, gdy jacyś wierzyciele stracą cierpliwość

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,290 sek.

ilysccid
kayzhfyg
tqnpwzsa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
feaundnt
qxieesly
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat