PARTNER SERWISU
yhdkxehs
1 2 3

Buractwo na forum

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 lutego 2010 20:14:05
W związku z pojawieniem się paru nieokrzesanych Kolegów, chciałbym poinformować iż wznawiam praktykę kasowania i banowania, w interesie społecznym oraz we własnym interesie osoby odpowiedzialnej za treść tego serwisu jako całość.

Natomiast osobom, które mają kłopoty z kulturą i szacunkiem dla innych, polecam lekturę artykułu z dzisiejszej Rz:

Cytat:
Komputerowy adres IP można udostępnić osobie, która chce wytoczyć powództwo o ochronę dóbr osobistych
Adres ten pozwala zidentyfikować autorów blogów i wpisów na forach internetowych. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie podzielił stanowisko generalnego inspektora ochrony danych osobowych, który nakazał administratorowi portalu udostępnienie adresów IP autorów komentarzy na temat prywatnego życia znanej piosenkarki.

Wyrok nie powinien budzić zdziwienia choć może wywołać dyskusje. Autorzy blogów i postów muszą być świadomi odpowiedzialności za słowo, a ustawa o ochronie danych osobowych zezwala na udostępnienie takich danych, jeżeli są niezbędne do osiągnięcia prawnie usprawiedliwionych celów.

Takim celem może być np. wytoczenie procesu karnego o zniesławienie czy cywilnego o ochronę dóbr osobistych. Tego rodzaju procesów przeciw autorom wpisów internetowych jest coraz więcej. Ustalenia adresów IP i nicków, za którymi kryją się anonimowi dotychczas internauci, zażądali m.in. były wojewoda pomorski oraz prezydenci Świnoujścia i Szczecina.

Wniosek o udostępnienie danych osobowych, do których GIODO i sąd zaliczają m.in. adresy IP, może bowiem złożyć dowolny podmiot.

www.rp.pl/artykul/4,429350_Spo...

pacpaw
3
Wpisów: 228
Wysłane: 23 lutego 2010 09:24:15
Nie wiem czy ten wątek był już poruszany, ale wraz z popularnością serwisu rośnie też liczba użytkowników próbujących naganiać, w stylu portali typu bankier czy money. Może by wprowadzić jakieś ostrzeżenia za tego typu działania, a jeśli to nie pomoże banować badź blokować konta ?

WatchDog
50
Wysłane: 23 lutego 2010 09:47:29
Robię to po cichu, bez sensacji - mam nadzieję, że efekty widać w postaci braku niefajnych wpisów.

Mam wrażenie, że naganiacze i trolle są nie tyle organicznie źli, lecz raczej zepsuci przez inne fora. Nie wiedzą, że można inaczej, zresztą wyczuwam, że w ogóle nic nie czytając na SW zaczynają pompować swoje wybrane spółki - co im się szybko kończy i ukróca. Jednak widziałem też kilka przemian, tzn. po wniknięciu w nasze forum, aniołek jednak wygrywał z diabełkiem i gość okazywał się niegroźny, albo nawet całkiem fajny.

Prawdziwe, groźne naganianie chowa się za bardzo niewinną maską.

WatchDog
50
Wysłane: 10 kwietnia 2010 17:12:16
Wracam z niesmakiem do tematu, bo sytuacja się ostatnio pogorszyła.
Jestem szczerze zasmucony, że wraz z pustym gadulstwem i jawną praktyką naganiania, na forum pomału milkną ludzie, którzy swoją aktywnością zbudowali to miejsce.

Wichrzyciele na pewno nie zaglądają do tego wątku, więc informuję równie rozgoryczonych czytelników i aktywnych użytkowników niezadowolonych ze spadającego poziomu forum, że wdrażam bardziej regularne moderowanie.
Jeżeli to nie pomoże, rozważę uruchomienie moderacji totalnej, czyli wszystkie nowe posty idą najpierw do zatwierdzenia, a dopiero potem mogą się pojawić na forum (albo i nie).

StockWatch.pl jest miejscem, gdzie szanuje się innych ludzi, nie zagląda nikomu do kieszeni, a wspólny wysiłek kierunkuje na zbieranie i analizowanie informacji o spółkach. Tak było i będzie.
Edytowany: 10 kwietnia 2010 17:18

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 10 kwietnia 2010 18:11:22
Popieram w 100%, tak jak ktos napisal wczesniej, rozni ludzie odwiedzaja nasze forum, dla niektorych SW jest 1wszym zrodlem wiedzy o gieldzie i finansach i warto byloby abysmy my wszyscy dolozyli staran w rozwoj i utrzymanie wysokiego standartu dyskusji.
Pozdr
salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 10 kwietnia 2010 22:36:09
ja zauważyłem kilka pozytywów. po zbanowaniu min. "moniab" użytkownik ten zaczął normalnie się wypowiadać. nadzieja wraca

WatchDog
50
Wysłane: 25 kwietnia 2010 23:38:18
Rysiu znów 30 dni odsiadki. Ostatnia szansa - kolejne wejście tu z hukiem skończy się permbanem.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 26 kwietnia 2010 08:32:52
WatchDog napisał(a):
Jestem szczerze zasmucony, że wraz z pustym gadulstwem i jawną praktyką naganiania, na forum pomału milkną ludzie, którzy swoją aktywnością zbudowali to miejsce.

Dziwne są te opowieści o "naganianiu". W moim przypadku Policjant za naganianie uznał pozytywne posty o Petrolinveście. Spółce z obrotami kilkadziesiąt milionów na sesji.
To przekracza granice szaleństwa. "Naganiać" można wyłącznie na spółkach o mikrych obrotach. Tam w przypadku sukcesu naganiacza rzeczywiście istnieje teoretyczna możliwość ruszenia kursem dzięki StockWatch.

Autentyczne buractwo z pewnością może odstraszać od forum, jednak równie silnym straszakiem są kontrowersyjne i niesympatyczne ingerencje WatchDoga.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 26 kwietnia 2010 09:08:35
discopolo napisał(a):
WatchDog napisał(a):

Dziwne są te opowieści o "naganianiu". W moim przypadku Policjant za naganianie uznał pozytywne posty o Petrolinveście. Spółce z obrotami kilkadziesiąt milionów na sesji.
To przekracza granice szaleństwa. "Naganiać" można wyłącznie na spółkach o mikrych obrotach. Tam w przypadku sukcesu naganiacza rzeczywiście istnieje teoretyczna możliwość ruszenia kursem dzięki StockWatch.

Autentyczne buractwo z pewnością może odstraszać od forum, jednak równie silnym straszakiem są kontrowersyjne i niesympatyczne ingerencje WatchDoga.

Drogi kolego jestes w bledzie wlasnie naganianie ma najwiekszy wplyw na spolki spekulacyjne z najwiekszymi obrotami a Petrol jest doskonalym tego przykladem :) co innego jest wymienianie sie argumentami za wzrostami lub spadkami a coinnego pisanie ze za rok na pewno bedzie po 100 czy 150 :)
Doskonale powinienes wiedziec ze na obecnym etapie cyklu koniunkturalnego jest mnostwo mlodych niedoswiadczonych inwestorow co pod wplywem czytania forum podejmuja decyzje inwestycyje a nic lepiej nie dziala jak widmo 1000% zysklu :)
Zreszta czytajac owy watek petrola tez doskonale powinienes wiedziec ze jest mnostwo ludzi ktozy kupili na szczycie w okolicach 40pln a teraz po ile jest ???
I to wlasnie byl wplyw czytania bzdur na watku, a kompletnie zero logicznego myslenia zapewne spowodowany brakiem doswiadczenia.

discopolo
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 09:29:21
Taurus80 napisał(a):

Drogi kolego jestes w bledzie wlasnie naganianie ma najwiekszy wplyw na spolki spekulacyjne z najwiekszymi obrotami a Petrol jest doskonalym tego przykladem :) co innego jest wymienianie sie argumentami za wzrostami lub spadkami a coinnego pisanie ze za rok na pewno bedzie po 100 czy 150 :)
Doskonale powinienes wiedziec ze na obecnym etapie cyklu koniunkturalnego jest mnostwo mlodych niedoswiadczonych inwestorow co pod wplywem czytania forum podejmuja decyzje inwestycyje a nic lepiej nie dziala jak widmo 1000% zysklu :)
Zreszta czytajac owy watek petrola tez doskonale powinienes wiedziec ze jest mnostwo ludzi ktozy kupili na szczycie w okolicach 40pln a teraz po ile jest ???
I to wlasnie byl wplyw czytania bzdur na watku, a kompletnie zero logicznego myslenia zapewne spowodowany brakiem doswiadczenia.

Kompletnie się z Tobą nie zgadzam.

1.Nigdy w życiu nie pisałem że na pewno będzie super. W dodatku ostrzegałem żeby nikt w coś takiego nie pakował więcej niż kilkanaście procent portfela. Nie popierałem kupowania za 40 lecz za 20. Cena robi sporą różnicę.
Nadal uważam za świetny pomysł posiadanie Petrola w niedużej ilości jako opcję na wysoki zysk w zamian za ryzyko utraty całości wkładu.
2.Wystarczy odrobina złej woli lub czysty subiektywizm i KAŻDY post na temat jakiejkolwiek spółki jest naganianiem.
3.Na StockWatchowym wątku Petrola ponad 90% wpisów było radykalnie przeciwnych spółce.
To chyba wyjątek bo na innych spółkach raczej przeważają zwolennicy spółek.
4.Za forumowiczami nie stoją pieniądze w ilości wystarczającej do wpływu na najpłynniejsze spółki GPW. Przez naganianie rozumiem chęć zysku naganiającego. Na Petrolu to całkowicie niemożliwe. Musiałbym nagonić samego Rysia ;-)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 kwietnia 2010 09:39:11
Ostatnio poleciłem to forum 2 osobom zaczynającym historię z giełdą i nie mających większego doświadczenia jako rzetelne źródło zdobywania wiedzy. Tak więc WD - dobrze jest thumbright

Domyślam się że najwięcej problemów jest w dziale akcje. Ja tam zaglądam najrzadziej - o moich spółkach nikt prawie nie pisze Eh?

Co do zaostrzania kar, to oczywiście wszystko zależy od konkretnego przypadku. Sama zasada: "jedna spółka - jeden wątek" już dużo daje (patrz i porównaj Bankier). Myślę że wraz z rozwojem serwisu i przybywaniem nowych userów najlepszym rozwiązaniem będzie zwiększanie częstotliwości moderowania (w tym zwiększenie ilości moderatorów mogących usuwać wpisy).

Moderowanie totalne to wg mnie nieporozumienie. "Nie idźcie tą drogą"!!!

PS. WD zgoda co do "niewinnej maski prawdziwego naganiania". Znam kilku userów z forum Parkietu, którzy są w tym mistrzami. Tępić bez skrupułów.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Taurus80
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 09:46:18
Disco nie bierz mojej wypowiedzi do siebie to nie byl wywod w twoja strone tylko ogolna moja mysl, ja sam nie odwiedzam watku petrola a jak juz jestem to cos napisze wiec powinienes wiedziec ze dawno mnie tam nie bylo :)
Pisze ogolnie, wiem z wlasnego doswiedczenia co jest pisane na watkach ktore sie nan stop utrzymuja na 1 miejscu w pisanych postach :)
Jak mi nie wierzysz polecam na parkiecie przesledzic od dechy do dechy watek elektrimu, pewnie teraz jest tak samo na petrolu a bedziesz wiedzial o czym mowie i mysle i nie obraz sie ale moim osobistym zdaniem spolki typowo spekulacyjne utrzymujace sie non stop na 1 miejscu w pisanych postach powinny byc nadzorowane szczegolnie.
A dlatego bo na tych wlasnie spolkach zawsze najwiecej ludzi traci mnostwo pieniedzy!!!
Zarabiaja zawsze nieliczni.

discopolo
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 10:11:06
Zdefiniujmy co to jest "naganianie".

Rozumiem przez to pojęcie posty których intencją jest wpływ na zachowanie innych graczy aby osiągnąć pożądaną zmianę kursu danego waloru.

Przy tak rozumianym "naganianiu" nie da się tego robić na spółkach WIG20, Petrolu i wielu innych papierach z ogromnymi obrotami.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 26 kwietnia 2010 10:20:32
discopolo napisał(a):

Przy tak rozumianym "naganianiu" nie da się tego robić na spółkach WIG20, Petrolu i wielu innych papierach z ogromnymi obrotami.

Może niektórzy w to wierzą? Może robią to dla sportu, aby wkopać mniej doświadczonych i przez to poczuć się kimś?

Powoli do celu

discopolo
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 10:49:39
martinezo napisał(a):
discopolo napisał(a):

Może niektórzy w to wierzą? Może robią to dla sportu, aby wkopać mniej doświadczonych i przez to poczuć się kimś?

Nie zrozumiałem. Uważasz że da się naganiać na najpłynniejszych spółkach?
Edytowany: 26 kwietnia 2010 10:50

Taurus80
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 11:00:55
discopolo napisał(a):
martinezo napisał(a):
discopolo napisał(a):

Nie zrozumiałem. Uważasz że da się naganiać na najpłynniejszych spółkach?

Chodzi bardziej o psychologiczny wplyw na niedoswiadczonych anizeli o mozliwosc sterowania kursem akcji, przyklad spolka rosnie przez pare dni o 100% na watku spolki wrze dzieki czemu coraz wiecej ludzi sie nabiera i ubiera a pozniej placz i lament.
A dlaczego tak sie dzieje powinnismy udac sie po porady do psychologa lub psychiatry.
Natura ludzka taka jest ze im wiecej sie dzieje z dana spolka tym wieksze zainteresowanie a im wieksze wzrosty tym mniej rozsadku itd
Mysle ze jest regulamin forum i tam powinny byc wszystkie watpliwosci wyjasnione, i czy nam sie podoba czy nie trzeba sie dostosowac do subiektywnej oceny moderatora, jezeli nam sie nie podoba mozemy zawsze przestac pisac lub isc na fora gdzie mozna pisac wszystko co slina przyniesie. AMEN salute

WatchDog
50
Wysłane: 26 kwietnia 2010 11:13:05
discopolo napisał(a):

Nikt nie lubi policji. Możesz mnie nazwać psem, stójkowym, albo wstawić w logo HWDWD.

Nie wnikam w skutek naganiania. Stosuję prewencję widząc zamiar lub znamiona.
Nie chronię w ten sposób rynku, tylko bronię zasad, które stoją u podstaw tutejszej społeczności.

discopolo
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 11:44:55
Taurus80 napisał(a):

Chodzi bardziej o psychologiczny wplyw na niedoswiadczonych anizeli o mozliwosc sterowania kursem akcji

czy nam sie podoba czy nie trzeba sie dostosowac do subiektywnej oceny moderatora, jezeli nam sie nie podoba mozemy zawsze przestac pisac

Akurat osobiście ingerowałem gdy LUDZIE Z EKIPY STOCKWATCHA pisali że "zarabianie 30% średniorocznie nie jest trudne".
Zatem wątpię żeby mój "psychologiczny wpływ" na całkowicie niedoświadczonych był szkodliwszy niż wpływ innych dyskutantów.

Mi się nie podoba gdy subiektywna ocena moderatora jest tak paskudnie subiektywna że zniechęca do pisania czegokolwiek. Rzeczywiście właściwie przestałem już pisać.

Taurus80
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 11:54:28
discopolo napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Chodzi bardziej o psychologiczny wplyw na niedoswiadczonych anizeli o mozliwosc sterowania kursem akcji

czy nam sie podoba czy nie trzeba sie dostosowac do subiektywnej oceny moderatora, jezeli nam sie nie podoba mozemy zawsze przestac pisac

Akurat osobiście ingerowałem gdy LUDZIE Z EKIPY STOCKWATCHA pisali że "zarabianie 30% średniorocznie nie jest trudne".
Zatem wątpię żeby mój "psychologiczny wpływ" na całkowicie niedoświadczonych był szkodliwszy niż wpływ innych dyskutantów.

Mi się nie podoba gdy subiektywna ocena moderatora jest tak paskudnie subiektywna że zniechęca do pisania czegokolwiek. Rzeczywiście właściwie przestałem już pisać.

Disco widze ze ty masz osobiste porachunki z WD :) ja odnosze sie do ogolnej sytuacj kompletnie nie biorac twojej osoby pod uwage. Wiec zostawiam was z waszymi porachunkami i milkne na ten temat :)

discopolo
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 11:56:10
WatchDog napisał(a):

Nikt nie lubi policji. Możesz mnie nazwać psem, stójkowym, albo wstawić w logo HWDWD.

Nie wnikam w skutek naganiania. Stosuję prewencję widząc zamiar lub znamiona.
Nie chronię w ten sposób rynku, tylko bronię zasad, które stoją u podstaw tutejszej społeczności.

Sensowna "policja" jest super. Przecież nie chcemy czytać tu wulgaryzmów lub przesadnej agresji, poniżania uczestników itp.

Pokaż moje wywalone posty i będzie wszystko jasne dlaczego jestem zbuntowany.
Nawet sam fakt wywalenia mi nie przeszkadza, ale zasugerowanie że jestem "naganiaczem" owszem jest przykre.

Jeśli już zaostrzamy dyskusję Angel to raczej ChWDWD a nie HWDWD.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,328 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat