0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 122
Wysłane:
2 stycznia 2012 10:40:33
przy kursie: 12,80 zł
Cytat: Na zakup udziałów w koncesji OML 42 wydał ponad 1 mld zł. (...) Wtedy też będzie dookreślony status KOV w tym przedsięwzięciu. Na razie pieniądze, które miała zapłacić giełdowa spółka, wyłożył KI. Oba podmioty mają po 20 proc. udziałów w Neconde.
nie rozumiem; to w koncu KOV sie przyglada sytuacji, czy ma juz udzial?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
2 stycznia 2012 11:06:10
Ma udział warunkowy do 31 marca. Było to w ESPI opisane.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-06 Wpisów: 233
Wysłane:
2 stycznia 2012 11:12:15
czyli nie jest wykluczone przedłużenie do 31.03.2013 ? lub wczesniejsza spłata z emisji długu a nie akcji
|
|
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 11:29:11
bucik1986 napisał(a):Zaczekajmy do konca dnia z fajerwerkami. :) Zapewne zakonczy sie niewielkim + :) jak to zwykle mamy na KOVie, jednak fakt, ze Kulczyk na razie nie chce emitowac akcji i wszystko wzial na siebie jest pozytywna informacja :). Jesli zamierza w przyszlosci zejsc do poziomu 30% to wyemituje akcje na AIM w czasach gdy wydobycie KOV bedzie wieksze, nie wezmie udzialu w emisji i tym samym zmniejszy udzial do 30%, uniknie w ten sposob sprzedazy akcji na rynku co byloby odebrane jako negatywna informacja :). albowiem Dr Ian Kulczyk to nie Ryszard aby emitowac akcje az braknie liter w alfabecie na kolejne emisje akcji: czyt. KOV to nie drukarnia tylko oparty na 4 filarach model biznesowy up-streamu, jak na razie 1 noga generuje cash (Ukraina) a 2 noga generuje cash warunkowo (udział w OML-a 42) a przyjdzie czas na Brunei i potem Syrię.....
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 11:35:25
To już decyzja Jana Kulczyka co z tym fantem zrobi. Nie chce emitować akcji na rynek i to już zapowiedział. Czyli rozwodnienia nie będzie. Nie zapominaj, że ta koncesja będzie generować w założeniu trochę inny rząd wielkości przychodów. Może zrobić tak, że poczeka na rozwinięcie koncesji OML42 i przekaże ją KOV w momencie w którym zyski z koncesji będą mogły w krótkim czasie pokryć spłatę pożyczki. W ten sposób ominąć konieczność emisji i rozwodnienia wartości akcji KOV. Wtedy pożyczy te pieniądze KOV na jakiś procent i pozwoli aby KOV zyskami z OML42 spłacił zadłużenie. Nie należy zapominać że KI w przeciwieństwie do KOV pieniądze ma i koncesję OML42 zakupiło. Wszystko w rękach doktora jak postanowi to rozegrać. Brak natychmiastowej emisji za wszelką cenę dobrze o nim świadczy i jest dobrą informacją dla akcjonariuszy.
Myślę, że teraz oczy wszystkich zwrócą się na Ukrainę gdzie niebawem zacznie się odwiert M-21. W między czasie czekamy na zatwierdzenie koncesji produkcyjnych. Zakładam, że 2012 rok będzie przełomowy i Ukraina zacznie generować zysk (ok. 18MMcf dla KOV to ostrożne szacunki wydobycia z prezentacji, które chcą osiągnąć w tym roku). Po za tym pierwsze odwierty z Chińczykami w Brunei w bloku M. Ciekawy jestem jak się będzie ta współpraca układać i które miejsca wytypowali na kolejny odwiert. Po cichu liczę na to że Chińczycy wejdą w blok L jako udziałowiec.
Edytowany: 2 stycznia 2012 11:52
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 12:51:51
za jaka kwote USD Chinczycy weszli do Brunei na blok M ? pozdrawiam DEV
Edytowany: 2 stycznia 2012 12:55
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
2 stycznia 2012 14:45:17
Czyzby mialo nas czekac jakies info, czy to kapital spekulacyjny po raz kolejny do nas wita ?
devonuk
ktos wczesniej pisal, ze to bylo cos ponad 50mln USD ale nie pamietam dokladnie ile...
|
|
0 Dołączył: 2011-11-14 Wpisów: 146
Wysłane:
2 stycznia 2012 15:07:40
bucik1986 a czy czasem deklaracja Kulczyka, że nie będzie wchodził na giełdę nie wystarczy aby uzasadnić te wzrosty? Przy okazji, czy to czasem nie jest informacja cenotwórcza, bo cena ruszyła dość znacznie. To tak gwoli sławetnej transparentności informacyjnej wokół KOV...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
2 stycznia 2012 15:31:44
dzwoniec napisał(a):bucik1986 a czy czasem deklaracja Kulczyka, że nie będzie wchodził na giełdę nie wystarczy aby uzasadnić te wzrosty? Przy okazji, czy to czasem nie jest informacja cenotwórcza, bo cena ruszyła dość znacznie. To tak gwoli sławetnej transparentności informacyjnej wokół KOV... dzwoniec, gdybys czytal wszystkie posty Redface wiedzialbys, ze na razie KOV nie zamierzalo wchodzic na gielde z akcjami, bylo to mowione przez Pana Korczaka, ze w tej chwili nie jest to dobry pomysl i szukaja rowniez innych form pozyskania finansowania na zakup OML42. Gdy takie wypowiedzi padly to bylo to odebrane jako negatywna informacja, bo przeciez tyle sie mowilo o debiucie na AIM, ze to z ludzi sie robi "wala". Teraz mowi to Kulczyk i jest to pozytywne ?:D Kazdy interpretuje jak chce, mi w sumie jest rybka bo trzymam i czekam na efekt koncowy ale staram sie doszukac jakiejs logiki :). Zobaczymy co bedzie za kilka dni bo przyzwyczailem sie juz do windowania o kilkanascie groszy ( czyli kilkanascie procen) a pozniej do wyprzedawania ;-).
Edytowany: 2 stycznia 2012 15:32
|
|
Wysłane:
2 stycznia 2012 15:52:32
bucik1986 napisał(a):dzwoniec napisał(a):bucik1986 a czy czasem deklaracja Kulczyka, że nie będzie wchodził na giełdę nie wystarczy aby uzasadnić te wzrosty? Przy okazji, czy to czasem nie jest informacja cenotwórcza, bo cena ruszyła dość znacznie. To tak gwoli sławetnej transparentności informacyjnej wokół KOV... dzwoniec, gdybys czytal wszystkie posty Redface wiedzialbys, ze na razie KOV nie zamierzalo wchodzic na gielde z akcjami, bylo to mowione przez Pana Korczaka, ze w tej chwili nie jest to dobry pomysl i szukaja rowniez innych form pozyskania finansowania na zakup OML42. Gdy takie wypowiedzi padly to bylo to odebrane jako negatywna informacja, bo przeciez tyle sie mowilo o debiucie na AIM, ze to z ludzi sie robi "wala". Teraz mowi to Kulczyk i jest to pozytywne ?:D Kazdy interpretuje jak chce, mi w sumie jest rybka bo trzymam i czekam na efekt koncowy ale staram sie doszukac jakiejs logiki :). Zobaczymy co bedzie za kilka dni bo przyzwyczailem sie juz do windowania o kilkanascie groszy ( czyli kilkanascie procen) a pozniej do wyprzedawania ;-). bucik1986 nie ma znaczenia to jak rynek odbiera dany komunikat dobrze czy źle, ważne że jest cenotwórczy. Nie wiem czy dostrzegasz różnicę między rozważaniem innych możliwości finansowania w wypowiedzi prezesa a deklaracją głównego inwestora, że nie będzie wchodził na giełdę i zapewni finansowanie spółce. Wcześniejszy niepokój inwestorów, że nie będzie wejścia na giełdę brał się chyba raczej z obaw co do dalszego finansowania Nigerii, niektórzy nawet przecież przypuszczali, że KI odbierze udziały KOV.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
2 stycznia 2012 20:37:42
Witam wszystkich w Nowym Roku :)
Trochę z braku czasu, trochę z niechęci do giełdy- jakoś pod koniec roku mnie odrzuciło, wypadłem w obiegu. Czy stało się coś wielkiego, co ruszyło kurs o 10 %? Czy może to reakcja rynku na to, że w bliżej niesprecyzowanej przyszłości nie ma być emisji akcji? Myślicie, że aż tak rynek bał się emisji? Ja tego nie kupuję...
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
3 stycznia 2012 00:33:48
sicc napisał(a):Witam wszystkich w Nowym Roku :)
Trochę z braku czasu, trochę z niechęci do giełdy- jakoś pod koniec roku mnie odrzuciło, wypadłem w obiegu. Czy stało się coś wielkiego, co ruszyło kurs o 10 %? Czy może to reakcja rynku na to, że w bliżej niesprecyzowanej przyszłości nie ma być emisji akcji? Myślicie, że aż tak rynek bał się emisji? Ja tego nie kupuję... Przekaz pana Kulczyka jest jasny; Nie oddam czarnego złota za bezcen. Gdyby to nie było dużo warte robili by emisję po 50 goni i miliardy akcji żeby oddalić widmo bankructwa.Widocznie jest inaczej i będzie po mojemu. Żadnej emisji. Co do finansowania Nigerii to jestem przekonany że KI ma wystarczającą ilość prawników żeby to wszystko załatwić i się zabezpieczyć,czy KOV ma równie dobrych to nie wiem ale podobno ma ich sporo. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2012 08:45:38
sicc, a ja to kupuję. KOV powinien już dawno urosnąć po Nigerię ale obawa przed rozwodnieniem hamowała kurs. W dodatku wydatnie pomogła koniunktura na szerokim, u nas zawsze jak jest w podbitka na szerokim spekulanci pięknie biją pianę. Ot taka spekulacyjna spółeczka. P.s. Po ostatnich doświadczeniach z przekazem informacji będę czytywał jedynie Parkiet, nie ma bowiem sensu przykładać jakiegokolwiek znaczenia do tego co piszą na ESPI. U naszych dwóch orłów poszukiwaczy węglowodorów to jak widać świecka tradycja... P.s. Może to manewr pod sypanie przez Radwan? Jak na razie pierwsza część scenariusza od petrolka...
Edytowany: 3 stycznia 2012 08:51
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
3 stycznia 2012 08:55:04
@dzwiniec Nie do końca można mieć pretensje o to że taka informacja nie poszła przez ESPI.To pan Kulczyk wie co zrobi z OML-42 i swoimi pieniędzmi a Redface wcale nie musi o tym wiedzieć (oficjalnie) To że nie będzie emisji to info najważniejsze,kredyt (jak by go nie nazwać) KOV spłaci,mimo że jest maleńką spółką a akcje zostają na całe życie. Teraz można już sobie przeliczyć wartość spółki,bo wiadomo że będziemy mieli nie więcej niż 420 mln akcji.Jak wcześniej wypowiedział się prezes Mioduski wartość Nigerii to ponad miliard euro to na akcje przypada ok 10 pln i to z samej ropy na OML-42 Tak to wychodzi i nikt tego nie zmieni. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
3 stycznia 2012 09:07:21
przy kursie: 12,50 zł
Nie podniecajcie się aż tak :) Ja uważam że zostaną wypuszczono nowe papiery tak jak miało to być, ale zostaną sprzedane wybranym inwestorom. I raczej będzie to w tym roku. Także rozwodnienie będzie i zawsze była o tym mowa. Pierwsza emisja przecież miała być dużo większa.
Nie wiem dlaczego się aż tak tego obawiacie ?
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2012 09:22:40
Też mi się wydaje, że trzeba na chłodno do tego podejść. Spółka postrzegana jest jako spekulacyjna i na razie się to nie zmieniło. A skoro tak to na fajerwerki nie ma na razie co liczyć. Bo niby kto miałby skupić akcje i podnieść kurs. Szeroki też jakoś nie planuje na razie spektakularnego rajdu, a że Merkoza znowu ogłosiła spotkanie to można się spodziewać że spokój na rynkach skończy się 9 stycznia. Informacji z Ukrainy na razie nie ma a ta spółka sama pod nic nie rośnie chyba że spekulacyjnie niestety  . Trzeba też pamiętać, że raport roczny może nie być rewelacyjny bo nie podłączono planowanych odwiertów.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
3 stycznia 2012 10:21:36
nie bardzo rozumiem skąd ta Wasza euforia? emisji nie bedzie bo KOV nie wiadomo czy przystąpi do konsorcjum a nawet jak, to nie wiadomo na jakiej zasadzie.. Kulczyk wypowiadał sie jako KI a nie jako KOV, przynajmniej ja to tak odbieram.., KI buduje grupe energetyczną i pewnie to jest jeden z tych projektów. za każdym razem po pozytywnych informacjach każdy ma nadzieje ze to już.., ale zawsze wychodzi tak samo. do czasu az nie uspokoi sie na rynkach Dr.nie bedzie myslal o emisji i włączaniu KOV do tego projektu(bo skąd wziąć kase jak wszyscy straszą ze ten rok bedzie kiepski dla akcji). tak ze pewnie poczekamy jeszcze troche...
|
|
0 Dołączył: 2011-03-08 Wpisów: 99
Wysłane:
3 stycznia 2012 10:59:22
Niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.
Z odwiertu o-18 jest 33tys m3 gazu dziennie.
Jesli ten gaz sie przerobi i skropli to dostanie sie upakowanie 600razy. Z tego wynika ze dziennie ma sie 55m3 skroplonego gazu.
Gazowce maja do 250tys m3 skroplonego gazu. Niech bedzie ze rozwaze gazowiec o pojemnosci 100tys m3 gazu.
Zebysmy go zatankowali pod korek takim jednym odwiertem to trzeba... 100 000 / 55 = 6lat ?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
3 stycznia 2012 11:21:38
Chyba coś źle ci wyszło, jeśli mamy 55 dziennie razy 365 to wychodzi 20,075 250,000 przez 20,075 to się równa 12,45 lat.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-08 Wpisów: 99
Wysłane:
3 stycznia 2012 11:38:54
Dalem takiego 100m3. Zeby nie bylo ze mierze zbyt wysoko.
Chodzi mi o podane przeze mnie stopnie kompresji itd... Nie znam sie kompletnie. Tak googiel mi powiedzial ale mogl mi wcisnac kit.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.