0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
4 stycznia 2012 15:11:12
przy kursie: 12,20 zł
@ua 33.000 m3 to nie powód żeby kurs szedł w górę ale 0-12 i 280.000 m3 to chyba już tak. Skoro kurs nie rośnie to wszyscy ekscytują się porażkami bo prawdopodobnie przez nie kurs spada.Jedyną porażką jest woda w Brunei i wielcy mędrcy na wszystkich forach odgrzewają ten kotlet który był dobrze wysmażony rok temu.Wiele osób próbuje wykazać się wielką wiedzą na temat działalności spółki nie mając o tym zielonego pojęcia.Nie dlatego że nie ma wiedzy tylko że na GPW nigdy takiej spółki nie było.Do tego dochodzi uprzedzenie do Petka i efekt mamy jaki mamy. KOV działa zgodnie z planem i założeniami i na efekty trzeba czekać.Nawet efekty nie gwarantują wysokiej ceny. Jest wiele spółek na których można zarabiać i tracić i nie rozumiem osób które wyśmiewają się z inwestorów którzy wybrali właśnie KOV.Jak kiedyś przyjdzie dziń sukcesu to pozmieniają niki i pod starymi nawet tutaj nie zajrzą. To jest prawo forum i internetu. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2012 23:46:58
Widzę że postu już nie ma ale było pytanie o nowy odwiert M-21 Wystarczy sprawdzić na ESPI Cytat:Wiertnica jest przenoszona na nowe miejsce - odwiert Makiejewskoje-21 (“M-21”), którego głębokość TD planowana jest na 2.176 m. M-21 znajduje się około 900 m na północny-zachód od odwiertu gazowego M-19. Oczekuje się, że prace nad M-21 ruszą w drugiej połowie grudnia br., a głębokość TD zostanie osiągnięta po ok. 30 dniach od momentu rozpoczęcia wierceń.
Link"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 4 stycznia 2012 23:47
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
5 stycznia 2012 07:32:49
Rabitt@ Ty chyba nie dostrzegasz subtelnej różnicy pomiędzy ma się rozpocząć a rozpoczął się. Tu wyraznie widać ile opóznienia mamy na Ukrainie. Ale to już było wyjaśniane że przyczyną jest pogoda. Zastanawia mnie kiedy Kov ma zamiar oświadczyć że Nigeria to przyszłość spółki i będzie chciało przystąpić do projektu? Bo dziwnie wygląda transparentność spółki kiedy to Pan Kulczyk mówi że finansowanie dla Kov to nie problem oraz że wydobycie znacząco wzrasta a na ESPI cisza co do wydobycia i planów spółki mimo tego iż Pan Korczak pisał że wszystkie wydarzenia na OML-42 będą podawane na ESPI. Cisza dotycząca OML-42 po miesiącu prac jest dziwna. Bo że tam coś się dzieje to chyba nie ulega wątpliwości.
|
|
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 08:51:29
Informacja na ESPI pojawiłą się 13 grudnia a z tego co pamiętam przeniesianie i uruchomienie wiertni na nowym stanowisku to ok 2 tygodnie,dlatego uważam że wiertnia już pracuje.Dokładnie kiedy zaczeła wiercić dowiemy się jak będzie komunikat o zakończeniu prac. To co musieli podać na ESPI to podali a z dodatkowymi informacjami od pana Korczaka raczej możemy się pożegnać na zawsze (przynajmniej bezpośrednio na tym forum) "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-06-04 Wpisów: 20
Wysłane:
5 stycznia 2012 08:52:31
@ARWENA Cytat:Cisza dotycząca OML-42 po miesiącu prac jest dziwna. Bo że tam coś się dzieje to chyba nie ulega wątpliwości. nawet na stronie KOV w zkładce KLUCZOWE AKTYWA brak wzmianki o NIGERII ( CIEKAWE DLACZEGO ??? )
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
5 stycznia 2012 09:12:08
Jak to dlaczego. Nigeria nie należy do KOV. Nie mamy w niej udziału bo KOV nie ma pieniędzy na to. Udział warunkowy to żaden udział. Sytuacja na rynkach jest opłakana więc emisja na AIM za grosze nie wchodzi w grę i to doktor wyraźnie zakomunikował. Właściciel nie chce za bezcen oddawać akcji spółki i rozwodnić jej wartość. Na razie KI samo zajęło się tym polem być może korzystając z doradztwa technicznego KOV. I kropka. Dlatego napisałem że najlepiej jakby KOV przestało oglądać się za OML42 i zajęło się Ukrainą i Brunei. Te pola należą do KOV i tam należy szukać swojej szansy. Nie wydaje mi się aby w najbliższym czasie Nigeria do nas trafiła co nie oznacza że w ogóle nie. Kiedyś pisałem tu o możliwym scenariuszu tylko nie wiadomo czy doktor jest zainteresowany. Po co ma oddawać rozkręcone pole wydobywcze na rzecz innej spółki. Decyzja była ponad głowami KOV i nie ma on nic do powiedzenia w tej sprawie. Dlatego pewnie Redface nawet nie komentuje tego, bo tak jest lepiej dla spółki i jej kursu niż żeby napisał jak przypadku Lempuyang że jest rozczarowany.
Edytowany: 5 stycznia 2012 09:14
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 09:22:42
@onochi KOV miał zbyt duży udział w negocjacjach w Nigerii,oszacowaniu złoża i wartości tej koncesji.Gdyby KOV nic nie dostał to teoretycznie nie było by problemu.Nie ma pieniędzy to KI zatrzymuje sobie całe OML-42 tylko że dla Kulczyka nie jest to dobre rozwiązanie.Nigdzie nie jest napisane że KOV nie będzie miał OML-42,wydaje mi się że dopracowują to jak KOV ma się rozliczyć za tą inwestycję. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 09:30:27
Dlatego napisałem, że to nie oznacza że w ogóle nie. Tylko, że na razie nie ma za bardzo możliwości. Za darmo nikt OML42 KOV nie da. A kasa jest pusta. Są tylko środki na zaplanowaną działalność na Ukrainie i w Brunei. Jakby OML42 pojawił się rok później to być może kredytem dałoby się już sfinansować i spłacić OML42 ale teraz nie jest to możliwe. Za małe przychody i za dużo wydatków. To spółka na dorobku i taki koszt by ich zarżnął. Takie są fakty póki co. Być może rozwiną tą koncesję i oddadzą KOV jej udział pod pożyczkę z KI tak aby zyskami z OML42 KOV spłacił swój udział KI ale to tylko przypuszczenia i w dodatku oznaczałoby obsuwę kilku miesięczną czy nawet roczną. Jan Kulczyk to biznesmen a nie instytucja charytatywna. Nie wiemy czy się na to zdecyduje.
Edytowany: 5 stycznia 2012 09:31
|
|
0 Dołączył: 2009-07-12 Wpisów: 28
Wysłane:
5 stycznia 2012 09:33:10
Właśnie Panowie, może Wy mi powiecie jak KI ma zamiar sponsorować działania KOV w Nigerii bez nowej emisji???
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 09:37:16
@Watchmen
To jest pytanie które większość akcjonariuszy sobie zadaje i zapewne KI i KOV również. Jak już będą mieli rozwiązanie to pewnie się nim ze światem podzielą.
|
|
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 09:48:13
WatchMan napisał(a):Właśnie Panowie, może Wy mi powiecie jak KI ma zamiar sponsorować działania KOV w Nigerii bez nowej emisji??? Nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie.Jedna z wersji (moich) którą tutaj opisywałem to kredyt. KI może udzielić kredytu na OML-42 KOV np na 4 lata a płatność odsetek co rok.Nie musi sam wykładać na to pieniądze ale w porozumieniu z bankim lub bankami.KI zostawi sobie drugie 9% i ma niezłe dochody z Nigerii.KOV kontroluje prace i dba o interesy KI na tym terenie. KOV za 2/3 lata jak się rozwinie może zrobić emisję akcji na AIM lub na GPW z PP pod spłatę tego zadłużenia lub pod nowe inwestycje. Trzeba też brać po suwagę że na Ukrainie już w tym roku będą spore przychody i myśle że znaczące zyski.W ciągu tych 4 lat dojdą przychody i może zyski z Brunei.KI wie czy KOV spłaci ten kredyt czy potencjał jest zbyt mały.To może być prawdziwy test dla tej spółki. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
5 stycznia 2012 09:53:29
Jeśli tylko Nigeria będzie opłacalna jako biznes to prędzej czy później KOV dostanie w niej udziały. Po to dokupywałem papiery spółki a nie tak sobie. Nie widzę możliwości w przypadku powodzenia Nigerii aby KOV jej nie dostał ;)
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 10:20:49
Ja też mam wiele życzeń, ale staram się realnie stąpać po ziemi i oceniać fakty. A fakty są takie, że coś się zmieniło w międzyczasie w planach KI i nie wiadomo czy patrzeć na to pozytywnie czy negatywnie. Brak decyzji w 2011 był chyba największym rozczarowaniem w całym roku jeśli chodzi o tą spółkę. Intencje są dla mnie nie do końca jasne. Oczywiście życzę jak najlepiej, ale w takiej sytuacji zapala mi się czerwona lampka alarmowa, że coś jest nie tak.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 10:34:51
Ze spółki nie ma żadnych informacji to wkleję chociaż to: Cytat:Oczywiście, ukraiński system transportu gazu z Rosji nie odda władzy. LinkDla KOV to bardza ważna rozgrywka.Rosja uzależnia obniżenie ceny gazu od udziału w GTS i możliwości wejścia kapitałowego w Naftogaz.W najbliższym czasie na sesji rządu (czy jak oni to zwią) będzie głosowanie nad zmianą ustawy.Poprzednia którą Tymoszenko ustanowiła (chyba dekretam) nie dawała możliwości sprzedaży GTS.Opozycja już krzyczy że zmiana tej ustawy spowoduje sprzedaż dobra narodowego i marginalizację Ukrainy.Jeżeli Janukowycz odda rurę gaz będzie tańszy ale pożegna się z prezydenturą,jezeli nie sprzeda i cena gazu zostanie na takim poziomie jaki jest też będzie miał kłopoty.Jest między młotem a kowadłem a dla nas lepiej żeby dbali o swoje dobra narodowe "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-03-05 Wpisów: 4
Wysłane:
5 stycznia 2012 10:55:59
witam mało piszę , ale trochę się interesuje wątkiem , mam parę akcji . Nie widziałem nigdzie stwierdzenia Kulczyka , że nie będzie emisji akcji , przynajmniej tak mi się wydaje . Wydaje mi się że na razie nie będzie debiutu na AIM , że całość ryzyka na razie bierze na siebie , ale czy po wycenie aktywów nie mógłby objąć całej nowej emisji w KOV . Mysle , że można by wydrukować , np.200 mln.akcji które objął by KI i powiększył by zaangażowanie do około 66% , wszyscy byliby w miarę zadowoleni chyba......A kiedyś podzielił by się akcjami z zainteresowanymi podmiotami , już w cenie wyższej , jakby rozwinął koncesje OML 42 . tak rozumiem wzięcie ryzyka na siebie.... jak pomieszalem coś przepraszam , ale tak sobie to poukladalem ...
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:03:39
moim zdaniem KI wyłożyło kasę na OML-42 i ją zatrzyma, dla kulczyka to jest obojętne, która spółka będzie miała tą koncesje, obie firmy są jego
pan Prezes wyraźnie dał do zrozumienia że Kov zastanawia się czy wejść w ten biznes dla mnie jest to jasne że Nigerii nie dostaniemy i powinniśmy się skupić na Ukrainie bo mamy kredyt do spłaty
Edytowany: 5 stycznia 2012 11:08
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:06:12
marcinkl78 napisał(a):witam mało piszę , ale trochę się interesuje wątkiem , mam parę akcji . Nie widziałem nigdzie stwierdzenia Kulczyka , że nie będzie emisji akcji , przynajmniej tak mi się wydaje . Wydaje mi się że na razie nie będzie debiutu na AIM , że całość ryzyka na razie bierze na siebie , ale czy po wycenie aktywów nie mógłby objąć całej nowej emisji w KOV . Mysle , że można by wydrukować , np.200 mln.akcji które objął by KI i powiększył by zaangażowanie do około 66% , wszyscy byliby w miarę zadowoleni chyba......A kiedyś podzielił by się akcjami z zainteresowanymi podmiotami , już w cenie wyższej , jakby rozwinął koncesje OML 42 . tak rozumiem wzięcie ryzyka na siebie.... jak pomieszalem coś przepraszam , ale tak sobie to poukladalem ...
nowa emisja w lepszych czasach ma być po to żeby się dzielić ryzykiem z nowymi akcjonariuszami
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:07:35
Zatwierdzony maksymalnej ceny gazu ziemnego dla odbiorców przemysłowych i instytucji publicznych -odbiorców przemysłowych i innych podmiotów gospodarczych - na 3 509,00 UAH za 1 tysiąc metrów sześciennych (Uchwała № 130 z 28.12.11 było) 1 USD ok 8 hrywien ok 430 USD za 1000 m3 "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 5 stycznia 2012 11:09
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:09:48
Dla nas wiele to nie zmienia bo do czasu uzyskania koncesji nie podłączą nowych odwiertów do sieci przesyłowej. A to oznacza że zysk z tej podwyżki jest raczej znikomy przy obecnym wydobyciu.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:11:39
menager napisał(a):moim zdaniem KI wyłożyło kasę na OML-42 i ją zatrzyma, dla kulczyka to jest obojętne, która spółka będzie miała tą koncesje, obie firmy są jego
pan Prezes wyraźnie dał do zrozumienia że Kov zastanawia się czy wejść w ten biznes dla mnie jest to jasne że Nigerii nie dostaniemy i powinniśmy się skupić na Ukrainie bo mamy kredyt do spłaty Skoro obojętne to dlaczego nie KOV?Nie ma się co sprzeczać bo ja zdania nie zmienię chyba że na ESPI będzie komunikat że nie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.