0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:16:33
przy kursie: 12,20 zł
onochi napisał(a):Dla nas wiele to nie zmienia bo do czasu uzyskania koncesji nie podłączą nowych odwiertów do sieci przesyłowej. A to oznacza że zysk z tej podwyżki jest raczej znikomy przy obecnym wydobyciu. 10% więcej bez żadnego ruchu to mało?Wiem że lepiej żeby podłączyli wszystkie odwierty ale kiedyś ta zmiana musiała nastąpić i wsztrzymanie podłączeń.Gdyby odbyło się wszystko za rok to tych czekających odwiertów mogło by być więcej a koszt konwersji byłby droższy.Przynajmniej wiemy jak tyglądają procedury w tym biznesie.W przypadku Brunei też nas będzie to czekać o ile to jest standard na całym świecie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:19:51
Gaz na Ukrainie taki drogi. A co robi Kov? A no nic. Czeka aż im koncesje zmienią a tu kasa ucieka. Jak już koncesja zostanie zmieniona czyli jakieś dwa-trzy miesiące to wtedy się okaże że wzrost wydobycia zjadł spadek cen. Pan Prezes pisał coś o wzroście znaczącym tzn 200-300% ale czas płynie.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:21:21
Niestety uzyskiwanie koncesji trwa. Masz rabbit jakiś pogląd ile to mogłoby jeszcze potrwać? Dla mnie wersji pesymistycznej koło pół roku w wersji optymistycznej 2-3 miesiące. Trochę mnie w sumie dziwi, że skoro czekają na koncesję M i O zamiast wiercić na nich nie zajęli się NM. Tam jest wciąż poszukiwawcza i mogą spokojnie działać bez zagrożenia spowodowanego zbyt dużym wydobyciem. Dodatkowo jak wspominałem NM-1 było bliżej dla wiertni niż M-21. Przynajmniej w linii prostej.
|
|
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:30:08
To czy wiercą na poszukiwawczej czy wydobywczej nie ma znaczenia. Liczy się podłączenie i sprzedaż a nie sam fakt znalezienia. A już zastanawianie się dlaczego wiercą w NM a nie w M to chyba przesadzasz, tam jest sztab ludzi-fachowców odpowiedzialnych podejmujących decyzje.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:31:30
patrząc na działania tej spółki to coraz gorzej jest, ostatnio to nawet nie wiadomo w jakim kierunku idzie ta spółka
tyle gadania było z OML-42 i co ? i nic nic z tego nie wyszło dla Kov
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:32:09
ARWENA napisał(a):Gaz na Ukrainie taki drogi. A co robi Kov? A no nic. Czeka aż im koncesje zmienią a tu kasa ucieka. Jak już koncesja zostanie zmieniona czyli jakieś dwa-trzy miesiące to wtedy się okaże że wzrost wydobycia zjadł spadek cen. Pan Prezes pisał coś o wzroście znaczącym tzn 200-300% ale czas płynie. Uważasz, że warto wydobywać teraz i zyskać np. 1 mln$, a za to za przekształcenie koncesji zapłacić więcej np. 4 mln$? Przecież byłoby to działanie na szkodę spółki (akcjonariuszy) !! Oczywiście te moje kwoty są absolutnie przypadkowe i służące jedynie zobrazowaniu problemu.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:36:23
Kz@ Ja jestem w stanie przyjąć wszystkie wyliczenia jeżeli one mają określone ramy czasowe, ale w przypadku zmiany koncesji na Ukranie to wielka niewiadoma od 3mcy do roku. Ciekaw jestem jaki okres przy wyliczeniach opłacalności przyjął KOV?
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 11:54:37
ARWENA napisał(a):To czy wiercą na poszukiwawczej czy wydobywczej nie ma znaczenia. Liczy się podłączenie i sprzedaż a nie sam fakt znalezienia. A już zastanawianie się dlaczego wiercą w NM a nie w M to chyba przesadzasz, tam jest sztab ludzi-fachowców odpowiedzialnych podejmujących decyzje. Moim zdaniem ma to znaczenie. Chodzi o wydobycie na danej koncesji. Skoro nie chcą zwiększać na tych które przekształcają na produkcyjne to powinni się zająć tymi które są poszukiwawcze. To dla mnie logiczne. Z drugiej strony być może chodzi o to aby jak najwięcej kasy zacząć zarabiać gdy tylko przekształcą koncesję. Wtedy bardziej opłaca wywiercić M-21 i M-16 i poczekać niż NM-1 który jest na mniej znanym terenie i jest mniejsza szansa że trafią. Brak chęci uderzenia w NM-1 to być może także brak infrastruktury do przesyłu na tym polu. Redface mówił o przepompowni. Cóż zobaczymy.
Edytowany: 5 stycznia 2012 11:55
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
5 stycznia 2012 12:03:16
Jeżeli chodzi o środki finansowe na zapłacenie KI przez KOV za OML42 to ja widzę proste rozwiązanie, jeżeli ma nie być emisji. A mianowicie: rezerwy finansowe KOV przewidziane na dalsze prace w Brunei i Syrii w 2012 idą na konto KI za OML42, KOV staje się beneficjentem części złoża wraz z zgromadzonym kapitałem z bieżącej powiększanej eksploatacji eksploatacji tegoż złoża. Środki te mogłyby być uzupełnieniem również dopłaty na rzecz KI jeżeli takowe braki by wystąpiły. Stanie się wtedy KOV równoprawnym współwłaścicielem OML42 i swoje prace w Brunei czy Syrii (jeżeli stworzy się możliwość) mógłby finansować z bieżącego zysku z OML42, lub zaciągnąć bez problemu kredyt z EBOR jako spółka już wydobywcza na dwóch frontach (Ukraina). Moje myślenie jest strategiczne. Nie jestem biegły biegły w tych wszystkich ekonomiczno-księgowych zawiłościach. Dlatego próbowałem zawalczyć wczoraj o "kastalto". Może ktoś biegły na naszym wątku KOV mógłby przeprowadzić symulację kosztów toku mojego rozumowania. Może Krzysiek, onochi czy rabbit. Mi się ten scenariusz wydaje bardzo prawdopodobny i obiecujący. Może właśnie w przybliżeniu dr Kulczyk ma na myśli taki właśnie finansowy obrót sprawy. Redface mógłby nas upewnić, że coś się dzieje w tym zakresie i nie zaprzeczyć
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 stycznia 2012 12:10:45
w jaki sposób została nabyta koncesja poszukiwawcza? w przetargu od Gosgeonedr czy w inny sposób? od tego zależy termin przekształcenia z poszukiwawczej na produkcyjną. podmioty, kupujące koncesje w państwowych przetargach są w uprzywilejowanej pozycji i urzędników obowiązują ściśle określone, uproszczone przepisy wydawania/przedłużania koncesji z wyraźnie określonymi, krótkimi terminami (wydania, nie obowiązywania). reszta w trybie zwykłym ;)
Edytowany: 5 stycznia 2012 12:11
|
|
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 12:33:54
onochi napisał(a):ARWENA napisał(a):To czy wiercą na poszukiwawczej czy wydobywczej nie ma znaczenia. Liczy się podłączenie i sprzedaż a nie sam fakt znalezienia. A już zastanawianie się dlaczego wiercą w NM a nie w M to chyba przesadzasz, tam jest sztab ludzi-fachowców odpowiedzialnych podejmujących decyzje. Moim zdaniem ma to znaczenie. Chodzi o wydobycie na danej koncesji. Skoro nie chcą zwiększać na tych które przekształcają na produkcyjne to powinni się zająć tymi które są poszukiwawcze. To dla mnie logiczne. Z drugiej strony być może chodzi o to aby jak najwięcej kasy zacząć zarabiać gdy tylko przekształcą koncesję. Wtedy bardziej opłaca wywiercić M-21 i M-16 i poczekać niż NM-1 który jest na mniej znanym terenie i jest mniejsza szansa że trafią. Brak chęci uderzenia w NM-1 to być może także brak infrastruktury do przesyłu na tym polu. Redface mówił o przepompowni. Cóż zobaczymy. Żeby otrzymać drugą transzę kredytu wystarczyło przekształcenie Olgowskoje w koncesję produkcyjną.Dlatego chyba wiercili w ubiegłym roku tylko O a M czekało i były zaplanowane dwa odwierty.Wszystko zostało zmienione bo druga transza została wykorzystana wcześniej (część tej transzy) tylko nie wiem na co czy urządzenie do szczelinowania czy warcover rig i może dlatego przyśpieszyli starania o konwersje. Widocznie doszli do wniosku że lepiej będzie dołożyć do tego M i będą mieli spokój.Dwa problemy w jednym czasie.Nowa wiertnia tehniczna powinna już działać na Wergunskoje i remontować stare studnie. NM żeby uruchomic potrzeebna jest spora inwestycja na przepompownie i może na to potrzebne są pieniądze z kredytu,dlatego cały czas czekali.Na W i K nie ma sejsmiki i nie mogli wiercić. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 12:39:46
@rabbit
A na jakiej podstawie mówisz że została wykorzystana druga transza? Według raportu za 3Q nie została wykorzystana i co więcej nie mogą jej tknąć bez przekształcenia koncesji. Mówimy o kwocie około 20 Mln USD. Tutaj nie ma żadnej dowolności. Są ścisłe reguły.
@krewa
To trzeba byłoby zapytać przedstawiciela spółki. Ja nie pamiętam jak to było dokładnie. Jedyne co według mojej wiedzy pozyskali za kadencji KOV to koncesję NM. Reszta jeśli się nie mylę należała do Kub-gazu zanim KOV go zakupił.
Edytowany: 5 stycznia 2012 12:40
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 12:49:49
rabbit napisał(a):menager napisał(a):moim zdaniem KI wyłożyło kasę na OML-42 i ją zatrzyma, dla kulczyka to jest obojętne, która spółka będzie miała tą koncesje, obie firmy są jego
pan Prezes wyraźnie dał do zrozumienia że Kov zastanawia się czy wejść w ten biznes dla mnie jest to jasne że Nigerii nie dostaniemy i powinniśmy się skupić na Ukrainie bo mamy kredyt do spłaty Skoro obojętne to dlaczego nie KOV?Nie ma się co sprzeczać bo ja zdania nie zmienię chyba że na ESPI będzie komunikat że nie. bo Kov nie ma jak na razie kasy na to złoże Kulczyk nie dawno sprzedał salony samochodowe i z tej kasy pewnie sfinansuje to a pieniądze z wydobycia będzie czerpało KI bo to ono zapłaciło za koncesje
Edytowany: 5 stycznia 2012 12:51
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 13:15:50
onochi napisał(a):@rabbit
A na jakiej podstawie mówisz że została wykorzystana druga transza? Według raportu za 3Q nie została wykorzystana i co więcej nie mogą jej tknąć bez przekształcenia koncesji. Mówimy o kwocie około 20 Mln USD. Tutaj nie ma żadnej dowolności. Są ścisłe reguły.
@krewa
To trzeba byłoby zapytać przedstawiciela spółki. Ja nie pamiętam jak to było dokładnie. Jedyne co według mojej wiedzy pozyskali za kadencji KOV to koncesję NM. Reszta jeśli się nie mylę należała do Kub-gazu zanim KOV go zakupił. Zakupt urządzeń były w 4Q i musimy poczekać do raportu jeszcze ok miesiąc. @menager Skoro tak mówisz to tak będzie,pewnie wiesz lepiej co Kulczyk zrobił z pieniędzmi z VW "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
5 stycznia 2012 13:39:37
menager, Ki założyło kasę za KOV więc wszystko teoretycznie przysługuje KOV. Ostateczna decyzja o przystąpieniu do tego przedsięwzięcia jest de facto w rękach dr Jana. Jednak w jednym z wywiadów dr Jan oświadczył, że nowej emisji nie będzie i problemu z zapłatą KOV również. Chodzi jednak o rodzaj i wielkość warunków finansowych jakie KOV musi spełnić. Z tym problemem KOV musi się zmierzyć do końca marca. Reasumując, KOV jest obecnie nieaktywnym współwłaścicielem OML42, końcem marca może się to zmienić na różną formę, będzie aktywnym współwłaścicielem, lub zrezygnuje ostatecznie jako nieopłacalny interes KOV z OML42. Po ostatnich oświadczeniach Kulczyka ta druga forma staję się być coraz bardziej wątpliwą. Ja powyżej podałem rozwiązanie, być może bez finansowej zadyszki dla KOV. Ale ten scenariusz musi być poparty symulacją (kalkulacją) finansową czy to ostatecznie może ułożyć się w dobry dla KOV wynik finansowy. Liczę na kolegów.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 13:50:26
@Tytan Może Krzysiek wyliczy (o ile jeszce tutaj napisze) Ja obstawiam kredyt KI+jakaś inna instytucja finansowa,obligacje lub coś podobnego.W zasadzie kredyt to najlepsze rozwiązanie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
5 stycznia 2012 14:17:30
Tytan napisał(a):menager, Ki założyło kasę za KOV więc wszystko teoretycznie przysługuje KOV. Ostateczna decyzja o przystąpieniu do tego przedsięwzięcia jest de facto w rękach dr Jana. Jednak w jednym z wywiadów dr Jan oświadczył, że nowej emisji nie będzie i problemu z zapłatą KOV również. Chodzi jednak o rodzaj i wielkość warunków finansowych jakie KOV musi spełnić. Z tym problemem KOV musi się zmierzyć do końca marca. Reasumując, KOV jest obecnie nieaktywnym współwłaścicielem OML42, końcem marca może się to zmienić na różną formę, będzie aktywnym współwłaścicielem, lub zrezygnuje ostatecznie jako nieopłacalny interes KOV z OML42. Po ostatnich oświadczeniach Kulczyka ta druga forma staję się być coraz bardziej wątpliwą. Ja powyżej podałem rozwiązanie, być może bez finansowej zadyszki dla KOV. Ale ten scenariusz musi być poparty symulacją (kalkulacją) finansową czy to ostatecznie może ułożyć się w dobry dla KOV wynik finansowy. Liczę na kolegów. "Czy nigeryjska inwestycja będzie finansowana poprzez warszawską giełdę? Nie. Na razie pełne ryzyko biorę na siebie. Teraz skupimy się na dopracowaniu szczegółów finansowych, stworzeniu docelowej struktury właścicielskiej w ramach konsorcjum Neconde oraz inwentaryzacji wszystkich potencjalnych projektów związanych nie tylko z wydobyciem i sprzedażą ropy naftowej." "Gdy zakończymy ten etap, zaprosimy do współpracy innych inwestorów. Wtedy też dookreślony będzie już status Kulczyk Oil Ventures w tym przedsięwzięciu." www.ekonomia24.pl/artykul/7062...
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2012 14:30:02
jakoś mnie to nie przekonuje, bo kurs znowu szoruje po dnie a spekula już zaciera ręce i za jakiś czas znowu zrobi podbitkę a wierny akcjonariat(na minusie) znowu będzie się przyglądał w nadziei że może to już upragnione wybicie
ale powrotu na poziomy 1,80 jeszcze tu długo nie zobaczymy
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
5 stycznia 2012 18:56:20
12 typów spółek do portfela AmerBrokers na nowy rokCytat:Dom Maklerski AmerBrokers ujawnił listę spółek, jakie umieścił w swoim nowym portfelu. Wybrańcami biura okazali się: Amica, Azoty Tarnów, Boryszew, CD RED, Ciech, City Interactive, Colian, Cormay, Fortuna, Hawe, Kopex oraz KOV. Nowy portfel został stworzony 30 grudnia 2011 roku.
(...)
Warto śledzić portfel DM AmerBrokers, bo biuro popisało się w zeszłym roku dużym wyczuciem rynku, który zwłaszcza w drugiej połowie był trudno przewidywalny. Roczna stopa zwrotu portfela AmerBrokers w 2011 roku (od 31 grudnia 2010 do 31 grudnia 2011) sięgnęła 10,59 proc. przy indeksie WIG spadającym o 20,83 proc. i najgorszym indeksie sWIG80 tracącym ponad 30 proc.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-26 Wpisów: 134
Wysłane:
7 stycznia 2012 11:21:06
Dla wszystkich narzekających na wybitnie niską cenę KOV - tak sobie tylko z ciekawości porównałem wykres KOV z WIG paliwa:  kliknij, aby powiększyćNiby oczywiste ,prymitywne porównanie. Ale jak widać różnica z okresu między połową sierpnia a końcówką listopada - została zniwelowana i KOV podąża za wykresem WIG Paliwa. W związku z tym wszelkie narzekania i pomstowanie na cenę - można równie dobrze odnieść do całego sektora. Można wręcz zaobserwować - że wszelkie informacje fundamentalne jakie otrzymujemy od końca listopada - nie mają tak dużego wpływu na kurs jak sama tendencja rynku.
Edytowany: 7 stycznia 2012 16:55
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.