PARTNER SERWISU
vbomkgah
1 2 3 4
morfeusz
0
Wpisów: 936
Wysłane: 11 lipca 2009 02:01:31 przy kursie: 7,70 zł
lukch napisał(a):
morfeusz napisał(a):
Ten mały ff nasuwa mi dziwne pomysły... to taka spółka idelana (idealna?) dla ownera (właściciela?), przejechać się jeden przystanek bez biletu i uciec :D

Zdaje się, że do tego celu stworzono kontrakty terminowe (ewentualnie innego typu instrumenty lewarowane) ;-). Nie gazuj Golfa szukając doznań z Porsche. Tylko się rozczarujesz, nie warto.

PS
Naprawdę warto czytać przed kliknięciem "zapisz" po napisaniu postu.

Lukch nie obraź się, ale chyba coś Ci się pomyliło... Jeżeli już się wypowiadasz na tym forum to poczytaj troszkę wątków i może pewne rzeczy zrozumiesz!?
Onwer - to osoba która bardzo często się wypowiada na tym forum i bardzo często ma racjęsalute
idealna = idealna

Nie wiem jakie masz doświadczenie na giełdzie ale skoro radzisz mi spekulację na kontraktach to proszę Cię... ogarnij się!
Min. kwota do spekulacji na kontraktach to 80 - 100 mln zł a taką gotówką nie dysponuję...

aHA bo może nie wiesz co to ff - free float tak w drodze wyjaśnienia.

Kolejna sprawa. Polski rynek nie jest efektywny(jeżeli nie wiesz co to znaczy odsyłam np do książek), nie jest tym bardziej efektywny w sektorze małych spółek. I teraz pytanie czy niewiadomą traktujesz jako szanse czy zagrożenie. Jeżeli jako zagrożenie to zacznij grac krótką sprzedaż jeżeli szanse wejdź na longa. Bo jeżeli 1mln zł wystarczy żeby zagrzać notonwania tą spółeczką to proszę Cię nie mów mi co mam robić...

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 11 lipca 2009 10:57:58 przy kursie: 7,70 zł
morfeusz napisał(a):
lukch napisał(a):
morfeusz napisał(a):
Ten mały ff nasuwa mi dziwne pomysły... to taka spółka idelana (idealna?) dla ownera (właściciela?), przejechać się jeden przystanek bez biletu i uciec :D

Zdaje się, że do tego celu stworzono kontrakty terminowe (ewentualnie innego typu instrumenty lewarowane) ;-). Nie gazuj Golfa szukając doznań z Porsche. Tylko się rozczarujesz, nie warto.

PS
Naprawdę warto czytać przed kliknięciem "zapisz" po napisaniu postu.

Lukch nie obraź się, ale chyba coś Ci się pomyliło... Jeżeli już się wypowiadasz na tym forum to poczytaj troszkę wątków i może pewne rzeczy zrozumiesz!?
Onwer - to osoba która bardzo często się wypowiada na tym forum i bardzo często ma racjęsalute
idealna = idealna

Nie wiem jakie masz doświadczenie na giełdzie ale skoro radzisz mi spekulację na kontraktach to proszę Cię... ogarnij się!
Min. kwota do spekulacji na kontraktach to 80 - 100 mln zł a taką gotówką nie dysponuję...

aHA bo może nie wiesz co to ff - free float tak w drodze wyjaśnienia.

Kolejna sprawa. Polski rynek nie jest efektywny(jeżeli nie wiesz co to znaczy odsyłam np do książek), nie jest tym bardziej efektywny w sektorze małych spółek. I teraz pytanie czy niewiadomą traktujesz jako szanse czy zagrożenie. Jeżeli jako zagrożenie to zacznij grac krótką sprzedaż jeżeli szanse wejdź na longa. Bo jeżeli 1mln zł wystarczy żeby zagrzać notonwania tą spółeczką to proszę Cię nie mów mi co mam robić...

Panowie wyluzujcie sie to nie jest forum Bankiera. A tak na marginesie znacznie wzrosła na całym forum liczba postów ludzi którzy nie mają zbyt wiele do powiedzenia...

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 11 lipca 2009 11:42:58 przy kursie: 7,70 zł
kurs szybko urósł od 6,65 a krótkoterminowo do pokonania zostało 7,90 później 8,50. tylko te obroty kiepskie d'oh! moje sts i macd już wysoko. do inwestycji można podkupywać do spekulacji to raczej nie w tej chwili.
EEX

morfeusz
0
Wysłane: 13 lipca 2009 13:15:15 przy kursie: 7,70 zł
Insiderzy wyrzucili trochę akcji na rynek Think

Praktycznie zła informacja, teorertycznie w ostatnim czasie na naszej giełdzie to stadard

Robert Frechowicz zmniejszył swój udział do 9,51% z 11,98%.
Mirosław Zaleski sprzedał 20 tys. akcji po cenie 7,5 zł i zmniejszył swój udział do 190 tys. akcji, reprezentujących 9,41% udziału.

karaluch
0
Wpisów: 9
Wysłane: 13 lipca 2009 17:00:09 przy kursie: 7,70 zł
Nie jestem pewien czy to takie złe info. Insajderzy sprzedali 70k akcji (w sumie 3.5% całości). Jednak nie w rynek. To byly umówione transakcje - odebrał TOTMES, ktory oprócz tego skupił z rynku dodatkowe 38k. Bilans to mniejszy ff.

Nie byla to pierwsza transakcja tego funduszu - od pół roku zbiera akcje betacomu. Teraz ma 17.5 % - stal sie większościowym akcjonariuszem. To daje podstawy do założenia że jest to strategia długofalowa i ze wiedzą co kupują. To fundusz prywatny i lokują własną kasę, w przeciwieństwie do TFI.
Oczywiście insiderzy z betacomu mają zapewne większą wiedzę o tym co sie w spółce dzieje niż instytucja. I w takim kontekscie ma to wydzwięk negatywny... gdyby nie jeden fakt.
Jakis czas temu poszperałem troche w necie i na stronie Totmes.
I znalazlem takie info - totmes.pl/aktualnosci/totmes-t...
Prezesem jednej ze spólek Totmes, inwestującej w spółki IT jest... były wiceprezes Betacom, który z pewnością zna tą firmę.
To ten gość który jako jedyny wyszedł ze wszystkich akcji gdy były wysoko. Zrobil wtedy dobry ruch.
I teraz fundusz z którym ma powiązania skupuje akcje Betacomu. Skupuje ich dużo i regularnie.

Niewiadomych jest wiele. Nie znam motywów dla których Załęski i Fręchowicz wyszli z 14% swoich akcji ("aż" z 14% jeśli firma miałaby w najbliższym czasie pokazać dobre wyniki, czy też "tylko" jesli by było coś nie tak).
Ale odebrał to z nawiązką prywatny fundusz, powiązany z ludzmi ktorzy orientują sie w sytuacji spółki.
Możliwe że szykują się jakieś zmiany. Też mam zagwozdkę.

pozdrawiam

morfeusz
0
Wysłane: 13 lipca 2009 20:46:52 przy kursie: 7,70 zł
No to tą informacją mnie zaszkoczyłeś....

Nigdzie nie znalazłem że to Tomtes zwiększył udziały...

tRZEBA CZEKAĆ chociaż na tej spółce może zostać wycięty wał stulecia :D a może i WDMSA już to zrobiło:P:P

morfeusz
0
Wysłane: 14 lipca 2009 09:40:39 przy kursie: 7,90 zł
Czuję po kościach hossę na tym papierze... a przynajmniej krótkoterminowy wzrost o 20%:P dzisiaj bardzo ładnie to wygląda o dopiero 40 minut za nami...

Chyba się pokuszę poprzebijać to dzsiaj ponad 8 zł... dużo papiera nie powinno wisiećThink
Edytowany: 14 lipca 2009 10:19

morfeusz
0
Wysłane: 16 lipca 2009 20:27:58 przy kursie: 8,55 zł
bardzo ładnie bardzo ładnie

pbjah
0
Wpisów: 57
Wysłane: 21 lipca 2009 22:06:41 przy kursie: 8,43 zł
Witam

Jak sądzicie fachowcy? Na ile mocny jest opór na 9 pln? Jeśli znowu na większym obrocie kurs go pokona to jak może się kształtować najbliższa przyszłość ?

morfeusz
0
Wysłane: 22 lipca 2009 11:44:34 przy kursie: 9,10 zł
Już wiesz że to ten opór to czysta fikcja....

Totmes zwiększył udział do +20% i jest zdrowo:)

edit. jeżeli chodzi o przyszłość to kurs powinien wzrosnąć do C\WK =1
Edytowany: 22 lipca 2009 11:45

karaluch
0
Wpisów: 9
Wysłane: 22 lipca 2009 11:53:34 przy kursie: 9,10 zł
Totmes może zrobic z kursem co chce.
Jesli stwierdzą ze jeszcze jest mozliwosc dokupienia po 7.5, to cofną w dwie sesje na 7.5.
Jesli stwierdzą ze mają tyle ile chcieli to... Tylko oni znają poziomy i czas realizacji zysków.

Jak na razie sprawdza się to ze nie zawsze sprzedaż akcji przez zarząd jest negatywnym info :)

pozdrawiam
karaluch - long term

morfeusz
0
Wysłane: 30 lipca 2009 17:09:36 przy kursie: 8,43 zł
Raport fatalnypuke_l

Ale zobaczymy co rynek na to i na dywidendę :P

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 lipca 2009 20:46:55 przy kursie: 8,43 zł
Wszystko się tu po...sypało.
Kwartał fatalny, takiego złego nie było od 3 lat (a wcześniej to nie wiem).
Sprzedaż praktycznie tylko własnych produktów, na stałym poziomie (przynajmniej to), ale sprzedaż towarów i materiałów żadna. Spory spadek należności i zobowiązań, to wydatny dowód na to, że sprzedaż siadła faktycznie. Hamujący handel oddał trochę gotówki z kapitału obrotowego, nie ma więc obawy o płynność, zadłużenie też jest bardzo niewielkie i bez znaczących kredytów. Natomiast problem to ujemny zysk operacyjny. Na tym poziomie przychodów spółka będzie bardzo szybko zjadać wartość, zresztą ten właśnie kwartał wystarczył, żeby zniknęło 10% wartości księgowej. W obliczu tego, że spółka musi się przyczaić na kryzys i zacząć naprawdę ciąć koszty (a nie tylko deklarować że się restrukturyzuje), wypłata dywidendy nie jest szczęśliwym rozwiązaniem. Tym bardziej, że nie ma dla niej podstaw: ostatnie sześć kwartałów biorąc łącznie to strata ponad 400 tys. zł, a na ostatni dzień czerwca zysk z lat ubiegłych w kapitale wynosi tylko 543 tys. zł. Oddanie pieniędzy akcjonariuszom sygnalizuje tylko jedno: że na razie lepiej nie będzie.

morfeusz
0
Wysłane: 31 lipca 2009 00:46:45 przy kursie: 8,43 zł
dzieki wd za tą opinię :)

jak liczyłem na wybicie z podstaw fundamentalnych to teraz moge juz liczyc tylko na to że spekuła kapnie sie ze jest tylko 1mln akcji ff i druga rzecz ze będzie fuzja bcm b3s i tsc

pbjah
0
Wpisów: 57
Wysłane: 6 października 2009 18:35:26 przy kursie: 10,30 zł
papier konsekwentnie rośnie, ale obrót nie powala

td83
0
Wpisów: 37
Wysłane: 1 lutego 2010 08:44:56 przy kursie: 8,00 zł
Rzadko spotyka się na GPW na którym jest tak nikły obrót. Ciekawe

pzdr

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 lutego 2010 02:59:19 przy kursie: 8,30 zł
Witam! Pojawił się raport za Q3’ 2009 dla Betacom ( www.stockwatch.pl/gpw/betacom,... ). Spółka ma przesunięty o jeden kwartał rok obrotowy. To jest firma, dla której rok 2009, to zderzenie z rafą. Myślałem o górze lodowej, ale to rodzi pesymistyczne skojarzenia :) No ale sprawdźmy, czy nie są one przypadkiem uzasadnione.

No to po kolei. Oznaczenia, jak zwykle: q = kwartał; Q = kwartał skumulowany. W raporcie jest „produkty” i „materiały” i tak też piszę. W komentarzu Zarządu jest odpowiednio „usługi’ i „towary i materiały”. Każdemu wg gustu.

Rachunek wyników.
1. Sprzedaż liczona q/q jest wyższa, niż przed rokiem. Zarząd w komentarzu pisze, że kładzie nacisk na produkty i to jest prawda. Produkty wzrosły o 15,9%, zaś materiały o 7,2%. Zarząd koloryzuje fakty na zaokrągleniach (16,4% i 7,4%). Panowie, please! A globalnie to jest +9,5%.
2. Sprzedaż skumulowana jest praktycznie nieporównywalna w kategorii materiałów. W produktach jednak widać stałą poprawę o 15,7%. Biorąc pod uwagę że q3 to prawie dokładnie 1/3 wartości skumulowanych, wygląda na to, że nie jest to efekt ostatniego kwartału.
3. Rentowność brutto na sprzedaży (gross profit). W produktach nieco gorszy, niż przed rokiem, ale w towarach i materiałach jest wzrost. Tak więc rośnie sprzedaż segmentu wysoko-marżowego, a jednocześnie rośnie rentowność segmentu, który stanowi wciąż większość sprzedaży. Obie tendencje są pozytywne, więc efektem jest znaczący wzrost ogólnej rentowności brutto na sprzedaży (q3’2009 = 15,3% vs. q3’2008 = 11,8% oraz Q3’2009 = 16,0% vs. Q3’2008 = 7,8%). Same plusy.
4. Do tego trzeba dodać, że zarówno koszty sprzedaży, jak i koszty zarządu są w ryzach.
5. Zwracają tylko uwagę wysokie koszty finansowe (relatywnie do poprzedniego roku). Nominalnie nie są to jednak kwoty horrendalne.
6. Ze sprawozdania widać, że utrzymanie poziomu 30m pln przychodów kwartalnych dałoby firmie oddech i pozwoliło zamknąć rok na poziomie 0-minus.
Wygląda więc na to, że przeciek został opanowany, a statek przestał nabierać wody.
Czy na pewno? Niekoniecznie, gdyż…

Cash flow.

1. Firma wykazała ogromne ruchy na należnościach i zobowiązaniach. Netto zmiana na kapitale pracującym może nie jest tak wyjątkowa, jednak:
a. Cash ze zmiany należności to -20,1m
b. Cash ze zmiany zobowiązań to +16,8m.
Warto zwrócić uwagę, że 20m to 2/3 kwartalnej sprzedaży. Obie liczby są też większe, niż wartości skumulowane.
Co zaszło w q3’2009? Nie wiem. Zarząd w sprawozdaniu pisze, że „W trzecim kwartale roku obrotowego, poza czynnikami opisanymi w pkt. 3 powyżej, nie wystąpiły zdarzenia o nietypowym charakterze mające znaczny wpływ na osiągnięte wyniki finansowe”. W punkcie 3 nie opisano omawianego zdarzenia. Opisano za to umowę z PARP, która jest tzw. zdarzeniem po dniu bilansowym. No to może jest to sezonowość? W końcu piszą, że q3 jest zawsze bardzo dobry. Moim zdaniem nic na to nie wskazuje, ponieważ sprzedaż w q3’2008 była podobna (27,6m vs. 30,3m), a ruchy na cash flow znacznie mniejsze: należności -7,6m; zobowiązania +7,9m. Ma się to nijak do obecnych kwot. Ruchy na tzw. kontraktach długoterminowych? Nie znalazłem stosownego komunikatu. To może window dressing? Możliwe. Zobaczymy, jak to się rozwiąże w raporcie rocznym. Bardzo jestem ciekaw. Będzie audytowany.
2. Pozostała część cash flow, jak i bilans nie wnoszą do sprawy nic specjalnie godnego uwagi.
3. Warto może jeszcze zauważyć, że firma trzyma poziom gotówki (ok. 5-6m).

Tak na marginesie – ciekawe, co to znaczy, że zaoszczędzili na płacach, bo przesunęli informatyków z Wa-wy do innych ośrodków? Znaczy zwolnili ich, bo chyba nie są w delegacji…?

Reasumując:
Raport miał za zadanie uspokoić inwestorów i pokazać im, że sytuacja znów jest pod kontrolą i że się wynurzamy. Prawie się udało. Gdyby nie ten cash flow.

PS. No i jeszcze jedno – publikowanie na swojej stronie, w relacjach inwestorskich, raportów w plikach TIF, to mistrzostwo świata.

Powyższa treść przez 45 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

WatchDog
50
Wysłane: 4 lutego 2010 08:18:54 przy kursie: 8,30 zł
Dokładnie na to samo zwróciłem uwagę. I... nic więcej w tym sprawozdaniu nie ma. Komentarze i opisy tak lakoniczne, wręcz wyduszone komuś z gardła, jakby to była spółeczka z o.o. za 5 tys., a nie giełdowa spółka akcyjna.

Zawierucha na bilansie w połączeniu z rachunkiem zysków i strat to jak dla mnie bardzo czysta sytuacja: chcemy wykazać wzrost, ostatniego dnia grudnia wystawiamy sporą fakturkę, księgujemy też odpowiedni zakup i tyle. Pomartwimy się później jak to rozliczyć, może korektami.
Chociaż nie jest wykluczone, że pod koniec roku wygrali jakiegoś dużego deala, na przykład długoterminowego i zaczęli go realizować, wpisując sobie w przychody i koszy odpowiednie rezerwy. Ale czy wtedy nie wzrosłyby przypadkiem zapasy? Nie wiem i to jest najgorsze. Rynek też nie wie. Poziom sprawozdania poniżej dopuszczalnego. To że spółka ma zaledwie 73 mln zł rocznych przychodów nie jest okolicznością łagodzącą.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 lutego 2010 12:38:24 przy kursie: 8,29 zł
Parafrazując Kabaret Ani Mru-mru: "fyt matrekingowy, ale działa". Pan Rynek to kupił:
www.parkiet.com/artykul/894380...

To ja jeszcze pomęczę ten temat:
Skoro firma kładzie nacisk na usługi, to znaczy, że buduje na bazie swoich kompetencji. A nośnikiem kompetencji są ludzie. To w takim razie "przesunięcie" ludzi nie jest czasem pozbawianiem się tychże kompetencji? Mają aż tak dobry knowledge management? Jeśli tak, to znaczy, że mają mocno wystandaryzowany produkt. Czyli daleko posuniętą komodytyzację. Czyli trudno im będzie konkurować innowacyjnością. Na tym rynku to chyba wada?
Komodytyzacja oznacza też, że bariera wejścia jest do przeskoczenia dla dużych graczy - opiera się bowiem na ekonomii skali. A to nie jest duża spółka. Czyli "po całości", wg mnie, wewnętrznie to wszystko ma sporo sprzeczności.

No ale kto by to tak roztrząsał? Na pewno nie Pan Rynek.

I jeszcze a propos tego, co napisał WD. Gdyby to miały być zapasy, to nieuprawnione jest wykazanie sprzedaży. Kontrakt d-t też powinien być wykazany wg stopnia realizacji (to już cd. moich przemyśleń). Teoretycznie mogli dziergać coś przez dwa miesiące za darmo, a na końcu wystawili fakturę. Ponieważ klient nie płacił, to oni też nie płacili dostawcom. Ale to chyba jest coś, co powinno się skomentować w SF, jako wydarzenie szczególne. kto zasuwa dwa miesiące za frajer? No ale fajniej jest pisać, że "trwają negocjacje" na temat nowego kontraktu. To Pan Rynek też kupił.

Baardzo jestem ciekaw raportu rocznego.

WatchDog
50
Wysłane: 4 lutego 2010 14:49:55 przy kursie: 8,29 zł
Mnie jeszcze niepokoją Totmesy, tzn. nie rozumiem co i po co robią wokół spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,836 sek.

rkigmmxu
hwlghrgv
njjvsilz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wxtlisql
jxttabgo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat