0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
18 sierpnia 2016 21:32:33
przy kursie: 98,51 zł
A stąd że po owocach ich poznamy. Zrobili taki myk że wg mnie przespali 2016r, tzn powinni ruszyć albo z drugim projektem od początku roku co za tym idzie zwiększając ekipę i wydając trochę z tej kupki w banku albo już wcześniej widząc jak dużo zarabiają na Twom zintensyfikować prace nad Industrialem. Ryzyko wtopy na Industrialu jest niewspółmiernie wyższe dla inwestorów niż dla zarządu. O wiele spokojniejszy byłbym gdyby ogłosili z początkiem roku prace nad Twom2 bo to byłby dobry bufor dla możliwego fiaska Industriala. Ale nie oni wolą puszczać parę w gwizdek.
|
|
23 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 222
Wysłane:
18 sierpnia 2016 22:25:06
Rekinek napisał(a):A stąd że po owocach ich poznamy. No własnie...przecież wszyscy znamy zachowawcze działania zarządu. Ile lat ciągnęli bezpiecznie firmę tłukąc kolejne Anomaly? Każdy kto się spodziewał, że z wydawnictwem rzucą się od razu na głęboką wodę...zapomniał jak było wcześniej... Budują wartość powoli, ewolucja a nie rewolucja. Zanim się rzucą na głębszą wodę, pociągną kilka małych projektów w ramach wydawnictwa i nabiorą doświadczenia, to chyba jasne...taki mają styl zarządzania. Po za tym znamy już ich miłość do milczenia, nikt nie zna dnia i godziny aż wyskoczą z czymś grubszym. Wiadomo, że każdy akcjonariusz po cichu liczy, że już Industrial będzie dużego kalibru. Biorąc pod uwagę sporą obsuwę, jest na to bardzo duża szansa. Na owy duży kaliber w temacie wydawnictwa jeszcze chwilę poczekamy, co do tego wątpliwości nie mam żadnych.
|
|
Wysłane:
18 sierpnia 2016 22:29:55
Wiedzmin3 nie powstał 4-5lat temu bo wtedy powstał Wiedzmin2. Co Ty porównujesz produkcję Wiedzmina3 do gier 11Bit? Powstanie W3 to pewnie ze 3 Indusriale jak nie lepiej. Ja piszę o tym że od przesunięcia debiutu Industriala do jego premiery miną dwa lata a Firma nic nie przygotowała obok wiedząc że fiasko Industriala to min 3 lata z marnymi zyskami o ile w ogóle.
|
|
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
19 sierpnia 2016 00:07:44
Fiasko Wiedźmina 3 oznaczałoby upadłość CDR. Teraz równie prawdopodobny scenariusz wisi nad CIG, bowiem Snajper 3 nikogo nie poruszył zwiastunem, przedsprzedaż lepiej przemilczeć. A jak Industrial nie wyjdzie? Za dwa lata mogą wydać kolejna grę. Nie wyjdzie, to następna. Najwyżej kurs spadnie, ale nie ryzykują upadłości idąc vabank. Kod:mod: usunięto niemerytoryczny fragment wpisu.
Edytowany: 21 sierpnia 2016 11:05
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
19 sierpnia 2016 00:10:36
Rekinek napisał(a):Wiedzmin3 nie powstał 4-5lat temu bo wtedy powstał Wiedzmin2. Co Ty porównujesz produkcję Wiedzmina3 do gier 11Bit? Powstanie W3 to pewnie ze 3 Indusriale jak nie lepiej. Ja piszę o tym że od przesunięcia debiutu Industriala do jego premiery miną dwa lata a Firma nic nie przygotowała obok wiedząc że fiasko Industriala to min 3 lata z marnymi zyskami o ile w ogóle. A czemu CDP napisanie 3 "głupich" gier zajęło 14 lat - według Ciebie mogli wcześnie zatrudnić więcej ludzi i napisać je w 6-7 lat - stąd moje pytanie. Zobacz sobie jak długo robili W1 i W2 oraz W3. W3 był dość mocno korygowany w trakcie produkcji tak samo jak Industrial powstawał praktycznie od nowa. Zobacz ile teraz ludzi pracowało nad W3 i ile kosztował. 11bit istnieje dopiero od 2009 roku i nie miało innego źródła przychodów (sklep) jak CDP. Stąd muszą rozwijać firmę liniowo. W najbliższych latach nie grozi im taka perspektywa jak CIG - wóz albo przewóz Widzę, że Rif wstrzelił się w temat mojej wypowiedzi Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 19 sierpnia 2016 00:11
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 10:19:54
przy kursie: 98,50 zł
Albo nie chcecie albo nie rozumiecie moich obaw. Nie pisze o bankructwie, a jedynie o ryzyku jakie zafundowała sobie ale przede wszystkim nam firma. Dzisiaj czekamy na Industriala jak kiedyś Kov na ropę w Brunei, im tez nie groziło bankructwo bo mieli Ukrainę ale bezpieczniej by było gdyby mieli Nigerię. 11Bit powinno widząc skale sukcesu Twom ruszać rownocześnie z drugą grą o podobnej skali co Industrial bo wtedy ewentualna porażka Industriala miałaby bufor w postaci drugiej gry. Co mamy dzisiaj? 2016 na samym Twom, 1 i 2Q na Twom? To nie jest druga cześć Twom, to nie jest druga cześć Wieśka, to jest możliwość wody w odwiercie.
|
|
0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
19 sierpnia 2016 12:12:18
Rekinek napisał(a):A stąd że po owocach ich poznamy. Zrobili taki myk że wg mnie przespali 2016r, tzn powinni ruszyć albo z drugim projektem od początku roku co za tym idzie zwiększając ekipę i wydając trochę z tej kupki w banku albo już wcześniej widząc jak dużo zarabiają na Twom zintensyfikować prace nad Industrialem. Ryzyko wtopy na Industrialu jest niewspółmiernie wyższe dla inwestorów niż dla zarządu. O wiele spokojniejszy byłbym gdyby ogłosili z początkiem roku prace nad Twom2 bo to byłby dobry bufor dla możliwego fiaska Industriala. Ale nie oni wolą puszczać parę w gwizdek. Firma ma swój plan produkcyjny jaki ma, ma swoje moce operacyjne jakie ma, ma koszty działalności jakie , ma kapitalizacje jaką ma. Jeśli chodzi o poziom twojej wiedzy to jest on zerowy, mówisz o wiedzminie 3 jako 3-4 razy industrial?? taki to był budżet W1. wiedzmin 3 miał budżet 300 MLN PLN wobec 5 mln PLN industriala. Kod:mod: usunięto niemerytoryczny fragment wpisu.
Edytowany: 21 sierpnia 2016 11:05
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 12:45:03
Kod:mod: usunięto niemerytoryczny fragment wpisu. moje porównanie wynikało z chęci pokazania że CDP robiło grę tyle samo co 11Bit. Tylko jaka była skala tej produkcji? Co do Bankiera to pozostawię to bez komentarza.
Edytowany: 21 sierpnia 2016 11:04
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
19 sierpnia 2016 13:19:38
Kod:mod: użytkownik Baks otrzymuje żółtą kartkę za wycieczki personalne CDP robił grę już przed premierą W2 więc minimum 4 lata - pierwotnie planowali wydać grę w 2013 (pierwsze informacje chyba zraz po premierze W2 - nie pamiętam dokładnie bo wtedy spółka już mnie nie interesowała. Załoga CDP liczy coś około 300 osób a 11bit nieco ponad 50 obecnie. 2 razy dłuższy cykl produkcyjny i 6 razy większa ekipa chyba dużo mówi. O budżecie już pisał wcześniej Jurror. Kod:mod: usunięto niemerytoryczny fragment wpisu. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 21 sierpnia 2016 11:04
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 14:00:43
Rekinek napisał(a):jurror? juz wiem dlaczego taki nik, chcesz być jurorem w nie swojej sprawie. Mój potfel pozostaw mnie, nie nazywaj moich obaw żalami. Forum służy do tego aby pisać o swoich obawach a nie tylko do chwalenia spółek w które zainwestowało się pieniądze. Co do porównania z Wiedzminem to proszę nie ośmieszaj się bo moje porównanie wynikało z chęci pokazania że CDP robiło grę tyle samo co 11Bit. Tylko jaka była skala tej produkcji? Co do Bankiera to pozostawię to bez komentarza. Jeśli są merytoryczne na temat konkretów dotyczących spółek to tak, ale wyżalanie się tak intensywne jako forma autoterapii związanej z własna psychą już nie bardzo, bo to może męczyć innych użytkowników. Przecież masz prosty wybór kupujesz CDR, jeśli rajcują cie takie budżety i takie produkcje jakę on prezentuje. Mnie bardziej rajcuje to, że 11 bit zarobił na TWoM prawie 15 PLn na akcje, a nie np. 5 PLN jak CDR( do tej pory), a ponad to liczę że industrial + projekty z LP, będą ten zarobek zwielokrotniały w kolejnych latach i właśnie dlatego jestem akcjonariuszem 11 bit od dłuższego już czasu. Proste pytanie czy TWoM a łatwiej było sprzedać w 2014 roku 11 bit z ta swoja rozpoznawalnością, czy łatwiej będzie to zrobić im z industrialem w 2017( oraz tym jak PR-owo tez podchodzą do industriala, pomijając już efekt konsol które mogą wejść szybciej, bez wydawcy oraz z gatunkiem samej gry industrial lepszej dla konsolowców niż to było z TWoM). Dla mnie sprawa wydaje się oczywista, ale jak to będzie wyglądać w praktyce dowiemy się w przyszłym roku.
Edytowany: 19 sierpnia 2016 14:05
|
|
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 14:40:44
Gdyby pytanie brzmiało, czy łatwiej sprzedać Twom2 niż Twom odpowiedz jest twierdząca. Czy łatwiej sprzedać Industriala niż Twom? Odpowiedz jest negatywna. Sama rozpoznawalność firmy nie jest gwarancja sukcesu komercyjnego gry. Gdybyśmy rozmawiali o Industrialu 2 lub 3 po sukcesie jedynki moje obawy nie miałyby takiego znaczenia. Kod:mod: usunięto niemerytoryczny fragment wpisu.
Edytowany: 21 sierpnia 2016 11:03
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
19 sierpnia 2016 14:48:15
Rekinek napisał(a):3wrzesnia Pax, tydzień przed odsłona Industriala a zainteresowanie akcjami żadne, no moze po za sprzedażą. Dlaczego kłamiesz i manipulujesz, zaśmiecając forum? 1. Do 3 września pozostały dwa tygodnie (10 sesji na giełdzie). 2. W momencie, gdy pisałeś kurs był 1,21 na plusie, więc czemu sugerujesz, że jedynie zainteresowanie akcjami wykazują sprzedający? 3. Łączenie prezentacji Industriala z dzisiejszym dniem i brakiem zainteresowania akcjami, to kolejne kłamstwo. Kurs od dwóch miesięcy wzrósł o blisko 40% właśnie pod tę prezentację. Ponadto zobacz sobie na inne spółki gamedev i jaki tam masz dzisiaj wspaniałe zainteresowanie.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 14:55:53
Mylisz się TWoM 2 nie byłoby łatwiej sprzedać, to był jednorazowy strzał i dlatego się sprzedał ,ze był inny niż wszystkie inne gry, był nowatorski , ale TWoM2 już by taki nie był. Mało kto lubi jeść odgrzewane kotlety, ale niektórzy inwestorzy tego nie potrafią zrozumieć, świat gry TWoM był mocno ograniczony i nawet w TWoM po pewnym czasie się nudził w TWoM 2 byłoby to bardziej dobitne. Industrial ma się tym różnić od TWoM ,że świat wykreowany ma być na tyle bogaty że można go będzie eksploatować w kilku nawet grach jeśli industrial się spodoba graczom( przynajmniej tak twierdzą ludzie z 11 bit i nie mam powodu żeby im nie ufać w tej kwestii).
Właśnie dlatego , że nie idą łatwizna, ale wyznaczają sobie kolejne cele w rozwoju firmy i kolejne kamienie milowe, jestem optymistycznie nastawiony co do dalszego rozwoju firmy. Zaburzyć to może tylko słaba sprzedaż industriala bo to będzie oznaczało ,że gdzieś popełnili mocne błędy , albo że tracą wyczucie rynku i upodobań graczy.
Edytowany: 19 sierpnia 2016 15:01
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 15:00:16
Jeśli chodzi o rekinka to: każdy widzi to co chce widzieć to nie kwestia wzroku, ale umysłu.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 19 sierpnia 2016 15:04
|
|
PREMIUM
1 364 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 sierpnia 2016 15:23:38
O co ten cały kipisz? Kurs osiągnął zakładany poziom docelowy, co było wystarczającym powodem do rozpoczęcia realizacji zysków przez inwestujących w krótkim horyzoncie czasowym. Technicznych przesłanek do angażowania się po stronie kupna na obecnym etapie nie ma.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 15:29:38
Rif napisał(a):Rekinek napisał(a):3wrzesnia Pax, tydzień przed odsłona Industriala a zainteresowanie akcjami żadne, no moze po za sprzedażą. Dlaczego kłamiesz i manipulujesz, zaśmiecając forum? 1. Do 3 września pozostały dwa tygodnie (10 sesji na giełdzie). 2. W momencie, gdy pisałeś kurs był 1,21 na plusie, więc czemu sugerujesz, że jedynie zainteresowanie akcjami wykazują sprzedający? 3. Łączenie prezentacji Industriala z dzisiejszym dniem i brakiem zainteresowania akcjami, to kolejne kłamstwo. Kurs od dwóch miesięcy wzrósł o blisko 40% właśnie pod tę prezentację. Ponadto zobacz sobie na inne spółki gamedev i jaki tam masz dzisiaj wspaniałe zainteresowanie. Ad 1 do 3 wrzesnia tak ale, dzisiaj admin na forum powiedział że puszczą materiał kilka dni przed Pax Ad 2 w momencie kiedy pisałem kurs był -0.5% Ad 3 wiążę spadki z ostatnich dni z targami w Niemczech, a małe obroty obawą o Industriala Kod:mod: usunięto niemerytoryczny fragment wpisu. Ponieważ etykieta na tym wątku stanowi coraz większy problem, Dyskutanci nie potrafiący zachować się zgodnie z zasadami będą blokowani
Edytowany: 21 sierpnia 2016 11:03
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 21:24:53
krewa napisał(a):O co ten cały kipisz? Kurs osiągnął zakładany poziom docelowy, co było wystarczającym powodem do rozpoczęcia realizacji zysków przez inwestujących w krótkim horyzoncie czasowym. Technicznych przesłanek do angażowania się po stronie kupna na obecnym etapie nie ma.
Tylko czy tu chodzi o czyste AT?? Wątpię szczególnie biorąc pod uwagę ten rajd z 10 PLN na 70 PLN tu znacznie większe znaczenie ma AF, to jak spółka będzie się dalej rozwijała przynosiła zyski generowała przychody i na podstawie tych danych rynek znowu będzie w przyszłości wyceniał wartość spółki jak to się dzieje z innymi kwitami. Będą zajawki na wynikach w przyszłości ze sprzedaży produktów spółka będzie dużo więcej wyceniana na rynku niż owe 220 mln pln. Ale nawet biorąc pod uwagę AT, to zależy w jakim horyzoncie patrzysz. Małe porównanie jeśli chodzi o AT gdy spółka się ładnie rozwija i kolejne produkcje są kamieniami milowymi w jej rozwoju. CDR AT  kliknij, aby powiększyć11 bit AT  kliknij, aby powiększyćP.S.wyrwanie się z konsolidacji 1.5 rocznej powinno w średnim terminie( zakładam tu parę miesięcy do roku czasu) tworzyć konkretniejsza fale wzrostową a nie taka która przeskoczy punkty oporu konsolidacyjnego o 20 %
Edytowany: 19 sierpnia 2016 21:34
|
|
PREMIUM
1 364 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 sierpnia 2016 21:47:10
jurror napisał(a):Ale nawet biorąc pod uwagę AT, to zależy w jakim horyzoncie patrzysz Co Ty nie powiesz! Cytat:Kurs osiągnął zakładany poziom docelowy, co było wystarczającym powodem do rozpoczęcia realizacji zysków przez inwestujących w krótkim horyzoncie czasowym. Technicznych przesłanek do angażowania się po stronie kupna na obecnym etapie nie ma.  kliknij, aby powiększyć A przy okazji - jak zinterpretowałbyś powyższy wykres?
Edytowany: 19 sierpnia 2016 21:54
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 22:31:55
Że mogą próbować pociągnąć ta korektę, ale podoba mi się mały wolumen przy historycznych szczytach.
Poza tym , dzienne zachowania mnie nie interesują , mnie interesuje dłuższy termin, jeśli chodzi o AT. Poza tym jak mówię AT jest tylko wspomagaczem , natomiast cała sprawa rozgrywa się o AF o rozwój spółki i jej wyników, a pochodna tego będzie wycena rynkowa.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
20 sierpnia 2016 14:31:32
Dwa nowe wywiady na youtube: Beat Cop: Tower 57 Z góry przepraszam moderatora, ale wklejanie cytatów z filmów na youtube przekracza moje skromne możliwości umysłowe. Napiszę zatem krótko: Beat Cop - currently in a polishing stage, hopefully this year. Tower 57 - 1Q or 2Q 2017 r. (gra już jest grywalna w 85%).
Edytowany: 21 sierpnia 2016 11:01
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.