PARTNER SERWISU
lljbqwvv
20 21 22 23 24
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 stycznia 2011 16:27:02 przy kursie: 2,00 zł
Spółki raportują tak, jak student się uczy do egzaminów - jak najpóźniej.
Niektóre próbują nowej świeckiej tradycji, np. często Millennium otwiera sezon, niektóre ambitne puszczają raporty bez zbędnej zwłoki, ale dla większości raportowanie to kłopot, balast i zmartwienie, więc ma niski priorytet.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 18 stycznia 2011 16:32:01 przy kursie: 2,00 zł
Tak. Tylko pół- i roczne są audytowane. To czasem wychodzi w porównaniach do raportów kwartalnych, bo okazuje się, że audytor ma inne wyobrażenie o rezerwach itp. To klasyka, ale mogą być też różnice w rozpoznaniu przychodów, bo firmy czasem celowo tak konstruują umowy.

Mam tylko ogólne pojęcie o US GAAP, więc nie chcę się tu wymądrzać, dlaczego tam jest tak, a tu jest inaczej. Generalnie jeśli u nas cały system rachunkowy jest nastawiony na dłuższy termin raportowania, to pewne informacje otrzyma się później. A trzeba dostać choćby potwierdzenia sald od kontrahentów. Ci kontrahenci zaś też muszą to sprawdzić, a przecież mają czas. I tak się to ciągnie.

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 19 stycznia 2011 00:49:55 przy kursie: 2,00 zł
tak sobie analizowałem to przejęcie marketeo przez oponeo i jeden główny argument przewazył moją opinię. gdyby marketeo chcialo samo wchodzić na rynki zagraniczne to na budowę strony, tlumaczenia i obsługę zamówień w jezykach wydaloby majatek ( w stosunku do swoich możliwości obecnych) a tak te same narzedzia oprogramowania i przede wszystkim osoby beda selować opony i narzedzia na rynkach zagranicznych

to ma sens bo bardzo ogranicza ryzyko gospodarcze

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 19 stycznia 2011 09:30:26 przy kursie: 2,00 zł
Ale w sprawie przejęcia zapadła cisza,szkoda,że jeśli ktoś oglądał na żywo wywiad z Prezesem Oponeo,to nie zadał mu pytania co w tej sprawie...Think
Ja tam nie znam kosztów uruchomienia,czy prowadzenia serwisów zagranicznych,ale wydaje mi się,że bez względu na przejęcie,to każda z firm raczej będzie liczyć koszty osobno-można o to zapytać przy najbliższym wywiadzie,który może się pojawić w niedługim czasie,datę wszyscy będziemy znać.
P.S.Często zaglądam na sąsiadujący wątek Orła i zauważyłem kilka podobieństw:
-dosyć podobne wstępne oczekiwania wobec zysku netto u obu spółek(2-2,2mln)Think
-dosyć podobna liczba wyemitowanych akcji: Marketeo - 7,15mln,a OrzełOpony - 7,8mln sztukThink

magnat
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 09:32:30 przy kursie: 2,00 zł
liczyć osobno koszty to pewne ale jednak jezeli ta sama grupa ludzi i sprzetu obsługuje 2 rózne platformy i moze jeszcze z roznymi szczytami sprzedazy to sa znaczne oszczedności

pop
pop
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 09:37:12 przy kursie: 2,00 zł
Akurat wydaje mi się,że już pewna gruoa ludzi pracuje wspólnie dla obu spółek-np. księgowość,itp.,Adres obu firm ten sam,więc naturalne jest,że w niektórych przypadkach korzystają z tej samej bazy osób...
P.S. Generalnie magnat masz wreszcie merytoryczne posty,tak,to można dyskutować...

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 19 stycznia 2011 21:43:07 przy kursie: 2,00 zł
@pop

To jest wysoce prawdopodobne. Pracuję w spółce,która została wchłonięta do pewnej grupy kapitałowej notowanej na GPW. Oficjalnie przejęcie nastąpiło w poprzednim roku, jednak współpraca w różnych materiach zacieśniała się już dużo wcześniej. Po przejęciu nastąpiło jedynie scalanie działów, cięcia stanowisk i tzw; "porządkowanie grupy" blackeye

btw; jak ktoś lubi średnie; kurs zbliża się do 100-sesyjnej. Ostatnim razem jak było tak blisko, wiele osób, w tym ja, wchodziło bądź dobierało. Potem nastąpiło mocne odbicie. Kto wie.. Think

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 20 stycznia 2011 00:13:05 przy kursie: 2,00 zł
Wygląda na to, że słynny już sprzedający lekko przetrącił Marketeo kulasy. Spółka całkowicie straciła wigor do wzrostów. Do tego dołożył kolejny opór w okolicach 2,3. Obrót w ostatnich dniach jak w warzywniaku Think
Klika się i sprzedaje ;-)

pop
pop
0
Wysłane: 21 stycznia 2011 20:32:00
Chyba w listopadzie nie było najgorzej...?Think
Wykres wejść na stronę Oponeo.pl/Narzedzia.pl/
W II połowie stycznia wszystko zaczęło wracać do normy po okresie świątecznym...salute
W każdym razie i tak kurs zachowuje się nieco lepiej ,niż Oponeo ostatnimi czasy.
Edytowany: 21 stycznia 2011 20:36

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 1 lutego 2011 17:19:00 przy kursie: 2,08 zł
mathu napisał(a):
Na razie to NC Index się korekci... I chyba jeszcze trochę pospada, popatrzcie na wykres. Większy kapitał jeszcze nie wchodzi. Te odbicia od linii trendu zwykle skutkują bardzo silnymi wzrostami niektórych spółek, więc warto czekać.

Ha, no i jest!!!

kliknij, aby powiększyć

Czas na kolejną falę pompowania NC.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 3 lutego 2011 15:38:48 przy kursie: 2,21 zł
Słuchajcie, ale teraz to chyba nie jest zły moment żeby wejść jak myślicie? Fundamenty okej, spekulacja pod wyniki - okej. Technika - niech Wam będzie - okej... jakieś przeciw?
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

pop
pop
0
Wysłane: 3 lutego 2011 16:34:37 przy kursie: 2,21 zł
mankomaniak napisał(a):
Słuchajcie, ale teraz to chyba nie jest zły moment żeby wejść jak myślicie? Fundamenty okej, spekulacja pod wyniki - okej. Technika - niech Wam będzie - okej... jakieś przeciw?

Gerda w jakiś stopniu Ci odpowiedział...
Ale powiem coś od siebie.
Do tej pory w spekulacji wychodziło mi nienajgorzej,ale ostatnie pół roku kiepsko,ledwo ewakuowałem się w ostatnich chwilach na małych stratach po przełamywaniu wsparć z różnych spółek śmieciowych,jak np.Jago,GastelŻurawie,Zremb,Petrol itp. Owszem,czasem był mały zarobek,ale jak podsumuję wszystkie te transakcje,to raczej jednak w plecy.
Jedynie sensowne zyski miałem na spółkach dobrych fundamentalnie,na spokojnie,bez zbędnych nerwów,no chyba,że czasem zadawałem sobie pytanie,czemu nie dokupiłem czegoś więcej,skoro niektóre z nich były b.dobre i wskaźnikowo niezbyt drogie...Think

Ja nie powiem czy wejść,czy nie-to Twoja decyzja.
Natomiast jeśli wyniki stale się polepszają co kwartał,to i wskaźniki fundamentalne też,ale kiedy kupić,to spójrz na wykres,bo to jest dobra mapa,tyle,że wszystko widać po czasie.I na tym polega też ryzyko.wave
P.S.
Dywidendy raczej nie będzie,bo po co komuś 1-2 grosze na akcję-to byłby zwykły absurd,lepiej niech spółka się rozwija,wchodzi na nowe rynki itd....
Edytowany: 3 lutego 2011 16:35

mankomaniak
0
Wysłane: 3 lutego 2011 16:48:32 przy kursie: 2,21 zł
Dzięki za dość wyczerpująca odp. Nie traktuje odpowiedzi Gerdy jako odpowiedź, bo to banał, który jak wiemy nie musi się spełnić, tzn. dziś wyniki są dobre, a jutro już nie itp. Zresztą jej odpowedź to zwykła tautologia mojego zdania. Napisałem wcześniej co zacytowałeś: dobre fundamenty, czyli normalne że chodzi m.in. zyski. Tak naprawdę to zawsze chodzi o próbę przewidzenia przyszłości, wykres trochę może pomóc, ale tylko trochę. Co z tego, że mam Budimexa, który ma też dobre wyniki (też co chwilę nowe kontrakty), a stoi od prawie roku w miejscu... co oznacza, że rynek wycenił już wyniki na rok na przód. Więc pytam o wskazówki dot. wyników MKO.

pop
pop
0
Wysłane: 3 lutego 2011 17:05:03 przy kursie: 2,21 zł
mankomaniak napisał(a):
pytam o wskazówki dot. wyników MKO.

Wyniki za III kwartał były rewelacyjne,ale kurs wzrósł wcześniej o 80%.
Teraz widocznie rynek aż takiej rewelacji się nie spodziewa,bo kurs jest dosyć nieśmiały,widocznie czeka na odkrycie kart...
Zysk w IV kw.2009 wyniósł 110tys.,a ile teraz będzie,to się dowiemy już za tydzień...Think

mankomaniak
0
Wysłane: 3 lutego 2011 18:09:10 przy kursie: 2,21 zł
pop napisał(a):
Wiesz,ja kiedyż przyglądałem się Budimexowie i zniechęciły mnie do wejścia raczej wysokie wskaźniki.Ale generalnie nie ma co porównywać tych spółek,bo to zupełnie inna branża.Budowlanka ma ciągle problemy pokryzysowe,a natomiast sektor e-commerce rośnie nieprzerwanie,bo do nasycenia rozwoju handlu przez internet jeszcze b.daleka droga...!
W dodatku firma jest o tyle interesująca,że zaraz wchodzi na 3 pierwsze rynki zagraniczne,a docelowo na rynki wszystkich krajów Zachodniej Europy idąc wzorem Oponeo,więc wzrosty przychodów w zasadzie zapewnione na wiele kwartałów do przodu...

Tak, tylko że BDX-owi to mogą podskoczyć, to marka ugruntowana, spółka "bezpieczna" (wiele kontraktów na następnych kilka lat), a MKO? Wchodzę na ich stronę, to mam wrażenie, że jestem w Tesco. Gdzie relacje inwestorskie? Po prostu, gdyby nie było głośno o niej na tym forum, tobym jej nawet nie oglądał dalej.

Jeśli możesz rozwiń to co na grubo. Na stronie MKO można wybrać 3 języki: polski, angielski i rosyjski. Czyli można wnioskowac, że oferta już trafia do zagranicy.

Cytat:
wzrosty przychodów w zasadzie zapewnione na wiele kwartałów do przodu

To również nie do końca dla mnie jasne. Rozumiem, że zwiększa swoją konkurencyjność. I to jest jedynie zapewnione.

mankomaniak
0
Wysłane: 3 lutego 2011 18:20:22 przy kursie: 2,21 zł
pop napisał(a):
mankomaniak napisał(a):
pytam o wskazówki dot. wyników MKO.

Wyniki za III kwartał były rewelacyjne,ale kurs wzrósł wcześniej o 80%.
Teraz widocznie rynek aż takiej rewelacji się nie spodziewa,bo kurs jest dosyć nieśmiały,widocznie czeka na odkrycie kart...
Zysk w IV kw.2009 wyniósł 110tys.,a ile teraz będzie,to się dowiemy już za tydzień...Think

Ale też informacja o przejęciu przez Oponeo była dużym wtedy czynnikiem. Więc żeby obecną sytuacje porównać trzeba ten czynnik usunąć. Czyli należy patrzec na reakcje rynku na wcześniejsze informacje o wynikach. W połowie lipca 2010 potężny podmuch w górę. Jak mniemam była to spekulacja wyników za 2 kw. który się ukazał - uwaga - za miesiąc, już po podmuchu. A co było jeszcze wcześniej? Spadki. Teraz może być podobnie. Ruchy niemrawe i nagły podmuch w górę, który właśnie się rozpoczął.

Edytowany: 3 lutego 2011 18:21

pop
pop
0
Wysłane: 3 lutego 2011 18:34:58 przy kursie: 2,21 zł
Oj,widzę,że kolega Manko jest raczej nowy,bo wiele spraw nieco pomylił,ale po kolei,zaraz wytłumaczymy...:salute

1.
Cytat:
Gdzie relacje inwestorskie?

Tu:
www.marketeo.pl/helpPeriodRepo...
Pewnie wchodziłeś na www.marketeo.com
A relacje inwest. są na www.maketeo.pl

2.
Cytat:
Tak, tylko że BDX-owi to mogą podskoczyć, to marka ugruntowana, spółka "bezpieczna" (wiele kontraktów na następnych kilka lat), a MKO?

No właśnie na te podskoki liczymy...wave
A co do bezpiecznych spółek budowlanych,to pamiętasz takie imperium budowlane jak Exbud? To oprócz Elektrimu i Universalu trzecia potęga mająca swe macki niemal wszędzie.
Masz też bezpieczny Mostostal Warszawa,Hydrobudowa... Gdzie tam MKO do takich bezpiecznych,dużych firm.-Ale miałeś już nie porównywać budowlanki,więc już nie ciągnijmy tego,ok?
2.
Cytat:
Jeśli możesz rozwiń to co na grubo. Na stronie MKO można wybrać 3 języki: polski, angielski i rosyjski. Czyli można wnioskowac, że oferta już trafia do zagranicy

Niezupełnie. Tam,gdzie patrzyłeś,to jest tylko platforma handlowa Marketeo.com,tam można odnaleźć oferty handlowe różnych krajów,poczytaj sobie szczegóły w dokumencie informacyjnym,tu jeszcze nie ma dużych zysków,ale kiedyś jak najbardziej.
Natomiast na rynki zagran. wchodzi ich spółka zależna Narzedzia.pl ,witryny zagraniczne dopiero będą uruchamiane

pop
pop
0
Wysłane: 3 lutego 2011 18:41:49 przy kursie: 2,21 zł
mankomaniak napisał(a):
W połowie lipca 2010 potężny podmuch w górę. Jak mniemam była to spekulacja wyników za 2 kw. który się ukazał - uwaga - za miesiąc, już po podmuchu.

Też niezupełnie...
Bomba z kursem poszla wtedy w górę po podaniu wysokości przychodów za II kwartał,takiego wyniku raczej nikt się nie spodziewał.Poza tym wielu-łącznie ze mną- przypatrywało się spółce wiedząc,że jest ciekawa i tania,ale brakowało pierwszego impulsu i newsa,jak się pojawił,to było takie wyrywanie z rąk,że większość została na peronie. Kurs w 3 dni wzrósł z 80gr. na max 2,16 intraday...!
Ale jeśli się obawiasz wyników,to teraz nie wchodź,poczekaj aż się pojawią,będziesz miał jaśniejszy obraz...Think

magnat
0
Wysłane: 4 lutego 2011 00:38:59 przy kursie: 2,21 zł
pop napisał(a):
,a natomiast sektor e-commerce rośnie nieprzerwanie,bo do nasycenia rozwoju handlu przez internet jeszcze b.daleka droga...!
W dodatku firma jest o tyle interesująca,że zaraz wchodzi na 3 pierwsze rynki zagraniczne,a docelowo na rynki wszystkich krajów Zachodniej Europy idąc wzorem Oponeo,więc wzrosty przychodów w zasadzie zapewnione na wiele kwartałów do przodu...

pop spokojnie , naprawdę cieszę się , że rosnie marketeo i zyski w moim portfelu ale.... NIC nie jest dane na zawsze i pewne na 100% ( w zasadzie).... jako przykład podam najblizszy czyli oponeo.... też mialo tylko isć w gore z przychodami i zyskami bo rozwijali sprzedaż, rynek polski i zagraniczny a jednak wyniki w 2009 były duzo gorsze niż w 2008..

nie ma czegoś takiego jak w "zasadzie zapewnione przychody na wiele kwartałó do przodu" gospodarka i konkurencja nie znosi próźni....

a na razie tak jak pisalem wczesniej na oponeo ( tam jezeli przebije poziomy ostatnich górek czyli ponad 14 zł ) tutaj na marketeo powyzej ostatnich górek to wtedy będzie mozna miec pewność i duzy optymizm ze idzie kolejna fala zysków.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 lutego 2011 01:50:12 przy kursie: 2,25 zł
pop napisał(a):
sektor e-commerce rośnie nieprzerwanie,bo do nasycenia rozwoju handlu przez internet jeszcze b.daleka droga...!

To zależy co się rozumie przez nasycenie...
Cytat:

Tym samym za pośrednictwem sklepów internetowych (B2C) wydanych na zakupy online zostało 39,69% pieniędzy , czyli 5,33 mld PLN, co oznacza wzrost roczny 17,66%.
Wolniejszy wzrost jest przede wszystkim efektem stopniowego osiągania dojrzałości rynku.

raport SMB

Myślę, że warto przeczytać RAPORT SMB

Polska wkracza w fazę dojrzałą, czyli wzrosty rzędu kilkunastu procent. Dynamika rynku się zmniejsza, ale faktem jest, że cały czas rośnie. Drugie negatywne zjawisko jakie się obserwuje, to przyrost podmiotów jest większy niż rynku.
Edytowany: 5 lutego 2011 01:52

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,447 sek.

mjzzhqsi
bzxmnanz
mlnpjbyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
morskmjl
omgfufot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat