PARTNER SERWISU
ccyakjwd

Prośba o ocenę

zaglebiak
0
Wpisów: 3
Wysłane: 14 grudnia 2010 16:12:53
Witam proszę o ocenę zniesienia Fibonacciego oraz czy zaznaczona luka hossy jest prawidłowa i czy występują jeszcze inne luki hossy i bessy ??
Jestem totalnie zielony więc proszę o wyrozumiałość.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 14 grudnia 2010 16:16

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 14 grudnia 2010 16:18:05
zniesienia FIBO do poprawki - nie bardzo wiadomo co Ty chciałeś zmierzyć.

luka zaznaczona poprawnie, są jeszcze dwie mniejsze.

zaglebiak
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 16:25:26
Odnośnie zniesienia Fibonacciego jak to powinno wyglądać mógł by ktoś mi to jakoś zakreślić. Taką sama probę mam co do tych dwóch mniejszych luk.Z góry dziękuje za pomoc.

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 14 grudnia 2010 16:25:34
Fibo faktycznie dziwne. Z miejsca, w którym Podpiąłeś to chyba trzeba by mierzyć do szczytu na 27. Jeśli chcesz mierzyć wyżej to musisz wcześniej przypiąć punkt startowy.
Jeśli chodzi o luki to sprawa wygląda mniej więcej tak.
www.stockwatch.pl/forum/defaul...
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 14 grudnia 2010 16:29

zaglebiak
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 16:35:59

kliknij, aby powiększyć
] -->Fibo teraz jest ok ?

kliknij, aby powiększyć
--> Moja prośba gdzie znajduje się trzecia mniejsza luka hossy i czy występuje na tym wykresie luka bessy ?
Edytowany: 14 grudnia 2010 17:31

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 14 grudnia 2010 17:25:18
21 lipca mizerna bo mizerna, ale luka ;)
o fibo za chwilę

kliknij, aby powiększyć

jeżeli już chcesz mierzyć od tego miejsca - to ten ruch cenowy.

co do luki bessy - masz link od Teresy, poczytaj o lukach i spróbuj samodzielnie poszukać
Edytowany: 14 grudnia 2010 17:35

Finn
0
Wysłane: 19 stycznia 2011 11:30:00
ja mam wątpliwości co do centrum, bardzo rzadko ustawiam je prawidłowo

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 20 stycznia 2011 23:33:27
zastanowmy sie jaki w ogole sens ma caly fibonacci czy tez inny gann.. na podstawie pewnych poziomow ekstremalnych na wykresie, i "zlotych" liczb wyznaczamy poziomy, gdzie rynek bedzie sie "trzymal"...taaaaak, bardzo sensowne podejscie :P

zaraz pewnie 10 osob napisze, ze ta technika im pomaga - moze tak, moze nie - ale sensu ekonomicznego nie ma. A na kazdy przyklad poprawnego wskazania mozna znalezc zapewne 10 przykladow zlego wskazania, czyli rownie dobrze mozna wejsc na rynek w dowolnym momencie.

nowy1960
0
Wpisów: 126
Wysłane: 21 stycznia 2011 00:10:29
Jak dla mnie to nie ma żadnego. Mamy dużą dowolność przy wyznaczaniu tych zniesień i już z racji tego możemy to porównać to wróżenia z fusów. Ktoś napisze książkę, zamieści w niej parę zrzutów historycznych i niektórzy to kupują. Wszystkie te złote metody zawodzą gdy mamy do czynienia ze sterowaniem kursem, huśtawką nastrojów u innych lub złym infem/raportem.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 21 stycznia 2011 10:05:33
jak się było nastolatkiem przed inicjacją a przed kolegami udawało się kozaka, to zadawano podchwytliwe pytanie:
- co jest najistotniejsze w seksie, technika czy rozmiar?
- yyy... eeee... rozmiar?
- tak wszyscy mówią, co na technice się nie znają!

a jak na swoje nieszczęście ofiara odpowiadała:
- yyy... no... ten... technika?
- tak wszyscy mówią, co nie grzeszą rozmiarem!

i jak widać - od czasów mojego dzieciństwa niewiele się zmieniło. podważa się i krytykuje metody innych, nie mając o tym samemu bladego pojęcia.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 stycznia 2011 10:25:36
I technika i analiza fundamentalna jest dobra problem to umiejetnosc stosowania :) a we wszystkim jest najwazniejsza analiza makro na swiecie :) dopiero po niej AT i AF przyczyna jest prosta technik ma duze szanse mniej zarobic w czasie hossy bo rynek czesto dlugo i szybko idzie do gory wykupiony i moze stracic w czasie bessy lapiac spadajace noze :)
za to AF daje mozliwosc uczestniczenia w dluzszych ruchach jednak jak wszyscy wiedza sprzedac nalezy w najlepszym fundamentalnie momencie :) a kiedy to jest ??
I tutaj z pomoca przychodzi analiza Makro w poprzedniej bessie przynajmniej pol roku wczesniej mozna bylo przewidziec ze trzeba sie ewakuowac :) i to szybko i na dluzej.
Ani At ani AF na danych spolkach tego nie pokazywaly, dopiero pozniej wszystko zaczelo byc jasne ale to juz bylo czesto kilkadziesiat procent nizej.

Szanujmy sie nawzajem jeden zarabia kozystajac z AT inny z AF jezeli wszyscy na swoich zlotych gralach by tracili to by nas nie bylo wave

Nie jest problemem zarabiac w czasie hossy problemem jest utrzymac sie na rynku przynajmniej pare cykli Angel

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 21 stycznia 2011 14:03:50
@krewa - az nie wiem co napisac, zadziwiles mnie poziomem argumentow

@Taurus - AT i AF jak najbardziej; chodzi mi o to, ze fibo/gann nie jest at dla mnie tylko szamanstwem; at ma nam wskazac historycznie mocne miejsca (ktore teoretycznie moglyby byc mocne w przyszlosci); fibo/gann wyznaczaja arbitralne poziomy; innymi slowy jest to myslenie zyczeniowe, ktore jak wiadomo, w podejmowaniu racjonalnych decyzji nie pomaga
Edytowany: 21 stycznia 2011 14:05

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 21 stycznia 2011 14:21:58
Zrobiono badania nt. poziomów zniesienia Fibo.
Sam nie lubie tak pisać ale zdarza mi się to już bardzo często - zbyt duzo już przeczytałem - nie moge podać źródła - nie pamietam Silenced

Badania wykazały one jakąś tam skuteczność ale co ważniejsze wykazały skuteczność zwiększoną na poziomach lekko przesuniętych czyli np. o 0.5%.

Więc ewidentnie widac próby manipualcji przy tym.

Nie jest to post na potwierdzenie, że Fibo działa. To jest jak astrologia, planety złote liczby i nic więcej nie potrzeba żeby być bogatym. Jak u wróżki...

ps. jak ja ubolewam nad tym, że jestem bałaganiarzem linkowym binky
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 21 stycznia 2011 14:22

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 21 stycznia 2011 15:01:03
Ja stosuje fibo do określenia czy mamy jeszcze korektę czy już nie. Byc może to podejście amatroskie, ale jak zniesie więcej jak 60% ruchu, to to nie jest już korekta.

Cytat:
I tutaj z pomoca przychodzi analiza Makro w poprzedniej bessie przynajmniej pol roku wczesniej mozna bylo przewidziec ze trzeba sie ewakuowac :) i to szybko i na dluzej.

Taurus, rozwiń w czterech zdaniach, wiesz, że zawsze jestem ciekawy takich historyjek Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 21 stycznia 2011 15:15:49
@płynący,
to nie były argumenty; to zwykła ironia.
jeżeli dla Ciebie fibo jest szamaństwem - bardzo proszę. tylko po jaką cholerę próbujesz podważyć użyteczność tych poziomów, kpiąc delikatnie z tych, co je używają?

wielokrotnie pokazywałem, że np. liczby Ganna są bardzo pomocne w DT na kontraktach. wielokrotnie rysowałem poziomy fibo, które określały dalszy kierunek kursu i pomagały zająć/odwrócić/zamknąć pozycję.

dla mnie one nie są gwarancją zatrzymania kursu. dla mnie istotne jest zachowanie kursu względem tych poziomów.

Cytat:
A na kazdy przyklad poprawnego wskazania mozna znalezc zapewne 10 przykladow zlego wskazania

mógłbyś to mi jak krowie na rowie wytłumaczyć? najlepiej na wykresie wytknąć...

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 21 stycznia 2011 15:17:04
NIe ten watek :) ale chodzi o przewidywanie punktow zwrotnych a uwazam ze tego da sie dokonac analizujac tylko makro :) Przed bessa mozna bylo sie domyslac ze system bankowy podupadnie :) przynajmniej mialem takie szczescie zanim gieldy zaczely zjezdzac na pysk.
Podobnie bylo z dnem bessy :) wszystko zapewne znajdziesz na watku Dno bessy, tam prowadzilem nie jedna potyczke na argumenty.

Ogolnie chodzi aby nie tylko patrzec na spolki z wlasnego podworka i to obojetnie czy to pod katem AF czy AT bo czy tak czy tak, jak rynek sie odwroci to stosujac te metody zostanie sie z reka w nocniku.
Wiem ze zwolennicy AT powiedza przeciez bedzie sygnal odwrotu :) ale jak zwykle zapomna pomyslec ze po drodze na dno bessy stosujac tylko AT pewnie kilkadziesiat razy beda lapali spadajace noze tracac na tym i to nie malo :)

Kazda bessa ma jakis czynnik ja powodujacy i zawsze wiadomo co to bedzie, kiedys byla to banka internetowa (kazdy doswiadczony inwestor wiedzial ze to jest banka), ostatnio kredytowa, na chwile obecna ciezko powiedziec co bedzie nastepna przyczyna najprawdopodobniej polityka bankow centralnych ale kto wie moze zanow jakis sektor urosnie do miana bańki :)

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 21 stycznia 2011 23:15:03
krewa napisał(a):

mógłbyś to mi jak krowie na rowie wytłumaczyć? najlepiej na wykresie wytknąć...

to tak jak z pozorna korelacja - jak bedziesz dlugo szukal to znajdziesz zwiazek korelacyjny pomiedzy dlugoscia trawy na poloninie bieszczadzkiej a wielkoscia zmiany nasdaq'a... korelacja bedzie, ale zwiazku przyczynowo-skutkowego nie bedzie

tak samo z fibo - ciezko arbitralnie zakladac, ze rynek zatrzyma sie, badz, ze dany poziom bedzie kluczowy, na poziomie "zlotej liczby". zwiazek jest pozorny, i jesli sie sprawdza, to w sposob losowy. nie ma ekonomicznego zwiazku.

w at wsparcie to linia laczaca 2 lub wiecej dolkow - jesli sa to dolki plaskie, wtedy sugestia jest bardzo oczywista, im bardziej stroma ta linia, tym bardzije orientacyjnie mozna to traktowac. jednak nie wymyslamy sami tego poziomu, to rynek go narysowal

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 21 stycznia 2011 23:36:21
Dapi napisał(a):

Dapi, wystarczy, że wrzuciłbyś krótki wpis na swój blog Dancing . Wtedy Ty wiesz, że to tam jest, a inni zyskują możlwość do zapoznania się z tematem Angel .

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 24 stycznia 2011 12:14:52
v3nom napisał(a):
Ja stosuje fibo do określenia czy mamy jeszcze korektę czy już nie. Byc może to podejście amatroskie, ale jak zniesie więcej jak 60% ruchu, to to nie jest już korekta.

Ogólnie jest to oki...tylko to samo widac na wykresie bez fibo ;)

Tylko pamietaj że nie zawsze tak jest. Ostatni przykład to Optimus gdzie po wybicu zeszli do 0 a potem co się dzieje to widac teraz...

Zeszli i to dwukrotnie w ciagu tego ruchu.

kliknij, aby powiększyć

blelump:

Przykro mi ale jestem ostatnio tak zajęty różnymi projektami że nie daje rady. Jeden taki wpis to około 6-10h pracy
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 24 stycznia 2011 12:20

del-20111222
0
Wpisów: 69
Wysłane: 27 stycznia 2011 23:38:28
Dapi napisał(a):
Zrobiono badania nt. poziomów zniesienia Fibo.
Sam nie lubie tak pisać ale zdarza mi się to już bardzo często - zbyt duzo już przeczytałem - nie moge podać źródła - nie pamietam Silenced

Badania wykazały one jakąś tam skuteczność ale co ważniejsze wykazały skuteczność zwiększoną na poziomach lekko przesuniętych czyli np. o 0.5%.

Więc ewidentnie widac próby manipualcji przy tym.

Nie jest to post na potwierdzenie, że Fibo działa. To jest jak astrologia, planety złote liczby i nic więcej nie potrzeba żeby być bogatym. Jak u wróżki...

Te przesunięcia przypadkiem nie tworza sie z tego powodu, ze wielu graczy ustawia na nich pozycje wejścia/wyjścia? Przy uruchomieniu większego wolumenu przez takie zlecenia oczekujące, przesunięcie jest jak najbardziej naturalną bezwładnością. I think so.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,198 sek.

myfxuaca
nflxrkyl
nbtejzio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tyzeuwrs
ddrtibst
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat