0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
25 lutego 2009 19:11:18
przy kursie: 1,16 zł
buy&hold&hold&hold&cry... przy czym esencja jest CRY tak naprawde, bo AF pokazuje przyszlosc w czarnych kolorach: przeplywy finansowe minus 12 mln, to wiecej niz pieniadze z emisji (teoretycznie mniej, ale polowe emisji objal "fundusz" kontrolowany przez glownego akcjonariusza i prezesa RN). A pieniadze z emisji zostaly wpakowane w podmioty przynoszace straty, na kolejna emisje szanse zerowe, branza bardzo slaba, zloty nie chce gwaltownie staniec etc etc. Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
1 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 1 410
Wysłane:
25 lutego 2009 19:16:25
przy kursie: 1,16 zł
Cry jak najbardziej, AT też nie daje jakichś silniejszych sygnałów. You can't judge a fish by lookin' in the pond You can't judge right from looking at the wrong You can't judge one by looking at the other You can't judge a book by looking at the cover Oh can't you see, oh you misjudge me I look like a farmer, but I'm a lover!
|
|
Wysłane:
27 lutego 2009 18:41:37
przy kursie: 1,08 zł
WatchDog napisał(a):W taaaaaką nooooc.... Liczysz się tyylkoooo tyyyyy..... :) daj chwilę, taką dłuższą, zrobię.
EDIT: niestety, mimo najszczerszych chęci - raport skonsolidowany będzie dopiero 27 lutego. To już niedługo. Na jednostkowy szkoda czasu, bo i tak trzeba będzie wrócić do tematu. Polecam sie laskawej pamieci Szanownego Pana...:) Skonsolidowany dostepny!:) Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
27 lutego 2009 19:26:50
Cytat z GW:
W Rainbow Tours między grudniem a styczniem sprzedano więcej wycieczek niż w tym samym okresie rok temu. To nie kryzys, a waluty wyznaczają dzisiaj cel podróży. W Rainbow Tours klienci mogą wykupić "gwarancje walutowe". - Najbardziej zadowoleni są ci, którzy na wycieczki zdecydowali się do 9 stycznia - mówi Beata Kwiatkowska z Rainbow Tours. - Tego dnia wprowadziliśmy tzw. opłaty kursowe, które wynoszą od 70 do 300 zł. Od 14 lutego oferujemy gwarancje walutowe. Jeśli klient ją wykupi, to wahania kursów nie wpłyną na cenę podróży.
Z usług branży turystycznej korzysta rocznie ponad milion Polaków. W ostatnich latach ten rynek rozwijał się u nas pięć razy szybciej niż na Zachodzie.
|
|
Wysłane:
27 lutego 2009 19:44:08
JAG napisał(a):Cytat z GW:
W Rainbow Tours między grudniem a styczniem sprzedano więcej wycieczek niż w tym samym okresie rok temu. To nie kryzys, a waluty wyznaczają dzisiaj cel podróży. W Rainbow Tours klienci mogą wykupić "gwarancje walutowe". - Najbardziej zadowoleni są ci, którzy na wycieczki zdecydowali się do 9 stycznia - mówi Beata Kwiatkowska z Rainbow Tours. - Tego dnia wprowadziliśmy tzw. opłaty kursowe, które wynoszą od 70 do 300 zł. Od 14 lutego oferujemy gwarancje walutowe. Jeśli klient ją wykupi, to wahania kursów nie wpłyną na cenę podróży.
Z usług branży turystycznej korzysta rocznie ponad milion Polaków. W ostatnich latach ten rynek rozwijał się u nas pięć razy szybciej niż na Zachodzie.
ech, te fachowe artykuły...:( pomijam juz, ze trudno stwierdzic, jaki czas uplywa "miedzy grudniem, a styczniem" - bo to jakis jezykowy lapsus - to stwierdzenie ze "w ostatnich latach ten rynek rozwijał się u nas pięć razy szybciej niż na Zachodzie" juz mnie zupelnie rozbraja... Ktore to sa ostatnie? I co to jest Zachod? Wolalbym jakies wskazniki... Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 lutego 2009 11:25:22
W IV kwartale Rainbow stracił sporo pieniędzy. Teraz widzimy, że skokowy wzrost w Q3 był jednorazowy, a sama końcówka roku wprawdzie lepsza niż rok wcześniej, ale bardzo nieciekawa: ujemna marża handlowa znaczy, że dokładali do sprzedaży, obniżając ceny poniżej kosztów własnych. To są oczywiście wartości skonsolidowane, być może spółka sprzedawała lepiej, ale przytopiły ją duże ujemne wyniki nowych spółek zależnych. Dla mnie nie ma to jednak wielkiego znaczenia kto konkretnie w grupie traci pieniądze, tylko co się dzieje na poziomie grupy - a na razie dzieje się źle. Spółka sama pisze, że straty wynikły z "pustych krzeseł" w czarterach, za które trzeba było i tak zapłacić.
Jest jasne, że jednocześnie przejmując małe zadłużone podmioty trzeba najpierw wydać pieniądze na załatanie dziur, a potem inwestować w rozwój, żeby po jakimś czasie zaczęły przynosić zyski. Zwracam jednak uwagę, że w tej chwili spółka zaczyna mieć trudny okres, kiedy zaczyna jej brakować pieniędzy, trwa najgorszy I kwartał, a po nim nadchodzi trochę lepszy II, w którym jednak nie wiadomo co się będzie działo z popytem na wycieczki - gdy podróżnicy mieli mniej pieniędzy, a ceny wzrosły. Rainbow silnie się reklamuje, na co wydał w 2008 r. (wraz z prowizjami) ponad 22 mln zł. Czy da radę wozić ludzi mimo kryzysu? Jak ich skłonić, żeby jednak kupili wycieczkę? To są pytania fundamentalne na najbliższy sezon.
PS Tabelki w raportach sa kuriozalne, nie wyczyszczone z pól z systemu FK.
Edytowany: 28 lutego 2009 11:26
|
|
Wysłane:
20 marca 2009 16:05:20
przy kursie: 1,49 zł
Rainbow od dołka zyskał juz 35% i sa szanse na dalsze wzrosty
|
|
0 Dołączył: 2009-03-26 Wpisów: 207
Wysłane:
11 kwietnia 2009 20:36:21
przy kursie: 1,92 zł
ja wszedłem po 1,60 i czekam :) ogólnie jestem dobrej myśli patrząc na wykres. chciałem dodać obrazek, ale nie wiem jak :(
Edytowany: 11 kwietnia 2009 20:37
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
12 kwietnia 2009 16:08:48
przy kursie: 1,92 zł
pawul0n napisał(a):ja wszedłem po 1,60 i czekam :) ogólnie jestem dobrej myśli patrząc na wykres. chciałem dodać obrazek, ale nie wiem jak :( Czy o to Ci chodziło?:  kliknij, aby powiększyćKurs spółki pokonał kilka ważnych oporów i ukształtował kanał wzrostowy. Spore obroty na ostatnich sesjach sugerują możliwość wyjścia górą z narysowanego kanału i budowę przyspieszonego kanału wzrostowego.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 maja 2009 19:57:08
przy kursie: 1,90 zł
Spółka jest w coraz większych kłopotach, a w raporcie o tym - pół stroniczki. Ma przychodowo lepszy kwartał niż rok temu, ale marża mniejsza. Czy to przez drogą kampanię outdoor'ową? Wynik operacyjny na minusie i strata prawie 2 mln zł. Ale to jeszcze nie cały obraz: proszę zauważyć, że wartość księgowa skurczyła się do niecałych 17 mln zł, a zapasy gotówki stopniały do 1,6 mln zł. Przy czym zwiększono kredytowanie o 3 mln zł, resztę po prostu pochłonęła działałność operacyjna. Sytuację najlepiej ilustrują: spadek ratingu na CCC oraz ujemna wycena likwidacyjna. Biznes jest silnie sezonowy, ale z tego dołka nie będzie łatwo się dźwignąć.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
21 maja 2009 01:15:57
przy kursie: 1,87 zł
WD, mam taką myśl dotyczącą wyceny tej spółki i być może prezentowanych w "monitorach" wycen w ogóle. W "Zestawienie wycen akcji spółki różnymi metodami" mamy m.in. Cytat:Wartość księgowa - 1,39 Wartość skorygowanych aktywów netto - 0,70 Ceny do wartości księgowej - 3,13 Ceny do przychodów - 28,73 Wskaźnika EV/Przychody - 36,06
Większość wycen jest niemożliwych. Wartość likwidacyjna jak pisałeś na forum jest ujemna, ale w monitorze czytamy, że jest niemożliwa (jest to jednak pewna różnica). Szybko sobie to ręcznie policzyłem i do wyliczenia średniej uwzględnionych zostało tylko 5 metod wyceny widocznych w monitorze. Co mocno zawyża wartość spółki. Może warto przy niektórych wycenach choćby tylko we wzorze na liczenie średniej dopisać "0" (np. przy premii wieczystej i wycenie likwidacyjnej) ? Oczywiście jest to rzecz do rozważenia, ale jeśli tych zer nie będziemy uwzględniać, sztucznie zawyżamy potencjał zmian śmieciowych spółek względem spółek które są od nich tylko trochę lepsze, ale które da się wycenić - czasem niezbyt wysoko - każdą z metod. Potencjał zmiany kursu, który np. tutaj nam wyszedł: +649% jest moim zdaniem mylący. Oczywiście ładnie to jest ujęte w stopce: Cytat:W szczególności, dla spółek o nietypowej strukturze sprawozdań finansowych, takich jak fundusze inwestycyjne, spółki w upadłości czy nie prowadzące biecej działalności, wyniki powyższych obliczeń mogą generować zupełnie nieprzewidywalne wyniki, zarówno bardzo niskie jak i bardzo wysokie. ale choćby ten Rainbow aż taką szczególnością nie jest. Może warto poeksperymentować i zobaczyć czy inaczej liczone średnie nie będą bardziej zdroworozsądkowe?
Edytowany: 21 maja 2009 01:32
|
|
Wysłane:
7 lipca 2009 14:35:10
przy kursie: 1,85 zł
Ładne dzisiaj wybicie po okresie konsolidacji, do obserwacji
|
|
0 Dołączył: 2009-04-13 Wpisów: 343
Wysłane:
9 lipca 2009 12:06:27
przy kursie: 1,82 zł
technicznie zaczyna to wyglądać coraz ciekawej gdyby nie te obroty... Pozdrawiam Kuba
|
|
Wysłane:
21 lipca 2009 18:26:55
przy kursie: 2,22 zł
Rainbow nieżle performuje. Przychody r/r maja o kilkanascie procent wyższe. Dla nich tansze EUR to plus. W drugiej połowie należy spodziewać sie bankructw firm turystycznych a Rainbow powinien na tym skorzystać i powiększyć swoje udziały w rynku. Konkurencja jest duza ale na plus tej firmy działa duza siec punktów sprzedaży, całkiem dobra marka tour-operatora. Dla mnie ta firma jest na plus.
|
|
Wysłane:
21 lipca 2009 23:30:00
 kliknij, aby powiększyć trochę dziwne ... czyżby odbijająca ropa pomagała rbw ? Pozdrawiam Kuba
Edytowany: 21 lipca 2009 23:31
|
|
Wysłane:
22 lipca 2009 01:58:49
afro87 napisał(a):trochę dziwne ... czyżby odbijająca ropa pomagała rbw ? Dlaczego sadzisz, ze ropa? Raczej - tak jak wspomnial JAG - umacniajaca sie zlotowka... Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
Wysłane:
22 lipca 2009 09:12:45
przy kursie: 2,63 zł
tak sobie gdybam ponieważ drożejąca ropa raczej nie powinna pomagać turystyce - chyba ze firma turystyczna stosuje jakieś nie uczciwe praktyki ... Pozdrawiam Kuba
|
|
Wysłane:
22 lipca 2009 09:17:52
afro87 napisał(a):tak sobie gdybam ponieważ drożejąca ropa raczej nie powinna pomagać turystyce - chyba ze firma turystyczna stosuje jakieś nie uczciwe praktyki ... Wzrost ceny ropy jest w znacznym stopniu kompensowany przez spadek USD.
|
|
Wysłane:
22 lipca 2009 09:36:37
JAG napisał(a):afro87 napisał(a):tak sobie gdybam ponieważ drożejąca ropa raczej nie powinna pomagać turystyce - chyba ze firma turystyczna stosuje jakieś nie uczciwe praktyki ... Wzrost ceny ropy jest w znacznym stopniu kompensowany przez spadek USD. mało ważne dziś znów rośniemy :P Pozdrawiam Kuba
|
|
Wysłane:
22 lipca 2009 10:06:16
afro87 napisał(a):JAG napisał(a):afro87 napisał(a):tak sobie gdybam ponieważ drożejąca ropa raczej nie powinna pomagać turystyce - chyba ze firma turystyczna stosuje jakieś nie uczciwe praktyki ... Wzrost ceny ropy jest w znacznym stopniu kompensowany przez spadek USD. mało ważne dziś znów rośniemy :P Skoro to jest mało wazne to po co piszesz o tym na forum? Puste merytorycznie posty niewiele wnoszą
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.