PARTNER SERWISU
winzlfwj
1 2

Fed up with constant reality

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 17 lutego 2011 23:09:45
...no dobrze. Z potrzeby uzewnetrznienia swoich mysli co do pewnych spolek, potrzeby zderzenia idei ze swiatem zewnetrznym - i ja zaloze swoj watek. Nie bedzie to watek, w ktorym bede uzywal polskich znakow, bo po prostu w wirtualnej rzeczywistosci z tego zrezygnowalem.

Na gieldzie pojawilem sie od emisji PZU; wraz ze zmiana pracy pojawiam sie od sierpnia bardziej regularnie. Na SW od jakis dwoch miesiecy. Mozna uznac mnie za totalnego swiezaka.

Background moj z pogranicza marketingu, ekonomii i IT. Zainteresowania calkiem rozlegle, co czyni mnie czasem medrkiem co do spraw na ktorych ledwo sie znam...

O gieldzie myslalem dlugo ale potrzeba bylo okazji by wejsc i wolnych srodkow, ktore akurat sie pojawily w maju. Od tej chwili moze nieroztropnie, bez uwzglednienia calego mozliwego zla Bessy, ale laduje kazdy wolny grosz w ta nasza warszawska ruletke.

Na razie holduje zasadzie, ze jestem nieomylny...Skoro poswiecilem duzo czasu na zdobycie wiedzy na temat spolki, ktora w jakis sposob ociera sie tez o moje zainteresowania, to jesli zachowanie spolki pokazuje co innego niz ruch do gory, zostaje na takim walorze dlugoterminowo.

Panta Rei, ciagle sie ucze... Do tego czasu, z wyborem spolek na ktorych mozna zarobic nie mialem wiekszego problemu. Byc moze, a w zasadzie na pewno w gielde wszedlem w dobrym momencie. Problem jest w tym, ze mimo poczatkowego rozpoznania swojego profilu jako 'lubiacy ryzyko', okazuje sie ze firmy ktore nawet zakladalem do wzrostow na luty/marzec nie sa aktualnie w moim portfelu, badz wyszedlem z nich za wczesnie by zobaczyc 3-cyfrowy wzrost.

Za prawde wiele zmienilo sie w moim postrzeganiu od wejscia. Powoli wychodze z zalozenia, ze bede lowil spolki z mozliwoscia zarobku 10% w ciagu najblizszego 1 - 2 miesiecy.
Powoli dochodze do wniosku, ze lepiej znalezc spolke w ktora sie uwierzy i zarobic na niej w perspektywie roku czy dwoch te 200%.

Mimo, ze nie dziele specjalnie swojego portfela, to mam w nim spolki pod konkretne informacje (Jutrzenka), mam w nim spolke na dluzej z opcja zwiekszania zaangazowania po dobrych cenach (KOV), no i mam spolki ktore przyniosa mi jeszcze zysk choc nie wyczulem w nich momentu wejscia (MIT, DGA, BORYSZEW).

Sila powyzszego jestem na plusie, bo spieniezam tylko zyski (przewaznie) a straty spienieze w innym czesto blizej nieokreslonym momencie.
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

federer
0
Wysłane: 17 lutego 2011 23:31:40
Moj aktualny portfel:

Boryszew ~5%
DGA ~8%
Elstaroil ~4%
Jutrzenka ~4%
KOV ~63%
MIT ~15%

W spektrum zainteresowan krotko- i dlugoterminowych (GPW, na razie nie czuje sie na silach zmierzyc sie z NC):

ACE - branza automotive moze byc dobrym koniem na 2011
ADVADIS - plan naprawczy Brodowskiego, nie wierze, ale mozna skorzystac na wierze innych
AMREST - zbliza sie Euro 2012, kupili Restauravie
APATOR - czuje przejecia i nowe kontrakty, przenosza sie pod Torun, trend rosnacy
ASSECOPOL - kiedys odmuli, powoli zaczyna byc w dobrych cenach, NY tez bedzie opcja
FASING - gornictwo w tym roku idzie w sile
FERRUM - wlasciwie nie wiem czemu... Gaz system?
GPW - za 40 z checia kupie, juz troche zarobilem na starcie
GROCLIN - branza da zarobic, Drzymala zawsze dobrze mi sie kojarzyl, jeszcze w znosnych cenach
HBPOLSKA - przejecie przez Hiszpanow
KGHM - miedz tak nagle spadac nie zacznie...musze sie odkuc, bo mialem przez chwile za 100 i sprzedalem za 110
KOPEX - tez kiedys odmuli, ten rok to dobry moment... a noz ktos zza oceanu przejmie? Moze Australia da zarobic na odbudowie infrastruktury, C/WK
LOTOS - prywatyzacja niebawem, 10+ da efekty, za szybko wystrzelil, nie zdazylem kupic
MILLENNIUM - mozliwa sprzedaz, choc Portugalczycy zaprzeczaja.. mozna rzec, ze insider
ORCOGROUP - nie moge wyczuc dolka, a moze juz tylko do gory? Bylem, jeszcze wejde.
RAINBOW - lubie wyjezdzac na wczasy, dobrze trzymaja biznes i podazaja za strategia
SADOVAYA - dzis trzymalem palec na enterze i zaczalem myslec ...a moglem zarobic 10%
STAPORKOW - gdyby nie ta emisja, to dalej polnoc. Poczekamy zobaczymy
SYNTHOS - na razie przystanek, zobaczymy jak dlugo
TAURONPE - zarobilem, jeszcze zarobie... za 5,80 znajde srodki
WASKO - no coz, kolejny niespelniony zakup. W przeddzien wystrzalu mialem proroctwo, za duzo wahania i brak zakupu. Pozniej juz tradycyjnie nie wchodzilem do pedzacego pociagu.

...tak wiem ..od groma tych spolek. Planuje skrocic do 10, moze ktos pomoze?

federer
0
Wysłane: 17 lutego 2011 23:56:40
tytulem wstepu uzupelniam jeszcze zrodla, z ktorych na codzien korzystam:

SW - fora, w planach przy przekroczeniu 30.000 proba z danymi dostepnymi przy abonamencie.
gielda.onet.pl - wolumeny, technika
gpwinfostrefa.pl - biezace informacje
money.pl - rozne
bankier.pl - rzut oka na fora i psychologie tlumu
zrodla firmowe

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 18 lutego 2011 09:35:34
a nie korzystasz z parkietu?

federer
0
Wysłane: 18 lutego 2011 11:04:14
staram sie nie korzystac z Parkietu ani z Pudelka Biznesu... jak ktos wrzuci ciekawostke z linkiem na forum to zajrze... no coz, mam ograniczona percepcje i czasu tez niestety nie rozepchne, wiec na cos trzeba sie ustawic.

federer
0
Wysłane: 18 lutego 2011 15:51:20
zmniejszylem swoj udzial w KOV o siodma czesc ze strata kilku zlotych... Zaksiegowalem strate wg metody Last in - First out, wobec czego reszte portfela mam za srednia 1,56.

Wierze w ta spolke, ale spekulacyjnie na razie nie odcialem kuponu, wiec poczekam na lepsza cene kupna. Jak widac polityka informacyjna spolki a raczej jej brak w przypadku wczorajszego info operatora, nie spowodowal lawiny zlecen. Oceniam to jako zachete do spekulacji i choc jest to mozliwe, nie spodziewam sie informacji do poniedzialku. W takim razie trzymam wolne srodki, i z troche wiekszym impetem wejde z nimi przy 1,75. Zobaczymy czy sie uda.

Edytowany: 18 lutego 2011 15:55

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 18 lutego 2011 17:11:07
Odnośnie źródeł informacji polecam ten portal:

http://notowany.pl/

Pozwala w krótkim czasie zrobić przegląd z kraju i ze świata.
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 18 lutego 2011 18:00:56
Przy pierwszym rzucie oka na nowe watki, przeczytalem
"Fed up with constant really", i zrobilo mi sie przykro Drool

federer
0
Wysłane: 22 lutego 2011 00:13:45
dzisiaj mialem chec na wino... witam w moim portfelu Ambre. Moze to poczatek czegos wiekszego?

Cytat:
Odnośnie źródeł informacji polecam ten portal:

http://notowany.pl/

Pozwala w krótkim czasie zrobić przegląd z kraju i ze świata.

dobry zbior artykulow...bede mial na uwadze, dzieki :)

Cytat:

Przy pierwszym rzucie oka na nowe watki, przeczytalem
"Fed up with constant really", i zrobilo mi sie przykro

...nie mialem dotad przyjemnosci, wiec bez obaw ...nie mam nikogo dosc

federer
0
Wysłane: 2 marca 2011 23:49:32
male spojrzenie na portfel:

srednia zakupu obecna cena % zmiany % portfela
Boryszew 2,28 1,97 -14% 6,30%
DGA 6,01 3,35 -44% 9,16%
Elstaroil 6,33 4,88 -23% 4,09%
KOV 1,56 1,8 15% 62,83%
MIT 1,49 1,34 -10% 17,62%

Gotówka: 10% calego portfela

federer
0
Wysłane: 10 marca 2011 23:56:31
mialem maly odpoczynek od gieldy, ale znalazlem chwile by wejsc w Orcogroup po sredniej 36,19... jak patrze z perspektywy dwoch kolejnych dni, nie bylo to idealne wyczucie momentu, jednakze wg mojej opinii rodzi sie tam powoli trend rosnacy. Zasieg jest trudny do oszacowania, wiec bardziej zakladam okres inwestycji (rok) niz mozliwy kurs wyjscia. Po cichu licze na 100%. Zobaczymy jak bedzie... mozliwa po drodze emisja z pp... Spolce przygladam sie od wrzesnia, przez pewien czas mialem w portfelu, ale dopiero teraz decyduje sie na dluzszy termin

federer
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 23:59:35
Dawno nie zagladalem, choc wiele sie dzialo. Dopadlo mnie jakies przesilenie, ktore skutkowalo wzmozona aktywnoscia na gieldzie...stad mala aktualizacja sie nalezy.

Stracilem cierpliwosc do Elstaroil, ktore zredukowalem do zera z wynikiem -30%. Nie byla to jednak duza kwota, bo Elstar mial tylko kilka procent portfela.

W miedzyczasie obrocilem dwa razy pakiecikami ORCO (po ok. 10% portfela)
1. + 5%
2. + 3%

Na Boryszewie uśrednilem za 2,16 pierwszego dnia ostatnich duzych wzrostow. Po czym zdecydowalem sie wyjsc caloscia za 2,20. Wynik -3%. Udzial w portfelu < 10%.

Kov - dzis zmienilem status z wyznawcy na kibica. Historyczny moment w portfelu. Spolka z udzialem > 60% w portfelu skonczyla z wynikiem +6%.

Aktualnie portfel ksztaltuje sie nastepujaco:

dga
zakup 6,01
obecnie 3,34
zmiana -44%
%portfela 8%

mit
zakup 1,49
obecnie 1,3
zmiana -13%
%portfela 15%

orco
zakup 39,32
obecnie 38,4
zmiana -2%
%portfela 19%

gotowka
%portfela 59%

ps...jak sie tutaj wkleja obrazki miedzy znacznikami?
Edytowany: 8 kwietnia 2011 00:06

LGOCapital
0
Wpisów: 33
Wysłane: 9 kwietnia 2011 23:20:58
jedna rada o zmien to zdjecie Bena z profilu swojego .... chyba ze jestes fanem najwiekszego debila na swiecie , w takim razie jestem w stanie zrozumiec ... pozdro

federer
0
Wysłane: 10 kwietnia 2011 22:38:59
Bernanke mi wisi i powiewa... ale zauwaz ten srodkowy palec. Moze jest skierowany do ludzi uwazajacych go za debila ;) Jak mi sie znudzi, to go zdejme z tapety. Dzieki za zwrocenie uwagi...

federer
0
Wysłane: 17 kwietnia 2011 23:37:35
w portfelu zapanowala na koniec tygodnia niczym nie zmacona czerwien. Cale szczescie w ciagu tygodnia pohandlowalem troche na plus.

Orco: 38,37 -> 39,67 -> +3,36%
Bmpag: 4,6 -> 5,19 -> +12,8%
Bmpag: 4,91 -> 4,99 -> +1,6%
Mci: 8,65 -> 9,2 -> +6,4%

Warty odnotowania jest fakt, ze po odpoczynku od Kov-a postanowilem do tego waloru powoli wracac. Jest znacznie bardziej przewidywalny niz Bmpag czy Orco...

Aktualnie portfel:

dga
zakup 6,01
obecnie 3,28
zmiana -45,4 %

mit
zakup 1,49
obecnie 1,22
zmiana -18,1 %

orco
zakup 38,89
obecnie 36,02
zmiana -7,3 %

bmpag
zakup 4,84
obecnie 4,58
zmiana -5,3 %

boryszew
zakup 2,14
obecnie 1,15
zmiana -46,2 %

kov
zakup 1,68
obecnie 1,71
zmiana +1,7 %

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 18 kwietnia 2011 10:00:07
W powyższym poście bardzo ładnie przedstawiłeś skład portfela podoba mi się. Wszystko czytelnie. Dolożył bym tylko na koncu zysk/strata % od początku inwestycji tak żeby było widać ogólnie jak Ci idzie bo aktualne spółki możesz mieć na minusie ale całościowo możesz mieć np. plus.
Ogólnie w takiej formie podsumowanie ok. Życzę powodzenia aby Twoje spółki dzwignęły się troszeczku do góry thumbright
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

federer
0
Wysłane: 11 maja 2011 13:52:49
dlugo tu nie zagladalem, choc w miedzyczasie pohandlowalem...szczegoly pozniej. Udalo mi sie prowizorycznie obliczyc stope zwrotu z 'portfela'. Istnieje niemala trudnosc przy tego typu obliczeniach, bo jednak pieniadz caly czas jest w obiegu a ja dorzucam po trochu co miesiac. To co zarobie wrzucam z powrotem. Straty albo tne bardzo krótko, albo nie realizuje. Koszty transakcyjne wliczone.
Obliczenia sa nastepujace:

((SprzedaneZzyskiem - SprzedaneZeStrata)+(WycenaAktualnegoPortfela - WycenaPoCenachZakupu)) /
(AktualnaWycena - ((SprzedaneZzyskiem - SprzedaneZeStrata)+(WycenaAktualnegoPortfela - WycenaPoCenachZakupu))) = - 7%

federer
0
Wysłane: 4 sierpnia 2011 14:34:39
krótko i na temat: Armagedon

od poczatku inwestycji (chyba rowny rok): -23,37 % (ze strat 'pocietych' i spadku wycen)

Calkiem to sporo jak za nauke inwestowania na gieldzie. W wartosciach bezwglednych to pewnie przeplacilem, ale jest za co jesc i gdzie mieszkac a nauka powinna w przyszlych latach procentowac. Portfel stanowi polowe oszczednosci.

aktualnie wyglada to nastepujaco
gotowka: 15 %

akcje:

bmpag 5 % niech lezy
kov 39 % planuje zwiekszac w przeciagu miesiaca
millennium 7 % mozliwe zwiekszenie w ciagu kwartalu
orco 16 % mozliwa sprzedaz
photon 19 % planuje zwiekszac w przeciagu miesiaca

Z ruchami czekam na przyszly tydzien, czekam az kurz opadnie.
Lotos, Orlen, PZU... jak bedzie gotowka to spolki, ktore beda mnie kusic.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 sierpnia 2011 14:39:02
Zdrowe podejście jeżeli chodzi o tą naukę. Ze wszystkiego wyciągaj wnioski, a w przyszłości będzie lepiej. Straty bolą, ale uczą. Lepiej niż szkoła która zapewnie byłaby droższa niż wartość strat thumbright
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

federer
0
Wysłane: 12 sierpnia 2011 09:08:41
minal najciezszy tydzien na gieldzie, zwieracze nie puscily... wczoraj dobralem szczypte Photona za 2,37
Na tym papierze chyba najgorsze juz za nami.
Do straty juz sie przyzwyczailem, najtrudniejsze teraz przyzwyczaic sie do niewykorzystanych sytuacji... Kov po 1,02 gdy bylem zasadzony na 1,00 ...wczorajszy KGHM w obliczu lepszych wynikow, PZU (jesli jednak na dluzej odbije to byl dobry moment na wejscie pod dywidende) ...millennium za grosze.

Zbieram srodki na usrednianie bo wierze w mozliwosci spolek w moim portfelu do odbicia i trendu wzrostowego zarowno w terminie krotko- jak i dlugookresowym. Zawsze na podbitce mozna sprzedac z mniejsza strata, badz nawet zyskiem, a przy braku wiekszych zmian w perspektywach zostawic na dluzej.

Ciekawi mnie zachowanie AssecoPL ...wczorajszy brak wzrostow to chyba koncowka umorzeniowa fundow - tak to sobie tlumacze, mozliwy skup akcji wlasnych moze w koncu wystrzelic kurs jak sprezyna.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,421 sek.

dopjmwke
qztptxfu
fzeydwsn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oousykgl
hjkilkrr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat