Witam
Ja też podzielę się swoim portfelem. Fajnie będzie podyskutować, a i pewnie jakieś dobre rady się znajdą
PortfelEmcinsmed +5%
Kredyt Inkaso +0,3%
Sanok -1,7%
Biomaxima -13,5 %
Ekopol -19,3%
Invest-Remex -9%
Mabion +3%
Organic +8%
Orzeł Opony +76,5%
Plasma -13,4%
KomentarzEmcinsmed kupiłem, bo mi się fundamenty spodobały. Inwestuje i się rozwija. Plany rozwoju też ciekawe. Cena wg mnie wysoka, ale póki co czekam.
Kredyt Inkaso to dla mnie przede wszystkim rozwojowy rynek. Odzyskiwanie długów będzie teraz dobrym biznesem. Kredyt Inkaso ma ten plus, że korzysta z e-sądów. Wysłali tam całą masę pozwów, co mam nadzieję znajdzie odworowanie w kursie spółki.
Sanok to mój dzisiejszy nabytek. Tak mi się raport spodobał, że postanowiłem kupić mały pakiecik.
Biomaxima – spółeczka mi się spodobała. Kupiłem pakiet i go zakopałem. To taki mniejszy brat PZ Cormay i mam nadzieję powtórzy jego sukces. Rentowna spółeczka z biotechnologicznego sektora, która mam nadzieję przyniesie mi zysk w długim terminie.
Ekopol wkurzył mnie swoim „przekrętem” informacyjnym, ale mimo tego nie sprzedałem. Zainwestowałem, bo spodobał mi się pomysł mikrostacji. Ostatnio jednak trochę je zaniedbują i Ekopol zapowiada wieści o nowej technologii w kwietniu. Co mi szkodzi poczekać do kwietnia? Zobaczymy, co pokażą. Wg mnie niedowartościowana spółka, ale sama jest sobie winna. Żal mi trochę tak tanio sprzedawać…
Invest – Remex – działalność mi się spodobała. Ochrona przed hałasem komunikacyjnym w Polsce prawie nie istnieje, więc mają, co robić. Dla takich spółek właśnie jest New Connect. Wysoko wyceniana, ale perspektywy jeszcze większe.
Mabion to taki drugi Petrolinvest tylko, że nie wydobywa ropy, ale szuka leku na raka. Jeśli się uda, to zyski będą niepoliczalne. No dobra… Trochę przegiąłem z tym porównaniem W każdym bądź razie inwestycja z założenia długoterminowa.
Organic to moja ulubiona spółka. Jak dla mnie to perełka na New Connect. Prezes z doświadczeniem z Wig-u20 (Computerland) i perspektywiczny rynek zdrowej żywności… Organic to start-up, który dopiera szuka rentowności. Zamierzam kilka lat potrzymać w portfelu i dokupować, jeśli w spółce wszystko będzie szło zgodnie z planem
Orzeł Opony. Zainwestowałem w Orła, bo to nienormalne, że spółka na giełdzie była warta mniej niż suma dotacji, którą dostała. Efekt? 77 % w 2,5 miesiąca. To się nazywa mieć wyczucie czasu
Plasma to mój kolejny ulubieniec. Spółka z sektora nowych technologii czyli w sam raz na New Connect. Na dodatek rentowna i prowadząca badania i posiadająca patenty. Perspektywy wyśmienite, prognozy na ’11 i ’12 też pozytywne. Ostatnio tylko coś spada, bo prezes odszedł. Czyżby w spółce coś nie tak się działo?
Moja strategia1. Inwestuję w oparciu o analizę fundamentalną. Głównie zwracam uwagę na sektor, dopiero w dalszym kroku szukam spółek. Szczególnie lubię mniejsze spółki z nienagannymi przepływami finansowymi (operacyjne na plus a inwestycyjne na minus)
2. Na giełdzie szukam też niedowartościowania. Jeśli coś aż razi w oczy, to kupuję vide Orzeł Opony
3. Mam też słabość do perspektywicznych spółek z New Connect. Może jakiś Apple czy inny eBay się z New Connect urodzi?
To tyle. Czekam na komentarze i rady od bardziej doświadczonych forumowiczów