19 Dołączył: 2011-08-25 Wpisów: 86
Wysłane:
16 sierpnia 2024 11:50:58
przy kursie: 25,36 zł
Od jakiegoś czasu firmy amerykańskie wycofują się z rynku chińskiego i sporo produkcji jak i kapitału przenosi się do Indii, do tego Indie samie w sobie się bardzo mocno rozwijają i idą w kierunku zastąpienia Chin na rynku światowym jako fabryki świata więc pisanie że następuje spadek popytu na stał w Chinach nic nie znaczy Artykuł z marca 2024 agronomist.pl/artykuly/rynek-s...„ Globalnie motorem wzrostu dla branży pozostawały Indie – drugi największy konsument stali z udziałem w światowym zużyciu na poziomie 6,5% – gdzie wykorzystanie i produkcja stali w ubiegłym roku zwiększyły się o blisko 10%.” Może i stary artykuł ale pokazuje jasno tendencję że to Indie mają duże znaczenie a nie Chiny jeśli chodzi o popyt na stał a przecież JSW już działa na rynku w Indiach. Warto przypomnieć że w Polsce, w UE i na całym świecie mamy od lat wysokie stopy procentowe co oznacza drogi kredyt. Obniżki już się zaczynają i będzie pobudzanie gospodarek. Czy wtedy popyt wzrośnie czy spadnie na stal? Kurs zawsze może spać niżej, ale bardzo prawdopodobne że bujamy się blisko dołka.
|
|
219 Dołączył: 2024-07-01 Wpisów: 253
Wysłane:
16 sierpnia 2024 13:34:22
ryhol2 napisał(a):Mógłbyś coś więcej napisać, o tym, kiedy wg Ciebie będzie dobry moment na to aby zostać posiadaczem akcji? Jaki czynnik będzie wówczas decydował? Target 9 zł jako historyczny dołek, czy np. pochlebne o branży i spółce artykuły w prasie? Jako ciekawostkę dodam od siebie, że patrząc na historię notowań to w ostatnich latach dobrym momentem było wejście w marcu 2020roku po 9,xx zł. Porównując z wynikami to było to w drugim zakończonym ze stratą kwartale. ( 4Q2019 i 1Q2020) potem kurs już nie był niżej mimo pięciu! kolejnych stratnych kwartałów. Zysk pojawił się dopiero w 3Q2021. Nie mam pojęcia czy dojdzie do 9zl, na pewno jednym z pierwszych czynników będzie ożywienie w Chinach i wzrost cen ACC powyżej 250$ najlepiej powyżej 300, razie mamy 200$.
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
16 sierpnia 2024 14:21:06
Cytat:wzrost cen ACC powyżej 250$ najlepiej powyżej 300, razie mamy 200$. Na jakiej podstawie wysuwasz taką tezę? W ostatnim cyklu gdy ACC były powyżej 300$ należało akcje już sprzedać A posiadać (kupić) sporo niżej i wcześniej?
Edytowany: 16 sierpnia 2024 14:21
|
|
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
16 sierpnia 2024 14:44:14
 .... tu zgodnie z utartą "logiką" niebawem zapewne ukaże się rekomendacja wydane przez BM BOŚ lub inne biuro, najchętniej zagraniczne, dla akcji JSW zalecając przy cenie np. P=25 zł "SPRZEDAJ" wskazując cenę docelową P=20 zł a gdy będą bezczelni to P=1 zł. Zatem dramat nie tkwi w GK JSW, a w głowach drobnych posiadaczy tych akcji. Tytanik został uprowadzony i sterujący manewruje pod czyjeś dyktando. Rynek jest obserwowany a raczej kształtowany przez wpływowe media (patrz artykuły : brak dywidendy, straty, strajki, katastrofy, wymiana kadry, stal, budownictwo, ceny, ekologia , metan, Chiny itd), i nie masz tu przypadku i wygranej strony, gdy grasz z graczem o przeźroczystych rękach. Czy JSW zostanie odsprzedana zagranicy? - oto jest pytanie? Premier Indii zawita do Kijowa i zahaczy o Warszawę, a wcześniej ściskał Putina w Moskwie. To się nazywa dyplomacje, aczkolwiek w grę wchodzą sprawy gospodarcze. Tu należałoby wylać sobie na głowę kubeł zimnej wody i obserwować do czego zdolny jest Polak. Można robić to rano przed godz. 9-tą. I nie sugerować się tym wpisem, gdyż nie jest to rekomendacja .
Edytowany: 16 sierpnia 2024 14:49
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
16 sierpnia 2024 14:55:23
W przypadku spółek cyklicznych, a taką jest JSW, najlepiej jest kupować akcje na początku trendu wzrostowego, a nie pod koniec spadkowego z jednej prostej przyczyny. Nikt nie wie kiedy trend spadkowy się skończy i na jakim poziomie.
|
|
104 Dołączył: 2023-02-08 Wpisów: 528
Wysłane:
16 sierpnia 2024 15:39:06
Łatwo napisać, gorzej z realizacją.Tak samo nikt nie jest w stanie przewidzieć kiedy jest początek trendu wzrostowego. Te wszystkie czarne scenariusze jakie są obecnie przedstawiane dla Jsw plus ceny węgla po 200$ wskazywałyby, że zbliżamy się do przesilenia. Ale czy tak będzie, czas pokaże.
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 17:11:31
I teraz jest pytanie? Jak to jest? W Stanach po raz kolejny ogłaszają koniec recesji, wig20 rośnie ponad 3%, Kghm 9% i wszystko jest ok. Ale Jsw w tym samym czasie spada trzeci dzień z rzędu, powołując się niby, że stal spada zapowiadając recejsę w budowlance. To niech mi teraz ktoś mądry napisze w co tu jest grane? Bo chyba bez budowlanki to raczej wzrostu gospodarczego nie będzie na świecie.
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 17:51:47
ryhol2 napisał(a):Cytat:wzrost cen ACC powyżej 250$ najlepiej powyżej 300, razie mamy 200$. Na jakiej podstawie wysuwasz taką tezę? W ostatnim cyklu gdy ACC były powyżej 300$ należało akcje już sprzedać A posiadać (kupić) sporo niżej i wcześniej? Owszem ale akcje spadały od 80zł przy 300$ były po 55-60, ja sprzedałem po 42 niestety. Teraz mamy 25zł i ACC nadal spada, do tego dojdą gigantyczne straty w JSW obstawiam 1mld w tym roku, to doprowadzi do przeceny na akcjach być może nawet do 10-15zł, tego nie wiem. Ale jak zobaczę ceny ACC po 250 z tendencją wzrostową, a kurs będzie w okolicach 20zł to w tedy na pewno kupię
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 17:53:24
etam napisał(a):I teraz jest pytanie? Jak to jest? W Stanach po raz kolejny ogłaszają koniec recesji, wig20 rośnie ponad 3%, Kghm 9% i wszystko jest ok. Ale Jsw w tym samym czasie spada trzeci dzień z rzędu, powołując się niby, że stal spada zapowiadając recejsę w budowlance. To niech mi teraz ktoś mądry napisze w co tu jest grane? Bo chyba bez budowlanki to raczej wzrostu gospodarczego nie będzie na świecie. Taka jest różnica że KGHM miał ponad 1mld zysku za pierwsze półrocze, do tego drożejąca miedź Z danych Bloomberga wynika że Fundy pakowały Longi w miedź, a niestety nie w węgiel koksujący.
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 17:58:29
Jeszcze jeden gwóźdź który może mieć wpływ na wydobycie nettg.pl/gornictwo/207265/wypl...Najwyższy czas żeby JSW zwróciło się do rządu o oddanie 1.6mld, w innym wypadku wypłaca cały FIZ w dwa lata
|
|
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 18:05:36
Ricordare napisał(a):etam napisał(a):I teraz jest pytanie? Jak to jest? W Stanach po raz kolejny ogłaszają koniec recesji, wig20 rośnie ponad 3%, Kghm 9% i wszystko jest ok. Ale Jsw w tym samym czasie spada trzeci dzień z rzędu, powołując się niby, że stal spada zapowiadając recejsę w budowlance. To niech mi teraz ktoś mądry napisze w co tu jest grane? Bo chyba bez budowlanki to raczej wzrostu gospodarczego nie będzie na świecie. Taka jest różnica że KGHM miał ponad 1mld zysku za pierwsze półrocze, do tego drożejąca miedź Z danych Bloomberga wynika że Fundy pakowały Longi w miedź, a niestety nie w węgiel koksujący. Nie zmieniaj tematu. Kghm podałem tylko jako przykład najmocniej rosnącej spółki. Wyniki Kghm za 1 półrocze nie mają żadnego związku z właśnie odwoływanej recesji. Dlaczego jedne źródła mówią o wzroście gospodarczym i spółki rosną jak na drożdżach, a na Jsw podaje się jakieś źródło o spadku stali i niby przez to spółka spada? Przecież bez popytu na stal nie będzie wzrostu w budownictwie, a tym samym powinna być recesja, a ona jest po raz kolejny odwoływana.
Edytowany: 16 sierpnia 2024 18:10
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 19:08:36
Nie zmieniam tematu, podałeś KGHM że również podałem dlaczego rośnie, wynik zaskoczył pozytywnie, do tego odbijająca cena miedzi, czego nie ma w przypadku węgla koksującego i koksu
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2024 20:00:08
Tylko dzisiejszy wzrost Kghm nie był związany z wynikami finansowymi, bo były znane wcześniej, tylko z informacją o tym, że jednak w USA nie spodziewają się recesji. Cały świat rósł po tych informacjach. Więc skoro ma być wzrost gospodarczy to Jsw też na tym powinno zyskiwać, a ja ciągle słyszę, że węgiel koksujący spada, bo świat spodziewa się recesji. Więc gdzie tu jest logika?
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
19 sierpnia 2024 20:48:28
przy kursie: 25,90 zł
Ricordare napisał(a): Teraz mamy 25zł i ACC nadal spada, do tego dojdą gigantyczne straty w JSW obstawiam 1mld w tym roku, to doprowadzi do przeceny na akcjach być może nawet do 10-15zł, tego nie wiem. Ale jak zobaczę ceny ACC po 250 z tendencją wzrostową, a kurs będzie w okolicach 20zł to w tedy na pewno kupię
ACFy spadają, dolar spada - strata za ten rok będzie spora i zgadzam się, że 1mld pęknie. Bardzo słabo to wygląda.
|
|
Wysłane:
20 sierpnia 2024 12:57:31
przy kursie: 25,20 zł
Ciekawe co z tego wyniknie? "Grupa JSW jest gotowa uczestniczyć w procesie budowy elektrowni jądrowych" "Jesteśmy gotowi zagwarantować dostawy polskiego węgla metalurgicznego i koksu do produkcji stali, która to będzie potrzebna do budowy elektrowni jądrowych w Polsce. […] Nasza grupa kapitałowa jest gotowa włączyć się w konfigurację modelu łańcucha dostaw na rzecz budowy elektrowni jądrowych. Jesteśmy gotowi do współpracy z polskim rządem oraz generalnymi wykonawcami zaangażowanymi w budowę polskich elektrowni jądrowych - mam tutaj na myśli m.in. konsorcjum Westinghouse i Bechtel czy EDF" - powiedział zastępca prezesa JSW ds. rozwoju Jarosław Kluczniok, cytowany w komunikacie." https://stooq.pl/n/?f=1631037
|
|
Wysłane:
20 sierpnia 2024 13:44:57
Elektrownie atomowe w Polsce budują od lat 70siątych, PO zacznie po swojemu, potem wróci PiS i znowu będzie robił po swojemu... Ten wpis JSW jest śmieszny.
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
20 sierpnia 2024 14:01:30
z całym szacunkiem, ale ten komunikat nie zawiera żadnego konkretu....brzmi to jak komunikaty spółek ze złotych czasów NewConnect nie wiem jak producent koksu miałby partycypować w budowie elektrowni atomowej .........mam nadzieje że nie jako sponsor
Edytowany: 20 sierpnia 2024 14:03
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
20 sierpnia 2024 14:37:47
Kiedyś na NC była znana i szacowana spółka pod nazwą Vabun. Przypominając wypowiedź ich ówczesnego prezesa: "Wierzymy w dobre wejście na rynek włoski dzięki uczestnictwu w targach w Bolonii - powiedział Majdan podczas debiutu spółki na NewConnect."
Komunikat JSW idzie w ten sam deseń i ma podobny ciężar gatunkowy.
Edytowany: 20 sierpnia 2024 14:38
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
20 sierpnia 2024 18:08:40
 ...oj, oj tu nie tylko brak wyczucia biznesowego ale i politycznego, nie mówiąc już o psychologii rynku akcji, bo z tym są na bakier od początku bicia Gradem. Zarówno Amerykanie jak i ewentualnie Francuzi stawiają w biznesie przede wszystkim na własny interest (słynne First). Tu nie przypadkiem, zniknęła Elektrobudowa przy pomocy banków, która to była wyspecjalizowana w tego typu inwestycjach (roboty w Skandynawii). Takie EDF to w 70% spółka państwowa tj. własność Francji. Czyszczenie przedpola może dotknąć nawet JSW, jeśli im na talerzu się poda to danie. Niemcy jako stojący kontra do atomu, mogą w takie gwarancje nawet uwierzyć , tym gorzej dla tego gwaranta. A rząd w kapitalistycznej już Polsce nigdy nie dbał o akumulacje krajowego kapitału, bo podobno ich doktryna nadal obowiązuje, że "kapitał nie ma narodowości". Natomiast zewnętrzne siły bombardują pojawiające się sporadycznie jego zalążki, li to rękami samych Polaków (np. patrz: NFI) bądź bezpośrednio (np. patrz; mechanizm notowań uprawnień emisji CO2 jednostek EUA UE ETS). Obecnie unikat - JSW - staje w oku tym, którym od początku w/w doktryna była jedynie zasłoną dymną rzeczywistości w osiągnięciu wytyczonego celu.
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2024 12:32:01
przy kursie: 25,53 zł
bernie napisał(a):z całym szacunkiem, ale ten komunikat nie zawiera żadnego konkretu....brzmi to jak komunikaty spółek ze złotych czasów NewConnect nie wiem jak producent koksu miałby partycypować w budowie elektrowni atomowej .........mam nadzieje że nie jako sponsor Przecież jest jasno napisane w jaki sposób. "Jesteśmy gotowi zagwarantować dostawy polskiego węgla metalurgicznego i koksu do produkcji stali, która to będzie potrzebna do budowy elektrowni jądrowych w Polsce. […] Nasza grupa kapitałowa jest gotowa włączyć się w konfigurację modelu łańcucha dostaw na rzecz budowy elektrowni jądrowych." Jeśli stal do budowy będzie brana z europejskich hut to Jsw może jak najbardziej na tym skorzystać. Natomiast jeśli będzie stal brana z np. Chin to Jsw nie skorzysta na tym nic. Dziwi mnie taka niechęć do spółki i negowanie każdej dobrej informacji ze spółki. Tu akurat jest plus dla Jsw, bo później było by biadolenie, że Jsw za późno wyraziła chęć współpracy, a tak to może na tym skorzystać. A na pewno nic nie straci.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.